山西省长治市第二中学校2020-2021学年高一英语下学期期末考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山西省 长治市 第二 学校 2020 2021 学年 英语 学期 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山西省长治市第二中学校2020-2021学年高一英语下学期期末考试试题(含解析)第卷(选择题 共100分)第一部分 听力(共两节,满分20分)第一节(共5小题,每小题1分,满分5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What is the woman?A. A student. B. A secretary. C. A teacher. 2. What does the woman say about Tom?A. He works
2、hard. B. He is clever. C. He is popular.3. What are the speakers talking about?A. Where to meet Mr Jackson. B. Whether to call Mr Jackson. C. When to meet Mr Jackson.4. How will the man go to the airport tomorrow?A. By bus. B. By taxi. C. By car.5. Where will the woman go tonight?A. To a party. B. T
3、o a theatre. C. To the mans home.第二节(共15小题,每小题1分,满分15分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话读或独白两遍。听第6段材料,回答第6、7题。 6. What is the boys favourite song?A. My Love. B. Yesterday Once More. C. My Heart Will Go on.7. What does the
4、boy think of the song My Heart Will Go On?A. Noisy. B. Boring. C. Great.第7段材料,回答第8、9题。 8. Where does the man like to go?A. To an island. B. To the beach. C. To a pub.9. What does the woman like doing?A. Being away from the tourists.B Meeting people when she is on holiday.C. Making friends with peopl
5、e who speak Spanish.听第8段材料,回答第10至12题。 10. What was the man doing at noon?A. Selling tickets of a dancing party.B. Putting up posters of a dancing party.C. Handing out leaflets on a dancing party.11. What does the man think of his work in the Students Union?A. Its a great honour. B. Its a waste of ti
6、me. C. Its full of useful experience.12. What relation is the woman to the man?A. His teacher. B. His mother. C. His classmate.听第9段材料,回答第13至16题。 13. What does the man say about his new neighborhood?A. There is no store nearby. B. There is slight air pollution. C. There is no heavy traffic.14. How lo
7、ng does it take the man to drive to work?A. For about 20 minutes. B. For about 30 minutes. C. For about 40 minutes.15. How does the woman go to work every day?A. By subway. B. By bus. C. By car.16. What is the probable relationship between the speakers?A. A couple. B. Neighbors. C. Workmates.听第10段材料
8、,回答第17至20题。 17. Where is the speaker from?A. India. B. America. C. Venezuela.18. How old was the speaker when he moved to South America?A. 19. B. 20. C. 21.19. What was the speakers major in the university?A. Japanese history. B. English literature. C. Spanish education. 20. What does the speaker li
9、ke doing in his spare time?A. Cycling. B. Playing football. C. Listening to music.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节 (共15小题,每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ADo you know summer activities can push your college application to the “yes” pile? If you havent decided how to spend you
10、r summer time, you may think about the possibility of attending a summer program. It will offer you opportunities to experience life on a college campus, explore fields you have interest in, and perhaps, even earn college credits for the courses you take.The following are four top summer programs we
11、 select for high school students:Summer Immersion ProgramDuring the free 7-week program, 10th -11th grade girls learn about computer science, gain exposure to tech jobs, and join a sisterhood of girls who are using computer science to become change makers.All programs run 7 weeks during the summer f
12、rom Monday to Friday, 9 am to 4 pm. Program dates change by city.Princeton Summer Journalism ProgramThe Princeton Summer Journalism Program is one of the programs of its kind offering a free, forward-looking residential journalism and precollege institute for high achieving high school juniors from
13、how-income backgrounds.2020 Program Dates: Friday, July 31, 2020Monday, August 10, 2020.The Summer Academy for Math and ScienceSAMS allows students to develop deeper understanding in areas such as mathematics, physics and computer programming. In addition to their academic experiences, students also
