分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 19

类型广东省实验中学2022届高三9月月考英语试题 WORD版含解析.doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:388667
  • 上传时间:2025-11-29
  • 格式:DOC
  • 页数:19
  • 大小:1.01MB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    广东省实验中学2022届高三9月月考英语试题 WORD版含解析 广东省 实验 中学 2022 届高三 月月 英语试题 WORD 解析
    资源描述:

    1、2022届广东省实验中学高三9月月考英语试题第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中选出最佳选项。AIn Africa, the honeyguide birds can respond to human calls to lead people to honeywhat scientists describe as a mutualistic interaction, or one that benefits both creatures. The birds tweet and fly fro

    2、m tree to tree to guide honey seekers to hidden bee nests, typically inside trees. Then, humans open the trees to find honey, and the birds can dine on beeswax, their favorite food.Dogs have an excellent sense of smell, which is why the folks at Penn Vet Working Dog Center are training dogs to ident

    3、ify the smell of cancer using tissue and blood samples from people who suffer. The scientists hope to develop a way for dogs to screen samples first, then perform follow-up testing on the samples the dogs flaggeda system for spotting cancer in its early stages.Having a snake wrapped around your neck

    4、 isnt necessarily what you usually expect. But Monty, a 13-year-old snake has been helping customers relax with neck massages(按摩). Its unlikely he was trained to do the job and is just pulsating like any other snake would when around a persons neck. Regardless, this special snake books out a few wee

    5、ks in advance.The Guide Horse Foundation has been training miniature horses (those standing 34 inches or less) as assistance animals for the visually damaged since 1999. Miniature horses are ideal service animals for people who feel uncomfortable with dogs or who want a guide animal with a longer li

    6、fe span. The horses typically live from 30 to 40 years.1. According to the text, which animal can help you relax?A. A snake.B. A dog.C. A honeyguide bird.D. A miniature horse.2. Miniature horses could serve _.A. blind people who dislike dogsB. blind people who can live longerC. animal lovers who sea

    7、rch for honeyD. animal lovers who suffer from cancer3. The text is about animals _.A. special trainingB. great potentialsC. unique jobsD. high intelligence【答案】1. A 2. A 3. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了四种动物的独特职业。【1题详解】细节理解题。根据表格第三段中“But Monty, a 13-year-old snake has been helping customers relax with neck m

    8、assages(按摩).”可知,13岁的蛇Monty通过颈部按摩帮助客人放松。故选A项。【2题详解】细节理解题。根据表格最后一段中“Miniature horses are ideal service animals for people who feel uncomfortable with dogs or who want a guide animal with a longer life span.”可知,对于那些感觉与狗相处得不舒服与或者想要一个较长寿命的向导动物的人来说,小型马是理想的服务动物。由此可知,小型马可以为不喜欢狗的盲人服务。故选A项。【3题详解】主旨大意题。结合全文,文章

    9、介绍了四种动物的独特职业。故选C项。BEven though some people believe that money makes the world go around, many people would choose health over wealth. For someone like violinist Robert Gupta, who was on his way to becoming a physician before joining the Los Angeles Philharmonic at age 19, music, health, and wealth a

    10、re all part of the same package.In addition to music, Gupta is deeply interested in neurobiology Because of his interests, he has had the chance to work with Nathaniel Anthony Ayers, a talented musician whose career was sidelined by schizophrenia. Although Ayers studied music at the Juilliard School

    11、 York City, his mental illness got in the way of professional success.After dropping out of Julliard and having unsuccessful medical treatment for his schizophrenia, Ayers moved to Los Angeles where he ended up homeless. In 2005, a journalist for the Los Angeles Times named Steve Lopez heard Ayers p

    12、laying music in the streets. Lopez wrote a book about Ayers and became his friend. Their friendship became the subject of a movie, and because of the book and the movie, Ayers has had a chance to perform his music in some of the most famous concert halls in the world.It seemed like Ayers had found h

    13、is happy ending. However, he refuses to take medication to treat his schizophrenia. He says it keeps him from “hearing the music”. Because of this, Ayers is still subject to schizophrenia and sometimes leaves his home to go back to the streets.Gupta was introduced to Ayers after Lopez took his frien

    14、d to a performance of Beethovens First and Fourth symphonies, and Ayers asked Gupta for a violin lesson. When they first met, Ayers was on edge. Gupta was afraid that if he taught the lesson in his usual way, Ayers would react violently. Finally, he just began playing. A change came over Ayers. Gupt

    15、a said, “And m a miracle, he lifted his own violin and he started playing.” The two musicians played many violin pieces together that day. A bond was formed.Music, Gupta realized, is a way to deal with our emotions, even our most unpleasant ones. “This was the very reason why we made music through o

    16、ur creativity, were able to shape those emotions into reality,” he says.Now, Gupta says, “I will always make music with Nathaniel, whether were at Walt Disney Concert Hall or on Skid Row, because he reminds me why I became a musician.”4. From the first two paragraphs, we can learn that Robert Gupta_

    17、.A. became a physician at the age of 19B. was interested in the treatment of schizophreniaC. was lucky to be wealthy, healthy and talented in musicD. had long dreamed to join the Los Angeles Philharmonic5 Ayers got the chance to perform in some famous concert halls thanks to_.A Steve Lopezs book and

    18、 a movie about their friendshipB. his great efforts to fight against his mental illnessC. Robert Guptas original way of teaching musicD. his talent in composing and playing music6. By “on edge” (in paragraph 5), the author means that Ayers was_.A. excited but uncertainB. eager for a violin lessonC.

