安徽省示范高中培优联盟2020-2021学年高二英语上学期冬季联赛试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 安徽省 示范 高中 联盟 2020 2021 学年 英语 上学 冬季 联赛 试题 解析
- 资源描述:
-
1、安徽省示范高中培优联盟2020-2021学年高二英语上学期冬季联赛试题(含解析)本试卷分第I卷(选择题)和第II卷(非选择题)两部分,第I卷第1至第6页,第II卷第7至第8页。全卷满分150分,考试时间120分钟。考生注意事项:1.答题前,务必在试题卷、答题卡规定的地方填写自己的姓名、座位号,并认真核对答题卡上所粘贴的条形码中姓名、座位号与本人姓名、座位号是否一致。2.答第I卷时,每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。3.答第卷时,必须使用0.5毫米的黑色墨水签字笔在答题卡上书写,要求字体工整、笔迹清晰。作图题可先用铅笔在答
2、题卡规定的位置绘出,确认后再用0.5毫米的黑色墨水签字笔描清楚。必须在题号所指示的答题区域作答,超出答题区域书写的答案无效,在试题卷、草稿纸上答题无效。4.考试结束,务必将试题卷和答题卡一并上交。第I卷(选择题共100分)第一部分听力(共两节,满分 30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Where does the
3、 conversation take place?A. In a restaurant. B. At home. C. In a hotel.2. How much should one pay for a dress if its original price is $ 100?A. $100. B. $75. C. $ 50.3. What does the woman think of the price?A. Too low. B. Reasonable. C. Too high.4. What is the mans attitude toward the woman?A. Angr
4、y. B. Worried. C. Approving.5. Why does the woman learn Spanish?A She will travel to Madrid. B. She will study in Madrid. C. She will move to Madrid.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A.B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和第7两个小
5、题。6. Why is the woman upset?A. Her laptop broke. B. She lost her laptop. C. Her desktop computer broke.7. What will the woman probably do?A. Repair her laptop. B. Buy a new laptop. C. Buy a desktop computer.听下面一段对话,回答第8和第9两个小题。8. Who got married?A. The mans sister. B. The womans sister. C. Bettys si
6、ster.9. What is Bettys dream?A. To find her true love. B. To find a man to marry. C. To be on top of the world.听下面一段对话,回答第10至12三个小题。10. What does the woman need?A. A hand. B. A project. C. Some tape. .11. What do we know about the two speakers?A. They are both busy. B. They do the same project. C. T
7、hey need to help each other.12. What does the woman think is important?A. Getting out of hand. B. Staying in control. C. Making good preparations.听下面一段对话,回答第13至16四个小题。13. Where is Tom now?A. In the office. B. On the road. C. At a meeting.14. What is the probable relationship between the speakers?A.
8、Colleagues. B. Neighbors. C. Boss and customer.15. What is the man late for?A. An inter view. B. An appointment. C. A meeting.16. Who will the man call next?A. Eric. B. Sue. C. Jacks.听下面一段独白,回答第17至20四个小题。17. What does the speaker mainly talk about?A. Ways to learn a language.B. The importance of Eng
9、lish.C. The efficiency of regular study.18. How long do experts suggest studying every day?A. A few hours. B.20 minutes. C.30 minutes.19. What is the recommended way to learn a language?A. One task at a time. B. Several tasks at a time. C. Learn grammar first.20. What will it lead to if one watches
10、TV repeatedly?A. Too much time wasted.B. Progress only in pronunciation.C. A good command of the language.第二部分阅读理 解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读 下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AUnsolved Mysteries About the Planet EarthMystery 1: Where did all the water come from?Water covers 70 p
11、ercent of Earths surface and earns it the nickname “the blue planet”. And where did it come from? The most popular scientific theory states that the water came from several violent asteroids (小行星) filled with ice. Another suggests that the water actually has been around since Earths formation. Howev
