四川省成都市2021届高三英语上学期摸底测试试题(含解析) (2).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省成都市2021届高三英语上学期摸底测试试题含解析 2 四川省 成都市 2021 届高三 英语 上学 摸底 测试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省成都市2021届高三英语上学期摸底测试试题(含解析)本试卷分选择题和非选择题两部分。第I卷(选择题)1至8页,第II卷(非选择题)9至10页,共10页,满分150分,考试时间120分钟。注意事项:1.答题前,务必将自己的姓名、考籍号填写在答题卡规定的位置上。2.答选择题时,必须使用2B铅笔将答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如需改动,用橡皮擦擦干净后,再选涂其它答案标号。3.答非选择题时,必须使用0.5毫米黑色笔迹的签字笔,将答案书写在答题卡规定的位置上。4.所有题目必须在答题卡上作答,在试题卷上答题无效。5.考试结束后,只将答题卡交回。第I卷(100分)第一部分 听力(共两节,满分30分
2、)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A.B.C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Who is the man teaching?A. Kids. B. Teenagers. C. Adults.2. How does the man feel?A. Annoyed. B. Relaxed. C. Excited.3. Who is maki
3、ng a phone call?A Darren. B. Carol. C. Susan. 4. What are the speakers mainly talking about?A. The sports. B. The seasons. C. Feelings.5. Whats the possible relationship between the speakers?A. Employer and employee. B. Colleagues. C. Interviewer and interviewee.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。
4、每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟。听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6至7题。6. Why is the woman calling?A. To confirm the booking. B. To change the time. C. To book a table.7. What time does the woman choose at last?A.7:30 pm. B.8:00 pm. C.9:00 pm.听第7段材料
5、,回答第8至9题。8. What did the man do in Thailand?A. Take photos. B. Give lessons. C. Experience local customs.9. Why cant the woman recognize the man?A. The photo isnt clear. B. He stands in the back. C. He wears a light color shirt.听第8段材料,回答第10至12题。10. Where does this conversation probably take place?A.
6、 At an apartment. B. At school. C. At a housing agency.11. What kind of room does the man need?A. Cheap and close to school. B. Comfortable and big. C. Big and close to school.12. How long has the woman been looking for an apartment?A. One week. B. Two weeks. C. Twenty days.听第9段材料,回答第13至16题。13. What
7、 chapters does the woman have to read?A.17 and 20. B.17, 19 and 20. C.17, 18, 19 and 20.14. What is the deadline for the homework?A. This Wednesday. B. This Thursday. C. This Friday.15. From where will the man get the practice test?A. Online links. B. Email. C. Ms. Hendersons office.16. What does th
8、e woman ask the man to do at the end of the conversation? A. Do the practice test B. Send an email in time C. Hand in a certificate.听第10段材料,回答第17至20题。17. When does the speaker think the high five hand gesture date back to?A. The 1920s. B.1977. C. 1978.18. Why did husband and wife shake hands in the
9、17th century?A. To express thankfulness. B. To show equality. C. To convey agreement.19. In what way has shaking hands changed nowadays?A. Its uses have expanded. B. Its gesture has changed. C. Its original meaning has been lost.20. Whats the purpose of the speaker?A. To introduce the history of dif
10、ferent gestures.B. To give tips on how to choose proper gestures.C. To compare the differences of different gestures.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AWhatever you want to do to help people in need the United Nations may have the ideal job for
11、you. Competition for most positions in the UN is fierce, but with preparation and a little luck, you may land your dream job with the UN.* Research career options (选择) at the UN.First of all, visit the United Nations website to get a feel for the different types of work at the UN. Which areas intere
