分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 18

类型河南省新蔡县第一高级中学2021-2022学年高一上学期10月月考英语试题 WORD版含解析.doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:555223
  • 上传时间:2025-12-10
  • 格式:DOC
  • 页数:18
  • 大小:106.50KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    河南省新蔡县第一高级中学2021-2022学年高一上学期10月月考英语试题 WORD版含解析 河南省 新蔡县 第一 高级中学 2021 2022 学年 上学 10 月月 英语试题 WORD 解析
    资源描述:

    1、2021-2022学年河南省新蔡县第一高级中学高一上学期10月月考英语试题第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题; 每小题2分, 满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AInspiring young minds!TOKNOW Magazine is a big hit in the world of childrens publishing, bringing a unique combination of challenging ideas and good fun to young fans every month.Sounds

    2、 too good to be true?Take a look onlineevidence shows that thousands of teachers and parents know a good thing when they see it and recommend TOKNOW to their friends.Happy Birthday All Year!What could be more fun than a gift that keeps coming through the letterbox every month? The first magazine wit

    3、h your gift message will arrive in time for the special day.SUBSCRIBE(订阅) NOWAnnual(年度)SubscriptionEurope 55 Rest of World 65Annual Subscription with Gift PackIncludes a Mammoth Map, a passport Puzzle Booklet, and SubscriptionEurope 60 Rest of World 70Refund Policythe subscription can be cancelled w

    4、ithin 28 days and you can get your money back.1. Why is TOKNOW a special magazine?A. It entertains(使愉悦)young parents.B. It provides serious advertisements.C. It publishes popular science fictions(小说).D. It combines fun with complex concepts.2. How much should you pay if you make a 12month subscripti

    5、on to TOKNOW with gift pack from China?A. 55.B. 60.C. 65.D. 70.3. Subscribers of TOKNOW would get _.A. free birthday presentsB. full refund within 28 daysC. membership of the TOKNOW clubD. chances to meet the experts in person【答案】1. D 2. D 3. B【解析】【分析】这是一篇应用文。短文介绍了杂志“TOKNOW”以及订阅的相关信息。【1题详解】细节理解题。根据I

    6、nspiring young minds!中的“TOKNOW Magazine is a big hit in the world of childrens publishing, bringing a unique combination of challenging ideas and good fun to young fans every month.”(TOKNOW杂志是儿童出版界的一个大热门,每个月都会为年轻粉丝带来独特的挑战性想法和乐趣。)由此可知,为什么TOKNOW是一本特别杂志是因为它结合了乐趣和复杂的概念。故选D项。【2题详解】细节理解题。根据“Annual Subscri

    7、ption with Gift Pack ;Europe 60 Rest of World 70”(度订购及礼品包,欧洲60,世界的其它地区70)由此可知,如果您订阅12个月的TOKNOW且有来自中国的礼品包,您应该支付70。故选D项。【3题详解】细节理解题。根据“Refund Policythe subscription can be cancelled within 28 days and you can get your money back.”(退款政策订阅可在28天内取消,您可以拿回您的钱)由此可知,TOKNOW的用户将在28天内获得全额退款。故选B项。BIt is hard to

    8、say the first day of school in the United States because when the first day of school is and what happens on the first day of school usually are different by districts(地区). The first day of school for many school districts in different states is on the day after the first Monday in September. In som

    9、e other school districts, school begins in mid-to-late August. For example, the Denver, Colorado schools go back in mid-August and schools in Cleveland, Ohio start back usually one week before the first Monday in September. The Boston, Chicago, New York City and San Diego schools start back on the T

    10、uesday or Wednesday after the first Monday in September. Schools in Cleveland, Ohio used to start the school year on the day after the first Monday in September, but in the 1976-1977 and 1977-1978 academic years, the school year was affected by several bad snowstorms, extreme cold. In the 1978-1979

    11、school year, the Ohio Department of Education moved the start of the year to late August, one week before the first Monday in September. This went into effect in the 1980-1981 school year. In most school districts in Utah, the school year starts between August 25 and August 30, and goes until the la

    12、st week of May or the first week in June next year. In American high schools, the freshmen class usually goes back one or two days before the rest of the school body for an orientation(迎新)period. An orientation period helps the freshmen get familiar with their new school, its rules, and surroundings

    13、. In some schools, the freshmen classes have their photographs taken for identification purposes. Some high schools have tried to make the first week of school fun for incoming freshmen.4. According to the passage, which schools start their school year the earliest?A. Schools in Denver.B. Schools in

    14、 Cleveland.C. Schools in New York City.D. Schools in Boston.5. Why did the Ohio Department of Education change the start of the school year?A. Because of some political events.B. Because of the entrance examinations.C. Because of the increasing number of students.D. Because of the extreme weather.6.

