江苏省泰州市2020-2021学年高二下学期期末考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省泰州市2020-2021学年高二下学期期末考试英语试题 WORD版含解析 江苏省 泰州市 2020 2021 学年 高二下 学期 期末考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2020-2021学年度第二学期期末考试高二英语试题(考试时间:120分钟;总分:150分)注意事项:1.答号前,考生务必将自己的姓名、考试号等填写在答题卡指定位置上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑 如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡 上。写在本试卷上无效。3.考试结束后,将答题卡交回。第一部分听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题纸上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的
2、A、B、C三个选项中选出最 佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对 话仅读一遍。1- How much will the woman pay for the stamps? .A. $1. B. $2. c. $4.2. When does the man want to get up?A. At 7:30. B. At 8:00. C. At 9:00.3. What are the speakers discussing?A. Whether to buy a car.B. How to pay for education.C. Where to
3、find a better job.4. How do the speakers probably feel?A. Angry. B. Confused. C. Relieved.5. Where might the speakers be?A. At home. B. At a cafe. c. At a supermarket.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个 选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟; 听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两
4、遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. How many pencil sharpeners do the speakers have?A. Three. B. Four. C. Five.7. Where did the girl find a pencil sharpener?A. On the floor. B. On the table. C. In the desk drawer.听第7段材料,回答第8、9题。8. How will the birthday be celebrated?A. With a party. B. With a family dinner. C. With
5、 a visit to the theater.9. What present will the speakers, father get for his birthday?A. Some shirts. B. Some shoes. C. Some wine.听第8段材料,回答第10至12题。10. Who is Sam?A. The girls brother. B. The girls father. C. The girls driver.11. What mainly needs to be cleaned from the car?A. Mud. B. Dust. C. Leave
6、s.12. When does the conversation probably take place?A. In the morning. B. In the afternoon. C. In the evening.听第9段材料,回答第13至16题。13. Where was the photo taken?A. In Spain. B. In Italy. C. In France.14. What mainly caused the womans increased weight?A. Having a baby. B. Eating too much. C. Breaking he
7、r leg.15. When was the accident?A. Five years ago. B. A year ago. C. Six months ago.16. How does the woman intend to lose weight?A. By running. B. By swimming. C. By going on a diet.听第10段材料,回答第17至20题。17. When did the speaker start studying art properly?A. When he was five. B. When he was twelve. C.
8、When he was seventeen.18. What kind of pictures did most customers want according to the speaker?A. Houses. B. Flowers. C. People.19. What does the speaker like the most?A. Abstract painting. B. The art of sculpture. C. The art of making pots.20. What does the speaker think is the most important for
9、 students to do?A. Doing what they love.B. Working hard on their studies.C. Making as much money as they can.第二部分阅读理解(共两节,满分42. 5分)第一节(共12小题;每小题2.5分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AThough a trip through Beijing has plenty of historical architecture to offer, the citys skyline also holds many
10、 achievements of modem design. However, Beijing has spread out its contemporary landmarks throughout the city, making it difficult for architectural enthusiasts to visit all of them. Therefore, we decided to gather them all into one place. Here is our list of Beijings most iconic (标志性的)modem buildin
11、gs:CCTV HeadquartersThe “Big Pants,“ as it is more commonly known, is one of just ten buildings in the city over 200m tall. The structure of the two leaning towers connected at the top and bottom by horizontal off-shoots (横向分支)is now so iconic that it is often used in film and television to prove th
12、e story is set in Beijing.CITIC TowerStanding at 528m, CITIC tower is Beijings tallest building and the tenth tallest skyscraper in the world. The office building serves as the headquarters of CITIC Group, but the basement level will soon contain a large shopping center and subway station.National S
