吉林省延边州2020-2021学年高一上学期期末考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 吉林省延边州2020-2021学年高一上学期期末考试英语试题 WORD版含解析 吉林省 延边 2020 2021 学年 高一上 学期 期末考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、延边州2020-2021学年度第一学期期末学业质量检测高一英语本试卷共10页,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。注意事项:1.答题前,考生先将自己的姓名、准考证号码填写清楚,将条形码准确粘贴在考生信息条形码粘贴区。2.选择题必须使用2B铅笔填涂,非选择题必须使用0.5毫米黑色字迹的签字笔书写,字体工整、笔迹清楚。3.请按照题号顺序在答题卡各题目的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效;在草稿纸、试卷上答题无效。4.做图可先使用铅笔画出,确定后必须用黑色字迹的签字笔描黑。5.保持卡面清洁,不要折叠、不要弄破、弄皱,不准使用涂改液、修正带、刮纸刀。第一部分听力(共两节,满分20分)第一节(
2、共5小题;每小题1分,满分5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. How much sleep does the man need?A. At least six hours B. At least eight hours C. At least ten hours2. Which department does the man work in?A. The sales department B. The finance department C. The
3、 marketing department.3. Which type of candy does Anna like?A. Chocolate B. Strawberry C. Orange4. How long does it take the man to travel to work?A. 15 minutes B. 30 minutes C. 45 minutes5. Where does the conversation take place?A. In the lab B. In the classroom C. In the dining hall第二节(共15小题;每小题1分
4、,满分15分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Who might Betsy be?A. The speakers friend B. The speakers child C. The speakers grandmother.7. When will the speakers arrive at the party?A. At 6:30 p. m B. At 6:40 p.
5、m C. At 7:00 p. m听第7段材料,回答第8至10题。8. Where are the speakers?A. At a photo studio B. In an art museum C. On a farm9. Who is in the pictures?A. People in the UK. B. People in the city today. C. People from a hundred years ago.10. How is the man feeling?A. Bored B. Unhappy C. Glad听第8段材料,回答第11至13题。11. Ho
6、w tall is Dave now?A. Four feet B. Five feet C. Six feet12. When does Dave eat candy bars?A. In the morning. B. At noon C. At night13. What are they mainly talking about?A. Health B. Study C. Food听第9段材料,回答第14至16题。14. What happened to the man?A. He lost his bus ticket B. He spent all his money C. He
7、left his wallet in his office15. Who paid for the man?A. The bus driver B. His co-worker C. His friend16. Which part of the bus is the man going to sit in?A. The front B. The middle C. The back听第10段材料,回答第17至20题。17. Who liked the French restaurant best?A. Lisa B. Josie C. Katia18. How did Katia feel
8、at first?A. Sad B. Excited C. Alone19. What time did Katia go back home?A. At 8:00 B. At 7:30 C. At 6:30.20. What is the text mainly about?A. A surprise party B. A special restaurant C. An unhappy phone call第二部分阅读理解(共两节,满分30分)第一节(共10小题;每小题2分,满分20分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AWhether it is for
9、a special festival, to express thanks or to just let someone know that you care about them, giving gifts is a common custom. The purpose of giving gifts may be similar, but the tradition varies from country to country. A gift of respect in one place may be considered rude in another. Take a look at
10、three unique gift-giving traditions.IndiaIf youre invited to someones home in India, you should bring a small gift, whether its a box of chocolates or some flowers. Gifts shouldnt be wrapped (包裹) in black or white colors. because they are considered unlucky. Instead, use bright colors such as green,
11、 red or yellow. When giving money for any occasion, it should have an odd number (奇数) value. Thats believed to bring good luck. Instead of receiving a gift with both hands, Indians generally only use their right hand because left hands are considered unclean.JapanFor most Japanese, the ritual (礼节) o
12、f giving presents is more important than the gifts themselves. The correct way is to present or receive gifts with both hands. Every gift should be wrapped. Thats because uncovered gifts are considered disrespectful. To show politeness and thanks, those who are receiving the gift may turn it down on
13、ce or twice before finally accepting it. Gifts should be given in pairs, but four should be avoided just like in China. Lucky numbers also include eight. Eight is said to bring prosperity.Native AmericaWhile it may be common for guests to prepare gifts for hosts, this is different in Native American
