广东省广州市2020届高三英语下学期综合测试试题(二)(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 广州市 2020 届高三 英语 下学 综合测试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、广东省广州市2020届高三英语下学期综合测试试题(二)(含解析)本试卷共 10 页,满分 120 分。考试用时 120 分钟。注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名和考生号、试室号、座位号填写在答题卡上,并用2B铅笔在答题卡的相应位置填涂考生号及试卷类型(B)。因听力另考,试卷从第二部分的“阅读理解”开始,试题序号从“21”开始。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡对应题目的答案信息点涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案。写在本试卷上无效。3.回答非选择题时,必须用黑色字迹的钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后
2、再写上新答案;不准使用铅笔和涂改液。写在本试卷上无效。4.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第二部分 阅读理解 ( 共两节,满分40分 )第一节 ( 共15小题;每小题2分,满分30分 )阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AWe can all think of times when people didnt make remembering easy. Directions given at machine-gun speed. New people introduced in a flood of names and handshakes. Whenev
3、er information is passed between people, its all too easy for it to go in one ear and straight out of the other. Thankfully, the opposite is also true. Look around you, and youll see parents who can get their children to remember exactly what they were told; advertisers who know how to imprint their
4、 sales messages on our brains.So, how do they do? Their secrets can be summed up in four simple words: focus, imagery, reasons and engagement.FOCUS means ensuring that the person youre talking to can concentrate on learning. Choose your moment carefully. Check that they can properly hear or see the
5、information. Communicate slowly and clearly enough for their memory to cope.IMAGERY helps information to stick. Do everything your can to make other people “see” the ideas youre giving them. Add visual details to directions, and illustrate abstract concepts with metaphors.REASONS to remember help pe
6、ople to put in the mental effort. So, make it clear that your words are important, and be explicit about why. Maybe this information will save them time, protect them from embarrassment, or let them enjoy a particular experience or event.EMGAGEMENT requires you to ask questions. Point out links betw
7、een new concepts and things listeners already know. Activate their senses, spark their curiosity, get them doing something physical, or simply make them laugh.The next time youve got an important message to pass on, put some of these techniques to the test. Youll discover that there are benefits on
8、both sides when you know how to FIRE peoples memories into action.1. What is the main purpose of the text?A. To report new research.B. To provide some advice.C. To explain a problem.D. To define some terms.2. How can you do to help a listener “focus” on what you are saying?A. Select the appropriate
9、time to raise the topic.B. Do something humorous to get their attention.C. Make sure the information provided is correct.D. Speak as slowly and clearly as you possibly can.3. Explaining to listeners why your information is important is an example of _.A. FOCUSB. IMAGERYC. REASONSD. ENGAGEMENT【答案】1.
10、B 2. A 3. C【解析】【分析】这是一篇说明文。主要针对如何让人们记住你所说的事情,提出了四点意见。【1题详解】推理判断题。问整篇文章的目的是什么。根据最后一段The next time youve got an important message to pass on, put some of these techniques to the test. 下次你有重要的信息要传递时,试试这些技巧。可知,作者的目的是想要提供一些建议,选项B正确。A. 报道一篇研究;C. 解释一个问题;D. 定义一些术语,不是文章的意图,文章没有传达。故选B。【2题详解】细节理解题。根据关键词“focus”
11、定位到第三段Choose your moment carefully. Check that they can properly hear or see the information. 认真选择时机。检查他们是否能正确地听到或看到信息。可知,选项A. Select the appropriate time to raise the topic. 选择适当的时机提出话题。为正确选项;B. Do something humorous to get their attention. 做一些幽默的事情来吸引他们的注意力,没有提到;C. Make sure the information provid
12、ed is correct. 确保被提供的信息是正确的;没有提及D. Speak as slowly and clearly as you possibly can. 尽可能地说得慢而清楚。为干扰选项。根据Communicate slowly and clearly enough for their memory to cope. 沟通要慢而清晰,让他们的记忆能应付。可知,D不是让听者集中注意力在你说的话中的做法,而是使听众集中注意力后需要注意的事项。故选A。【3题详解】细节理解题。根据关键词“why your information is important”定位到REASONS to re
