江苏省扬州市2020-2021学年高二下学期期中考试英语试题(含听力) WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省扬州市2020-2021学年高二下学期期中考试英语试题含听力 WORD版含解析 江苏省 扬州市 2020 2021 学年 下学 期中考试 英语试题 听力 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2020-2021学年第二学期期中学情调研高二英语试题第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is Dave going to do tomorrow?A. Write an essay.B. Go camping.C. Take a test.【答案】B【解析】原文】M: Hows school today, Dave?W: Gr
2、eat. I got an A on my chemistry exam, a B on essay writing. And our teacher said wed go camping tomorrow.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is Olivia doing?A. Shes reading job ads.B. Shes editing a paper.C. Shes watching TV.【答案】A【解析】【原文】W: Hello, Vivian. Havent seen you for some time! What are you reading?M:
3、 Just checking the job page of the local newspaper.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What are the speakers talking about?A. Teaching methodsB. Online learning.C. English culture.【答案】B【解析】【原文】M: Ive found that many people like to study English on the Internet. How about you?W: Well, as a matter of fact, I just st
4、art taking some courses. It is a good way to improve English.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the man suggest the woman do?A. Check the websites.B. Change to a new airline.C. Book a ticket in advance.【答案】A【解析】【原文】W: I heard that some airlines had changed their flight restrictions. And I need to find o
5、ut what they are.M: There are websites that list the general restrictions. You may have a look there.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Why is the woman unhappy with Jason?A. He broke a company rule.B. He was absent from work.C. He lost an important report.【答案】A【解析】【原文】W: Jason, how long have you been with this c
6、ompany?M: Five months this week.W: I would say thats enough time to learn that we have rules here. Why didnt you report before you made a decision?第二节(共15小题,每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处
7、可播放相关音频,请去附件查看】6. Where are the speakers going to have a picnic?A. On the beach.B. In the woods.C. By the lake.7. What will the woman probably do after the picnic?A. Do some readingB. Go swimmingC. Ride a bike.【答案】6. C 7. A【解析】【原文】M: How about driving to the beach this weekend?W: There are too many
8、people there. I prefer picnic in the woods or by the lake.M: Then lets go to the lake. Its just an hours drive from here. We can bike around the lake and swim after the picnic lunch.W: Youre always so sporty. Bring your bike if you like, but I will bring a good book with me.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关
9、音频,请去附件查看】8. What is the womans major now?A. Political science.B. Biology.C. Psychology.9. What makes the woman change her mind?A. Extra classes.B. Difficult exams.C. Delays in graduation.【答案】8. B 9. C【解析】【原文】W: Mr. Smith, I was wondering if I could change my major from biology to political science
10、or psychology.M: Which year are you in?W: Second term, year two.M: Okay, but these majors are very different. You probably will have to take more classes and prepare for more exams. Youll be graduating a year later.W: Oh, no. I hate graduating later than all my friends. Id better stick to my present
11、 major then.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. Why will Mark go to California?A. To train a new manager.B. To open a branch store.C. To do a sales analysis.11. How long will Marks work probably take in California?A. Two days.B. One week.C. Two weeks.12. Who might go to California with Mark?A. Pe
12、terB. JackC. Lisa.【答案】10. C 11. B 12. A【解析】【原文】W: Hey, Mark. Im putting you on a new project. Youll have to go to California.M: What should I do there?W: You have to collect and review the sales data from all the brand stores. If you find something missing, work with the sales managers to get the in
13、formation you need to complete the analysis.M: Sounds like a lot of work.W: Its a pretty big project, so take someone with you. I think you can finish in a week if the two of you are working on it.M: When should we start off?W: You neednt hurry so much. I will give you two days for preparations and
14、packing up.M: Who should I get in touch with when I get there?W: Lisa. Ill email you the necessary information.M: Who do you suggest should go with me?W: Either Jack or Peter.M: Lets say Peter. Hes just finished his project and he is more experienced.W: Great. Keep me updated.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放