    19、nervous and bad-temperedD. anxious about his own career7. Which of the following might be the best title of the passage?A. A Great MusicianB. Teaching MusicC. Why Study MusicD. Music Is Medicine【答案】4. B 5. A 6. C 7. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了小提琴家Robert Gupta因为对神经生物学感兴趣,有机会和Nathaniel Anthony Ayers一起工作,

    20、Ayers患有精神分裂症,Gupta为Ayers演奏小提琴,使Ayers的病情有所好转。Gupta意识到,音乐是一种处理情绪的方式,即使是最不愉快的情绪。【4题详解】细节理解题。根据第二段中“In addition to music, Gupta is deeply interested in neurobiology Because of his interests, he has had the chance to work with Nathaniel Anthony Ayers, a talented musician whose career was sidelined by sch

    21、izophrenia.(除了音乐,Gupta对神经生物学非常感兴趣,因为他的兴趣,他有机会与Nathaniel Anthony Ayers一起工作,一个有天赋但职业生涯被精神分裂症边缘化的音乐家)”可知,Robert Gupta对精神分裂症的治疗感兴趣。故选B。【5题详解】细节理解题。根据第三段中“Lopez wrote a book about Ayers and became his friend. Their friendship became the subject of a movie, and because of the book and the movie, Ayers has

    22、 had a chance to perform his music in some of the most famous concert halls in the world.(Lopez写了一本关于Ayers的书,并成为了他的朋友。他们的友谊成了一部电影的主题,因为这本书和这部电影,Ayers有机会在世界上一些最著名的音乐厅演奏他的音乐)”可知,因为Lopez的书和一部关于他们友谊的电影,Ayers有机会在一些著名的音乐厅演出。故选A。【6题详解】词句猜测题。根据划线词后文“Gupta was afraid that if he taught the lesson in his usual

    23、 way, Ayers would react violently.”可知,Gupta担心,如果他以惯常的方式给Ayers上课,他会做出激烈的反应,可见他们第一次见面时,Ayers很紧张。故划线词意思是“紧张易怒的”。故选C。【7题详解】主旨大意题。根据倒数第二段“Music, Gupta realized, is a way to deal with our emotions, even our most unpleasant ones. “This was the very reason why we made music through our creativity, were able

    24、 to shape those emotions into reality,” he says.( Gupta意识到,音乐是一种处理情绪的方式,即使是最不愉快的情绪。“这就是我们通过创造力创作音乐的原因,我们能够将这些情感塑造成现实,”他说)”结合文章主要讲述了小提琴家Robert Gupta因为对神经生物学感兴趣,有机会和Nathaniel Anthony Ayers一起工作,Ayers患有精神分裂症,Gupta为Ayers演奏小提琴,使Ayers的病情有所好转。Gupta意识到,音乐是一种处理情绪的方式,即使是最不愉快的情绪。由此可知,D选项“音乐是良药”最符合文章标题。故选D。CMen

    25、hunted.Women gathered. But the discovery of a woman buried 9,000 years ago in the Andes Mountains with weapons and hunting tools challenges this widely accepted view. The woman, thought to be between 17 and 19 years old when she died, was buried with items that suggested she hunted big-game animals

    26、by spear (矛) throwing.The objects accompanying people in death tend to be those that accompanied them in life. Although some scholars have suggested a role for women in ancient hunting, others have dismissed this idea even when hunting tools were uncovered in female burials.To examine whether this w

    27、oman found at this site was an exception, the researchers examined 429 skeletons at 107 burial sites from around 8,000 to 14,000 years ago. Of those, 27 individuals were buried with hunting tools11 were female and 15 were male. The sample was sufficient to “justify the conclusion that female partici

    28、pation in early big-game hunting was likely nontrivial,” said lead study author Haas. The findings add to doubts about “man-the-hunter” assumption about early humans since the mid-20th century. That theory assumes that it was men who went out and hunted, bringing home meat to feed women and children

    29、, who were responsible for gathering berries, plants and nuts to enrich the dict.But recent research suggests hunting was very much a community-based activity, needing the participation of all able-bodied individuals to drive large animals, the study said. Meanwhile, the spears used at that time had

    30、 low accuracy, encouraging participation, and using it was a skill learned from childhood. Women may also have been freed from child care demands by “allo-parenting”raising children was a job shared by many.“Our findings have made me rethink the most basic organizational structure of ancient hunter-

    31、gatherer groups, and human groups more generally,” Haas said.8. The discovery of the buried woman shows _.A. she was killed by a big-game animalB. she might use hunting tools when aliveC. women were good at throwing spearsD. women were buried alone after death9. The underlined word “nontrivial” in P

    32、aragraph 3 probably means “_”.A. limitedB. directC. significantD. passive10. Which of the following lead to womens involvement in hunting?allo-parenting big-game hunting tasks of gathering less accurate toolsA. B. C. D. 11. Haas probably believes that _.A. most of our ancestors were buried with hunt

    33、ing toolsB. we should reconsider previous views on human groupsC. division of labor in hunter-gatherer society remains unchangedD. the tomb found in the Andes justifies “man-the-hunter” assumption【答案】8. B 9. C 10. D 11. B【解析】这是一篇说明文。研究了古代狩猎中女性所扮演的角色,介绍了狩猎群体的组织结构。【8题详解】推理判断题。根据第一段中“The woman, thought

    34、 to be between 17 and 19 years old when she died, was buried with items that suggested she hunted big-game animals by spear (矛) throwing. (这名女性被认为死的时候在17岁到19岁之间,埋葬的物品表明她用长矛猎杀大型猎物) ”,研究人员发现的女性说明她活着的时候可能会用打猎工具,故选B。【9题详解】 词句猜测题。根据第三段中“Of those, 27 individuals were buried with hunting tools11 were femal

    35、e and 15 were male. The sample was sufficient to “justify the conclusion that female participation in early big-game hunting was likely nontrivial,” said lead study author Haas. (其中,27人埋葬的地方有狩猎工具,其中11人是女性,15人是男性。研究报告的主要作者Haas说,这一样本足以证明“女性参与早期大型狩猎活动可能是nontrivial”的结论)”,可知,在研究中发现的埋葬的地方有狩猎工具的男女比例相当,因此,女