    15、 How many months does the school year last in schools in Utah?A. About seven months.B. About eight months.C. About nine months.D About ten months.7. The article is probably taken from _.A. a book about ones life storyB. an official website of educationC. an advertisement in a newspaperD. a sports ma

    16、gazine【答案】4. A 5. D 6. C 7. B【解析】【分析】这是一篇说明文。美国开学第一天的日期没有明文规定,因地区而异。【4题详解】细节理解题。根据文章第二段中的For example, the Denver, Colorado schools go back in mid-August and schools in Cleveland, Monday in September. 可知,丹佛的学校在八月中旬开学,克里夫兰的学校通常在9月的第一个星期一之前开始。波士顿,芝加哥,纽约和圣地亚哥的学校在9月的第一个星期一之后的周二或周三开始。综上所述,丹佛的学校开学最早。故选A项。【

    17、5题详解】细节理解题。根据文章第三段中的but in the 1976-1977 and 1977-1978 academic years,the school year was affected by several bad snowstorms,extreme cold可知俄亥俄州的学校受到暴风雪的影响,因而开学日发生了变化。故选D项。【6题详解】推理判断题。根据文章的第四段 In most school districts in Utah, the school year starts next year.可知犹太州学年从8月25日到8月30日开始,一直持续到5月的最后一周或明年6月的第

    18、一周,持续时间为九个月左右,故选C。【7题详解】推理判断题。通读全文可知,本篇文章讲的是有关美国学校开学第一天的日期的内容,应属教育类,故选B项。CWhen I was about 12, I had an enemy, a girl who liked to point out my shortcomings(缺点). Week by week her list grew: I was very thin, I wasnt a good student, I talked too much, I was too proud, and so on. I tried to bear all th

    19、is as long as I could. At last, I became very angry. I ran to my father with tears in my eyes.He listened to me quietly, then he asked. “Are the things she says true or not? Janet, didnt you ever wonder what youre really like ? Well, you now have that girls opinion. Go and make a list of everything

    20、she said and mark the points that are true. Pay no attention to the other things she said.”I did as he told me. To my great surprise, I discovered that about half the things were true. Some of them I couldnt change (like being very thin), but a good number I couldand suddenly I wanted to change. For

    21、 the first time I go to fairly clear picture of myself.I brought the list back to Daddy. He refused to take it.“Thats just for you,” he said.“You know better than anyone else the truth about yourself. But you have to learn to listen, not just close your ears in anger and feeling hurt. When something

    22、 said about you is true, youll find it will be of help to you. Our world is full of people who think they know your duty. Dont shut your ears. Listen to them all, but hear the truth and do what you know is the right thing to do.”Daddys advice has returned to me at many important moments. In my life,

    23、 Ive never had a better piece of advice.8. What did the father do after he had heard his daughters complaint?A. He told her not to pay any attention to what her“enemy” had said.B. He criticized (批评) her and told her to overcome her shortcomings.C He told her to write down all that her“enemy” had sai

    24、d about her and pay attention only tothe things that were true.D. He refused to take the list and have a look at it.9. What does “Week by week her list grew” mean?A. Week by week she discovered more shortcomings of mine and pointed them out to me.B. She had made a list of my shortcomings and she kep

    25、t on adding new ones to it so that it was growing longer and longer.C. I was having more and more shortcomings as time went on.D. Week by week, my shortcomings grew more serious.10. Why did her father listen to her quietly?A. Because he believed that what her daughters “enemy” said was mostly true.B

    26、. Because he had been so angry with his daughters shortcomings that he wanted to show this by keeping silent for a while.C. Because he knew that his daughter would not listen to him at that moment.D. Because he wasnt quite sure which girl was telling the truth.11. Which do you think would be the bes

    27、t title for this passage?A. Not an Enemy, but the Best FriendB. The Best Advice Ive Ever HadC. My FatherD. My Childhood【答案】8. C 9. A 10. A 11. B【解析】【分析】本文是记叙文。本文主要叙述了当作者遇见一个专门找自己错误的敌人,父亲建议作者找出对方所说自己缺点中正确的部分,并改正这些错误。这个建议对作者的成长有很大的作用。【8题详解】细节理解题。根据文章第二段最后两句“Go and make a list of everything she said an