14、 have the opportunity to cooperate, and develop meaningful relationships with peers from across the country.Start Date: Monday, June 27, 2020End Date: Saturday, August 8, 2020The Pioneer Research ProgramIn the Program, selected students work one-on-one with leading U.S. university professors in adva
15、nced study and research of a topic of their interest. The program is conducted entirely online, allowing high school students from all over the world to take part.Summer Term: June 8August 28, 2020.1. Whats the purpose of writing the passage?A. To help high school students get some college life expe
16、rience.B. To help high school students have more chances to study in college.C. To help high school students find where their real interests lie.D. To help high school students study college courses in advance.2. What is special about Summer Immersion Program?A. It doesnt require payments for the co
17、urses.B. It accepts girls who are interested in computersC. It helps students develop new friendships.D. It doesnt have a fixed course opening date.3. Which program can a student attend at home in China?A. Summer Immersion ProgramB. Princeton Summer Journalism ProgramC. The Pioneer Research ProgramD
18、. The Summer Academy for Math and Science【答案】1. B 2. D 3. C【解析】【分析】这是一篇应用文。文章主要介绍了四个为高中生挑选的顶级暑期课程。【1题详解】推理判断题。根据文章第一段中“It will offer you opportunities to experience life on a college campus, explore fields you have interest in, and perhaps, even earn college credits for the courses you take. (它会让你有机
19、会体验大学校园生活,探索你感兴趣的领域,甚至可能为你所修的课程赢得大学学分) ” 可知,写这篇文章的目的是帮助高中生有更多在大学学习的机会,故选B。【2题详解】细节理解题。根据Summer Immersion Program部分中“All programs run 7 weeks during the summer from Monday to Friday, 9 am to 4 pm. Program dates change by city. (所有的课程在夏季从周一到周五,上午9点到下午4点,为期7周。课程日期因城市而异)”可知,Summer Immersion Program的特别之处
20、在于没有固定的开课日期。故选D。【3题详解】细节理解题。根据The Pioneer Research Program部分中“The program is conducted entirely online, allowing high school students from all over the world to take part. (该项目完全在网上进行,允许来自世界各地的高中生参加)”可知,中国的学生在家就可以参加The Pioneer Research Program。故选C。BWhen an editor called to ask if I could photograph
21、a story about fireflies in Mexico. I didnt check my schedule before I said yes. Id seen these insects light up the forests in Tlaxcala once before, and I jumped at the chance to go back.While studying, I began exploring Mexico, crossing the country several times by bus. Now I work as a photojournali
22、st in Mexico and along the border, documenting desperate situations that face everyday Mexicans. Though necessary and important, news stories dont reflect the Mexico that I fell for and that is home to so many people I love. A task focused on the countrys natural beauty was a welcome reprieve for me
23、.I had three nights to film the magical scene in the forest. According to our guides, visitors are usually not allowed to photograph the fireflies because the presence of artificial light from electronics can affect their habits. As I started shooting, I adjusted my exposures constantly to account f
24、or the fading light. In order to get the composition that I wanted, I placed my tripod (三脚架) on a steep, rocky path and had to steady it during the long exposures. Normally this wouldnt be a big deal, but the fireflies were very interested in the camera and, by extension, in me. I stood completely s
25、till while they were all over me-my arms, my hair, my face. From what I observed, peak (高峰时期的) firefly presence lasts for only about 20 minutes each night, so I had time for just a few tries.On the last night everything came together. The weather cooperated. I had improved my method for focusing and
26、 composing photos in the dark with quick flashes from a powerful flashlightand Id grown accustomed to insects on my face.I was rewarded with the image you see here. Each dot of light is one of several bursts that a firefly makes as it travels within a 30- second exposure. You can track the insects p
27、aths: Some make small circles, like those in the bottom center of the frame, while others move steadily in one direction or another.4. How did the author feel about the editors request?A. NervousB. DelightedC. ConfusedD. Regretful5. Which of the following can best replace the underlined word “reprie
