分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 23

类型河南省豫南市级示范性高中2019_2020学年高二英语上学期联考试题含解析.doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:558890
  • 上传时间:2025-12-10
  • 格式:DOC
  • 页数:23
  • 大小:104KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    河南省 豫南市级 示范性 高中 2019 _2020 学年 英语 上学 联考 试题 解析
    资源描述:

    1、河南省豫南市级示范性高中2019-2020学年高二英语上学期联考试题(含解析)第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共 15小题;每小题2 分,分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该 项涂黑。AThe annual World Economic Forum (经济论坛) took place in Davos, Switzerland, in Jan. 23-26, 2018. What did Chinese entrepreneurs (企业家) speak in the forum? Are there some quota

    2、ble quotes for you?Jack Ma, founder and executive chairman of Alibaba Group“I think globalization cannot be stopped no one can stop globalization, no one can stop trade. If trade stops, the world stops. Trade is the way to dissolve (溶解,结束) the war not cause the war,” said Ma in Davos, “Google, Faceb

    3、ook, Amazon and Alibaba we are the luckiest companies of this century. But we have the responsibility to have a good heart, and do something good.”Richard Liu, founder and chief executive officer of JD“Business is not only a way to make money but also a way to contribute yourself, to help people,” L

    4、iu said in a speech in Davos. “How can we face the fractured (分化的)world? Thats the topics of the Davos this year. I think a very important thing in business is cooperation. If we can unite, work together, if we work very closely, I think we can bring more hope to the people and we can build more tru

    5、st between the people, countries and companies and partners,” he said.Jane Sun, CEO of Ctrip“Tourism is a sunrise industry. Since I entered Ctrip, every year there are new comers, which, first of all, shows that tourism is booming.” Sun told S in Davos. “We invested heavily in ABC. A refers to AI, B

    6、 is big data, and C is cloud computing. As we continue to expand overseas, these three will be very good weapons for us. So we think those mean opportunity,” she said.Hu Xiaoming, president of Aliyun“In 2018, people will see the development in various countries more closely connected with cloud comp

    7、uting. More manufacturing enterprises and financial institutions will start to use cloud, and cloud computing will increase the efficiency of technology and finance,” Hu told Xinhua in Davos.1. What do Chinese entrepreneurs like Jack Ma and Richard Liu focus more on?A. More huge jumps in profits.B.

    8、The joined efforts of mankind.C. Reducing production costs.D. The role of science in business.2. What is the main business of Ctrip?A. Tourism.B. The creation of AI.C. Computer.D. Financial service online.3. What does Hu think will promote global economic development?A. Economy recovery.B. The World

    9、 Economic Forum.C. Cloud computing.D. Financial efficiency.【答案】1. B 2. A 3. C【解析】这是一篇应用文。文章主要介绍了部分中国企业家在达沃斯论坛上发表的一些观点。【1题详解】推理判断题。根据文章第二段Jack Ma 说的I think globalization cannot be stopped no one can stop globalization, no one can stop trade.和第三段Richard Liu说的I think a very important thing in business

    10、is cooperation. If we can unite, work together, if we work very closely, 可知,这两个中国企业家更关注合作和人类的共同努力。B. The joined efforts of mankind.(人类的共同努力)符合以上说法。故选B项。【2题详解】细节理解题。根据文章第三段Jane Sun说的 Tourism is a sunrise industry. Since I entered Ctrip, every year there are new comers, which, first of all, shows that

    11、 tourism is booming.”可知,Ctrip的主要业务是旅游业。故选A项。【3题详解】推理判断题。根据文章最后一段Hu Xiaoming说的cloud computing will increase the efficiency of technology and finance可知,云计算将会提高技术和金融效率,Hu Xiaoming说的一整段话也都是围绕云计算的发展以及给世界带来的好处开展。故选C项。BI was selfish as a teenagerI usually spent my time thinking about myself and taking care

    12、 of my own needsI let my older brother do most of the work around the house until he left for collegeI let my mom and dad worry about our bills and problems while I read books, played, and lost myself in my own imaginationThis didnt change even when I went to college eitherI studied hard but only to

    13、 make my own life better Even when I started to explore my faith, it was only to increase my own happinessI married after graduation and decided to start a familyOf course, I had no idea what hard knocks reality had in store for my selfish soulSoon I found myself unemployed, deeply in debt, and with

    14、 a new baby on the wayl found out that life has little sympathy for spoiled peopleIn fact, all of the struggles I was going through were beating the selfishness slowly out of meStill,I didnt give up on happinessI knew that there must be a way to find itI finally realized, however, that it had to inc

    15、lude more than just my own needs, wants, and desiresThe answer began to make itself clear one night shortly after my baby boy was bornI got a bottle and held him in my armsAs I was feeding him I looked down and saw his big, innocent, trusting eyesI smiled and talked to himThen he smiled and I could

