北京市海淀区2022-2023学年高二英语下学期学业水平调研试卷(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 北京市 海淀区 2022 2023 学年 英语 下学 学业 水平 调研 试卷 Word 解析
- 资源描述:
-
1、海淀区2023年高二年级学业水平调研英语本试卷共8页,共四大部分,58道题,满分100分。考试时长90分钟。试题答案一律填涂或书写在答题卡上,在试卷上作答无效。考试结束后,请将答题卡交回。第一部分:听力理解(共三节,18分)第一节(共4小题;每小题1分,共4分)听下面4段材料。每段材料后有一道小题,从每题所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段材料后,你将有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段材料你将听一遍。1. Whats the mans dream job?A. An actor. B. A doctor. C. A detective.2. What does th
2、e man want to borrow from the woman?A. A smart phone. B. Some money. C. A music player.3. What does the woman prefer to do on rainy days?A. Read books. B. Play with pets. C. Watch movies.4. What will the woman probably do?A. Buy a comfortable sofa. B. Add some decorations. C. Change the color of the
3、 room.第二节(共10小题;每小题1分,共10分)听下面4段材料。每段材料后有两道小题,从每题所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段材料前,你将有5秒钟的时间阅读每小题。听完后,每小题将给出5秒钟的作答时间。每段材料你将听两遍。听第5段材料,回答第5至6小题。5. How does the woman usually have meals?A. By cooking at home.B. By buying takeaways.C. By eating at restaurants.6. Why does the man always buy takeaways on workda
4、ys?A. Because he is tired of eating out.B. Because he doesnt like cooking.C. Because he comes late from work.听第6段材料,回答第7至8小题。7. Which airline will the woman probably choose?A. Eastern Airlines. B. Southern Airlines. C. Spring Airlines.8. Where will the man go for his holiday?A. Zibo. B. Dali. C. Kun
5、ming.听第7段材料,回答第9至10小题。9 Where does the man work at the moment?A. In a consulting department.B. In a marketing department.C. In an advertising department.10. Whats the probable relationship between the two speakers?A. Consultant and client.B. Employer and employee.C. Interviewer and interviewee.听第8段材
6、料,回答第11至12小题。11. What does the woman strongly recommend?A. Avoiding mistakes.B. Joining online study groups.C. Writing down concepts every day.12. What are the speakers mainly talking about?A. Physics exams.B. Study performances.C. Learning methods.听第9段材料,回答第13至14小题。13. What can ABii do?A. Encourage
7、 teachers.B Give lessons.C. Challenge students.14. What is the speech mainly about?A. How a robot teacher works.B. What an Al math lesson is like.C. Why a robot teacher is important.第三节(共4小题;每小题1分,共4分)听第10段材料,完成第15至18小题,每小题仅填写一个词。听材料前,你将有20秒钟的时间阅读试题,听完后你将有60秒钟的作答时间。这段材料你将听两遍。Ways to Develop a Sense
8、of GratitudeKeep a thankfulness journal 15 five things youre thankful forReflect on the things youre grateful forGet a grateful partnerShare your 16 with a friend and ask for helpAsk him to remind you not to constantly complain 17 life with right wordsUnderstand that negative language makes a situat
9、ion more 18 Include your thankfulness in your words.第二部分:知识运用(共两节,20分)第一节(共10小题;每小题1分,共10分)阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。Sleepy-eyed, I arrived in Jordan just before midnight: Picking up the rental car, the agent mumbled (咕哝) something about a gas station. Trying to stay _1_, I
10、really didnt pay attention.The next morning, I headed the desert castle excitedly. While driving, I noticed that there wasnt a fuel gauge (指示器) on the dashboard. That was _2_, but I didnt think twice about it. I had just got the rental so there would be plenty of fuel.After passing numerous gas stat
11、ions, I was finally in the open desert. Complete _3_. And thats when my car suddenly came to a stop.What? In the middle of nowhere, I stared at the engine with no idea what to do. _4_ seized me.Within 10 minutes, a Jordanian _5_. He didnt speak English and my Arabic was limited. After _6_ my car, he
12、 told me through hand gestures that I was out of gas. Who knew that rental cars didnt come with a full tank of gas there?!The man _7_ me to get in his car and drove to the nearest gas station to get extra petrol. We then got back to my car to put the gas in.When I pulled out my wallet to pay him, he
13、 refused. My thanks, a smile, and one photo together were all he wanted. Before we fully _8_, he even followed me a bit to ensure that I was safely on my way even though it was not getting late.Today, whenever I think of Jordan, this memory _9_ comes to mind, and my heart swells with gratitude. It i
14、s the stranger who saved my trip and reminded me of the importance of _10_.1. A. humbleB. awakeC. silentD. calm2. A. unluckyB. unsafeC. oddD. foolish3. A. isolationB. damageC. chaosD. darkness4. A. AngerB. CuriosityC. FascinationD. Panic5. A. turned overB. pulled overC. passed overD. took over6. A.
