分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 21

类型2022-2023学年上学期高二英语第一次月考.docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:633771
  • 上传时间:2025-12-12
  • 格式:DOCX
  • 页数:21
  • 大小:471.21KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    2022 2023 学年 上学 期高二 英语 第一次 月考
    资源描述:

    1、2022-2023学年上学期高二英语第一次月考(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)注意事项:1本试卷分第卷(选择题)和第卷(非选择题)两部分。答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2回答第卷时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。写在本试卷上无效。3回答第卷时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。4考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共30分,略)第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选

    2、项中选出最佳选项。AScience books for kidsTo help you choose the perfect books for your children, weve listed four of the best science books for kids. These books are a lot of fun and will satisfy your childrens curiosity. About TimeLong ago, people used the sun, the moon and the water to tell time. Soon afte

    3、r, we began using our knowledge about the natural world to build clocks and to create calendars. Centuries later, we have clocks and calendars. This book tells the amazing story of how it all happened!Actual SizeDo you know the size of an elephant? What about a tiger or the worlds largest parrot? Ca

    4、n you imagine an eye that is bigger than your head? Sometimes facts and figures dont tell the whole story. In this book, the author shows animals both large and small at actual size. Everything: Rocks and MineralsLet your child become a geology (地质学) expert as she or he sees eye-catching photos abou

    5、t these colorful rocks. Children will learn some information about rocks through these interesting pictures. They can learn how rocks are formed. It is perfect for kids who love to explore. If the World Were a VillageThis eye-opening book has become an excellent piece of work to know about the world

    6、 by imagining the worlds population as a village of just 100 people. By exploring the lives of the 100 villagers, children will discover that life in other nations is often very different from their own.1What is the book About Time mainly about?AThe value of time.BThe movement of the sun.CThe method

    7、s of making watches.DThe history of clocks and calendars.2What can we know from the book Actual Size?AHow smart a parrot is.BHow big an elephant is.CHow dangerous a tiger is.DHow far human eyes can see.3Which of the following tells about the way people live in the world?AAbout Time.BActual Size.CEve

    8、rything: Rocks and Minerals.DIf the World Were a Village.BWhen faced with the decision to get out of bed or have a few more minutes of sleep, which do you choose? Believe it or not, that decision could make a world of difference in the rest of your day.About 85 percent of Americans use an alarm cloc

    9、k to wake up in the mornings, according to sleep researcher Till Roen. And while there are no official numbers on snoozing(打盹), a quick survey of social media makes it clear that hitting the snooze button is a popular pastime(消遣).As to how the snooze button will affect your day, scientists have mixe

    10、d opinions. Some scientists think people who hit the snooze button in the mornings are actually clever, creative and happy while some said that hitting the snooze button will ruin your life, or at the very least your day. “I feel that hitting the snooze button has got to be one of the worst things t

    11、hat ever happened to human sleep,” researcher Jonathan Horowitz said. “The chances of you snoozing and actually experiencing a meaningful rest are close to zero.”According to some sleep experts, when hitting the snooze button, you are in fact confusing your body and mind, and throwing yourself into

    12、a deep state of being sleepy. The body needs some time to wake up. Therefore, when returning to what will be a light sleep for a brief period of time, you are putting your body back into a sleep mode before waking it again. At that point your body wont know what it wants, resulting in a sort of half

    13、 awaken state.If you really want to take advantage of an alarm clock, the key is to form a healthy sleep cycle. Focus your efforts on getting enough sleep each night and waking up at the same time each day so that when your alarm goes off you feel rested.4What can we infer about hitting the snooze b

    14、utton from Paragraph 2?APeople do it just for fun.BIt is a common practice.CPeople take it seriously.DIt is a bit childish.5What do some sleep experts think of hitting the snooze button?AIt is meaningful in the long term.BIt makes people become lazy.CIt brings us a sense of satisfaction.DIt affects

    15、our body and mind.6Whats the authors suggestion on getting the best out of alarms?AMaking use of willpower.BTrying to relax ourselves.CDeveloping a good sleep habit.DUsing an extra alarm.7What is the purpose of the text?ATo introduce ways to keep refreshed in the morning.BTo explain the relationship

    16、 between the snooze button and peoples character.CTo discuss whether people should hit the snooze button.DTo illustrate how to avoid the light sleep mode.CThe concept “China chic”, or guochao, has become popular in recent years. According to relevant data, from January to July 2022, the search volum

    17、e for “Guochao” as a keyword has increased by 392. 66% year on year. Big Data Report of 2021 Guochao Pride Search from Baidu revealed that the level of interest in guochao has skyrocketed in the past 10 years. Domestic(国内 的)products are in fashion, and domestic consumption has increasingly become an

    18、 important choice for the new generation of consumers. China chic mixes unique cultural elements with the latest trends in various industries, which not only satisfies younger consumers needs for pursuing personality and fashion, but also plays a role in bringing back traditional culture. The rise o

    19、f China chic is the result of Chinas rapid economic development and has some cultural motivations behind it. Besides, the continuous improvement of the consumption power of Chinese people is an important reason for the rise of China chic. Most importantly, cultural confidence is the driving force fo

    20、r the rise of China chic. Five thousand years of Chinese civilization has left us a rich cultural heritage. Guochao is, in many ways, the perfect representative of the new wave of Chinese nationalism. Starting in the fashion industry, this trend shows Chinese consumers newfound interest in Chinese c

    21、ultural heritage. The guochao trend is at its strongest among young adults who live in an even more powerful China and thus have a strong feeling of national pride. Chinas national strength is increasing, and its soft power is also on the rise. Even so, we still have a long way to go to carry forwar