28、ve” in paragraph 2?A. ReliefB. ReturnC. TrendD. Victory6. What did the author intend to do during the first two nights?A. Learn about the local travel rules.B. Research the habit of the fireflies.C. Communicate constantly with the guides.D. Find the suitable spot and time to take photos.7. What is t
29、he authors purpose in writing the text?A. To tell findings about fireflies.B. To share the story behind a photo.C. To record a travelling experience.D. To show the authors working conditions.【答案】4. B 5. A 6. D 7. B【解析】【分析】本文是一篇记叙文。作者是一个专业摄影师,受一位编辑之托,前去拍摄一篇关于墨西哥萤火虫的报道,介绍了他拍摄的一张关于萤火虫照片背后的故事。【4题详解】推理判断
30、题。根据第一段中的“ When an editor called to ask if I could photograph a story about fireflies in Mexico. I didnt check my schedule before I said yes.”“ I jumped at the chance to go back.”(一位编辑打电话来问我是否可以拍摄一篇关于墨西哥萤火虫的报道。在我答应之前我没有查看我的日程安排。我迫不及待地抓住了这个机会。)可知,作者没有确认自己的行程就一口答应编辑的请求,由此推知,他很乐意、高兴、激动或者迫不及待地接受了这个请求。故选
31、B项。【5题详解】词义猜测题。根据第二段第二句“Now I work as a photojournalist in Mexico and along the border, documenting desperate situations that face everyday Mexicans.Though necessary and important, news stories dont reflect the Mexico that I fell for and that is home to so many people I love. ”(现在,我在墨西哥边境做摄影记者,记录墨西哥
32、人每天面临的绝望处境。)可知,作者作为摄影记者在墨西哥工作,记录着墨西哥人每天都面临的危险状况,而这样的新闻反映不出作者喜欢的墨西哥。现在有这样一个关注墨西哥自然美的工作机全,对作者来说是一个让他开心的缓解机会。故选A项。【6题详解】细节理解题。根据第三段第一句“ In order to get the composition that I wanted, I placed my tripod (三脚架) on a steep, rocky path and had to steady it during the long exposures. From what I observed, pe
33、ak firefly presence lasts for only about 20 minutes each night, so I had time for just a few tries.”(为了得到我想要的构图,我把我的三脚架放在一条陡峭、多岩石的小路上,在长时间曝光时必须使它保持稳定。据我观察,峰值萤火虫每晚只持续20分钟,所以我只有时间尝试几次。)根据第三段内容可知,前两个晚上作者主要做的是挑选合适的地点和时间拍摄照片。故选D项。【7题详解】推理判断题。根据文章内容,尤其是最后一段第一句“I was rewarded with the image you see here”(我
34、得到了你们在这里看到的图像。)结合短文叙述了作者是一个专业摄影师,受一位编辑之托,前去拍摄一篇关于墨西哥萤火虫的报道,介绍了他拍摄的一张关于萤火虫照片背的故事。可知,本篇文章的目的是向读者介绍作者拍摄的照片背后的故事,故选B项。COne of the biggest disadvantages to a manned mission to Mars is the fuel problem. If future Mars explorers ever want to return to Earth, theyll need not only enough fuel to get to Mars,
35、 but also enough fuel to get back home. Its a difficult problem that can best be solved if there is some way of producing fuel on Mars itself.Now, in a brilliant new plan outlined by a NASA(National Aeronautics and Space Administration) team leader Kurt Leucht, the dream of making fuel right on Mars
36、 itself appears to be a real possibility. And what is the only raw material needed to make rocket fuel Martian soil.The NASA teams method involves taking out water from Mars distinctive red dirt, and using a process to separate it into hydrogen and oxygen. The hydrogen can then be combined with carb
37、on dioxide, which is plentiful in Mars atmosphere, to make methane, which can be used as rocket fuel.Of course, all of this requires time and on-site factory thats up to the task. For that, NASA is developing a team of robots that can be set up on Mars years in advance of a return trip to Earth, whi
38、ch will tirelessly work to make rocket fuel.The whole plan does have one small problem: the water content of Martian soil. If we start digging and theres no water, or far less than expected, that could be a trouble. But scientists are becoming more and more confident about the amount of water stored
39、 in it, which can even supply the survival needs of astronauts who plan to stay a while on the Red Planet.“This technology will one day allow humans to live and work on Mars,” wrote Leucht, “and return to Earth to tell the story.”8. According to the passage, what is NASAs new plan about?A. Making ro
40、cket fuel on Mars.B. Finding water in Martian soil.C. Sending a team of robots to Mars.D. Settling up a factory on Mars.9. What is Paragraph 3 mainly about?A. Analyzing the possibility of getting hydrogen.B. Explaining the method of making fuel on Mars.C. Showing how to combine hydrogen with carbon.
