山东临沂市2020届高三上学期期末英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东临沂市2020届高三上学期期末英语试题 WORD版含解析 山东 临沂市 2020 届高三上 学期 期末 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、高三期末检测英语试题注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡和试卷指定位置上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AIs it possible to build muscle and meanwhile lose fat?Please
2、 allow us to bring the following two facts to your attention first.Fact 1:Losing fat requires a caloric deficit(亏损),which means consuming less calories than your body needs so that stored body fat is used for energy instead.Fact 2:Building muscle requires a caloric surplus(盈余),which means consuming
3、more calories than your body needs so that new muscle tissue can be created.And its this realization that leads those of us who want to build figure and lose fat ideally at the exact same time to wonder just how were supposed to make it happen?The 4-week Online Workout Course professionally designed
4、 by Super Fitness will perfectly resolve the conflict,making it possible for you to both build muscle and lose fat.Targeted groups:Male and female willing to be athletic.Youre promised to:Simply follow us along and keep your ears open to the tips and suggestions we keep giving while working out. The
5、 videos are follow-along. We11 also immediately reply to any doubts or questions.Be able to lose two pounds of fat per week and get super fit.Save a lot of time by taking on-line course. No gym means no traffic!Save a ton of money with 25off at the Year End Promotion.Youre only required to:Eagerness
6、 for a perfect figure.Willingness to tolerate some discomfort.Contact Super Fitness by clicking here!1. Whats the purpose of mentioning the conflict of building muscle and losing fat?A. To bring out the course.B. To clear confusion.C. To stress importance.D. To warn the danger.2. How many pounds of
7、fat in all does the course promise to lose?A. 2.B. 4.C. 6.D. 8.3. Where is the text 1ikely to be taken from?A. A newspaper.B. A website.C. A fitness book.D. A biology magazine.【答案】1. A 2. D 3. B【解析】本文是一篇广告。介绍了为期4周的在线锻炼课程,使你既能锻炼肌肉,又能减肥。【1题详解】推理判断题。第一段推断了锻炼肌肉和减肥之间的冲突,接下来给出两个事实,第四段提到如何解决这种冲突,既能锻炼身体,同时又
8、能减肥,第五段就提到了这个为期四周的在线锻炼课程,因此推断提到锻炼肌肉和减肥的冲突是为了引出这个课程。故选A。【2题详解】细节理解题。根据Youre promised to:部分的Be able to lose two pounds of fat per week and get super fit.每周能够减掉两磅脂肪,四周的课程应是八磅。故选D。3题详解】推理判断题。根据第五段提到的“The 4-week Online Workout Course”以及下文对这个课程的介绍可知,文章介绍了一项为期4周的在线锻炼课程,使你既能锻炼肌肉,又能减肥。号召人们参加,因此推断文章节选自网络。是网络广
9、告。故选B。BYesterday,I drove my 23-year-old daughter to the nearby counseling center,to attempt once again to complete the treatment. I did my best to encourage and give her inspiring support as she was feeling anxious of the whole process.While we were waiting,just minutes before the center opened thei
10、r door,a young girl the same age as my daughter,came in. She had a beautiful smile I remember,and spoke of her desire to make a difference for others like my daughter from a11 she learned through her past drug abuse. I felt that she was sincere in her desire. It had been two weeks since her stopping
11、 the use of drugs.My daughter was standing next to me and focused on doing her best to stay calm on the outside,while inside she was feeling quite anxious,so she barely noticed what this girl was saying. Yet,she did manage to open up and talk with her a bit about the noisy ceiling fan in the hall wh
12、ere we were waiting.Next Friday,it will be a new opportunity for my daughter to try once again,as well as the possibility of being there for this young girl,too. I continue the example of sell-love for my daughter,strengthening this skill,while encouraging my daughters positive changes.I noticed yes
13、terday,my daughter called her friends,“I am a strong woman!”This made me smile,as a sudden gift to me from when I had been speaking to her enthusiastically about how we are strong women,trying our best,and we overcome and win through our life challenges. Let her know I believe in her. While she was
