吉林省吉林市江城中学2020-2021学年高一英语下学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 吉林省 吉林市 中学 2020 2021 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、吉林省吉林市江城中学2020-2021学年高一英语下学期期中试题(含解析)第 I 卷I 听力 (共两小节 满分 30 分) 做题时,先将答案标在试卷上,录音结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案 转写到答题卡上。第一节 (共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A, B, C, 三个选项中 选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来 回答有关小题和阅读下一小题。每段话仅读一遍。1. What is Jane doing?A. Washing hands. B. Doing homework
2、. C. Watching TV.2. How soon can the woman arrive at the airport?A. In 20 minutes. B. In 30 minutes. C. Not sure.3. Why is Linda calling the man?A. To catch a plane. B. To plan a trip. C. To say goodbye.4. Why cant the man help?A. He has to work late. B. He needs to cut Bills hair. C. He will go to
3、a party.5. Who does the man want to talk to?A. The waiter. B. The manager. C. Someone else.第二节 (共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A, B, C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有 时间阅读各个小题, 每小题 5 秒钟;听完后,各小题给出 5 秒钟的作答时间。每段 对话或独白读两遍。听第 6 段材料,回答第 6、7 题。6. What are the man and wom
4、an talking about?A. Losing weight. B. Seeing a doctor. C. Cooking dinner.7. What is the womans advice?A. Eat less. B. Enjoy potatoes only. C. Have different food.听第 7 段材料,回答第 8、9 题。8. Whats wrong with the gloves?A. Too large. B. Too small. C. Very dirty.9. What will the woman do in the end?A. Pay fo
5、r another pair. B. Buy a new gift. C. Get her money back.听第 8 段材料,回答第 10 至第 12 题。10. What is the womans problem?A. She doesnt like her present job. B. People around her are not nice. C. She is thinking of changing her job.11. Whats the mans advice?A. Go on with the job she has now. B. Take the job i
6、f it is better. C. Wait and think about it carefully.12. What is the best part of the new job?A. She can get more money. B. The new job is easier. C. It is much more interesting.听第 9 段材料,回答第 13 至第 16 题。13. What has the man bought recently?A. A new house. B. A new horse. C. A new pet.14. Where is the
7、 mans new home?A. In a nice park. B. In the rural area. C. In the city.15. What are the man and the woman planning to do?A. Have a party together. B. Help each other. C. Move to a new city.16. What are the children going to do?A. Go to school. B. Stay at home. C. Travel abroad.听第 10 段材料,回答第 17 至第 20
8、 题。17. When do you begin the ride?A. 10:00am. B.11:30am. C. 4:00pm.18. What sport can you do in the center?A. Volleyball. B. Swimming. C. Football.19. Which of the following are NOT useful?A. Sports shoes. B. Warm clothes. C. Shoulder bags.20. How much is a four-day holiday?A. $290. B. $29. C. $209.
9、II 阅读理解 (共 15 小题,每小题 2 分,满分 30 分) 第一节(共 10 小题;每小题 2 分,满分 20 分)阅读下列短文,从媒体所给的 A,B,C,D 四个选项中,选出最佳选项,并在答题 卡上将该题涂黑。AOnce called “the bridge that couldnt be built,” today it is one the seven wonders of the modern world. This magnificent span, perhaps San Franciscos most famous landmark, opened in 1937 aft
10、er a four-year struggle against non-stop winds, fog, rock and treacherous tides.The world-famous Golden Gate Bridge is easily recognized by its International Orange color. The bridge was built at a cost of $35 million in principal and $39 million in interest and 11 workers lives. The bridge, with it
11、s twin towers reaching skyward 746 feet, was once taller than any building in San Francisco. It took more than 10 years to make a plan due to powerful opposition, but only four years in actual construction, the Golden Gate Bridge brought the communities of San Francisco and Marin counties closer tog
