山东省潍坊市2020届高三英语三轮冲刺拉练五(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 潍坊市 2020 届高三 英语 三轮 冲刺 拉练 解析
- 资源描述:
-
1、山东省潍坊市2020届高三英语三轮冲刺拉练五(含解析)注意事项:1.答题前,考生务必将自己的姓名、座号、考号填写在答题卡和试卷指定位置上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。 写在本试卷上无效。第一部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2. 5分,满分37. 5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ABeing stuck at home doesnt mean that learning stops. In fact, i
2、ts just the opposite. Here are some activities and resources to foster kids imagination and build their curiosity at home.Lets Get Down to the ScienceThe science lab at school may be closed, but you can still put on goggles and a white lab coat and learn at home. This Test Tube Experiment Kit will m
3、ake you feel like a genius in no time. Kids will get the chance to learn about basic chemistry, physics, and more by creating pop-resistant bubbles, bouncy balls, and other objects.To Infinity(无穷)and BeyondEarth is a part of the Milky Way galaxy, but did you know there are around 100 million galaxie
4、s in the universe? There are so many fun and fascinating things to learn about space that the possibilities truly go to infinity and beyond. A great way start your childs educational space adventure is with this Real Life Sticker and Activity Book.Take a Walk on the Wild SideBiology class is in sess
5、ion! Heres your chance to get up close and personal with a great white shark without putting on a wetsuit. This 4D Great White Shark Anatomy Kit allows you to get an inside look at what makes these predators of the deep so powerful. And then take an even deeper dive into a sharks world with I Am Sha
6、rk .Take advantage of this time at home and find new ways to keep exploring the world around you.1. What is common among these activities above?A. They are all performed outdoors.B. They are all associated with physics.C. They are all carried out by the way of experimenting.D. They all recommend som
7、e resources for kids to study.2. Which book favors children interested in stars?A. This Test Tube Experiment Kit.B. Real Life Slicker and Activity Book.C. 4D Great White Shark Anatomy Kit.D. I Am Shark .3. The shared goal of the activities is to .A. gain financial benefitsB. save kids from boredomC.
8、 explore new technologiesD. inspire kids to study at home【答案】1. D 2. B 3. D【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了几个适合孩子在家学习的活动。【1题详解】细节理解题。根据文章第二段中This Test Tube Experiment Kit will make you feel like a genius in no time. Kids will get the chance to learn about basic chemistry, physics, and more by creating pop-resist
9、ant bubbles, bouncy balls, and other objects.(这个试管实验包会让你立刻觉得自己是个天才。孩子们将有机会学习基本的化学,物理,和更多的通过创造抗爆气泡,弹力球,和其他物体)以及文章第三段中A great way start your childs educational space adventure is with this Real Life Sticker and Activity Book.(你开始教育孩子关于太空冒险的方式是通过Real Life Sticker and Activity Book。)以及第四段中This 4D Great
10、White Shark Anatomy Kit allows you to get an inside look at what makes these predators of the deep so powerful. And then take an even deeper dive into a sharks world with I Am Shark.(这4D大白鲨解剖工具包让你深入了解是什么让这些深海捕食者如此强大。然后和我是鲨鱼一起更深入地探索鲨鱼的世界。)由此可知,这三个活动都给孩子推荐了学习资源。故选D。【2题详解】细节理解题。根据文章第三段中There are so man
11、y fun and fascinating things to learn about space that the possibilities truly go to infinity and beyond. A great way start yourchilds educational space adventure is with this Real Life Sticker and Activity Book. 关于太空,有很多有趣而迷人的东西值得我们去了解,因此太空的可能性真的可以无限延伸。你开始教育孩子关于太空冒险的方式是通过Real Life Sticker and Activ
12、ity Book。由此可知,只有Real Life Slicker and Activity Book是关于太空的,故可能会吸引会对星星感兴趣的孩子。故选B.【3题详解】推理判断题。根据文章第一段中Being stuck at home doesnt mean that learning stops. In fact, its just the opposite. Here are some activities and resources to foster kids imagination and build their curiosity at home. 被困在家里并不意味着学习停止。