    22、d this China chic. But as it has become a part of peoples lives, no doubt there will even be more diverse China chic products showing Chinese charm in the future.8Which statement reflects China chies situation in recent years?AIt has not often been searched in Baidu.BIt has gained great popularity a

    23、mong Chinese.CIt has attracted consumers of older generation.DIt has been widely accepted in different cultures.9What does the underlined word “skyrocketed” in the first paragraph mean?ARisen sharply.BDropped obviously.CRemained stable.DChanged slightly.10Which factor for the rise of China chic is N

    24、OT mentioned?AThe rapid economic development of China.BCultural confidence from rich cultural heritage.CGovernments measures to bring back traditional culture.DThe continuous improvement of Chinese consumption power.11What can be concluded from the last paragraph?AThe selection of China chic product

    25、s is limited.BChina chic has little influence on peoples lives.CChina chic still needs developing and improving.DThe author is disappointed at the future of China chic.DRapid advances in artificial intelligence (人工智能), also called AI, and the rapid using of robots across different industries are cau

    26、sing the fear of jobless growth. Reponses (回应) to these developments have focused on what to do to ensure that robots dont steal jobs. Bill Gates, for example, has called for the taxing of robots that take away jobs. This has led to responses from leading economists, such as Larry Summers, who argue

    27、s against the idea, saying that robots are job creators and that the idea of taxing them is absolutely wrong. Another idea is to use a basic income for allthe idea that everyone receives a minimum incometo pay for the impact of technological unemployment (失业). This idea also causes arguments. The fo

    28、cus on these arguments is misplaced. Jobs are not created or lost because of a single technology, but because of the business models designed to make use of the power of the technology. Maybe, weve seen a similar example in history, with recorded music in the last century. It wasnt the 1930s recordi

    29、ng technology itself that threatened (威胁) the jobs of live musicians (音乐家). It was its combination with radio broadcasting, jukeboxes (点唱机) and the way businesses operated that led to job losses. Hotels, restaurants and bars replaced live musicians with jukeboxes. A single recording could be played

    30、over and over without requiring the appearance of musicians. As I argue in Innovation and Its Enemies: Why People Resist New Technologies, the early recording of music destroyed the jobs of some live musicians and made them make less money than before. The social objections (反对) became larger about

    31、monopoly (垄断) power and less about the technology itself.12Whats Larry Summers argument against?ATaxing robots.BReplacing robots.CReducing the use of robots.DPaying the jobless for using robots.13Why does the author write Paragraph 3?ATo give us advice.BTo show us an example.CTo present us his point

    32、 of view.DTo tell us the power of technology.14What made live musicians lose their jobs in the 1930s?AThe threat from the customers.BThe impact of unemployment.CThe use of recording technology.DThe increasing number of live musicians.15Whats the authors attitude towards the new technology?ASurprised

    33、.BPositive.CDoubtful.DCurious.第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Some lucky people are born with artistic talent, while others have to study to become expert in art. _16_ Some people just let their creative urges out more easily than others. If the artistic path is ca

    34、lling you, begin the journey with some tiny steps and follow them.Try a generous selection of different mediums of art. Everyone can be an artist. _17_ So, if theres a specific type of art youd like to learn more about, go for it, and dont be afraid to try other mediums as well. The most basic forms

    35、 of art are drawing, painting, photography and sculpting.Do your research and learn the basics. You can read books and articles about the medium(s) you have chosen to focus on. _18_ If you feel like you need a little help, you can always improve your research with an art class._19_ Notice how the li

    36、ght changes during the day, how colors affect you, and how an interaction makes you feel. Take the time to become fully aware of your surroundings and let what you see enter your work.Seek out the opinions of others. Dont be afraid to show your work to people. _20_Maybe you have a hard time drawing

    37、hands, or you cant seem to get the handle of a clay mug (杯子) quite right. A second pair of eyes will help you see what makes it work.AMake time for your art every day.BBesides, you can also watch instructional videos.CAsk a few people you trust what they think of your art.DObserve the world around y

    38、ou with the eye of an artist.EYou just need to express your creative ideas in a great way.FWhichever path you are on, be aware that everyone is an artist.GOne of the best ways to learn is by studying the works of others.第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳

    39、选项。Reading good books is one of the greatest pleasures in life. It _21_our happiness when we are cheerful. and lessens our sorrow when we are sad. A good book may absorb our attention so_22_ that for the time being we forget our surroundings.Whatever may be our main purpose in reading, good books sh

    40、ould never fail to give us_23_. With a good book in our hands we will never be_24_ .Whether the characters in the book are taken from real life or are purely_25_ they may become our companions and make us laugh. The people we meet in books may _26_ us either because they are similar to our close fri

    41、ends or because they present unfamiliar types whom we are glad to welcome as new acquaintances. Our human friends sometimes _27_ us, but the friends we make in books always respect us. By turning the pages we can _28_ them without any fear of hurting their feelings. When our human friends _29_ us, g

    42、ood books are always there to give us sympathy and encouragement.One of the most valuable gifts from books is _30_ . Few of us can travel far from home, but all of us can lead varied lives through the pages of book. When we wish to _31_from the dull realities of everyday life, a book will help us wh

    43、en nothing else can. To travel by book we dont have to _32_and save a lot of money. Through books we may get the thrill of adventure without_33_ . We can climb high mountains or cross the hot sands of the desert._34_ , through books the whole world is ours for the asking. The _35_ of our literary ex