    36、性在早期大型狩猎中有参与这一观点应当是正确的,是有重要意义的,故选C。【10题详解】细节理解题。根据第五段“But recent research suggests hunting was very much a community-based activity, needing the participation of all able-bodied individuals to drive large animals, the study said. Meanwhile, the spears used at that time had low accuracy, encouraging

    37、participation, and using it was a skill learned from childhood. Women may also have been freed from child care demands by “allo-parenting”raising children was a job shared by many. (但最近的研究表明,狩猎在很大程度上是一种以社区为基础的活动,需要所有身体健全的人参与大型动物的狩猎。同时,当时使用的长矛精度不高,所以鼓励大家都参与,使用长矛是从小学习的技能。女性也可以通 过“另类育儿”从育儿需求中解脱出来抚养孩子是许

    38、多人共同的工作)”,可知,另类育儿解放了女性,大型狩猎以及使用的低精度的工具需要女性参与狩猎,也就是导致女性参与狩猎,故选D。【11题详解】细节理解题。最后一段“Our findings have made me rethink the most basic organizational structure of ancient hunter-gatherer groups, and human groups more generally,” Haas said. (Hass说:“我们的发现让我重新思考了古代狩猎采集群体最基本的组织结构,以及更普遍的人类群体 ”)”,可知,Haas认为我们应当

    39、重新思考之前对人类群体的看法。故选B。DA block chain is a data structure that stores time-ordered data in an ever-growing list, like an accounting ledger (分类账簿). The block chain data structure is maintained using a distributed, peer-to-peer network of computers with no central “master”. As with many new concepts, bloc

    40、k chain technology generates much optimism and also a huge amount of interest and excitement. Just what is it good for?In short, block chains may improve any process where people need to access, confirm, send or store information securely. This information could be a persons identity, a products shi

    41、pment history or digital property like money.Typical databases, spreadsheets (电子数据表), and ledgers store information about objects, people, and the interactions between them. Much of the worlds information, from credit card transactions to medical and financial records, is stored in these types of sy

    42、stems.These types of systems have considerable, well-documented weaknesses that arise from their being centralized. A centralized record is hard to understand and is exposed to unauthorized access or distribution. It is also, because it is a master copy, exposed to permanent changing or deletion.Blo

    43、ck chains are also used to store information. Crucially, however, they differ in two ways.First, information is parceled up into blocks and sealed. Bitcoin, for example, which is the most famous practical example of a production block chain, stores all transactions across the network every ten minut

    44、es or so in a single, newly formed block. Each block is then added to the previous one to form a chain.Second, this “chain of blocks” is not stored centrally. Instead, each block is copied and distributed around an entire network of peers - be they individuals, public institutions, or businesses - u

    45、sing distributed ledger technology. (The terms “block chain” and “distributed ledger” are often used interchangeably; for the sake of clarity, block chain technologies tend to employ distributed ledger technology.)Each time someone adds a new block to the chain, meanwhile it is added to everyones co

    46、py.12. What is the biggest strength of a block chain?A. It promotes peoples enthusiasm about new technology.B. It strengthens the security of processing information.C. It enables people to store more data in time order.D. It stores a large part of worlds information.13. The typical systems used to s

    47、tore information are weak in that _.A. they are difficult to operateB. they can be accessed easilyC. they have a central “master”D. they store considerable documents14. The passage is developed mainly by _.A. making comparisonsB. giving examplesC. making a listD. showing the effect and causes15. Wha

    48、ts the authors purpose in writing the passage?A. To analyze the weaknesses of typical systems.B. To encourage the popularity of the block chain.C. To introduce the new concept of the block chain.D. To compare the two different data structures.【答案】12. B 13. C 14. A 15. C【解析】【分析】本文是说明文, 介绍一种新的存储系统区块链的

    49、概念、好处,并比较区块链和典型的存储系统的不同之处。区块链的优势在于增强人们信息处理的安全性。【12题详解】细节理解题。第一段最后提出问题Just what is it good for?(好处是什么?),第二段回答这个问题:block chains may improve any process where people need to access, confirm, send or store information securely (区块链可以改善任何人们需要安全访问、确认、发送或存储信息的过程)。区块链的优势是增强人们信息处理的安全性。故选B项。13题详解】细节理解题。根据第四段T

    50、hese types of systems have considerable, well-documented weaknesses that arise from their being centralized. A centralized record is hard to understand and is exposed to unauthorized access or distribution. It is also, because it is a master copy, exposed to permanent changing or deletion 可知,这种典型的系统

    51、有相当大的弱点,而这些弱点产生于它们的集中化。集中记录很难理解,并且暴露在未经授权的访问或分配中。也是因为它是 “主”本,会遭到永久更改或删除。因此这种系统的缺点在于集中化。故选C项。【14题详解】推理判断题。根据第5段Block chains are also used to store information. Crucially, however, they differ in two ways(区块链也被用来存储信息。但关键的是,它们在两个方面有所不同)可知,文章是围绕将区块链和典型的存储系统作比较而展开的。下文是说明区块链存储信息方式的不同。故选A项。【15题详解】推理判断题。文章第

    52、一、二段介绍区块链的概念和好处,第三、四段介绍典型系统存储信息,第六、七、八段介绍区块链存储信息的不同之处。因此本文是介绍区块链这一新的概念。故选C项。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Beginning with Chinese efforts to explore and connect with Central Asia, the Silk Road consisted of massive small routes and was named after the silk cloth t

    53、he Chinese produced. _16_ Through these routes, Chinese silk, porcelain, lacquer work and ironware were shipped to the West, while pepper, flax, spices, grape and pomegranate entered China._17_ They promoted flow of knowledge as well. Arab astronomy, calendar and medicine found their way to China, w

