吉林省长春市普通高中2021届高三质量监测(三)英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 吉林省长春市普通高中2021届高三质量监测三英语试题 WORD版含解析 吉林省 长春市 普通高中 2021 届高三 质量 监测 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、长春市普通高中2021届高三质量监测(三)英 语本试卷共12页。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。 注意事项:1. 答题前,考生先将自己的姓名、准考证号码填写清楚,将条形码准确粘贴在条形码区域内。2. 选择题必须使用2B铅笔填涂;非选择题必须使用0.5毫米黑字迹的签字笔书写,字迹工整,笔记清楚。3. 请按照题号顺序在各题目的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效;在草稿纸、试题卷上答题无效。4. 作图可先用铅笔画出,确定后必须用黑色字迹的签字笔描黑。5. 保持卡面清洁,不要折叠、不要弄破、弄皱,不准使用涂改液、修正带、刮纸刀。第一部分 听力(120小题)在笔试结束后进行。注意事项:英语
2、听力共两节,共20小题;每小题1.5分,满分30分。做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题,每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1. Where is the umbrella?A. In the womans office. B.
3、In the supermarket. C. At home.2. What has the woman lost?A. Her way. B. Her luggage. C. Her daughter.3. When will the woman arrive at the office tomorrow?A. At 8:00 a.m. B. At 8:30 a.m. C. At 9:00 a.m.4. What will the woman do on Friday?A. Visit a museum. B. Work late. C. Watch a game.5. How much w
4、ill the man finally pay for the T-shirt?A. 6 dollars. B. 10 dollars. C. 12 dollars.第二节(共15小题,每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Whats the relationship between the speakers?A. Teacher
5、and student. B. Fellow students. C. Doctor and patient.7. What may be the cause of Janis sickness?A. The flu. B. The food. C. Lack of sleep.听第7段材料,回答第8、9题。8. How long does the woman usually study the night before a test?A. About an hour. B. About two hours. C. About three hours.9. Where will the man
6、 probably go?A. The teachers office. B. The library. C. The womans home.听第8段材料,回答第10至12题。10. What does the woman think of art?A. Relaxing. B. Interesting. C. Helpful.11. What does the woman want to be in the future?A. A historian. B. A journalist. C. A psychologist.12. What does the woman plan to do
7、 in the gap year?A. Study Spanish. B. Be a volunteer. C. Go traveling.听第9段材料,回答第13至16题。13. What is the man?A. A coach. B. A TV host. C. A news reporter.14. What did the womans father once do?A. He played for three different colleges.B. He trained two teams to win.C. He won two national games.15. Wha
8、t was the womans attitude towards baseball in primary school?A. She liked it. B. She hated it. C. She thought it was boring.16. Why did the womans family ask her to play baseball?A. To help her improve.B. To spend time with her.C. To share their life experiences.听第10段材料,回答第17至20题。17. What do we know
9、 about the speaker?A. He is a salesman. B. He works for the college. C. He is a health advisor. 18. When will most classes be full according to the speaker?A. In seven days. B. In three days. C. In one month.19. What do we know about the student health center fee?A. It depends. B. It is 40 dollars.
10、C. All students must pay. 20. Which way is quicker for students to register for classes?A. Online. B. By phone. C. In person.第二部分 阅读理解(共两节, 满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AA Wild Childs Guide to Endangered AnimalsFrom New York Times bestselling author Millie Marotta com
11、es this gorgeous celebration of the animal kingdom. Highlighting 43 endangered species, the book takes readers on a trip around the world while learning about rare and well-known animals and their habitats.MarcovaldoMarcovaldo is a collection of 20 short stories written by Italo Calvino. Describing
12、the life of a poor rural man living in northern Italy, the stories unfold according to the seasonal cycle of a year. Common themes in the stories include pollution, failure and poverty.The Art of MondoOver the years, Mondo has received global recognition for its incredible art posters that bring to
13、life classic films, television shows, and comics such as Jurassic Park. For the first time, The Art of Mondo brings together this highly sought-after art in one volume that showcases the incredible creativity of the studios artists whose vastly different styles are united by one guiding principle: l
14、imitless passion for their subject matters.The Coming of the Third ReichThere is no story in 20th-century history more important to understand than Hitlers rise to power and the collapse(坍塌) of civilization in Nazi Germany. The Coming of the Third Reich, by Richard Evans, offers a masterful combinat
