湖北省八市2021届高三(3月)联考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 湖北省八市2021届高三3月联考英语试题 WORD版含解析 湖北省 2021 届高三 联考 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2021年湖北省八市高三(3月)联考英语试卷注意事项:1.答题前,先将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上的指定位置。2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。4.考试结束后,请将本试卷和答题卡一并上交。第一部分:听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,
2、满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的AB C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.15. C. 59.18. 答案是B。1. What does the woman want to do?A. Watch TV B. Go for a walk. C. Access the Internet.2. Where does the conversation probably lake place?A. At school. B
3、. At a store. C. At a party.3. What time will the woman reach Wuhan?A. 3:00 pm. B.4:00 pm. C.7:00 pm.4. What are the speakers mainly talking about?A. A job. B. A speech. C. A person.5. What does Lily think of the math problem?A. Hard. B. Easy. C. Puzzling.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白
4、后有几个小题,从题中所给的A、B.C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What does the man think of the woman?A. She studies too much.B. She has a lot of experience.C. She should earn more money.7. What will the speakers do in Hong Kong?A. Travel around by train.B. C
5、reate art on the internet.C. See some famous artworks.听第7段材料,回答第8、9题。8. Why does the man make the phone call?A. To hand in the lost keys.B. To claim his lost item.C. To report the loss of his luggage.9. What will the man do after the phone call?A. Fill out a form. B. Wait for a delivery. C. Go to th
6、e Lost and Found.听第8段材料,回答第10至12题。10. What event does the man feel most confident in?A. The high jump. B. The one hundred meters. C. The four hundred meters.11. Whats the possible relationship between the speakers?A. Coach and athlete. B. Teacher and student. C. Boss and employee. 12. How does the w
7、oman sound?A. Worrying. B. Encouraging. C. Amusing. 听第9段材料,回答第13至16题。13. When did they meet the last time?A. Last year. B. A decade ago. C. At Amandas graduation.14. What does the man do?A. He is a designer. B. He is a lawyer. C. He is a writer. 15. Where are the speakers now?A. In New York. B. In C
8、alifornia. C. In Arizona16. What time of year is it now?A. Fall. B. Winter. C. Summer.听第10段材料,回答多第17至20题。17. When will the math exams be held this year?A. On Friday. B. On Thursday. C. On Wednesday.18. What will the guest do?A. Listen to students suggestions. B. Take pictures with students. C. Take
9、part in the Olympic Games.19. Who will give an introduction on Tuesday?A. An athlete. B. The headmaster. C. The P. E teacher.20. Why are parents reminded to arrive early to the concert?A. To take pictures. B. To get a place to sit. C. To find a place to park.第二部分阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37
10、.5分)阅读下列短文,从每题所给的A B C和D四个选项中,选出最佳选项。ARemember to study for knowledge and not study for getting good grades! This helped me a lot, and might help you too.Keep your study area organized and comfortable.This helps you to concentrate better while studying by reducing unwanted distractions. Keeping all
11、the required books, pens, and other instruments within reach helps. you to stayfocused on studying. You dont have to look around for any book you need.Discover ways to enhance your concentration.Concentration is unquestionably the most important attribute necessary to enjoy studying. Staying focused
12、 on what you are reading helps you to understand and absorb it. Therefore, it is absolutely essential for you to find out all the essentials that enhance your concentration.To enjoy studying, prepare in advance for tests.If you intend Lo truly enjoy studying, you must make it a habit to prepare well
13、 in advance for all your tests. You cannot enjoy studying when you are preparing on the last day prior to your test. This will make studying a painful experience for you.Ensure that your study area is free from disturbances.Ensure that outside noise and disturbances do not affect your studies. Your
14、study table must be located in a silent area free from all external disturbances.Mark all important dates on a wall calendar.Remember to take short breaks.Taking short breaks during studying helps you in retaining more of what you have studied. Hence, short breaks are helpful during a long study ses
