广东省佛山市第一中学2020届高三英语10月月考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 佛山市 第一 中学 2020 届高三 英语 10 月月 考试题 解析
- 资源描述:
-
1、广东省佛山市第一中学2020届高三英语10月月考试题(含解析)注意事项:1答题前,考生务必用黑色笔迹的钢笔或签字笔将自己的姓名、考号填写在答题卷上。2每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卷上对应题目选项的答案信息点涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案,答案不能答在试卷上。非选择题必须用黑色字迹的钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卷各题目指定区域内相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不准使用铅笔和涂改液。不按以上要求作答的答案无效。第一部分:阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和
2、D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AChester City Library offers a range of Library Special Needs services to people who dont have access to our library service in the usual way. As long as you live in Chester City, well provide a wide range of library services and resources including: Large printed and ordinary
3、 printed books Talking books on tape and CD DVDs and music CDs Magazines Reference and information requests Home delivery serviceLet us know what you like to read and we will choose the resources for you. Our staff will deliver the resources to your home for free. We also provide a service where we
4、can choose the resources for you or someone instead of you choose the things from the library. You can also choose the resources you need personally. Talking books and captioned videos The library can provide talking books for people who are unable to use printed books because of eye diseases. You d
5、ont have to miss out on reading any more when you can borrow talking books from the library. If you have limited hearing which prevents you from enjoying movies, we can provide captioned videos for you at no charge. Languages besides English We can provide books in a range of languages besides Engli
6、sh. If possible, we will request these items from the State library of NSW, Australia. How to join Contact the library Special Needs Coordinator to register or discuss if you are suitable for any of the services we provideTuesday, Wednesday and Thursday 9 am5 pm on 4297 2522 for more information.1.
7、Library Special Needs Services are meant for _.A. those who are fond of readingB. only those who have walking disabilitiesC. those who cant get medical help in Chester CityD. people living in Chester City with an illness or disability2. Which of the following statement is TRUE ?A. Few entertaining r
8、esources are offered here.B. Books with different languages are available.C. People have to choose what they need by themselves.D. People with limited hearing have to pay for captioned videos.3. To get home delivery service, you must _.A. only choose printed booksB. have others choose the resources
9、for youC. pay the library ahead of timeD. register ahead of time【答案】1. D 2. B 3. D【解析】这是一篇应用文。文章介绍了Chester City Library的一项特殊服务Library Special Needs Services,它给那些无法像常人一样使用图书馆的人提供邮寄图书的服务。【1题详解】细节理解题。由第一段中的“Chester City Library offers a range of Library Special Needs services to people who dont have ac
10、cess to our library service in the usual way”和第三段中的“people who are unable to use printed books because of eye diseasesIf you have limited hearing”可知,Library Special Needs Services是为那些无法像常人一样使用图书馆的人设立的,例如,视力或听力有障碍的人等。故选D项。【2题详解】细节理解题。由倒数第二段中的“We can provide books in a range of languages besides Engli
11、sh”可知,图书馆除了提供英文书籍还可以提供其他语言的书籍。故选B项。【3题详解】细节理解题。由最后一段中的“Contact the library Special Needs Coordinator to register or discuss if you are suitable for any of the services we provide”可知,你首先要和图书馆联系登记注册,图书馆才能按照你的信息给你提供家庭邮寄服务。故选D项。BThe pursuit of longevity has long been on peoples minds, prompting an abund
12、ance of research on the effects of food and diet on the human lifespan. According to recent research from the UC Irvine Institute, drinking coffee and wine could help you live longer.The 90+ Study evaluated more than 1,600 people over the age of 90 for their lifestyle habits and other qualities that
13、 might have contributed to their longevity.Participants were visited every six months, when they were given various tests. Researchers also collected information about the participants diets, lifestyles, and medical histories.They found out that two of the habits that helped preserve lives the most
14、are drinking alcohol and coffee. “I have no explanation for it,” admitted Dr Claudia Kawas, “but I do firmly believe that moderate (适度的) drinking improves longevity.” So should we all be drinking more coffee and wine? While that would be great news, the research may not be as definitive as it seems.
