安徽省皖豫名校联盟2022-2023学年高三英语上学期第二次考试试题(Word版带解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 安徽省 名校 联盟 2022 2023 学年 英语 上学 第二次 考试 试题 Word 解析
- 资源描述:
-
1、“皖豫名校联盟”2023届高中毕业班第二次考试英 语考生注意:1.答题前,考生务必将自己的姓名、考生号填写在试卷和答题卡上,并将考生号条形码粘贴在答题卡上的指定位置。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有2分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题
2、中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A.19.15. B.9.18. C.9.15.答案是C。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the man offer the woman?A. A raincoat.B. A ride.C. An umbrella.【答案】B【解析】【原文】W: Im afraid Ill miss the concert if it doesnt stop raining right now.M: Can
3、I give you a lift?2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Which bus can the man catch?A. The 9:30 one.B. The 9:40 one.C. The 10:00 one.【答案】C【解析】【原文】M: When does the next bus leave for New York?W: Buses leave for New York every half hour. You just missed the nine-thirty bus by ten minutes.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Which of
4、the following satisfies the man?A. The kitchen.B. The bedroom.C. The bathroom.【答案】B【解析】【原文】W: How do you like the house, dear?M: I find it not big enough. The bedroom is OK, but the kitchen and the bathroom are too small.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the weather like?A. Cold and wet.B. Warm and dry.C
5、. Sunny but windy.【答案】A【解析】【原文】M: Did you get wet coming to school?W: No, I didnt. But I hate this kind of weather. The wind seems like it blows right through you. I was shivering with cold while waiting for the bus. Its freezing!5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where does the conversation take place?A. In a ho
6、spital.B. In a supermarket.C. In a hotel.【答案】C【解析】【原文】W: What kind of room would you prefer?M: I prefer a room facing the street. Well, do you provide free Wi-Fi?W: Yes, the Wi-Fi is free. M: Okay, what is the password?第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独
7、白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. Where will the speakers find information on restaurants?A. On TV.B. On the Internet.C. In the newspaper.7. What kind of food does the woman like best?A. Chinese dishes.B. Western food.C. Japanese food.【答案】6. C 7
8、. C【解析】【原文】M: Linda, do you have any preference for where you would like to go for dinner for your birthday?W: I dont really know where I want to go. I have trouble thinking of a particular restaurant. M: There are some restaurant recommendations here in the weekend section of the newspaper. W: OK,
9、we could look at that.M: Do you have a particular type of food that you would like? Do you like Chinese dishes or Western food?W: Well, actually I really like Japanese food. M: That Japanese restaurant got good reviews.W: Oh yeah! I saw a review of that restaurant on television The reviewer loved it
10、!M: Would that be a place that you might like to go to for your birthday?W: That would work out well! Why dont we call and get a reservation?听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What is the relationship between the speakers?A. Father and daughter.B. Husband and wife.C. Teacher and student.9. Why wo
11、nt Michael come?A. He has a fever.B. He will go to see a film.C. He is busy taking care of his mother.10. What will the man do after the dinner?A. Go for a walk.B. See a film.C. Go to visit Michael.【答案】8. A 9. A 10. B【解析】【原文】M: Mary, have you set the table for your friends?W: Yes, Dad. I have prepar
12、ed four places.M: You may prepare just three places. Michaels mother telephoned just now. She said that Michael had a temperature. So he wont be able to come.W: What bad news! Did Michaels mother sound worried?M:Yes,of course.W: I hope everything goes well. Ill ring up Michael later.M: And his mothe
13、r said that your mother and I could use their tickets to see a film named Cast Away after the dinner since they were not able to go.W: I am sure that my mother will be surprised and happy,M: Yes. She likes watching movies. Most importantly, we can spend quality time together.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相
14、关音频,请去附件查看】11. When will the first course end?A. On July 3.B. On July 20.C. On August 10.12. How much is the second course?A. 50.B. 500.C. 550.13. Where is the man from?A. England.B. France.C. Finland.【答案】11. B 12. C 13. B【解析】【原文】M: Hi, Id like to have some information about the summer courses at Sw
15、an School.W: Certainly, Sir. We have two full-time summer courses. The first course begins on July 3 and lasts until July 20, and the second from July 24 till August 10. M: What about the fees for each course?W: The former course costs & 500, and the latter costs 50 more. M: I see. Do we have to fin
16、d our own accommodation?W: No, we have a lady who arranges the accommodation for you with Oxford families here. M: Good, how much does it cost?W: &140 a week.M: OK. Id like to choose the second course, please. W: Sure, Sir. Can I have your name and nationality, please?M: Dominick Dobuwa. D-O-B-U-W-A
17、. Im from France.W: OK, Mr.Dobuwa,you choose the second course from July 24 to August 10. Please pay before July 15 through our official website.M: OK, Im looking forward to going to your school in person.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】14. When will Singing with Guitar finish tonight?A. At 8:00.