12、st you most? Are there areas you are already qualified for? Are there areas you would like to work in but for which you still need qualifications?* Decide what staff category you want to pursue.UN careers are divided into different staff categories, each of which requires a specific educational back
13、ground and area of expertise. The categories are further broken down into jobs at different levels. Considering your skills, interest and experience, decide which category and level is proper for you.* Make sure you have the required education and experience.Each career option has specific education
14、 and experience requirements. Here are some requirements for many positions at the UN:Fluency in English or French, the working languages of the UN. Its essential. Fluency in additional languages, particularly Arabic, Chinese, Spanish, or Russian, is helpful for most positions.A bachelors degree or
15、higher. Most positions in the UN require at least a bachelors degree. Many specialist positions require advanced degrees in specialty.Work experience in a related field. Depending on the position for which you are applying, you might need anywhere from 1-7 years of work experience.1. What should you
16、 do first before starting job application?A. Decide what staff category you want to pursue.B. Get the required education and work experience.C. Learn about choices on the United Nations website.D. Decide which type of work of the UN interests you most.2. What is extremely important for positions in
17、the UN?A. Years of work experience.B. A doctors degree.C. Fluency in the working languages.D. A good knowledge of culture.3. Whats the purpose of the text?A. To give tips on applying for jobs in the UN.B. To explain the process of applying for jobs in the UN.C. To cl for more people to apply for pos
18、itions in the UN.D. To introduce what jobs in the UN are open to application.【答案】1. C 2. C 3. A【解析】这是一篇说明文。文章向读者提供了申请联合国工作的一些建议。【1题详解】细节理解题。由第二段中的“First of all, visit the United Nations website to get a feel for the different types of work at the UN.”(首先,访问联合国网站,了解联合国不同类型的工作。),可知在开始申请工作之前,应该先在联合国网站上
19、了解(工作)选择。故选C项。【2题详解】细节理解题。由第五段“Fluency in English or French, the working languages of the UN. Its essential. Fluency in additional languages, particularly Arabic, Chinese, Spanish, or Russian, is helpful for most positions.”(精通联合国工作语言英语或法语。这很重要。精通其他语言,尤其是阿拉伯语、汉语、西班牙语或俄语,对大多数职位都有帮助。),可知工作语言流利对联合国的职位极
20、为重要。故选C项。【3题详解】推理判断题。由第一段尾句“Competition for most positions in the UN is fierce, but with preparation and a little luck, you may land your dream job with the UN.”(联合国大多数职位的竞争是激烈的,但只要做好准备,再加上一点运气,你就可以在联合国找到你理想的工作。),和打星号的小标题“* Research career options (选择) at the UN.”(*研究联合国的职业选择。),“* Decide what staff
21、category you want to pursue.”(*决定你想从事什么工作种类。),“* Make sure you have the required education and experience.”(*确保你有必要的教育和经验。),由此判断出本文的目的是向读者提供了申请联合国工作的一些建议。故选A项。BI m a seven year old girl but I understand that it is this fact, more than any other, that makes my family different: We dont go to school.D
22、ad worries that the government will force us to go but it cant because it doesnt know about us. Four of my parents seven children dont have birth certificates. We have no medical records because we were born at home and have never seen a doctor or nurse. We have no school records because weve never
23、set foot in a classroom. When Im 9, I will be issued a Delayed Certificate of Birth, but at this moment, according to the state of Idaho and the federal government, I do not exist.Of course, I did exist. I had grown up watching for the sun to darken, for the moon to drip as if with blood. I spent my