15、“Most studies about alcohol consumption, including The 90+ Study, are observational, so we can only say that something about drinking is associated with health and longevity,” registered dietitian Jennifer Markowitz told The Daily Meal.“Id be curious to see if the coffee and alcohol drinkers shared
16、other important habits or lifestyle factors that might also play into their longevity.”In other words, it might not be the wine and coffee thats helping people live longer, but the two substances do have some considerable health benefits. “Wine and coffee are packed with antioxidants(抗氧化剂) which are
17、 known to protect our bodies from damage caused by free radicals,” explained registered dietitian Keri Gans to The Daily Meal. “Research on antioxidants has shown several heath benefits, including the possibility they may lower the risk of type 2 diabetes, improve cognitive function, decrease the ri
18、sk of dementia, and lower the risk of heart disease.”Moderate drinking can be beneficial according to other studiesso long as its moderate.4. Whats the passage mainly about?A. Antioxidants having a positive effect on the lifespan.B. The effects of food and diet on the human lifespan.C. Advocating dr
19、inking wine and coffee in our daily life.D. Moderate drinking helping people live longer.5. The information was collected about the participants in the 90+ Study except _.A. food consumptionB. lifestyleC. hobbiesD. medical history6. How can the wine and coffee benefit peoples health?A. They provide
20、people with essential nutrition.B They are rich in antioxidants.C. They protect free radicals in human bodies.D. They can bring relief to pain.7. What can we infer from the passage?A. Not all the people participating in the study are over 90.B. Most studies about alcohol consumption are based on obs
21、ervation.C. Over-drinking can also be beneficial according to other studies.D. Antioxidants can cure type 2 diabetes.【答案】4. D 5. C 6. B 7. B【解析】【分析】这是一篇说明文。研究表明:适当的饮用酒和咖啡有助于长寿。其中,酒和咖啡里的抗氧化剂起了主要作用。【4题详解】主旨大意题。由文章第一段中的“According to recent research from the UC Irvine Institute, drinking coffee and wine
22、 could help you live longer”和最后一段“According to recent research from the UC Irvine Institute, drinking coffee and wine could help you live longer”可知,文章主要介绍的是适度的饮用咖啡和酒有助于长寿。故选D项。【5题详解】细节理解题。由第三段中“Researchers also collected information about the participants diets, lifestyles, and medical histories”可知,
23、研究者们搜集了参与者们的饮食,生活方式和医疗史的相关数据,用排除法,故选C项。【6题详解】细节理解题。由倒数第二段中的“Wine and coffee are packed with antioxidants(抗氧化剂) which are known to protect our bodies from damage caused by free radicals”可知,酒和咖啡里的抗氧化剂可以保护我们的身体免受自由基引起的危害。故选B项。【7题详解】推理判断题。由第五段中的“Most studies about alcohol consumption, including The 90+
24、Study, are observational”可知,大部分关于酒精摄入的研究都是以观察为基础的。故选B项。【点睛】概括主旨的方法是:先看首尾或各段开头再看全文找主题句,若无明显主题句,就通过关键词句来概括(如议论文中寻找表达作者观点态度的词句,记叙文寻找概括情节和中心的动词或反映人物特点的形容词)。文中出现两种或两种以上的不同观点时,务必牢记作者的观点才是体现全文中心的。该文是介绍一个研究结果的,该类文章的中心一般就在第一段。因此,考生直接抓住第一段中的“According to recent research from the UC Irvine Institute, drinking
25、coffee and wine could help you live longer”即可找到文章中心。CIt sounds almost too good to be true,but a new study on sleeping brains suggests that listening to languages while you sleep can actually help you to learn themFor the study,researchers played recordings of foreign words and their translations to
26、subjects enjoying slow-wave sleep,a stage when a person has 1ittle consciousness of their environmentTo ensure that the results were not compromised by foreign language words that subjects may have had some contact with at some point in their waking lives,researchers made up totally nonexistent fore
27、ign wordsWhen the subjects woke up,they were presented with the made-up words again without their translationsThe subjects were then asked to imagine whether this made-up word indicated an object that was either smaller or largerThis vague(模糊的)way of testing their understanding of the words is an ap
28、proach that is supposed to tap into the unconscious memoryUnbelievably,the subjects were able to correctly classify the words in this way at an accuracy rate that was 10 percent higher than random chanceThats not a rate high enough to have them suddenly communicating in a foreign tongue,but it is en
29、ough to suggest that the brain is still absorbing information on some level,even during sleepResearchers have long known that sleep is important for memory,but previously its role in memory was thought to relate only to the preservation and organization of memories acquired during wakefulnessThis is
30、 the first time that memory formation has been shown to be active during sleepIn other words,our brains are listening to the world,and learning about it,even when our conscious selves are not presentThe next step for researchers will be to see if new information can be 1earned quicker during wakeful
31、ness if it was already presented during sleepIf so,it could forever change how we train our brains to learn new thingsSleep learning might become a widespread practice8. Why did researchers use some made-up words in the study?A. To guarantee the accuracy of the test resultB. To increase the difficul
32、ty of testing informationC. To avoid the subjects cheating in the experimentD. To test if our brain are good at learning something new9. What were the subjects asked to do in the study?A. Classify what they heard by sizeB. Make up a word to represent“large”or“small”C. Repeat the words they heard in