18、B. At 9:00.C. At 10:00.15. What will the man do on Wednesday?A. Sing folk songs.B. Watch a performance.C. Meet a journalist.16. Where will the man probably go next?A. The student services office.B. The school hall.C. The lecture room.【答案】14. C 15. B 16. A【解析】【原文】M: Mary, Ive just finished my listeni
19、ng class. It was a bit difficult.W:Why not enjoy some social activities?They give you a chance to practice your English. Ive just picked up a schedule today.M:Lets have a look. What are they doing tonight?W:Theyve got Singing with Guitar on Monday night. They teach you traditional British folk songs
20、. It starts at 8 and lasts for two hours.M:Im not much of a singer. And Ive got a lecture early tomorrow morning. A BBC journalist is going to talk about his experiences.Look,theres International Evening on Wednesday in the school hall.W:Yeah,students from all over the world will sing international
21、songs. Would you like to go and see it?M:Yes. Another thing I want to do this weekend is go to Stratford-on-Avon. You have to sign up at the student services office in advance. Ive got time right now. So I think Ill go ahead and sign my name.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. Who took charge of th
22、e action group?A. A school teacher.B. A restaurant owner.C. A community worker.18. What did the school do to raise money?A. Organize a concert.B. Collect the rubbish.C. Sell second-hand books.19. How much more did the action group need after collecting money for six months?A. $15,000.B. $10,000.C. $
23、5,000.20. What was most community members attitude toward using Xcite?A. Worried.B. Uncaring.C. Favourable.【答案】17. B 18. A 19. A 20. C【解析】【原文】W: I live in a small town. Three years ago, my friends and I decided to convince our local community of the need for a proper park. We soon formed an action g
24、roup consisting of students, teachers, parents and others all led by a local restaurant owner Martin Ashton. The next thing the action group had to do was start raising money. We persuaded our school to organize a concert and all the ticket money went towards the park fund. Apart from this, we did e
25、verything we could think of to raise money I took away the rubbish and others organized sales of second-hand books and stuff like that. Six months later, we only had 185,000. But our target budget was 200,000. In the meantime, John Richardson was helping out with the planning stage of the project. H
26、e works as an architect in London and has got close links with colleagues in the United States. They have a company called Xcite,which has won awards for their park design.So the action group held a community meeting. Almost ninety-eight percent said yes to Xcite. Now we have this fantastic new park
27、.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AWHO WE AREChina Daily and its Discover Beautiful China platform (), China Daily Website and China Daily App are calling for submissions of photos and videos from now until Sept. 30, 2022.Organizations and indi
28、viduals, both in China and anywhere else in the world, are welcome to share with us works describing the beautiful country of China.WHAT WE ARE LOOKING FOR Photos or short videos with four major themes:Scenery of China Cityscape in China Customs unique to China Cultural heritage of ChinaWorks in eit
29、her English or Chinese are preferred.WHAT YOU CAN GETAmong prizes/awards to be given to the individual winners, we offer a top prize of up to 10,000 yuan. Winning organizations will receive trophies and certificates for their distinguished contribution. Some of the best works have a chance to be fea
30、tured on the China Daily Website, , and China Daily App (with 37 million users).HOW TO PARTICIPATE 1.PhotosNo more than 10 photos, 5MB maximum for each; with a caption (说明文字) of up to 200 words; format in JPG or PNG2.VideosFormat: MP4 or MOVDimension: horizontal:16:9, vertical: 9:16 Size:1GB maximum