13、tadiumBetter known by its nickname the Birds Nest”, the National Stadium is recognizable by its steel structures like a bamboo forest. The stadium, which seats an audience of 91,000, was built for the 2008 Summer Olympics. It is also scheduled to be used for the opening and closing ceremonies of the
14、 2022 Winter Olympics.National Centre for the Performing ArtsIts not hard to see how this theater earned the nickname of the “Giant Egg”. With an opera hall, music hall, several art exhibition halls, and restaurants, the National Centre for the Performing Arts is also the largest theater building in
15、 Asia. Besides the shape, its unique feature is that its appearance from glass to titanium (钛) and the surrounding reflection pool.1. Whats the purpose of writing this article?A. To show how beautiful the city is.B. To express the authors deepest love for Beijing.C. To bring convenience to architect
16、ural fans.D. To attract more people to come to our capital city.2. We can find the nicknames of the following except.A. CITIC TowerB. National StadiumC. CCTV HeadquartersD. National Centre for the Performing Arts3. Which of the following statements about Beijings modern buildings is true?A. The Bird
17、s Nest” was constructed for the 2008 Winter Olympics.B. CCTV Headquarters is one of only ten buildings in Beijing more than 200m tall.C. National Centre for the Performing Arts is the largest theater building in the world.D. CITIC tower is the biggest building in Beijing and the tenth tallest skyscr
18、aper worldwide.【答案】1. C 2. A 3. B【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了北京的四个地标性现代建筑的特点。【1题详解】推理判断题。根据第一段的“However, Beijing has spread out its contemporary landmarks throughout the city, making it difficult for architectural enthusiasts to visit all of them. Therefore, we decided to gather them all into one place. ”
19、(然而,北京的当代地标建筑遍布整个城市,这使得建筑爱好者很难去参观所有这些建筑。因此,我们决定把他们都聚集在一个地方。)可知,作者写这篇文章为了方便建筑爱好者参观所有地标性建筑。故选C。【2题详解】细节理解题。根据CCTV Headquarters的“The “Big Pants,“ as it is more commonly known, is one of just ten buildings in the city over 200m tall. ”;National Stadium的“Better known by its nickname the Birds Nest”;Natio
20、nal Centre for the Performing Arts中的“Its not hard to see how this theater earned the nickname of the “Giant Egg”. ”可知,这三个地标性建筑都有绰号,只有CITIC Tower没有绰号。故选A。 【3题详解】细节理解题。根据CCTV Headquarters中的“The “Big Pants,“ as it is more commonly known, is one of just ten buildings in the city over 200m tall. ”(众所周知,“
21、大裤子”是这座城市仅有的10座超过200米高的建筑之一。)可知,北京现代建筑中中央电视台总部是北京仅有的10座超过200米高的建筑之一。故选B。BTrees are “social creature” that communicate with each other in cooperative ways that hold lessons for humans, too, ecologist Suzanne Simard says. Simard grew up in Canadian forests as a child of loggers before becoming an ecol
22、ogist. Shes now a professor of forest ecology at the University of British Columbia.Trees are linked to neighboring trees by a network of fungi below the surface of the earth that resembles the nervous networks in the brain, she explains. In one study, Simard watched as a Douglas fir tree that had b
23、een injured by insects appeared to send chemical warning signals to a pine nearby. The pine tree then produced defense enzymes to protect against the insect.“This was a breakthrough,” Simard says. The trees were sharing “information that actually is important to the health of the whole forest.”In ad
24、dition to warning each other of danger, Simard says that trees have been known to share nutrients at critical times to keep each other healthy. She says the trees in a forest are often linked to each other via an older tree she calls a “mother” or “hub” tree.“In connecting with all the trees of diff