13、member help people to put in the mental effort. So, make it clear that your words are important, and be explicit about why. 记住理由有助于人们投入精神上的努力。所以,要清楚地表明你的话是重要的,并明确说明原因。可知,选项C. 理由为正确选项。故选C。【点睛】细节理解题的做题方法:题干中定位关键词-根据关键词在文中寻找关键句-对比选项-运用排除法,选出答案。例如2.3小题都是细节题,根据关键词“focus”以及 “why your information is import
14、ant”由此找出文章中对应的关键句Choose your moment carefully. Check that they can properly hear or see the information.以及REASONS to remember help people to put in the mental effort. So, make it clear that your words are important, and be explicit about why.从而选答案,故第2小题选A,第三小题选C。BSpecial boxes lie at the bottom of m
15、y locked filing cabinet. Deposited there are important letters and cards collected throughout my life, from my grandparents, school friends, parents, wife and son. Since the invention of e-mail though, theyve been few and far between.Tonight is New Yorks Eve 2029 and theres a very special box of let
16、ters I want to look at. But first theres something I have to do The Ritual(惯例).I go to my trusted computer and start. I begin to type: Dear - . I leave the name blank for now, anticipating the thrill of typing it in. “I hope you are well and I wonder how this will find you. And you still planning to
17、 move to that villa in Portugal? Did your son marry Fiona? Is your mother still alive? Questions surge into my mind.For the next two hours I sit writing. About what Ive been doing for the last year, my failing health, my increasing wealth and sometime difficult marriage. Then about my goals and ambi
18、tions. Will he be interested? Do I climb Mt. Kilimanjaro? Do I get that novel published? the one thats been rejected more times than I carte to think about.Finally, its finished. 11:30 pm. I fill in the recipients name, print my letter, sign and address it and then seal it up with tape. I then delet
19、e the document and empty the trash folder to avoid the possibility of temptation. That completes the ritual!I walk over to my “special box”. It contains ten long, white, thick envelopes, all with the same handwriting. I place the one I have just written in at the back and take out the one at the fro
20、nt. Its dated 2019, and labelled “to be opened 31st December 2029”.The cycle is finally complete! I open it, trembling with anticipation. I begin to read, my eyes tearing up a little as I do so. Throughout the last ten long, eventful years, of life, death, joy and heartbreak, it has been waiting pat
21、iently in this box for me, though I now have no memory of ever having written it.4. Why does the author receive fewer “important letters” these days ?A. He has moved from his original address.B. He is rarely in contact with his friends and family.C. People communicate with each other less often than
22、 before.D. Electronic communication has largely replaced physical letters.5. Who does the underlined word “he” in paragraph 4 refer to?A. The author himself.B. The authors son.C. The authors school friend.D. The authors book publisher.6. Why does the author probably delete the completed letter from
23、his computer?A. So that no one else will be able to read it.B. So that he wont read it ahead of schedule.C. Because he decides at last not to send it.D. Because he wants forget what has happened.7. How does the author feel as he is about to open his special letter?A. RelievedB. MovedC. ExcitedD. Afr
24、aid【答案】4. D 5. A 6. B 7. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了因为电子邮件的发明,导致作者收到重要纸质信件和卡片的机会越来越少。他开始给未来的自己写信,谈论他的生活、工作等。按照信件日期,他到时在打开信件来阅读。【4题详解】细节理解题。根据文章第一段“Since the invention of e-mail though, theyve been few and far between.自从电子邮件的发明,这些信件变少了。”可知,作者受到重要信件的数量越来越少的原因是电子邮件取代了纸质的信件。故D选项切题。【5题详解】词义猜测题。根据文章第二段“For the
25、 next two hours I sit writing. About what Ive been doing for the last year, my failing health, my increasing wealth and sometime difficult marriage. Then about my goals and ambitions.接下来两个小时我坐在那里写信。信件内容关于我去年做了什么,我每况愈下的健康,我增长的财富和有时困难的婚姻,然后是我的目标和雄心。”可知,作者是写给自己的信,所以“he”就是指作者本人。故A选项切题。【6题详解】推理判断题。根据文章第五
26、段“I fill in the recipients name, print my letter, sign and address it and then seal it up with tape. I then delete the document and empty the trash folder to avoid the possibility of temptation. That completes the ritual!我完成之后,填上收件人的名字,打印信件,签名并且添加地址,用胶带封存起来。然后我删除电脑上的文件、清空垃圾箱。这样做就是避免诱惑的可能性。这完全是一种惯例。”