14、focused on the physical,in that moment,I think she was likely feeling strength in all ways,too. I hope so.4. What was the problem with the authors daughter?A. She was seriously i11.B. She lost bravery to face life.C. She had to receive an operation.D. She was suffering from drugs.5. What did the aut
15、hors daughter talk about with the young girl?A. The room facility.B. The anxiety of treatment.C. The crowded waiting hall.D. The noisy patients around.6. What do we know about the authors daughter from the last paragraph?A. She made friends with the girl.B. She was cured completely.C. She regained c
16、onfidence.D. She respected her mother.7. What may be the best title for the text?A. Were Enough,Waiting For ChallengesB. Were The World,Winning The FutureC. Were Strong Women,Trying Our BestD. Were On The Hard Way,Lacking Self-Love【答案】4. D 5. A 6. C 7. C【解析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者的女儿吸毒,作者给予了她全身心的帮助,让她相信自
17、己,帮助她重获自信,做一名坚强的女人。【4题详解】推理判断题。根据第二段的“spoke of her desire to make a difference for others like my daughter from a11 she learned through her past drug abuse.(谈到她希望为像我女儿这样的人做出改变,因为她从过去的吸毒中学到了很多东西。) ”可推断,我女儿饱受吸毒之苦。故选D。【5题详解】细节理解题。根据第三段的Yet,she did manage to open up and talk with her a bit about the noi
18、sy ceiling fan in the hall where we were waiting.(然而,她确实打开了心门,和她谈了些关于我们正在等候的大厅里那扇嘈杂的吊扇的事)可知,作者的女儿和这个年轻的女孩谈论了房间里的设施。故选A。【6题详解】推理判断题。根据最后一段的I noticed yesterday,my daughter called her friends,“I am a strong woman!”可知,昨天作者注意到,女儿打电话给她的朋友说,她是一个坚强的女人。因此推断作者的女儿重新获得了自信,故选C。【7题详解】主旨大意题。通读全文可知,文章主要讲述了作者的女儿吸毒,作
19、者给予了她全身心的帮助,让她相信自己,帮助她重获自信,做一名坚强的女人,文章最后一段提到的女儿说的“I am a strong woman!是点睛之笔,从最后一段的I had been speaking to her enthusiastically about how we are strong women,trying our best,and we overcome and win through our life challenges(我也一直在热情地和她谈论我们是如何坚强的女人,尽我们最大的努力,我们克服并战胜了我们的生活挑战。). 可推断,C项“我们是坚强的女人,努力尝试”为最佳标
20、题。故选C。CAll animalsfrom humans to birds,worms and crocodilessleep,however,not all species sleep alike. Scientists have long puzzled over which aspects are truly fundamental. Now a new study on lizards(蜥蜴)suggests that sleep states once thought to occur only in mammals and birds have much older evolut
21、ionary origins.Scientists had long doubted that birds and mammals are the only vertebrates(脊椎动物)to experience rapid eye movement(REM),a sleep state in which the body is mostly immobile but the brain is overworking. During REM sleep,the brain produces high-frequency waves of electrical activity and t
22、he eyes turn suddenly from time to time. In humans,REM is closely linked to dreaming. REM is a pattern of slow-wave sleep,a state in which brain activity weakens and the waves become more consistent. This slower state is widely thought to be important to memory formation and storage.“But scientists
23、who looked for signs of REM and slow-wave sleep in reptiles(爬行动物) have hadconfusingresults,”says Gilles Laurent,a neuroscientist at the Max Planck Institute for Brain Research in Frankfurt,Germany. So he and his colleagues had planned to examine how the lizardsa common pet in Germany use visual info
24、rmation to chase treats. Using camera,the team found that the sleeping lizardseyes twitched during the REM-like stage,just like other animals. They also found a very familiar pattern within the slower phase of the lizardsbrain waves. Some scientists believe these waves help transform new information
25、 into memories by replaying past events quickly.Although more studies are still needed to determine whether the function of these brain wave patterns is the same across species,the results suggest that these REM and slow-wave sleep patterns could date all the way back to the common ancestor of repti
26、les,birds,and mammals.8. What does paragraph 2 mainly talk about?A. The origin of human dream.B. The definition and effect of REM.C The features and course of memory.D. The advantages and disadvantages of REM.9. Which of the following can best replace the underlined word“twitched”in paragraph 3 ?A.