    44、periences are almost unlimited.21AachievesBreducesCincreasesDthreatens22AcompletelyBnaturallyCfrequentlyDdesperately23AagreementBtreatmentCenjoymentDjudgement24AlonelyBlazyC.tiredDguilty25AaverageBimaginaryCtypicalDfortunate26AgreetBshockCworryDdelight27Amake fun ofBtake care ofCcatch sight ofDpay a

    45、ttention to28AorderBcontrolCbelieveDignore29AchallengeBabandonCunderstandDpersuade30ApleasureBknowledgeCexperienceDsuccess31AreturnBrecoverCgraduateDescape32ApayBstopCguessDrace33AreasonBevidenceCdangerDinstruction34AHoweverBThereforeCOtherwiseDAnyway35ApurposesBpossibilitiesCdirectionsDsuggestions第

    46、二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个恰当的单词或括号内单词的正确形式。If youre walking through Boston on a rainy day, you might see poems appear before your eyes. They _36_ (write) on the sidewalks._37_ (entitle) “Raining Poetry”, this project resulted from cooperation between the nonprofit Mass Poetry and the c

    47、ity of Boston. The first poems were installed to celebrate the start of National Poetry Month, with several more _38_ (add) to the citys streets last May 13. These poems cannot be seen during dry, sunny weather, _39_ they appear like magic once raindrops start falling from the sky.The poems are chos

    48、en by Bostons famous poet Danielle Georges, _40_ selects the poems based on their relationships to Boston. “I want to draw works from poets influential in the literary, educational or _41_ (culture) fields. I also want to choose poems that convey positive energy, like _42_ (warm), gratitude and joy,

    49、” Georges said. “All the poems installed now are composed in English, but new _43_ (one) will be added in the many languages being spoken throughout Boston, including Portuguese, French and Spanish.”“This is a public art project and a wonderful way to bring poetry to people. _44_ (hope), in the next

    50、 two years everyone in Boston will read a poem in their daily life at least once or twice a month,” Georges added.So if youre walking around in Boston the next time it rains, keep _45_ eye open for the poems on the ground.第四部分 写作(共两节, 满分40分)第一节(满分15分)46假如你是高中生李华,你的新西兰笔友Jack热爱中国文化,近期打算来中国看望你,写信向你咨询你所

    51、在的城市,请你给他写一封回信,内容包括:1、介绍你的城市;2、推荐旅游景点;3、表达期望。要求: 词数80左右,可适当增加细节,以使行文连贯。Dear Jack,I am glad you will visit Nanchang._Yours,Li Hua第二节(满分25分)47阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Surviving Mount RainierBad luck and poor timing left Kart and three climbers stuck on Mount Rainier for several long days.

    52、They faced mountain climbings toughest tests. One man suffered altitude sickness; ice and rockfall rained down at night; cold nights in a tent that got torn left them hypothermic(体温过低的). Calm confidence, skill and the courage to continue up the route, despite illness and injury, likely saved their l

    53、ives.The climbers set out on a Friday, camping low on the route the first night because they were concerned about rockfall after a climber had recently died in an accident at the routes typical high camp. On Saturday, at about 10,500 feet, one of the climbers became sick from the altitude, which beg

    54、an to slow them down. They needed to keep moving, so they put him in the lead so he could move at a pace he was comfortable with. By Sunday evening, the ill climber was exhausted, and they had to make an unplanned camp on steep snow. They were in a bad placeon a platform about the size of a table un

    55、der an ice cliff. The wind got stronger during the night, ripping the tent and snapping the poles. They tried to secure it by placing their packs and rocks around the edges. Finally, they just stuck their feet between the rocks and held the tent with their bodies. It was a cold night.注意:1. 所续写短文的词数应

    56、为150左右;2. 续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;Paragraph 1:On Monday, they managed to call 911 but forgot to ask how to communicate with the rangers (护林员) before losing signal. _Paragraph 2On Wednesday, they gathered everything and decided to carry on with their climb. _参考答案:1D2B3D【导语】本文是一篇应用文。本文介绍了四本适合孩子们的科学类书籍。1细

    57、节理解题。根据About Time部分中“Long ago, people used the sun, the moon and the water to tell time. Soon after, we began using our knowledge about the natural world to build clocks and to create calendars. Centuries later, we have clocks and calendars. This book tells the amazing story of how it all happened!(

    58、很久以前,人们用太阳、月亮和水来判断时间。不久之后,我们开始用我们对自然世界的知识来建造时钟和创建日历。几个世纪后,我们有了时钟和日历。这本书讲述了这一切是如何发生的惊人故事!)”可知,这本书主要讲述了时钟和历法的发展史。故选D。2细节理解题。根据Actual Size部分中“Do you know the size of an elephant?(你知道大象有多大吗?)”可知,在这本书中我们能知道大象有多大。故选B。3细节理解题。根据If the World Were a Village部分中“By exploring the lives of the 100 villagers, chil

    59、dren will discover that life in other nations is often very different from their own.(通过探索这100名村民的生活,孩子们会发现其他国家的生活往往与他们自己的非常不同)”可知,If the World Were a Village这本书说明了人们在这个世界上的生活方式。故选D。4B5D6C7C【导语】这是一篇议论文。短文讨论了讨论人们是否应该按下贪睡按钮。4推理判断题。根据第二段“And while there are no official numbers on snoozing(打盹), a quick

    60、survey of social media makes it clear that hitting the snooze button is a popular pastime(消遣).”(虽然没有关于打盹的官方数据,但对社交媒体的快速调查表明,按下打盹按钮是一种很受欢迎的消遣方式)可知,从第二段中我们可以推断出摁下打盹按钮这是一种常见的做法。故选B项。5细节理解题。根据第五段“According to some sleep experts, when hitting the snooze button, you are in fact confusing your body and min