27、可知作者删除邮件的目的是不想让自己提前去看到这些信件。故B选项切题。【7题详解】细节理解题。根据文章最后一段“I open it, trembling with anticipation. I begin to read, my eyes tearing up a little as I do so.我打开这封信,因为期待而颤抖,我开始阅读信件,眼里有了泪水。”可知我在打开信件的时候心情是激动的。故C选项切题。【点睛】推理判断题是指在理解原文字面意思的基础上,通过对语篇逻辑关系的分析和细节的暗示,做出一定的判断和推理,从而得到文章的深层意义和隐含意义的过程。如第3小题,问题是作者为什么要从电脑
28、中删除信件,根据文章第五段“I fill in the recipients name, print my letter, sign and address it and then seal it up with tape. I then delete the document and empty the trash folder to avoid the possibility of temptation. That completes the ritual!我完成之后,填上收件人的名字,打印信件,签名并且添加地址,用胶带封存起来。然后我删除电脑上的文件、清空垃圾箱。这样做就是避免诱惑的可能
29、性。这完全是一种惯例。”可推出作者删除邮件的目的是不想让自己提前去看到这些信件。故B选项切题。CTexas rancher(牧场主) Charles Goodnight had a problem. He needed skilled cowboys to drive his herd of two thousand longhorn cattle to New Mexico to be sold. He couldnt offer high wages. He couldnt promise easy jobs or even nice weather. But he decided tha
30、t decent, warm meals might entice men to work for him.In the mid-to-late 1800s, cattle drives sometimes took three to four months, and once the drive began, there were no stores for hundreds of miles. All the food and supplies needed for the trip were carried on two-wheeled carts. Usually, the cowbo
31、ys food was boring and unappetizing.Goodnight went to work and solved the problem. His invention of a mobile kitchen, the chuck wagon(四轮马车), got its name from the cowboy word for food, chuck. Goodnight took an old army wagon and rebuilt it with Osage orange, a wood so tough that Indians used it to m
32、ake bows. The wagons iron axles were stronger than the wooden ones found on standard wagons, and the wider wheels lasted longer. Besides food, coffee sugar and eating utensils, it held everything from first-aid supplies to needles and thread. It even contained cooking stove.The first chuck wagon was
33、 an instant success. Eighteen cowhands joined Goodnight and his partner, Oliver Loving, to drive the cattle to New Mexico for a handsome profit. The route they tooklater called the Goodnight-Loving Trailbecame one of the most heavily used cattle trails in the Southwest.The chuck wagon soon was the b
34、ackbone of all successful cattle drives. Other ranchers created their own moving kitchens, and eventually the Studebaker Company produced chuck wagons that sold for $75 to $100 apiece, about $1,000 today.The chuck wagon was much more than a mobile kitchen. Sometimes called the trail drives mother sh
35、ip, it was like a magnet that drew the men together. The wagon and the ground around it were the cowboys home. There he enjoyed hot meals, a warm fire, and good companionship. He could also get a bandage, a haircut, or horse liniment for his sore muscles. And there, under the stars and around the ch
36、uck wagon, he crawled into his bedroll each night.8. Who does the underlined word “entice” in paragraph 1 mean?A. InformB. DirectC. EnableD. Attract9. Why were cattle drives in the mid-to-late 1800s so tough ?A. All the cattle were carried on two-wheeled vehicles.B. Fresh food supplies were hard to
37、find on the drive.C. There were not enough cowboys to drive the cattle.D. There was no place to store food and necessary supplies.10. What do we know about Goodnights chuck wagon from the text?A. It was stronger than the ordinary wagons.B. It was mainly used to provide first aid.C. It could be chang
38、ed into a sleeping area.D. It was sold to other ranchers by Goodnight.11. What is the best title for the text?A. The Cowboys ProblemB. Goodnight-Loving TrailC. The Cowboys Home on WheelsD. Exciting Cattle Drives in the West【答案】8. D 9. B 10. A 11. C【解析】这是一篇记叙文。开头引入一名牧场主所面对的赶牛去出售途中的困难,进而这位牧场主发明了新的马车,之
39、后讲到卡车的出现,阐述了卡车带给牛仔们的意义:解决了牛仔们赶牛期间的饮食困难,提供了舒适的环境,同时也让赶牛的工作变得更容易。8题详解】词义猜测题。结合文章的第一段He couldnt promise easy jobs or even nice weather. But he decided that decent, warm meals might entice men to work for him.可知,对此工作,他不能保证轻松,甚至不能保证好天气。 但他觉得体面温暖的食物,可能会吸引男人为他工作。A. inform告知;B. direct指导; C. enable使能够,使实现;D.