15、相关音频,请去附件查看】13. What is Susan doing?A. Shes teaching geography.B. Shes introducing an art form.C. Shes conducting an interview.14. What is Charlie?A. A writer.B. A researcher.C. A photographer.15. How did the Amazon people react to Charlies visit?A. Defensively.B. Favorably.C. Angrily.16. What does
16、Charlie want to show through his works?A. The natural beauty of the Amazon.B. The damage done to the rainforests.C. The happy side of the local life【答案】13. C 14. C 15. B 16. C【解析】【原文】W: Good evening, welcome to Around the Globe with Susan Davidson. Our guest today is Charlie Hamilton, a photographer
17、 who spent a month and a half in the Amazon. Hes going to share with us the challenges and responsibilities of his work. Charlie, the Amazon people have rarely seen people from outside and you look so different. How do you approach them?M: Thats true. But if you spend enough time, you get to know th
18、em. Actually we can laugh about the same things even if we cant talk.W: One of your pictures I really like shows the villagers and you together by a river, laughing. There seems no barrier at all.M: Indeed. That was only a couple of days after I went there. But everyone was just relaxed with me. Wer
19、e all having fun. In fact, what I like most is everyones laughing. Nowadays, we tend to show the unhappy side of peoples life in the Amazon. The trees are being cut down. And these people are sad. But what I want to show is they still have fun.W: Thats a really special point of view. Thank you for l
20、etting us get closer to our fellow beings around the globe.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. Why is the plan for the visitors changed?A. Lack of time.B. Bad weather.C. Lack of money18. What does the speaker say about the museums at South Kensington?A. They are free on Thursdays.B. They are close
21、to each other.C. They are open on different days.19. When will the speaker probably leave the National History Museum?A. At 1 pm.B. At 3 pm.C. At 6 pm.20. What is the last stop of the tour?A. The National Gallery.B. The Science Museum.C. Victoria and Albert Museum.【答案】17. B 18. B 19. A 20. A【解析】【原文】
22、W: Hi, everyone. It is raining now. We have to give up our plans for a boat trip along the River Thames and a walk along the south bank. But the good news is we still have a huge selection of world-class museums. And many of them are free for visitors. You know, the UKs capital isnt a bad place to s
23、pend a rainy day. So our rainy tour of Londons museums today starts in the Science and National History Museums of West London and finishes at the National Gallery. Well start our museum tour in the heart of London, South Kensington. South Kensington is well-known for its old buildings, fantastic re
24、staurants and many designer shops. But the real reason visitors flood here is for the chance to experience three of the citys best museums: Victoria and Albert Museum, the National History Museum and the Science Museum. All of them happen to be within walking distance from one another, so you wont g
25、et wet. Today it happens to be the last Thursday of the month, so we can enjoy free guided tours, talks and events at the National History Museum. Remember, we have to leave there at 1:00 p.m. Finally, well arrive at the National Gallery. Its an 1800s building, home to over 2,000 works of art by fam
26、ous painters like Leonardo da Vinci, Claude Monet and Vincent van Gogh.第二部分 阅读理解(共三节, 满分50分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AWhich of the following books should you read? It is based on your next travel destination.As youre traveling around Amsterdam , read “The
27、Fault in Our StarsPreviously adapted into a film in 2014 , John Greens story of star-crossed teenagers famously includes a trip to Amsterdam. The Anne Frank House and The Rijksmuseum are two of many major destinations mentioned in the book. Plus, the bench from the film adaptation of this novel has
28、even become its own tourist spot.“The Elegance of the Hedgehog” is excellent reading for a trip to Paris.Before wandering down the Champs-lysees, open Muriel Barberys novel for a delightful look into the lives of wealthy Parisians. Set in a French apartment building, the story follows two totally di