15、examiningB. repairingC. stoppingD. moving7. A. requiredB. encouragedC. preparedD. signaled8. A. talkedB. partedC. engagedD. understood9. A. hesitantlyB. graduallyC. instantlyD. randomly10. A. gratefulnessB. cautiousnessC. kindnessD. positiveness【答案】1. B 2. C 3. A 4. D 5. B 6. A 7. D 8. B 9. C 10. C【
16、解析】【导语】本文是一篇记叙文。这篇文章讲述了作者在约旦租车旅行时遇到的困境。作者没有注意到租车时没有加满油,结果在沙漠中汽车突然熄火。一位陌生人帮助作者去加油,并确保作者安全上路。这个经历让作者深刻体会到陌生人的善意和友善的重要性。【1题详解】考查形容词词义辨析。句意:我睡眼惺忪地在午夜前抵达约旦:拿起租来的车,代理人咕哝着什么加油站的事。努力保持清醒,我真的没有注意。A. humble谦卑的;B. awake醒着的;C. silent沉默的;D. calm冷静的。根据后文前文“Sleepy-eyed”以及后文的“I really didnt pay attention.”可知,坐着睡眼惺忪
17、,努力保持清醒,对于加油的事情没有注意。故选B。【2题详解】考查形容词词义辨析。句意:这很奇怪,但我没有多想。我刚租了车,所以会有很多燃料。A. unlucky不幸运的;B. unsafe不安全的;C. odd奇怪的;D. foolish愚蠢的。根据前文“While driving, I noticed that there wasnt a fuel gauge (指示器) on the dashboard.”可知,本句中的“that”指代的是此处的事实即开车的时候,作者注意到仪表盘上没有燃油表。这个情况很奇怪。故选C。【3题详解】考查名词词义辨析。句意:完全与世隔绝。A. isolation
18、隔离,孤立;B. damage损坏;C. chaos混乱;D. darkness黑暗。根据前文“After passing numerous gas stations, I was. finally in the open desert.”可知,经过无数的加油站后,作者终于来到了开阔的沙漠即作者完全处于沙漠中,与外界隔离开来。故选A。【4题详解】考查名词词义辨析。句意:在荒无人烟的地方,我盯着引擎,不知道该怎么办。我感到极度恐慌。A. Anger愤怒;B. Curiosity好奇心;C. Fascination着迷;D. Panic恐慌。根据“And thats when my car sud
19、denly came to a stop.”以及“In the middle of nowhere, I stared at the engine with no idea what to do.”可知,在荒无人烟的沙漠中,作者的车突然停下来,作者不知所措,故作者感到非常恐慌。故选D。【5题详解】考查动词短语辨析。句意:不到10分钟,一名约旦人停了下来。 A. turned over翻转;B. pulled over靠边停车;C. passed over跳过,忽略;D. took over接管。根据后文“After _6_ my car, he told me through hand ges
20、tures that I was out of gas.”可知,有一名约旦人不到10分钟靠边停车来帮助作者。故选B。6题详解】考查动词词义辨析。句意:他检查完我的车后,用手势告诉我,我的车没油了。A. examining检查;B. repairing修理;C. stopping停止;D. moving移动。根据后文“he told me through hand gestures that I was out of gas”可知,他在检查之后才能告诉作者车没油了。故选A。【7题详解】考查动词词义辨析。句意:那人示意我上他的车,然后开到最近的加油站去加油。A. required要求;B. enc
21、ouraged鼓励;C. prepared准备;D. signaled示意。根据前文“He didnt speak English and my Arabic was limited.”以及“he told me through hand gestures that I was out of gas.”可知,他不会说英语,作者的阿拉伯语也很有限,因此作者和他的交流都是通过手势,由此该约旦人示意作者上他的车。故选D。【8题详解】考查动词词义辨析。句意:在我们完全分开之前,他甚至跟了我一会儿,以确保我在路上安全,尽管时间还不晚。A. talked谈话;B. parted分离;C. engaged从
22、事;D. understood明白。根据后文“that I was safely on my way even though it was not getting late”可知,该约旦人在和作者分离之前,跟了作者一会儿,以确保作者在路上安全。故选B。【9题详解】考查副词词义辨析。句意:今天,每当我想到约旦,这段记忆就会立即浮现在脑海中,我的心中充满了感激之情。A. hesitantly犹豫地;B. gradually逐渐地;C. instantly立即地;D. randomly随机地。根据第一段中“I arrived in Jordan just before midnight”可知,作者当
23、时是在约旦旅行,故每当作者想到约旦,这段记忆就会立即浮现在脑海中。故选C。【10题详解】考查名词词义辨析。句意:是这个陌生人拯救了我的旅程,并提醒了我善良的重要性。A. gratefulness感激;B. cautiousness小心;C. kindness善良;D. positiveness积极。根据前文“the stranger who saved my trip”可知,作者在约旦旅游的时候,是一个陌生人帮助了作者,由此提醒了作者善良的重要性。故选C。第二节(共10小题;每小题1分,共10分)A阅读下面短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用
24、括号内所给词的正确形式填空。On Christmas, we stuck up a board displaying “A Merry Christmas”, so did the enemy. _11_(climb) out of trenches, cheerfully, we consumed beer in temporary peace. We were fed up with this war. Then again, during Boxing Day, we both never fired a shot. They asked _12_ we had enjoyed the
25、beer. We _13_(reply) that it was great. Then we spent the whole day chatting with them happily. That evening we were replaced by other soldiers.【答案】11. Having climbed 12. how 13. replied【解析】【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述的是,在圣诞节期间,敌人和“我们”都在战壕上贴上了写着“圣诞快乐”的牌子。“我们”爬出战壕,愉快地喝着啤酒,在短暂的和平中度过了这个节日。【11题详解】考查非谓语动词。句意:我们高高兴兴
