2020江苏高考英语二轮讲义:专题三 阅读理解 第二讲 做出推理和判断——推理判断题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2020江苏高考英语二轮讲义:专题三 阅读理解 第二讲做出推理和判断推理判断题 WORD版含解析 2020 江苏 高考 英语 二轮 讲义 专题 阅读 理解 第二 做出 推理 判断 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、高考资源网() 您身边的高考专家第二讲做出推理和判断推理判断题学生用书P71推理判断题是历年高考英语阅读理解的命题集中点,包括推理和判断两个方面,属于深层理解题。近几年高考对推理判断题的考查量仅次于细节理解题,可见此类题目的重要程度。高考对推理判断题的考查形式包括以下几种:推断隐含意义、推断目的意图、推断文章出处或读者对象、推断观点态度。高考江苏卷推理判断题题量统计考纲解读年份个数(1)推理判断是指在理解原文字面意思的基础上,通过对语篇逻辑关系的分析和细节的暗示,做出一定的推理和判断,从而得出文章的深层意义及隐含意义的过程。(2)主要考查考生理清上下文逻辑关系的能力以及考生的识别能力。(3)推
2、理判断题所涉及的内容可能是文中某一句话,也可能是某几句话,要求考生在遵循原文意思的基础上,对文章字面信息进行分析、挖掘、逻辑推理,揭示其深层含义。201932018620173学生用书P71【考查特点】.把握推理判断题常见的命题方式:(1)We can infer from the (first/last) passage that _(2)The passage/author implies/suggests that _(3)It can be concluded from the passage that _(4)The main purpose of the passage is _(
3、5)Where does this passage probably come from?(6)Whats the authors attitude towards.?(7)The writer developed the passage/his main idea by _(8)The first/last paragraph serves as a(n) _.掌握推理判断题的考查角度:(1)高频考点:推断隐含意义、写作意图、观点态度。(2)低频考点:推断下段内容、文章出处、目标读者。推断隐含意义题逻辑分析得结论推断隐含意义题要求考生在理解原文表面文字信息的基础上,做出合情合理的推理和判断,
4、即考生不仅需要读懂原文,而且还要理解作者的弦外之音。其涉及的内容可能是文中某一句或某几句话,但做题的指导思想都要以文中提供的信息为依据。常见的设问方式:It can be inferred from the text that _It can be concluded from the passage that _The writer/author indicates/suggests/implies that _What can we infer about.?Which of the following statements does the passage support?What do
5、es the.paragraph imply?典例(2019全国卷B片段)Whaley got the idea of this secondgrade presidential campaign project when he asked the children one day to raise their hands if they thought they could never be a president. The answer broke his heart. Whaley says the project is about more than just learning to
6、read and speak in public. He wants these kids to learn to boast(夸耀) about themselves.26We can infer that the purpose of Whaleys project is to _Ahelp students see their own strengthsBassess students public speaking skillsCprepare students for their future jobsDinspire students love for politics第一步确定题
7、干中的关键信息infer_that_the_purpose_of_Whaleys_project第二步定位到原文信息句,并找出体现观点态度的关键句Whaley_says_the_project_is_about_more_than_just_learning_to_read_and_speak_in_public._He_wants_these_kids_to_learn_to_boast(夸耀)_about_themselves._第三步进行合理推断得出答案Whaley创办这个项目的目的不仅仅是让学生学会阅读和在公共场合演讲,更重要的是让他们发现自己的长处,从而树立自信。自主解答:A第一步确
8、定题干中的关键信息。第二步在原文中确定推理依据的位置或范围,立足原文,再结合语境和生活常识进行合乎逻辑的推理判断。 写作意图题文体特点看意图通常情况下,作者在文中不直接陈述自己的意图,而是通过文中所列事物使读者感受到其所传递的想法。所以,这种题型要求考生具备对作者阐述的内容进行总结和分析的能力。常见的设问方式:What is the main purpose of the text?What is the authors purpose in writing the text?What is the purpose/intention of the author in writing this
9、 passage?For what purpose did the author write the passage?The writer writes this passage in order to _典例(2018浙江卷6月A)In 1812, the year Charles Dickens was born, there were 66 novels published in Britain. People had been writing novels for a centurymost experts date the first novel to Robinson Crusoe
10、 in 1719but nobody wanted to do it professionally.The steampowered printing press was still in its early stages; the literacy(识字) rate in England was under 50%.Many works of fiction appeared without the names of the authors, often with something like “By a lady.” Novels, for the most part, were look
11、ed upon as silly, immoral or just plain bad.In 1870, when Dickens died, the world mourned him as its first professional writer and publisher, famous and beloved, who had led an explosion in both the publication of novels and their readership and whose charactersfrom Oliver Twist to Tiny Timwere held
