吉林省长春市北师大附属学校2020-2021学年高二英语下学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 吉林省 长春市 北师大 附属 学校 2020 2021 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、吉林省长春市北师大附属学校2020-2021学年高二英语下学期期中试题(含解析)第一部分 听力(共两节,满分20分)第一节(共5小题;每小题1分,满分5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1. What does the woman want to do?A. Watch TV. B. Go for a walk. C. Acc
2、ess the Internet.2. Why would the woman like to have a Chinese name?A. She is taking a Chinese class.B. She will be working in China.C. She has made some Chinese friends.3. What are the speakers talking about?A. A travel plan. B. An exam result. C. A sports game.4. What has the man been doing?A. Wri
3、ting something. B. Repairing his pen. C. Shopping.5. What does John suggest the woman do?A. Meet his friend.B. Ask Harry for help.C. Go to the airport with him.第二节(共15小题;每小题1分,满分15分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
4、听第6段材料,回答第6、7题。6. Where are the speakers?A. In a bank B. In a hotel. C. In a restaurant.7. How much does the man need to pay?A. $68 B. $136 C. $204听第7段材料,回答第8至10题。8. Whose birthday is it?A. Sarahs. B. Michaels. C. Rebeccas.9. When will the birthday party begin?A. At 6:15. B. At 6:30. C. At 7:00.10.
5、What does the man want to know?A. What to buy. B. Who to call. C. Where to park.听第8段材料,回答第11至13题。11. Why was Julia absent from the class?A. She was ill. B. She got up late. C. She went to a party.12. What has Robert got for Julia?A. Textbooks. B. Oil paintings. C. Lecture notes.13. Where will the sp
6、eakers meet on Saturday?A. At Roberts home. B. At a bar C. At a shop.听第9段材料,回答第14至17题。14. What is the woman doing?A. Attending a conference.B. Giving some advice.C. Doing an interview.15. How often does the man travel by bus?A. Twice a day. B. Every other day. C. Once a week.16. How does the man fee
7、l about the bus service?A. Its good. B. Its fair. C. Its poor.17. What improvement should the bus company make?A. Buses should be on time.B. Drivers should be more polite.C. Seats should be more comfortable.听第10段材料,回答第18至20题。18. Who is Pierre?A. A doctor from Senegal. B. A university researcher. C.
8、A United Nations official.19. What does Pierre mainly talk about?A. Food supplies in the world. B. The role that the UN plays. C. The purpose of his study.20. What is the expected outcome of Pierres work?A. A new medicine. B. A new type of rice. C. A new farming method.第二部分 阅读理解(共两节,20小题;每小题2分,满分40分
9、)第一节 阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。AFrom virtual tours to e-learning tools, museums and art galleries have been sharing resources using digital platforms to continue to connect with the public, share collections and stories, and support those who are vulnerable(脆弱的)during closures and the COVID
10、-19 crisis.Hastings Museum and Art GalleryHastings Museum and Art Gallery is a family friendly museum in Hastings with a diverse collection of 97,000 objects of local history, fine a d decorative arts and natural sciences. To deal with the COVID-19 outbreak, we have launched a digital museum via the
11、 Twitter hashtag #HastingsDigitalMuseum as well as via out Facebook and Instagram pages.The British LibraryOver the past two years, our imaging specialists have been trying to digitise the globes, which form one of the most beautiful parts in the British Librarys vast maps collection. The virtual gl
12、obes will be made available for up close interaction on the British Librarys website throughout 2020, with the first seven due for release on 26 March.Art UKArt UK is the online home for every public art collection in the UK. Art UK is a charity, which features almost digitised 250,000 artworks avai
13、lable online. Through our work, we make art available for everyone-for enjoyment, learning and research. From May we will offer users the opportunity to create and share albums of artworks as well as”digital surrogate(替代的)exhibitions”.Leeds Art Gallery OnlineThe displays at Leeds City Art Gallery ha
