河南省“领军考试”2020-2021学年高二英语下学期5月期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河南省 考试 2020 2021 学年 英语 下学 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、河南省“领军考试”2020-2021学年高二英语下学期5月期中试题(含解析)注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名,准考证号填写在本试题相应的位置。2.全部答案在答题卡上完成,答在本试题上无效。3.回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。 如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案用0.5mm黑色笔迹签字笔写在答题卡上。4.考试结束后,将本试题和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有2分钟的时间将试卷上的答案 转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7
2、.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳 选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅 读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1. Why do the speakers line up?A. To get some water. B. To buy some food. C. To see a film.2. What does the woman want to do? A. Go to the airport. B. Fin
3、d her bags. C. Drive the car.3. Whats the probable relationship between the speakers?A. Customer and ticket clerk. B. Director and actress. C. Husband and wife.4. What are the speakers talking about?A. Future jobs. B. Dreams. C. Scientists.5. Where does the man want to go?A. To the post office. B. T
4、o the bank. C. To the new bookstore.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选 项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完 后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Why does the boy wear a mask?A. To look cool. B. To keep warm. C. To keep his face clean.7. What can we know abo
5、ut the girl?A. She is a student.B. She likes going to school by bus.C. She always wears a mask. 听第7段材料,回答第8、9题。8. What has the woman decided to do?A. Play football with her kids.B. Make her kids watch less TV.C. Watch her husband playing football.9. What does the man advise the woman to do?A. Watch
6、TV for an hour each day.B. Keep her kids free all the time.C. Make a plan with other parents.听第8段材料,回答第10至12题。10. Where did the big fire happen?A. In Australia. B. In Africa. C. In Europe.11. What led to starvation?A. The lack of rainfall. B. The big fire. C. The war.12. What did the soldiers do?A.
7、They set up the camps. B. They put out the fire. C. They gave out supplies.听第9段材料,回答第13至16题。13. When did the man make his first film?A. In 1960. B. In 1973. C. In 1978.14. How long had the man been in Japan?A. For 6 years . B. For 8 years. C. For 10 years.15. Why did the man give up teaching?A. He w
8、as too busy. B. He got a better job. C. He didnt like teaching.16. How many novels are mentioned in the conversation?A. Four. B. Two. C. Three.听第10段材料,回答第17至20题。17. How many different houses did the scientists collect dust from?A. 9. B. 11. C. 20.18. Why are EDCs added to some plastics?A. To make th
9、em bend more.B. To make them harmless.C. To make them get measurable.19. Who did the scientists say were at a higher risk of being affected by the chemicals?A. The old. B. Adults. C. Children.20. What will researchers probably do?A. Make further research. B. Avoid putting on weight. C. Clean the hou
10、se every day第二部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项.AAfter closing down due to COVID-19 on March 12, 2020, Universal Orlando was one of the first major theme parks in the U.S. to reopen. Virtually almost everything is open now, but you should note the following:Most
11、 places are now open at CityWalk, including the Cinemark movie theater, which had remained closed when the complex first reopened. The nightclubs at CityWalk, including The Groove and the Red Coconut Club, remain closed. The Blue Man Group theater is temporarily closed.Most Select Universal Orlando
12、hotels are open. Loews Royal Pacific Resort, Loews Portofino Bay Hotel, Hard Rock Hotel, Cabana Bay Beach Resort, and Universals Endless Summer Resort. Surfside Inn and Suites, and Universals Aventura Hotel reopened but have since temporarily closed.The parks are operating with reduced hours and typ
13、ically close at 5 p.m. or 6 p.m.Things to Consider as You Plan a Universal Orlando VisitAttendance is limited: Since the resort (度假胜地) opened, it generally hits its limited capacity only on weekends. To check whether the parks have maxed out on a given day, you can go to the resorts official site, U
