专题08 劳动故事-直击2022高考英语 专项突破“读后续写”.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 专题08 劳动故事-直击2022高考英语 专项突破“读后续写” 专题 08 劳动 故事 直击 2022 高考 英语 专项 突破 后续
- 资源描述:
-
1、专题08直击2022高考英语 专项突破“读后续写”-劳动故事劳动,可以让我们品尝甜蜜01阅读下面短文,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Theyd been planning this forever. From her birth, most likely. Myas mother, Helena loved hosting parties. And Aunt Beatrice loved birthdays. Together, theyd make her Sweet Sixteen a hundred times bigger, bolder, and bri
2、ghter than it needed to be. They selected a theme every year and stuck to it. Her fourteenth had been the “Snow White” and her ninth had been the “Frozen”. They never told her what the theme was the day before. Shed just wake up her birthday morning, a brand new birthday outfit (一套服装) laid neatly on
3、 her dresser (an outfit related to the theme, of course) and she would open her door to see the adventure that lay ahead of her that day. Mya had a few guesses as to what this years theme would be. A play on the words “Sweet Sixteen” was likely a candy themed party, perhaps? But shed had a baking pa
4、rty a few years ago and Helena was anything but repetitive. Mya didnt have any interest in cars, so she doubted a sports-car party was on the menu. Shed tried to look through her mothers purchase history online, but her mother had been careful enough to delete everything recent. So the only clue lef
5、t was the birthday outfit she would receive the next morning. May 1st, Mya woke. The bright sunlight begged her eyes to open and she loved the day that her birthday took place. It was always nice out on May 1st and it never rained. This morning was no different than her previous birthdays. She sat u
6、p in her bed and looked to her dresser before slipping out of bed and inspecting the outfit. She unfolded it and held it against her body, seeing how it was like. It reached down, just above the ankle. Mya dressed, eyed herself in the mirror and found it was not so much a pretty outfit as she had re
7、ceived before. It was totally one for blue-collar workers!注意:1. 续写词数应为150左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Suddenly, her thoughts were interrupted by a knock._With everything done, her face shone with a sweet smile._【答案】例文1:Suddenly, her thoughts were interrupted by a knock. Helena walked in. “What is my birt
8、hday theme this year, mum?” Mya asked. “Labor!” Helena answered in a firm voice. “But I was expecting a party!” her voice sounded shaky. Oh, how could she forget she was born on Labors Day! Myas feet brought her small steps to follow Helena to the van. On arriving at a farm, she noticed the vast lan
9、d of wheat spreading over the horizon that made a splendid view itself. Their job was to remove the weeds.With everything done, her face shone with a sweet smile. Several drops of sweat traced a path on her red and pink cheeks and she turned to Helena: “this is not bad, mum and I feel Ive grown up e
10、nough to help you with something.” Helena pulled Mya into her arms and planted a big kiss on her forehead. The sun in May was shining brighter than ever like a fire ball. Picturing the good harvest of this year, they hit the road with a happy birthday song echoing in the van.例文 2:Suddenly, her thoug
11、hts were interrupted by a knock. “Is the birthday girl up?” Helena asked. Mya opened her bedroom door and surprisingly found they looked the same! Looking at Myas surprised face, Helena grinned and led her to the kitchen. There was no meal on the table. “Lets prepare for the party together this time
12、.” Aunt Beatrice said gladly dressed in the same outfit. It suddenly occurred to Mya that the theme this year was supposed to be “Sweet Labor, Sweet Sixteen”.With everything done, her face shone with a sweet smile. Looking around the living room, Mya felt the happiness brought by labor the first tim
13、e. “Happy Birthday!” Mya turned around in surprise. All of her friends jumped out of any hiding spots with everyone wearing the same outfit. They enjoyed the party and cleaned up together afterwards. Tired as Mya was, she pulled Helena and Beatrice into a hug tightly, saying “this is the best sweet
14、sixteen ever.”【解析】本文以人物为线索展开,主要讲的是Mya的妈妈和阿姨喜欢为她办生日派对,Mya一直在猜测她16岁生日派对的主题,可是没有结果,只能等生日那天早上看梳妆台上的衣服,那天早上她穿上衣服后发现自己完全是一个蓝领工人。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“突然,敲门声打断了她的思绪。”可知,第一段可描写Mya的妈妈告诉Mya今年生日的主题。由第二段首句内容“一切都做完了,她的脸上露出了甜蜜的微笑。”可知,第二段可描写Mya劳动后的感受。2.续写线索:告知主题到农场劳动劳动后的感受回家3.词汇激活行为类回答:answer/respond到达:arrive at/get
15、 to掠过:trace a path/skim over情绪类坚定的:firm/determined糟糕的:bad/terrible【点睛】高分句型1Oh, how could she forget she was born on Labors Day!(由that引导的宾语从句,省略了that)高分句型2On arriving at a farm, she noticed the vast land of wheat spreading over the horizon that made a splendid view itself.(由关系代词that引导的限制性定语从句)02It wa
16、s early spring and Nana was in the backyard with her grandchildren. Amy, Michael, and Justin were playing when Nana said, “Im going to start planting my garden. Who wants to help me?”“What are going to plant, Nana?” asked Amy. “I like big, yellow sunflowers.”“Im going to plant vegetables. That way w
17、e can have them to eat when they are ready,” said Nana.“How long does that take?” asked Michael. He liked vegetables sometimes, especially carrots.“It will take a few months before anything is ready to eat,” answered Nana. The children were surprised.“Months? Why would you do all that work and then