29、fferent people who discover they are kindred souls.Bring “One Hundred Years of Solitude to read in South America.A significant work of literature, Gabriel Garcia Mdrquezs classic follows generations of the Buendia family as they live in their South-American town. Garcia Marquezs descriptions make th
30、e book a perfect read for visiting some of the breathtaking sights of South America.“Call Me by Your Name” should perhaps be read in the summertime , in Italy .This novel is said to take place in the Northern-Italian seaside region of Liguria. And if youve seen the 2017 coming -of-age film adaptatio
31、n of the book, youll already know the story describes beautiful summers in Northern Italy, complete with seaside encounters and lush greenery.If youre visiting New York City, enter the mind of Holden Caulfield.“The Catcher in the Rye” is a classic tale of a lost teenagers unplanned trip to New York
32、City. In the JD-Salinger novel, Holden visits a nightclub in the East Village, goes ice skating in Rockefeller Center , and takes his sister to the Central Park Zoo.21. What will you learn if you read “The Elegance of the Hedgehog?A. Amsterdam Bench.B. Parisians life.C. Italian Summer Sights.D. Nigh
33、t clubs in New York.22. Which books have been adapted into films?A. The Fault in Our Stars & Call Me by Your Name.B. The Elegance of the Hedgehog & One hundred Years of Solitude.C. One hundred Years of Solitude & The Catcher in the Rye.D. The Catcher in the Rye & Call Me by Your Name.23. Which will
34、attract you most if youre visiting New York City?A. The Elegance of the Hedgehog.B. One Hundred Years of Solitude.C. The Catcher in the Rye.D. Call Me by Your Name.【答案】21. B 22. A 23. C【解析】【分析】这是一篇应用文。文章主要介绍了五本书的情况,包括作者、故事概要等信息。【21题详解】细节理解题。根据第三段中Before wandering down the Champs-lysees, open Muriel
35、Barberys novel for a delightful look into the lives of wealthy Parisians.可知漫步在香榭丽舍大街之前,请打开Muriel Barbery的小说,让我们看看富有的巴黎人的愉快生活。由此可知,如果你读了The Elegance of the Hedgehog,你会了解到巴黎人的生活。故选B。【22题详解】细节理解题。根据第二段中Plus, the bench from the film adaptation of this novel has even become its own tourist spot.(此外,这部小说改
36、编电影的长椅甚至已经成为了自己的旅游景点)以及倒数第二段中And if youve seen the 2017 coming -of-age film adaptation of the book, youll already know the story describes beautiful summers in Northern Italy, complete with seaside encounters and lush greenery.(如果你看过2017年即将上映的改编自这本书的电影,你就会知道这个故事描述了意大利北部美丽的夏天,还有海边的邂逅和郁郁葱葱的绿意)由此可知,The
37、 Fault in Our Stars 和Call Me by Your Name这两本书被改编成电影。故选A。【23题详解】细节理解题。根据最后一段标题If youre visiting New York City, enter the mind of Holden Caulfield.可知如果你正在纽约,请进入Holden Caulfield的思想。以及最后一段中“The Catcher in the Rye” is a classic tale of a lost teenagers unplanned trip to New York City. (The Catcher in the
38、 Rye是一个经典的故事,讲述的是一个迷路的少年去纽约的意外之旅)由此可知,如果你去纽约,The Catcher in the Rye会最吸引你。故选C。BSome colors people see late at night could cause signs of clinical depression. That was the finding of a study that builds on earlier study findings. They show that individuals who live or work in low levels of light overn
39、ight can develop clinical depression. Doctors use the word “clinical depression” to describe severe form of depression. Signs may include loss of interest or pleasure in most activities, low energy levels and thoughts of death or suicide.In the new study, American investigators designed an experimen
40、t that exposed hamsters(仓鼠)to different colors. The researchers chose hamsters because they are nocturnal, which means they sleep during the day and are active at night. The animals were separated into four groups. One group of hamsters was kept in the dark during their night-time period. Another gr
41、oup was placed in front of a blue light, a third group slept in front of a white light, while a fourth was put in front of a red light. After four weeks, the researchers noted how much sugary water the hamsters drank. They found that the most depressed animals drank the least amount of water.Randy N
42、elson heads the Department of Neuroscience at Ohio State University. He says animals that slept in blue and white light appeared to be the most depressed. “What we saw is that these animals didnt show any sleep uneasiness at all but they did mess up biological clock genes and they did show depressiv
43、e sign while if they were in the dim(微弱)red light, they did not.”Randy Nelson notes that photosensitive(感光)cells in the eyes have little to do with eyesight. He says these cells send signals to the area of the brain that controls what has been called the natural sleep-wake cycle.He says theres a lot