12、 up as moral touchstones. Today Dickens greatness is unchallenged. Removing him from the pantheon(名人堂) of English literature would make about as much sense as the Louvre selling off the Mona Lisa.How did Dickens get to the top?For all the feelings readers attach to stories, literature is a numbers g
13、ame, and the test of time is extremely difficult to pass. Some 60,000 novels were published during the Victorian age, from 1837 to 1901; today a casual reader might be able to name a halfdozen of them. Its partly true that Dickens style of writing attracted audiences from all walks of life. Its part
14、ly that his writings rode a wave of social, political and scientific progress. But its also that he rewrote the culture of literature and put himself at the center. No one will ever know what mix of talent, ambition, energy and luck made Dickens such a distinguished writer. But as the 200th annivers
15、ary of his birth approaches, it is possibleand important for our own cultureto understand how he made himself a lasting one.23What is the authors purpose in writing the text?ATo remember a great writer.BTo introduce an English novel.CTo encourage studies on culture.DTo promote values of the Victoria
16、n age.第一步确定题干中关键信息purpose第二步速读文章,试找出相关的关键句But_as_the_200th_anniversary_of_his_birth_approaches,_it_is_possibleand_important_for_our_own_cultureto_understand_how_he_made_himself_a_lasting_one._第三步与选项进行对比得出答案根据文中对查尔斯狄更斯及其作品在英国小说史上重要性的介绍,和文章最后一句可知,本文写于查尔斯狄更斯诞辰200周年前夕,由此可知作者写本文是为了纪念查尔斯狄更斯这位伟大的作家。自主解答:A写
17、作意图通常有以下三种:1to entertain readers/to tell an experience常见于记叙文、个人经历或故事类的文章。2to persuade readers/to sell a product or a service/to attract readers or visitors常见于广告。3to inform readers/to report/to tell/to describe常见于科普类、新闻报道类、文化类或社会生活类的文章,以及劝告类或建议类的文章。 观点态度题依据措辞定态度高考英语阅读理解对观点态度类的设题越来越灵活,题目难度也有所增加,考查作者对文
18、中人、事、物或内容的观点或态度的题量较多。这对考生对文章的主旨大意和细节的理解提出了更高的要求,考生要利用多种阅读理解的技巧来仔细确定提干的关键信息,借此定位文中的原句并准确推断出答案。常见的设问方式:How does the author feel about.?What does the author think of.?What is the authors opinion on/about.?What is the authors attitude towards/to.?How does the author sound in.paragraph?How does the autho
19、r sound when telling the story?The author thinks.is _The authors attitude towards.can be described as _.典例(2018北京卷D片段)Preparing Cities for Robot CarsThe possibility of selfdriving robot cars has often seemed like a futurists dream, years away from materializing in the real world. Well, the future is
20、 apparently now. The California Department of Motor Vehicles began giving permits in April for companies to test truly selfdriving cars.Policymakers should start thinking now about how to make sure the appearance of driverless vehicles doesnt extend the worst aspects of the carcontrolled transportat
21、ion system we have today. The coming technological advancement presents a chance for cities and states to develop transportation systems designed to move more people, and more affordably. The car of the future is coming. We just have to plan for it.50What is the authors attitude to the future of sel
22、fdriving cars?ADoubtful.BPositive.CDisapproving. DSympathetic.第一步确定题干中的关键信息the_authors_attitude_to_the_future_of_selfdriving_cars第二步定位到原文信息句,并找出进行推断的关键句首段中的Well,_the_future_is_apparently_now.和尾段中的The_car_of_the_future_is_coming._We_just_have_to_plan_for_it.第三步进行合理推断得出答案无人驾驶汽车的时代马上到来,准备好迎接它吧。由此推断作者对无