12、er it happened, though, its certainly worked out well for Earths life forms.Mystery 2 :What about all the oxygen?Another thing is the planets oxygen. Tiny creatures released oxygen as a waste product, filling the atmosphere with it. After that, the level of oxygen in Earths atmosphere went wildly up
13、 and down until it finally calmed down around 540 million years ago. Since then, its remained at about the breathable level we experience today. But what caused it to be suddenly steady?Mystery 3: What caused the Cambrian (寒武纪) Explosion?The Cambrian Explosion refers to the explosion of complex life
14、 forms that occurred on Earth about 540 million years ago. Before then, life had consisted mostly of bacteria. But at the beginning of the Cambrian period, complex creatures began developing at a rate never seen before. Suddenly, life forms had brains, eyes, and bones. Most living creatures today ca
15、n trace their blood back to the Cambrian period.Mystery 4: Will we ever be able to predict earthquakes?We still havent been able to come up with a way to accurately predict earthquakes. We can certainly try, but our current technology cannot predict them exactly. We know that earthquakes start when
16、rocks crack underground and send earthquake waves toward the surface, but we havent figured out why that happens, or how to predict it.1. Which of the following is true according to the text?A. Earth is called the blue star because of water coverage.B. The level of oxygen has been steady all the tim
17、e.C. Complex creatures had rapid development after the Cambrian period.D. We know nothing about predicting earthquakes.2. Which of the following is true about Mystery 4?A. It is the oldest mystery of the four.B. It will be solved in the near future.C. It is the most difficult mystery to solve.D. It
18、is a matter that is of practical significance.3. Where is this text most likely from?A. A diary.B. A geography book.C. A novel.D. A magazine.【答案】1. C 2. D 3. B【解析】本文是一篇说明文。文章介绍了地球的四个未解之谜。1题详解】细节理解题。根据文章内容第一段“Water covers 70 percent of Earths surface and earns it the nickname “the blue planet”.(水覆盖了地
19、球表面70%的面积,使它获得了“蓝色星球”的称号)”可知,地球是行星,被称为 the blue planet而不是star;根据第二段“After that, the level of oxygen in Earths atmosphere went wildly up and down until it finally calmed down around 540 million years ago.(在那之后,地球大气中的氧气水平剧烈地上下波动,直到大约5.4亿年前才最终平静下来)”可知,氧气的浓度五亿多年前稳定下来;根据最后一段“We still havent been able to
20、come up with a way to accurately predict earthquakes.(我们还没能想出准确预测地震的方法)”可知,我们对地震有一定了解,但还无法准确预测;故ABD 项均有误。根据 Mystery3中“But at the beginning of the Cambrian period, complex creatures began developing at a rate never seen before.(但在寒武纪初期,复杂生物开始以前所未见的速度发展)”可知,生物进化在寒武纪时期后迅速加快。故选C。【2题详解】细节理解题。根据最后一段“We kn
21、ow that earthquakes start when rocks crack underground and send earthquake waves toward the surface, but we havent figured out why that happens ,or how to predict it.(我们知道地震发生在岩石在地下破裂并将地震波传递到地表时,但我们还不知道为什么会发生,也不知道如何预测)”可知,能不能准确地预报地震这个问题具有极其现实的意义,对人类目前来说生死攸关,所以选项D的描述正确。故选D。【3题详解】推理判断题。综观全文,尤其根据文中的关键词
22、earth和标题“Unsolved Mysteries About the Planet Earth (关于地球的未解之谜)”可推知,此文最有可能来自地理书。故选B。BWhen Stephen Mills spotted a dusty old safe (保险箱) in a museum in Canada, he thought hed try to crack the code (破解密码),just like in the movies. But when he began turning the dial, he wasnt expecting a Hollywood ending.