14、niversalO, or call its hotline at 407-817-8317.Reservations are not required to visit the parks: Unlike most other theme parks , Universal is not requiring guests to make advance reservations for the day they wish to visit the parks during the pandemic.Download the app to stay informed: Universal re
15、commends that visitors download the latest version of its app to stay current with any updates or changes. It will also allow you to use some powerful features, including mobile food and drink ordering, contactless purchasing, and the Virtual Line system for reserving a ride.1. According to the pass
16、age, which of the following is open to the public now?A. Surfside Inn and Suites.B. The Cinemark movie theater.C. The Blue Man Group theater.D. The Groove and the Red Coconut Club.2. How can you check if Universal Orlando has too many visitors?A. Go to the parks office.B. Dial 407-817-8137.C. Book t
17、ickets in advance.D. Access the parks site.3. Why does Universal recommend downloading its app?A. To get the latest information.B. To make advance reservations.C. To use its all-powerful features.D. To take the rides free of charge.【答案】1. B 2. B 3. A【解析】【分析】本文属于应用文。文章介绍了在新冠疫情背景之下,参观重新开放的Universal Or
18、lando主题公园的注意事项。【1题详解】细节理解题。根据第二段第一行“Most places are now open at CityWalk, including the Cinemark movie theater”可知,CityWalk的大多数地方现在都开放了,包括Cinemark电影院。由此可知,the Cinemark movie theater现在处于开放状态,故选B。【2题详解】细节理解题。根据倒数第三段“To check whether the parks have maxed out on a given day, you can go to the resorts off
19、icial site, UniversalO, or call its hotline at 407-817-8317.”可知,要查看游客数量否超出上限,可以登录官方网站,也可拨打热线电话407-817-8317,故选B。【3题详解】细节理解题。根据最后一段“Download the app to stay informed: Universal recommends that visitors download the latest version of its app to stay current with any updates or changes.”可知,下载应用程序以保持信息畅通
20、:环球公司建议访问者下载最新版本的应用程序,以了解最新的更新或更改。故选A。BThe worlds loneliest elephant has been resettled at a sanctuary (保护区)in Cambodia after receiving some assistance from iconic (偶像的)singer Cher, who has been advocating for Kaavans resettlement along with her animal welfare group Free the Wild.Kaavan, a 36-year-o
21、ld, 9,000-pound elephant, was given the nickname after he was diagnosed as being emotionally and physically damaged while living in a zoo in Islamabad, Pakistan, for 35 years. During that time, Kaavan was mostly chained in his fence, and when his partner died in 2012, her body laid next to him for s
22、everal days before it was removed. Vets have diagnosed Kaavan as being overweight, malnourished (营养不 良)and suffering from behavioral issues due to isolation.Kaavan was tested for COVID-19 before his seven-hour journey, which was complete with 440 pounds of snacks. Amir Khalil, a vet who accompanied
23、him on the flight and works with Four Paws, the animal rescue group that organized the move, described Kaavan as behaving like a frequent flier,” saying that the elephant did not seem stressed and even slept while standing in his crate (大木箱).On Monday Kaavan arrived in Cambodia and he made his way n
24、orth by truck to his new home in the Oddar Meanchey province. Once he feels settled, he will be released from his temporary enclosure and allowed to roam the sanctuary, which houses about 600 Asian elephants. Animal rights groups and activists appealed for years to move Kaavan into better conditions
25、.Kaavan will require years of psychological and physical assistance, experts have said. Living in an enclosure with improper flooring caused his nails to crack and overgrow, and he developed a habit of shaking his head back and forth for hours, which vets attributed to boredom. The elephant has lost
26、 half a ton since his diet was changed to fruit and vegetables, Khalil said. He was previously eating about 550 pounds of pure sugarcane every day and some fruits and vegetables.4. Which of the following took charge of moving the elephant?A. Free the Wild.B. The reserve in Cambodia.C. Four Paws.D. T
27、he local government.5. How did the elephant seem to feel on the flight?A. Stressed.B. Scared.C. Curious.D. Calm.6. What does the underlined word “roam mean in paragraph 4?A. Wander.B. Leave.C. Desert.D. Protect.7. What can be inferred from the last paragraph?A. Kaavan has slim chances of recovering.