15、ion of academic work, important new research and interpretations.Patriarchy and CapitalismChizuko Ueno, a leading Japanese sociologist, feminist critic and public intellectual, has been a pioneer in womens studies and the author of many books, including Patriarchy and Capitalism.1. Which book will y
16、ou choose if you are interested in art?A. Marcovaldo.B. The Art of Mondo.C. The Coming of the Third Reich.D. Patriarchy and Capitalism.2. Who cares about womens rights and interests?A. Millie Marotta.B. Italo Calvino.C. Richard Evans.D. Chizuko Ueno.3. What is the main purpose of the text?A. To intr
17、oduce art forms.B. To remember five writers.C. To recommend quality books.D. To compare different cultures.【答案】1. B 2. D 3. C【解析】【分析】这是一篇应用文。文章主要介绍了五本书的作者和主要内容。【1题详解】细节理解题。根据第三本书The Art of Mondo部分中“Over the years, Mondo has received global recognition for its incredible art posters that bring to lif
18、e classic films, television shows, and comics such as Jurassic Park. For the first time, The Art of Mondo brings together this highly sought-after art in one volume(多年来,Mondo因其令人难以置信的艺术海报而获得了全球的认可,这些海报将经典电影、电视节目和漫画如侏罗纪公园带入了生活。The Art of Mondo首次把这一备受欢迎的艺术集中在一卷)”可知,如果你对艺术感兴趣,可以选择The Art of Mondo这本书。故选
19、B项。【2题详解】细节理解题。根据文章最后一段“Chizuko Ueno, a leading Japanese sociologist, feminist critic and public intellectual, has been a pioneer in womens studies and the author of many books, including Patriarchy and Capitalism.(Chizuko Ueno是日本著名的社会学家、女权主义评论家和公共知识分子,是女性研究领域的先驱,著有多部著作,包括父权制和资本主义。)”可知,Chizuko Ueno关
20、心女性的权利和利益。故选D项。【3题详解】推理判断题。通读全文可知,文章主要介绍了几本书的主要内容,所以本文的目的是推荐几本有质量的书籍。故选C项。BFauja Singh, 109, who broke marathon records and was called “Superman” before hanging up his running shoes six years ago, will be the subject of a Bollywood film, Fauja, tracing his remarkable career.Mr. Singh, born in India
21、in 1911, was an enthusiastic amateur runner in his youth, but gave it up. After a series of personal tragedies including the deaths of his wife and two of his children, he returned to his former passion in his eighties.He moved to the UK soon after and now lives in Lyford, east London. He arrived fo
22、r his first training session in Redbridge in a three- piece suit, and his first race was the London marathon in 2000. Three years later in Toronto, he broke the world record for the 90-plus. In 2011, when he turned 100, Mr. Singh set eight world records in a day. He ran the 100m in 23.14, then added
23、 the 200m. 400m, 800m, 1.500m, the mile, the 3.000m and 5.000m world records. Three of the events had never been attempted by anyone over the age of 100 before. Days later, he became the first centenarian to complete marathon, again in Toronto, with a time of 8: 25: 27.Mr. Singh retired from competi
24、tive running in 2013 but continued jogging for pleasure. When asked about the secret of longevity he owed it to a vegetarian diet and avoiding smoking, alcohol and fried food. Of marathon running he said, “The first 20 miles are not difficult. As for the last six miles, I keep talking to myself, Kee
25、p it up, old boy! ”4. What do we know about Fauja Singh?A. He was first trained in Toronto.B. He is the inspiration for a movie.C. He used to be a professional runner.D. He is still active in competitive running now.5. Whats the right order of the events? Fauja moved to the UK Fauja hung up his runn
26、ing shoes.Fauja set 8 world records in a day Faujas wife and two of his children died.A. B. C. D. 6. What contributes to Mr. Singhs long life?A. His personal tragedies.B. Smoking less.C. His passion for marathon.D. His healthy lifestyle.7. What can be a suitable title for the text?A. Fauja Singh Tur
27、s 109B. A Lifelong RunnerC. The Birth of a Bollywood SuperstarD. A Centenarian Runner【答案】4. B 5. C 6. D 7. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了现年109岁的Fauja Singh曾打破马拉松纪录,在6年前他挂上跑鞋之前就被称为“超人”,他将成为宝莱坞电影华嘉的主角,追溯他非凡的职业生涯。文章介绍了他的个人经历和长寿原因。【4题详解】细节理解题。根据第一段“Fauja Singh, 109, who broke marathon records and was called “
28、Superman” before hanging up his running shoes six years ago, will be the subject of a Bollywood film, Fauja, tracing his remarkable career.(现年109岁的Fauja Singh曾打破马拉松纪录,在6年前他挂上跑鞋之前就被称为“超人”,他将成为宝莱坞电影华嘉的主角,追溯他非凡的职业生涯)”可知,Fauja Singh是一部电影的灵感来源。故选B。【5题详解】细节理解题。根据第二段中“After a series of personal tragedies i