    28、d mark the points that are true. Pay no attention to the other things she said.”(去把她说每句话都列出来,并把正确的地方标记出来。别理会她说的其他事情。)可知,父亲建议她列出别人所说出她的缺点,并且只注意那些说的正确的事。故选C。【9题详解】 推理判断题。根据前一句“When I was about 12, I had an enemy, a girl who liked to point out my shortcomings(缺点).Week by week her list grew”可知,她很喜欢指出我的缺

    29、点。逐渐地,她的名单在增加。也就是说她发现我越来越多的缺点了,并且给我指了出来。故选A。【10题详解】 推理判断题。根据第二段前两句“He listened to me quietly, then he asked.“Are the things she says true or not? Janet, didnt you ever wonder what youre really like?”(父亲只是静静地听着,从他的问题:她说的事情是对的还是错的?难道你不想知道真实的你是什么样子吗?)从这两个问题可以看出父亲认为对方的说法大部分是正确的。故选A。【11题详解】主旨大意题。作者在本文中叙述

    30、了自己遇见了一个专门找我错误的“敌人”。父亲建议我找出对方所说内容中正确的部分,并加以改正。根据文章最后一句In my life, Ive never had a better piece of advice.可知B项:我曾经得到的最好的建议。与全文中心思想相一致。故选B。 DWaste can be seen everywhere in the school.Some students ask for more food than they can eat and others often forget to turn off the lights when they leave the c

    31、lassroom.They say they can afford these things.But I dont agree with them.Waste can bring a lot of problems.Although China is rich in some resources, we are short of others,for example,fresh water. It is reported that we will have no coal or oil to use in 100 years.So if we go on wasting our resourc

    32、es,what can we use in the future and where can we move? Think about it.I think we should say no to the students who waste things every day. Everybody should stop wasting as soon as possible.In our everyday life,we can do many things to prevent waste from happening, for example,turn off the water tap

    33、s when we finish washing,turn off the lights when we leave the classroom,try not to order more food than we need,and so on. Little by little,everything will be changed.Waste can be stopped one day if we do our best.12. What may happen in 100 years?A. We may still have enough oil.B. We may still have

    34、 enough coal.C. We may have a little oil.D. We may have no coal or oil to use.13. Which of the following is right?A. Waste brings problems.B. Waste can bring no problem.C. China is rich in fresh water.D. Students never waste things.14. Which is the best title of this passage?A. Stop WastingB. School

    35、 LifeC. Waste in the SchoolD. Rich Resources in China15. What is the attitude of the author?A. SupportiveB. DoubtfulC. criticalD. Indifferent【答案】12. D 13. A 14. A 15. C【解析】【分析】本文是一篇议论文。讲述了在学校中存在倒掉多余的食物,离开教室时忘记关灯等浪费行为,而浪费行为会给我们的未来带来很多问题,因此我们要杜绝浪费行为的发生。【12题详解】细节理解题。根据第二段第三句“ It is reported that we wil

    36、l have no coal or oil to use in 100 years.”(据报道,100年后我们将没有煤或石油可供使用。)可知100年后会发生的事情是:我们可能没有煤或石油可供使用。故选D。【13题详解】细节理解题。根据第二段第一句“Waste can bring a lot of problems.”(浪费会带来很多问题。)可知浪费会带来很多问题。故选A。【14题详解】推理判断题。短文的第一段列举一些浪费现象,引出第二段浪费带来的问题和最后一句“ Everybody should stop wasting as soon as possible.”(每个人都应该尽快停止浪费。)

    37、可知浪费行为会给我们的未来带来很多问题,因此我们要杜绝浪费行为的发生。Stop Wasting(停止浪费)符合主旨。故选A。【15题详解】推理判断题。文章第一段列举了一系列的浪费问题,最后一句引出“They say they can afford these things. But I dont agree with them.”(但我不同意他们的观点。)可知作者的态度是批判性的。故选C。【点睛】阅读理解解题步骤:首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意因为阅读理解题一般没有标题,所以,速读全文,抓住中心主旨很有必要,在速读的过程中,应尽可能多地捕获信息材料。其次,细读题材,各个击破,掌握全

