40 汤加遭遇史诗级海底火山爆发火山海啸自然灾害需引起高度重视2022年中考英语时事热点话题题型专练.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 40 汤加遭遇史诗级海底火山爆发 火山海啸自然灾害需引起高度重视 2022年中考英语时事热点话题题型专练 汤加
- 资源描述:
-
1、40 汤加遭遇史诗级海底火山爆发 火山海啸自然灾害需引起高度重视2022年中考英语时事热点话题题型专练背景事件:汤加遭遇千年一遇的高强度海底火山喷发,多国发布海啸预警。新华社发南太平洋岛国汤加的洪阿哈阿帕伊岛14日和15日发生火山喷发,首都努库阿洛法观测到海啸。日本、美国、加拿大等国均发布海啸预警。专家指出,事发地火山口已苏醒,喷发活跃期可持续数周甚至数年,尚不清楚目前是否已达喷发的峰值。 汤加首都主要街道被淹 多国发布海啸预警 联合国随时准备提供支持 中国外交部:愿提供力所能及的支持和援助外交部发言人汪文斌16日就汤加火山爆发答记者问时表示,中方十分关注汤加火山爆发并引发海啸、火山灰等灾害,
2、愿应汤方要求提供力所能及的支持和援助。据新华社北京1月16日电来源: 长江日报一、阅读单选AThe Exploding Lakes of CameroonWhat comes to mind when you think of a lake? You probably imagine a pretty scene with blue water, birds, and fish. For the people in the northwestern Cameroon, however, the image is very different. For them, lakes may mean
3、terrible disasters. In 1984, poisonous gases exploded out of Lake Monoun and came down into the nearby villages, killing thirty-seven people. Two years later, Lake Nyos erupted a cloud of gases rolled down the hills and into the valleys and killed 1,700 people.Lake Nyos and Lake Monoun are crater (火
4、山口) lakes. They were formed when water collected in the craters of old volcanoes. The volcanoes under Lake Nyos and Lake Monoun are not active anymore. However, poisonous gases from the center of the earth continue to flow up through cracks in the bottom of the lake. This is normal in a crater lake.
5、 In most crater lakes, these gases are released often because the water “turns over” regularly. That is, the water from the bottom of the lake rises and mixes with the water at the top, allowing the gases to escape slowly.However, in Lakes Nyos and Monoun, there is no regular turning over. No one kn
6、ows the reason for this fact, but as a result, these lakes have more gases tapped at the bottom than other crater lakes. In fact, scientists who have studied Lakes Nyos and Monoun have found 16,000 times more gases. When a strong wind, cool weather, a storm, or a landslide (滑坡) causes the water to t
7、urn over suddenly, the gases escape in a violent explosion.In the past, no one knew when the gases might explode, so there was no way for the villagers to escape disaster. Now scientists from the United States, France, and Cameroon have found a way to reduce the gas pressure at the bottom of Lake Ny
8、os. They stood a 672-foot plastic pipe in the middle of the lake, with one end of the pipe near the bottom and the other end in the air. Near the top of the pipe, the team put several holes that could be opened or closed by a computer. Now, when the gas pressure gets too high, the holes are opened a
9、nd some of the gas-filled water shoots up through the pipe into the air like a fountain. With less pressure, a disastrous explosion is much less likely. However, the scientists are not sure that one pipe will be enough to prevent explosions. They hope to put in others soon and they plan to install a
10、 similar pipe and a computer system at Lake Monoun as well.To protect people nearby until all of the pipes are in place, the scientists have installed early warning systems at both lakes. If the gas pressure rises to a dangerous level, computers will set off loud sirens (警报) and bright lights to war
11、n the people in the villages. That way, they will have time to escape from the dangerous gases.1What will happen when Lake Nyos and Lake Monoun explode?AWater will flow down the hills.BPoisonous gases will be released suddenly.CA strong wind will rise from the lakes.DThe volcanoes will come to life.
