河南省十所名校2021届高中毕业班尖子生第二次考试——英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河南省十所名校2021届高中毕业班尖子生第二次考试英语试题 WORD版含解析 河南省 名校 2021 高中 毕业班 尖子 第二次 考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、河南省十所名校2021届高中毕业班尖子生第二次考试英语试题考生注意:1答题前,考生务必将自己的姓名、考生号填写在试卷和答题卡上,并将考生号条形码粘贴在答题卡上的指定位置。2回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有2分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题15分,满分75分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所
2、给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1. What time does the woman usually have breakfast?A. At about 10: 00. B. At about 8: 00. C. At about 7: 00.2. What does the woman want to do first?A. Go to the restaurant. B. Buy som
3、ething. C. Go to the concert.3. What is the probable relationship between the two speakers?A. Shop assistant and customer.B. Shop assistant and manager.C. Daughter and father.4. What did the girl do last Sunday?A. She stayed with her mother at home.B. She left her mother alone.C. She attended a part
4、y.5. What did the woman buy her brother for Christmas?A. A watch. B. A book. C. A case.第二节(共15小题;每小题15分,满分225分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Where are the speakers most probably talking?A. At a hotel. B. At
5、 the boy s home.C. In the dining hall of a university.7. What can we learn about the boy and Kate?A. They are good friends. B. They are classmates. C. They are Korean.听第7段材料,回答第8、9题。8. When should the man get up?A. At 5: 00. B. At 6: 00. C. At 6: 30.9. Why does the man get up early?A. He wants to ge
6、t the tickets.B. He wants to make the woman happy.C. He wants to spend more time together with the woman.听第8段材料,回答第10至12题。10. Where will the speakers have dinner that night?A. In the hotel. B. At an airport. C. In a restaurant nearby.11. What kind of food are they going to eat?A. English food. B. Ch
7、inese food. C. French food.12. How many seats will the woman order?A. Two. B. Four. C. Five.听第9段材料,回答第13至16题。13. What is the woman going to do?A. Take a math class. B. Go bicycling. C. Go swimming.14. Why can t the man go with the woman?A. He must speak with Professor Smith.B. He has to finish a pap
8、er. C. He has to take a math test.15. What does the man have to write about?A. Management of library. B. A poem. C. A history essay.16. What does the woman offer to do for the man?A. Teach him how to write a poem.B. Help him with his course work.C. Review the last exam with him.听第10段材料,回答第17至20题。17.
9、 What did Mark Twain like doing?A Writing jokes. B. Giving talks. C. Playing jokes.18. Who did Mark Twain meet at lunch one day?A. A friend. B. His brother. C. His teacher.19. What did the young man tell Mark Twain about his uncle?A. He never cried. B. He never laughed. C. He never talked.20. Why di
10、d Mark Twain stop in the end?A. He was disappointed. B. He was ill. C. He was sleepy.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AConsumer Electronics Show(CES)is the global stage where the world s next-generation inventions are introduced towards the marke
11、t place, and lots of companies are participating. Here are several of the amazing inventions that were introduced at the show in 2020.August Wi-Fi Smart LockIt s an intelligent door lock to protect your home, and it works on Wi-Fi. The lock doesnt require any additional hardware to attach to it and
12、can be used with the existing door lock. The owner can remotely access the door from anywhere to lock or unlock and can provide guest keys to family or friends. It keeps statistics and records of your doors locks, unlocks, and who have visited.Motion PillowIts a pillow developed for anyone who has a
13、 snoring(打鼾)problem. The solution box detects, records, and analyses the sleeping person s snoring patterns. By changing the internal airbag s pressure, it fixes the position of the sleeping person s neck and head gently to improve their breathing. Three layers of noise-reducing material minimize th
14、e user s sleeping disturbance.A AirIts a high-tech face-covering wearable air purifier with no tight seal on the mouth and nose. The purifier pulls air inside through a filtration(过滤)process and uses fans to create a clean area in front of the device. Its designed in such a way that it can clean mor
15、e than 98% of PM2.5 through filtration.Transparent HoodThe company Continental showed off this revolutionary invention at CES 2020 that got the Best Vehicle Intelligence and Transportation Award. It s a technology that gives the driver the ability to see barriers and blind spots from the driving sea