13、事实上,恰恰相反。这里有一些活动和资源来培养孩子们的想象力和建立他们的好奇心。故判断出这三个活动的共同目的是激起孩子的学习兴趣。故选D。 BPaying it forward is a concept that involves doing something good for someone in response to a good deed done on your behalf or a gift you received. When you pay it forward, however,you dont repay the person who did something nice
14、 for you. Instead, you do something nice for someone else.Recently, an inspiring note found inside a random book has inspired thousands of people to pay it forward.Ashley Jost was shopping at Target when a book caught hex eye. The 27-year-old bought the book Girl Stop Apologizing and began reading i
15、t when she got home. After a few minutes her dog started barking so she put the book aside. When she got back, she noticed something on the ground. A five-dollar note fell out, Jost said.She looked through the book, and in one of the last pages, there was a note that read, “To the person who buys th
16、is book: I am having a tough day. I thought maybe I could brighten someone elses with this little surprise. Go and buy a coffee, a hamburger or a face mask. Practice some self care today. Remember that you are loved, you are amazing, and you are strong -Lisa”Jost decided to post a photo of the note
17、and the money on Twitter and it went like a virus. People are promising their own random acts of kindness.“In that moment,I didnt necessarily need the pick-me-up,but I feel obligated(有义务的)to share it, and Im hearing back from people who did,” Jost said. “The ripple effect is pretty unbelievable.Afte
18、r seeing her Twitter post, Lisa mailed Jost a card. She said it made her cry in a good way,” Jost said. But Lisa still didnt give away who she was. She left no return address. Lisa wrote it had been a difficult time in her life and she just wanted to create something positive-she never really expect
19、ed this to happen the way it has.”4. What is the first paragraph mainly about?A. The origin ofpaying it forward.B. The effects ofpaying it forwardC. The benefits ofpaying it forwardD. The definition ofpaying it forward.5. Why did Lisa put a five-dollar note in a book?A To go through the hardest time
20、 in her life.B. To cheer up the person who buys the bookC. To repay the person who did something niceD. To set off a round of paying it forward6. What does the underlined word ripple in Paragraph 6 mean?A. EdgeB. ChainC. MassD. Side7. Lisa posted a card to Jost to _.A. make friends with JostB. tell
21、Jost about her storyC. express appreciation to JostD. let Jost know what made her cry【答案】4. D 5. B 6. B 7. C【解析】本文是一篇记叙文。本文主要讲述了Jost无意当中在她买的书中发现了一张5美元的纸币和一段振奋人心的留言。她把纸币和留言的照片发到推特上,而后引发了连锁反应,很多人承诺也要通过这种方式把善意传递下去。【4题详解】段落大意题题。根据第一段中的“Paying it forward is a concept that involves doing something good fo
22、r someone in response to a good deed done on your behalf or a gift you received.”可知,预付款是这样一个概念:包括为某人做一些好事,以回应代表你做的好事或你收到的礼物。由此可知,第一段讲述了“预付款”的定义。故选D项。【5题详解】细节理解题。根据第四段中的“To the person who buys this book I thought maybe I could brighten someone elses with this little surprise.”可知,Lisa在一本书中放了一张5美元的钞票,以
23、使买书的人高兴起来。故选B项。【6题详解】词义猜测题。根据第五段中的“it went like a virus. People are promising their own random acts of kindness”和第六段中的“but I feel obligated to share it”可知,人们承诺他们自己的善举是随机的,“我”觉得有义务去跟别人分享它。所以让善意传递下去的行为就像病毒一样延续,即连锁的。由此可知,划线词所在句表示“这种连锁反应是出乎意料的”,所以划线词ripple与B项的chain意思相近。edge effect意为“边缘效应”;chain effect意为
24、“连锁效应”;mass effect意为“质量反应”;side effect意为“副作用”故选B项。【7题详解】推理判断题。根据最后一段中的“She said it made her cry in a good way, Jost said. But Lisa still didnt give away who she was. She left no return address.”可知,Lisa匿名给Jost寄了一张卡片,并没有写回信地址,说Jost看到卡片后会让她热泪盈眶。由此可推知,Lisa给Jost寄卡片以表达对Jost的谢意。故选C项。CWhat will you get if y
25、ou ask middle schoolers to show you their city through a camera? There may be images of flowers and friends, street scenes and sneakers, and trees and trains. It can also include colorful images featuring their favorite people, places and things. Such photographs made up an exhibition that was the e