    16、feel my heart growing, expanding with loveI felt such peace and joyAt that moment I had a hint of the truth: it is by growing our hearts with love that we find our happinessCarolyn Arends wrote:The more people you let into your heart, the bigger your heart getsThe more love you get, the more love yo

    17、u have to giveIt just keeps growing. So, keep loving, keep living and keep caring. Keep growing your heart today, tomorrow, and always4. What do we know about the author from the first paragraph?A. He often helped his brother with houseworkB. He studied hard for his familyC. He was concerned about h

    18、is familyD. He put his own needs above others5. What did the author realize after he suffered in life?A. Spoiled people cant survive the hardship of life.B. Spoiled people are never happy in lifeC. Life is cruel to spoiled peopleD. Selfishness is helpful6. What can be inferred from the passage?A. Th

    19、e author loved kidsB. The author often fed his babyC. The author realized the importance of happinessD. When caring for his baby, the author got inspired7. Which can be the best title of the passage?A. Loving Others, a Way to HappinessB. The Elder One Grows, the More He GetsC. Help Others, Help Ones

    20、elfD. Keep Growing to Live a Happy Life【答案】4. D 5. C 6. D 7. A【解析】这是一篇记叙文。文章作者通过讲述自己从一个自私的人变为一个心中对他人有爱的人的成长经历,明白了“爱他人是获得幸福的方法”的道理。【4题详解】推理判断题。答案定位在第一段I usually spent my time thinking about myself and taking care of my own needs可知作者在青少年时期,较为自私,行为处事时,总是只考虑自己,几乎不为家人考虑,故选D。【5题详解】推理判断题。答案定位在第二段Soon I fou

    21、nd myself unemployed, deeply in debt, and with a new baby on the wayl found out that life has little sympathy for spoiled people(很快我发现自己失业,负债累累,还有一个新的婴儿。我发现生活中很少同情被宠坏的人。)由此推断出作者在遭遇了人生变故后,意识到生活对被宠坏的人是残忍的,故选C。【6题详解】推理判断题。答案定位在第三段As I was feeding him I looked down and saw his big, innocent, trusting ey

    22、esI smiled and talked to himThen he smiled and I could feel my heart growing, expanding with loveI felt such peace and joyAt that moment I had a hint of the truth: it is by growing our hearts with love that we find our happiness可知作者在照料孩子的过程中,作者受到了启示,了解到通往幸福的途径是心中充满爱,故选D。【7题详解】主旨大意题。文章作者通过讲述自己从一个自私的人

    23、变为一个心中对他人有爱的人的成长经历,明白了“爱他人是获得幸福的方法”的道理。故选A。CThe San Francisco Giants added a special pitcher(投球手)for the day. It was smallyet fierceHailey Dawson, who has a 3D-printed hand.The energetic 8-year-old from Nevada was invited to throw out the first pitch at the Giants game on Sunday. Dawson was born wit

    24、h Poland syndrome(综合症), a disorder in which affected individuals are born with missing or underdeveloped muscles on one side of the body. It affected her hand.With a traditional prosthetic(假肢)potentially costing thousands of dollars, Haileys mom, Yong Dawson turned to the University of Nevada, Las V

    25、egas for help. She emailed UNLV engineering, and they accepted the challenge. Brendan OToole, chairman of the mechanical engineering department, said he and his team had got a lot of requests, “but this one was different.” They got to work using a 3D-printer.Several prototypes(原型)and fittings later,

    26、 Dawson got her first hand about four years ago.Haileys mother said the hand had given her daughter a wonderful lift. “When she puts this robotic hand on, it changes her personality and confidence level,” Yong Dawson told CBS San Francisco. “I love seeing that. I just wanted her to have an even play

    27、ing field.”When she arrived at AT&T Park on Sunday, Hailey got to hang out with players in the shelter at the side of the sports field. They even let her try on their World Series rings.Using her 3D-printed hand, Dawson threw out the perfect first pitch. Then with a wave and a smile, she headed into

    28、 the stands to cheer on her newfound friends on the Giants.8. What caused the function loss of Haileys hand?A. A serious brain disorder.B. A born physical problem.C. An awful game accident.D. An unexpected infection.9. Why did Yong Dawson ask the University of Nevada for help?A. She couldnt find a s

    29、uitable hospital.B. She knew it had the advanced 3D-printer.C. She couldnt afford a traditional prosthetic.D. She was forced to accept the tough challenge.10. What is Haileys mothers attitude towards the 3D-printed hand?A. Skeptical.B. Positive.C. Ambiguous.D. Cautious.11. Which of the following is