44、 of blue in white light. This explains why the blue light and white light hamsters appear to be more depressed than the hamsters seeing red light or darkness.24. Researchers use hamsters in the experiment because _.A. they are similar to humans in dealing with colorsB. they are easy to observe and s
45、tudyC. they are active at night and sleep during the dayD. they are sensitive to colors like human beings25. What sign shows that the hamsters are being depressed?A. They dont sleep well.B. They drink less sugary water.C. Their eyesight becomes worse.D. Their energy level becomes low.26. _ tends to
46、cause hamsters to be depressed.A. Blue lightB. Red lightC. Dim lightD. Darkness27. In which situation are people less likely to develop depression?A. Not being exposed to dim red light when using computers.B. Living or working in low levels of light overnight.C. Equipping their computer screens to p
47、ut it more in the reddish light.D. Going to see doctors of clinical depression regularly for help.【答案】24. C 25. B 26. A 27. C【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍的是一项科学研究。人们在深夜看到的一些颜色能够引起临床沮丧的症状。研究发现,整夜在较暗的环境中生活或工作的人可能会表现出临床沮丧,相关症状包括对活动失去兴趣和乐趣,精神不振和产生死亡或自杀念头等。【24题详解】细节理解题。根据第二段“The researchers chose hamsters beca
48、use they are nocturnal,which means they sleep during the day and are active at night”(研究人员选择仓鼠是因为它们是夜行动物,这意味着它们白天睡觉,晚上活动。)可知研究者使用仓鼠,是因为它们在白天睡觉,晚上却出来活动。故选C。【25题详解】细节理解题。根据第二段中“After four weeks, the researchers noted how much sugary water the hamsters drank. They found that the most depressed animals
49、drank the least amount of water.”(四周后,研究人员记录了仓鼠喝了多少含糖水。他们发现最抑郁的动物喝的水最少。)由此可知,“它们喝糖水少”的迹象表明仓鼠正在抑郁。故选B。【26题详解】推理判断题。根据第三段中的“He says animals that slept in blue and white light appeared to be the most depressed.”(他说,睡在蓝光和白光下的动物似乎最抑郁),可知睡在蓝光和白光里的仓鼠看起来最压抑;根据第三段中的“they did show depressive sign while if the
50、y were in the dim(微弱)red light, they did not.”(它们确实表现出抑郁的迹象,而如果它们在昏暗的红光中,它们没有。)可知在昏暗的红光里,仓鼠一点也看不出压抑;根据最后一段中的“This explains why the blue light and white light hamsters appear to be more depressed than the hamsters seeing red light or darkness”(这就解释了为什么蓝光和白光仓鼠看起来比看到红光或黑暗的仓鼠更抑郁),可知处在蓝光中的仓鼠比在黑暗里的仓鼠也更加压抑
51、。故选A。【27题详解】推理判断题。根据最后一段中的“This explains why the blue light and white light hamsters appear to be more depressed than the hamsters seeing red light or darkness”(这就解释了为什么蓝光和白光仓鼠看起来比看到红光或黑暗的仓鼠更抑郁),可知在红光或黑暗中,仓鼠的压抑感表现得比蓝光或白光中的仓鼠少。由此可知,C项中的让电脑屏幕多显现出一些红光的做法是可取的,在这种情况下人们更不容易患抑郁症。故选C。CAlmost every day we co
52、me across situations in which we have to make decisions one way or another. Choice, we are given to believe, is a right. But for a good many people in the world, in rich and poor countries, choice is a luxury, something wonderful but hard to get, not a right. And for those who think they are exercis
53、ing their right to make choices, the whole system is merely an illusion, a false idea created by companies and advertiser, hoping to sell their products.The endless choice gives birth to anxiety in peoples lives. Buying something as basic as a coffee pot is not exactly simple. Easy access to a wide
54、range of everyday goods leads to a sense of powerlessness in many people, ending in the shopper giving up and walking away, or just buying an unsuitable item that is not really wanted. Recent studies in England have shown that many electrical goods bought in almost every family are not really needed
55、. More difficult decision-making is then either avoided or trusted into the hands of the professionals, lifestyle instructors, or advisors.It is not just the availability of the goods that is the problem, but the speed at which new types of products come on the market. Advances in design and product
56、ion help quicken the process. Products also need to have a short lifespan so that the public can be persuaded to replace them within a short time. The typical example is computers, which are almost out-of-date once they are bought. This indeed makes selection a problem. Gone are the days when one co
57、uld just walk with ease into a shop and buy one thing; no choice, no anxiety.28. What does the author try to argue in Paragraph 1?A. The exercise of rights is a luxury.B. The practice of choice is difficult.C. The right of choice is given but at a price.D. Choice and right exist at the same time.29.