41、D. Introducing how to take out water from Martian soil.10. What is the possible problem with the new plan?A. It requires a lot of robots to make the plan come true.B. The method of making fuel only works well in theory.C. The amount of carbon dioxide in Marss atmosphere is limited.D. It is uncertain
42、 whether there is enough water in Martian soil.11. What is Leuchts attitude toward the plan?A. Cautious.B. Doubtful.C. Optimistic.D. Objective .【答案】8. A 9. B 10. D 11. C【解析】【分析】这是一篇说明文。主要介绍了美国国家航空航天局计划在火星上制造火箭燃料,介绍了其制作方法和存在的问题以及人们对此的看法。【8题详解】细节理解题。根据第二段“Now, in a brilliant new plan outlined by a NAS
43、A(National Aeronautics and Space Administration) team leader Kurt Leucht, the dream of making fuel right on Mars itself appears to be a real possibility. And what is the only raw material needed to make rocket fuel Martian soil.(现在,在美国国家航空航天局团队领导人Kurt Leucht提出一项绝妙的新计划中,在火星上制造燃料的梦想似乎成为了现实。制造火箭燃料所需的唯一
44、原材料是火星土壤)”可知,NASA的新计划是关于在火星上制造火箭燃料。故选A。【9题详解】主旨大意题。根据第三段“The NASA teams method involves taking out water from Mars distinctive red dirt, and using a process to separate it into hydrogen and oxygen. The hydrogen can then be combined with carbon dioxide, which is plentiful in Mars atmosphere, to make
45、methane, which can be used as rocket fuel.(NASA团队的方法包括从火星独特的红土中提取水,然后使用一个过程将其分离成氢和氧。然后,氢可以与火星大气中丰富的二氧化碳结合,产生甲烷,可以用作火箭燃料)”可知,第三段主要解释在火星上制造燃料的方法。故选B。【10题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“The whole plan does have one small problem: the water content of Martian soil. If we start digging and theres no water, or far less
46、 than expected, that could be a trouble.(整个计划确实有一个小问题:火星土壤的含水量。如果我们开始挖却没有水,或者比预期少得多,那就麻烦了)”可知,新计划的问题是火星土壤中是否有足够的水还不确定。故选D。【11题详解】推理判断题。根据最后一段“This technology will one day allow humans to live and work on Mars,” wrote Leucht, “and return to Earth to tell the story.”(“这项技术总有一天会让人类在火星上生活和工作,”Leucht写道,“
47、然后回到地球讲述这个故事。”)”可推知,Leucht对这个计划持乐观态度。故选C。DMore than a billion people around the world have smartphones, almost all of which come with some kind of navigation (导航) app such as Apple Maps or Amap. This raises the age-old question we meet with any technology: What abilities is our brain losing to these
48、 apps? But also, importantly: What abilities are we gaining?Talking with people who are good at finding their way around or good at using paper maps, I often hear a lot of annoyance (恼怒) with digital maps. North/south direction gets messed up, and you can see only a small section at a time. I can re
49、ally understand that it may be quite disturbing for the already skilled to be limited to a small phone screen.But consider what digital navigation aids have meant for someone like me. Although being a frequent traveler, Im so terrible at finding my way that I still use Apple Maps almost every day in
50、 the small town where I have lived for many years.In many developed nations, street names and house numbers can be meaningful, and instructions such as “go north for three blocks andthen west” make sense to those familiar with these rules. In Istanbul, however, where I grew up, none of those hold tr
51、ue. For one thing, the locals seldom use street names. Besides, the city is full of winding and ancient alleys that cross with newer avenues at many angles. In such places, youd better turn to the locals. In the American countryside, however, there is often nobody outside to ask. In fact, along came