29、ncluding the deaths of his wife and two of his children, he returned to his former passion in his eighties.(在经历了一系列的个人悲剧,包括他的妻子和两个孩子的死亡后,他在80多岁时重拾了他以前的激情)”;第三段中“He moved to the UK soon after and now lives in Lyford, east London.(不久之后,他搬到了英国,现在住在伦敦东部的Lyford)”;“In 2011, when he turned 100, Mr. Singh s
30、et eight world records in a day.( 2011年Singh 100岁生日时,他在一天内创造了八项世界纪录)”以及第四段中“Mr. Singh retired from competitive running in 2013 but continued jogging for pleasure.( 2013年,Singh退出了长跑比赛,但仍以慢跑为乐)”可知,事件顺序为。故选C。【6题详解】细节理解题。根据第四段中“When asked about the secret of longevity he owed it to a vegetarian diet and
31、 avoiding smoking, alcohol and fried food.(当被问及长寿的秘诀时,他把它归功于素食和避免吸烟、喝酒和油炸食品)”可知,Singh先生长寿的原因是他健康的生活方式。故选D。【7题详解】主旨大意题。根据第一段“Fauja Singh, 109, who broke marathon records and was called “Superman” before hanging up his running shoes six years ago, will be the subject of a Bollywood film, Fauja, tracin
32、g his remarkable career.(现年109岁的Fauja Singh曾打破马拉松纪录,在6年前他挂上跑鞋之前就被称为“超人”,他将成为宝莱坞电影华嘉的主角,追溯他非凡的职业生涯)”结合文章介绍了他的个人经历和长寿原因。可知,D选项“一个百岁跑步者”最符合文章标题。故选D。CVideo calls are a common occurrence but have you imagined being able to touch the person on the other end of the line? Scientists are making this a realit
33、y.Researchers at the University of New South Wales, Australia, have invented a soft skin stretch device(SSD), haptic(触觉的) device that can recreate the sense of touch. Haptic technology can copy the experience of touch by stimulating(刺激) the skin through force, vibration(震动) or motion.Vibration is th
34、e most common haptic technology today and has been built into many electronic devices, such as one attached to the back of trackpad (触控板) in laptops. However haptic feedback with vibration becomes less sensitive when the trackpad is used continuously. The existing technology also has great difficult
35、y recreating the sense of touch with objects in virtual environments or located remotely.The new technology overcomes issues with existing haptic devices. The research team introduced a novel method to recreate the sense of touch through soft, artificial “muscles”.It works like this:imagine you call
36、 a friend in Australia. You wear a haptic glove with the SSDs and your friend also wears a glove with 3D force sensors. If your friend picks up an object, it will physically press against your friends fingers. And the glove with 3D force sensors will measure these interactions. The force signals can
37、 be sent to your glove so your device will generate the same 3D forces, making you experience the same sense of touch as your friend.The haptic devices could be used in various fields, allowing users to feel objects inside a virtual world or at a distance. This could be especially beneficial during
38、such times like the COVID-19 pandemic when people rely on video calls to stay connected with loved ones. Or it could be used in medical practices. Doctors could feel a patients organ tissues without touching them.8. According to the text, SSD can .A. improve skin healthB. recall earlier experiencesC
39、. recreate the sense of touchD. be used as the trackpad in laptops9. Paragraph 5 is mainly about .A. how SSD worksB. what advantages SSD hasC. how vibration can be usedD. what problems the current technology has10. In which situation can we use SSD according to the text?A. Tasting a dish on the vide
40、o call.B. Enjoying classical music at home.C. Admiring beautiful scenery onlineD. Performing a distant medical operation.11. In which section of a newspaper can we find this text?A. Science.B. Entertainment.C. Education.D. Health【答案】8. C 9. A 10. D 11. A【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了柔软皮肤拉伸装置(SSD)的功能和工作原理以
41、及未来发展领域。【8题详解】细节理解题。根据第二段“Researchers at the University of New South Wales, Australia, have invented a soft skin stretch device(SSD), haptic(触觉的) device that can recreate the sense of touch.”(澳大利亚新南威尔士大学的研究人员发明了一种柔软皮肤拉伸装置(SSD),这种触觉装置可以重现触觉。)可知,根据文字,SSD可以重现触觉。故选C项。【9题详解】主旨大意题。根据第五段首句“It works like th
42、is:”(它是这样运作的:)及后文可知,第5段讲述的是主要是关于SSD的工作原理。故选A项。【10题详解】推理判断题。根据最后一段“The haptic devices could be used in various fields, allowing users to feel objects inside a virtual world or at a distance.”(触觉设备可以应用于各个领域,允许用户在虚拟世界中或在远处感受物体。)可推断,进行远程医疗手术时可以使用SSD。故选D项。【11题详解】推理判断题。根据第一段“Scientists are making this a r