15、sion.Manage your time in a wise way.Stay positive.Staying positive is necessary to enjoy studying. Think of all the benefits you can obtain from scoring high grades. This will motivate you 10 strive harder in your studies.Be prepared; remove fear of exams.1. What helps you to stay focused according
16、to the text?A. Enjoying studying.B. Preparing well in advance for you tests.C. Taking short breaks during studying.D. Keeping unnecessary distractions away.2. If you want to keep in your memory as much as possible of what you have learned, what should you try to avoid?A. A long study session without
17、 taking short breaks.B. The essentials that enhance your concentration.C. The painful experience of taking exams.D. Preparation for your Lest on the last day.3. What could be the best tile of this text?A. How to score the best grades?B. How to get rid of disturbances?C. How to improve your ability t
18、o study?D. How to make the best of your time?【答案】1. D 2. A 3. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了一些帮助提高学习能力的方法。【1题详解】细节理解题,根据“Keep your study area organized and comfortable.”部分的第一句话“This helps you to concentrate better while studying by reducing unwanted distractions.(这有助于你通过减少不必要的干扰,学习时集中注意力。)”可知,通过远离不必要的干扰可以
19、集中注意力。故选D项。【2题详解】推理判断题。根据“Remember to take short breaks.”部分的第一句“Taking short breaks during studying helps you in retaining more of what you have studied.(学习时短暂休息一下可以帮助你记住更多学过的内容。)”可推知,想要记住更多学过的内容,就应该避免没有短暂休息的长时间学习。故选A项。【3题详解】主旨大意题。根据第一段“Remember to study for knowledge and not study for getting good
20、grades! This helped me a lot, and might help you too.(记住,学习是为了知识,而不是为了取得好成绩!这对我帮助很大,也许对你也有帮助。)”及下文内容可知,文章主要介绍了一些帮助提高学习能力的方法,C项“How to improve your ability to study?(如何提高你的学习能力?)”概括文章大意,适合做文章标题。故选C项。BMost Chinese know the story of the mythological Change the Chinese goddess of the moon. Its a story a
21、bout a woman who takes an immortality pill and flies to the moon. It is told every year during Chinas Mid-Autumn Moo Festival, so people cant hear the word “Chang e” without thinking of romantic images of a moon goddess.For this reason, Chinas mission to the moon was calling out for a strong female
22、figure. Therefore,pictures of a 24-year-old female space commander have gone viral on Chinese social media for her work on the Change-5 Moon exploration programme with comments about how she is a “frontline soldier in the field of aerospace” that young Chinese can look up to.Ms Zhou, a 24-ycar-old l
23、ady of Tujia ethnic group, is Chinas youngest ever space commander. She was involved in the successful launch of the Change-5 lunar probe on 24 November, in charge of the rocket connector system, described as a key role.In Wenchang space launch site, though she is only 1.58 meters and looks “mini”,
24、she is called “big sister” for her powerful “core and energy. Since senior high, she has dreamed of being a member of a space research team. With her great efforts, she was admitted to an aircraft system and engineering major of a domestic university in 2014. making her aerospace dream come true. To
25、 grow into a commander, in two and a half years, she changed five positions to be familiar with multiple posts and types of work, each of which takes great courage and is full of challenges. In a working space with no air conditioning and narrow space to accommodate only three people, she worked for
26、 60 days until the completion of “the Lang March 5 rocket goes around” battle.Her story has received attention from Chinese state-run media a3 well as overseas media outlets. However, it has not appeared to have had much of an effect on her. According to the media, she declined repeated requests for
27、 interviews 85 she does not wish to let fame get in the way of her work.4. Why does the writer mention the myth of Change at the beginning of the passage?A. To introduce the topic.B. To give an example.C. To tell a romantic story.D. To spread Chinese culture.5. What makes people think of Ms Zhou as
28、a pioneer for the youth in aerospace?A. Her youth and beauty.B. Her pictures on the media.C. Her identity of Tujia Ethnic group.D. Her performance in the moon-landing program.6. Why did Ms Zhou reject the medias invitation to interviews?A. Because she was too shy.B. Because she was not available.C.