23、人驾驶汽车的发展持积极乐观的态度。自主解答:B1注意作者或文中人物的措辞:文章作者或文中人物对某事物所持的观点或态度往往隐含在文章的字里行间或流露于修饰词之中。(1)正确掌握字里行间所隐含或流露的意思,切不可用自己的观点来代替作者或文中人物的观点。(2)留意那些描写所处氛围的语言及表达情感、态度或观点的词语或句子。(3)结合平时所积累的有关英语国家的文化传统、风俗习惯等的背景知识来进行合理的推断。2牢记常见有关作者情感态度的词语:(1)表示支持或肯定:positive积极乐观的;supportive支持的;optimistic乐观的;humorous幽默的;enthusiastic热情的;pl
24、easant愉快的。(2)表示中立:indifferent不感兴趣的,漠不关心的;uninterested不感兴趣的;objective客观的;neutral中立的;not mentioned未提及的。(3)表示反对或否定:disgusted憎恶的,厌恶的;critical批评的;negative否定的,消极的;suspicious/skeptical怀疑的;disappointed失望的;disapproving不赞成的。 文章出处或读者对象题语言特色推出处或读者对象文章来源题要求考生具备一定的常识,能够根据文章的体裁和题材来推断文章的出处和类别。读者对象推断题要求考生根据短文内容和文中的措
25、辞推断文章的读者对象,即作者预定的读者对象是什么人。常见的设问方式:From which is the text probably taken?In which of the following would this passage most likely be found?The passage is probably taken out of _Where would the passage most probably appear?The passage is probably intended for _The text is written mainly for _Who are t
26、he intended readers of the passage?典例(2019全国卷C片段)As data and identity theft becomes more and more common, the market is growing for biometric(生物测量) technologieslike fingerprint scansto keep others out of private espaces. At present, these technologies are still expensive, though.Researchers from Geo
27、rgia Tech say that they have come up with a lowcost device(装置) that gets around this problem: a smart keyboard. This smart keyboard precisely measures the cadence(节奏) with which one types and the pressure fingers apply to each key. The keyboard could offer a strong layer of security by analyzing thi
28、ngs like the force of a users typing and the time between key presses. These patterns are unique to each person. Thus, the keyboard can determine peoples identities, and by extension, whether they should be given access to the computer its connected toregardless of whether someone gets the password
29、right.31Where is this text most likely from?AA diary. BA guidebook.CA novel. DA magazine.第一步确定题干中的关键信息likely_from第二步定位到原文,寻找相关信息Researchers_from_Georgia_Tech_say_that_they_have_come_up_with_a_lowcost_device(装置)_that_gets_around_this_problem:a_smart_keyboard._第三步进行合理推断得出答案根据本文的话题“智能键盘”以及关键词researcher
30、s,lowcost_device等来推断,这篇文章是一篇科研报道。科研报道,最有可能出现在杂志上。自主解答:D从文章的内容或结构判断其出处:1报纸:前面常会出现日期、地点或通讯社名称。2广告:格式特殊,容易辨认。3产品说明:常含有操作方式、使用方法等。4网页:常含有网页的典型用语,如click等。 学生用书P74(2019江苏卷C)Who cares if people think wrongly that the internet has had more important influences than the washing machine? Why does it matter th
31、at people are more impressed by the most recent changes?It would not matter if these misjudgments were just a matter of peoples opinions. However, they have real impacts, as they result in misguided use of scarce resources.The fascination with the ICT(Information and Communication Technology) revolu
32、tion represented by the internet, has made some rich countries wrongly conclude that making things is so “yesterday” that they should try to live on ideas. This belief in “postindustrial society” has led those countries to neglect their manufacturing sector(制造业), with negative consequences for their
33、 economies.Even more worryingly, the fascination with the internet by people in rich countries has moved the international community to worry about the “digital divide” between the rich countries and the poor countries. This has led companies and individuals to donate money to developing countries t
34、o buy computer equipment and internet facilities. The question, however, is whether this is what the developing countries need the most. Perhaps giving money for those less fashionable things such as digging wells, extending electricity networks and making more affordable washing machines would have