16、t. Four cameras take surrounding pictures so that the driver can see the real-time blind spots and prevent even parking damage too.1. Whats the purpose of the text?A. To show the wide popularity of CES.B. To advertise a global stage called CES.C. To predict some next-generation inventions.D. To intr
17、oduce some inventions at CES 2020.2. According to the text, August Wi-Fi Smart Lock _.A. has a storage functionB. serves only its ownerC. is uncontrollable from far awayD. requires extra hardware to work3. What can be known from the text?A. August Wi-Fi Smart Lock heps improve the comfort of homes.B
18、. A Air produces completely pollution-free air for its users.C. Transparent Hood helps make driving safer and easier.D. Motion Pillow contributes to fighting against sleeplessness.【答案】1. D 2. A 3. C【解析】本文是一篇应用文。文章介绍了2020年消费者电子产品展览会上展出的几项令人惊叹的发明的相关信息。【1题详解】推理判断题。根据全文尤其是第一段“Here are several of the ama
19、zing inventions that were introduced at the show in 2020.(以下是2020年展览会上引进的几项令人惊叹的发明。)”可知,文章的目的是介绍2020年消费者电子产品展览会上展出的几项令人惊叹的发明的相关信息。故选D项。【2题详解】细节理解题。根据August Wi-Fi Smart Lock介绍中的“It keeps statistics and records of your doors locks, unlocks, and who have visited.(它能记录你家的门锁上、开锁以及访客等相关记录和数据。)”可以推断,八月Wi-F
20、i智能锁具有存储功能。故选A项。【3题详解】细节理解题。根据Transparent Hood介绍中的“Its a technology that gives the driver the ability to see barriers and blind spots from the driving seat. Four cameras take surrounding pictures so that the driver can see the real-time blind spots and prevent even parking damage too.(这项技术使驾驶员能够从驾驶席
21、上看到障碍物和盲点。四个摄像头可以拍摄周围的照片,这样司机就可以看到实时的盲点,甚至可以防止停车损坏。)”由此可以推断,透明的车篷使驾驶更安全、更容易。故选C项。BLaungi Bhuiyan, a pensioner from the Indian state of Bihar, has become known as “Canal Man” after it was discovered that he spent 30 years of his life digging a 3-kilometer-long water canal, all by himself, using hand
22、tools.The remote village of Kothilawa had always suffered water shortages, with most of the rainwater falling in the nearby hills flowing into the river, instead of towards the village. This was one of the reasons why some villagers moved away, but Laungi Bhuiyan made up his mind to take matters int
23、o his own hands, so he stayed behind. No one offered to help, so for three long decades he dug the 4-feet wide and 3-feet deep canal himself, using only whatever hand tools he had.Kothilawa is surrounded by forests and mountains. During the rainy season the water falling from the mountains used to f
24、low straight into a river flowing through the area, but ever since Laungi Bhuiyan completed his 3-km-long canal, it s been collected in a pond near the village, allowing locals to raise animals and even irrigate crops, without worrying about water shortages.Ever since word of his impressive achievem
25、ents started spreading on social media, Bhuiyan has been nicknamed “Canal Man”. A Twitter user shared his unbelievable story and called Indian billionaire Anand Mahindra, asking him if he would support the Kothilawa hero by making a tractor available to him. “I think his canal is as impressive a mon
26、ument as the Taj or the Pyramids. I d consider it an honor to have him use my tractor,” the billionaire replied.While many have taken to social media to praise Laungi Bhuiyan for his perseverance(毅力), some said that had the Government done the job it was supposed to, the Kothilawa man neednt have wo
27、rked hard for decades, and locals would have benefited from the water canal much sooner. Others went as far as to suggest his work be recognized, and that he be provided with compensation.4. Why didnt Laungi Bhuiyan move away from Kothilawa with other villagers?A. He didnt want to have his way of li
28、fe changed.B. He had great difficulty making a living elsewhere.C. He decided to fix the problem of water shortages himself.D. He wouldnt separate from the village he d lived in for decades.5. What s the main function of the canal dug by Laungi Bhuiyan?A. Irrigating crops and raising animals.B Chann
29、eling rainwater into the pond.C. Transporting water from a nearby river.D. Storing rainwater during the rainy season.6. What do Anand Mahindra s words in paragraph 4 reflect?A. He thought highly of Laungi Bhuiyan.B. Laungi Bhuiyan s canal is a place of interest.C. He would complete the canal with La