29、Because she feared her fame might affect her career.D. Because she considered fame nothing but a burden.7. What can we learn from Ms Zhous story?A. Attitude is altitude.B. The early bird catches the worms.C. Many hands make light work.D. Diligence makes up for inability.【答案】4. A 5. D 6. C 7. A【解析】【分
30、析】这是一篇新闻报道。文章主要讲述了参与嫦娥五号探索计划的年轻女指挥官周女士为实现航天梦想而努力的故事。【4题详解】推理判断题。文章第一段介绍了嫦娥奔月的神话故事,第二段中“For this reason, Chinas mission to the moon was calling out for a strong female figure.(出于这个原因,中国的登月任务呼唤一位坚强的女性形象。)”起到过渡的作用,引出下文,下文主要讲述参与嫦娥五号探索计划的24岁女指挥官实现太空探索梦想的经历。因此可以推断,文章第一段提到嫦娥奔月的神话是为了引出话题。故选A项。【5题详解】细节理解题。根据
31、第二段“Therefore, pictures of a 24-year-old female space commander have gone viral on Chinese social media for her work on the Change-5 Moon exploration programme with comments about how she is a “frontline soldier in the field of aerospace” that young Chinese can look up to.(因此,一名24岁的女太空指挥官的照片在中国社交媒体上
32、疯传,她参与了嫦娥五号的探索计划,并被评论为中国年轻人中值得尊敬的航天领域的一线战士。)”可知,周女士在登月计划中的表现让人们认为周女士是年轻人在航天领域的先驱。故选D项。【6题详解】细节理解题。根据最后一段“According to the media, she declined repeated requests for interviews because she does not wish to let fame get in the way of her work.(据媒体报道,她拒绝了多次采访请求,因为她不想让名声影响她的工作。)”可知,周女士拒绝媒体采访是因为她不想让出名妨碍了她
33、的工作。故选C项。【7题详解】推理判断题。根据第四段“To grow into a commander, in two and a half years, she changed five positions to be familiar with multiple posts and types of work, each of which takes great courage and is full of challenges.(为了成长为一名指挥官,在两年半的时间里,她换了5个岗位,熟悉了多个岗位和工作类型,每一个岗位都需要很大的勇气和挑战。)”和相关内容可知,周女士为了实现自己的航天
34、梦,付出了很大的决心和努力,因此A选项“Attitude is altitude.(态度决定高度)”是我们在她的故事中能学到的东西。故选A项。CAs the saying goes, time waits for no man. Time is always against us, and we just cant stop it. Maybe thats why some of us are always running late for appointments, But if timekeeping is not what youre good at, dont stress. Ther
35、e might be a good reason for your lack of punctuality.Peoples attitudes to being on time vary. Some clock-watch and make sure theyre exactly on time for a meeting. It is, after all, rude to be late, and if you can make it on time, why cant everyone else? But if, like me,you want to make every second
36、 count, you might try to squeeze as much as you can into the time you have available. However, when your schedule doesnt run to plan, your punctuality inevitably slips.People who lack promptness have been described as time benders. Author Grace Pacie told the BBC that “theyre the people who dont wan
37、t t0 be late, but they have a strange resistance to being early, and they dont allow enough time.” They assume their journey to an appointment will always go smoothly, and the train will always be on time!Perceptions of unpunctual people are almost always negative even if sometimes wrong. Writing fo
38、r the BBC, Laura Clarke says: Being consistently late might not be your fault. It could be your type. The punctually-challenged often share personality characteristics, such as optimism, low levels of self-control, anxiety, or a preference for thrill-seeking, experts say. It is also possible that pe
39、ople are late so as not to be noticeable and to avoid the anxious wait for others to turn up.Maybe we latecomers should make more of an effort and follow the advice I heard to no try to be on time but decide to be on time. But I know if a meeting or a deadline really matters, then Ill be there. Othe
40、rwise relax, even if others are blaming you!8. The text is meant to _.A. tell us to avoid being lateB. tell us why we are lateC. tell us the importance of punctualityD. tell us to try to be early rather than late9. “Time benders” refer to those _.A. who dont want to he lateB. who dont allow enough t
41、imeC. who have a strange resistance to being earlyD. who lack punctuality10. According to experts, it is typical of time benders to _.A. be pessimisticB. be negativeC. make every second countD. have low levels of self-control11. It is quite possible that the writer is one of those _.A. punctual peop
42、leB. unpunctual peopleC. trying to be on timeD. deciding to be on time【答案】8. B 9. D 10. D 11. B【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了也许迟到不是我们的错,并介绍了我们为什么会迟到。【8题详解】推理判断题。根据文章第一段“There might be a good reason for your lack of punctuality.(你不守时可能有充分的理由。)”及下文内容可知,文章的目的是要告诉我们为什么迟到。故选B。【9题详解】词义猜测题。根据文章第三段划线词前半句“People w
43、ho lack promptness ”(做事不及时的人)及后句“Author Grace Pacie told the BBC that “theyre the people who dont want t0 be late, but they have a strange resistance to being early, and they dont allow enough time.”(作家格蕾丝帕西在接受BBC采访时表示:“这些人不想迟到,但他们奇怪地抗拒早到,也不给足够的时间。”)”可猜测,“Time benders”指的是那些奇怪地抗拒早到的人。故选D。【10题详解】细节理解题
44、。根据文章第四段“The punctually-challenged often share personality characteristics, such as optimism, low levels of self-control, anxiety, or a preference for thrill-seeking, experts say.” (专家说,不守时的人通常有共同的性格特征,比如乐观、自控力低、焦虑,或者喜欢寻求刺激。)可知,专家表示,典型的“时间弯曲者”自控力较低。故选D。【11题详解】推理判断题。根据文章最后一段“Maybe we latecomers shoul