33、the sleepD. Imagine the meanings of the made-up words10. What conclusion did researchers draw from this study?A. Sleep is necessary for a good memoryB. Memory formation goes on during sleepC. Listening during sleep is good for our brainD. Learning languages in sleep has better effects11. What will b
34、e the researchersnext plan?A. To train people how to learn during sleepB To prove the existence of unconscious memoryC. To dig out the reason for unconscious learningD. To study the effect of sleep learning on conscious learning【答案】8. A 9. A 10. B 11. D【解析】本文是一篇说明文。文章介绍了一项新的科学研究,研究发现在睡眠中人脑的记忆功能仍发挥着作
35、用,他们会在潜意识中记住在睡眠中听到的语言。【8题详解】推理判断题。根据第二段中的第二句To ensure that the results were not compromised by foreign language words that subjects may have had some contact with at some point in their waking lives,researchers made up totally nonexistent foreign words可知,研究人员使用虚构的词为的是让受试者不被所接触过的外语词汇影响,也就是为了保证实验结果的准确
36、性。【9题详解】细节理解题。根据第三段第二句The subjects were then asked to imagine whether this made-up word indicated an object that was either smaller or larger可知,这些受测试者在实验中要求以去想象这些虚构的同所代表的物体是大还是小。故选A。【10题详解】细节理解题。根据倒数第三段最后一句This is the first time that memory formation has been shown to be active during sleep可知,实验表明在睡
37、眠期间记忆力仍然在形成。故选B。【11题详解】推理判断题。根据文章末段第一句The next step for researchers will be to see if new information can be 1earned quicker during wakefulness if it was already presented during sleep可知,研究人员下一步要做的是测试潜意识中的学习是否能够提高清醒时的学习效率。故选D。DForget Cyclists, Pedestrians are Real DangerWe are having a debate about
38、this topic. Here are some letters from our readers.Yes, many cyclists behave dangerously. Many drivers are disrespectful of cyclists But pedestrians are probably the worse offenders.People of all ages happily walk along the pavement with eyes and hands glued to the mobile phone, quite unaware of wha
39、t is going on around them. They may even do the same thing while crossing a road at a pedestrian crossing or elsewhere. The rest of us have to evade (避让) them or just stand still to wait for the unavoidable collision.The real problem is that some pedestrians seem to be, at least for the moment, in w
40、orlds of their own that are, to them, much more important than the welfare of others.Michael HoranI loved the letter from Bob Brooks about cyclists (Viewpoints, May 29). I am afraid they seem to think they own the roads.I was walking across Altrincharn Road one morning when a cyclist went round me a
41、nd on being asked what he was doing he shouted at me.The government built a cycle lane on the road but it is hardly used.The police do nothing. What a laugh they are!The cyclists should all have to be made to use the cycle lanes and wear helmets, fluorescent (发荧光的)jacket and tights at night and in t
42、he morning. They should pay some sort of tax and be fined for not wearing them.Carol HarveyCyclists jump on and off pavements (which are meant for pedestrians), ride at speed along the pavements, and think they have a special right to go through traffic lights when they are on red.I was almost knock
43、ed down recently by a cyclist riding on the pavement when there was a cycle lane right next to him.Other road users, including horse riders, manage to obey the rules so why not cyclists?Its about time they had to be registered and insured, so when they do hit a pedestrian or a vehicle, or cause an a
44、ccident, at least they can be traced and there might be an opportunity to claim.JMLWrite to Viewpoints of the newspaper.12. Michael Horan wrote the letter mainly to show that _.A. drivers should be polite to cyclistsB road accidents can actually be avoidedC. some pedestrians are a threat to road saf
45、etyD. walking while using phones hum ones eyes13. Carol Harvey suggests that cyclists should _.A. be provided with enough roadsB. be asked to ride on their own lanesC. be made to pay less tax for cyclingD. be fined for laughing at policemen14. The underline word “they” in the third letter refers to
46、_.A accidentsB. vehiclesC. pedestriansD. cyclists15. The three letters present viewpoints on _.A. real sources of road dangerB. ways to improve road facilitiesC. measures to punish road offencesD. increased awareness of road rules【答案】12. C 13. B 14. D 15. A【解析】这是一篇社会生活类文章。文章列出了三封信来探讨一个问题:谁才是马路安全的威胁?
47、【12题详解】细节理解题。由Michael Horan所写信的内容,尤其是“many cyclists behave dangerously. Many drivers are disrespectful of cyclists. But pedestrians are probably the worse offenders”可知,Michael Horan认为骑自行车的人和司机都很危险。但是,行人可能是更严重的罪犯,他们对道路安全存在威胁。故选C项。【13题详解】细节理解题。由Carol Harvey所写的信中的“The cyclists should all have to be mad
48、e to use the cycle lanes and wear helmets”可知,Carol Harvey认为骑自行车的人应该使用自行车道去骑车,而且要戴着头盔。故选B项。【14题详解】词义猜测题。由JML所写的信中的“Other road users, including horse riders, manage to obey the rules so why not cyclists? Its about time they had to be registered and insured, so when they do hit a pedestrian or a vehicl
49、e, or cause an accident, at least they can be treated and there might be an opportunity to claim”可知,JML认为,骑自行车的人也应该遵守规定。他们应该进行登记。当他们撞到行人或者车辆,引发车祸的时候,他们很快就能被查到。故they指的是骑自行车的人。故选D项。【15题详解】主旨大意题。由文章开头“Forget Cyclists, Pedestrians are Real Danger. We are having a debate about this topic. Here are some l
50、etters from our readers.”以及三封信的具体内容可知,这篇文章主要探讨了谁是道路安全的隐患,是骑自行车的人,还是行人?故选A项。第二节 (共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。Guide for TeenagersThe teenage years can be tough, and its normal to feel sad every now and then. But if these feelings dont go away or become so intense that you
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