12、2Which of the following statements about Lake Nyos and Lake Monoun is true?AThey were formed in 1984.BThey are at the top of two active volcanoes.CThey are not like most other crater lakes.DWater in them turns over regularly.3Lake Nyos and Lake Monoun explode because _.Athe gases rise to the top and
13、 mix with airBpeople from the villages turn over the waterCscientists have put in a computer systemDthey have more gases trapped at the bottom than other crater lakes4A team of scientists has _.Aerected a pressure-releasing pipe in the lakeBidentified the gases at the bottom of the lakeCbuilt a beau
14、tiful fountain near the lakesDremoved all dangerous gases from the lakes5What do we learn from the last paragraph?AScientists are planning to install pipes in all crater lakesBScientists still do not know how to prevent gas explosionsCExplosion disasters could be avoided in the futureDWarming system
15、s have been set up in the villages nearby.【答案】1-5BCAAC【分析】本文主要介绍了来自地球中心的有毒气体通过尼奥斯湖和莫嫩湖这两个火山口湖慢慢地逸出,更多的气体在遇到强风、寒冷天气、暴风雨或滑坡导致水突然翻转时,会在猛烈的爆炸中逸出。为了保护周边的居民,科学家已经在两个湖泊安装了早期预警系统,如果有危险会发出警报让村民及时逃离。1细节理解题。根据“In 1984, poisonous gases exploded out of Lake Monoun and came down into the nearby villages”可知,火山爆发时有
16、毒气体会突然逸出,故选B。2推理判断题。根据“In most crater lakes, these gases are released often because the water turns over regularly”及“However, in Lakes Nyos and Monoun, there is no regular turning over”可知,在大多数火山口湖中,这些气体经常被释放出来,因为水有规律地“翻转”,而在尼奥斯湖和莫农湖,没有定期的轮换,所以它们并不像大部分火山口湖,C表述正确,故选C。3推理判断题。根据“That is, the water from
17、the bottom of the lake rises and mixes with the water at the top, allowing the gases to escape slowly.”及全文的内容可知,是因为这些气体上升到顶部并与空气混合,故选A。4细节理解题。根据“Now scientists from the United States, France, and Cameroon have found a way to reduce the gas pressure at the bottom of Lake Nyos. They stood a 672-foot p
18、lastic pipe in the middle of the lake, with one end of the pipe near the bottom and the other end in the air”可知,科学家已经在湖里竖了一根减压管,故选A。5推理判断题。根据“If the gas pressure rises to a dangerous level, computers will set off loud sirens (警报) and bright lights to warn the people in the villages. That way, they w
19、ill have time to escape from the dangerous gases.”可知,科学家们已经在两个湖泊安装了早期预警系统,如果有危险会发出警报让村民及时逃离,那么这个就能避免爆炸灾害,故选C。BTsunami (海啸): Killer WaveThe warnings are few. The signs are sudden. The ground shakes. The tide goes into reverse. A great roaring sound fills the air. And then It strikes. Wave after wave
20、of crashing, crushing water. And when it is over, nothing is left. A tsunami.The word in Japanese means harbor wave. Japan has been hit by many tsunamis in its history, as a result of its location. It lies across the edges of 4 tectonic plates (地壳板块). Most earthquakes are born in such places. When t
21、wo tectonic plates push together, the earthquake sends enormous amounts of energy up through the ocean. A series of waves expands in all directions. In deep water, these waves travel fast up to 500 miles an hour - but reach a height of only a few feet. A passing ship may not even notice them. But as
22、 the waves enter shallow waters and come into contact with the ocean floor, their speed is reduced but their height is raised. As they move onto land, the waves can rise as high as a 10-story building. A tsunami wave doesnt break like an ordinary wave. Instead, it advances like a wall of water, cras
23、hing over everything in its way, sometimes reaching more than a kilometer inland. More damage is caused when the wave moves back out to sea. It drags everything in its path underwater and out to sea. Most tsunamis have several waves. They arrive between 10 and 60 minutes after the first strike just