26、nd result of a special citywide photography lesson called “Everyday DC”.“DC is a place where people can all come together and be free and be with everyone that they love,” said Lauryn Tharpe, one of the four student curators (馆长) who worked with their art teacher at Brookland Middle School to put th
27、e exhibition together. “Theres more to DC than big buildings and important people.”“Everyday DC” was inspired by a popular Instagram feed called Everyday Africa, which was started by two professional photographers who noticed the personal photos of Africa, from their perspective (视角) showing a diffe
28、rent story than their professional work. The goal of the online photo “exhibition” was to show viewers what its like to live in Africa, as opposed to what people outside of Africa see in the news.In Washington DC, students took photos to reflect their lives there. Twelve middle schools each submitte
29、d about 10 student photographs, from beautiful portraits to action shots and images of the students favorite foods. Tharpe and another three students were selected to be curators by their art teacher, Maame Bawuah, who coordinated (协调) the project for DC Public Schools.“I have a lot of amazing stude
30、nts, although the four of them are quite exceptional,” said Bawuah, who chose the students to be curators because of their interest in both photography and museum management.A curator is someone who collects, organizes, cares for and displays anything in a collection. To get ready for the exhibition
31、, the curators had to take care of many tasks, including taking their photos according to different themes.8. What do we know about the “Everyday DC” exhibition?A. It promoted the students interest in museum management.B. It reflected the diverse life from the students perspective.C. It was establis
32、hed by Lauryn Tharpe and Maame Bawuah.D It exhibited photos featuring influential things and figure.9. Why does the author mention Everyday Africa?A. To introduce how Everyday DC came about.B. To highlight Everyday Africas popularity.C. To compare Everyday Africa with Everyday DC.D. To show the wide
33、spread influence of Instagram.10. What are the four curators required to do for the project?A Decorate the photographs on display.B. Study professional photography skills.C. Find fault with the submitted photos.D. Group the photographs by theme.11. What is the best title for the text?A. A lesson on
34、running museumsB. A citywide exhibitionC. Photograph your lifeD. Admire your city【答案】8. B 9. A 10. D 11. C【解析】这是一篇记叙文。本文主要讲述中学生办摄影展,用照片记录生活, 他们拍下反映生活的照片,包括美丽的肖像到动作照片和最喜欢吃的食物图片。【8题详解】细节理解题。从全文及文章第一段 There may be images of flowers and friends, street scenes and sneakers, and trees and trains. It can a
35、lso include colorful images featuring their favorite people, places and things. (可能会有鲜花和朋友,街景和运动鞋,树木和火车的图像。它还可以包括他们最喜欢的人、地方和事物的彩色图片)及第二段Theres more to DC than big buildings and important people.(华盛顿特区不只是高楼大厦和重要人物)可知,Everyday DC展览从学生的角度反映了生活的多样性。故选B。【9题详解】推理判断题。由文章第三段“Everyday DC” was inspired by a p
36、opular Instagram feed called Everyday Africa, which was started by two professional photographers who noticed the personal photos of Africa, from their perspective (视角) showing a different story than their professional work.(“Everyday DC”的灵感来自Instagram上一个名为Everyday Africa的人气账号,该账号是由两位专业摄影师创建的,他们注意到非
37、洲的个人照片,从他们的角度展示了与他们的专业作品不同的故事)可知,作者提及Everyday Africa的目的是为了说明 Everyday DC的由来。故选A。【10题详解】细节理解题。文章最后一段A curator is someone who collects, organizes, cares for and displays anything in a collection. To get ready for the exhibition, the curators had to take care of many tasks, including taking their photo
38、s according to different themes.(策展人是收集、组织、照料和展示收藏中的任何东西的人。为了准备展览,策展人要处理很多工作,包括根据不同的主题拍摄照片)可知,这四位策展人需要按主题将照片分组。故选D。【11题详解】主旨大意题。综合全文可知,文章主要讲述中学生办摄影展,用照片记录生活, 他们拍下反映生活的照片,包括美丽的肖像到动作照片和最喜欢吃的食物图片。由此可知,Photograph your life(拍摄你的生活)适合做本文最佳标题。故选C。DA mind-reading chip that lets you control a computer by jus