    54、hile Chinas four great inventions and silkworm breeding spread to other parts of the world. _18_ For example, Buddhism originated in India, blossomed in China and was enriched in Southeast Asia. Confucianism, which was born in China, gained appreciation by European thinkers such as Leibniz and Volta

    55、ire. Herein lies the appeal of mutual learning.The ancient silk routes witnessed the busy scenes of visits and trade over land and ships calling at ports. Along these major routes, capital, technology and people flowed freely. _19_ The ancient prosperous cities and ports developed, so did the Roman

    56、Empire as well as Parthia and Kushan Kingdoms. The Han and Tang Dynasties of China entered the golden age. The ancient silk routes brought prosperity to these regions and contributed to their development.Some regions along the ancient Silk Road used to be a land of milk and honey. Yet today, these p

    57、laces are often associated with conflict, crisis and challenge. _20_ Now, the Belt and Road Initiative intends to build an open platform of cooperation and a broad community of shared interests. It will not only achieve economic growth and balanced development, but also connect different civilizatio

    58、ns. Mutual understanding, mutual respect, and mutual trust among different countries will be boosted.A. More importantly ideas were also exchanged.B. The ancient silk routes were not only for trade.C. Goods, resources and benefits were widely shared.D. Such state of affairs should not be allowed to

    59、continue.E. However, silk was just one of many goods traded on these routes.F. Large empires provided stability and protection for the trade routes.G. The Silk Road was never an actual road, or even a single massive trade route.【答案】16. E 17. B 18. A 19. C 20. D【解析】【分析】本文是说明文,介绍了丝绸之路的发展历史和意义,不仅有物资贸易,

    60、也有知识传播和观念的交流。现在的“一带一路”提供了一个合作、均衡发展的平台。【16题详解】此处是词汇复现线索。根据后一句“通过这些路线,中国丝绸、瓷器、漆器和铁器被运往西方,而辣椒、亚麻、香料、葡萄和石榴进入中国”可知此段说的是丝绸之路上物资的贸易。silk是词汇复现。选项E意为:然而,丝绸只是在这些路线上交易的许多商品之一。故选E项。【17题详解】此处是逻辑线索和代词指代。后一句as well 表示递进关系,not only与as well 相关联。选项B意为:古代丝绸之路不仅是为了贸易。They指代the ancient silk routes。故选B项。【18题详解】空后举例“Buddh

    61、ism佛教、Confucianism儒家思想”说明丝绸之路上观念的交流。选项A引出下一句的话题,意为:更重要的是,还交流了观点。故选A项。【19题详解】此处是词汇线索。前一句“资本、技术和人员自由流动(flowed freely)”和选项C中be widely shared 意思相关联。选项C意为:商品、资源和利益被广泛分享。故选C项。【20题详解】此处是代词指代线索。 空前一句“然而今天,这些地方往往与冲突、危机和挑战联系在一起”。选项D中such state of affairs 指代上一句中陈述的状况。选项D意为:这种状况不应继续下去。故选D项。【点睛】做七选五时,要学会寻找文中和选项中

    62、的线索。1连接性词语:连接性的词语可表明段落间、句际间的语义逻辑关系。(1)承接关系:so,therefore,thus,consequently等;(2)并列关系:first,second;firstly,secondly;first,next,then;in the first place,in the second place;for one thingfor another等;(3)转折关系:however,though,yet,in spite of, on the contrary,otherwise等;(4)对比关系:in contrast,in comparison,on th

    63、e other hand等;(5)递进关系:also,furthermore,similarly,in addition,whats more等。如本题第2小题中, not only与as well 是递进关系;第3小题中,for example是表示通过进一步举例说明。2词汇复现:复现是指作者在文章上下文的不同位置对同一概念进行重复描述。复现主要有同义词复现、近义词复现、反义词复现和同范畴词复现等。如本题第1小题中,silk是原词复现;第4小题中flowed freely和be widely shared 是同义词复现。3代词的指代 如本题第2小题中, 空后They指代the ancient

    64、 silk routes;第5小题,选项D中such state of affairs 指代上一句中陈述的状况。第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、 C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。The concept of solitude(独处)in the digital world is almost non-existent. In the world of digital technology, e-mail, social networking and online video games, inf

    65、ormation is meant to be _21_. Solitude can be hard to discover once it has been given up. In this respect, new technologies have _22_ our culture.The desire to be connected has brought solitude to a(n) _23_ as weve known it. People have become so _24_ in the world of networks and connections that on

    66、e can often be contacted even if theyd rather not be. Today we can talk, text, e-mail, chat and blog, not only from our _25_,but from our mobile phones as well.Most developed nations have become _26_ on digital technology simply because theyve grown accustomed to it, and at this point not _27_ it wo

    67、uld make them an outsider. Also, many jobs and careers require people to be _28_From this point of view, technology has changed the culture of work. Being reachable might feel like a _29_ to those who may not want to be able to be contacted at all times.I suppose the positive side is that solitude i

    68、s still possible for anyone who _30_ wants it. Computers can be shut down and mobile phones can be turned off. The ability to be connected and on has many _31_, as well as disadvantages. Travelers have ended up _32_ on mountains, and mobile phones have saved countless lives. They can also make peopl

    69、e feel _33_ and forced to answer unwanted calls or _34_ to unwanted texts.Attitudes towards our connectedness as a society _35_across generations. Some find todays technology a gift. Others consider it a curse. Regardless of anyones view on the subject, its hard to imagine what life would belike wit

    70、hout daily advancements in technology.21. A. updatedB. receivedC. sharedD. collected22. A. respectedB. shapedC. ignoredD. preserved23. A. edgeB. stageC. endD. balance24. A. sensitiveB. intelligentC. considerateD. reachable25. A. mediaB. computersC. databasesD. monitors26. A. bentB. hardC. keenD. dep