    61、d, and throwing yourself into a deep state of being sleepy.”(根据一些睡眠专家的说法,当你按下贪睡按钮的时候,你实际上是在混淆你的身体和大脑,让自己进入一个昏昏欲睡的状态)可知,一些睡眠专家对按下贪睡按钮的看法是它会影响我们的身心。故选D项。6细节理解题。根据最后一段“If you really want to take advantage of an alarm clock, the key is to form a healthy sleep cycle. Focus your efforts on getting enough

    62、sleep each night and waking up at the same time each day so that when your alarm goes off you feel rested.”(如果你真的想利用闹钟,关键是要形成一个健康的睡眠周期。把精力集中在每晚获得足够的睡眠上,每天在同一时间起床,这样当你的闹钟响起时,你就感觉休息好了)可知,对于如何充分利用闹钟,作者的建议是养成良好的睡眠习惯。故选C项。7推理判断题。通读全文以及根据第一段“When faced with the decision to get out of bed or have a few mor

    63、e minutes of sleep, which do you choose? Believe it or not, that decision could make a world of difference in the rest of your day.”(当你面临起床还是多睡几分钟的抉择时,你会选择哪一个?信不信由你,这个决定可能会给你接下来的一天带来翻天覆地的变化)和第三段“As to how the snooze button will affect your day, scientists have mixed opinions. Some scientists think p

    64、eople who hit the snooze button in the mornings are actually clever, creative and happy while some said that hitting the snooze button will ruin your life, or at the very least your day.”(至于贪睡按钮会如何影响你的一天,科学家们有不同的看法。一些科学家认为,在早上按下贪睡按钮的人实际上是聪明、有创造力和快乐的,而一些人则说,按下贪睡按钮会毁了你的生活,或者至少毁了你的一天)可知,短文的目的是讨论人们是否应该按

    65、下贪睡按钮。故选C项。8B9A10C11C【导语】本文是一篇说明文。“国潮”的兴起给新一代的消费者们提供了重要的选择,同时也宣扬了传统文化、向各产业提供了独特的文化元素。8细节理解题。根据第一段 “The concept China chic, or guochao, has become popular in recent years. According to relevant data, from January to July 2022, the search volume for Guochao as a keyword has increased by 392.66% year o

    66、n year.”(近年来,“中国风”的概念变得流行起来。相关数据显示,2022年1到7月,关键词“国潮”的搜索量同比增长392.66%。)可知,“国潮”这一概念正变得越来越受欢迎,故选B。9词句猜测题。根据构词法,skyrocket的字面含义可猜测为“像火箭一样冲上云霄”,再根据上文中的“the search volume for “Guochao” as a keyword has increased by 392. 66% year on year. ”(关键词“国潮”的搜索量同比增长392.66%。)可推断出,skyrocket的语义为“猛涨;飞涨”,故选A。10细节理解题。根据二段中“

    67、The rise of China chic is the result of Chinas rapid economic development and has some cultural motivations behind it. Besides, the continuous improvement of the consumption power of Chinese people is an important reason for the rise of China chic. Most importantly, cultural confidence is the drivin

    68、g force for the rise of China chic.”(中国风的兴起是中国经济快速发展的结果,背后有一些文化动因。此外,中国人消费能力的不断提高是中国时尚崛起的重要原因。最重要的是,文化自信是中国时尚崛起的动力。)可知,中国时尚崛起的原因有中国经济的快速发展,以及中国的文化自信和中国消费能力的不断提升。只有“政府重拾传统文化的措施”不包含在内。故选C。11推理判断题。根据最后一段“Even so, we still have a long way to go to carry forward this China chic.”(即便如此,我们要弘扬这种中国风还有很长的路要走。

    69、)可知,中国风还需要进一步发展和提高。故选C。12A13C14C15B【导语】这是一篇说明文,介绍了科技发展导致人们失业的问题,并指出失业不是科技本身造成的。12细节理解题。根据第二段中“Bill Gates, for example, has called for the taxing of robots that take away jobs. This has led to responses from leading economists, such as Larry Summers, who argues against the idea, saying that robots ar

    70、e job creators and that the idea of taxing them is absolutely wrong. (例如,Bill Gates呼吁对机器人征税,因为机器人会夺走工作。这导致了著名经济学家的回应,如Larry Summers,他反对这一观点,认为机器人是创造就业机会的人,对机器人征税的想法是绝对错误的。)”可知,Larry Summers反对对机器人征税。故选A项。13推理判断题。第一段内容是:科技发展引发了人们的担忧;第二段内容是:列举比尔盖茨和拉里萨默斯对机器人的观点,根据第三段“The focus on these arguments is misp

    71、laced. Jobs are not created or lost because of a single technology, but because of the business models designed to make use of the power of the technology. (对这些争论的关注点是错误的。就业机会的创造或丧失不是因为单一技术,而是因为旨在利用技术力量的商业模式。)”可知,本段是在介绍作者自己的观点。故选C项。14细节理解题。根据第四段中“It wasnt the 1930s recording technology itself that t

    72、hreatened (威胁) the jobs of live musicians (音乐家). It was its combination with radio broadcasting, jukeboxes (点唱机) and the way businesses operated that led to job losses. Hotels, restaurants and bars replaced live musicians with jukeboxes. (并不是20世纪30年代的录音技术本身威胁到了现场音乐家的工作。而是它与无线电广播、点唱机以及商业运作方式的结合导致了失业。