12、ether.Pedestrians (行人) including wheelchair users and bicyclists can go on the sidewalks of the bridge during daylight hours but skateboards and roller skates are not permitted.If you cant visit the bridge in person, do the virtual bridge walk and dont forget to check out the view from the top of th
13、e south tower.If interested in biking across the bridge, the Presidio offers bike rentals and electric bike share opportunities, plus a recommended bike path through Crissy Field. For more information, visit the Presidio online.If you are planning to stay in San Francisco, there are plenty of hotels
14、 nearby or with views of the Golden Gate Bridge.1. In which year did the building of the Golden Gate Bridge start?A. In 1926.B. In 1936.C. In 1933.D. In 1937.2. How much money did people spend building the Golden Gate Bridge?A. Exactly 39 million.B. Less than 35 million.C. Around 50 million.D. Over
15、70 million in total.3. Which of the following way of visiting the bridge is NOT mentioned?A. Hiring a plane.B. Riding a bicycle.C. Visit online.D. Visiting on foot.4. What does the underlined part in Paragraph 1 probably mean according to the passage?A. No one in the city really wanted to have the b
16、ridge built.B. It was very hard to build such a huge bridge at that time.C. People in San Francisco were not rich enough to build it.D. It would claim many lives if the bridge was finally built.5. What can you do when visiting the Golden Gate Bridge if you dont have a bike?A. Use a skateboard.B. Ren
17、t an electronic bike.C. Wear roller skates.D. Borrow a wheelchair.【答案】1. C 2. D 3. A 4. B 5. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章从历史、造价、高度、游览方式等多个方面介绍了现代世界七大奇迹之一的金门大桥。【1题详解】细节理解题。根据第一段最后一句“This magnificent span, perhaps San Franciscos most famous landmark, opened in 1937 after a four-year struggle against non-stop w
18、inds, fog, rock and treacherous tides.(这一宏伟的建筑,也是旧金山最著名的地标,经历了四年与无休止的风雨石潮的对抗终于于1937年开放。)”可知,金门大桥历时四年在1937年建成开放,显然是于1933年开始修建的。故选C项。【2题详解】细节理解题。根据第二段第二句“The bridge was built at a cost of $35 million in principal and $39 million in interest and 11 workers lives.(这座桥本身花了3500万美金,利息3900万美金,还搭上了11位工人的性命。)
19、”可知,金门大桥整体的造价超过了7000万美金。故选D项。【3题详解】细节理解题。文章第三段“Pedestrians (行人) including wheelchair users and bicyclists can go on the sidewalks of the bridge during daylight hours but skateboards and roller skates are not permitted.”(行人包括轮椅使用者和骑自行车的人可以在白天走在桥的人行道上,但滑板和溜冰鞋是不允许的。)提到行人和骑自行车者可以上桥游览,第四段“If you cant vis
20、it the bridge in person, do the virtual bridge walk and dont forget to check out the view from the top of the south tower.”(如果你不能亲自参观这座桥,那就做一次虚拟的桥上漫步,别忘了从南塔的顶部看风景。)提到也可以进行虚拟行走,即通过网络游览大桥,A选项所说的“租飞机”文中并未提到。故选A项。【4题详解】句意猜测题。从第一段最后一句中“This magnificent span, perhaps San Franciscos most famous landmark, o
21、pened in 1937 after a four-year struggle against non-stop winds, fog, rock and treacherous tides.(这一宏伟的建筑,也是旧金山最著名的地标,经历了四年与无休止的风雨石潮的对抗终于于1937年开放。)”和第二段第二句“The bridge was built at a cost of $35 million in principal and $39 million in interest and 11 workers lives.(这座桥本身花了3500万美金,利息3900万美金,还搭上了11位工人的
22、性命。)”都可以看出,金门大桥的建造是非常不容易的,划线句“一座无法造出的桥”显然指的就是这一点,与B选项含义相符。故选B项。【5题详解】细节理解题。根据第五段中“If interested in biking across the bridge, the Presidio offers bike rentals and electric bike share opportunities, plus a recommended bike path through Crissy Field.(如果你想骑车跨越大桥,Presidio公司会提供自行车租赁服务以及电动自行车共享的机会,外加一条推荐的穿
23、越克里斯场的自行车道。)”可知,如果想游览金门大桥却没有自行车,可以去专门的地方租借。故选B项。BTOKYO (Reuters) Young women in colourful traditional costumes, masks and white stoles braved cold weather in lines and sat seats apart from one another in Yokohama on January 11, to mark Japans Coming of Age Day, even though the city is under a state