14、ve been selected by the staff to reflect the richness and variety of the collections. Established masterpieces are presented alongside lesser known works. It includes recent acquisitions and long term works from the collection. The collection is quite large-only a fraction(部分)is on display at any on
15、e time. When not on show, these may be seen by appointment at the Gallery.1. Which is the most inviting to a geography lover?A. Hastings Museum and Art Gallery.B. The British Library.C. Art UK.D. Leeds Art Gallery Online.2. What is special about Art UK?A. It is an ideal museum for a family.B. It has
16、 the largest collection of art works.C. It is a non-profit art learning service.D. It displays lesser known works besides famous ones.3. What is the purpose of the text?A. To introduce virtual tours options.B. To inform readers of art events.C. To provide a cure for COVID-19.D. To popularise art kno
17、wledge to readers.【答案】1. B 2. C 3. A【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍了在疫情期间,利用数字平台提供虚拟旅游的几家博物馆和美术馆。【1题详解】细节理解题。根据第三段中的“in the British Librarys vast maps collection”可知,大英图书馆里收藏着很多地图,因此它对地理爱好者最有吸引力,故B项正确。【2题详解】细节理解题。根据第四段中的“Art UK is a charity, which features almost digitised 250,000 artworks available online.”可知,英
18、国艺术协会是一个慈善机构,其特点是几乎有25万件数字化的艺术品可以在网上找到,由此可知,英国艺术协会的特别之处在于它是一种非盈利的艺术学习服务,故C项正确。【3题详解】推理判断题。通读全文,特别是根据第一段中的“From virtual tours to e-learning tools, museums and art galleries have been sharing resources using digital platforms”可知,从虚拟旅游到电子学习工具,博物馆和美术馆一直在利用数字平台共享资源,由此可知,本文主要介绍的是在疫情期间,利用数字平台提供虚拟旅游的几家博物馆和美
19、术馆,因此,本文的目的是介绍虚拟旅游的几个选择,故A项正确。BBenjamin West, the father of American painting, showed his talent for art when he was only six years of age. But he did not know about brushes before a visitor told him he needed one. In those days, a brush was made from camels hair. There were no camels nearby. Benjam
20、in decided that cat hair would work instead. He cut some fur from the family cat to make a brush.The brush did not last long. Soon Benjamin needed more fur. Before long, the cat began to look ragged(蓬乱). His father said that the cat must be sick. Benjamin was forced to admit what he had been doing.T
21、he cats lot was about to improve. That year, one of Benjamins cousins, Mr. Pennington, came to visit. He was impressed with Benjamins drawings. When he went home, he sent Benjamin a box of paint and some brushes. He also sent six engravings(版画) by an artist. These were the first pictures and first r
22、eal paint and brushes Benjamin had ever seen. In 1747, when Benjamin was nine years old, Mr. Pennington returned for another visit. He was amazed at what Benjamin had done with his gift. He asked Benjamins parents if he might take the boy to Philadelphia for a visit.In the city, Mr. Pennington gave
23、Benjamin materials for creating oil paintings. The boy began a landscape(风景) painting. William Williams, a well-known painter, came to see him work. Williams was impressed with Benjamin and gave him two classic books on painting to take home. The books were long and dull. Benjamin could read only a
24、little, having been a poor student. But he later said,Those two books were my companions by day, and under my pillow at night.While it is likely that he understood very little of the books, they were his introduction to classical paintings. The nine-year-old boy decided then that he would be an arti
25、st.4. What is the text mainly about?A. Benjamins visit to Philadelphia.B. Williams influence on Benjamin.C. The beginning of Benjamins life as an artist.D. The friendship between Benjamin and Pennington.5. What does the underlined sentence in paragraph 3 suggest?A. The cat would be closely watched.B
26、. The cat would get some medical care.C. Benjamin would leave his home shortly.D. Benjamin would have real brushes soon.6. What did Pennington do to help Benjamin develop his talent?A. He took him to see painting exhibitions.B. He provided him with painting materials.C. He sent him to a school in Ph
27、iladelphia.D. He taught him how to make engravings.7. Williams two books helped Benjamin to _.A. master the use of paintsB. appreciate landscape paintingsC. get to know other paintersD. make up his mind to be a painter【答案】4. C 5. D 6. B 7. D【解析】【分析】试题分析:本文属于记叙文,主要讲了美国绘画之父Benjamin在决定要成为一名画家之前的经历。【4题详