    73、酒店、餐厅和酒吧用自动唱机取代了现场音乐家。)”可知,20世纪30年代录音技术的使用导致现场音乐工作者失业。故选C项。15推理判断题。根据第三段中“Jobs are not created or lost because of a single technology, but because of the business models designed to make use of the power of the technology. (就业机会的创造或丧失不是因为单一技术,而是因为旨在利用技术力量的商业模式。)”以及最后一段中“The social objections (反对) be

    74、came larger about monopoly (垄断) power and less about the technology itself. (社会对垄断力量的反对越来越大,对技术本身的反对越来越少。)”可知,作者对新技术的态度是积极乐观的。故选B项。16F17E18B19D20C【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了如何成为一个艺术家的方法。16根据上文“Some lucky people are born with artistic talent, while others have to study to become expert in art.(一些幸运的人天生就有艺术天赋

    75、,而另一些人必须学习才能成为艺术专家)”和下文“ If the artistic path is calling you, begin the journey with some tiny steps and follow them.(如果艺术之路在召唤你,那就从一些微小的步骤开始并跟随它们)”可知,有些人是天生的艺术家,而有些人需要后天的努力,但如果有从事艺术的想法,就要开始行动。F项“无论你走哪条路,都要意识到每个人都是艺术家”符合语境,whichever path呼应上文提到的两种情况。故选F。17根据上文“Everyone can be an artist. (每个人都可能成为艺术家)

    76、”和下文“So, if theres a specific type of art youd like to learn more about, go for it, and dont be afraid to try other mediums as well. (所以,如果有一种特定类型的艺术你想了解更多,就去尝试,不要害怕尝试其他媒介)”可知,每个人都有成为艺术家的可能,并且要多尝试一些媒介。由此可知,成为艺术家需要适合表达自己创意的方式。E项“你只需要用一种很好的方式表达你的创意”符合题意,承接上下文。故选E。18根据上文“You can read books and articles

    77、 about the medium(s) you have chosen to focus on.(您可以阅读有关您选择关注的媒体的书籍和文章)”和下文“If you feel like you need a little help, you can always improve your research with an art class.(如果你觉得需要一些帮助,你可以通过艺术课来提高你的研究)”并结合本段主旨句“Do your research and learn the basics.(做研究,学习基础知识)”推知,空处陈述的内容也是做研究和学习基础知识的方法。B项“此外,你也可以观

    78、看一些教学视频”符合文意。故选B。19空处为本段主旨句。根据下文“Notice how the light changes during the day, how colors affect you, and how an interaction makes you feel. Take the time to become fully aware of your surroundings and let what you see enter your work.(注意白天光线如何变化,颜色如何影响你,以及互动给你的感觉。花时间充分了解你周围的环境,让你所看到的进入你的工作)”可知,艺术就在我

    79、们的日常生活中,要注意观察和感受周围世界。D项“用艺术家的眼光观察你周围的世界”符合本段主旨,可以作为主旨句。故选D。20根据上文“Dont be afraid to show your work to people. (不要害怕把你的作品给大家看)”推知,我们应该了解其他人对自己艺术作品的看法。C项“问一些你信任的人他们对你的艺术的看法”符合文意,且切合本段主旨“Seek out the opinions of others. (征求别人的意见)”。故选C。21C22A23C24A25B26D27A28D29B30C31D32A33C34D35B【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了一本好书可

    80、以给我们带来快乐,朋友,经验和指导。21考查动词词义辨析。句意:当我们高兴的时候,它增加我们的快乐;我们难过的时候,它降低我们的悲痛。A. achieves 实现;B. reduces 减少;C. increases 增长;D. threatens恐吓。根据句意和并列句的lessens our sorrow when we are sad.可知,此处表示“当我们高兴时,阅读增加我们的快乐。”,故选C。22考查副词词义辨析。句意:一本好书会完全吸引我们,以致于我们忘记了周围的环境。A. completely完全地;B. naturally自然地;C. frequently 频繁地;D. desp

    81、erately绝望地。根据“for the time being we forget our surroundings.”可知,一本好书会“完全”吸引我们。故选A。23考查名词词义辨析。句意:无论我们读书的目的是什么,好的书应该总是给我们享受。A. agreement 协议;B. treatment 治疗;C. enjoyment 享受;D. judgement判断力。根据前文“Reading good books is one of the greatest pleasures in life. ”可知,阅读是快乐的,好的书总是会给我们“享受”,故选C。24考查形容词词义辨析。句意:手中有一

    82、本好书从来都不会寂寞。A. lonely孤独的,荒凉的;B. lazy 懒惰的;C. tired 累的;D. guilty有罪的。结合第3小题解析可知,好的书会让我们快乐,不会寂寞。故选A。25考查形容词词义辨析。句意:无论书中的人物形象来自于真实生活还是虚构的,都会使我们发笑。A. average平均的;B. imaginary 想象的,虚构的;C. typical 典型的;D. fortunate幸运的。根据句意和or的选择关系可知,此处表示“想象的,虚构的”,故选B。26考查动词词义辨析。句意:我们在书中遇到的人使我们高兴,要么是因为他们与我们亲密的朋友相似,要么是因为他们呈现给我们不熟