26、地从战壕里爬出来,在短暂的和平中喝着啤酒。分析句子,句中consumed为谓语动词,设空处使用非谓语动词作时间状语(从战壕里爬出来后喝啤酒),we和climb之间是主动关系,climb这一动作发生先于谓语动词consume发生,即使用现在分词完成式,having climbed。同时该空置于句首,首字母要大写。故填Having climbed。【12题详解】考查宾语从句。句意:他们问我们啤酒喝得怎么样。分析句子,设空处引导宾语从句作asked宾语。根据后文的“ it was great”可知,此处表示“如何,怎样”用how。故填how。【13题详解】考查动词时态。句意:我们回答说很棒。分析句子
27、,设空处使用动词作谓语,此处表述过去事实,故使用一般过去时。故填replied。B阅读下面短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。As schoolwork becomes more important, teenagers spend less time playing. However, being playful with friends and messing around with art and music are opportunities for teens to be mature. For one
28、thing, making mistakes and learning from _14_(they) can help teens develop their talents, ideas, and personal identities. Also, playing _15_(offer) feelings of freedom and the mental health benefit of escaping from stress for even a few minutes. At every age, there is reason _16_(play).【答案】14. them
29、15. offers 16. to play【解析】【导语】这是一篇说明文。随着学业变得越来越重要,青少年花在玩耍上的时间越来越少。然而,和朋友一起玩耍,和艺术和音乐一起玩耍是青少年成熟的机会。一方面,犯错误并从中吸取教训可以帮助青少年发展他们的才能、想法和个人身份。此外,游戏提供了自由的感觉和心理健康的好处,即使是几分钟逃离压力。在每个年龄段,都有玩耍的理由。【14题详解】考查代词。句意:一方面,犯错误并从中吸取教训可以帮助青少年发展他们的才能、想法和个人身份。作介词的宾语,应用宾格them。故填them。【15题详解】考查时态。句意:此外,游戏提供了自由的感觉和心理健康的好处,即使是几分钟
30、逃离压力。陈述客观事实用一般现在时,主语为playing,谓语用三单形式。故填offers。【16题详解】考查非谓语动词。句意:在每个年龄段,都有玩耍的理由。 there is a reason to do sth. 有做某事的理由。故填to play。C阅读下面短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。More attention is being paid to the food astronauts eat. A lot of the food they eat _17_(process) because its
31、simple to eat and easy to transport. Unfortunately, it is sometimes low_18_ essential micro-nutrients. Therefore, the International Space Station (ISS) used a growth room to grow vegetables to find out if it was possible to grow nutritious food in space. _19_(surprise), the differences in nutrient c
32、ontent were not found between ISS-grown vegetables and ground-grown ones. It shows that it is possible for astronauts to eat the food _20_ is rich in nutrients.【答案】17. is processed 18. in 19. Surprisingly 20. which#that【解析】【导语】这是一篇说明文。宇航员吃的食物受到了更多的关注。他们吃的很多食物都是加工过的,因为它们吃起来简单,也便于运输。不幸的是,它有时缺乏必需的微量营养素
33、。因此,国际空间站使用了一个种植室来种植蔬菜,以了解是否有可能在太空中种植有营养的食物。令人惊讶的是,在国际空间站种植的蔬菜和地面种植的蔬菜之间没有发现营养成分的差异。这表明宇航员吃营养丰富的食物是可能的。【17题详解】考查时态语态。句意:他们吃的很多食物都是加工过的,因为它们吃起来简单,也便于运输。主语与谓语构成被动关系,根据eat可知为一般现在时的被动语态,主语为A lot of the food,谓语用单数。故填is processed。【18题详解】考查介词。句意:不幸的是,它有时缺乏必需的微量营养素。结合句意表示“缺乏”可知短语为be low in。故填in。【19题详解】考查副词。
34、句意:令人惊讶的是,在国际空间站种植的蔬菜和地面种植的蔬菜之间没有发现营养成分的差异。修饰后文句子应用副词surprisingly,句首单词首字母大写。故填Surprisingly。【20题详解】考查定语从句。句意:这表明宇航员吃营养丰富的食物是可能的。定语从句修饰先行词food,在从句中作主语,指物,故填which/that。第三部分:阅读理解(共两节,30分)第一节(共10小题;每小题2分,共20分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该A项涂黑。AOur teen poetry workshops at Poets House are oppo
35、rtunities for writers in high school to create and explore poetry in one of the largest poetry libraries in the country. Young poets are given a chance to dig into the art and craft of poetry in a fun, creative and inspiring environment. Join Dave Johnson Workshop to write daily new poems in only 10
36、 minutes. Click the banner for two series of video poetry workshops where poet, playwright and educator Dave Johnson chooses a poet each day, and takes us through a close reading of their work. He gives us an instruction based on their work, then a short biography and reads an additional poem. These
37、 workshops are fun and surprising, for teens through adults, free.The Thompson Foundation InitiativeThe highlight of our teen poetry workshop program is the Thompson Foundation Initiative, through which noted poets visit high school classrooms followed by free follow-up class visits to Poets House.