    71、endent27. A. findingB. usingC. protectingD. changing28. A. connectedB. trainedC. recommendedD. interested29. A. pleasureB. benefitC. burdenD. disappointment30. A. slightlyB. hardlyC. merelyD. really31. A. aspectsB. weaknessesC. advantagesD. exceptions32. A. hiddenB. lostC. relaxedD. deserted33. A. t

    72、rappedB. excitedC. confusedD. amused34. A. turnB. submitC. objectD. reply35. A. varyB. ariseC. spreadD. exist【答案】21. C 22. B 23. C 24. D 25. B 26. D 27. B 28. A 29. C 30. D 31. C 32. B 33. A 34. D 35. A【解析】【分析】本文为议论文。独处理念在当今数码世界几乎不复存在,新技术使我们连接成了一个社会,并塑造了我们的文化。能够被连接在一起既有优势也有弊端。不管人们对这一话题持何种态度,如果没有日常技术

    73、进步,很难想象生活会是什么样子。【详解】1.考查动词词义辨析。句意:在数字技术、电子邮件、社交网络和在线视频游戏的世界里,信息意味着共享。A.updated更新;B.received接收;C.shared分享;D.collected收集。根据上一句“The concept of solitude(独处)in the digital world is almost non-existent. ”可知,独处理念在数码世界几乎不存在,因此信息的意义在于分享。故选C。2.考查动词词义辨析。句意:从这方面来说,新技术塑造了我们的文化。A.respected尊重;B.shaped塑造;C.ignored忽

    74、视;D.preserved保护。根据下文From this point of view, technology has changed the culture of work.可知,新的技术塑造了我们的文化。故选B。3.考查名词词义辨析。句意:我们都知道,渴望与世界联系的欲望,已经让孤独走到了尽头。A.edge边缘;B.stage舞台;C.end结束;D.balance平衡。短语:bring an end to“使结束”,结合句中The desire to be connected可知,联系的渴望使孤独走向尽头。故选C。4.考查形容词词义辨析。句意:在网络和联系的世界里,人们变得如此容易联系,

    75、即使他们不想被联系,也经常可以被联系到。A.sensitive敏感的,善解人意的;B.intelligent有才智的;C. considerate体贴的;D. reachable可到达的。根据句中connections that one can often be contacted even if theyd rather not be可知,即使人们不想被联系,也可以被联系到。所以网络使得联系变得触手可及。故选D。5.考查名词词义辨析。句意:今天,我们不仅可以通过电脑,也可以通过手机谈话、编辑短信、发邮件、聊天和写博客。A.media媒体;B.computers电脑;C.databases数据

    76、库;D.monitors监视器。结合句中we can talk, text, e-mail, chat and blog,可知我们可以通过电脑和手机进行聊天等功能。故选B。6.考查形容词词义辨析。句意:大多数发达国家之所以依赖数字技术,仅仅是因为他们已经习惯了数字技术,在这一点上,不使用数字技术将使他们成为局外人。A.bent弯曲的;B.hard辛苦的;C.keen渴望的;D.dependent依靠的。be/become dependent on“对依赖”,根据下文From this point of view, technology has changed the culture of wo

    77、rk,可知此处指多数发达国家对技术是依赖的。故选D。7.考查动词词义辨析。句意同上。A.finding发现;B.using使用;C.protecting保护;D.changing改变。结合句中 it would make them an outsider,将被视为是局外人,可知此处指不使用技术,故选B。8.考查动词词义辨析。句意:而且,许多工作和职业需要人们联系在一起。A.connected连接,联系;B.trained训练;C.recommended推荐;D.interested使感兴趣。结合前文People have become so _4_in the world of network

    78、s可知,此处指工作和职业需要人们联系在一起。故选A。9.考查名词词义辨析。句意:对那些可能不想总是能够被联系上的人来说,随处可及可能感觉像个负担。A.pleasure乐事;B.benefit益事;C.burden负担;D.disappointment令人失望的事。根据句中those who may not want to be able to be contacted at all times可知,不想总是能够被联系的人被联系了,对他们而言就是一种负担。故选C。10.考查副词词义辨析。句意:我认为积极的一面是,对于真正想独处的人来说,独处仍然是可能的。A.slightly轻微地;B.hardl

    79、y几乎不;C.merely仅仅; D.really真地。根据下文Computers can be shut down and mobile phones can be turned off.可知,此处指若真的要想独处是完全可能的。故选D。11.考查名词词义辨析。句意:能够被联系上既有优势也有弊端。A.aspects方面;B.weaknesses弱点;C.advantages优势;D.exceptions例外。根据下文as well as disadvantages可知此处指有许多优点。故选C。12.考查形容词词义辨析。句意:旅行者最后迷失在大山上,手机挽救了无数的生命。A. hidden藏起来

    80、的;B.lost迷路的;C.relaxed放松的;D.deserted丢弃的。end up done/adj./doing“以告终(为结局)”。结合句中on mountains, and mobile phones have saved countless lives可知,此处指旅行者在山中迷路。故选B。13.考查形容词词义辨析。句意:它们还会让人们感到被困,被迫接不想接的电话或回不想回的短信。A.trapped被困的,受限制的;B.excited感到兴奋的;C.confused困惑的;D.amused愉快的。结合句中forced to answer unwanted calls可知此处指手机

    81、也会使人感到被限制了。故选A。14.考查动词词义辨析。句意同上。A.turn转身; B.submit提交; C.object反对; D.reply回应。根据前文answer unwanted calls及后文to unwanted texts可知,此处指回复不想回的信息。故选D。15.考查动词词义辨析。句意:对于我们被连接成一个社会,不同代的人态度不一。A.vary变化,呈多样化;B.arise(问题)出现;C.spread散步,蔓延;D.exist存在。结合下文Some find todays technology a gift. Others consider it a curse可知,不