45、d make more of an effort and follow the advice I heard to no try to be on time but decide to be on time. ”(也许我们迟到的人应该更加努力,听从我听到的建议,不是“尝试”准时,而是“决定”准时。)可推断,作者很有可能是那些不守时的人之一。故选B。DAs the effects of climate change become more disastrous, well-known research institutions and government agencies are focusi
46、ng new money and attention on an idea: artificially cooling the planet, in the hopes of buying humanity more time to cut greenhouse gas emissions.That strategy, called solar climate intervention(干预) or solar geoengineering, involves reflecting more of the suns energy back into space abruptly reducin
47、g global temperatures in a way that imitates the effects of ash clouds flowing out from the volcanic eruptions. The idea has been considered as a dangerous and fancied solution, one that would encourage people to keep burning fossil fuels while exposing the planet to unexpected and potentially threa
48、tening side effects, producing more destructive hurricanes, wildfires floods and other disasters.But. as global warming continues, producing more destructive hurricanes, wildfires floods and other disasters, some researchers and policy experts say that concerns about geoengineering should be outweig
49、hed by the imperative to better understand it, in case the consequence of climate change become so terrible that the world cant wait for better solutions.One way to cool the earth is by injecting aerosols(气溶胶) into the upper layer of the atmosphere. where those particles reflect sunlight away from t
50、he earth. That process works, according to Douglas MacMartin, a researcher at Cornell University.“We know with 100% certainty that we can cool the planet,” he said in an interview. Whats still unclear, he added, is what happens next. Temperature, MacMartin said, is an indicator for a lot of climate
51、effects. “What does it do to the strength of hurricanes?” he asked, “What does it do to agriculture production? What does it do to the risk of forest fires?”Another institution funded by the National Science Foundation will analyze hundreds of simulations of aerosol injection, testing the effects on
52、 weather extremes around the world. One goal of the research is to look for a sweet spot: the amount of artificial cooling that can reduce extreme weather events without causing broader changes in regional rainfall patterns or similar impacts.12. Why do researchers and government agencies work on co
53、oling the earth?A. To prevent natural disasters.B. To win more time to reduce gas emissions.C. To imitate volcanic eruptions.D. To encourage more people to bur fossil fuels.13. What are researchers worried about in terms of global warming?A. More volcanoes will throw out.B. More solar energy will go
54、 into space.C. More disasters will endanger the future of the world.D. People will keep burning fossil fuels to keep warm.14. What can be inferred from Douglas words in an interview?A. He thinks more research remains to be done.B. He is optimistic about the effect of cooling the earth.C. He is conce
55、rned about the reduction in agriculture production.D. He disapproves of the practice of solar climate intervention.15. What does the underlined words “sweet spot” in the last paragraph mean?A. The rainfall pattern of a region.B. The modest drop in temperature.C The number of extreme weather events.D
56、. The injection amount of aerosol.【答案】12. B 13. C 14. A 15. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要讲述全球气候变化带来各种灾难性的天气,政府和相关研究机构提出的各种可能的应对办法。【12题详解】细节理解题。根据第一段“As the effects of climate change become more disastrous, well-known research institutions and government agencies are focusing new money and attention on an id
57、ea: artificially cooling the planet, in the hopes of buying humanity more time to cut greenhouse gas emissions.(随着气候变化的影响变得更加严重,知名研究机构和政府机构正把新的资金和注意力集中在一个想法上:人为地让地球降温,希望为人类赢得更多时间来减少温室气体排放。)”可知,研究者和政府机构给地球降温是为了赢得更多的时间来减少温室气体的排放。故选B项。【13题详解】推理判断题。根据第三段“some researchers and policy experts say that conc
58、erns about geoengineering should be outweighed by the imperative to better understand it, in case the consequence of climate change become so terrible that the world cant wait for better solutions.(一些研究人员和政策专家表示,当务之急是更好地了解地球工程,这比对地球工程的担忧更重要,以防气候变化的后果变得如此可怕,以至于世界不能等待更好的解决方案。)”可知,研究者担心全球变暖造成的各种灾难可能会让未
59、来的世界处于危险中。故选C项。【14题详解】推理判断题。根据第五段“What does it do to the strength of hurricanes?” he asked, “What does it do to agriculture production? What does it do to the risk of forest fires?”( 他问:“它对飓风的强度有什么影响?这对农业生产有什么影响?它对森林火灾的风险有什么影响?”)”可知,Douglas认为还有很多疑问没有解开,所以还有很多研究有待去做。故选A项。【15题详解】词句猜测题。根据划线词所在句“One goa
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