30、ungi Bhuiyan.D. His tractor would greatly ease Laungi Bhuiyan s labour.7. What does the last paragraph imply?A. Laungi Bhuiyan would be compensated with the help of social media.B. There were different voices on Laungi Bhuiyan s decades-long work.C. Laungi Bhuiyan s work was highly recognized by Ind
31、ian authorities.D. All people were not satisfied with Indian authorities performance.【答案】4. C 5. B 6. A 7. D【解析】本文是一篇记叙文。印度一个名叫Laungi Bhuiyan的人为了解决村子缺水的问题,用了三十年的时间就挖了一条三公里长的运河,他也因此被人称为“Canal Man”。【4题详解】细节理解题。根据文章第二段中的“The remote village of Kothilawa had always suffered water shortages.Laungi Bhuiyan
32、 made up his mind to take matters into his own hands,so he stayed behind”可知,Kothilawa村一直都缺水,很多村民都搬离了村子,但Laungi Bhuiyan没有跟其他人一样搬离村子,而是下定决心自己解决这个问题,于是他留了下来。故选C。【5题详解】细节理解题。根据文章第三段中的“During the rainy season,the water falling from the mountains used to flow straight into a river flowing through the area
33、, but ever since Laungi Bhuiyan completed his 3-km-long canal, its been collected in a pond near the village”可知,在雨季,从山上流下的水曾经直接流入经过该地区的河流,但自从Laungi Bhuiyan完成了他3公里长的运河后,水就被收集在村子附近的池塘里。由此可知,Laungi Bhuiyan挖的运河的主要功能是将山上的雨水引入到村子附近的池塘里。故选B。【6题详解】推理判断题。根据文章第四段中Anand Mahindra所说的“I think his canal is as impr
34、essive a monument as the Taj or the Pyramids. Id consider it an honor to have him use my tractor”可知,他认为Laungi Bhuiyan的运河就像泰姬陵和金字塔一样,是一座令人印象深刻的纪念碑,让Laungi Bhuiyan用他的拖拉机是他的荣幸。由此可以推断,他高度赞扬Laungi Bhuiyan。故选A。【7题详解】推理判断题。根据文章最后一段中的“some said that had the Government done the job it was supposed to, the Ko
35、thilawa man neednt have worked hard for decades, and locals would have benefited from the water canal much sooner”可知,有人说,如果政府本应该完成它应该完成的工作,那么Laungi Bhuiyan就无需努力工作了几十年,当地人也会更快从水渠中受益。由此可以推断,并不是所有人都对印度当权者的表现感到满意。故选D。CThe high Andes mountains of Peru are a hummingbirds paradise(蜂鸟的天堂), rich in wildflowe
36、r nectar(花蜜)and low in natural enemies. But theres one problem: the cold.Nighttime temperatures often dip below freezing in these rainy tropical highlands. How does a six-gram bird that needs nectar from 500 flowers a day just to survive get enough extra energy to keep itself warm all night? It does
37、nt. Instead, as temperatures drop, these hummingbirds enter a state known as torpor(冬眠). One species, the black metaltail, cools to 3.26, the coldest body temperature ever recorded in a bird or non-hibernating mammal(非冬眠的哺乳动物), researchers report in Biology Letters.“They re cold as a rock,” says Bla
38、ir Wolf, a physiological ecologist at the University of New Mexico in Albuquerque. “If you didnt know better, you d think they were dead. Cooling to near-death temperatures lets the hummingbirds save precious energy, allowing them to survive the cold night and get ready to feed the next day.”Standin
39、g upright, the birds pointed their bills upwards, loosened their feathers and stopped moving. All of the species entered some kind of torpor, but the black metaltail cooled the most, dropping from a daytime temperature of about 40 to just above freezing.“During the day, these hummingbirds hearts can
40、 beat 1,200 times a minute to power their crazy lifestyle. But during torpor, their heart rates drop to as low as 40 beats a minute. It s an astonishing drop,” Wolf says, “and it could allow these high-altitude birds to cut their energy use by about 95 percent. By not wasting energy trying to stay w
41、arm, these birds can live as high as 5,000 meters above sea level.”When the sun begins to rise, the hummingbirds start warming about a degree a minute by shaking their muscles. “You see the bird trembling there, then all of a sudden its eyes pop open and it s ready to go, ” Wolf says.8. What makes A
42、ndes mountains a perfect living place for hummingbirds?A. Its high altitude.B. Its climate conditions.C. Its animal species diversity.D. Its abundance of wildflowers.9. How does the black metaltail hummingbird survive cold nights?A. By freezing itself nearly solid.B. By eating enough nectar before d
43、usk.C. By stopping breathing and heartbeats.D. By hiding its bill in its loosened feathers.10. What do Wolf s words reflect about the hummingbirds?A. They tremble for warmth at night.B. They consume no energy at night.C. They are quite adaptive.D. They have a big heart.11. The hummingbird s warming
44、process _.A. ends before sunriseB. takes 40 minutes or soC. is rather difficultD. happens with its eyes open【答案】8. D 9. A 10. C 11. B【解析】本文是一篇说明文。秘鲁的安第斯山脉是蜂鸟的天堂,那里有着丰富的野生花蜜,且鲜有蜂鸟的天敌,唯一的问题是晚上非常寒冷。为了生存,蜂鸟在晚上把自己的体温几乎降至冰点以减少能量的消耗。【8题详解】细节理解题。根据文章第一段中的“The high Andes mountains of Peru are a hummingbirds
