广西东华高级中学2021届高三上学期第二次联考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广西东华高级中学2021届高三上学期第二次联考英语试题 WORD版含解析 广西 东华 高级中学 2021 届高三 上学 第二次 联考 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、广西东华高级中学2021届高三上学期第二次联考英 语考生注意:1答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AFour Apps You Need While in NYCIts okay to get some help
2、when exploring NYC. These free apps can help you determine the fastest and safest routes there.Embark NYCIt got you to work, popular restaurants and house parties. Embark NYC provides details on train delays, accidents, and has scheduled updates to ensure you can stay ahead of the masses. The app al
3、so features an easy-to-read subway map so that you know where youre headed next.Devices: Android iPhone, iPad, iPodCitymapperCitymapper is perfect for people internationally traveling in NYC. Available in Spanish, French, German, and Italian, the app allows you to customize your schedule to best sui
4、t your needs. The app works hand in hand with those who regularly use the car service. Citymapper will also tell you the nearest bus stations and departure times. It also provides weather up-dates, delays, and optimizes (使最优化) search results to ensure you are given the fastest routes available in yo
5、ur area.Devices: Android, iPhoneMTA Subway TimeStraight from the source, this app offers quick access to all the trains. The app will help find stations to best suite your travels needs and can help find alternative travel routes in case of emergency. It also features updates on the Staten Island Ra
6、ilroad.Devices: Android, iPhoneCab Sense NYCCab Sense NYC updates street corners and areas where cabs are present. You dont have to stand in the rain any longer, and simply use the app by shaking your phone to tell drivers in your area youre looking for a cab.Devices: iPhone1. What is special about
7、Embark NYC?A. It provides details on trains.B. It can be downloaded for free.C. It helps people travel in NYC.D. It can be used on more devices.2. Who will show special interest in Citymapper?A. A local train drivers.B. A computer programmer.C. A Spanish businesssman in NYC.D. A Frenchman travelling
8、 by bus.3. Which app offers you information about taxis in NYC?A. Embark NYC.B. Citymapper.C. MTA Subway TimeD. Cab Sense NYC.【答案】1. D 2. C 3. D【解析】本文是一篇应用文。文章介绍了四款方便人们在纽约出行的应用软件。【1题详解】细节理解题。通过对比四个软件中的Devices部分列举的应用设备可知,Embark NYC可应用到更多的设备上。故选D。【2题详解】细节理解题。根据Citymapper部分介绍的第二句“Available in Spanish,
9、French, German, and Italian, the app allows you to customize your schedule to best suit your needs.(有西班牙语,法语,德语和意大利语,该应用程序允许您定制您的时间表,以最适合您的需要)”可知,它有西班牙语、法语等多个版本。由此可知,在纽约出差的西班牙商人对它会特别感兴趣。故选C。【3题详解】细节理解题。根据Cab Sense NYC部分“Cab Sense NYC updates street corners and areas where cabs are present. You dont
10、have to stand in the rain any longer, and simply use the app by shaking your phone to tell drivers in your area youre looking for a cab.(Cab Sense NYC更新了街角和有出租车的地方。你不必再站在雨中,只需晃动手机,使用该应用程序就可以告诉你所在地区的司机你在找出租车)”可知,它是一个提供出租车信息的软件。故选D。BLanguage is a bridge of different culture. The more people across the
11、 world speak each others mother language, the better understanding they will develop. I am happy that about 300 million Chinese, almost the size of the entire US population, are learning English. Meanwhile, in the USA, there are many Americans who are studying Chinese. One of my former colleagues wa
12、s the envy of our group, partly because he spoke many languages well, especially Chinese.To a certain extent, I became inextricably (密不可分地)bound up with Chinese through my life. I still remember in March 2013 I moved from New York City to Washington D. C. The students there, many of whom had studied
13、 Chinese for years, desired to visit China, meet Chinese people and learn more about Chinese culture and history.While writing a column, I checked online and found that an impressive Chinese language teacher, Christina Stouder, was still working in Washington D. C. Having spent years in China, inclu
14、ding teaching in Hunan province, she not only spoke fluent Chinese but was also skilled in Chinese culture, history and society.Caitlin Keliher was a student at George Washington University in November 2013 when I met her at “Chinese tea time”, a regular Chinese event at the universitys Sigur Center