40、 attract吸引。带入文章理解,比较前面的工作不轻松,可知食物应当是有吸引力的,选项D符合题意。故选D项。【9题详解】细节理解题。根据文章第二段:In the mid-to-late 1800s, cattle drives sometimes took three to four months, and once the drive began, there were no stores for hundreds of miles. All the food and supplies needed for the trip were carried on two-wheeled cart
41、s. Usually, the cowboys food was boring and unappetizing.在19世纪中后期,赶牛有时需要三到四个月,一旦开始赶牛,方圆数百英里都没有商店。所有的食物和补给都是用两轮车运送的。 通常牛仔的食物都很无聊,让人没胃口。可以了解到赶牛的工作很困难,结合选项理解只有B项:Fresh food supplies were hard to find on the drive路上很难找到新鲜的食物,符合文章题意。故选B项。【10题详解】细节理解题。由文章第三段The wagons iron axles were stronger than the woo
42、den ones found on standard wagons, and the wider wheels lasted longer. 马车的铁轴比普通马车上的木轴结实,宽轮子使用时间更长。可知道,这个马车比普通马车结实。选线A符合题意。故选A项。【11题详解】主旨大意题。文章开头提到了赶牛是一件苦差事,随后Goodnight为此发明了新的马车,改变了之前在赶牛途中的困难:车子更结实,而且车子上除了食物之外,也能携带咖啡糖、餐具,从急救用品到到针线的所有东西,甚至还有烹饪炉。新马车的使用,带来了很大的成功,最终成就了马车的发明,带给了人们更多地方便和好处:在马车上,有热腾腾的食物,温暖的
43、炉火,还有美好的友谊。 有绷带、理发或者马用的搽剂来治疗肌肉酸痛。 同时在星空下,在马车周围,每天晚上牛仔们都会到这个卧室。马车就是牛仔的家。据此,可知文章主要阐述了马车对于牛仔们的意义。选项C. The Cowboys Home on Wheels(车轮上的牛仔之家)符合题意。故选C项。DDepending on what language you speak, your eye perceives colours and the world differently than someone else.The human eye can physically perceive million
44、s of colours. But we dont all recognise these colours in the same way. Some people cant see differences in colours so called colour blindness due to a defect or absence of the cells in the retina that are sensitive to high levels of light: the cones. But the distribution and density of these cells a
45、lso varies across people with normal vision, causing us all to experience the same colour in slightly different ways.Language affects our colour perception too. Different languages and cultural groups also categorize colours differently. Some languages like Dani, spoken in Papua New Guinea, and Bass
46、a, spoken in Liberia and Sierra Leone, only have two terms, dark and light. Dark roughly translates as cool in those languages, and light as warm. So colours like black, blue, and green are glossed as cool colours, while lighter colours like white, red, orange and yellow are glossed as warm colours.