35、 improved peoples lives more than giving every child a laptop computer or setting up internet centres in rural villages, I am not saying that those things are necessarily more important, but many donators have rushed into fancy programmes without carefully assessing the relative longterm costs and b
36、enefits of alternative uses of their money.In yet another example, a fascination with the new has led people to believe that the recent changes in the technologies of communications and transportation are so revolutionary that now we live in a “borderless world”. As a result, in the last twenty year
37、s or so, many people have come to believe that whatever change is happening today is the result of great technological progress, going against which will be like trying to turn the clock back. Believing in such a world, many governments have put an end to some of the very necessary regulations on cr
38、ossborder flows of capital, labour and goods, with poor results.Understanding technological trends is very important for correctly designing economic policies, both at the national and the international levels, and for making the right career choices at the individual level. However, our fascination
39、 with the latest, and our undervaluation of what has already become common, can, and has, led us in all sorts of wrong directions.【解题导语】对新科技作用的误判可能会误导人们对已有的技术的认识和使用,影响对社会的认知。61Misjudgments on the influences of new technology can lead to _Aa lack of confidence in technologyBa slow progress in technol
40、ogyCa conflict or public opinionsDa waste of limited resourcesD解析:细节理解题。根据第二段中的“However,they have real impacts, as they result in misguided use of scarce resources.”可知,对新技术影响的误判导致了对稀缺资源的误用。故选D。62The example in Paragraph 4 suggests that donators should _.Atake peoples essential needs into accountBmak
41、e their programmes attractive to peopleCensure that each child gets financial supportDprovide more affordable internet facilitiesA解析:推理判断题。根据第四段中的“The question,however,is whether this is what the developing countries need the most. Perhaps giving money for those less fashionable things such as diggi
42、ng wells, extending electricity networks and.in rural villages”可知,作者想通过事例说明捐赠者应该考虑人们的基本需求,而不要片面地认为有了高科技产品,受赠者的生活水平就会产生巨大飞跃。故选A。63What has led many governments to remove necessary regulations?ANeglecting the impacts of technological advances.BBelieving that the world has become borderless.CIgnoring t
43、he power of economic development.DOveremphasizing the role of international communication.B解析:细节理解题。根据第五段可知,随着通信和交通运输技术的发展,人们认为我们生活在一个“无国界的世界”,由此许多政府取消了一些必要的规则。故选B。64What can we learn from the passage?APeople should be encouraged to make more donations.BTraditional technology still has a place nowad
44、ays.CMaking right career choices is crucial to personal success.DEconomic policies should follow technological trends.B解析:推理判断题。通读全文,尤其是根据文章最后一段中的“However, our fascination.wrong directions.”可知,我们对最新技术的入迷,和对已经普遍存在的技术作用的低估会将我们引向错误的方向,即传统的技术在当今仍有着重要的作用。故选B。一“抓”一“整”找“依据”,巧做推理判断题1抓住特定信息进行逆向或正向推理:要善于抓住某一段
45、话中的关键信息,即用某些关键词或短语去分析、推理、判断,利用逆向思维或正向推理。2整合全文(段)信息进行推断:有时需要在弄懂全文(段)意思的基础上,整合与题目相关的有用信息,综合起来去推理判断,确定最佳答案。3以事实为依据:推断一定要以文章所提供的事实为依据,不能凭空想象,这样才能做出合理的推断。 学生用书P75A(2019镇江高三期末考试)A tiny Alaska village has experienced a boom in tourism in recent years as polar bears spend more time on land than on Arctic se