    38、文的大意之后,细细阅读每篇材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息要善于抓住每段的主题句,阅读时,要有较强的针对性,对于捕获到的信息,要做认真分析,仔细推敲,理解透彻,只有这样,针对题目要求,才能做到稳、准。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。How to Make Small TalkTheres nothing small about small talk. Many great friendships and relationships have started wi

    39、th small talk. Small talk helps you build a meaningful relationship with a person. _16_ If you want to know how to master small talk,just follow these steps._17_If you want to make a person feel comfortable,the best thing to do is have an open attitude and direct your body toward that person without

    40、 being too forceful. Just make eye contact,dont cross your arms,and face your shoulders toward that person. This will make the person feel like youre giving him all of your attention.Put away your phone. Theres nothing more annoying than talking to a person who is often checking his cellphone.Though

    41、 you should look eager(热切的)to talk to the person,dont look too eager. Dont lean so close that you may scare him away. _18_Give a friendly greeting. If youre seeing someone you already know,just say hello and greet her by her name,Hi,Jen,its good to see you. _19_ If you dont know the person,introduce

    42、 yourself first so you feel more confident and in control of the conversation._20_ Just a simple I love your shoes-where did you get them?can get you into a fun conversation about shoe shopping. Even if the praise doesnt lead anywhere,it will still make the person feel more appreciated before you st

    43、art discussing other subjects. A. Start with small praise.B. Have friendly body language.C. Focus your attention on their shoes.D Many people are annoyed by a close-talker.E. It also benefits you in the professional world.F. You will feel uncomfortable when close to others.G. This is simple and dire

    44、ct and lets the person know youre excited to talk.【答案】16. E 17. B 18. D 19. G 20. A【解析】【分析】这是一篇说明文。闲聊是一种重要的交际活动,它有助于人们与他人建立起一段有意义的关系,但是闲聊也需要技巧。【16题详解】上文谈到了闲聊可以build a meaningful relationship,E项中also benefits you in the professional world(这在专业领域对你也有好处)与此照应,说明闲聊的益处,故选E项。【17题详解】从文章篇章结构分析,本空应选择一个主题句。下文中

    45、的eye contact 以及dont cross your arms 等都是肢体语言,B项要有友好的肢体语言概括全段,故选B项。【18题详解】上文中的Dont lean so close that you may scare him away表明不要过分地靠近他人,承接上文,D项近距离交谈者会使许多人感到厌烦切题,进一步解释了上文,故选D项。【19题详解】上文If youre seeing someone you already know,just say hello and greet her by her name,Hi,Jen,its good to see you.举例说明,遇到认识

    46、的人要主动向他人问候,承接下文,G项“让这个人知道和他说话你很开心”切题。G项中的This指代上文的例子,说明了向他人打招呼的好处。故选G项。【20题详解】这是尾段的主题句。尾段举的例子I love your shoes是对他人的赞美,且下文Even if the praise中的praise也是提示,A项“从小小的赞美开始” 能够概括全段,故选A项。第三部分 英语知识运用(共两节,满分45分)第一节:完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。My mother is 92. Unless I hav

    47、e to be out of town, each week I take my mother to do her _21_ and visit the doctor, providing _22_ and transportation. During the week, however, she likes to go to a nearby store to _23_ some small things she needs. Last week she walked up to the store, but when she went to pay for her groceries, s

    48、he was _24_ about three dollars. The only _25_ to pay for the groceries was to take off the _26_ she could do without: a bottle of rubbing alcohol(医用酒精)and a bar of soup. By taking of these, she was able to _27_ the new total to the amount of cash she had with her. At this store, people _28_ and the

    49、n go off to the side to _29_ their own groceries. My mother was putting her groceries into shopping bags when a _30_ came up to her and said, Here are the things that you _31_ . handing her the rubbing alcohol and the _32_ . My mother, who is never speechless, was speechless. She _33_ for the womans

    50、 name and address so that she could _34_ her. The woman told her it was her _35_ .My mother was so _36_ by her gesture that she decided to go back to the store and give the cashier(收银员)a five-dollar bill to keep on hand _37_ the same happened to someone else if they didnt have enough _38_ for all of

    51、 their groceries. So, whoever you are, thank you for the random act of _39_ that not only helped my mother out, but _40_ too.21. A. exerciseB. houseworkC. cookingD. shopping22. A. rewardB. medicineC. companyD. shelter23. A. returnB. colletC. orderD. buy24. A. shortB. cautiousC. wrongD. concerned25.