43、eality.”(科学家正在使这成为现实。)以及第四段“The research team introduced a novel method to recreate the sense of touch through soft, artificial “muscles”.”(研究小组介绍了一种新的方法,通过柔软的人造“肌肉”来重建触觉。)可知,本文属于科学技术类文章。从而推断,我们可以在报纸的科学版面上找到这篇文章。故选A项。DOne of the tallest wooden buildings in Europe, a 98m timber (木材)mixture skyscraper
44、, is to rise in Berlin.The 29-storey WoHo tower, to be designed by a firm of Norwegian architects, is intended to be a “light-house project” for low-carbon construction, towering over Potsdamer Platz and the Landwehr Canal.Its core, including lifts and a staircase, is to be built around concrete str
45、ucture but the rest of the building, including flats, offices, cafes and a kindergarten, will be fashioned down wooden beams (横梁)and panels.“As Norwegians, we are used to working a lot with timber,” Nicolai Riise, CEO of the Mad Architects Practice said.“The thing about timber is that its carbon foo
46、tprint is close to zero and that its a fantastic material to build with. If you look at this in a broader way, its one of the ways we are going to be able to beat the climate crisis.”Wooden skyscrapers, once regarded as a pipe dream, have become realistic with the coming of cross-laminated (交叉叠合)bui
47、lding techniques and more flexible planning laws. Because these structures parts are fit with care, they can be far lighter than their concrete equivalents (同等物)and are thought to be relatively resistant to fire. A cubic meter of wood can also take an estimated ton of carbon dioxide out of the atmos
48、phere.Larger wooden structures are planned elsewhere. London is examining blueprints for a 300-meter Oakwood Tower. A project in Tokyo could rise to 350m.12. What is special about the WoHo Tower?A. It will serve as a light house.B. Its core is to be built with timber.C. It is designed for a Norwegia
49、n firm.D. It will be a tall timber mixture building.13. Why do Norwegians prefer timber when constructing buildings?A. It is a flexible material.B. It is easy to collect.C. It is environmentally-friendly.D. It can be cut into pieces.14. What do the underlined words “a pipe dream” in paragraph 6 prob
50、ably mean?A. A nightmare.B. Something practical.C. A piece of cake.D. Something impossible15. What makes it a reality to build wooden skyscrapers?A. Flexible ideas.B. The concrete equivalents.C. Fire resistant materials.D. New building techniques.【答案】12. D 13. C 14. D 15. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了欧洲最高的
51、木质建筑之一WoHo Tower,木材作为建筑材料非常环保,其他各地也在修建更大的木质建筑。【12题详解】细节理解题。根据第一段内容“One of the tallest wooden buildings in Europe, a 98m timber(木材) mixture skyscraper, is to rise in Berlin.(欧洲最高的木制建筑之一,98米高的木材混合摩天大楼即将在柏林矗立起来。)”可知,WoHo Tower是一座高大的木材混合建筑。故选D。【13题详解】推理判断题。根据第五段“ The thing about timber is that its carbo
52、n footprint is close to zero and that its fantastic material to build with. If you look at this in a broader way, its one of the ways we are going to be able to beat the climate crisis.( 木材的特点是它的碳足迹接近于零,是极好的建筑材料。如果你从更广泛的角度来看,这是我们能够战胜气候危机的方法之一)”可推知,挪威人喜欢用木材建造建筑是因为木材环保。故选C。【14题详解】词义猜测题。根据划线词后“have bec
53、ome realistic with the coming of cross-laminated-(交叉叠合) building techniques”可知,随着交叉叠合建筑技术的到来,木质摩天大楼成为现实,由此可推知“once regarded as a pipe dream”意为“曾经被当作不可能的事情”,因此“a pipe dream”意为“不可能的事情”。故选D。【15题详解】细节理解题。根据第六段中“Wooden skyscrapers, once regarded as a pipe dream, have become realistic with the coming of c
54、ross-laminated-(交叉叠合) building techniques.(随着交叉叠合建筑技术的到来,曾经被当作白日梦的木质摩天大楼成为现实。)”可知,新的建筑技术使木质摩天大楼成为现实。故选D。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。With the majority of children not going into school at the moment, staff, parents and pupils are pulling together to make sure their e
55、ducation is a success. As a teacher, Id like to give some tips to parents and pupils on remote learning. FOR PUPILSGet online, on time.Make sure you do log on in good time for the beginning or live lessons, rather than joining the lesson ten minutes in._16_Play your part.Contribute to the lesson. Ta
56、lk, put your hand up, send messages in the chat whatever they might be. Teachers and other pupils love to see that. And dont be afraid to ask questions.Take proper screen breaks during the day.Enjoy your break time._17_Get outside, read a book, phone someone. At break or lunchtime in school you woul
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