23、For years, anyone who visited the Vermillion Heritage Museum in Alberta would have passed by a large, black metal box. Staff knew it had come from the longgone Brunswick hotel and was donated to the museum in the 1990s,but its code and contents remained a mystery for decades- until Mills unexpectedl
24、y cracked the code.Mills,who lived in Fort McMurray, Alberta, was visiting the museum with his family last month over a holiday weekend. As they wandered around the exhibits with the museum guide, Tom Kibblewhite,they spotted the safe.Kibblewhite told the family what he told all other guests: the 90
25、0kg black box with a silver dial had remained closed for generations. For years, the safe has confused volunteers at the museum. The manufacturer was unable to provide advice on how to open its thick door.A locksmith (锁匠) once suggested that years of inactivity might have slowed down the gears, maki
26、ng it inoperable. But Mills, who is a“mechanically-minded person”, asked whether he could give it a try.“Kibblewhite kept saying no one had opened it and that it was a mystery what was inside,”Mills said.“I thought this would be a great thing to do for a laugh for the kids. Maybe they can find some
27、interesting historical things in itlike a time capsule.”After pressing his ear against the cool metal, he began spinning the dial. With numbers ranging from zero to 60,he turned clockwise (顺时针方向地) three times to 20,counter-clockwise two times to 40 ,and then clockwise one time to 60. He was astonish
28、ed to hear a click.“I jumped up and told everyone I m buying a lottery ticket (彩票),”he said.4. What does the underlined sentence in the first paragraph mean?A. He didnt think he would open the safe.B. The museum trip was like a Hollywood film.C. He didnt want to turn the dial in the beginning.D. It
29、was unbelievable for him to win a lottery ticket in the end.5. What do we know about the safe?A. The dial on the safe was broken.B. It was a donation from a rich businessman.C. It has been long closed since it was brought to the museum.D. It was one of the most valuable exhibits ever in the museum.6
30、. Whats the authors purpose in writing the text?A. To tell people an interesting story.B. To inform people how to open a safe.C. To promote the tourism to a museum.D. To encourage people to learn mechanism.7. What does the story tell us?A. A safe is not always that “safe”.B. Life is just full of sur
31、prise. C. Success is for the prepared ones.D. Everyone can do something great.【答案】4. A 5. C 6. A 7. B【解析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了博物馆一个曾被官方宣布无法打开的保险箱,竟然被游客轻易打开的故事。【4题详解】词句猜测题。根据第一段第一句“When Stephen Mills spotted a dusty old safe (保险箱) in a museum in Canada, he thought hed try to crack the code (破解密码),just like
32、 in the movies.”可知,当 Stephen Mills 在加拿大的一个博物馆里发现一个满是灰尘的旧保险箱时,他想试试破解密码,“就像电影里演的那样”。再根据第二段“until Mills unexpectedly cracked the code.可知,直到 Mills 意外破解了密码。由此可知,“他根本没指望会有个好莱坞式的结局。”指的是他没有想到自己会破解密码,打开保险箱。故选A。【5题详解】细节理解题。根据第二段“ Staff knew it had come from the long-gone Brunswick hotel and was donated to the
33、 museum in the 1990s, but its code and contents remained a mystery for decades until Mills unexpectedly cracked the code.”可知,工作人员都知道它来自消失已久的布伦瑞克酒店,是在上世纪 90 年代被捐赠给了博物馆。但它的密码和里面的东西几十年来一直是个谜直到米尔斯意外破解了密码。由此可知,自从它被带到博物馆以来,很长时间都是关闭着的。故选 C。【6题详解】推理判断题。文章主要讲述了博物馆一个曾被官方宣布无法打开保险箱,竟然被游客轻易打开的故事。由此可推断,作者写作本文的目的就
34、是为了给我们介绍一个有趣的故事。故选 A。【7题详解】推理判断题。通读全文,再根据第二段“Staff knew it had come from the longgone Brunswick hotel and was donated to the museum in the 1990s,but its code and contents remained a mystery for decades- until Mills unexpectedly cracked the code. ”可知,工作人员都知道它来自消失已久的布伦瑞克酒店,是在上世纪90年代被捐赠给了博物馆。但它的密码和里面的东
35、西几十年来一直是个谜直到米尔斯意外破解了密码。再结合短文主要讲述了博物馆一个曾被官方宣布无法打开的保险箱,竟然被游客轻易打开的故事。由此判断出,故事告诉我们生活充满了惊喜。故选B项。CWith the rapid development of intelligent systems and new-age transit networks,life in the big cities will likely be more efficient and comfortable.After all,more than 60 percent of the worlds population is e