27、opened wideB. moved quicklyC. stayed closedD. kept still10. How does the lizardsbrain waves turn information into memories according to some scienfists?A. By increasing their frequency slowly.B. By changing their pattern occasionally.C. By playing back the past events quickly.D. By connecting visual
28、 information effectively.11. What can we infer from the last paragraph?A. The function of the brain wave is the same.B. All the animals have the common ancestor.C. The sleep pattern of all the animals is the same.D. The study about sleep pattern has a long way to go.【答案】8. B 9. B 10. C 11. D【解析】【分析】
29、本文是一篇说明文。所有的动物-从人类到鸟类-蠕虫和鳄鱼-都睡眠,然而,并不是所有的物种睡眠一样。文章通过介绍一项研究,讲述了曾经被认为只发生在哺乳动物和鸟类身上睡眠有更古老的进化起源。【8题详解】主旨大意题。根据第二段的“ rapid eye movement(REM),a sleep state in which the body is mostly immobile but the brain is overworking.(REM ,一种睡眠状态,身体大多不动,但大脑过度工作。)”以及下文内容对REM睡眠状态的解释说明可推断,本段主要介绍了什么是REM的定义和影响。故选B。【9题详解】词
30、义猜测题。根据划线句上文“So he and his colleagues had planned to examine how the lizardsa common pet in Germany use visual information to chase treats.(因此,他和他的同事计划研究蜥蜴-德国一种常见的宠物-如何利用视觉信息来寻追逐猎物。)”可知,划线句说的是这个团队使用相机,发现睡眠中的蜥蜴的眼睛在类似REM期间抽动,就像其他动物。故划线词语B项意义相近。故选B。【10题详解】细节理解题。根据倒数第二段最后一句“Some scientists believe these
31、 waves help transform new information into memories by replaying past events quickly.”可知,一些科学家认为,这些电波通过快速回放过去的事件,帮助将新的信息转化为记忆。C项“通过快速回放过去的事件”正确。故选C。【11题详解】推理判断题。根据最后一段的“Although more studies are still needed to determine whether the function of these brain wave patterns is the same across species”可知
32、,还需要更多的研究来确定这些脑电波模式在不同物种间的功能是否相同,因此推断关于睡眠模式的研究还有很长的路要走。故选D。【点睛】隐含意义推理判断题。这类题的题干中常含有:infer/suggest/imply/conclude/intend/purpose/be likely to等标志性词语。解决这类问题时要理解文章潜在的含义和作者所给的提示。同时,要对文章的含义和作者的暗示作出合理的猜测和推断。如第四小题,根据最后一段的“Although more studies are still needed to determine whether the function of these brai
33、n wave patterns is the same across species”可知,还需要更多的研究来确定这些脑电波模式在不同物种间的功能是否相同,因此推断关于睡眠模式的研究还有很长的路要走。故选D。DA good way to look at failure straight in the face is by writing a failure resume(简历)or CV. Like social media,there,we usually only see our friends“highlight part”. When we look at othersresumes,
34、we get scared and think how ours doesnt measure up. But even the most accomplished people have plenty of failure behind themwe just dont see it.Stefan felt this deeply as a scientist,so she wrote a different CV which of course boasted (夸耀)about her good grades,PhD,and published papers. But the way s
35、he deals with her failure CV is a model of what we could a11 do.“My CV does not reflect my great academic effortsit does not mention the exams I failed,my unsuccessful PhD or scholarship applications,or the papers never accepted for publication. During the interviews,I talk about the one project tha
36、t worked,not about the many that failed,”writes Stefan in a column for N.Stefan suggests keeping a draft on which you log,casually but regularly,every unsuccessful application,refused grant proposal and rejected paper.And thats the point:not to consider what we got wrong,but to use that information
37、to both look at failure and realize its really okay,and also to use our failures for another purpose:as learning tools.The point is to be realwith ourselves and about how the world works. Being real means taking an honest,critical,but also kind look at what we didnt get right,and then doing our best
38、 to change what we can. Instead of focusing on how that failure makes you feel,take the time to step back and analyze the practical,operational reasons that you failed.So,prctice being okay with failure,and turning your failures into lessons learned. And yes,sometimes we have to learn those lessons