47、 Other cultural groups have no word for “colours” at all.Remarkably, most of the worlds languages have five basic colour terms. As well as dark, light, and red, these languages typically have a term for yellow, and a term that refers to both blue and green. That is, these languages do not have separ
48、ate terms for “green” and “blue” but use one term to describe both colours. Also, Russian, Greek, Turkish and many other languages have two separate terms for blue one referring exclusively to darker shades, and one referring to lighter shades.The way we perceive colours can also change during our l
49、ifetime. Greek speakers, who have two fundamental colour terms to describe light and dark blue, are more likely to see these two colours as the same after living for long periods of time in the UK. There, these two colours are described in English by the same fundamental colour term: blue.Different
50、languages can influence our perceptions in all areas of life, not only colour. Scientists are now investigating how different languages changes the way we perceive everyday objects. Ultimately, this happens because learning a new language is like giving our brain the ability to interpret the world d
51、ifferently.12. What is mainly discussed in paragraph 2?A. The medical causes of peoples colour blindness.B. The different types of colours that people can see.C. The physical causes of variation in peoples vision.D. The cultural reasons for differences in colour perception.13. What colours are commo
52、nly referred to using the same word by many language groups?A. Yellow and red.B. Warm and cold.C. Dark and light.D. Blue and green.14. What do we know about the Russian language?A. It classifies colours as either warm or cold.B. It has more than one word for the colour blue.C. It mainly describes ob
53、jects in terms of their colour.D. It has only five basic terms to describe colours.15. Why does the author mention Greek speakers living in England?A. To illustrate how social context can affect our senses.B. To provide an example of cultural miscommunication.C. To highlight the variation in the wor
54、ds used to describe colour.D. To demonstrate how languages can combine to produce new words.【答案】12. C 13. D 14. B 15. A【解析】本文是一篇说明文,介绍了语言影响我们对颜色的感知。【12题详解】主旨大意题。根据第二段内容,特别是根据Some people cant see differences in colours so called colour blindness due to a defect or absence of the cells in the retina t
55、hat are sensitive to high levels of light: the cones. But the distribution and density of these cells also varies across people with normal vision, causing us all to experience the same colour in slightly different ways.可知,有些人看不到颜色的差异,这就是所谓的色盲,原因是视网膜上感光细胞:视锥细胞的缺陷或缺失,但这些细胞的分布和密度在“正常视力”的人群中也有所不同,这使得我们
56、所有人对同一种颜色的体验略有不同,由此可知,本段主要介绍的是人类视觉变化的物理原因,故C项正确。【13题详解】细节理解题。根据第四段中的Remarkably, most of the worlds languages have five basic colour terms. As well as dark, light, and red, these languages typically have a term for yellow, and a term that refers to both blue and green. That is, these languages do not
57、 have separate terms for “green” and “blue” but use one term to describe both colours.可知,值得注意的是,世界上大多数语言都有五个基本颜色术语,除了深色、浅色和红色,这些语言通常有一个术语表示黄色,一个术语表示蓝色和绿色,也就是说,这些语言对“绿色”和“蓝色”没有单独的术语,而是使用同一个术语来表示这两种颜色,故D项正确。【14题详解】细节理解题。根据第四段中的Also, Russian, Greek, Turkish and many other languages have two separate te
58、rms for blue one referring exclusively to darker shades, and one referring to lighter shades.可知,此外,俄语、希腊语、土耳其语和许多其他语言都有两个单独表示蓝色的术语一个专门指较深的色调,另一个则指较浅的色调,也就是说在俄语中,不止有一个词表示蓝色,故B项正确。【15题详解】推理判断题。根据倒数第二段中的The way we perceive colours can also change during our lifetime. Greek speakers, who have two fundam
59、ental colour terms to describe light and dark blue, are more likely to see these two colours as the same after living for long periods of time in the UK.可知,我们感知颜色的方式在我们的一生中也会改变,说希腊语中有两个基本的颜色术语来描述浅蓝色和深蓝色,在英国生活了很长一段时间后,他们更可能认为这两种颜色是一样的,这说明社会环境如何影响我们的感知,作者提到在英国生活的希腊人就是为了证明这一点,故A项正确。第二节 ( 共5小题; 每小题2分,满分
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
语文:5.1 “四两拨千斤”——虚词课件(人教版选修《语言文字应用》).ppt