36、xpected to live in cities by 2050 , according to a UN report. The answer to making these cities more livable for so many people lies in creating “smart” cities. These cities will use 5G networks and the “Internet of things”(IoT) to make everyday life safer and more convenient. Some cities are alread
37、y using smart technology to improve the lives of residents.But what exactly does a smart city do? In the United States cities of Boston and Baltimore, smart trash cans can sense how full they are and inform cleaning workers when they need to be emptied. In Amsterdam, the Netherlands, traffic flow an
38、d energy usage are monitored and adjusted according to real-time data gathered from sensors(传感器)around the city. And in Copenhagen, Denmark,a smart bike system allows riders to check on air quality and traffic condition as they ride.Smart cities will be interactive ,allowing their residents to feel
39、like they re truly shaping their environment,instead of merely existing in it.“One of the most important reasons to have a smart city is that we can actually communicate with our environment in a way that we never have in the past,”said Mrinalini Ingram,head of a telecom company.Smart cities will al
40、so allow us to save resources. By using sensors and 5G networks to monitor the use of water,gas and electricity,city managers can figure out how to distribute and save these resources more efficiently. Emissions of carbon dioxide and other air pollutants can be more closely monitored in smart cities
41、 as well.Of course,it will take time and money to turn our current cities into the smart cities of the future. But as weve already seen, more cities around the world are already adopting smart technology in smart ways. China, for instance,is making investments in big cities like Shanghai and Guangzh
42、ou to make them “smarter”. It wont be long before even more cities start to develop their own smart infrastructure( 基础设施).8. What calls for the development of smart cities?A. The rapid progress in 5G networks.B. The marked increase in world population.C. The growing number of residents living in cit
43、ies.D. The major concern over the safety of living in cities.9. How does the writer illustrate the way smart cities work?A. By making a contrast.B. By telling a story.C. By listing figures. .D. By giving examples.10. How do smart cities help us to protect the environment?A. By interacting directly w
44、ith our environment.B. By keeping track of the way we usually live.C. By ensuring no emission of air pollutants.D. By educating residents to save resources.11. What is the best title for the text?A. Smart City Closer to Reality.B. The Rise and Fall of Cities.C. How to Save Natural Resources.D. Ways
45、to Feed the World Population.【答案】8. C 9. D 10. A 11. A【解析】【分析】这是一篇说明文,主要介绍了科技快速发展催生的智能城市的现状与前景。【8题详解】细节理解题。根据第二段句子“The answer to making these cities more livable for so many people lies in creating “smart cities”( 让城市成为这么众多人的更宜居的住所的解决方法就是发展智能城市)可知,发展智能城市是为了众多的人“for so many people”,与选项C的内容“The growin
46、g number of residents living in cities”(住在城市里的居民的数量在增长)一致,故选 C。【9题详解】推理判断题。根据第三段句子“In the United States cities of Boston and Baltimore, smart trash cans can sense how full they are and inform cleaning workers when they need to be emptied. In Amsterdam, the Netherlands, traffic flow and energy usage
47、are monitored and adjusted according to real-time data gathered from sensors around the city. And in Copenhagen, Denmark,a smart bike system allows riders to check on air quality and traffic condition as they ride.”(在美国的波士顿和巴尔的摩等城市,智能垃圾桶可以感应到垃圾桶有多满,并在需要清空时通知清洁工人。在荷兰的阿姆斯特丹,交通流量和能源使用受到监控,并根据从城市周围的传感器收
48、集的实时数据进行调整。在丹麦的哥本哈根,一种智能自行车系统可以让骑车者在骑车时检查空气质量和交通状况。)可知,作者例举了美国的 Boston 和 Baltimore 的垃圾箱中的传感器感知垃圾箱是否已满并能通知清洁工什么时候来清空的例子、荷兰阿姆斯特丹的交通车流量情况和能源使用情况由实时的传感器来收集数据的例子和丹麦的哥本哈根智能自行车能检测空气质量与交通状况的例子,共例举了三个国家的具体例子阐明 smart cities的运作方式,故选 D。【10题详解】细节理解题。根据第四段句子“Smart cities will be interactive ,allowing their reside