18、have to wait so long?” asked Amy. “You should just go to the store and buy them.”“Patience, my sweeties! Dont you know food always tastes best when you grow it yourself?” replied Nana. “And if all of you come to help, it wont be too much work.”“Ill help you, Nana,” offered Justin. He put down the so
19、ccer ball and went to look at the gardening tools Nana had laid out. “What do we do first?” Michael and Amy came over to look, too. Nana taught Justin how to use a trowel (小铲子) to dig small rows of holes for the seeds. Next, Nana showed Amy how to pour the seeds into each hole. And it was Michaels j
20、ob to cover up the holes with soil. Finally, Amy wrote the vegetable names on sticks that Justin pushed into the ground. “This way we can remember which vegetable seeds we have planted,” said Nana.When they had planted everything, the children took turns filling up the watering can so that Nana coul
21、d make the soil nice and wet for the seeds to start to grow. “Now we just water them a little every day, and with some time and sunshine, well have some delicious things to eat in the summer,” said Nana.注意:1. 续写词数应为150左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Whenever the grandchildren came to visit, they would dash
22、into the garden._Finally, Nana said it was time for the first harvest._【答案】Possible version1 :Whenever the grandchildren came to visit, they would dash into the garden. Not surprisingly, they were going to see how the garden was growing. After watering the vegetables, they would remove the weeds tha
23、t popped up around the plants and apply organic fertilizer under Nanas instruction if necessary. As time went by, the plants were growing taller and stronger. When they noticed the vegetables flowering and producing fruits, their eyes were sparkling like diamonds. Never had they looked forward to su
24、mmer like this before. But they clearly knew that its worthwhile to wait for the inviting results.Finally, Nana said it was time for the first harvest. Hearing that, the children all jumped into the air and cheers filled the whole garden. Nana gave them each baskets and, together they gathered some
25、of the cucumbers, carrots and tomatoes, which were turned into delicacies. “Who wants to help eat this fresh salad?” Nana asked. “Me!” everyone responded loudly. Tasting the salad, they thought nothing could be more delicious, because it was they who grew these vegetables. They all learned that many
26、 hands make light work and patience really pays off. Possible version 2 :Whenever the grandchildren came to visit, they would dash into the garden. Eager to help grow the vegetables well, they first took turns to water the plants. Then Nana showed them which plants needed trimming or which needed ty
27、ing up to grow tall and straight. Day after day, spring turned into summer and finally, the plants started revealing their colorful secrets. The children were thrilled to see the tomatoes turning red, the cucumbers hiding under the green leaves and the peppers growing bigger. Not until then did they
28、 realize that Nana was right- all they needed was patience. Finally, Nana said it was time for the first harvest. With baskets ready, Nana and the children started out on their business. Nana took them around the garden and picked some tomatoes, cucumbers, peppers and cabbages. Then for the followin
29、g hour, they were busying making vegetable salad. The children helped wash the dirt off the food while Nana chopped up the vegetables. When Nana asked who wanted to try the fresh salad, everyone expressed their willingness excitedly. “OK. Amy, get the plates. Justin, get the water and cups, and Mich
30、ael, get the forks. Lets celebrate the harvest!”【解析】本文以奶奶和孙子们在后院一起种植蔬菜为线索展开,讲述了那年早春,娜娜和她的孙子们在后院,艾米、迈克尔和贾斯汀正在玩耍,奶奶提出要种植蔬菜,一开始孙子们建议奶奶去商店买,因为自己种植蔬菜要做那么多工作,然后还要等这么长时间,奶奶让孙子们耐心点,因为自己种的食物总是味道最好的,奶奶认为如果大家都来帮忙,工作也不会太多。孙子们听了都乐意来帮忙,奶奶给孙子们分了工,奶奶耐心教导,当他们把所有的东西都种好后,孩子们轮流往水罐里灌满水,这样奶奶就能把土壤弄湿,让种子开始生长。奶奶说只要每天给它们浇水,再
31、加上一些时间和阳光,夏天就可以吃到美味的东西了。【详解】段落续写(以version1为例):由第一段首句内容“每当孙子们来拜访时,他们都会冲进花园。”可知,第一段可描写孩子们怎样照顾这些植物们,以及看着蔬菜开花并结出果实时的兴奋心情。由第二段首句内容“最后,娜娜说是第一次收获的时候了。”可知,第二段可描写孩子们听到消息的喜悦之情,他们一起收集蔬菜,并把这些变成了美味佳肴,们认为没有什么比这更美味了,付出总有回报。续写线索:冲进花园看如何生长照顾花园开花结果高兴词汇激活行为类冲进:dash into/storm in除草:remove weeds/clean out weeds注意:notice
32、/note/find情绪类:骄傲地:loudly/with pride兴奋:jump into the air/ be up in the air【点睛】高分句型1. After watering the vegetables, they would remove the weeds that popped up around the plants and apply organic fertilizer under Nanas instruction if necessary. (由关系词that引导的限制性定语从句)高分句型2. Never had they looked forward
33、to summer like this before.(否定词never提于句首的部分倒装句)高分句型3. They all learned that many hands make light work and patience really pays off.(由连接词that引导的宾语从句作learned的宾语)03The Trouble With Chores (家庭杂务)The twins, Jenna and Jeff, were good at most things. Their dad was good at most things, too. But there was o
34、ne thing the twins and Dad were not good atthat was chores. It wasnt that Dad and the twins didnt want to do their chores. It was just that they always seemed to have reasons not to do them. And they had such good excuses.“Youre right, my dear,” said Mum. “The grass does need cutting. But a spider h
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2021-2022学年高中语文人教版选修《中国古代诗歌散文欣赏》课件:第五单元 第23课 文与可画筼筜谷偃竹记 3(第二课时) .ppt