24、 summers bottling peaches and my winters rotating supplies.I had been educated in the rhythms of the mountain, rhythms in which change was never fundamental, only cyclical. The same sun appeared each morning, swept over the valley and dropped behind the peak. The snows that fell in winter always mel
25、ted in the spring. Our lives were a cyclethe cycle of the day, the cycle of the seasonscircles of lasting change that, when complete, meant nothing had changed at all. I believed my family was a part of this immortal pattern, and that we were, in some sense, eternal(永恒的). But eternity belonged only
26、to the mountain.All my fathers stories were about our mountain, our valley. He never told me what to do if I left the mountain, if I crossed oceans and continents and found myself in a strange land. He never told me how Id know when it was time to come home.4. Why dont the kids in the writers family
27、 go to school?A. There are no schools nearby.B. They have delayed birth certificates.C. The government doesnt know their existence.D. Their father doesnt want them to go to school.5. What does the underlined word “cyclical” in Paragraph 4 mean?A. Normal.B. Irregular.C. Circular.D. Traditional6. What
28、 does the writer try to express mainly in the last paragraph?A. She wasnt prepared for her future life.B. Her father loved the mountain and valley.C. She enjoyed listening to her fathers stories.D. Her father didnt want her to leave the family.7. Where is this text most probably taken from?A. An int
29、erview.B. An autobiography.C. A play script.D. A news report.【答案】4. D 5. C 6. A 7. B【解析】这是一篇记叙文。文章讲述了作者的家庭与众不同,虽然孩子们不上学,但他们体验着不一样的教育。【4题详解】细节理解题。由第二段中的“Dad worries that the government will force us to go but it cant because it doesnt know about us.”(爸爸担心政府会强迫我们去,但政府不能,因为政府不了解我们。)可知作者家的孩子不去上学是因为他们的父亲
30、不想让他们上学。故选D项。5题详解】词义猜测题。由第四段中“I had been educated in the rhythms of the mountain, rhythms in which change was never fundamental, only cyclical. The same sun appeared each morning, swept over the valley and dropped behind the peak. The snows that fell in winter always melted in the spring. Our lives
31、were a cyclethe cycle of the day, the cycle of the seasonscircles of lasting change that, when complete, meant nothing had changed at all.”(我在高山的节奏中受教育,在这种节奏中,变化从来不是根本的,只是循环性的。每天早晨同样的太阳出现,掠过山谷,落在山顶后面。冬天下的雪总是在春天融化。我们的生活是一个循环一天的循环,四季的循环持续变化的循环,一旦完成,意味着什么都没有改变。)可知每天、四季都是循环的,是一个圆圈,cyclical在此处意为“Circular
32、”(圆形的/循环的)。故选C项。【6题详解】推理判断题。由最后一段“All my fathers stories were about our mountain, our valley. He never told me what to do if I left the mountain, if I crossed oceans and continents and found myself in a strange land. He never told me how Id know when it was time to come home.”(我父亲所有的故事都是关于我们的山,我们的山谷
33、。他从来没有告诉我,如果我离开了山,如果我跨越海洋和大陆,发现自己在一个陌生的土地上该怎么办。他从来没告诉我怎么知道什么时候该回家了。)可知作者对于离开了山和家园,作者很茫然,不知道干什么,可推断出作者没有对将来的生活做好准备。故选A项。【7题详解】推理判断题。由第一段“I m a seven year old girl but I understand that it is this fact, more than any other, that makes my family different: We dont go to school.”(我是一个七岁的女孩,但我明白,正是“我们不上学
34、”这个事实,比其他任何事情都更让我的家庭与众不同。)和其他段落可知,全文都用“I”(我)的口吻讲述自己的事情,可推断出这篇文章很可能来自“自传”。故选B项。CWhen visitors to the Palace Museum feel a need to sit down for a cup of tea or find a bathroom without a long line, they soon will be able to turn to their smart phones for the information they need.This modern day soluti
35、on comes thanks to an agreement signed on Friday by the museum and Huawei Co., the telecommunication giant, to build a “smart network” using 5G technology. Under the agreement, 5G Wi-Fi signals will cover the Palace Museum, Chinas royal palace from 1420 to 1911, and the branch museum of the institut