    30、the best title for the text?A. Mothers love makes a huge differenceB. A talented young pitcher gets a great futureC. The 3D-printing technology is changing our lifeD. A girl with a3D-printed hand throws her first pitch【答案】8. B 9. C 10. B 11. D【解析】【分析】本文为记叙文。Hailey Dawson出生时患有Type症候群病,手残疾了。因为买不起昂贵的假肢

    31、,在一所大学的帮助下,装上了3D打印的手,这样赢得了自信,还成为巨人队的一名投手。8题详解】细节理解题。根据第二段最后一句Dawson was born with Poland syndrome(综合症), a disorder in which affected individuals are born with missing or underdeveloped muscles on one side of the body. It affected her hand.可知 Hailey Dawson出生时患有Type症候群,天生身体一侧缺少或发育不全的肌肉,影响了她手的发育。由此可得出天

    32、生的身体问题。分析选项可知B项符合题意,故选B。【9题详解】推理判断题。根据第三段第一句With a traditional prosthetic(假肢)potentially costing thousands of dollars, Haileys mom, Yong Dawson turned to the University of Nevada, Las Vegas for help根据文中说的“传统的假肢可能花费数千美元,黑利的妈妈Yong Dawson向拉斯维加斯内华达大学寻求帮助。”可知,传统的假肢太贵,买不起,才求助大学的。分析选项可知C项符合题意,故选C项。【10题详解】推

    33、理判断题。第四段的内容Haileys mother said the hand had given her daughter a wonderful lift. “When she puts this robotic hand on, it changes her personality and confidence level,”。句意:黑利的母亲说这只手让女儿手能作一些抬起动作。“当把这只机械手放在她的手上时,改变了他的个性和让她更自信“,由此可判断出黑利的母亲对此持肯定的态度。【11题详解】主旨大意题。通读全文可知,本文主要讲述一个天生手残疾的女孩,在一所大学的帮助下,装上了3D打印的手

    34、,并成为巨人队的一名投手。尤其是最后一段第一句.Using her 3D-printed hand, Dawson threw out the perfect first pitch.用她的3D打印的手投出了完美的第一个投球,这是本文的主旨。分析选项可知D项符合题意,故选D项。【点睛】依据细节进行推理判断。这种推理题要求在理解原文表面文字信息的基础上,做出一定判断和推论,从而得到文章的隐含意义和深层意义。推理题所涉及的内容可能是文中某一句话,也可是某几句话,但做题的指导思想都是以文字信息为依据,既不能做出在原文中找不到文字根据的推理,也不能根据表面文字信息做多步推理。也就是说,要做到判断有据,

    35、 推论有理, 忠实原文。切忌用自己的观点代替作者的本意,切忌片面思考,得出片面结论。如文中的第2题就属于推理判断题中根据事实细节,推断合理信息。【解题剖析】此题属于推理判断题中的-根据事实细节,推断合理信息。答案需要从文章的With a traditional prosthetic(假肢)potentially costing thousands of dollars, Haileys mom, Yong Dawson turned to the University of Nevada, Las Vegas for help进行推断。【答案定位】With a traditional pros

    36、thetic(假肢)potentially costing thousands of dollars, Haileys mom, Yong Dawson turned to the University of Nevada, Las Vegas for help根据文中说的“传统的假肢可能花费数千美元,黑利的妈妈Yong Dawson向拉斯维加斯内华达大学寻求帮助。”【推理关系】题干Why did Yong Dawson ask the University of Nevada for help?.文章内容With a traditional prosthetic(假肢)potentially

    37、 costing thousands of dollars,【答案】With a traditional prosthetic(假肢)potentially costing thousands C选项She couldnt afford a traditionalDYou have just won ten million yuan in a lottery (彩票) - how would you spend it? Before you know it, ten minutes had gone on daydreaming.There is a time and a place for

    38、daydreaming, but we dont have much control over that.Isnt it worrying that an estimated 30 to 50 percent of our waking time is spent daydreaming? What if your dentist is having that lottery daydream while removing your rotten tooth?Some studies suggest daydreaming makes us unhappy because we are not

    39、 focusing on what is around us but are instead thinking about the past or future.However, a recent study published in the journal Neuropsychologica finds that mind-wandering can be of benefit to us.The researchers measured the brain patterns of more than 100 people using an MRI (核磁共振成像) scanner.This

    40、 data was compared with tests on creative ability and a questionnaire on how much their minds usually wandered.Those whose minds wandered the most scored higher in creative ability tests and had more efficient brain systems measured in the MRI machine.Being efficient at mind-wandering means you can

    41、zone out and then naturally switch back in without missing any important point or step. Christine Godwin, the lead author of the latest study from the Georgia Institute of Technology, says that if you are focusing on difficult tasks, your performance will drop if your mind wanders. “But when tasks a