31、, less than 4 minutesCaption: 200-500 English or Chinese words to give a brief introductionHOW TO SUBMIT* Click the button to see the full text of the statementCONTACT US:Liyangllyfu21. Whats the purpose of the text?A. To collect some works.B. To share some tips on writing.C. To introduce some photo
32、s.D. To recommend some videos.22. Which of the following is welcome?A. A 6MB photo.B. A PNG photo.C. A 2GB video.D. A 5-minute video.23. What shall you do to take part in the event?A. Focus on Chinas scenery.B. Join an organization in China.C. Use captions in Chinese.D. Submit your works by Sept. 30
33、, 2022.【答案】21. A 22. B 23. D【解析】【导语】本文是一篇应用文。文章简要介绍了“大美中国”这项由中国日报社主办的图片和短视频征集活动。【21题详解】推理判断题。根据标题及WHO WE ARE 部分中的“China Daily and its Discover Beautiful China platform (), China Daily Website and China Daily App are calling for submissions of photos and videos from now until Sept. 30, 2022.(中国日报及其“大
34、美中国”平台()、中国日报网站和中国日报应用程序呼吁从即日起至2022年9月30日提交照片和视频)”可推知,本文的目的是收集一些作品。故选A。【22题详解】细节理解题。根据HOW TO PARTICIPATE部分内容可知,本次征集活动的要求为:图片最大5MB、格式为JPG 或PNG;视频最大1GB、长度不超过4分钟、格式为MP4或MOV。对比选项可知,B. A PNG photo.(一张PNGz照片)符合征集要求。故选B。【23题详解】细节理解题。综合全文可知,本次征集活动世界各地的机构或个人都可以参加,图片或视频的说明文字中英文皆可,提交作品的截止时间是2022年9月30日。对比选项可知,D
35、. Submit your works by Sept. 30, 2022. (2022年9月30日前提交作品)符合题目要求。故选D。BIt was Christmas Eve when my elder sister and decided to open our presents before our mom got home from work. She usually came home about an hour after we got home from school, which we thought was plenty of time to take a peek at t
36、he gifts under the tree.My elder sister opened present after present while I was ordered to stand guard at the big window in our front room. Finally, when my sisters curiosity was satisfied, we traded places.After unwrapping a few presents, I found it faster to open one end of a present and peek ins
37、ide. “Cool! Mom and Dad got me head phones for my stereo!” I pulled the headphones out of the box and was about to put them on when my sister shouted, “Quick! Wrap it back up! Moms coming!”I put the headphones back hurriedly in the box but my hands were shaking. My heart pounded harder as I tried to
38、 get the tape to stick. I had just finished burying the package with my headphones in it when my mother came into the front room. I jumped up and said, “Hi, Mom!” She smiled at me and said “Hi” back, but didnt appear to suspect a thing. My heart began to slow as I took a deep breath.On Christmas mor
39、ning, my sister and I smiled and gave award-winning performances when we opened our presents again. “Headphones!” I shouted. “Thanks, its just what I wanted.” After everything had been opened, my sister and I looked at each other, and our eyes met. Our secret was safe, but somehow Christmas morning
40、didnt feel the same.My sister and I never opened our Christmas presents early again. I dont know if it was that opening our gifts for the second time just wasnt as much fun as the first time, or if we came too close to getting caught and didnt want to think about what our mother would have done to u
41、s.24. What did the author and his sister do before their mother came back?A. They bought some Christmas presents.B. They put Christmas presents under the tree.C. They opened Christmas presents in advance.D. They changed Christmas presents quickly.25. How did the author feel when his mother was comin
42、g?A. Grateful and moved.B. Cheerful and excited.C. Curious and surprised.D. Nervous and frightened.26. Why did that Christmas morning give the author a different feeling?A. His secret was found out.B. His request wasnt satisfied.C. A pleasant surprise was lost.D. A festival atmosphere was everywhere
43、.27. What can we infer about the author from the last paragraph?A. He didnt like the headphones.B. He regretted what he had done.C. He wasnt pleased with his mother.D. He couldnt find his Christmas present.【答案】24. C 25. D 26. C 27. B【解析】【导语】本文是一篇记叙文。出于好奇心,作者和姐姐在圣诞节前夕趁母亲不在时偷偷提前打开了圣诞礼物。可是,当圣诞节清晨打开礼物的那