36、ion under construction in northwestern Beijing.“Its essential to always stay close to the latest technology to better serve the public,” said Shan Jixiang, former director of the Palace Museum. Shan said there is still much room for improvement in the handling of a huge number of cultural relics (文物
37、),such as when the priceless painting Along the River During the Qingming Festival is exhibited again in the future. When it was last exhibited in 2015, visitors stood in long lines until 3 am to get a glimpse. The museum ended up preparing instant noodles to serve the hungry visitors. “I dont want
38、that scenario to reoccur, Shan said. “Our operation can be done in a more scientific way.The new system will also make use of the closed-circuits television cameras that are set up all over the Palace Museum to safeguard the museums precious relics. More than 1.86 million of them are housed at the m
39、useum, which recorded nearly 20 million visits from the public last year, topping all museums worldwide. “How can we make sure no single visitor who might have evil ideas threatens these treasures? Shan said. “After adopting the internet of things, we can instantly detect any motion involving the ar
40、tifacts to prevent such threats.”The 5G network also will be used to improve remote consultation through webcams, which will facilitate conversations with overseas scholars to jointly find the best answers for restoration and preservation issues.8. What do we know about the Palace Museum?A. Its visi
41、tors wont have to queue up for the bathroom.B. It has served as Chinas royal palace for over 500 years.C. It will cooperate with Huawei to promote its management.D. It will set up advanced television cameras for the purpose of safety.9. What does the underlined word “scenario” in Paragraph 3 mean?A.
42、 Disaster.B. Situation.C. Operation.D. Exhibition.10. What are the figures in Paragraph 4 intended to show about the Palace Museum?A. It is better than any other museums.B. It has a rich collection of cultural relics.C. It enjoys great popularity all over the world.D. It faces a tough challenge of p
43、rotecting relics.11. What can be a suitable title for the text?A. A Feast for Museum VisitorsB. A Revolution in ExhibitionC. A Protector of Cultural RelicsD. A Connection Between Old and New【答案】8. C 9. B 10. D 11. D【解析】这是一篇新闻报道。文章主要讲了故宫将与华为合作,利用5G技术建立一个“智能网络”,提升其管理水平,更好的保护文物,服务于公众。【8题详解】细节理解题。根据第二段T
44、his modern day solution comes thanks to an agreement signed on Friday by the museum and Huawei Co., the telecommunication giant, to build a “smart network” using 5G technology. Under the agreement, 5G Wi-Fi signals will cover the Palace Museum, Chinas royal palace from 1420 to 1911, and the branch m
45、useum of the institution under construction in northwestern Beijing.(这个现代的解决方案来自于上周五故宫博物院和电信巨头华为公司签署的一项协议,该协议旨在利用5G技术建立一个“智能网络”。根据协议,5G Wi-Fi信号将覆盖故宫博物院1420年至1911年期间的中国皇家宫殿,以及位于北京西北部正在建设的故宫分馆。)由此可知,故宫将与华为合作,提升其管理水平。故选C。【9题详解】词义猜测题。根据第三段When it was last exhibited in 2015, visitors stood in long lines
46、until 3 am to get a glimpse. The museum ended up preparing instant noodles to serve the hungry visitors.(2015年它最后一次展出时,游客们排起长队,直到凌晨3点才能一睹它的风采。最后,博物馆为饥饿的游客准备了方便面。)可知这是发生了景区管理不当,游客过度密集和拥挤的情况。由此可知,划线词所在的句子“I dont want that scenario to reoccur, Shan said.意思是单霁翔说:“我不希望这种情况再次发生。” scenario意思是情况,A. Disaster
47、.灾难;B. Situation.情况;C. Operation.操作;D. Exhibition.展览。故选B。【10题详解】推理判断题。根据第四段More than 1.86 million of them are housed at the museum, which recorded nearly 20 million visits from the public last year, topping all museums worldwide. “How can we make sure no single visitor who might have evil ideas thre