14、 communities. From weddings to birthday celebrations, guests are the ones who receive gifts. Gifts are usually homemade arts and crafts that are made by hand to show love, respect and appreciation.1. What kind of gift would you bring to an Indian home?A. Some chocolates in a green box.B. Flowers wra
15、pped in black paper.C. Sixty dollars in a yellow envelope.D. Seventy-five rupees wrapped in white paper.2. Why dont Japanese accept a gift at once?A. To get another better gift.B. To be more polite and thankful.C. To refuse ones kindness.D. To be more outgoing and active.3. What is the purpose of th
16、e text?A. To list some attractive festivals.B. To compare some countries.C. To recommend some formal gifts.D. To introduce some gift-giving traditions.【答案】1. A 2. B 3. D【解析】这是一篇说明文。文章介绍了三个独特的送礼传统。【1题详解】推理判断题。根据India小标题下段中“Gifts shouldnt be wrapped (包裹) in black or white colors. because they are cons
17、idered unlucky. Instead, use bright colors such as green, red or yellow. (礼物不应该用黑色或白色包装。因为他们被认为是不吉利的。相反,使用明亮的颜色,如绿色,红色或黄色)”可知,在印度送礼不可以是黑白两色,可以是绿,红,黄色,所以可用A项“绿色盒子装的巧克力”,排除B“用黑纸包着的花”和D“用白纸包着的七十五卢比”两项;根据段中“When giving money for any occasion, it should have an odd number (奇数) value. (在任何场合给钱时,它应该有一个奇数值)
18、”可知,捐钱数目应是奇数值,排除C项“装在一个黄色信封里的六十美元”。故选A项。【2题详解】细节理解题。根据Japan小标题下段中“To show politeness and thanks, those who are receiving the gift may turn it down once or twice before finally accepting it. (为了表示礼貌和感谢,接受礼物的人在最终接受礼物之前可能会拒绝一两次)”可知,日本人不马上接受礼物是为了表示更加礼貌和感谢。故选B项。【3题详解】推理判断题。通读全文,尤其根据第一段中“Take a look at th
19、ree unique gift-giving traditions. (让我们来看看三个独特的送礼传统)”以及后面三段介绍了三个国家的送礼传统可知,本文目的就是为了介绍一些送礼传统。故选D项。BRecently, my dad and I decided to take a day trip to the Florida Keys, a coral cay archipelago located off the southernmost coast of the US. I was super excited because I had not been able to go anywhere
20、 within the past nine months because of COVID-19.With masks and hand sanitizer, we began our fun journey before sunrise. The Keys are about two hours away from where I live in Florida, so we would get there early to see the sun coming up over the ocean. On the road, we got to enjoy the Gulf of Mexic
21、o on one side and the Atlantic Ocean on the other.When we stopped by Curry Hammock State Park, I was really amazed. The park contains 1,000 acres of land, which protects mangroves, rock land and seagrass beds that are important to the ecosyst(生态系统) in the Keys. During our time there, we were able to
22、 see some hawks flying by, and they followed the Gulf coastline of the Caribbean, migrating(迁徒)from Canada and as far south as Peru. These hawks put their wings out, “floated” up in the wide sky and then glided for long distances. After flying for thousands of miles, they still kept their fast fligh
23、t patterns.After that, we went to Key West and visited some iconic(标志性的) stops, like Duvall Street and Mile Marker 0. It was really cool because it is the very beginning of US 1, which is the longest road that runs from Key West to the Canadian border.It was an amazing trip to the Florida Keys, and
24、it was thrilling to have a change of scenery.4. What made the writer unable to go anywhere in a long period?A. Bad weatherB. Poor healthC. An epidemic diseaseD. Economic conditions5. Which word best describes the authors attitude after seeing the iconic stops?A. CalmB. ProudC. BoredD. Annoyed6. What
25、 is the text mainly about?A. An amazing trip.B. Migration of hawksC. The scenery of a parkD. Protection of the ecosystem【答案】4. C 5. B 6. A【解析】这是一篇记叙文。文章描述了作者和爸爸去佛罗里达群岛一日游的经历。4题详解】细节理解题。根据第一段最后一句中“I was super excited because I had not been able to go anywhere within the past nine months because of CO
26、VID-19.(我非常兴奋,因为在过去的9个月里,由于COVID-19,我无法去任何地方。)” 可推断出,导致作者长时间无法出门的原因是COVID-19,根据第二段开头的“With masks and hand sanitizer, we began our fun journey before sunrise.(带着口罩和洗手液,我们在日出前开始了我们的有趣之旅。)”可推断出COVID-19是一种流行性传染病。故选C项。【5题详解】推理判断题。从倒数第二段中“It was really cool because it is the very beginning of US 1, which