28、B. Effects of dieting on Kaavan are noticeable.C. Kaavan had a more balanced diet in the original zoo.D. Previous living conditions were beneficial to Kaavan.【答案】4. C 5. D 6. A 7. B【解析】【分析】本文属于记叙文。文章讲述了“世界上最孤独的大象”Kaavan在以偶像歌手Cher为首的各方的共同努力下得到重新安置的过程。【4题详解】细节理解题。根据第三段“Amir Khalil, a vet who accompani
29、ed him on the flight and works with Four Paws, the animal rescue group that organized the move(Amir Khalil,一名在飞机上陪伴大象的兽医,工作于Four Paws,这是一个动物救助团体,正是他们组织了这次迁移)”可知,运送大象的任务是由Four Paws组织的。故选C项。【5题详解】推理判断题。根据第三段“saying that the elephant did not seem stressed and even slept while standing in his crate.(声称大
30、象似乎没什么压力,甚至站在木箱里睡着了)”可知,大象在飞行途中比较平静。故选D项。【6题详解】词义猜测题。根据第四段“Once he feels settled, he will be released from his temporary enclosure and allowed to roam the sanctuary(一旦他安定下来,就可以从临时住所里释放出来,在保护所内wander)”可知,大象从临时住所里释放出来,可以推断下一步的动作应该是在更大的空间里自由活动即漫步。故选A项。7题详解】推理判断题。根据最后一段“The elephant has lost half a ton
31、since his diet was changed to fruit and vegetables, Khalil said.(自从饮食改为水果和蔬菜后,大象已经减重半吨了)”可知,饮食调整在大象身上的效果很明显,与B选项描述相符。故选B项。CA group of researchers from ETH Zurich in Switzerland looked at autumn leaf-fall data from 1948 to 2015 for six species of deciduous (落叶的) trees across almost 4,000 sites in cen
32、tral Europe. They did two experiments to see the role played by CO2 and sunlight in the timing of leaves fall, testing the impact of shade.“For decades, weve assumed that growing seasons are increasing and that the autumn leaf-off is getting later”, said Prof Thomas Crowther at ETH Zurich in Switzer
33、land, who was one of the study team, in a statement. “However, this research suggests that as tree productivity gets higher, the leaves actually fall earlier.”For the study, the researchers modelled what would happen by 2100 if humanitys carbon emissions (排放) remain high. They found the warmer autum
34、ns would mean leaves falling between three to six days earlier than now, challenging previous studies that said leaves would fall about two to three weeks later.Their experiments and the leaf data they used suggest that higher CO2 levels, temperatures or light levels are driving the leaves to be mor
35、e productive in spring and summer, speeding their death in autumn.Previous models did not include the amount of carbon a tree absorbs during a season. However, deciduous trees can only absorb a set amount of carbon each year and once that limit is reached, no more can be absorbed, the researchers ar
36、gued. At that point, leaves begin to change color. This limit is set by the availability of nutrients, particularly nitrogen, and the physical structure of the plant itself.“In a world with increasing levels of carbon in the atmosphere, these new findings tell us that warmer weather and longer growi
37、ng seasons will not allow temperate deciduous trees to take in more carbon dioxide,” said Philip James, professor of Ecology at the University of Salford, not related to the study.The findings would have global consequences that go beyond changing tourists plans to see leaf-fail. The researchers cal
38、culate that the switch from a delay to an advance in leaf-fail amounts to about 1 billion tons less carbon stored globally each year by temperate forests, about a tenth of what humanity emits annually.8. What did the researchers try to find out with the experiments?A. Why the autumn leaf-fail is bec
39、oming later.B. How CO2 and sunlight affect leaves fall time.C. Whether leaves fall time can be delayed artificially.D. What kind of trees can absorb most carbon dioxide.9. What can be learned from the finding of the new study?A. Higher CO2 may quicken leaves fall.B. Warmer autumns lead to leaves fal
40、ling later.C. Leaves falling earlier is beneficial to tourism.D. High temperature has nothing to do with leaf-off.10. What did the previous studies overlook?A. They didnt use the data provided by the studies before them.B. They knew too little about the physical structures of trees in autumn.C. They
41、 didnt give enough consideration to the carbon absorbed by trees.D. They provided trees with a set amount of carbon and nutrients each year.11. Where is the text probably taken from?A. A social media platform.B. A travel brochure.C. A science magazine.D. A geography text book.【答案】8. B 9. A 10. C 11.