    83、悉类型的人,我们很高兴把他们当做新的熟人。A. greet 问候;B. shock 震惊;C. worry 担忧;D. delight使高兴。根据because后原因状语从句的句意和前文提到阅读会让我快乐可知,书中的角色会“是我们高兴”,故选D。27考查动词短语辨析。句意:有时我们人类的朋友取笑我们,但是书中的朋友会尊重我们。A. make fun of 取笑;B. take care of 照顾;C. catch sight of看到;D. pay attention to注意,重视。根据but的转折对比关系和respect可知,此处“取笑”符合语境和语意。故选A。28考查动词词义辨析。句意

    84、:通过翻书页我们可以忽略它们,不用担心会伤害到他们的感情。A. order命令;B. control 控制;C. believe相信;D. ignore忽视。根据“without any fear of hurting their feelings. ”以及上文提到书中的朋友,即角色,可知,我们可以忽略他们而不担心伤害他们的感情。故选D。29考查动词词义辨析。句意:当我们人类的朋友遗弃我们时,书中的朋友总是给我们以同情和鼓励。A. challenge 挑战;B.abandon遗弃;C. understand 理解;D. persuade劝说。根据“同情和鼓励”可知,此处表示当我们被人类朋友“遗

    85、弃”时。故选B。30考查名词词义辨析。句意:书中最有价值的礼物之一就是经验。A. pleasure 快乐;B. knowledge 知识;C. experience 经验,经历;D. success成功。根据下文“Few of us can travel far from home, but all of us can lead varied lives through the pages of book. ”可知,此处指的是书中最有价值的是“经验”,故选C。31考查动词词义辨析。句意:当我们想从日常乏味的生活中逃脱时,如果没有别的可能的话,一本好书将会给我们帮助。A. return 归还;B

    86、. recover 恢复;C. graduate 毕业;D. escape逃脱。根据语境可知,此处表示书本会帮助我们从乏味生活中“逃脱”,escape from(从逃脱),故选D。32考查动词词义辨析。句意:在书中旅游不用花钱。A. pay 支付;B. stop停止;C. guess猜测;D. race比赛。根据“save a lot of money” 和“在书中旅游”可知,不用花钱。故选A。33考查名词词义辨析。句意:在书中我们可以没有危险地得到冒险的刺激。A. reason理由;B. evidence证据;C. danger 危险;D. instruction指令。根据“在书中旅游”可知

    87、没有危险,故选C。34考查副词词义辨析。句意:不管怎样,通过书整个世界我们都可以去询问。A. However 然而;B. Therefore因此;C. Otherwise要不然的话;D. Anyway无论如何。结合上文提到在书中阅读我们可以做的事情可知,此处用副词anyway连接,表示无论如何,关于整个世界我们都可以在书中询问,得到答案。故选D。35考查名词词义辨析。句意:我们文学经历的可能几乎是没有限制的。A. purposes目的;B. possibilities可能;C. directions 方向;D. suggestions建议。根据上文提到我们可以在书中询问关于整个世界,得到答案可

    88、知,本句表达文学经历的“可能性”是无限的。故选B。36are written37Entitled38added39but40who41cultural42warmth43ones44Hopefully45an【导语】这是一篇说明文。文章讲述了波士顿的街道隐藏着秘密诗歌,只要一下雨,这些诗歌就会出现在城市的人行道上。36考查动词的时态和语态。句意:它们被写在人行道上。由句意可知,主语They指代前文的的poems。空格处是本句话的谓语动词,They和write之间是被动关系,所以要用被动语态,主语是复数,谓语动词也要用复数。结合前文句意,此处是客观事实,所以用一般现在时。故答案为are writ

    89、ten。37考查非谓语。句意:这个名为“雨诗”的项目是由非营利的大众诗歌组织和波士顿市合作的结果。分析句子结构,本句话的谓语动词是resulted from,所以空格处需要entitle的非谓语形式。动词entitle的逻辑主语是this project,二者之间是被动关系,所以填entitled,在文中作状语。空格置于句首,所以要首字母大写。故答案为Entitled。38考查非谓语。句意:第一批诗是为了庆祝全国诗歌月的开始,去年5月13日这座城市的街道上又增添了几首诗。分析句子结构,此处是with的复合结构,所以空格处需填非谓语形式,add和several more 之间是被动关系, 所以填

    90、过去分词作宾补。故答案为added。39考查连词。句意:这些诗在干燥明媚的天气里是看不到的,但一旦雨点从空中落下,它们就会像魔法一样出现。空格前的“These poems cannot be seen”和空后的“they appear ”句意呈转折关系,所以空格处填连词but符合题意。故答案为but。40考查定语从句。句意:这些诗是由波士顿著名诗人丹妮尔乔治挑选的,她根据这些诗与波士顿的关系来挑选这些诗。分析句子结构,此处引导非限制性定语从句,修饰先行词Danielle Georges,指人,在从句中做主语,所以需要关系代词who来引导。故答案为who。41考查形容词。句意:我想从文学、教育和

    91、文化领域有影响力的诗人那里挑选作品。空格位于名词field之前,所以此处需要形容词来修饰后面的名词。culture的形容词形式是cultural,译为“文化的”。故答案为cultural。42考查名词,句意:我还想选择那些传递正能量的诗歌,比如温暖、感激和快乐。根据提示词gratitude and joy可知,空格处需要名词,与后文的名词gratitude和joy形成并列关系,warm的名词是warmth,译为“温暖”。故答案为warmth。43考查代词。句意:“现在安装的所有诗歌都是用英语创作的,但新的诗歌将加入波士顿使用的多种语言,包括葡萄牙语、法语和西班牙语。”分析句子结构,new _8