28、解】C 中心思想题,文章主要介绍了美国绘画之父Benjamin在决定成为一名画家之前的生活经历,故选C.【5题详解】推理判断题,此句是第三段的首句,所以可根据第三段的大意来推断这句话想要告诉我们什么,这段主要讲了Benjamin的一个表哥由于被Benjamin的绘画才能所打动,所以就送给他一些颜料和一些真正的画笔,所以划线句“猫的境地将要得到改善”是表明Benjamin很快有了真正的画笔,所以不用剪猫的毛来做画笔了,故选D.【6题详解】B细节理解题,根据最后一段“Mr. Pennington gave Benjamin materials for creating oil paintings”
29、, 可知Pennington为了帮助Benjamin培养绘画天赋,给他提供了一些绘画材料,故选B.【7题详解】D细节理解题,根据最后一段“While it is likely that he understood very little of the books, they were his introduction to classical paintings. The nine-year-old boy decided then that he would be an artist, 可知:这两本书帮助Benjamin坚定了自己成为一名画家的决心,故选D.【名师点睛】 本文后两个小题考查了
30、细节题。在完成细节题时,要特别注意排除干扰项。如小题23中的D项“He taught him how to make engravings”属于“偷梁换柱”类干扰项,根据第三段第五句“He also sent six engravings by an artist”可知“这些版画是Pennington送给Benjamin的”,并非是Pennington教Benjamin如何画版画,说明D项明显错误。干扰项的设置方法通常有以下几种方式:1.张冠李戴。命题者把文章作者的观点与他人的观点混淆起来,题干问的是作者的观点,选项中出现的却是他人的观点;或者题干问的是他人的观点,却把作者的观点放到选项中去。
31、2.偷梁换柱。干扰项用了与原文相似的句型结构和大部分相似的词汇,却在不易引人注意的地方换了几个词汇,造成句意的改变。3.无中生有。干扰项往往是生活的基本常识和普遍接受的观点,但在原文中并无相关的信息支持点,这种选项的设置往往与问题的设问毫不相干。4.以偏概全。考生在做猜测文章中心思想、给文章添加标题或判断推理题时,往往会犯以偏概全的错误。产生这类错误的原因是考生受思维定势的影响或考虑不周,以局部代替整体。其具体表现为合理关联与不合理关联、准确概括与不准确概括之间的错位。不合理关联就是表层理解与深层理解相混淆。表层理解是对文章中客观事实的感知和记忆,往往是文章直接表述的结论;深层理解则是对文章中
32、的客观事实进行逻辑推理、总结或概括后得出的结论。不准确概括是指不能准确地按题目要求概括或提取文中的表层或深层信息。考点:考查记叙文阅读CWhen I was 17, I read a magazine article about a museum called the McNay, once the home of a watercolorist named Marian McNay. She had requested the community to turn it into a museum upon her death. On a sunny Saturday, Sally and I
33、 drove over to the museum. She asked, Do you have the address? No, but Ill recognize it, there was a picture in the magazine. Oh, stop. There it is!”The museum was free. We entered, excited. A group of people sitting in the hall stopped talking and stared at us.May I help you? a man asked. No, I sai
34、d. Were fine.” Tour guides got on my nerves. What if they talked a long time about a painting you werent that interested in? Sally had gone upstairs. The people in the hall seemed very nosy(爱窥探的), keeping their eyes on me with curiosity. What was their problem? I saw some nice sculptures in one room
35、. Suddenly I sensed a man standing behind me. Where do you think you are? he asked. I turned sharply. The McNay Art Museum! He smiled, shaking his head. Sorry, the McNay is on New Braunfels Street. Whats this place?” I asked, still confused. Well, its our home. My heart jolted(震颤). I raced to the st
36、aircase and called out, Sally! Come down immediately! Theres some really good stuff(艺术作品)up there. She stepped down, looking confused. I pushed her toward the front door, waving at the family, saying, Sorry, please forgive us, you have a really nice place. Outside, when I told Sally what happened, s
37、he covered her mouth, laughing. She couldnt believe how long they let us look around without saying anything.The real McNay was splendid, but we felt nervous the whole time we were there. Van Gogh, Picasso. This time, we stayed together, in case anything else unusual happened.Thirty years later, a w
38、oman approached me in a public place. Excuse me, did you ever enter a residence, long ago, thinking it was the McNay Museum? Yes. But how do you know? We never told anyone. That was my home. I was a teenager sitting in the hall. Before you came over, I never realized what a beautiful place I lived i
39、n. I never felt lucky before. You thought it was a museum. My feelings about my home changed after that. Ive always wanted to thank you.8. What do we know about Marian McNay?A. She was a painter.B. She was a community leader.C. She was a museum director.D. She was a journalist.9. Why did the author
40、refuse the help from the man in the house?A. She disliked people who were nosy.B. She felt nervous when talking to strangers.C. She knew more about art than the man.D. She mistook him for a tour guide.10. How did the author feel about being stared at by the people in the hall?A Puzzled.B. Concerned.