42、 C【解析】【分析】这是一篇说明文。几十年来,我们一直认为树木的生长季节在增加,秋天落叶的时间也在变晚,但是新研究发现,随着树木生产力的提高,落叶树的树叶会更早凋落。【8题详解】细节理解题。根据第一段“They did two experiments to see the role played by CO2 and sunlight in the timing of leaves fall, testing the impact of shade(他们做了两个实验来观察二氧化碳和阳光在树叶飘落的时间中所起的作用,测试树荫的影响)”可知,实验的目的是为了查明二氧化碳和阳光在树叶掉落时间上的作用
43、。故选B。【9题详解】细节理解题。根据第四段“Their experiments and the leaf data they used suggest that higher CO2 levels, temperatures or light levels are driving the leaves to be more productive in spring and summer, speeding their death in autumn.(他们的实验和他们使用的树叶数据表明,更高的二氧化碳水平、温度或光照水平促使树叶在春季和夏季更多产,加速了它们在秋季的死亡)”可知,二氧化碳含量
44、高会加快树叶的死亡。故选A。【10题详解】细节理解题。根据第五段“Previous models did not include the amount of carbon a tree absorbs during a season.(以前的样本不包括一棵树在一个季节吸收的碳量)”可知,以前的研究没有考虑到一棵树在一个季节里所吸收的二氧化碳的量。故选C。【11题详解】推理判断题。通读全文可知,本文讲述了研究发现落叶树每年吸收的碳一旦达到上限,就不能再吸收更多的碳了,如今更高的二氧化碳水平、温度或光照水平促使树叶在春季和夏季更多产,加速了它们在秋季的死亡。可知本文属于科学研究的新发现,所以本文可
45、能摘自科学杂志。故选C。DI once asked people what it meant to be a good listener. The typical response was a blank stare.Of course, technology plays a role. People find phone calls interrupting them, preferring text or wordless emoji. Besides, schools and colleges rarely offer classes or activities that teach c
46、areful listening. The loud unpleasant mixture of sounds of modem life also stops us from listening.Generally, listening goes beyond simply hearing what people say. It also involves paying attention to how they say it and what they do while they are saying it, in what context, and how what they say i
47、s related to you. Its not about merely holding your peace while someone else holds forth. Quite the opposite.Good listeners ask good questions. They engage in exploring the topic, not to divert attention. There are curious questions like “Wouldnt you agree.? or Dont you think.?” These questions have
48、 strong tendencies. They will greatly influence the other person to change his or her view. And youd better stay away from some personal questions like “What do you do for a living? or What part of town do you live in?” Just try to find out what excites people. Ask about the last movie they saw or f
49、or the story behind a piece of jewelry theyre wearing. Also good are expansive questions, such as, “If you could spend a month, where would you go?”The reward of good listening will certainly be more interesting conversations. Researchers have found that attentive listeners receive more information
50、from speakers, even when they dont ask any questions. We are, each of us, the sum of what we attend to in life. The gentle voice of a mother and the criticism of a boss both ultimately form and shape us. And to listen poorly, selectively or not at all limits your understanding of the world and preve
51、nts you from becoming the best you can be.12. Whats the main idea of paragraph 2?A. The great influence of technology.B. The factors causing fewer good listeners.C. The lack of classes to teach listening.D. The two opposite sides of modem life.13. Which question may a good listener ask?A. Isnt it wi
52、se to choose a foreign university?B. Are you satisfied with your present salary?C. How can you afford such a costly house?D. What do you think of Eminems new song?14. What does the author probably agree with as for listening?A. Asking adequate questions is necessary.B. Keeping silent is of greater b
53、enefit to both sides.C. Listening attentively will be rewarded a great deal.D. Listening selectively will bring limitless possibilities.15. What can be the best title of the passage?A. The Art of Asking QuestionsB. Take Action Against TechnologyC. Bad Listening Leads to FailureD. Try to Be a Good Li
54、stener【答案】12. B 13. D 14. C 15. D【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了好的倾听者越来越少的现象,好的倾听者的特征以及专心倾听带来的好处。【12题详解】主旨大意题。由第二段“Of course, technology plays a role. People find phone calls interrupting them, preferring text or wordless emoji. Besides, schools and colleges rarely offer classes or activities that teach care
55、ful listening. The loud unpleasant mixture of sounds of modem life also stops us from listening.(当然,技术也发挥了作用。人们发现电话会打断他们,他们更喜欢文本或无言的表情符号。此外,学校和大学很少提供关于认真倾听的课程或活动。现代生活中嘈杂刺耳的杂音也使我们无法聆听)”可知,这一段主要介绍了好的倾听者越来越少的原因。故选B。【13题详解】推理判断题。根据第四段内容可知,好的倾听者不应该问有倾向性的问题或者涉及对方隐私的问题,而应该问能让对方兴奋的问题或者是开放性的问题。所以“What do you
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-548085.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2021秋三年级语文上册 第三单元 第9课 那一定会很好习题课件1 新人教版.ppt