25、erent ages, the mother trees can actually ease the growth of these young trees,” she says. “The young trees will link into the network of the old trees and benefit from that huge resource capacity. And the old trees would also pass a little bit of carbon and nutrients and water to the young trees, a
26、t crucial times in their lives, that actually help them survive.”The study of trees took on a new resonance for Simard when she suffered from breast cancer. During her treatment, she learned that one of the medicines she relied on was actually obtained from what some trees produce for their own mutu
27、al defense. She explains her research on cooperation in the forest, and shares her personal story in the new book Finding the Mother Tree: Discovering the Wisdom of the Forest.4. How could a Douglas fir tree send chemical warning signals to a pine nearby?A. By an underground network of fungiB. By th
28、e nervous networks in the brain.C. By making cooperation with each other.D. By holding lessons to it as human beings.5. According to Simard, what was a breakthrough?A. Simard was-brought up in Canadian forests.B. She became a professor of forest ecology.C. The pine tree produced defense enzymes.D. V
29、ital information was shared among trees.6. What helped Simard understand trees further?A. Her rich knowledge of trees.B. Her childhood in the forest.C. Her medicine gained from trees.D. Her research on cooperation.7. In Simards book we may discover the wisdom of the forest except A. communicating co
30、operativelyB. warning each other of dangerC. sharing nutrients at critical timesD. sacrificing mother trees for survival【答案】4. A 5. D 6. C 7. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了生态学家Suzanne Simard对于树木的研究发现,树木拥有合作沟通、互相警告危险和在关键时刻分享营养的智慧。介绍了其研究过程以及Simard对树木的了解。【4题详解】细节理解题。根据第二段中“Trees are linked to neighboring tre
31、es by a network of fungi below the surface of the earth that resembles the nervous networks in the brain, she explains. In one study, Simard watched as a Douglas fir tree that had been injured by insects appeared to send chemical warning signals to a pine nearby. The pine tree then produced defense
32、enzymes to protect against the insect. (她解释说,树木与邻近的树木之间是由地表下的真菌网络连接起来的,这个网络类似于大脑中的神经网络。在一项研究中,Simard观察到一棵被昆虫伤害的道格拉斯冷杉似乎向附近的一棵松树发送化学警告信号。然后松树产生防御酶来抵御这种昆虫)”可知,一棵道格拉斯冷杉通过地下的真菌网络向附近的松树发送化学警告信号。故选A。【5题详解】细节理解题。根据第三段“This was a breakthrough,” Simard says. The trees were sharing “information that actually
33、is important to the health of the whole forest.”(“这是一个突破,”Simard说。这些树木正在分享“对整个森林的健康至关重要的信息”)”可知,Simard认为突破是重要信息在树木之间共享。故选D。【6题详解】细节理解题。根据最后一段“The study of trees took on a new resonance for Simard when she suffered from breast cancer. During her treatment, she learned that one of the medicines she re
34、lied on was actually obtained from what some trees produce for their own mutual defense. She explains her research on cooperation in the forest, and shares her personal story in the new book Finding the Mother Tree: Discovering the Wisdom of the Forest.(当Simard患上乳腺癌时,对树木的研究给她带来了新的共鸣。在治疗过程中,她了解到她所依赖的
35、一种药物实际上是从一些树木产生的用于相互防御的药物中获得的。她解释了她对森林合作的研究,并在新书寻找母亲树:发现森林的智慧中分享了她的个人故事)”可知,治疗Simard的药是从树木中获得的,帮助她进一步了解树木。故选C。【7题详解】细节理解题。根据第一段中“Trees are “social creature” that communicate with each other in cooperative ways that hold lessons for humans, too, ecologist Suzanne Simard says.(生态学家Suzanne Simard说,树木是一
36、种“社会生物”,它们以合作的方式彼此交流,这对人类也有借鉴意义)”以及第四段中“In addition to warning each other of danger, Simard says that trees have been known to share nutrients at critical times to keep each other healthy.(Simard说,除了互相警告危险之外,树木还会在关键时期分享营养,以保持彼此的健康)”可知,在Simard的书中,我们可能会发现森林合作沟通、互相警告危险和在关键时刻分享营养的智慧,除了D选项“牺牲母树来生存”。故选D。C