    52、A. aimB. wayC. adviceD. reason26. A. weightB. thingsC. maskD. glasses27. A. raiseB. addC. bringD. switch28. A. show upB. call inC. check outD. sit down29. A. storeB. selectC. deliverD. bag30. A. strangerB. cashierC. friendD. doctor31. A. looked forB. talked aboutC. threw awayD. put back32. A. receip

    53、tB. soapC. cashD. bottle33. A. askedB. waitedC. caredD. searched34. A. repayB. trustC. recognizeD. help35. A. luckB. chanceC. giftD. turn36. A. surprisedB. amusedC. touchedD. convinced37. A. in caseB. even ifC. as thoughD. so that38. A. energyB. moneyC. spaceD. time39. A. faithB. courageC. kindnessD

    54、. honor40. A. made her dayB. changed her mindC. caught her eyeD. met her demand【答案】21. D 22. C 23. D 24. A 25. B 26. B 27. C 28. C 29. D 30. A 31. D 32. B 33. A 34. A 35. C 36. C 37. A 38. B 39. C 40. A【解析】【详解】【解析】【分析】这是一篇记叙文。本文讲述了在商店购物时,作者的母亲带的钱不够,不得不将一些东西又放回去。一位陌生女人为作者母亲买下了这些东西。陌生人的行为感动了作者的母亲,她决定将

    55、这份善意传递下去。【小题1详解】 考查名词词义辨析。句意:每周,我带母亲去购物,看医生。exercise锻炼;housework家务活;cooking烹饪;shopping购物。根据上文中的“My mother is 92”和下一句中的“go to a nearby store”可知,作者母亲年纪大,每周作者带着母亲去“购物”。故选D。【小题2详解】 考查名词词义辨析。句意:每周,我都带母亲去购物,看医生,提供陪伴和交通工具。reward报酬,酬谢;medicine药;company陪伴;shelter遮蔽,庇护。根据前文“My mother is 92I take my mother to

    56、do her shopping and visit the doctor”可知,作者“陪同”上了年纪的母亲去购物,看医生。故选C。【小题3详解】 考查动词词义辨析。句意:但是,在这一周里,母亲喜欢去附近的一个商店买她需要的一些小东西。return返回;collect收集;order订购;buy买。根据下文中的“small things she needs”可知,作者母亲去一家附近的商店去“买”她所需要的一些小东西。故选D。【小题4详解】 考查形容词词义辨析。句意:当她去付款的时候,她缺了大约3美元。short缺少的;cautious谨慎的;wrong错误的;concerned关心的。根据下文中

    57、的“The only way to pay for the groceries was to take off the 39 she could do without”可知,作者的母亲想要支付这些东西的唯一方式就是把可以不买的医用酒精和肥皂放下。由此推知,作者的母亲带的现金不够。故选A。【小题5详解】 考查名词词义辨析。句意:支付这些东西的唯一“方式”把可以不买的医用酒精和肥皂放下。aim目标;way方法,方式;advice建议;reason原因。结合上题解析可知,作者的母亲带的现金不够,所以把可以不买的医用酒精和肥皂放下是她能够支付这些东西的唯一“方式”。故选B。【小题6详解】 考查名词词义

    58、辨析。句意:支付这些东西的唯一“方式”把可以不买的医用酒精和肥皂放下。weight重量;things东西;mask口罩;glasses眼镜。根据下文中的“a bottle of rubbing alcohol and a bar of soap”可知,医用酒精和肥皂是作者母亲暂时可以不买的“东西”。故选B。【小题7详解】 考查动词词义辨析。句意:通过拿掉这些东西,她最终能够使现在的商品总值达到了她所带的现金金额范围。raise提高;add添加;bring使处于某种状况,使到某地;switch转变。根据上文可知,母亲拿掉了一些东西才能够使得现在的商品总值达到了她所带的现金金额。bring sth

    59、. to sth.表示“使处于某种状况”,符合语境。该处指“使商品总值达到母亲所带金额范围之内”。故选C。【小题8详解】 考查动词短语辨析。句意:在这家商店里,人们先结账,然后到一边去把他们买的东西装到袋子里。show up出现,露面;call in叫来,拜访;check out结账离开;sit down坐下。根据空后的“then go off to the side”可知,在这家商店里,人们先结账,然后到一边去。故选C。【小题9详解】 考查动词词义辨析。句意:在这家商店里,人们先结账,然后到一边去把他们买的东西装到袋子里。store贮藏;select挑选;deliver递送;bag把装进袋子