24、of emergency.The ceremonies, typically full of kimono-clad women and smartly-dressed men, were cancelled in many cities and parties were discouraged to stop a rise in COVID-19 infections (感染).On the second Monday in January every year, people who have turned or are about to turn 20 take part in cere
25、monies in local event halls or other similar places to celebrate the rite(仪式) of passage to adulthood.The occasion, which is observed with a national holiday, serves in effect as class reunions for some teens and represents one of the major milestones for parents.“I came as Ive got my kimono ready a
26、nd am taking steps to prevent infection. Im not that worried, Mei Ohno, a college student, told the reporter at Yokohama Arena.“Ive just met my old friends after a long time. Im having a good time. After the ceremony, Ill take photos with my friends at the station, and then go straight home.”Of Toky
27、os 23 regions, all but one have cancelled or put off the ceremonies. Instead, mayors congratulatory remarks will be offered online. The government last week declared a state of emergency for the capital and three surrounding areas.Yokohama city, south of Tokyo, went ahead with celebrations at Pacifi
28、co Yokohama North convention hall and Yokohama Arena event hall.“I decided to carry out todays ceremonies as I strongly hoped everyone takes part in celebrating this once-in-a-lifetime milestone,” said the mayor(市长), in a message read out to attendees who had to take measures to keep themselves from
29、 the infection of COVID-19.Participants wore face masks, had their temperature checks and were asked just to listen to the national anthem, instead of singing it out loud.6. When do Japanese celebrate Coming of Age Day?A. When they are 18 years old.B. On January 11th every year.C. On the same date e
30、ach year.D. On the second Monday in January.7. Which of the following is this passage probably taken from?A. A biography.B. A news report.C. A travel journal.D. A personal letter.8. Which of the following is TRUE according to the passage?A. You dont have to wear face masks when attending the ceremon
31、y.B. Women celebrating the Coming of Age Day wear modern clothing.C. There was no Coming of Age Day Ceremony in Tokyo this year.D. The majority of mayors spoke online to offer congratulations.9. The underlined word cancelled probably means _.A. stoppedB. startedC. heldD. happened10. Which of the fol
32、lowing could be the best title of the text?A. Celebrating Coming of Age Day is a milestoneB. How to Protect Yourself against COVID-19C. Celebrating the occasion under COVIDs shadowD. Tokyos celebrations of Coming of Age Day【答案】6. D 7. B 8. D 9. A 10. C【解析】【分析】本文是一篇新闻报道。文章主要介绍了对在疫情下,1月11日在东京举办的“成年日”的
33、报道。【6题详解】细节理解题。根据第三段“On the second Monday in January every year, people who have turned or are about to turn 20 take part in ceremonies in local event halls or other similar places to celebrate the rite(仪式) of passage to adulthood.(每年1月的第二个星期一,已经或即将满20岁的人会在当地的活动大厅或其他类似的地方参加仪式,庆祝步入成年的仪式。)”可知,日本人在一月的第
34、二个星期一时候庆祝成年日。故选D。【7题详解】推理判断题。根据第四段“Im not that worried, Mei Ohno, a college student, told the reporter at Yokohama Arena.(“我不太担心,”大学生梅大野(Mei Ohno)在横滨体育馆告诉记者。)”可推断,这篇文章是一个新闻报告。故选B。【8题详解】细节理解题。根据倒数第三段“Of Tokyos 23 regions, all but one have cancelled or put off the ceremonies. Instead, mayors congratul
35、atory remarks will be offered online.(在东京的23个地区中,除一个地区外,其他地区都取消或推迟了开幕式。市长们的贺词将在网上发布。)”可知,大多数市长都在网上发表了祝贺。故选D。【9题详解】词义猜测题。根据后文“put off the ceremonies. Instead, mayors congratulatory remarks will be offered online.(推迟仪式。市长们的贺词将在网上发布。)”可知,其他地区都取消或推迟了开幕式。所以cancelled指的是“取消”的意思。故选A。【10题详解】主旨大意题。根据第一段“TOKYO