41、C. Frightened.D. Delighted.11. Why did the author describe the real McNay museum in just a few words?A. The real museum lacked enough artwork to interest her.B. She was too upset to spend much time at the real museum.C. The McNay was disappointing compared with the house.D. The event happening in th
42、e house was more significant.【答案】8. A 9. D 10. A 11. D【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章作者和朋友原想参观McNay博物馆,到了之后参观的时候才发现自己误将一个私人住宅当成McNay博物馆。30年后,一位女士认出误撞入自己住宅的作者,指出正是因为作者的误撞入才让她意识到自己住的地方有多么美丽。【8题详解】细节理解题。根据第一段中“When I was 17, I read a magazine article about a museum called the McNay, once the home of a watercoloris
43、t named Marian McNay.” (在我17岁的时候,我在杂志上读到一篇关于麦克奈博物馆的文章,它曾经是水彩画家玛丽安麦克奈的家)可知,Marian McNay是一名水彩画家。水彩画家属于艺术家。故选A。【9题详解】细节理解题。根据第四段中的“May I help you?” a man asked. “No,” I said. “Were fine.” Tour guides got on my nerves.(“我能帮你吗?” 一个男人问。“不,”我说。“我们没事。”导游让我心烦意乱)可知,导游令作者心烦,作者误认为屋子里的男人是位导游。故选D。【10题详解】推理判断题。根据第
44、四段中的“The people in the hall seemed very nosy(爱窥探的), keeping their eyes on me with curiosity. What was their problem?”(大厅的人看起来都非常爱窥探的,眼睛不停的好奇的看着我。他们有什么问题?)可知,作者当时感到困惑不解,不明白为什么大厅里的人都看着自己。故选A。【11题详解】推理判断题。根据第四段中的“Where do you think you are? ” he asked. I turned sharply. “The McNay Art Museum!” He smile
45、d, shaking his head. “Sorry, the McNay is on New Braunfels Street.” “Whats this place?” I asked, still confused. “Well, its our home.” My heart jolted(震颤).”(“你以为你现在是在哪儿?” 他问道。 我转过身。“麦克奈艺术博物馆!” 他微笑着,摇了摇头。“对不起,麦克奈在新布朗费尔斯街。”“这是什么地方?”我问,仍然很困惑。“嗯,这是我们的家。” 我的心震颤了一下)。可知,作者误将一个私人住宅当成了McNay博物馆。文章叙述了参观这座私人住宅的
46、经历,这是文章的重心。所以对真正的McNay博物馆一带而过。故选D。DIt is not easy to become a doctor in the United States. The first step is getting into a medical college. More than one hundred and twenty American schools offer study programs for people wanting to be doctors.People can get advice about medical schools from many r
47、esources. One of these is the Princeton Review. The publication provides information about colleges, study programs and jobs.The Princeton Review says the competition to enter medical schools is strong. American medical schools have only about sixteen thousand of openings. But more than thirty-two t
48、housand students may try it. Many of those are women.Most applicants contact more than one medical school. Some contact many. An important part of the application usually is the Medical College Admission Test which is called MCAT. The Association of American Medical Colleges provides the test by com
49、puter. It is offered in the United States and other countries.The people who want to enter medical schools are rated(评定)on reasoning, physical and biological sciences and an example of writing. Applicants for medical schools need to do well on the MCAT. They also need a good record in their college
50、studies.Some students work for a year or two in a medical or research job before they attempt to enter a medical school.12. To enter medical schools is _.A. effortlessB. not competitiveC. fiercely competitiveD. easy13. Which of the following is NOT true about the Princeton Review?A. It can give us a
51、dvice about medical schools.B. It is a great resource for people who want to become doctors.C It can provide us information about study programs.D. It provides the MCAT test.14. The underlined word “those” in the third paragraph refers to _.A. people who want to be doctorsB. people who want to enter
52、 a medical schoolC. people who are tested by MCATD. doctors in the United States15. What is the main idea of the passage?A. How to be a good doctor in the United States.B. The importance of the Princeton Review.C. How to prepare for the MCAT.D. How to get into a medical school.【答案】12. C 13. D 14. B
53、15. D【解析】【分析】这是一篇说明文。本文主要讲述的是如何进入医学院进入医学院不是一个简单的事情,需要通过一系列的考试。【12题详解】细节理解题。根据第三段第一句“The Princeton Review says the competition to enter medical schools is strong.”可知进入医学院竞争是很激烈的,故选C。【13题详解】细节理解题。根据第四段第三句An important part of the application usually is the Medical College Admission Test which is called
54、 MCAT可知申请的一个重要部分通常是医学院入学考试,称为MCAT,该测试系统并不是由the Princeton Review研发提供的。故应选D。【14题详解】细节理解题。根据第三段第一句The Princeton Review says the competition to enter medical schools is strong可知,该词指的是想要进入医学院的人。所以B选项是正确的。【15题详解】主旨大意题。根据问第一句主题句It is not easy ta become a doctor in the United States可知,本文主要讲述的是如何进入医学院。所以D选项是
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-449361.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
