【难度分层 阅读策略】小学英语专项提升-话题阅读(6):情感与情绪 全国通用版(含答案和解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 难度分层 阅读策略
- 资源描述:
-
1、情绪与情感在小学阶段的阅读理解中,情绪与情感是个常考话题,通常是以短文形式讲述一个或多个人的情绪与情感,然后对短文中的某些细节描述进行考查。情绪或者情感的表达可以出现在任何场景,可以是日常生活、学校、购物、看病、旅游时等等,其表达可以是直接明了型,也可以是有是隐晦暗示型。涉及到的相关题型主要是:阅读选择、阅读判断、阅读解答题等。第一篇(基础篇)阅读短文,判断下列句子正(T)误(F)。Tom and Bill are playing near Mr Smiths house. They are playing football. Bill is kicking a goal, and he sa
2、ys to Tom, “Look at the football!” “Look out!” “Oh, dear!” Mr Smiths window is broken. He is watering his flowers. “Im sorry, Mr Smith,” says Bill. “It doesnt matter. Please dont play near my house next time,” Mr Smith said.1. Tom and Bill are playing football. ( )2. Tom is kicking a goal. ( )3. Mr
3、Smiths window is broken. ( )4. Mr Smith is drinking tea. ( )5. Mr Smith is very angry. ( )【答案】1. T 2. F 3. T 4. F 5. F【解析】【1题详解】来源:学,科,网由They are playing football.可知他们在踢足球,所以题干叙述正确,故答案为T。【2题详解】由句子Bill is kicking a goal可知Bill踢进一个球,Tom没有进球,所以题干叙述错误,故答案为F。【3题详解】由句Mr Smiths window is broken.可知史密斯先生的窗户坏了
4、,所以题干叙述正确,故答案为T。来源:学科网【4题详解】由句子He is watering his flowers.可知他在浇花,没有喝茶,所以题干叙述错误,故答案为F。【5题详解】由句子It doesnt matter.可知没关系,他没有生气,所以题干叙述错误,故答案为F。阅读策略】本篇文章属于记叙文,主要讲述了汤姆和比尔打破了斯密斯先生的窗户,但比尔先生没有生气,而是让他们下次不要在房子边上玩。记叙文一般包含下列元素:时间,地点,人物,起因,经过和结果,有些还含有情感和价值观的意义。阅读的时候关注下这些元素可以帮助理清思路,答题的时候更快的进行定位和答题了。第二篇(基础篇)6. 阅读短文并
5、回答下列问题。 Look at this photo of my family. There are five people in my family. They are my grandparents, father, mother and l. My father is a teacher. He is very busy on weekdays. At weekends he can play badminton with me. My mother is a taxi driver. She is good at driving a car. She is a wonderful ta
6、xi driver. She works very hard every day. That is my grandfather. He is old but he always does some exercises in the morning and he looks well all day. Here is my grandmother. She is a housewife. She is good at cooking. This is me. I am a student in Grade Six. I am good at drawing. Here is my cousin
7、, Linqing. She is a pretty girl. I often go to the cinema with her. My family is a big one. We love each other and are kind to each other. I really have a happy family. (1)How many people are there in your family? _(2)What do you do with your father at weekends? _ (3)What does your mother do? _(4)Wh
8、at is your grandmother good at? _(5)What do you often do with your cousin? _来源:学+科+网Z+X+X+K【答案】(1)There are five.(2)I play badminton with himmy father.(3)She is a taxi driver.(4)She is good at cooking.(5)I often go to the cinema with her. 【解析】【详解】大意:短文通过照片介绍我的家人,以及爱好和职业。(1)句意:你家里有多少人?根据here are five
9、 people in my family. 可知我家有五口人,故答案为There are five.(2)句意:周末你和你爸爸一起干什么?根据At weekends he can play badminton with me. 可知在周末他可以和我一起打羽毛球,故答案为I play badminton with himmy father.(3)句意:你妈妈是做什么工作的?根据My mother is a taxi driver.可知我母亲是计程车司机,故答案为She is a taxi driver.(4)句意:你祖母擅长什么?根据She is good at cooking.可知她擅长烹饪,
10、故答案为She is good at cooking.(5)句意:你经常和你的表弟一起干什么?根据I often go to the cinema with her. 可知我经常和她一起去看电影,故答案为I often go to the cinema with her.【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文的内容,写出问题的答案。【阅读策略】文章通过照片介绍我家人,最后总结自己有个开心的家庭。此类文章往往是总分总结构,先介绍家里一共多少人,然后对家庭成员分别进行阐述,最后总结表达自己的情感或态度。阅读的过程中可以把介绍的对象先圈出来,答题的时候根据考察对象进行定位匹配即可。第三
11、篇(提高篇)根据短文内容,选择正确答案。Today is the sixteenth of August. And its Mikes twelfth birthday. So there are many friends at his house. They are having a birthday party for him. Mike has got many presents. There is a beautiful pencil case, a funny picture book, a nice T-shirt, a VCD of Chinese cartoons and so
12、me beautiful flowers. Mike likes them very much. Look! There is a big birthday cake with a lot of grapes on the table. His friends put some candles on it. Now Mike is blowing out the candles, and his friends are singing the song Happy Birthday to You to him. They are having a good time.7. Mikes birt
13、hday is on _. ( )A. the sixth of AugustB. the sixteenth of AugustC. the sixth of May8. There are many _ at Mikes house. ( )A. friendsB. classmatesC. friends and classmates9. Mike has got a VCD of _ cartoons. ( )A. EnglishB. JapaneseC. Chinese10. Mike likes _ very much. ( )A. the birthday cakeB. the
14、birthday presentsC. the candles11. The children are _. ( )A. having a birthday cakeB. blowing out the candlesC. singing a song【答案】7. B 8. A 9. C 10. B 11. C【解析】【7题详解】句意为Mike 的生日是什么时候,根据Today is the sixteenth of August,可知Mike 的生日是8月16日,故选B。【8题详解】句意为Mike 家里有很多什么,根据So there are many friends at his hous
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-812169.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2021小升初语文归类冲刺 专题三 句子 专项九 关联句、衔接顺序、修改病句课件.ppt