38、Recent teachers have included Dave Johnson, Jive Poetic, and Mahogany Browne. This initiative is meant to increase access to poetic education for under served schools and students by combining hands-on instruction from established poets with on-site visits to our extensive library. Students engage w
39、ith poetry through reading, writing, and art projects that integrate the visual and linguistic.If you are a teacher interested in this program, please reach out to Reggie Harris to arrange sessions for your class. Free class trips for all age levels are also available outside of this program.Intensi
40、ve Workshops for TeensAdvanced, individualized study is available periodically for students who want to continue writing poetry, through either our day-long or week-long intensive workshops.One-day workshops: Participation is free. All interested teens are encouraged to sign up.Week-long workshops:
41、Participants are determined through an application process and an external judge; all interested high school students are encouraged to apply. Financial aid is available.21. Teens can get to know one poet on a daily basis in _.A. Dave Johnson WorkshopB. the Thompson Foundation InitiativeC. Jive Poet
42、ic WorkshopD. Intensive Workshops for Teens22. In the Thompson Foundation Initiative, students can _.A. contact Reggie Harris to attend class tripsB. visit Poets House with Mahogany BrowneC. work one-on-one with established poetsD. learn and enjoy poetry in diverse ways23. What do the workshops in t
43、he passage have in common?A. They are free of charge.B. They are for all age groups.C. They offer chances to write poems.D. They have famous poets as teachers.【答案】21. A 22. D 23. C【解析】【导语】这是一篇应用文。文章介绍了在诗人之家举办的青少年诗歌研讨会为高中作家提供的三个学习研讨诗歌的项目。【21题详解】细节理解题。根据第二段中的“Click the banner for two series of video p
44、oetry workshops where poet, playwright and educator Dave Johnson chooses a poet each day, and takes us through a close reading of their work.”(点击横幅,观看两个系列的视频诗歌研讨会,诗人、剧作家和教育家戴夫约翰逊每天都会选择一位诗人,并带我们仔细阅读他们的作品。)可知,青少年在每日的基础上了解一位诗人是通过戴夫约翰逊研讨会。故选A项。【22题详解】推理判断题。根据The Thompson Foundation Initiative标题下“Student
45、s engage with poetry through reading, writing, and art projects that integrate the visual and linguistic.”(学生通过阅读、写作和融合视觉和语言的艺术项目参与诗歌创作。)可知,在汤普森基金会倡议活动中学生可以通过不同的方式学习和享受诗歌。故选D项。【23题详解】推理判断题。根据第一段的“Join Dave Johnson Workshop to write daily new poems in only 10 minutes.”(加入戴夫约翰逊工作坊,只需10分钟即可写出每日新诗。)及The
46、 Thompson Foundation Initiative标题下“Students engage with poetry through reading, writing, and art projects that integrate the visual and linguistic.”(学生通过阅读、写作和融合视觉和语言的艺术项目参与诗歌创作。)及Intensive Workshops for Teens标题下“Advanced, individualized study is available periodically for students who want to conti
47、nue writing poetry, through either our day-long or week-long intensive workshops.”(通过我们为期一天或一周的强化研讨会,希望继续写诗的学生可以定期进行高级个性化学习。)可知,三个研讨会的共同点是它们提供了写诗歌的机会。故选C项。BNoodles can turn from white to purple to pink with the aid of red cabbage and lemon juice; a chocolatey “liquid” can be rolled like a solid. The
48、se are just a few of the edible (可食的) treats in The Kitchen Science Cookbook that kids can make from everyday kitchen ingredients. The book has non-edible experiments, toovolcanoes that erupt with lava made from baking soda and vinegarand most recipes cost less than a dollar, says the books creator,