    92、_在句中是主语。由句意可知,前文说的是目前的这批诗歌,此处指代的应是新一批的诗歌,所以填ones符合题意,代替复数名词poems。故答案为ones。44考查副词。句意:乔治补充道:“这是一个公共艺术项目,也是一个将诗歌带给人们的绝佳方式。希望在未来两年,波士顿的每个人都能在日常生活中每月至少读一到两首诗。”根据句意和句子结构可知,此处需要填副词hopefully,译为“有希望地”,在句中作状语。空格置于句首,所以首字母要大写。故答案为Hopefully。45考查冠词。句意:所以,如果你下次在波士顿下雨的时候走在路上,请留意地上的诗。分析句子结构,空格位于可数名词单数eye之前,所以该处填冠词。

    93、keep an eye open for是固定表达,表示“留神某物,密切注意某物”。故答案为an。46One possible version:Dear Jack, Im glad you will visit Nanchang. I would like to recommend the great city to you.Located in the north of Jiangxi Province, Nanchang has a splendid history of more than 2,000 years, which is now known as “Hero City ” w

    94、ith the Bayi Uprising Memorial Hall and the Uprising Monument. There are a large number of attractions to visit, one example of which is Aixi lake. You can find the sweet birdsong echoed around the lake. When a gentle warm breeze strokes the face, the air is filled with the pleasant smell of flower.

    95、 If you come here, you will find it a true feast for your eyes. Nanchang is an amazing place which is worth a visit. Your trip to Nanchang is sure to be enjoyable. Yours,Li Hua【导语】本篇书面表达属于应用文,要求考生给热爱中国文化,近期打算来中国看望你的新西兰笔友Jack,写一封回信,内容包括:介绍你的城市;推荐旅游景点;表达期望。【详解】1.词汇积累辉煌的:splendidglorious许多:a large numb

    96、er ofa lot of充满:be filled withbe full of令人愉快的:pleasantdelightful2.句式拓展简单句变复合句原句:You can find the sweet birdsong echoed around the lake.拓展句:You can find the sweet birdsong echoed around the lake, which can make you relaxed.【点睛】高分句型1 Located in the north of Jiangxi Province, Nanchang has a splendid hi

    97、story of more than 2,000 years, which is now known as “Hero City ” with the Bayi Uprising Memorial Hall and the Uprising Monument. (运用了which引导的非限制性定语从句)高分句型2 There are a large number of attractions to visit, one example of which is Aixi lake. (运用了介词+which引导的非限制性定语从句)47One possible version:On Monday,

    98、 they managed to call 911 but forgot to ask how to communicate with the rangers (护林员) before losing signal. They set up what was left of the tent as best they could and stayed where they were, praying for the early arrival of their salvation. But for several days, they watched beyond all hope as hig

    99、h winds prevented the rangers attempts at a helicopter rescue. Their food was running out and they shared a single bottle of snow melt each day. Then an icefall buried their tent platform and squeezed them together. It was impossible to climb down. On Wednesday, they gathered everything and decided

    100、to carry on with their climb. They climbed up slowly and carefully, resting when they were weak. It didnt take long until the wind froze them in place. That was the scariest moment. Their spirits began to sink and they started to doubt if they could continue. Kart thought of all the people who loved

    101、 him, and it really hit him they must be worried. As he tried to climb again and again, he just kept yelling out to his friends, “We have to get there.”However, as they got onto the final slope to the summit, the weather cleared. Suddenly, a helicopter appeared out of nowhere. They were rescued.【导语】

    102、本篇书面表达是读后续写,文章讲述了Kart和三位被困雷尼尔山登山者的遭遇。故事按照时间顺序展开。他们在周五出发,周六,一位队员的高原反应减缓他们的速度,让他们在周日不得不更换临时扎营地点在冰崖下一个桌子那么大的平台上。糟糕的帐篷的选址以及恶劣的天气使他们帐篷严重受损,让他们度过寒冷的一晚上。周一他们联系上911,但是恶劣天气让救援无法到达,食物要耗尽,此时也无法下山。因此,周三他们聚集所有物品决定继续向上攀登上山,历经艰辛与危险,终于爬到山顶,天气放晴,他们得救了。【详解】1. 段落续写:由第一段首句内容“周一,他们设法拨打了911,但在失去信号之前忘记询问如何与护林员沟通。”可知,第一段可描

    103、写他们只能在原地等待救援,但是恶劣的天气让救援人员和直升飞机过不来,食品也要耗尽,冰崩让他们本来就很小的地方无法立足,也无法下山。由第二段首句内容“星期三,他们收集了所有东西,并决定继续攀登。”可知,第二段可描写他们向上攀登,虽然中途遇到困难,仍然坚持到最后,爬上山顶,得救了。2. 续写线索:等待救援希望落空决定继续攀登困难重重克服困难爬到山顶得救3. 词汇激活:行为类:期盼:pray for/expect/hope for尽最大努力做某事:try to do/spare no effort to do大声喊:yell out /shout out/speak in a loud voice情

    104、绪类:失去信心:lose heart/ their spirits begin to sink积极:positive attitude/act positively害怕:scared/frightened 【点睛】【高分句型1】They set up what was left of the tent as best they could and stayed where they were, praying for the early arrival of their salvation. (由what引导宾语从句、where引导的地点状语从句和非谓语动词作做伴随状语)【高分句型2】It didnt take long until the wind froze them in place.(until引导的时间状语从句)【高分句型3】It was his brave heart and strong faith that could make something unusual happen finally. (由It was.that结构引导的强调句型)