24、when survivors think the danger has passed.The deadliest tsunami ever recorded occurred in December of 2004. An earthquake off the coast of Indonesia caused a tsunami that rushed across the Indian Ocean and reached as far as the coast of Africa. Whole sections of cities were destroyed. More than 200
25、,000 people died. Most had no way of being warned. Five thousand miles away in Hawaii, scientists at the Pacific Tsunami Warning Center monitor the earths movements 24 hours a day. They hope to prevent a similar disaster from happening in the Pacific region. If they discover a quake big enough to ca
26、use a tsunami, the scientists try to find out where the wave will head and warn people in its path. Their advice-is simple: leave the coastal areas and move to higher ground. Wait for news that the danger has passed. And be ready to deal with the damage that a tsunami leaves behind.6What is the firs
27、t paragraph mainly about?AWhat is a tsunami like?BWhat is a tsunami?CWhere does a tsunami come from?DHow strong is a tsunami?7Why has Japan been hit by many tsunamis in its history?ABecause of its location of 4 tectonic plates.BBecause of most earthquakes.CBecause a series of waves expands in all di
28、rections.DBecause it lies across the edges of 4 tectonic plates.8What does the underlined word them refer to in Paragraph 2?ATsunamis.BWaves in deep water.CWaves in shallow water.DOcean floors.9Which of the description of tsunami is proper according to the passage?AThe deadliest tsunami ever recorde
29、d/caused 200,000 people to die. -BAn ordinary wave advances like a wall of water, crashing over everything in its way.CMost tsunamis can be warned now because scientists monitor the earths movements 24 hours a day.DWhen a tsunami wave moves back out to sea, more damage happens.10Where is this articl
30、e probably from?AA newspaper.BA nature magazine.CA storybook.DA science research.【答案】6-10ADBDB【分析】主要介绍日本多海啸的原因、海啸带来的灾难性后果。文章提到了2004年的印尼大海啸,描述其造成的后果以及死亡人数。最后介绍了海啸的难以预测以及科学家们为了预测海啸做了哪些努力,也对人们提出简单的建议,发生海啸的时候往高处逃生,等待新闻说明海啸已过,也做好准备处理海啸后的灾情。6段落大意题。根据文中第一段的描述“The warnings are few.And when it is over, nothi
31、ng is left. A tsunami.”可知,本段描写的是海啸的情景,也就是海啸是什么样的,故选A。7细节理解题。根据文中“Japan has been hit as a result of its location. It lies across the edges of 4 tectonic plates (地壳板块).”可知,日本多次被海啸袭击的原因是因为它处于四个地壳板块的边缘上。故选D。8词义猜测题。根据文中“A series of waves expands in all directions. In deep water, these waves travel fast u
32、p to 500 miles an hour - but reach a height of only a few feet. A passing ship may not even notice them.”可知,them指的是“这些在深水传播速度很快,高度却只有几英尺的波浪”,故选B。9细节理解题。根据文中“More damage is caused when the wave moves back out to sea.”可知,当海浪返回大海时,会造成更大的损害。故选D。10推理判断题。根据整个文章的理解可知,文章主要是介绍海啸是什么,日本多海啸的原因,海啸最具灾难性的时候以及原因,以及
33、科学家为预警人们海啸做的努力和发生海啸的应对建议,所以这样的文章应该是在自然类杂志上的一篇科普文章。故选B。C November 5 is World Tsunami(海啸) Awareness Day. Tsunami is a Japanese word for a long, destructive(摧毁性的) ocean wave caused by an undersea earthquake. The goal of the anniversary is to learn from disasters(灾害) of the past and to prepare for the f
34、uture. Two tsunamis in the last 15 years have changed the way people around the world think about these destructive events.On December26, 2004, a magnitude (震级) 9 earthquake near the coast of Indonesia caused tsunami waves that struck the coasts of four countries. An estimated(估计的) 230,000 people di
35、ed and costs were in the billions of dollars. Then, on March 11, 2011, a magnitude 9 earthquake struck northeastern Japan. It was the most powerful earthquake ever recorded in that country. More than18,000 people died. The tsunami also caused serious damage to the Fukushima Daiichi nuclear power cen