46、a ice.More than 2,000 people visited the northern Alaska village of Kaktovik in 2018 to see polar bears in the wild. The far north community lies in an area where increasingly higher temperature has sped up the movement of sea ice, the primary habitat(栖息地) of polar bears. As ice has gradually moved
47、to deep water beyond the continental shelf, more bears are remaining on land to look for food.Polar bears have always been a common sight on sea ice near Kaktovik, but villagers started noticing a change in the mid1990s. More bears seemed to stay on land, and researchers began taking note of more fe
48、male bears making homes in the snow on land instead of on the ice to raise their babies. US. Fish and Wildlife Service biologists began hearing reports of the increasing number of polar bears in the area in the early 2000s. As more attention was given to the plight(困境) of polar bears about a decade
49、ago, more tourists started heading to Kaktovik.“The village had fewer than 50 visitors annually before 2011,” said Jennifer Reed, of the Arctic National Wildlife Refuge. “Today were talking about hundreds and hundreds of visitors, many from around the world each year,” Reed said. Most tourists visit
50、 in the fall, when bears are forced toward land because sea ice is farthest away from the shore. Bruce Inglangasak, a local hunter who sometimes offers wildlifeviewing tours, said hes been offering polar bear tours since 2004. Most of his clients(客户) are from China and Europe, as well as from the lo
51、wer 48 US. states. Many tourists stay several days in the village, which has two small hotels. The villagers have benefited a lot from that. In turn, they provide more effective protection for polar bears with financial support from tourism development.【解题导语】本文是一篇说明文。气候变暖导致海冰融化,北极熊登陆,为阿拉斯加的一个小村庄带来了巨
52、大的人气,促进了当地旅游业发展,当地人又用旅游业的收入为北极熊提供积极的保护。1What causes more polar bears to stay on land in Kaktovik?AFood shortage.BClimate change.CHabitats movement to shore.DTheir preference for land.B解析:细节理解题。根据第二段中的“The far north community lies in an area where increasingly higher temperature has sped up the movem
53、ent of sea ice, the primary habitat(栖息地) of polar bears. As ice has gradually moved to deep water beyond the continental shelf, more bears are remaining on land to look for food.”可知,全球变暖加速了海冰融化,破坏了北极熊原本的栖息地,越来越多的北极熊待在陆地上以寻找食物。故选B。2How did common people feel about more sight of bears on land?AExcited
54、.BPuzzled.CConcerned. DShocked.C解析:观点态度题。根据第三段的内容可知,随着越来越多的北极熊出现在陆地上,研究人员、生物学家等也越来越多地关注北极熊所处的这一困境,随后,更多游客前往Kaktovik。由此可推知,大众对更多北极熊登陆现象表示关注。故选C。3What can be inferred from the last paragraph?AHotels in Kaktovik are in demand in autumn.BKaktovik has about 50 visitors annually.CInglangasak makes a livin
55、g as a tour guide.DTourism affects the balance of nature.A解析:推理判断题。根据最后一段中的“Most tourists visit in the fall”及“Many tourists stay several days in the village, which has two small hotels.”可知,大多数游客会选择在秋季去Kaktovik游览,而且很多游客会在这个小村庄待上几天,而这个小村庄只有两个小旅馆,故可推知在秋季,Kaktovik的旅馆很抢手。故选A。4Which saying can describe th
56、e text?AThe fittest can survive.BAfter a storm comes a calm.CThere is always opportunity in crisis.DEvery coin has two sides.D解析:推理判断题。通读文章可知,因为全球气候变暖,北极熊被迫登陆来寻找食物以生存下去,这本来是北极熊的困境,然而北极熊登陆却促进了一个小村庄旅游业的发展,这对小村庄来说是一个机遇,同时,村民又利用旅游业的收入为北极熊提供更多保护。因此D项“事物都有两面性”符合语境。故选D。B(2019江苏名校高三摸底)Those who want to lear
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-402368.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