    42、re easy, people who have high cognitive ability can let their minds wander because it does not affect their performance. You may be thinking about upcoming goals or problem-solving. These are some of the positive sides to mind-wandering.”Mind-wandering can vary between being more practical or more e

    43、motional. What mind-wandering seems to be best at, researchers say, is coming up with new solutions to old problems. So, its not always a waste of time!12. The first paragraph serves as a(n)_ .A. explanationB. introductionC. commentD. background13. The study published in Neuropsychologica shows that

    44、 _.A. daydreaming makes us unhappyB. we are focusing on the past or futureC. mind-wandering is related to creative abilityD. MRI scanner is helpful in measuring the brain patterns14. What does the underlined phrase in paragraph 3 mean?A. get distracted.B. focus on.C. be affectedD. have control.15. W

    45、hat is the main idea of the passage?A. Mind-wandering might be dangerous.B. Daydreaming might bring benefits.C. Mind-wandering is not a waste of time.D. Daydreaming is hard to be controlled.【答案】12. B 13. C 14. A 15. B【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍最近一项研究表明思维漫游对人的创造力发展有好处。【12题详解】推理判断题。根据文章结构和第一段的内容,尤其是What if you

    46、r dentist is having that lottery daydream while removing your rotten tooth?可知,第一段的主要目的是引出做白日梦的话题。故选B项。【13题详解】细节理解题。根据文章第二段的Those whose minds wandered the most scored higher in creative ability tests and had more efficient brain systems measured in the MRI machine.可知,那些思维漫游最多的人在创造力测试中的得分更高,C. mind-wa

    47、ndering is related to creative ability(创造力和思维漫游有关)符合以上说法。故选C项。【14题详解】词义猜测题。根据画线部分后面的and then naturally switch back in without missing any important point or step.(然后自然地调整回来,而不遗漏任何重要的点或步骤)尤其是switch back in可推测,之前思维不集中然后再调整回来,故画线部分的意思是“开小差”。A. get distracted.(走神)符合以上说法。故选A项。【15题详解】主旨大意题。本文是说明文,因为第一段引出话

    48、题,所以文章主旨大意在第二段,根据文章第二段的However, a recent study published in the journal Neuropsychologica finds that mind-wandering can be of benefit to us.可知,思维漫游对人有好处。B. Daydreaming might bring benefits.(白日梦可以带来好处)可以作为本文标题。故选B项。第二节(共5小题;每小题2 分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Time is something that

    49、we all are taking for granted these days. We spend hours watching TV or playing mobile games, thinking that this is just normal. I find this a waste of time. _16_ Every second is valuable and we should rethink of ways of spending our time.Firstly, spend time in doing things that really matter. Spend

    50、 time with your family and friends. Enjoy a nice hot meal and eat it slowly. Give yourself time to play and spend enough time in sleeping. _17_But the truth is the little things matter most in life.Secondly, you have to know what is done cannot be undone. Do not allow your mind to stay in the past.

    51、Every day is a new adventure. _18_It may not be an opportunity like an immediate get-rich chance, but it may be an opportunity for new experiences._19_If you have only one chance to do something for someone, why not do it to the best of your ability? It should not matter whether you are being reward

    52、ed or not. You will take pride in your work because youve done your best. Trust me, quality efforts will be rewarded in time.Lastly, every moment you spend in doing things is the time taken from your life. Dont waste your time away working day and night just for money. _20_The value of your time is

    53、measured by how you spend it and whom you choose to spend it with.A. You will get whatever you want from working.B. Spend more time on the important tasks instead of time-wasters.C. Do your best in every task as if the world will end tomorrowD. That is not your lifes worth.E. It is hours of our live

    54、s that we can never get back.F. Little things like this may seem meaningless.G. You have to keep your eyes and ears open to the new opportunity.【答案】16. E 17. F 18. G 19. C 20. D【解析】作者通过这篇文章想让人们重新思考如何利用时间,让时间更有价值。【16题详解】E根据前边I find this a waste of time.我觉得这是浪费时间,可知这几个小时是我们无法挽回的,故填E。【17题详解】F根据后边But th

    55、e truth is the little things matter most in life.但事实是,在生活中,小事情是最重要的,由but可知前后是转折含义,因此F像这样的小事情似乎没有意义,符合文意,故填F。【18题详解】G根据后边It may not be an opportunity like an immediate get-rich chance, but it may be an opportunity for new experiences这可能不是一个机会,就像一个即时的致富机会,但它可能是一个获得新体验的机会。可知你必须睁大眼睛,倾耳倾听新的机遇,故填G。【19题详解】