39、t thinking has been made public at a conference in China. Named Brain Talker, the chip could be used to control computers, smart phones and other devices, its creators say. It has been jointly developed by Tianjin University and China Electronics Corporation.This kind of brain-computer interface (接口
40、) is designed to let a person control a computer, a smartphone or other electronic devices using his/her brainwaves alone-without needing any forms of verbal orders, movements, or button pressing. Brain interfaces would not only allow for the faster operation of various technologies, but also be use
41、d to assist people with disabilities, for example by letting an individual drive an electric wheelchair just by thinking.“Brain-computer interfaces hold a promising future,” said Dong Ming. The Brain Talker chip advances brain-computer interface technology, allowing it to become more portable, weara
42、ble and accessible to the general public.The brain decoding (解码) chip works by picking out minor neural (神经) electrical signals in the brain and rapidly translating them into a form that the computer can understand. “This brain-computer chip has the ability to identify minor neural electrical signal
43、s and decode their information efficiently, which can greatly enhance the speed and accuracy of brain-computer interfaces,” said Dr. Dong.Recent technology advances have allowed researchers to develop the Brain Talker chip, so it is smaller and operates faster, more precisely and with greater effici
44、ency than existing brain-computer interfaces. Although it is not clear exactly how the device will be worn, most brain-computer interface devices are worn on the outside of the body, rather than being fixed directly into the users brain. Cheng Longlong, a data scientist, said that the research team
45、will attempt to improve the performance of the Brain Talker. One day brain-computer codec chips will contribute to medical treatment, education, self-discipline, security as well as games and entertainment.12. Why do the creators develop the Brain Talker?A. To improve the quality of a smartphoneB. T
46、o create more efficient electronic devicesC. To make the computer portable and accessibleD. To assist people to faster drive electronic devices13. What does Dr Dong expect of the Brain Talker?A. It has an uncertain futureB. It can record peoples brainwavesC. It can be widely used by the publicD. It
47、will advance public entertainment14. What is the fourth paragraph mainly about?A. How the chip controls computer.B. How the brain works with a computer.C. How the brain processes informationD. How the chip picks out neural electrical signals.15. What can be inferred from the last paragraph?A. The ch
48、ip will be worn inside the users bodyB. Its too challenging to improve the Brain TalkC. The performance of the Brain Talker is satisfyingD. Some patients will benefit from the Brain Talker【答案】12. D 13. C 14. A 15. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了一种可以读懂人的思维,并连接到电脑的“读心术”芯片。【12题详解】细节理解题。根据第二段的“This kind of bra
49、in-computer interface is designed to let a person control a computer, a smartphone or other electronic devices using his/her brainwaves alone-without needing any forms of verbal orders, movements, or button pressing.”,可知Brain Talker不需要口头指令,动作或者按钮,而是通过脑电波来控制其他设备,因此会帮助人们更快地驱动电子设备。故选D项。【13题详解】推理判断题。根据第
50、三段 “a promising future和The Brain Talker chip advances brain-computer interface technology, allowing it to become more portable, wearable and accessible to the general public.”Brain Talker芯片提高了大脑-电脑接口技术,使其变得更便携、更可穿戴、更便于大众使用。可推知Dr Dong对Brain Talker的期望是被公众广泛的接收和使用。故选C项。【14题详解】主旨大意题。根据第四段“The brain deco
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