37、An experimental device that turns thoughts into text has allowed a man who was left paralyzed by an accident to construct sentences swiftly on a computer screen. The man was able to type with 95% accuracy just by imagining he was handwriting letters on a sheet of paper, a team reported Wednesday in
38、the journal Nature.“What we found, surprisingly, is that he can type at about 90 characters per minute, says Krishna Shenoy of Stanford University. The device would be most useful to someone who could neither move nor speak, says Dr. Jaimie Henderson, a professor at Stanford and co-director, with Sh
39、enoy, of the Stanford NPTL.“We can also envision it being used by someone who cant move but wants to use email,” Henderson says, “or, say, a computer programmer who wants to go back to work.”The idea of decoding the brain activity involved in handwriting is just impressive, says John Ngai, who direc
40、ts the National Institutes of Healths BRAIN Initiative, which helped fund the research. But it was only on one subject in a laboratory setting, Ngai says. So at the moment its a great example of proof of principle.The man who agreed to test the device is unable to move his arms and legs as the resul
41、t of an accident. A few years ago, the man agreed to take part in a study of an experimental system called BrainGate2. It allows people who are paralyzed to control computers and other devices using only their thoughts.The system relies on devices surgically implanted near the part of the brain that
42、 controls movement. In previous studies, participants had learned to control a computer cursor or robotic arm by imagining they were moving their hands.This time, Henderson, Shenoy and a team of scientists had the man imagine he was writing individual letters by hand while a computer monitored the e
43、lectrical activity in his brain. Eventually, the computer learned to decode the distinct pattern of activity associated with every letter of the alphabet as well as several symbols. Once that process is complete, Shenoy says, “We can determine if the letter you wrote is an A or a B or a C and then s
44、how on the screen and youre able to spell out words and sentences and so forth one letter at aIn previous experiments, participants had been able to use their thoughts to “point and click” at letters on a screen. But that approach was much slower than imagined handwriting. Also, because the new syst
45、em relies on familiar thoughts, the participant was able to use it almost immediately.8. By imagining handwriting, a person can type about _ correct characters per minute.A. 43.B. 45.C. 86.D. 90.9. Which can replace the underlined word “envision“ in the third paragraph?A. Guide.B. Imagine.C. Suggest
46、.D. Promote.10. What is John Ngais attitude to the handwriting approach?A. Favorable.B. Cautious.C. Ambiguous.D. Disapproving.11. In order to spell out words, the participants should_.A. have the electrical activity in their brain monitoredB. first learn to take control of a computer cursor or robot
47、ic armC. be able to use their fake hands to “point and click” at letters on a screenD. have devices implanted near the brain part controlling thinking12. Which section of a website may this text appear?A. Entertainment.B. Health.C. Education.D. Medicine.【答案】8. C 9. B 10. A 11. A 12. B【解析】【分析】这是一篇说明文
48、。文章主要说明了一种将思想转化为文本的实验装置,使一名因意外而瘫痪的男子能够在电脑屏幕上快速构建句子。一篇研究报告称,仅凭想象自己是在一张纸上手写,这名男子的打字准确率就达到了95%。文章还介绍了人们对此的看法以及这种装置的工作方式等情况。【8题详解】细节理解题。根据第一段中“The man was able to type with 95% accuracy just by imagining he was handwriting letters on a sheet of paper, a team reported Wednesday in the journal Nature.(据周三
49、发表在自然杂志上的一篇研究报告称,仅凭想象自己是在一张纸上手写,这名男子的打字准确率就达到了95%)”以及第二段中“What we found, surprisingly, is that he can type at about 90 characters per minute,” says Krishna Shenoy of Stanford University. (斯坦福大学的Krishna Shenoy说:“令人惊讶的是,我们发现他每分钟可以输入大约90个字符。)”可知,通过想象手写,一个人每分钟可以输入大约9095%86个正确的字符。故选C。【9题详解】词句猜测题。根据后文“it