    60、。根据下一句中的“putting her groceries into shopping bags”可知,在这间店里,人们结完账之后,然后走到一边,将所购之物装进购物袋。故选D。【小题10详解】考查名词词义辨析。句意:我的母亲正在把买的东西放进袋子里,这时候突然一个陌生人走过来,说。stranger陌生人;cashier收银员;friend朋友;doctor医生。根据下文中的“She _ for the womans name and address”可知,这个女人对作者的母亲而言是个陌生人,所以作者母亲要她的姓名和地址。故选A。【小题11详解】 考查动词短语辨析。句意:这是你放回去的东西。l

    61、ook for寻找;talk about谈论;throw away扔掉;put back放回。根据上一段的“take off the _ she could do without:a bottle of rubbing alcohol and a bar of soap. By taking off these”可知,由于缺大约3美元,作者母亲将医用酒精和肥皂拿出来,放回到货架上。故选D。【小题12详解】 考查名词词义辨析。句意:递给她医用酒精和肥皂。receipt收据;soap肥皂;cash现金;bottle瓶子。根据上文中的“take off the 41 she could do wit

    62、hout:a bottle of rubbing alcohol and a bar of soap. By taking off these”可知,作者母亲放回去的有医用酒精和一块肥皂。现在陌生人帮作者母亲又把这些东西买了下来。故选B。【小题13详解】 考查动词词义辨析。句意:她要这个女人的姓名和地址。ask询问;wait等待;care在乎;search搜索。根据上文可知,陌生女人帮助了作者母亲,所以作者母亲想要对方的姓名和住址以便报答对方的帮助。故选A。【小题14详解】 考查动词词义辨析。句意:她要这个女人的姓名和地址以便她可以报答她。repay报答;trust信任;recognize认出

    63、;help帮助。根据上文可知,陌生女人帮助了作者母亲,所以作者母亲询问对方的姓名和住址,这样就可以报答对方了。故选A。【小题15详解】考查名词词义辨析。句意:这个女人告诉她这是她的礼物。luck运气;chance机会;gift礼物;turn(依次轮到的)机会。根据下一句中的“She was so _ by her gesture that ”可知,这个女人并没有告诉作者母亲她的姓名地址,并不期望作者母亲的报答。所以这是她给母亲的“礼物”。故选C。【小题16详解】 考查形容词词义辨析。句意:我的母亲如此感动以至于她决定回到那家商店给收银员5美元的钞票。surprised惊讶的;amused被逗乐

    64、的;touched受到触动的,感动的;convinced相信的。陌生女人的无私帮助感动了母亲。故选C。【小题17详解】 考查短语辨析。句意:她决定回到商店,给收银员一张5美元的钞票,以防同样的事情(即:没有足够的钱支付所购买的东西)发生在其他人身上。in case以防,万一;even if即使;as though尽管;so that以便,结果。如果其他人遇到没有足够的钱支付所购买的东西时,母亲的五美元钞票可以提供一些帮助。所以母亲给收银员一张5美元的钞票,就是以防同样情况的发生。故选A。【小题18详解】 考查名词词义辨析。句意:她决定回到商店,给收银员一张5美元的钞票,以防同样的事情(即:没有

    65、足够的钱支付所购买的东西)发生在其他人身上。energy能量,精力;money钱;space地方,空间;time时间。根据上文中的“a five-dollar bill”可知,作者母亲给收银员一张5美元的钞票,以防有人没有足够的“钱”来支付他们所购买的东西。故选B。【小题19详解】 考查名词词义辨析。句意:不管你是谁,都要谢谢你善意的行为。faith信任,信念;courage勇气;kindness善良;honor荣誉。陌生女人帮助母亲,这是一种“善意的”行为。故选C。【小题20详解】 考查动词短语辨析。句意:谢谢你善意的行为,这种行为不经帮助了我的母亲,而且使她很开心。make ones da

    66、y使某人开心;change ones mind改变主意;catch ones eye吸引某人的注意力;meet ones demand满足某人的要求。得到帮助,作者母亲心情愉悦,十分开心。故选A。第二节:(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Keeping a diary in English is one of the _41_(use) ways to improve our English writing ability._42_(compare) with other forms of writing, it is s