36、ter on the island of Honshu. Several nuclear reactors(核 反应堆) were severely(严重地) damaged and leaked(泄漏) radiation(辐射).The two events caused people in the Pacific and Indian Ocean areas to study and improve preparedness for disasters. This led to the SendaiFrameworkfor DisasterRiskReductionin 2015 in
37、Sendai, Japan. The agreement was a UN effort to raise awareness(提高意识) about disaster risks and to urge(催促) countries to assess(评估)how well they were prepared for them.Willem Rampangilei is head of the Disaster Management Agency in Indonesia. He said Indonesia passed a law on disaster management afte
38、r the 2004 tsunami. It led in 2008 to the creation of his agency. “Our responsibilities include reduction and preparedness, emergency response, as well as post-disaster recovery and reconstruction(重新建设),” he said. He added that 150 million Indonesians were at risk from earthquakes, 60 million from f
39、loods and four million from tsunamis.Preparedness has spread beyond Asia. There are now early warning systems in place for the Caribbean Sea, the Northeast Atlantic Ocean, the Mediterranean Sea and surrounding(周围的) areas.11What does the underlined word mean in the passage?AKnowledge.BPreparation.CDa
40、y of remembrance.DChange.12What do we learn from the second paragraph?ANatural disasters are too powerful for people to survive.BEarthquakes and tsunamis often take place on islands.CNuclear reactors can be safe even if damaged in an earthquake.DNatural disasters can cause great losses to humans.13O
41、ne of the aims of the Sendai Framework for Disaster Risk Reduction is .Ato reduce the damage caused by disasters.Bto make people know more about disaster risks.Cto help people get away from disasters.Dto help with the reconstruction after the disaster.【答案】11-13CDB【分析】这篇短文主要讲述了海啸的相关知识,并指出气象局可以检测海啸发生,
42、并给人李伟语境。11词句猜测。根据下文“to learn from disasters(灾害) of the past and to prepare for the future.”可知,纪念日的目的是向过去的灾难学习,为将来做准备。可知上文中anniversary的意思是“纪念日”。Knowledge.知识;Preparation. 准备;Day of remembrance纪念日;Change改变。根据题意,故选C。12段落大意。根据文中“On December26, 2004, a magnitude (震级) 9 earthquake near the coast of Indones
43、ia caused tsunami waves that struck the coasts of four countries.” 2004年12月26日,印度尼西亚海岸附近发生里氏9级地震,引发海啸,袭击了4个国家的海岸。及“Then, on March 11, 2011, a magnitude 9 earthquake struck northeastern Japan. It was the most powerful earthquake ever recorded in that country.” 随后,2011年3月11日,日本东北部发生里氏9级地震。这是那个国家有史以来最强
44、烈的地震。可知本段主要讲述了自然灾害会给人类造成巨大损失。故选D。13细节理解。根据文中“This led to the SendaiFrameworkfor DisasterRiskReductionin 2015 in Sendai, Japan. The agreement was a UN effort to raise awareness(提高意识) about disaster risks and to urge(催促) countries to assess(评估)how well they were prepared for them.”可知,仙台减少灾害风险框架的目标之一是使
45、人们更多地了解灾害风险。故选B。【点睛】点睛:我们在做阅读理解题时,就要明确初中阅读理解考查的主要内容,在此基础上,快速阅读全文,了解文章大意;在了解文章的基础上,抓住首尾句;认真仔细、逐步答题;平心静气,不急躁,仔细检查,减少误差。严格说来,阅读理解主要要求是:1.掌握阅读主旨大意,用以说明主旨大意的事实和细节:2.既理解具体事实,也理解抽象的概念;3.既理解字面意思,也理解深层含义,包括作者的态度以及意图等。如第1小题,考查词句猜测。根据下文“to learn from disasters(灾害) of the past and to prepare for the future.”可知,
46、纪念日的目的是向过去的灾难学习,为将来做准备。可知上文中anniversary的意思是“纪念日”。Knowledge.知识;Preparation. 准备;Day of remembrance纪念日;Change改变。根据题意,故选C。 DThe shock of the earthquake in Pakistan has brought another shock: the rise of a mysterious island, coming out from the water. In the aftershock of the earthquake, people living in
47、 Grabian Sea and saw a mountain-like shape coming out of the water. “It looked like a huge whale,” Bahram Baloch, a local reporter, told the BBC“Lots of people gathered to watch it. ”So what happened? The force of the earthquake was so strong that it moved the sea floor, releasing gas(释放气体). This ga