44、一刻来临时,作者却体会到一种失落感。【24题详解】细节理解题。由第一段“It was Christmas Eve when my elder sister and decided to open our presents before our mom got home from work. She usually came home about an hour after we got home from school, which we thought was plenty of time to take a peek at the gifts under the tree. (那是圣诞节前
45、夕,我的姐姐和我决定在妈妈下班回家之前打开我们的礼物。她通常在我们放学回家后一个小时左右回家,我们认为这是足够的时间来偷看树下的礼物)”和第三段中的“After unwrapping a few presents, I found it faster to open one end of a present and peek inside. (打开几件礼物后,我发现打开礼物的一端并偷看里面会更快)”可知,出于好奇心,作者和姐姐在圣诞节前夕趁母亲不在时偷偷提前打开了圣诞礼物。故选C项。【25题详解】推理判断题。由第四段中的“I put the headphones back hurriedly
46、in the box but my hands were shaking. My heart pounded harder as I tried to get the tape to stick. (我急忙把耳机放回盒子里,但我的手在发抖。当我试图让胶带粘住时,我的心跳得更厉害了)”可知,听到母亲马上要回来,作者双手发抖、心跳加快。由此可推知,作者既紧张又害怕。故选D项。【26题详解】推理判断题。由倒数第二段“On Christmas morning, my sister and I smiled and gave award-winning performances when we open
47、ed our presents again. “Headphones!” I shouted. “Thanks, its just what I wanted.” After everything had been opened, my sister and I looked at each other, and our eyes met. Our secret was safe, but somehow Christmas morning didnt feel the same. (在圣诞节的早晨,我和姐姐微笑着并用获奖般的演技再次打开礼物。“耳机!”我喊道。“谢谢,这正是我想要的。”一切都
48、打开后,我和姐姐看着彼此,目光相遇。我们的秘密是安全的,但不知为何,圣诞节的早晨感觉不一样)”可推知,圣诞节清晨作者打开礼物后假装激动和兴奋,其实那份惊喜是不存在的,可得出那个圣诞节的早晨给了作者一种不同的感觉是因为失去了一个惊喜。故选C项。【27题详解】推理判断题。由最后一段“My sister and I never opened our Christmas presents early again. I dont know if it was that opening our gifts for the second time just wasnt as much fun as the
49、first time, or if we came too close to getting caught and didnt want to think about what our mother would have done to us. (我和姐姐再也没有早早打开过圣诞礼物。我不知道是因为第二次打开我们的礼物没有第一次那么有趣,还是因为我们离被抓住太近了,不想去想妈妈会对我们做什么)”可知,作者和姐姐从此以后再也没有提前打开过圣诞礼物,作者分析可能的原因是第二次打开礼物不再有真正的惊喜和兴奋感。由此判断他对自己之前提前打开礼物的做法是感到后悔的。故选B项。CIn a human con
50、text,multitasking(多任务处理) refers to performing different activities at the same time,such as editing a document or replying to emails while participating in a teleconference. People think that they are capable of doing many things at once. However, the fact is that they are merely switching from one
51、job to another.Several types of research have been done to see how multitasking affects our brain. A study, conducted to see if multitasking while driving is good or bad,concludes that performance is primarily reduced when there is a resource conflict.According to studies, the only time you can mult
52、itask is when youre doing two things and one of them doesnt require your attention or mental energy, for example, jogging while listening to music. In many cases, multitasking has long-tern ,harmful effects on your health, well being, and productivity.Sometimes the tendency to multitask takes a toll
53、 on the relationship and the partner feels neglected. Imagine discussing something with your partner while he or she is constantly engaged on the mobile phone checking social media or email. How would that make you feel?Researchers investigated if multitasking increases our productivity and efficien
54、cy. The findings showed that multitasking made individuals less efficient and less productive, which is contrary to what most multitasks believe.There is a cognitive(认知的)cost every time we go from one task to another,which reduces our productivity. Multitasking implies you are constantly shifting yo
55、ur attention between multiple tasksit is no different from being distracted.Wed like to believe that doing numerous activities at once is achievable, but it comes at the cost of lowering the quality and amount of attention paid to each task. As a result, youre less productive and less efficient than
56、 someone who concentrates on one task at a time.Whats more, we lose time and energy when we switch tasks. A study found that when switching between different tasks,the amount of time wasted depends on various factors, and it could range from seconds to hours.28. Why does the author mention jogging a