    67、horter and takes less time. It can help us to develop the habit of thinking in English._43_ we keep trying this practice, gradually well learn how to express _44_(us) in English. In keeping a diary in English, we certainly run up against many difficulties. In _45_ first place, it often happens that

    68、we have trouble _46_(find) appropriate words and phrases to give expression to our mind. Secondly, there are many idiomatic ways of saying things in Chinese. And it is extremely hard for us to put them into English _47_(proper)As far as I know, my _48_(suggest) is that we should always have a notebo

    69、ok and a ChineseEnglish dictionary within easy reach. Whenever something _49_(trouble) us, we can first put it down in our notebook and then refer to our dictionary. We can also turn to our English teacher for help, if necessary. In short, I believe that it is useful _50_ (keep) a diary in English f

    70、or the development of our writing skills.【答案】41. useful 42. Compared 43. If 44. ourselves 45. the 46. finding 47. properly 48. suggestion 49. troubles 50. to keep【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了写英语日记这一提高英语写作能力的方法,详述了其好处和可能遇到的困难。【41题详解】考查形容词。句意:用英语记日记是提高我们英语写作能力的有效方法之一。修饰后文名词ways应用形容词useful,作定语。故填useful。【42题详解】

    71、考查非谓语动词。句意:与其他写作形式相比,它更短,花费更少的时间。短语be compared with “与相比”,此处省略be动词,用过去分词作状语。句首单词首字母要大写。故填Compared。【43题详解】考查状语从句。句意:如果我们坚持这样做,慢慢地我们就会学会用英语来表达自己。根据语境并分析句子结构可知,前半句表示的是一种条件,表示“如果”应用if引导条件状语从句。句首单词首字母要大写。故填If。【44题详解】考查代词。句意:如果我们坚持这样做,慢慢地我们就会学会用英语来表达自己。短语express oneself “表达某人自己”,结合句意表示“我们自己”应用反身代词ourselve

    72、s。故填ourselves。【45题详解】考查冠词。句意:首先,经常发生的是,我们很难找到合适的单词和短语来表达我们的思想。根据句意“首先”可知短语为in the first place。故填the。【46题详解】考查非谓语动词。句意:首先,经常发生的是,我们很难找到合适的单词和短语来表达我们的思想。结合句意表示“做某事有困难”可知短语为have trouble (in) doing sth.。故填finding。【47题详解】考查副词。句意:我们很难把它们正确地译成英语。修饰动词put应用副词properly。故填properly。【48题详解】考查名词。句意:据我所知,我的建议是我们应该随

    73、时准备一本笔记本和一本汉英词典。此处作主语,表示“建议”应用名词suggestion,后文is提示应用单数形式。故填suggestion。【49题详解】考查主谓一致和时态。句意:每当有事情困扰我们,我们可以先把它放在我们的笔记本,然后查阅我们的字典。在whenever引导的时间状语从句中,陈述客观事实用一般现在时,主语something为不定代词,谓语动词应用第三人称单数。故填troubles。【50题详解】考查非谓语动词。句意:总之,我认为用英语记日记对提高写作能力是很有用的。此处为“it be+adj.+不定式短语”句型,it作形式主语,不定式为真正主语。故填to keep。第四部分 写作

    74、第一节 短文改错(共10分)51. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有 10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号( ),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下而写出修改后的词。注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。Good morning everyone! Today I want to say something about my parent. My father is a ho

    75、nest businessman and has to support the whole family. He laugh so much that he can even give me a smile at the most difficult time in her life. He always tells me to taking a positive attitude towards everything because its useless to cry. My mother is the most busiest person in the family, which al

    76、ways has a lot of housework to do. But she never complains. She treats another people with respect, so everybody likes her. Ordinarily as they are, they are truly my best teachers and I am very proud them.【答案】1.parentparents2.aan3.laughlaughs4.herhis/our5.takingtake6.将most去掉7.whichwho8.anotherother9

    77、.OrdinarilyOrdinary10.在proud后面加of【解析】【分析】这是一篇记叙文。作者介绍了自己的父母并表达了对他们的爱。【详解】1.考查名词。句意:今天我想说一些关于我父母的事情。根据下文的“My father is”和“My mother is”可知,此处指“父母双方”,需用名词复数形式。故将parent改为parents。2.考查冠词。句意:我的父亲是一个讲诚信的商人,必须养家糊口。honest的发音以元音音素开头,需用不定冠词an修饰。故将a改为an。3.考查主谓一致。句意:他笑得那么多,他甚至可以在他(我们)生活中最困难的时候给我一个微笑。主语为He ,谓语动词使用第