    56、C根据后边If you have only one chance to do something for someone, why not do it to the best of your ability? 如果你只有一次机会为某人做某事,为什么不尽自己最大的能力去做呢?可知在每一项任务中尽你最大的努力。故填C。【20题详解】D根据前边Dont waste your time away working day and night just for money. 不要只为了钱,把你的时间浪费在工作上。可知那样不是你生命的价值,故选D。第三部分 英语知识运用(共两节, 满分45分)第一节 完形填

    57、空( 共20 小题;每小题1. 5分, 满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳 选项, 并在答题卡上将该项涂黑。Until a few years ago, I had what most people would call a good life.I had a _21_ job that paid the bills; I had a good family that I was close to, and I had a place to live and money in the bank for trips and _22_

    58、, and there was nothing much wrong in my life. _23_, I was bored.I wanted more. I wanted to live _24_ and loudly and make sharp memories instead of the _25_ ones of everyday life. But I was _26_. I had never had any _27_ in myself. As a child, even buying something in a shop caused me a great deal o

    59、f _28_, and even though I did get better as I got older, I never quite _29_ that childhood shyness.And I tried everything, like reading books about confidence. I also took tiny steps leading to my goals. But none of them really _30_.So I _31_ that the small steps werent enough. I signed up for an in

    60、ternship (实习期的工作) of teaching English in Vietnam, an _32_ huge step, one that _33_ me as much as it excited me. And then the day came and I left my home and my loved ones. I was alone in a country where the food was _34_ and the streets were unfamiliar. I had no idea whether I would be able to _35_

    61、everything that this very strange environment would _36_ at me.I spent five months in Vietnam, teaching, exploring and laughing, Id learnt to _37_ myself, my skills, my abilities and my decisions. I returned home _38_, even to myself, let alone to others. The _39_ that had controlled my life and the

    62、 self-doubt were _40_.That one big chance changed everything for me, and in me.21. A. stableB. temporaryC. difficultD. demanding22. A. tipsB. rewardsC. treatsD. fines23. A. ThusB. InsteadC. OtherwiseD. However24. A. easilyB. brightlyC. peacefullyD. modestly25. A. bitterB. clearC. greyD. sweet26. A.

    63、proudB. innocentC. outgoingD. afraid27. A. prideB. confidenceC. interestD. shame28. A. stressB. excitementC. confusionD. surprise29. A. added toB. talked aboutC. got overD. suffered from30. A. continuedB. survivedC. failedD. helped31. A. figuredB. promisedC. predictedD. disagreed32. A. equallyB. imp

    64、ossiblyC. unnecessarilyD. occasionally33. A. ignoredB. impressedC. annoyedD. terrified34. A. niceB. colorfulC. strangeD. inadequate35. A. doubtB. handleC. quitD. obtain36. A. pointB. throwC. shoutD. aim37. A. trustB. enjoyC. excuseD. forgive38. A. unconcernedB. unsatisfiedC. unchangeableD. unrecogni

    65、zable39. A. fearB. respectC. courageD. anger40. A. picked upB. forgotten aboutC. worn offD. put off【答案】21. A 22. C 23. D 24. B 25. C 26. D 27. B 28. A 29. C 30. D 31. A 32. B 33. D 34. C 35. B 36. B 37. A 38. D 39. A 40. C【解析】本文为记叙文。作者拥有大多数人所说的美好生活。工作稳定,家庭美满,我的生活没有什么大问题。但是,却感觉不满足。因为作者从小是个有恐惧感,害羞不自信的

    66、人,想改变这一切。于是报名到越南教学,自己在陌生的环境中克服了这些缺点,变得连自己都不认识自己了。就像她自己说的,是一个巨大的机会改变她和她的一切。【21题详解】考查形容词辨析。stable稳定的;temporary暂时的;difficult困难的;demanding要求高的,苛求的。根据空前的I had what most people would call a good life。句意:我拥有人们所说的美好生活,因此应该有一份稳定的工作。故选A项。【22题详解】考查名词辨析。句意:我有地方可住,银行里的钱可以用来旅行和招待(朋友)。分析选项(tips忠告小费;rewards报酬;treat

    67、s款待;fines罚款),可C项符合题意。【23题详解】考查副词辨析。句意:Thus于是,因此; Instead代替,反而;Otherwise否则的话;However无论如何,然而,可是。根据第二段的首句“我想要更多。我想活得更好”可知我的生活没有什么大问题,可是(However),我很无聊。分析内容可知前后是转折关系。故选D项。【24题详解】考查副词辨析。根据后面的live_4_and loudly,可知所填的词要与loudly(华丽的)并列。分析选项:easily容易地;brightly鲜明地,欢快地;peacefully平静地,安宁地; modestly谦虚地,审慎地。可知,B项意思与之