27、is the longest road that runs from Key West to the Canadian border.(这真的很酷,因为这是美国1号公路的起点,美国1号公路是从基韦斯特到加拿大边境最长的公路。)”可判断,作者在看到这些标志性站点时的态度是非常自豪的。故选B项。【6题详解】主旨大意题。文章第一句“Recently, my dad and I decided to take a day trip to the Florida Keys(最近,我和爸爸决定去佛罗里达群岛一日游)”开篇点题,可知接下来的内容是要描述作者去佛罗里达群岛游览的情况。第二段描述去佛罗里达群岛途
28、中的风景,第三段描述在Curry Hammock State Park的游览经过,第四段写了标志性的站点,最后一段“It was an amazing trip to the Florida Keys, and it was thrilling to have a change of scenery.(这是一次奇妙的佛罗里达群岛之旅,换一换风景让人兴奋不已。)”总结这次旅行,与文章第一句首尾呼应。所以本文主要讲的是一次令人惊叹的旅行。故选A项。CTo stay healthy and fit, Chinese students do group exercises every day at s
29、chool. Most of you probably do the same set of exercises. But some school exercises have grown popular online due to their local and innovative (创新的) designs. Lets check one of them out!Singing in Sichuan dialects with energetic movements and unique mask-changing is not just a Sichuan Opera performa
30、nce. Its the routine exercise for students of Mianyang Foreign Languages Experimental School in Sichuan province.“Sichuan Opera is a local opera, and it is now facing a gap in inheritance (传承). Therefore, we cooperated with Mianyang Intangible Cultural Heritage Center to create a simple and easy-to-
31、learn Sichuan Opera exercise,” said Shen Junhua, who is in charge of organizing the schools exercise between classes.According to Shen, this new type of exercise has been practiced since 2017 and has been popular among students. When students enroll (入学), they will spend several weeks practicing it.
32、 At present, almost all of the students and teachers have mastered it.“In fact, we had hardly heard of Sichuan Opera before teachers taught us how to do the Sichuan Opera exercise,” said Li Yangwen, 14, an eighth grade student who also joined the schools Sichuan Opera club out of interest. “Its very
33、 different from normal exercises. After practicing it, we found it very beautiful and became interested in it. Now, almost all of the students look forward to our daily exercise time and feel excited to do it.”“By combining opera with daily exercise, the daily class activity allows students to perce
34、ive and understand Sichuan Operas culture”, Shen said. After years of continuous effort to spread the seeds of traditional culture, the younger generation will finally catch on.7. Creating this new kind of exercise, the school aims to _.A. teach students new skillsB. set up a Sichuan Opera clubC. in
35、herit the traditional cultureD. make the school exercise more interesting8. What can we learn from the text?A. Students must appreciate Sichuan Opera after they enroll.B. Students can master Sichuan Opera by doing the new exercise.C. Students will be good at the Sichuan Opera exercise in several day
36、s.D. Students have loved their daily exercise time because of the new exercise.9. What do the underlined words “catch on” in the last paragraph probably mean?A. Grow.B. Perform.C. Understand.D. Revise.10. What could be the best title for the text?A. A New Type of OperaB. A Culture Combined ExerciseC
37、. The Development of OperaD. The Influence of Sichuan Opera【答案】7. C 8. D 9. C 10. B【解析】本文是说明文。为了保持身体健康,中国学生每天都会进行群体锻炼。一些学校的锻炼由于其创新性在网上受到欢迎。文章讲述了其中的一个学校里的日常锻炼四川省绵阳外语实验学校的川剧表演。【7题详解】推理判断题。根据第三段的内容“Sichuan Opera is a local opera, and it is now facing a gap in inheritance (传承). Therefore, we cooperated
38、with Mianyang Intangible Cultural Heritage Center to create a simple and easy-to-learn Sichuan Opera exercise,” said Shen Junhua, who is in charge of organizing the schools exercise between classes. (“川剧是一种地方剧种,目前在传承上面临着缺口。因此,我们与绵阳市非物质文化遗产中心合作,创造了一个简单易学的川剧练习,”沈俊华说,他负责组织学校的课间锻炼)”可推断,学校创造这种新的锻炼方式,旨在传承
39、传统文化。故选C。【8题详解】细节理解题。根据倒数第二段的“After practicing it, we found it very beautiful and became interested in it. Now, almost all of the students look forward to our daily exercise time and feel excited to do it.(在练习之后,我们发现它很漂亮,并对它感兴趣。 现在,几乎所有的学生都期待着我们每天的锻炼时间,并感到兴奋) ”可知,学生因为新的锻炼而爱上了他们的日常锻炼时间。故选D。【9题详解】词句猜测