    78、三人称单数形式。故将laugh改为laughs。4.考查代词。句意同上。此处指的是在父亲或我们一家人在最艰难的时候,父亲仍然能带给我微笑。此处表示“他的/我们的”。故将her改为his/our。5.考查非谓语动词。句意:他总是告诉我要对一切都采取积极的态度,因为哭是没有用的。tell sb. to do sth.为固定短语,意为“告诉某人做某事”。故将taking改为take。6.考查形容词最高级。句意:我的妈妈是家里最忙的人,她总是有很多家务要做。busiest为形容词最高级,前面不能加most。故将most去掉。7.考查定语从句。句意同上。此处引导非限制性定语从句,先行词my mother

    79、,指人,在定语从句中作主语,需用关系代词who引导。故将which改为who。8.考查形容词。句意:她尊重别人,所以大家都喜欢她。此处表示“其他人”,需用“other(其他的)修饰复数名词people,another表示“另一的”,后面加可数名词单数形式。故将another改为other。9.考查形容词。句意:尽管他们很普通,但他们确实是我最好的老师,我为他们感到骄傲。as意为“尽管”,引导让步状语从句时,句子使用部分倒装,此处需用形容词作表语。故将Ordinarily改为Ordinary。10.考查固定短语。句意同上。be proud of为固定短语,意为“以为骄傲”。故在proud后面加o

    80、f。第二节书面表达(满分25分)52. 假设你叫李华,前两天你收到英国笔友Henry的来信,他在信中介绍了他最喜欢的数学老师Mr.Green, 并询问你最喜欢的老师。请根据以上提示,给他写封回信介绍你最喜欢的老师。信中要包含以下要点:1最喜欢的老师所教的科目;2你喜欢他或她的理由;3他或她帮助你的一次经历与感受。注意:1.词数80左右, 开头与结尾已经给出, 不计入总词数;2可适当增加细节, 以使行文连贯。Dear Henry,I am glad to hear that you get on very well with your maths teacher, Mr.Green.Now Id

    81、 like to tell you about my favourite teacher._Best wishes!Yours,Li Hua【答案】Dear Henry,I am glad to hear that you get on very well with your maths teacher, Mr. Green. Now Id like to tell you about my favourite teacher. Mr. Gao is my physics teacher. He is the best teacher I have ever had. He is patien

    82、t and friendly but sometimes strict, too. He can make his lessons lively and interesting. Going to his lessons is something we look forward to.Physics is not my favourite subject and I find physics is much harder in Senior High school than in Junior High school. I almost wanted to give up. Mr. Gao g

    83、ave me some advice on how to improve my physics. He even often helps me in his spare time. Now my physics is improving and I have become more confident! I think I am really lucky to have him as my physics teacher.Best wishes!YoursLi Hua【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生给英国笔友Henry写一封回信,在信中介绍你最喜欢的老师。【详解】第一步:审题体

    84、裁:应用文时态:根据提示,时态主要为一般现在时。结构:总-分-总法要点:1最喜欢的老师所教的科目;2你喜欢他或她的理由;3他或她帮助你的一次经历与感受。第二步:列提纲 (重点词组)get on very well with ;patient and friendly ; make his lessons lively and interesting; look forward to; give up; gave me some advice on; in his spare time;be lucky to第三步:连词成句1.I am glad to hear that you get on

    85、very well with your maths teacher, Mr. Green. 2.Now Id like to tell you about my favourite teacher.3. Mr. Gao is my physics teacher. He is the best teacher I have ever had. 4.He is patient and friendly but sometimes strict, too. 5.He can make his lessons lively and interesting. 6.Going to his lesson

    86、s is something we look forward to.根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第四步:连句成篇(衔接词)(供参考)1.表并列补充关系:and;Besides;Moreover2.表因果关系:so;therefore连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰。【点睛】高分句型1He is the best teacher I have ever had.省略关系代词的定语从句。高分句型1 Going to his lessons is something we look forward to.运用了动名词和定语从句。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:河南省新蔡县第一高级中学2021-2022学年高一上学期10月月考英语试题 WORD版含解析.doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-555223.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1