58、 Why do more choices of goods give rise to anxiety?A. Professionals find it hard to decide on a suitable product.B. People are likely to find themselves overcome by business persuasion.C. Shoppers may find themselves lost in the broad range of items.D. Companies and advertisers are often misleading
59、about the rage of choice.30. By using computers as an example, the author wants to prove that _.A. advanced products meet the needs of peopleB. products of the latest design flood the marketC. competitions are fierce in high-tech industryD. everyday goods need to be replaced often31. What is this pa
60、ssage mainly about?A. The variety of choices in modern society.B. The opinions on peoples right in different countriesC. The problems about the availability of everyday goods.D. The helplessness in purchasing decisions【答案】28. B 29. C 30. B 31. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要说明了随着社会的进步,一个人可以轻松地走进一家商店买一件东西的日子已经
61、一去不复返了,无尽的选择给人们的生活带来了焦虑。文章分析了产生这一现象的原因和对人们的影响。【28题详解】推理判断题。根据第一段“Almost every day we come across situations in which we have to make decisions one way or another. Choice, we are given to believe, is a right. But for a good many people in the world, in rich and poor countries, choice is a luxury, som
62、ething wonderful but hard to get, not a right. And for those who think they are exercising their right to make choices, the whole system is merely an illusion, a false idea created by companies and advertiser, hoping to sell their products.(几乎每天我们都会遇到这样或那样的情况,我们必须做出这样或那样的决定。 我们生来就相信,选择是一种权利。 但对世界上的许
63、多人来说,无论是富国还是穷国,选择都是一种奢侈品,是一种美好但难以获得的东西,而不是一种权利。 对于那些认为自己在行使选择权的人来说,整个系统仅仅是一种错觉,是公司和广告商为了销售自己的产品而制造的虚假想法)”可推知,在第一段作者试图论证选择的实践过程是困难的。故选B。【29题详解】细节理解题。根据第二段中“The endless choice gives birth to anxiety in peoples lives. Buying something as basic as a coffee pot is not exactly simple. Easy access to a wid
64、e range of everyday goods leads to a sense of powerlessness in many people, ending in the shopper giving up and walking away, or just buying an unsuitable item that is not really wanted.(无尽的选择给人们的生活带来了焦虑。 购买像咖啡壶这样基本的东西并不简单。 很多人容易买到各种各样的日常用品,从而产生一种无能为力的感觉,最终购物者放弃了,走开了,或者只是买了一个不合适的东西,并不是真正想要的)”可知,更多的商
65、品选择会引起焦虑是因为购物者可能会发现自己迷失在众多的商品中。故选C。【30题详解】推理判断题。根据最后一段中“It is not just the availability of the goods that is the problem, but the speed at which new types of products come on the market. Advances in design and production help quicken the process. Products also need to have a short lifespan so that t
66、he public can be persuaded to replace them within a short time. The typical example is computers, which are almost out-of-date once they are bought.(问题不仅在于商品的可获得性,还在于新产品进入市场的速度。 设计和生产的进步有助于加快这一过程。 产品也需要有一个较短的寿命,以便能够说服公众在短时间内更换它们。 典型的例子是电脑,一旦被购买就几乎过时)”可推知,作者以计算机为例,是想证明最新设计的产品充斥市场。故选B。【31题详解】主旨大意题。根据第
67、二段中“The endless choice gives birth to anxiety in peoples lives. Buying something as basic as a coffee pot is not exactly simple. Easy access to a wide range of everyday goods leads to a sense of powerlessness in many people, ending in the shopper giving up and walking away, or just buying an unsuita
68、ble item that is not really wanted.(无尽的选择给人们的生活带来了焦虑。 购买像咖啡壶这样基本的东西并不简单。 很多人容易买到各种各样的日常用品,从而产生一种无能为力的感觉,最终购物者放弃了,走开了,或者只是买了一个不合适的东西,并不是真正想要的)”结合文章主要说明了随着社会的进步,一个人可以轻松地走进一家商店买一件东西的日子已经一去不复返了,无尽的选择给人们的生活带来了焦虑。文章分析了产生这一现象的原因和对人们的影响。故D项为“购买决定的无助感”最符合文章标题。故选D。DHarvard University, which is facing claims o
69、f racial discrimination against Asian-Americans in its admission process, has announced that its early acceptance rate for Asian Americans for the Class of 2022 has hit 24.2 percent, up from 21.7 percent a year earlier. The figures were released on Dec 12, 2017 by the school on its official website,
70、 the Harvard Gazette.The early enrollments for the Class of 2022 also reflect an overall increase in other nonwhite students from previous years, the famous university said. African-Americans make up 13.9 percent of students admitted early, compared with 12.6 percent last year. At the same time, Lat
71、inos account for 9.8 percent, up 1 percentage point last year, and Native Americans and Native Hawaiians account for 1.8 percent, up from 1.1 percent.“From small towns, suburbs, and cities from throughout the United States and around the world the Class of 2022 promises to be among the best classes
72、in Harvards long history,” said William R. Fitzsimmons, dean of admissions and financial aid at Harvard University.Harvard is facing scrutiny from the Department of Justice and a separate lawsuit accusing the college of discriminating against Asian-Americans in its undergraduate admission process.In
73、 November, 2017 the Justice Department cited a 2015 lawsuit that charges Harvards affirmative action policies discriminating against Asian-American applicants, in a letter setting a Dec 1 deadline for Harvard to hand over documents on its admission policies. Responding to that deadline, Harvard offe
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-563481.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