36、 (Reuters) Young women in colourful traditional costumes, masks and white stoles braved cold weather in lines and sat seats apart from one another in Yokohama on January 11, to mark Japans Coming of Age Day, even though the city is under a state of emergency.(东京(路透社)1月11日,尽管横滨处于紧急状态,但身着色彩鲜艳的传统服饰、头戴面
37、具、头戴白色长袍的年轻女性们还是不畏严寒,排着队,相互隔开座位,以庆祝日本的“成年日”。)”及全文可知,本文主要介绍了对在疫情下东京举行的成年日活动报道。故选C。第二节七选五(共 5 小题;每小题 2 分,满分 10 分) 根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为 多余选项。 How to plan a party for Mothers DayPlanning a party for Mothers Day can be exciting and fun, but if everything is put off to the last minute, it
38、can be stressful. Therefore, we have come up a way to help you plan for it, without adding any more stress to your everyday life!Four to six weeks before the BIG DAY!Choose a theme first. Next make a guest list and pick a date and time._11_ Decide if you will have it at home, go to a park, or pay fo
39、r a hall. Think about the days activities; what time to eat, what games to play, what crafts to do, etc. Finally you should order your party supplies, including favors, decorations, wrapping paper, plates, cups, etc.Three weeks before the BIG DAY!_12_ASK for RSVPs(不能参加请回复) by a certain date and time
40、. Place a list of those you invited next to the phone to record RSVPs._13_If you havent received any RSVPs, call to make sure they are coming. Make it clear that your helpers can still attend and what their duties will be. Order the cake.One week before the BIG DAY!Call all confirmed(确认的) guests and
41、 remind them of the big day, double checking directions. Buy food and candies. Make up the goodie bags based on confirmations.One day before the BIG DAY!Prepare your foods ahead of time. _14_ In the evening, when everyone is in bed, clean the house and set up the party spot.Day of the BIG DAY!Pick u
42、p the cake. Blow up and set out balloons four hours before the event._15_Week after the BIG DAY!Send out thank you notes to all the helpers and those who gave gifts!A. Two weeks before the BIG DAY!B. Decide if it will be indoors or outside.C. Have fun!D. Five days before the BIG DAY!E. If anything c
43、an be cooked and reheated, now is the time.F. Buy games and enough prizes.G. Send out invitations.【答案】11. B 12. G 13. A 14. E 15. C【解析】【分析】这是一篇说明文,文章主要介绍如何策划一个母亲节主题的聚会。【11题详解】根据空后一句“Decide if you will have it at home, go to a park, or pay for a hall.(决定是在家举行,还是去公园,还是花钱去音乐厅。)”可知,此处是说要决定聚会是在室内还是在户外。故选
44、B项。【12题详解】根据下文“ASK for RSVPs(不能参加请回复) by a certain date and time. Place a list of those you invited next to the phone to record RSVPs.(要求不能参加的人在某个日期和时间之前回复。在电话旁边列出你邀请的名单,记录下不能参加的人。)”可知,本段主要是关于邀请函,故G项“发邀请函”符合语境。故选G项。【13题详解】根据上文的“Three weeks before the BIG DAY!(这个重要的日子前三周!)”及下文“One week before the BIG
45、 DAY!(这个重要的日子前一周!)”可知,此处是母亲节前两周要做的事,故选A项。【14题详解】根据空前一句“Prepare your foods ahead of time.”可知,要提前准备好食物,E项“如果有什么东西要煮和加热的话,现在就是时候了”符合语境。故选E项。【15题详解】上文“Blow up and set out balloons four hours before the event.”是说在聚会开始前四个小时要准备好气球,下文“Week after the BIG DAY!”是描述聚会结束后的事情,所以C项“要玩得开心”符合上下文的时间逻辑。故选C项。III 完形填空(共
46、 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分) 阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出可以 填入空白处的最佳选项。The measure of a mans real character is what he would do if he knew he would never be found out. -Thomas MacaulaySome thirty years ago, I was studying in a public school in New York. One day, Mrs. Nanette ONeill gave a math _16_
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2020-2021学年英语高中外研版必修4课件:MODULE 2 TRAFFIC JAM PERIOD 3 .ppt