    68、相一致。【25题详解】考查形容词辨析。bitter苦的,尖锐的;clear明显的。清楚的;gray灰色的,苍白的,阴暗的; sweet甜的,愉快的,快乐的。instead of而不是,与前面的“想活的更精彩,与之相反的自然不想让生活gray(苍白的,无色的),故选C项。【26题详解】考查形容词辨析。proud自豪的; innocent无辜的,无罪的; outgoing对人友好的,开朗的; afraid害怕的。根据第二段最后一句句意:作者小时是个害羞的人,所以可能很害怕。故选D项。【27题详解】考查名词辨析。pride自豪;confidence自信;interest兴趣;shame羞愧,羞辱。同

    69、样根据第二段最后一句可知,作者小时候是个害羞的人,所以常对自己不自信。故选B项。【28题详解】考查名词辨析。 stress压力;excitement 激动,兴奋;confusion 困惑,迷惑;surprise惊讶,惊奇。句意:因为小时候对自己不自信,畏惧,所以甚至是去买东西时也会有压力(stress)。故选A项。【29题详解】考查动词短语辨析。句意:尽管我年纪大点时这种情况要好一点,但我始终无法克服童年的羞怯的恐惧和不自信。added to增加,增添了;talked about谈论,讨论;got over克服;suffered from遭受。根据语可知选C项。【30题详解】考查动词辨析。句意

    70、:我尝试了一切,比如阅读关于自信的书。我迈出了小小的步伐,实现了我的目标。但他们都没有真正地有帮助。continued继续;survived 幸存;failed 失败,没做; helped帮助。分析选项可知D项符合题意。【31题详解】考查动词辨析。句意:我觉得朝着目标走了一小步是不够的,所以我决定报名参加在越南实习教英语。分析选项:decided决定; promised承诺; predicted预测;disagreed不同意。可知只有A项符合题意,故选A。【32题详解】考查副词辨析。Equally平等;impossibly不可能,无法想象地;unnecessarily未必;occasional

    71、ly偶尔,间或。根据前文可知,作者是个非常害羞的人,甚至到商店买东西都有压力,现在要支越南教英语确是一件不可思议的事。以及后面的“one that _13_ me as much as it excited me.” 一个让我兴奋不已的一步,由此可推断出这是一个不可思议的(impossibly)巨大的一步。故选B项。【33题详解】考查动词辨析。句意:一步既让我害怕又让我激动的一步。分析选项:ignored忽略,忽视;impressed使感动,使印象深刻;annoyed使烦恼,使恼;terrified使恐怖,使惊吓。可知D项符合题意,故选D项。【34题详解】考查形容词辨析。句意:我独自一人在一个

    72、食物奇特,街道脏兮兮的国家。 nice好的; colorful富有色彩的,鲜艳的;strange陌生的,奇怪的;adequate足够的,适当的。根据后面的_15_ everything this very strange environment可知,这个陌生的环境让作者觉得一切是那么的陌生的,奇怪的。分析选项只有C项(strange)符合语境,故选C项。【35题详解】考查动词辨析。句意:我不知道我是否能处理陌生环境中的事情。分析选项:doubt怀疑;handle 处理;quit 放弃;obtain获得。可知B项符合题意。故选B项。【36题详解】考查动词辨析。point表明,指向;throw投掷

    73、,丢,抛;shout呼喊,叫喊; aim瞄准,针对。throw at sb.意为“扔向,抛向.”,本句指不知是否能处理好陌生环境抛向我的事情。故选B项。37题详解】考查动词辨析。句意:我在越南度过了五个月,教学、探索和大笑。我学会了相信自己,我的技能,我的能力和我的决定。trust信任;enjoy享受;excuse原谅,为申辩,免除;forgive原谅,饶恕。根据前文可知,作者以前对自己不自信,现在通过国外的实习,变得自信了。分析选项可知A符合题意,故选A项。【38题详解】考查形容词辨析。unconcerned不感兴趣,不关心的;unsatisfied不满意的;unchangeable不可改变

    74、的;unrecognizable(人或事物)难以辨认的,无法识别的。根据前文可知,作者出国实习之前不自信,恐惧,害羞,而现在自信了,不害怕了。句意:回到家时,连自己都不相信自己,变化之大,认不出自己,更别提别人。故选D项。【39题详解】考查名词辨析。;fear害怕,恐惧; respect 尊敬;courage勇气;anger生气与自我怀疑并列的只有A项(fear)恐惧,而且根据文章可知,以前作者一直有恐惧,不自信,所以本空应当选A项。【40题详解】考查动词辨析。句意:控制我的生活和自我怀疑的恐惧完全消失了。picked up拾起,习得;forgotten about遗忘;worn away磨损