15、 for Asian Studies. I loved the gatherings because the professor Edward McCord was a brilliant Chinese history professor, whose knowledge I found was the most fascinating. When I checked out Keliher online on Wednesday, she was working at Harvard China Fund as a pro-gram coordinator (协调者) after fini
16、shing her graduate study at Harvard Kennedy School.Over the years, I have interviewed passionate students of the Chinese language not just in the USA, but also in Spain, France, Portugal, Cuba and Belgium, where I am now based. I feel delighted when young people greet me with nihao (Chinese for hell
17、o) in a Carrefour supermarket or the park near my apartment in Brussels.4. What does paragraph l mainly talk about!A. The popularity of learning Chinese.B. The benefits of learning a foreign language.C. The number of people learning English.D. The authors feeling of the former colleague.5. How did t
18、he author develop the text?A. By listing some relative dataB. By stating his own real emotion.C. By showing his own experience.D. By imagining some potential endings.6. What do we know about the author?A. He lives in Washington D. C. now.B. He can speak several foreign languages.C. He enjoys knowing
19、 more about Chinese.D. He met Caitlin Keliher in a Chinese university.7. What may be the best title for the text?A. My Close Connection with ChineseB. My Achievements of Learning ChineseC. My Experience of Researching ChineseD. My Unique Understanding of Chinese【答案】4. B 5. C 6. C 7. A【解析】本文是一篇记叙文。文章
20、主要讲述了作者与中文的不解之缘,告诉我们他对中文的喜爱之情。【4题详解】主旨大意题。根据第一段的“Language is a bridge of different culture. The more people across the world speak each others mother language, the better understanding they will develop.”(语言是不同文化的桥梁。 世界各地的人说彼此的母语越多,他们就会发展出更好的理解。)以及“ One of my former colleagues was the envy of our gr
21、oup, partly because he spoke many languages well, especially Chinese.”(我以前的一位同事令我们小组羡慕,部分原因是他说得很好,特别是汉语)可知,第一段介绍了学习外语的好处:能更好地了解其他国家,作者提到自己以前的同事因能讲多种语言,而深受大家羡慕。因此推断第一段主要介绍了学习外语有很多好处。故选B。【5题详解】推理判断题。作者从第二段开始讲述自己的经历,这些经历都伴随着中文元素教中文的老师,学习中文的大学生以及如今生活中年轻人用“你好”和作者问好。因此推断作者通过展示自己经历展开文章。故选C。【6题详解】推理判断题。根据第二
22、段第一句“To a certain extent, I became inextricably (密不可分地)bound up with Chinese through my life.(在某种程度上,我与汉语结下了不解之缘。)”可知,作者与中文有着不解之缘。根据最后一段可知,每当有人用“你好”和作者问好的时候,他都很高兴。由此可知,作者很乐意去更多地了解中文。故选C。【7题详解】主旨大意题。根据文章第二段“To a certain extent, I became inextricably (密不可分地)bound up with Chinese through my life.(在某种程度
23、上,我与汉语结下了不解之缘。)”及全文内容可知,文章主要讲述了作者与中文的不解之缘。所以“My Close Connection with Chinese”作为文章标题最为合适。故选A。CIn the article We are all plastic people now, Kelly shares some statistics. Global plastic production is 400 million tonnes a year and its expected to double in the next 20 years. Al-most half of all plasti
24、c ever produced has been made in the last 13 years. And, the most shocking statistic for me is that half of all plastic produced is single-use, much of which is used for just a few minutes and discarded.I want to be clear that I am not anti-plastic, but against household use of single-use plastic. T
25、he need for many of the single-use items used in our homes is a result of human laziness and our never-ending need for convenience.The true problem with plastic is that it never truly disintegrates (分解). It just gets cut into increasingly smaller bits. As the name suggests, microplastics are tiny bi
26、ts of plastic that come from plastic waste.Although we cant see them, microplastics are everywhere. Theyre in the air we breathe, the water we drink, and the food we eat. They have been found in every species on the Earth. Every time you pick up a plastic pen, drink from a single-use plastic water b
27、ottle, or use anything made of plastic, youre unknowingly adding to the problem.Clothing made from artificial fibres is another significant source of microplastics. When you wear this kind of clothing, the fibres slough off (脱落) into household dust so its in the air you breathe. When you wash the cl