39、more than once,letting go of what you cant change. And keep moving forward to success.12. What does the underlined word“it”in the first paragraph refer to?A. Plenty of failure.B. A failure resume.C. Highlight part.D. Social media.13. What did Stefan intend to tell us in paragraph 3?A. A11 her failur
40、es in her career.B. Benefits she got from her failures.C. The content of her own resume.D. The difference between her resume and others.14. What does Stefan advise us to do in our careers?A. Regard failures as part of our life.B. Keep a record of our failures.C. Value our achievements.D. Long for fa
41、ilures.15. Which of the following best describes the authors opinion?A. No pains,no gains.B. A11 roads lead to Rome.C. Where there is a will,there is a way.D. Failure is the mother of success.【答案】12. A 13. C 14. B 15. D【解析】【分析】本文是一篇议论文。即使是最有成就的人背后也有很多失败我们只是没有看到它。那么我们如何看待失败呢?作者从失败的简历开始,告诉读者不是考虑我们错了什么
42、,而是利用正确看待失败,把我们的失败用做学习工具,分析失败的原因,保持好的态度,把失败变成经验教训。继续前进,走向成功。【12题详解】词义猜测题。根据上文“even the most accomplished people have plenty of failure behind them”可知,即使是最有成就的人背后也经历很多失败,分析句子可知,破折号是对上文的解释说明,划线句说的是“我们只是看不到它”,因此推断it指代上文提到的plenty of failure 。故选A。【13题详解】主旨大意。根据第三段My CV does not reflect my great academic
43、effortsit does not mention the exams I failed,my unsuccessful PhD or scholarship applications,or the papers never accepted for publication. During the interviews,I talk about the one project that worked,not about the many that failed,”writes Stefan in a column for N可知,本段讲述的是stefan在的专栏中的东西:我的简历没有反映我在
44、学术上的巨大努力它没有提到我不及格的考试,我不成功的博士或奖学金申请,或者从未被接受出版的论文。在面试中,我谈到了一个有效的项目,而不是许多失败的项目。因此可知,第三段Stefan目的是告诉我们她的简历的内容。故选C。【14题详解】细节理解题。根据第三段的Stefan suggests keeping a draft on which you log,casually but regularly,every unsuccessful application,refused grant proposal and rejected paper.可知,Stefan建议保留一份你可以随意但定期登录的草
45、稿,每一个不成功的申请,被拒绝了的拨款提议以及被拒绝的论文。这些都是我们失败的记录。故选B。【15题详解】推理判断题。根据最后一段So,prctice being okay with failure,and turning your failures into lessons learned. And yes,sometimes we have to learn those lessons more than once,letting go of what you cant change. And keep moving forward to success可知,对失败保持好的态度,把你的失败
46、变成经验教训。有时我们必须不止一次地吸取这些教训,放弃你无法改变的东西。继续前进,走向成功。因此推断,作者认为失败是成功之母。故选D。【点睛】词义猜测题是高考阅读理解中常考题型之一,其中指代猜词即找出人称代词、指示代词、关系代词或关系副词等所指代的内容,做题时要注意指代词的位置,以便于判断,然后用所找的指代内容替换划线代词,核实其逻辑、意义、位置等是否一致,最后比较所找部分与选项,确定意思最接近的选项。例如小题1,根据上文“even the most accomplished people have plenty of failure behind them”可知,即使是最有成就的人背后也有很
47、多失败,分析句子可知,破折号是对上文的解释说明,划线句说的是“我们只是看不到它”,it指代上文提到的plenty of failure 。故选A。第二节 (共5小题;每小题2. 5分,满分12. 5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Heres an imaginary question for you:would you rather leave your home country and never be allowed to return,or never leave your home country ever again?Its a
48、 difficult one!Lets consider the beauty of being at home and the thrill of travelling. I left my home country,Germany,when I was seven to move to England with my family. Now at the age of 21,Ive left my second home country,England,to work as an English language assistant in Switzerland. _16_New frie
49、ndsI dont know about you,but I love getting to know new people. Moving abroad is the perfect opportunity to extend your friendship circle and make it global. _17_ They11 also be able to give you a new perspective on life as they share their view of the worldwhich is likely to be very different from
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