52、 Apple Maps, like a fairy grandmother whispering directions in my ear. Since then, I travel with a lot more confidence, and my world has opened up.Which brings me back to my original questions: While we often lose some skills after depending on new technology, this new equipment may also allow us to
53、 gain new abilities. Maybe when technology closes a door, we should also look for the doors it opens.12. Why do people who are skilled at reading paper maps feel upset?A. They are confused by digital maps direction.B. They like reading paper maps.C. They dont know how to use navigation apps.D. They
54、are limited to a single smartphone app.13. According to the text, which is the best way to find the destination in Istanbul?A. Follow the navigation app.B. Asking local people the way.C. Getting familiar with the city rules.D. Looking for street names and house numbers.14. Whats the authors attitude
55、 towards the navigation apps?A. Cautious.B. Confused.C. Critical.D. Favorable.15. What could be the best title of the passage?A. Benefits of Navigation Apps.B. Disadvantages of Navigation Apps.C. Have Navigation Apps Worsened Our Brain?D. My World Opens Up by New Technology.【答案】12. A 13. B 14. D 15.
56、 C【解析】【分析】这是一篇夹叙夹议文。随着智能手机的发展,导航应用发展迅速,那么导航应用到底让我们的大脑失去了什么而又获得了什么呢?通过论证,作者提出自己的看法。【12题详解】细节理解题。根据文章第二段的“Talking with people who are good at finding their way around or good at using paper maps, I often hear a lot of annoyance (恼怒) with digital maps. North/south direction gets messed up, and you can
57、see only a small section at a time. (与擅长找路或使用纸质地图的人聊天,我总是听到很多关于电子地图的烦恼。南北方变得混乱,你一次只能看到一小部分)”可知,擅长使用纸质地图的人对电子地图感到烦恼,是因为电子地图中的方向让人觉得混乱。故选A项。【13题详解】细节理解题。根据第四段的“In Istanbul, however, where I grew up, none of those hold true. For one thing, the locals seldom use street names. Besides, the city is full o
58、f winding and ancient alleys that cross with newer avenues at many angles. In such places, youd better turn to the locals. (然而,在我长大的伊斯坦布尔,这些都不成立。一方面,当地人很少使用街道名称。此外,这座城市充满了曲折和古老的小巷,与新建的大道纵横交叉,形成各种角度。在这种地方,你最好去找当地人)”可知,在伊斯坦布尔这样的地方,最好向当地人问路。故选B项。【14题详解】推理判断题。根据第三段中的“Although being a frequent traveler,
59、Im so terrible at finding my way that I still use Apple Maps almost every day in the small town where I have lived for many years. (尽管我经常旅行,但我在找路方面非常糟糕,以至于在我居住多年的小镇上,我仍然几乎每天使用苹果地图) ”以及第四段中的“In fact, along came Apple Maps, like a fairy grandmother whispering directions in my ear. Since then, I travel
60、 with a lot more confidence, and my world has opened up. (事实上,苹果地图出现了,就像一位仙女奶奶在我耳边轻声指明方向。从那以后,我带着更多的自信旅行,我的世界也打开了) ”可知,作者几乎每天使用苹果地图,也就是一种导航应用,认为这个应用给他指明方向,让他旅行时更自信,所以作者对导航应用是持支持的态度。故选D项。【15题详解】主旨大意题。第一段作者提出本文要讨论的主题“This raises the age-old question we meet with any technology: What abilities is our b
61、rain losing to these apps? But also, importantly: What abilities are we gaining? (这就提出了一个我们在任何技术上都会遇到的古老问题:这些应用程序会让我们的大脑丧失哪些能力?同时,重要的是:我们获得了什么能力) ”;第二段作者简单介绍导航应用给一些人带来的烦恼。接下来重点介绍导航应用的积极一面,并在最后一段得出结论“While we often lose some skills after depending on new technology, this new equipment may also allow
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-358268.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