28、othing, the fibres wash down the drain (下水道), ending up in our rivers, lakes and oceans. This ultimately pollutes our drinking water and the food that we catch from the water.If you cant see microplastics, do you need to worry about them? The simple answer is yes ! In the article, the author tested
29、his body for microplastics so he engaged a research lab to do an experiment.8. Which can replace the underlined word “discarded” in paragraph l?A. given awayB. reservedC. destroyedD. thrown away9. What results in massive household use of single-use items?A. The large-scale plastic production.B. Peop
30、les tendency for their convenience.C. The simple producing process of plastic.D. Peoples unawareness of plastic harm.10. What does the author intend to show in paragraph 4 and 5?A. The sources of microplastics.B. Peoples need of plastics.C. The forms of microplastics.D. Peoples inability to see micr
31、oplastics.11. What can we infer from the text?A. We must stop using plastic production.B. We are at high risk of microplastics.C. Microplastics are the most dangerous.D. Plastic production is necessary for the Earth .【答案】8. D 9. B 10. A 11. B【解析】本文是一篇说明文。文章介绍了人们大量使用塑料的做法导致了塑料微粒无处不在,污染了环境,危害了人类健康。【8题
32、详解】词义猜测题。根据画线部分前句“And, the most shocking statistic for me is that half of all plastic produced is single-use, much of which is used for just a few minutes(而且,最让我震惊的统计数据是,生产的塑料有一半是一次性的,其中很多只使用了几分钟)”可知,很多塑料制品只会被使用几分钟,然后就被扔掉。所以 discarded为“丢弃,扔掉”之意。故选D。【9题详解】细节理解题。根据文章第二段最后一句“The need for many of the si
33、ngle-use items used in our homes is a result of human laziness and our never-ending need for convenience.(我们家里使用的许多一次性物品都是由于人类的懒惰和对便利的无休止的需求。)”可知,家里很多一次性塑料制品的使用是因人类的懒惰和贪图方便导致的。故选B。【10题详解】推理判断题。根据文章第四段“Every time you pick up a plastic pen, drink from a single-use plastic water bottle, or use anything
34、 made of plastic, youre unknowingly adding to the problem.”每当你拿起一支塑料笔,用一次性的塑料水瓶喝水,或者使用任何塑料制品,你都不知不觉地增加了问题的严重性。和第五段“Clothing made from artificial fibres is another significant source of microplastics.”人造纤维制成的衣服是微塑料的另一个重要来源。可知,主要介绍了塑料微粒的来源,它存在于我们生活的每一个地方。所以作者通过这两段说明微塑料的来源。故选A。【11题详解】推理判断题。根据第四段最后一句“Ev
35、ery time you pick up a plastic pen, drink from a single-use plastic water bottle, or use anything made of plastic, youre unknowingly adding to the problem.( 每当你拿起一支塑料笔,用一次性的塑料水瓶喝水,或者使用任何塑料制品,你都不知不觉地增加了问题的严重性。)”可知,塑料微粒会进入水和食物中,这会影响我们的健康。另外,最后一段说到即使我们看不到塑料微粒,我们也要关注它。从而推出,我们都处于塑料微粒带来的风险中。故选B。DMITs Comp
36、uter Science and Artificial Intelligence Lab (CSAIL) has released a video of their ongoing work using input from muscle signals to control devices. Their latest involves full and fine control of drones (无人机) , using just hand and arm gestures to pass through a series of rings.This work is impressive
37、 not only because theyre using biofeedback(生物反馈) to control the devices, instead of visual or other kinds of gesture recognition, but also because how specific the controls can be, setting up a range of different potential applications for this kind of remote technology. This particular group of res
38、earchers has been looking at different applications for this technology, including its use in cooperative robotics for potential industrial applications.Drone piloting is another area that could have big benefits in terms of real-world use, especially once you start to imagine entire groups of these
39、 taking flight with a pilot provided a view of what he can see via VR.That could be a great way to do site survey for large construction, for example, or remote equipment inspection of offshore platforms and other constructions that are hard for people to reach.Seamless(无缝的)man-machine interaction i
40、s the ultimate goal of the team working on this technology. Because we know how our own movements and ability influence our environment most effectively, they believe the process should be smooth when controlling and working with robots.Thinking and doing are essentially happening in parallel when w
41、e interact with our environment, but when we act through the extension of machines or remote tools, theres often something lost in translation that results in the requirement of lots of training.12. Which is the technologys highlight?A. Diverse functions.B. Widespread popularity.C. Great accuracy.D.