    82、同代的人们的态度是不一样的。故选A。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分1 5分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。About twenty of us were fortunate enough to receive invitations to a film-studio to take part in a crowd-scene. _36_ our act would last only for a short time, we could see quite a number of interesting things.We all stood at

    83、the far end of the studio as _37_(workman) prepared the scene, _38_(set) up trees at the edge of a winding path. Very soon, bright lights were turned on and the big movie-camera was wheeled into position. The director shouted something to the camera _39_(operate) and then went to speak to the two fa

    84、mous actors nearby. _40_ it was hot in the studio, it came as a surprise to us to see one of the actors put on a heavy overcoat and start walking along the path. A big fan began blowing tiny white feathers down on him, and soon the trees were covered in snow. Two more fans were turned on, and a stro

    85、ng wind _41_ (blow) through the trees. The picture looked so real that it made us feel cold.The next scene was a complete contrast. The way it was filmed was quite _42_ (usual). Pictures taken on_43_ island in the Pacific were shown on a glass screen. An actor and actress stood off the scene so that

    86、 they looked as if they were at the waters edge on an island. _44_ a simple trick like this, palm trees, sandy beaches, and blue, clear skies had been brought into the studio!Since it was our turn next, we were left wondering what scene would be prepared for us. For a full three minutes in our lives

    87、, _45_ would be experiencing the excitement of being film stars!【答案】36. Although#Though 37. workmen 38. setting 39. operator 40. Since#As#Because 41. blew 42. unusual 43. an 44. By#Through 45. we【解析】【分析】这是一篇记叙文。讲述了我们参加了一次电影摄制的群演的经历。【详解】1.考查让步状语从句。句意:尽管我们的“表演”只持续了很短的时间,但是我们可以看到很多有趣的事情。根据句中we could se

    88、e quite a number of interesting things可知,我们看到了许多有趣的事情,与前文our act would last only for a short time形成对比,所以本句是肯定逗号后面的内容,因为前文应该是让步状语从句。故填Although/Though。2.考查名词复数。句意:我们都站在工作室的尽头,工作人员在一条蜿蜒小路的边上布置场景,架起树木。workman“工作人员”为可数名词,结合句中prepared the scene可知,此处指复数含义,故填workmen。3.考查非谓语动词。句意同上。分析可知, _3_(set) up trees at

    89、 the edge of a winding path在句中为状语,句子主语workmen与set为主谓关系,因句中已有谓语prepared,所以此处要用现在分词形式setting。故填setting。4.考查名词。句意:导演对摄影师喊了几句话,然后走到附近的两个著名演员面前。根据后文 then went to speak to the two famous actors nearby可知此处指导演对着摄影师喊。operator“操作员”为名词,故填operator。5.考查连词。句意:因为摄影棚里很热,所以当我们看到其中一个演员穿上厚大衣,沿着小路走时,我们感到很惊讶。根据下文it came

    90、 as a surprise to us to see one of the actors put on a heavy overcoat and start walking along the path可知,我们惊讶的是一个演员穿着厚厚的大衣,表示结果,所以_5_it was hot in the studioy为原因状语从句,空白处指的是原因。故填Since/As/Because。6.考查时态。句意:又打开了两个风扇,一阵“强风”吹过树林。空白处在句中作谓语,结合句中Two more fans were turned on可知,此处也要用一般过去时。blow“吹”为动词,其过去式为blew

    91、,故填blew。7.考查形容词。句意:拍摄的方式很不寻常。根据下文Pictures taken on_8_island in the Pacific were shown on a glass screen. An actor and actress stood off the scene so that they looked as if they were at the waters edge on an island.可知,在太平洋的一个小岛上拍摄的照片,被显示在一个玻璃屏幕上。一对男女演员站在场外,使他们看起来像是在一个岛上的水边。所以此处指拍摄的方式很不寻常。故填unusual。8.

    92、考查冠词。句意:在太平洋的一个小岛上拍摄的照片,被显示在一个玻璃屏幕上。一对男女演员站在场外,使他们看起来像是在一个岛上的水边。根据下文so that they looked as if they were at the waters edge on an island,可知此处指拍摄的照片是太平洋上的一个小岛。island“岛屿”为可数名词,因第一个音素为元音音素,此处为泛指,故填an。9.考查介词。句意:通过这样一个简单的把戏,棕榈树,沙滩,和蓝色,晴朗的天空被带进了演播室!根据下文palm trees, sandy beaches, and blue, clear skies had b

    93、een brought into the studio,可知此处指“通过”这样的方式,by/through,意为“通过方式”,故填By/Through。10.考查人称代词。句意:整整三分钟,我们将体验成为电影明星的兴奋!根据前文Since it was our turn next, we were left wondering what scene would be prepared for us,可知此处指我们将会体验成为电影明星的兴奋,空白处作句子的主语,所以此处填人称代词we。故填we。第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)46. 书面表达假定你是李华,前不久利用国庆假

    94、期与家人外出游玩并入住某国际连锁酒店。下面是酒店的外籍经理Mr. Wayne在最近给你发来征求反馈意见(feedback)的电子邮件。请根据以下要点写一封回邮:1. 对本次酒店入住体验表示肯定;2. 酒店仅在公共区域提供免费WiFi,而房间WiFi收费过高,希望改进;3. 祝愿酒店越办越好注意:1. 词数120左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯;3. 邮件开头和结尾已为你写好,不计入词数。Dear Mr. Wayne,Thank you for your E-mail and I am glad to give feedback on my recent stay at Hotel M

    95、erryTime._Regards,Li Hua【答案】Dear Mr. WayneThank you for your E-mail and I am glad to give feedback on my recent stay at Hotel MerryTime.Undoubtedly, my 3-day stay at your hotel has been the most memorable time in my holidays. Featuring modern facilities and stylish decoration, MerryTime guaranteed m