45、paradise(蜂鸟的天堂),rich in wildflower nectar”可知,秘鲁的安第斯山脉是蜂鸟的天堂,那里有着丰富的野生花蜜,即安第斯山脉有大量的野生花。故选D。【9题详解】细节理解题。根据文章第二段“Instead, as temperatures drop, these hummingbirds enter a state known as torpor(冬眠).(相反,随着温度下降,这些蜂鸟进入一种被称为“冬眠”的状态。)”,第三段“They re cold as a rock,(他们冷得像块石头)”和第四段内容“All of the species entered s
46、ome kind of torpor, but the black metaltail cooled the most, dropping from a daytime temperature of about 40 to just above freezing.(所有的物种都进入了某种休眠状态,但黑色金属尾蜂鸟的体温下降得最快,从白天的40左右降至冰点以上。)”可知,为了顺利度过寒冷的夜晚,蜂鸟把自己的体温降至几乎跟石头一样。故选A。【10题详解】推理判断题。根据文章第五段中Wolf所说的话“During the day, these hummingbirds hearts can beat
47、 1,200 times a minute to power their crazy lifestyle. But during torpor, their heart rates drop to as low as 40 beats a minute. It s an astonishing drop,”可知:白天,蜂鸟的心脏每分钟跳动1200次,但在晚上,它们的心率会降到每分钟40下。这是一个惊人的下降,它可以让这些生活在高海拔地区的鸟类减少95%的能量消耗。为了不浪费能量用于保暖,这些鸟可以生活在海拔5000米的地方。由此可以推断,蜂鸟的适应性很强。故选C。【11题详解】推理判断题。根据
48、文章第四段中的“dropping from a daytime temperature of about 40 to just above freezing(从白天的摄氏40度左右降至冰点以上)”和文章最后一段中的“the hummingbirds start warming about a degree a minute(蜂鸟开始每分钟升温1度)”可以推断,蜂鸟的变暖过程大约需要四十分钟。故选B。DChildren whose fathers make time to play with them from a very young age may find it easier to con
49、trol their behaviour and emotions as they grow up, research suggests.Although there are many similarities between fathers and mothers, the findings suggest that fathers participate in more physical play even with the youngest children. This seems to help children learn to control their feelings. It
50、may also make them better at supervising their own behaviour later on.Paul Ramchandani, professor of Play in Education, Development and Learning at the University of Cambridge, said, “It s important not to overstate the influence of father-child play as there are limits to what the research can tell
51、 us, but it does seem that children who get a reasonable amount of playtime with their father benefit as a group.”Parent-child play in the first years of life is known to support basic social, cognitive and communication skills, but most research focuses on mothers and babies. The Cambridge review u
52、sed data from 78 studies, undertaken between 1977 and 2017most of them in Europe or North America. The researchers analysed the combined information for patterns about how often fathers and children play together, the nature of that play, and any possible link with children s development.In almost a
53、ll the studies surveyed, there was a consistent relation between father-child play and children s subsequent ability to control their feelings. Children who enjoyed high-quality playtime with their fathers were less likely to exhibit emotional and behavioral problems. They also appeared to be better
54、 at controlling their aggression, and less likely to attack other children during disagreements at school.“Physical play creates fun, exciting situations in which children have to apply self-control,” Ramchandani said. “You might have to control your strength. It s a safe environment in which childr
55、en can practise how to respond. If they react the wrong way, they might get told off, but it s not the end of the worldand next time they might remember to behave differently.”12. The underlined word “supervising” in paragraph 2 is closest in meaning to _.A. acknowledgingB. regulatingC. exhibitingD.
56、 understanding13. Which of the following statements would Paul Ramchandani probably agree with?A. Father-child play is extremely influential.B. The research still has space for improvement.C. Fathers neednt correct children s behaviour at play.D. Physical play should be carried out with great cautio
57、n.14. What does the text say about the Cambridge review?A. It lasted for more than four decades.B. It focused on early parent-child play.C. It made full use of others research fruits.D. It stressed the importance of the length of playtime.15. What can be the best title for the text?A. To Develop Sel
58、f-Controllable Children, Play with ThemB. Playing Enables Children to Improve Their Self-ControlC. Playing Together May Benefit Father-Child RelationshipD. Playtime with Dad May Improve Children s Self-Control【答案】12. B 13. B 14. C 15. D【解析】【分析】这是一篇说明文。本文主要介绍了研究发现和爸爸一起玩耍可能有助于提高孩子的自控力。【12题详解】词义猜测题。根据画
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-549869.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