48、atens these treasures? Shan said. “After adopting the internet of things, we can instantly detect any motion involving the artifacts to prevent such threats.”( 其中超过186万件收藏在故宫博物院,去年创下了近2000万人次的公众参观记录,位居世界所有博物馆之首。“我们怎样才能确保不会有任何一个怀有恶意的访客威胁到这些宝藏呢?” 单说。“在采用互联网技术后,我们可以立即检测到任何涉及文物藏品的动作,以防止此类威胁。”)可知这里提到了这些数
49、据,是想说明如此多的文物藏品,吸引了众多的参观者,其后隐藏的有人想破坏、偷窃文物的风险不容小觑。由此推知,第四段的关于故宫博物院的数字是想要表明它面临着保护文物的艰巨挑战。故选D。【11题详解】主旨大意题。第二段This modern day solution comes thanks to an agreement signed on Friday by the museum and Huawei Co., the telecommunication giant, to build a “smart network” using 5G technology.(这个现代的解决方案来自于上周五故
50、宫博物院和电信巨头华为公司签署的一项协议,该协议旨在利用5G技术建立一个“智能网络”。)是全文的主题句,结合全文内容,可知这篇文章主要讲了故宫将与华为合作,利用5G技术建立一个“智能网络”,提升其管理水平。“故宫”是历史遗产,而“5G技术”是新兴信息技术,把5G技术应用于故宫管理,是一个“新”与“旧”的结合。D选项“新旧之间的联系”最能引起读者兴趣,言简意赅的概括文章主题,最适合作文章题目。故选D。DA computer program has been used to predict how people are feeling when they type.In a study parti
51、cipants were asked to type a particular phrase and the program then estimated if they were happy, sad and so on. Surprisingly it was correct 70 per cent of the time, and the findings could lead to smarter artificial intelligence in the future.The study published in the journal Behavior and Informati
52、on Technology was carried out by researchers at the Islamic University of Technology in Bangladesh, reports Live Science.In the research 25 people ranging from 15 to 40 years old were asked to retype two paragraphs from Alices Adventures in Wonderland written by Lewis Carroll. They also had to enter
53、 their emotional state every 30 minutes while doing their regular activities on the computer. This allowed the program an opportunity to understand how their emotions changed their typing style.Moods tested were joy, fear, anger, sadness, hate, and shame. The result was that the program could identi
54、fy(识别) a person s mood correctly 70 per cent of the time. It was most successful in identifying joyfulness with an 87 per cent success ratio, while sadness was the least successful at 60 per cent. The researchers found that the participants were less likely to input (输人) data when they were in a bad
55、 mood, which may explain the inexactness of the second result.However, the findings could have great importance for artificial intelligence, and it may allow computers to get along with us in a friendlier manner, “If we could build any system that is intelligent enough to communicate with humans tha
56、t is, it can identify user emotions and change its behavior accordingly then using machines could be more effective and friendly.” the researchers wrote.12. Who conducted the study?A. Lewis Carroll.B. Islamic University of Technology.C. Live Science.D. Behavior and Information Technology.13. What we
57、re people asked to do during the research?A. Input words and emotional state.B. Change their typing styles.C. Change their feelings frequently.D. Show their natural feelings.14. Why is the result about sadness not so correct?A. People usually hide their unhappy feelings.B. The program cannot recogni
58、ze sadness clearly.C. The program cannot calculate the data correctly.D. Its more difficult to collect data when people are sad.15. Whats the importance of the research result?A. It helps people develop smarter machines.B. It helps people speed up their typing speed.C. It will inspire similar studie
59、s on peoples mood.D. It clearly explains the relationship between mood and typing.【答案】12. B 13. A 14. D 15. A【解析】这是一篇新闻报道。文章主要讲了据生活科学报道,发表在行为与信息技术杂志上,由孟加拉国伊斯兰科技大学研究人员进行的一项研究表明,一种计算机程序可以用来预测人们打字时的感受。这项研究结果可以帮助人们开发更智能的机器。【12题详解】细节理解题。根据第三段The study published in the journal Behavior and Information Tec
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