49、nts to feel like they re truly shaping their environment, instead of merely existing in it.”(智能城市会是交互式的,能使市民认为他们正在影响环境,而不是仅仅存在环境里)内容可知,智能城市能让市民直接与身边的环境互动,从而有助于环境保护。故选 A。【11题详解】主旨大意题。本文主要介绍了科技快速发展催生的智能城市的现状与前景,又根据最后一段首句“Of course, it will take time and money to turn our current cities into the smart
50、cities of the future.”(当然,把我们现在的城市变成未来的智能城市需要时间和金钱。)及尾句“It wont be long before even more cities start to develop their own smart infrastructure”(用不了多久,就会有更多的城市开始开发自己的智能基础设施。)可知,智能城市离现实越来越近,与A项中的“Closer to Reality”一致。故选A。【点睛】智能城市是个热门话题。本文中与智能科技相关的词块很多,如intelligent systems、new-age transit networks、5G
51、networks、 smart trash can 等。能找出更多的与智能科技有关的内容。DMany people believe that there is one form of their language that is more correct than others.They may believe for example that British English is more correct than other varieties;or that written English is more correct than spoken English; or that stan
52、dard spoken forms are more correct than dialect forms. Often this belief is supported by reference books to grammars ,usage guides or dictionaries:if something goes against a rule in a grammar,or if the word isnt in the dictionary ,it“must be wrong”. Since the reference books are most often based on
53、 observation of the standard written language, the argument is really circular: these books will naturally describe standard usage, because that is what they are for ;but this does not mean that there is anything wrong with other kinds of usage that are less often described.A better way of looking a
54、t things is to say that usage is“correct in its place”. Standard American English is correct in America , British English is correct in Britain , spoken grammar is accepted in casual speech, and formal written grammar is employed in formal writing. So this means there is no answer to the question: “
55、What kind of English should learners study?” It depends on their purposes. For many learners, the best model is one or other of the two main standard varieties :British or American English. Neither of these is “better”than the other ,and they are both used and understood worldwide.People are also wo
56、rried by language change. If younger people“break”the rules that older people have learnt, or use language in new ways, older people often feel disturbed: they are concerned that younger people no longer know their grammar, and that the language is going downhill. This is a needless worry :change is
57、 natural and inevitable,it cannot be stopped ,and it does not generally affect a language s efficiency as a communicative tool. A great deal of modern English grammar would have been wrong three hundred years ago, and will perhaps be wrong again three hundred years from now.12. What can you learn fr
58、om the 1st paragraph ?A. Learners are always confused by the reference books.B. Usages not mentioned in the reference books are not necessarily wrong.C. Nobody can challenge the authority of the reference books.D. Some wrong usages can be found in the reference books.13. What does the author imply i
59、n paragraph 2?A. Big differences exist between British English and American English.B. American English is better for learners than British English.C. A learner should master all the distinctions of different English.D. Standard English varies according to different situations.14. Which word can rep
60、lace the underlined word“inevitable in paragraph 3?A. avoidable.B. certain.C. formal.D. temporary.15. What is the authors attitude towards the changes of English?A. Disturbed.B. Concerned.C. Indifferent.D. Acceptable.【答案】12. B 13. D 14. B 15. D【解析】本文是一个议论文。文章介绍了语言学习的一些观点和看法。【12题详解】细节理解题。根据文章第一段最后一句“
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-382703.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