    75、的,消失; put off推迟。根据语境可知C项符合题意,故选C项。第二节(共10小题;每小题1.5分, 满分15分)阅读下面材料, 在空白处填入适当的内容(不多于 3 个单词)或括号内单词的正确形式。It was my first trip to India, alone. One day, as I _41_(walk) through a local market, a ten-year-old boy came over and begged me to buy a book,_42_had the words “Interesting India” on its cover. I b

    76、ought it,_43_(think) that when I returned home it would remind me _44_my wonderful Indian adventure. The book claimed that Indias people were very welcoming of tourists, and never tried _45_(cheat) them. As I read I felt deeply touched by these warm words.Suddenly, a monkey came down from a nearby t

    77、ree, snatched the book from my hand and took it away, along with my bag which contained all my belongings. I couldnt do anything but stand and stare. Then a man approached me and asked _46_ I wanted my belongings back. He said it would costme five US dollars. I had no other choice _47_(leave), so I

    78、agreed to pay, but only after my bag was returned.He blew a whistle and the monkey _48_immediate) threw the bag down. I picked it up and gave him the money. I later learned that _49_man made his living this way: tricking tourists.This was the _50_(bad) thing I ever experienced in “Interesting India”

    79、.【答案】41. was walking 42. which 43. thinking 44. of 45. to cheat 46. if/whether 47. left 48. immediately 49. the 50. worst【解析】这是一篇记叙文。文章主要讲述作者去印度被一个耍猴艺的人骗的经历。【41题详解】考查时态。句意:一天,正当我经过当地市场的时候,一个10岁的男孩突然过来祈求我买一本书。由语境可知,此处表示动作正在进行,且发生在过去,故用过去进行时。故填was walking。【42题详解】考查非限制性定语从句。分析句子结构可知,此处是定语从句,先行词book在非限制

    80、性定语从句_2_had the words “Interesting India” on its cover.中充当主语,故用关系代词which。故填which。【43题详解】考查现在分词作状语。分析句子结构可知,此处应用非谓语动词,逻辑主语I和think之间是主动关系,故用现在分词。故填thinking。【44题详解】考查介词。此处考查固定短语remind sb of sth(提醒某人某事)。故填of。【45题详解】考查关系代词。句意:这本书声称印度人非常欢迎游客,从不试图欺骗他们。根据句意,此处应译为“从不试图欺骗他们”,其固定表达为try to do sth。故填to cheat。【46

    81、题详解】考查宾语从句连词。分析句子结构可知,此处是宾语从句,再结合句意,此处应译为“问我是否想要回我的东西”,表“是否”用连接词whether/if。故填whether/if。【47题详解】考查过去分词作补语。分析句子结构可知,此处应用非谓语动词,逻辑主语choice和leave之间是动宾关系,故用过去分词表被动。故填left。【48题详解】考查副词。应用副词修饰动词threw。故填immediately。【49题详解】考查冠词。句意:后来,我了解到那个人以耍猴为生。此处是上文提到的那个男的,应该是特指,应填定冠词。故填the。【50题详解】考查形容词最高级。根据名词thing判断此处用形容词

    82、,再根据the判断此处用最高级。故填worst。第四部分 写作(共两节;满分35分)第一节: 短文改错(共 10小题; 每小题1 分,满分 10分)51.假如英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌以下作文,文中共有 10 处 语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加,删除或修改。增加: 在缺词处加一个漏字符号(/),并在其下面写出该加的词。删除 : 把多余的词用斜线 () 划掉。修改 : 在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意: 1.每处错误及其修改均仅限一词 :2.只允许修改 10 处,多者 ( 从第 11 处起 ) 不计分Dear Tom,How

    83、 is everything going? Since you are interested in the shadow play, Id like to introduce them to you.As the traditional Chinese folk art, the shadow play has been existed in China for centuries. It dates back to the Han Dynasty, where Emperor Liu Che lost his beloved wife Li. Depressing about her dea

    84、th, he even ignores the state affairs, worrying his officials. Then they made a puppet with the image of Li but performed before the Emperor. He was too pleased that he asked them to spread the art form.Unfortunately, it is becoming more attractive due to the impact of modern media. Both Chinese art

    85、ists and the government are making joint efforts conserve the ancient art form.If you want to know more dont hesitate to contact me. Best wishes.Yours,Li Hua【答案】themitthea删除beenwherewhenDepressingDepressedignoresignoredbutandtoosomorelessefforts后加to【解析】【分析】这是一篇应用文。通过这封信,作者给朋友介绍了中国的传统民间艺术皮影戏的由来,衰落和现状

    86、。【详解】1.考查代词。联系上句可知,此处的代词应代指the shadow play,它是单数,故应用it来代替。故将them改为it。2.考查冠词。结合句意,此处应译为“作为一项传统中国民间艺术”,故用不定冠词,且traditional是辅音音素开头,故用a。故将the改为a。3.考查语态。exist(存在)是不及物动词,没有被动语态。故删除been。4.考查关系词副词。先行词Han Dynasty(汉朝)应在从句中作时间状语,故用关系副词when。故将where改为when。5.考查形容词。分析句子可知,修饰主语he应用v-ed的形容词。故将Depressing改为Depressed。6.