40、题。上文“By combining opera with daily exercise, the daily class activity allows students to perceive and understand Sichuan Operas culture(通过将歌剧与日常锻炼相结合,日常课堂活动使学生能够感知和理解川剧的文化)”可知,通过这种锻炼,学生们了解和感知川剧文化,结合“After years of continuous effort to spread the seeds of traditional culture(经过多年的不断努力传播传统文化的种子)”可推断,多
41、年的努力后,年轻一代会最终理解传统文化。由此推知,划线短语与C项“理解”意思相近。故选C。【10题详解】主旨大意题。根据第一段的“Most of you probably do the same set of exercises. But some school exercises have grown popular online due to their local and innovative (创新的) designs. Lets check one of them out!(你们大多数人可能做同样的锻炼。但一些学校的锻炼由于其本土化和创新性的设计而在网上变得越来越受欢迎。让我们来看看
42、其中一个吧!)”及下文对四川省绵阳外语实验学校的川剧表演的讲述可知,文章主要讲述了一种结合了文化的锻炼。因此B项为最佳标题,体现了主旨。故选B。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Choosing accommodation(住宿)is one of the most important considerations for students who study abroad. Dormitories(宿舍), provided by universities can be a good choice. _
43、11_Many foreign families open their homes to students across the world. In a homestay, students can observe, learn and experience a new lifestyle and culture, while practicing English skills in a home environment._12_ Students can even feel that they have found a second family who loves and cares fo
44、r them. Hosts may involve their student guests in day-to-day family activities and also include them in social gatherings, such as holiday celebrations or trips to local attractions.Homestay hosts can reflect the diversity(多样性)of the region in which they live. They may be single parents, retired cou
45、ples or families with young children. _13_You can check university homestay programs, which will set certain standards for hosts, including transportation, facilities and access to shared rooms such as the kitchen and bathroom.Although homestays can be convenient, host families are not completely re
46、sponsible for students welfare. _14_ Dont count on hosts to solve all of your problems. Also, remember that living in a homestay will require an adjustment period. There may be simple house rules or guidelines about internet usage, laundry, television viewing, meal times, cleanliness and money matte
47、rs. _15_Remember to be polite and respect the host familys different lifestyles.A. They are ready to help students.B. Students still need to be independent.C. As guests, students always need to mind their manners.D. Good homestay can help students learn foreign culture.E. Successful homestay experie
48、nces can help ease homesickness.F. In addition to dormitories, homestay is another popular choice.G. They will come from different social and cultural backgrounds.【答案】11. F 12. E 13. G 14. B 15. C【解析】这是一篇说明文。文章介绍了到国外学习时,学生们住在寄宿家庭的好处和应该注意的事项。【11题详解】根据上一句“Dormitories(宿舍), provided by universities can
49、be a good choice(大学提供的宿舍是一个好的选择)”可知,学生可以选择住在宿舍。根据第二段中的“Students can even feel that they have found a second family(学生们甚至可以感觉到他们找到了第二个家庭)”、第三段中的“Homestay hosts can reflect the diversity(多样性)of the region in which they live.(寄宿家庭的主人可以反映他们所居住的地区的多样性)”、第四段中的“You can check university homestay programs(你可
50、以查看大学的寄宿家庭项目)”、第五段中的“Although homestays can be convenient, host families are not completely responsible for students welfare.(虽然寄宿家庭很方便,但是寄宿家庭并不完全负责学生的福利)”可知,下文介绍的是关于“homestay(家庭寄宿)”的相关信息。该空引出下文,即引出homestay这个话题。F选项(除了宿舍,寄宿家庭是另一个受欢迎的选择)符合语境。故选F。【12题详解】设空处为本段主旨句。根据空后的“Students can even feel that they
51、have found a second family who loves and cares for them. Hosts may involve their student guests in day-to-day family activities and also include them in social gatherings, such as holiday celebrations or trips to local attractions(学生们甚至可以感觉到他们找到了第二个爱他们、关心他们的家庭。主人可能会让他们的学生客人参与日常的家庭活动,也会让他们参加社交聚会,如节日庆
52、祝活动或到当地景点旅游)”可知,空后介绍的是住在寄宿家庭的好处:学生在寄宿家庭可以感受到关爱。E选项(成功的寄宿家庭经历有助于缓解思乡之情)”符合语境,故选E。【13题详解】根据空前“Homestay hosts can reflect the diversity(多样性)of the region in which they live. They may be single parents, retired couples or families with young children.(寄宿家庭主人可以反映他们所居住的地区的多样性。他们可能是单亲父母、退休夫妇或有年幼子女的家庭。)可知,后
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-390370.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