    96、y families comfort and relaxation. We enjoyed the tasteful dishes of the hotel restaurant where various cuisines are served. Of all the advantages, the most impressive is the helpful staff. It was your hospitality and consideration on everyday basis that made me feel at home and among friends.Howeve

    97、r, there is room for improvement regarding the WiFi service, since free WiFi access is only available in public area and the paid WiFi service in guest rooms is overcharged.I hope my feedback would be helpful to your better service and business.Regards,Li Hua【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文。假定你是李华,前不久利用国庆假期与家人外出

    98、游玩并入住某国际连锁酒店。下面是酒店的外籍经理Mr. Wayne在最近给你发来征求反馈意见(feedback)的电子邮件。请根据要点写一封回邮。【详解】1.词汇积累高兴的:glad joyful各种各样的:various all kinds of优点:advantage strength有帮助的:helpful be of help2.句式拓展简单句变复合句原句:Of all the advantages, the most impressive is the helpful staff.拓展句:Of all the advantages, the most impressive is the

    99、 helpful staff, who helped us a lot.【点睛】【高分句型1】We enjoyed the tasteful dishes of the hotel restaurant where various cuisines are served.(运用了where引导的限制性定语从句)【高分句型2】It was your hospitality and consideration on everyday basis that made me feel at home and among friends.(运用了强调句型)第二节(满分25分)47. 阅读下面材料,根据其

    100、内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Pick up the pace! said Amys husband. But I cant! Amy said, her heart beating quickly inside. I cant go any faster! Her husband encouraged her. Yes, you can! Youre making progress every day.”To help Amy stay healthy, her husband had been running with her for over two years.

    101、 Several years ago, Amy could barely walk down the stairs of her apartment building due to fatness caused by eating disorders. She realized the problem after a failed job interview and began walking to improve her ability to move. At first, she could walk for only 15 minutes at a time. But she pushe

    102、d herself every day, walking 5 minutes longer than she did the day before until she walked for an hour and eventually two. For three years, Amy kept her walking habit, slowly and painstakingly building her body shape. Then she changed her walking shoes to running shoes about two years ago and became

    103、 an excellent runner.In March 2001, an advertisement invited people to nominate(提名)an ordinary person who inspired them to bring the Olympic flame to Salt Lake City as torch bearers(火炬手)or support runners.(Support runners serve as “guardians of the flame and run with torch bearers along the journey.

    104、)Amys experiences touched her husband, so he nominated her to be a torch bearer. The possibility to be selected was low, but Amy wanted to try.Running taught Amy the importance of training for a race. She pictured herself running a race and crossing the finish line. For months, she ran through her n

    105、eighborhood carrying a broken-off broom handle, feeling the weight of the torch. She waved at her neighbors, pretending they were cheering crowds. She also printed a picture of a torch bearer wearing the white uniform, replaced the face with a picture of hers, and put it onto her refrigerator door.E

    106、very day, Amy imagined herself as a torch bearer. She was training for a historic running event. On September 26th, while on her daily run through her neighborhood, an express package arrived.注意:1. 续写词数应为150左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Paragraph 1: Amy opened it and found a letter and a book on the Olymp

    107、ics._Paragraph 2: One of todays torch bearers cant run her part, announced the relay organizer._【答案】Paragraph 1:Amy opened it and found a letter and a book on the Olympics. The letter read, Congratulations! Youve been selected as a support runner for the Olympic Torch Relay. Although she wouldnt be

    108、wearing the white uniform, she wasnt disappointed. She completed the required physical examination, delivered the forms, and waited. Months later, another package arrived. It contained her official blue support runner uniform along with instructions for her part of the relay. Then on a cold day, Amy

    109、 and her husband stood outside the Torch Relay collection point.Paragraph 2:One of todays torch bearers cant run her part, announced the relay organizer. Then he said, One lucky support runner will become a torch bearer. Select a person now. Luckily, Amy became the torch bearer. Holding it tight, sh

    110、e ran down the street filled with people waving flags. The Olympic theme song was broadcast. Amy smiled and waved to the crowds, knowing that she was carrying not only the torch, but also the Olympic spirit.【解析】【分析】本篇书面表达是读后续写。【详解】通过阅读所给文章可知,几年前,艾米由于饮食失调导致肥胖,几乎走不下公寓楼的楼梯。在丈夫的帮助下,慢慢地恢复身材,并成为一名优秀的跑步运动员