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:2022-2023学年上学期高二英语第一次月考.docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-633771.html
    相关资源 更多
  • 专题09 应用文写作(9)-研读近十年高考英语满分书面表达聚焦2023高考.docx专题09 应用文写作(9)-研读近十年高考英语满分书面表达聚焦2023高考.docx
  • 专题09 应用文写作12篇(第二期)-2023高考英语名校模拟真题速递(新高考专用).docx专题09 应用文写作12篇(第二期)-2023高考英语名校模拟真题速递(新高考专用).docx
  • 专题09 应用文写作-2022-2023学年高二英语上学期期末专项复习(译林版2020).docx专题09 应用文写作-2022-2023学年高二英语上学期期末专项复习(译林版2020).docx
  • 专题09 平面直角坐标系(解析版).docx专题09 平面直角坐标系(解析版).docx
  • 专题09 平面直角坐标系(原卷版).docx专题09 平面直角坐标系(原卷版).docx
  • 专题09 平面直角坐标系与函数(11个高频考点)(举一反三)(全国版)(解析版).docx专题09 平面直角坐标系与函数(11个高频考点)(举一反三)(全国版)(解析版).docx
  • 专题09 平面直角坐标系与函数(11个高频考点)(举一反三)(全国版)(原卷版).docx专题09 平面直角坐标系与函数(11个高频考点)(举一反三)(全国版)(原卷版).docx
  • 专题09 平面直角坐标系与函数基础(解析版).docx专题09 平面直角坐标系与函数基础(解析版).docx
  • 专题09 平面直角坐标系与函数基础(考点回归).docx专题09 平面直角坐标系与函数基础(考点回归).docx
  • 专题09 平面直角坐标系与函数基础(原卷版).docx专题09 平面直角坐标系与函数基础(原卷版).docx
  • 专题09 平面直角坐标系与函数基础知识(共30道)(教师版)(02期)-2023年中考数学真题分类训练.docx专题09 平面直角坐标系与函数基础知识(共30道)(教师版)(02期)-2023年中考数学真题分类训练.docx
  • 专题09 平面直角坐标系与函数基础知识(共30道)(学生版)(02期)-2023年中考数学真题分类训练.docx专题09 平面直角坐标系与函数基础知识(共30道)(学生版)(02期)-2023年中考数学真题分类训练.docx
  • 专题09 平面向量及复数、推理证明-【口袋书】2022年高考数学复习思维导图(新高考地区专用).docx专题09 平面向量及复数、推理证明-【口袋书】2022年高考数学复习思维导图(新高考地区专用).docx
  • 专题09 平面向量、不等式及复数(解析版).docx专题09 平面向量、不等式及复数(解析版).docx
  • 专题09 平面向量、不等式及复数(原卷版).docx专题09 平面向量、不等式及复数(原卷版).docx
  • 专题09 平面向量 9.3三角形四心及面积问题 题型归纳讲义-2022届高三数学一轮复习(解析版).docx专题09 平面向量 9.3三角形四心及面积问题 题型归纳讲义-2022届高三数学一轮复习(解析版).docx
  • 专题09 平面向量 9.2数量积 题型归纳讲义-2022届高三数学一轮复习(解析版).docx专题09 平面向量 9.2数量积 题型归纳讲义-2022届高三数学一轮复习(解析版).docx
  • 专题09 平面向量 9.2数量积 题型归纳讲义-2022届高三数学一轮复习(原卷版).docx专题09 平面向量 9.2数量积 题型归纳讲义-2022届高三数学一轮复习(原卷版).docx
  • 专题09 平面向量 9.1线性运算、基本定理和坐标运算 题型归纳讲义-2022届高三数学一轮复习(解析版).docx专题09 平面向量 9.1线性运算、基本定理和坐标运算 题型归纳讲义-2022届高三数学一轮复习(解析版).docx
  • 专题09 幂运算(三大类型)-2022-2023学年七年级数学下册《高分突破•培优新方法》(苏科版).docx专题09 幂运算(三大类型)-2022-2023学年七年级数学下册《高分突破•培优新方法》(苏科版).docx
  • 专题09 导数的概念意义及运算(考点清单)(解析版).docx专题09 导数的概念意义及运算(考点清单)(解析版).docx
  • 专题09 导数的概念意义及运算(考点清单)(原卷版).docx专题09 导数的概念意义及运算(考点清单)(原卷版).docx
  • 专题09 导数大题训练理科(教师版).docx专题09 导数大题训练理科(教师版).docx
  • 专题09 导数压轴题之拉格朗日中值定理详述版(解析版).docx专题09 导数压轴题之拉格朗日中值定理详述版(解析版).docx
  • 专题09 导数压轴题之拉格朗日中值定理详述版(原卷版).docx专题09 导数压轴题之拉格朗日中值定理详述版(原卷版).docx
  • 专题09 家庭生活-备战2022高考英语阅读七选五热点话题 体裁分类训练(高考模拟 名校真题).docx专题09 家庭生活-备战2022高考英语阅读七选五热点话题 体裁分类训练(高考模拟 名校真题).docx
  • 专题09 实验设计重方法-备战2022年中考化学必背手册(南京专用).docx专题09 实验设计重方法-备战2022年中考化学必背手册(南京专用).docx
  • 专题09 完成图表(名校模拟 地区真题)-冲刺2023年中考英语必考题型终极预测(成都专用).docx专题09 完成图表(名校模拟 地区真题)-冲刺2023年中考英语必考题型终极预测(成都专用).docx
  • 专题09 完成句子80题-2023年中考英语逆袭冲刺名校模拟真题特快专递(广州专用).docx专题09 完成句子80题-2023年中考英语逆袭冲刺名校模拟真题特快专递(广州专用).docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1