57、nd listening to music?A. To stress multitasking is harmful.B. To suggest multitasking is difficult.C. To show multitasking is possible.D. To prove multitasking is rewarding.29. Which of the following can replace “takes a toll on” underlined in paragraph 4?A. is associated withB. causes damage toC. b
58、enefits fromD. results in30. What do most multitasks think of multitasking?A. It extends working hours.B. It improves work efficiency.C. It has little to do with work performance.D. It does harm to mental health.31. Which is the most suitable title for the text?A. Is Multitasking a Good Thing?B. How
59、 Can People Achieve Multitasking?C. Why People Like Multitasking?D. When Can We Multitask?【答案】28. C 29. B 30. B 31. A【解析】【导语】本文是一篇说明文。在快节奏的现代生活中,人们越来越倾向于一心多用。可是,多任务处理对我们究竟带来怎样的负面影响呢?【28题详解】推理判断题。根据文章第三段“According to studies, the only time you can multitask is when youre doing two things and one of t
60、hem doesnt require your attention or mental energy, for example, jogging while listening to music.(根据研究,唯一可以一心多用的时间是你同时做两件事,其中一件不需要你的注意力或精力,例如,一边听音乐一边慢跑。)”可知,作者这里提到跑步时听音乐这件事,是为了说明只有在一种情形下多任务处理是可能的,那就是其中一项任务不需要付出注意力或精力。故选C项。【29题详解】词义猜测题。根据第四段“Sometimes the tendency to multitask takes a toll on the re
61、lationship and the partner feels neglected. Imagine discussing something with your partner while he or she is constantly engaged on the mobile phone checking social media or email.(有时,一心多用的倾向会对双人关系takes a toll ,同伴会感到被忽视。想象一下,当你正在和你的伴侣讨论一些事情时,他/她一直在用手机查看社交媒体或电子邮件。)”可知,本段作者主要指出跟他人聊天时如果注意力不集中可能会影响到跟他人的
62、正常关系,也就是“破坏和危及”人际关系。故选B项。【30题详解】推理判断题。根据第五段“Researchers investigated if multitasking increases our productivity and efficiency. The findings showed that multitasking made individuals less efficient and less productive, which is contrary to what most multitasks believe.(研究人员调查了多任务处理是否能提高我们的生产力和效率。研究结
63、果表明,多任务处理会降低个人的效率和生产力,这与大多数人认为的相反。)”可知,很多研究结果表明,多任务处理会对我们的工作效率和产出带来负面的影响,这与很多多任务处理者的认知是相反的,即大多人认为多任务提高了工作效率。故选B项。【31题详解】主旨大意题。综合全文可知,本文主要告诉我们,在很多情形下,多任务处理会给我们的工作效率、工作表现以及身心健康带来负面的影响。文章重点讨论的是多任务处理给我们带来的弊端。所以短文的最佳标题为“多任务是件好事吗?”。故选A项。DSugar-free cookies, reduced-sugar cereal, sugar-free candy, diet sod
64、a. are these better for you? Since sugar became a taboo (禁忌) in the nutrition and wellness world, sugar-free food items and drinks have acted as substitutes for once beloved sweet drinks and snacks. Claiming to be ZERO sugar means it is healthier,better for diabetics,and helps you slim down. Right?W
65、rong. Sugar-free isnt better for you. In fact, sugar-free is worse.Sugar-free means that artificial sweeteners (甜味剂) are used instead of real sugar. The problem:these sweeteners do not come from natural sources and they can cause you more harm than good.Lets get into what these artificial sweeteners
66、 actually are. Sugar-free sugar sounds wrong and thats because there is no such thing as sugar-free sugar. Some of these sugar-free alternatives still contain sugar and the ones that dont contain sugar have chemicals your body often does not know how to process.Most artificial sweeteners are a lot s
67、weeter than sugar,so only a tiny amount is needed. Thats why they can market sugar-free alternatives as “low-calorie” or “no-calorie”. It also means that you get no nutritional value from consuming them, which is why many sugar-free substitutes are classified as “non-nutritive”. These artificial swe
68、eteners tend to hide under sneaky names. Actually, they are 200-600 times sweeter than sugar.When you eat sweet stuff, your body continues to desire it and, even though your body cannot metabolize (代谢) these sugar-free alternatives, your brain does not know the difference. In turn, sugar-free altern
69、atives connect to weight gain and type 2 diabetes (糖尿病).Artificial sweeteners also damage your guts ability to break down sugar,which impacts everything you eat. In other words, your body doesnt know how to handle artificial sweeteners because they have nothing real to process.A good rule of thumb:
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-382548.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