48、s pushed the seabed, mostly rock and sand, out of the water. This was how the mud volcano (泥火山) was formed. The island which is about 20 meters high, 30 meters long and 90 meters wide is actually the top of the mud volcano. Is it safe? Although people have visited this new island, scientists have fo
49、und dangerous gas coming from the newly formed island. “It will catch fire, when a match was lit,” said Mohammad Danish, a scientist, to Universe Today. The mud volcano is strange because mud volcanoes seldom appeared in an area where people often live, and not far out in the sea. It is a special on
50、e. However, its not expected to last very long. Most of these mud volcanoes are swept back under the sea within one year.14What does the island look like ?AA dogBA catCA whaleDA dolphin15Which of the following can be filled in the box to show how mud volcanoes are formed?AThe sea floor was moved.BRo
51、ck and sand were mixed.CThe storm blew up the sea.DA huge mountain appeared.16According to Mohammad Danish, _.Ait is safe to visit mud volcanoesBit is a bad time to do researchCsome places on the island were on fireDgas from the newly formed island was dangerous.【答案】14-16CAD【分析】文章大意:巴基斯坦西南部地区在发生7. 7
52、级地震后,在瓜德达港附近海域冒出一座小岛,引起当地居民围观。地震专家普遍猜测,这座小岛很可能是海底泥火山喷发造成的,应该过一段时间就会在海浪的冲击下消失。14细节理解题。根据“It looked like a huge whale,” Bahram Baloch, a local reporter, told the BBC. 当地记者巴赫拉姆巴洛赫对BBC说:“它看起来像一头巨大的鲸鱼。”可知,故选C。15细节理解题。根据This gas pushed the seabed, mostly rock and sand, out of the water. 气体推动海床(大多数是岩石和沙子)露
53、出水面。可知第一步是地震发生;第二步是气体释放;第三步是推升海床;第四步是露出海面。故选A。16细节理解题。根据科学家说的话“It will catch fire, when a match was lit,” said Mohammad Danish, a scientist, to Universe Today.它(危险气体)会引起火灾当火柴点燃的时候。可知这个岛屿上的气体是危险的,故选D。 ENational disasters around the world are happening at an alarming rate in 2018. Every few weeks, wer
54、e witnessing earthquakes that destroy whole cities, wildfires that burn thousands of lands, and cyclones that cause mass flooding.Indonesia Tsunami(海啸)DateDecember 22, 2018CauseIts believed that undersea landslides from the Anak Krakatau volcano caused a violent tsunami which struck at night.Damages
55、1,500 injured and an estimated 22,000 displacedDeaths430Fall 2018 California FiresDateNovember 8-November 25CauseThough the cause of each is unknown, three separate wildfires broke out in early November 2018: the Camp fire in Paradise; the Hill fire in the Santa Rosa Valley and the Woolsey Fire in L
56、os Angeles and Ventura counties. The worst of the three, the Camp fire, completely destroyed the town of Paradise.Damages230,000+ acres (combined)Deaths91(combined)The Indonesia Earthquake And TsunamiDateSeptember 28, 2018CauseShifting plates caused the 7.5 magnitude earthquake, and the quake set of
57、f the tsunami, which scientist couldnt predict.DamagesRoughly 2.4 million people were affected by the pair of natural disasters. More than 1,000 inmates from five prisons escaped after the natural disaster, and policemen are asking them return within the week.Deaths844 and countingHurricane Florence
58、Datestarted September 13CauseThe hurricane was caused by naturally occurring weather patterns.DamagesWithin 24hours of landfall, the massive hurricane flooded homes and streets in North Carolina. Up to 40 inches of rain flooded areas of the Carolinas. A week after the hurricane, major highways remai
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-774577.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