50、being used by someone who cant move but wants to use email,” Henderson says, “or, say, a computer programmer who wants to go back to work.”可知,后文主要是在想象它可以被那些无法移动但想要使用电子邮件的人使用,或者是一个想要回去工作的电脑程序员使用,故画线词意思是“想象”。A. Guide.指导;B. Imagine.想象;C. Suggest.建议;D. Promote.改善。故选B。【10题详解】推理判断题。根据第四段“The idea of decod
51、ing the brain activity involved in handwriting is just impressive, says John Ngai, who directs the National Institutes of Healths BRAIN Initiative, which helped fund the research. But it was only on one subject in a laboratory setting, Ngai says. So at the moment its a great example of proof of prin
52、ciple.(美国国立卫生研究院“大脑计划”的负责人John Ngai说,破解笔迹中涉及的大脑活动的想法“非常令人印象深刻”。该计划帮助资助了这项研究。“但这只是在实验室环境下的一个课题,”Ngai说。“所以目前这是一个很好的证明原则的例子。”)”可推知,John Ngai对这种书写方式的态度是支持。故选A。【11题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“This time, Henderson, Shenoy and a team of scientists had the man imagine he was writing individual letters by hand while a
53、 computer monitored the electrical activity in his brain.(这一次,Henderson,Shenoy和一组科学家让这名男子想象自己正在手写单个字母,同时一台电脑监测他大脑中的电活动)”可知,为了把单词拼出来,参与者的脑电活动应该被监测。故选A。【12题详解】推理判断题。根据第一段“An experimental device that turns thoughts into text has allowed a man who was left paralyzed by an accident to construct sentences
54、 swiftly on a computer screen. The man was able to type with 95% accuracy just by imagining he was handwriting letters on a sheet of paper, a team reported Wednesday in the journal Nature.(一种将思想转化为文本的实验装置,使一名因意外而瘫痪的男子能够在电脑屏幕上快速构建句子。据周三发表在自然杂志上的一篇研究报告称,仅凭想象自己是在一张纸上手写,这名男子的打字准确率就达到了95%)”结合文章还介绍了人们对此的看
55、法以及这种装置的工作方式等情况。可推知,文章可能选自网站的“健康”部分。故选B。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多 余选项。Can Skipping Dinner Help You Lose Weight?If your phone needs a software upgrade, you would likely run the operation when its fully charged. _13_ A new study finds human energy systems operate i
56、n a similar fashion: Our metabolisms likely function best in the morning when our bodies are fresh and fully charged.Specifically, people who eat larger breakfasts and adopt an 18-hour overnight fast, say from 1 pm to 7 am, have the lowest body weights. _14_Contrary to the popular belief, these exte
57、nded overnight fasts seem to help increase metabolic function. Lead author Dr Hana Kahleova finds meals consumed in the evening, compared to those eaten in the morning, result in higher blood sugar, which happens when insulin cannot process glucose into energy. _15_ What does this mean for you? Depe
58、nding on your goals and health status, you may consider rearranging your meals. If youre looking to lose 10 pounds, the 18- to 19-hour overnight fast might work well for you. _16_ So you could experiment with skipping one meal each day._17_ People who maintain highly active lifestyles, for instance,
59、 and need adequate fuel to power morning runs or help muscle fibers recover from intense evening workouts like weightlifting might not benefit. Still, the concept provides an insight into how our bodies use fuel efficiently.A. Of course, this approach isnt for everyone.B. So, lets say you consume 1,
60、500 to 1,800 calories a day.C. Those who ate later in the day, after 6 pm, had higher body weights.D. Otherwise, your phone and its software would take longer to sync.E. This means eating a larger breakfast, a medium-sized lunch and no dinner.F. Like a block in a machine extra glucose slows our meta
61、bolic process down.G. The advice to eat breakfast like a king, lunch like a prince and dinner like a beggar has new science behind it.【答案】13. D 14. C 15. F 16. E 17. A【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要解释了不吃晚餐是否可以减肥的问题,一项新的研究发现,人类能量系统的运作方式与此类似:我们的新陈代谢可能在早晨运转最佳,此时我们的身体充满活力。且实行18个小时夜间禁食的人,比如从下午1点到早上7点,体重最低。【13题详解】根据
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-344245.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