49、 a nanotechnologist (纳米专家) and science communicator, Michelle Dickinson, known as Nanogirl.Dickinson was inspired by a mother who told her shed failed in science at school but wanted to develop a love of science in her own daughter. “Then the mother offered me a cake shed made at home as a gift. I t
50、old her, You do use scienceyou baked this cake! and she replied, No, thats baking, very different from science. I said, Well, what happens if it doesnt rise enough? You use more baking soda and then turn the oven up higher. There was a real disconnection between what the mother was doing and the wor
51、d science.”So Dickinson spent three years using her kitchen as a lab, coming up with 300 experiments. She put a call-out online for recipe testers, “thinking Id get about five of my friends with kids responding, but in 24 hours we had 2,000 applicants from 24 countries!”In 2012, she was asked by TED
52、x to give a lecture on nanotechnology, where she presented herself as Nanogirla confident, smart, amazing superhero on stage. In last years six-week nationwide tour, Nanogirl performed science stunts (特技表演) to thousands of kids, and trained 200 teachers in how to integrate science in the classroom.D
53、ickinson has got thousands of videos posted by children whove attempted the experiments she encourages them to try at home. “Then we have kids building all sorts of weird and wonderful things.”Now Nanogirl has gone global, with local versions surfacing in five countries and in four languages.Dickins
54、on self-published The Kitchen Science Cookbook as part of a pay-it-forward program, where for every book sold, a book will be donated to a library, school or community organization. A Kickstarter fund helped pay for the printing. “Im so grateful people believed in us.”24. Dickinson became a science
55、communicator because _.A. her mother developed a love of science in herB. she got inspired by her cake-baking experienceC. she noticed people were unaware of science in lifeD. her kitchen experiments went popular on social media25. What impact has Dickinson made?A. 200 teachers have joined her to be
56、come nanogirls.B. Nanogirls emerge following in her steps worldwide.C. A few schools and libraries have been funded by her.D. Many kids are encouraged to donate books to schools.26. According to the passage, Dickinson is _.A. passionate and inspiringB. creative and humorousC. cooperative and generou
57、sD. courageous and grateful【答案】24. C 25. B 26. A【解析】【导语】本文是一篇记叙文。这篇文章介绍了纳米专家和科学传播者狄金森创作了一本名为厨房科学食谱的书,将科学与日常生活联系起来以及通过TEDx演讲和全国巡回表演向孩子们展示科学的魅力,激发孩子们对科学产生兴趣。【24题详解】推理判断题。根据第二段中“Dickinson was inspired by a mother who told her shed failed in science at school but wanted to develop a love of science in h
58、er own daughter. “Then the mother offered me a cake shed made at home as a gift. I told her, You do use scienceyou baked this cake! and she replied, No, thats baking. very different from science. I said, Well, what happens if it doesnt rise enough? You use more baking soda and then turn the oven up
59、higher. There was a real disconnection between what the mother was doing and the word science.”(狄金森的灵感来自一位母亲,她告诉她,她在学校理科不及格,但她想培养自己女儿对科学的热爱。然后,母亲把她在家里做的蛋糕送给我作为礼物。我告诉她:“你确实用了科学你烤了这个蛋糕!”她回答说:不,那是烘焙。和科学很不一样。我说,好吧,如果涨得不够会怎么样?你用更多的小苏打,然后把烤箱调高“这位母亲所做的事情和科学这个词之间确实存在脱节。”)”以及第三段中“So Dickinson spent three yea
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-444468.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