42、 Interesting interaction.13. In which situation can we use the technology?A. Piloting a plane.B. Inspecting a signal tower.C. Building a cottage.D. Recording a VR video.14. What does the underlined phrase “the process” in paragraph 5 refer to?A. Man-machine interaction.B. Working on the technology.C
43、. Influencing the environment.D. Manned plane flight.15. What does the author want to tell us in the last paragraph?A. The backward of the remote tools.B. The feature of humans interaction.C. The next research focus of the technology.D. The necessity of developing the technology.【答案】12. C 13. B 14.
44、A 15. D【解析】本文是一篇说明文。麻省理工学院计算机科学与人工智能实验室发布视频,宣称用手势就可以控制无人机等设备。这项技术还可以运用到其他领域,有较广泛的实际用途。【12题详解】细节理解题。根据第二段第一句“This work is impressive not only because theyre using biofeedback(生物反馈) to control the devices, instead of visual or other kinds of gesture recognition, but also because how specific the contr
45、ols can be, setting up a range of different potential applications for this kind of remote technology.(这项工作是令人印象深刻的,不仅因为他们使用生物反馈来控制设备,而不是视觉或其他种类的手势识别,而且还因为控制的具体程度,为这种远程技术设置了一系列不同的潜在应用。)”可知,这项技术令人印象深刻不仅仅是因为它利用了生物反馈来控制设备,而且是因为它能控制得非常精准。故选C。【13题详解】推理判断题。根据第四段“That could be a great way to do site survey
46、 for large construction, for example, or remote equipment inspection of offshore platforms and other constructions that are hard for people to reach.”可知,这项技术可以运用在大型建造的场地勘测和检查海上平台或人类难以抵达的建筑物。由此可知,检查信号塔可以使用这项技术。故选B。【14题详解】词句猜测题。根据第五段“Seamless man-machine interaction is the ultimate goal of the team wo
47、rking on this technology. Because we know how our own movements and ability influence our environment most effectively,”可知,无缝的人机对话是这个研究团队的终极目标,因为我们知道我们的动作和能力如何能最有效地影响环境,所以专家们认为人机对话的过程应该非常流畅。所以the process为“人机的相互交流”之意。故选A。15题详解】推理判断题。根据最后一段“Thinking and doing are essentially happening in parallel when
48、 we interact with our environment, but when we act through the extension of machines or remote tools, theres often something lost in translation that results in the requirement of lots of training.”可知,当我们和环境互动的时候,想和做基本是同步的。但当我们借助远程工具进行转化的时候,总是有东西缺失。而上文说到,这项技术的亮点是精确性。由此可知,作者在最后一段是想告诉我们发展这项技术是很有必要的。故选
49、D。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Winter is often a low point for outdoor lovers, as cold weather pushes them indoors. However, winter can be a beautiful time of year for a winter trail(小路)walk. _16_Generally, winter walking presents dangers. _17_ You will need to
50、wear appropriate clothing and always you have proper footwear for your winter walking.Above all, you should dress warmly. The best way to dress for cold weather exercise is to wear more layers(层). When you warm up from the exercise, you can take off layers so you will never become over-heated. _18_W
51、ear clothes that are waterproof and breathable. In addition always have a good hat and a pair of gloves, one of the most effective ways to pre-serve body heat.Shoes are a very important aspect of winter walking. Instead of using regular shoes on a winter walk, consider trying a pair of snowshoes, a
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