    87、考查时态。联系上下文,此处的he指代汉朝皇帝刘彻,故讲述的是过去的事情,应用一般过去时。故将ignores改为ignored。7.考查连词。句意:然后他制作了一个以Li为原型的木偶并且在皇帝面前表演。结合句意可知,前后两个动作是顺承关系,应用and连接。故将but改为and。8.考查副词比较级。句意:非常不幸的是,由于当代媒体的影响它正在变得没那么有吸引力。由unfortunately可知,此处应译为“没那么有吸引力”,所以用less。故将more改为less。9.考查固定结构。结合语境可知,此处考查sothat(如此以至于)。故将too改为so。10.考查固定短语。根据短语make effo

    88、rts to do sth(努力做某事)可知,此处应加上to。故在efforts后加to。第二节 书面表达(满分25分)52.假设你是李华,你的英国朋友 Rachel 要来北京,其间他想参加中国传统文化方面的课程,来信 希望你能推荐一个课程请你给他回信,内容包括:1.你推荐的课程,2.该课程的内容,3.你推荐的理由注意:1、词数100 左右;2、可增加适当细节,以使行文连贯。_【答案】Dear Rachel,I am delighted to hear that you want to take a course about Chinese traditional culture. I am

    89、writing to recommend one on Beijing Opera.This course. “Introduction to Beijing Opera”, which will be held in Beijing next month for two weeks, contains two sections. A lecture on the history of Beijing Opera will introduce its time-honored development, including the detailed process of how it sprea

    90、d. What takes the course to a new height is a theater trip. Stepping into Mei Lanfang Theatre, youll get a taste of the performance techniques by appreciating how the voices and motions arc perfectly combined on the stage.I heartily recommend this course to you based on the following reasons. I know

    91、 you love drama so much, so you will be able to more easily understand Sheng. Dan, Jing, Mo, Chou, the five main characters of Beijing Opera. It is also an interactive course, in which you will have a chance to communicate with opera performers face to face.I hope my introduction is helpful. Please

    92、let me know if you have further questions.Yours,Li Hua【解析】【分析】本篇要求考生写一封信给朋友推荐中国传统文化方面的课程。【详解】第一步:审题体裁:应用文时态:根据提示,时态应为一般现在时结构:总分要求:1.表明写信目的2. 1)推荐的课程2)课程的内容3)推荐的原因第二步:列提纲(重点词组)be glad to do/ recommend /contains /cover/step into/get interested in/ be based on/ the reason why/ the reason for/ face to f

    93、ace/ have an opportunity to do sth第三步:连词成句I am delighted to hear that you want to take a course about Chinese traditional culture.I am writing to recommend one on Beijing Opera.This course. “Introduction to Beijing Opera”, which will be held in Beijing next month for two weeks, contains two sections

    94、. A lecture on the history of Beijing Opera will introduce its time-honored development, What takes the course to a new height is a theater trip. Youll get a taste of the performance techniques by appreciating how the voices and motions arc perfectly combined on the stage.The reasons why I recommend

    95、 this course to you are as follows. I know you love drama so much, so you will be able to more easily understand Sheng. Dan, Jing, Mo, Chou, the five main characters of Beijing Opera. It is also an interactive course, and you will have a chance to communicate with opera performers face to face durin

    96、g it.第四步:连句成篇(加入衔接词)1. 表文章结构顺序:first of all; to start with; firstly;in the end,;at last2. 表并列补充关系:whats more,;besides; in addition; as well as;last but not the least3. 表因果关系:because; as; so第五步:修改润色 (加入从句或高级词汇)【点睛】范文内容完整,要点全面,语言规范,语篇连贯,词数适当,上下文意思连贯,符合逻辑关系。作者在范文中使用了主从复合句,例如:This course. “Introduction

    97、to Beijing Opera”, which will be held in Beijing next month for two weeks, contains two sections.中which引导定语从句;What takes the course to a new height is a theater trip中what引导主语从句;也使用了一些分词作状语的结构,例如:Stepping into Mei Lanfang Theatre, youll get a taste of the performance techniques by appreciating how the voices and motions arc perfectly combined on the stage.中Stepping into Mei Lanfang Theatre是现在分词作状语。这些从句和分词结构以及短语的使用为文章增色不少。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:河南省豫南市级示范性高中2019_2020学年高二英语上学期联考试题含解析.doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-558890.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1