    111、。在看了一则广告后,丈夫鼓励艾米去竞选奥运火炬手。为此,艾米把自己想象成火炬手,一直为此训练,直到有一天,一个快递包裹到达。续写部分分为两段,第一段开头是:艾米打开它,发现了一封信和一本关于奥运会的书。本段应该写艾米看到信上写着自己被选为奥运火炬接力的助跑员。她完成体检几个月后,又来了一个包裹,里面是正式的蓝色助跑服,还有她那部分接力的说明,终于到了火炬接力的那一天。第二段开头是:“今天的火炬手中有一个不能胜任她的角色,”接力组织者宣布。本段应该写艾米在挥舞着旗帜的人们中,跑去接过火炬,奥运主题曲播出了,艾米微笑着向人群挥手致意,她传递的不仅是火炬,还有奥林匹克精神。续写时要注意所续写短文的词数应为150左右,按要求完成写作任务。【点睛】本文描写详略得当,使用了高级词汇和高级句子。如:be selected as,run down,fill with等高级词汇;Although she wouldnt be wearing the white uniform, she wasnt disappointed. 让步状语从句的运用;Amy smiled and waved to the crowds, knowing that she was carrying not only the torch, but also the Olympic spirit.宾语从句的运用等高级句式。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:广东省实验中学2022届高三9月月考英语试题 WORD版含解析.doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-388667.html
    相关资源 更多
  • 2019_2020学年高中英语Unit2RobotsSectionⅣGrammar.doc2019_2020学年高中英语Unit2RobotsSectionⅣGrammar.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2RobotsSectionⅡWarmingUp.doc2019_2020学年高中英语Unit2RobotsSectionⅡWarmingUp.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2Robotsperiod3LearningaboutLanguage课时规范训练新人教版选修7.doc2019_2020学年高中英语Unit2Robotsperiod3LearningaboutLanguage课时规范训练新人教版选修7.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2Robotsperiod2WarmingUp.doc2019_2020学年高中英语Unit2Robotsperiod2WarmingUp.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2Robotsperiod1WarmingUp.doc2019_2020学年高中英语Unit2Robotsperiod1WarmingUp.doc
  • 2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册课件:UNIT 1 FOOD FOR THOUGHT SECTION Ⅱ USING LANGUAGE .ppt2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册课件:UNIT 1 FOOD FOR THOUGHT SECTION Ⅱ USING LANGUAGE .ppt
  • 2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册学案:UNIT 6 EARTH FIRST SECTION Ⅴ WRITING—倡议书 WORD版含解析.DOC2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册学案:UNIT 6 EARTH FIRST SECTION Ⅴ WRITING—倡议书 WORD版含解析.DOC
  • 2019_2020学年高中英语Unit2Robots5SectionⅤWriting教案新人教版选修72020031801011.doc2019_2020学年高中英语Unit2Robots5SectionⅤWriting教案新人教版选修72020031801011.doc
  • 2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册学案:UNIT 6 EARTH FIRST SECTION Ⅲ GRAMMAR——现在分词和过去分词作补足语 WORD版含解析.doc2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册学案:UNIT 6 EARTH FIRST SECTION Ⅲ GRAMMAR——现在分词和过去分词作补足语 WORD版含解析.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2Robots4SectionⅣGrammar知能演练轻松闯关新人教版选修720200318099.doc2019_2020学年高中英语Unit2Robots4SectionⅣGrammar知能演练轻松闯关新人教版选修720200318099.doc
  • 2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册学案:UNIT 6 EARTH FIRST SECTION Ⅱ USING LANGUAGE WORD版含解析.doc2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册学案:UNIT 6 EARTH FIRST SECTION Ⅱ USING LANGUAGE WORD版含解析.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2Robots3SectionⅢLearningaboutLanguage.doc2019_2020学年高中英语Unit2Robots3SectionⅢLearningaboutLanguage.doc
  • 2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册学案:UNIT 5 ON THE ROAD SECTION Ⅱ USING LANGUAGE WORD版含解析.doc2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册学案:UNIT 5 ON THE ROAD SECTION Ⅱ USING LANGUAGE WORD版含解析.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2Robots2SectionⅡWarmingUp.doc2019_2020学年高中英语Unit2Robots2SectionⅡWarmingUp.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2Robots1SectionⅠWarmingUp.doc2019_2020学年高中英语Unit2Robots1SectionⅠWarmingUp.doc
  • 2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册学案:UNIT 4 STAGE AND SCREEN SECTION Ⅰ STARTING OUT & UNDERSTANDING IDEAS WORD版含解析.doc2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册学案:UNIT 4 STAGE AND SCREEN SECTION Ⅰ STARTING OUT & UNDERSTANDING IDEAS WORD版含解析.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2Poems单元质量评估检测卷二新人教版选修6.doc2019_2020学年高中英语Unit2Poems单元质量评估检测卷二新人教版选修6.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2PoemsSectionⅣGrammar.doc2019_2020学年高中英语Unit2PoemsSectionⅣGrammar.doc
  • 2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册学案:UNIT 3 ON THE MOVE SECTION Ⅱ USING LANGUAGE WORD版含解析.doc2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册学案:UNIT 3 ON THE MOVE SECTION Ⅱ USING LANGUAGE WORD版含解析.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2PoemsSectionⅢLearningaboutLanguage.doc2019_2020学年高中英语Unit2PoemsSectionⅢLearningaboutLanguage.doc
  • 2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册学案:UNIT 2 LET’S CELEBRATE! SECTION Ⅴ WRITING—节日习俗 WORD版含解析.doc2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册学案:UNIT 2 LET’S CELEBRATE! SECTION Ⅴ WRITING—节日习俗 WORD版含解析.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2PoemsSectionⅡWarmingUp.doc2019_2020学年高中英语Unit2PoemsSectionⅡWarmingUp.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2PoemsSectionⅠPre_reading练习新人教版选修620200429055.doc2019_2020学年高中英语Unit2PoemsSectionⅠPre_reading练习新人教版选修620200429055.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2Healthyeating学业质量标准检测新人教版必修3.doc2019_2020学年高中英语Unit2Healthyeating学业质量标准检测新人教版必修3.doc
  • 2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册单元质量检测 UNIT 4 STAGE AND SCREEN WORD版含解析.doc2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册单元质量检测 UNIT 4 STAGE AND SCREEN WORD版含解析.doc
  • 2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册单元质量检测 UNIT 2 LET’S CELEBRATE! WORD版含解析.doc2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册单元质量检测 UNIT 2 LET’S CELEBRATE! WORD版含解析.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2HealthyeatingSectionⅢGrammar.doc2019_2020学年高中英语Unit2HealthyeatingSectionⅢGrammar.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2HealthyeatingSectionⅡLearningaboutLanguage.doc2019_2020学年高中英语Unit2HealthyeatingSectionⅡLearningaboutLanguage.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2HealthyeatingSectionⅠWarmingUpPre_readingandReading练习新人教版必修3.doc2019_2020学年高中英语Unit2HealthyeatingSectionⅠWarmingUpPre_readingandReading练习新人教版必修3.doc
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1