2021届高考英语二轮专题训练 模块2 专题1 第2讲 推理判断题模拟精练 巧押题(含解析)新人教版.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021届高考英语二轮专题训练 模块2 专题1 第2讲 推理判断题模拟精练 巧押题含解析新人教版 2021 高考 英语 二轮 专题 训练 模块 推理 判断 模拟 精练 押题 解析 新人
- 资源描述:
-
1、专题1 第2讲A阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。(2020北京市高考适应性测试)Growing up,Deka Ismail says she let labels define what she could be.“I was a black girl,from a refugee (难民) family,” Deka said.“It was as if I was only allowed to explore in this predetermined box.”After a high school chemistry class inspired
2、her to think about a career in science and gave her confidence in the field,Deka learned to live outside labels and began making big plans for her future.Now she is about to begin her freshman year at the University of California,planning to become a professor.Born and raised in San Diegos City Heig
3、hts neighborhood,Deka is the daughter of a Somali refugee couple.While some might say Dekas success happened in spite of her background,she would say differently,that her experiences shaped her and inspired her to be the driven,young scientist that she is today.When Deka was eight years old,her moth
4、er got a job by studying hard back in school in order to support the whole family.That made Deka realize that education could make a difference to ones life.She spent a lot of time in the library reading books,and didnt do many of the things her peers did,like partying or having romantic relationshi
5、ps.“I always felt like I had to be the perfect girl for my family,” Deka said.“You have to not even do your best but two times better than everyone else.I felt like the whole world was waiting for me to mess up.”Dekas efforts paid off.The summer before her senior year of high school,she was accepted
6、 to the American Chemical Society Project SEED Programme.“She brought both enthusiasm and focus,” Botham,a researcher at this research institute,recalled.“She arrived every day ready to work,ready to learn and ready to tackle new challenges regardless of whether or not she had done anything similar.
7、”When asked what advice she would give to others like her,Deka warned them not to underestimate themselves.“Dont tell yourself that scholarship is too big or this programme is too competitive or Ill never get into this school,” she said.“I was not sure whether I could make it until I started seeing
8、the acceptance letters rolling in.”1From the passage,we can learn that .ADeka was adopted by a refugee familyBDeka spent a lot of time going to partiesCDeka became a professor after graduationDDekas experiences drove her to work hard 2Deka realized the importance of education .Afrom her mothers expe
9、rienceBafter her chemistry classCby reading books in the libraryDthrough working at the institute 3According to the last paragraph,Deka advised that students be .ApatientBconfidentCambitiousDgenerous 4What does the story intend to tell us?ALife is not all roses.BPractice makes perfect.CWell begun is
10、 half done.DHard work leads to success.【答案】1.D2.A3.B4.D【解析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了索马里难民Deka Ismail通过改变自己不断努力,终于成功考进加利福尼亚大学的成长经历。1细节理解题。由第三段“While some might say Dekas success happened in spite of her background,she would say differently,that her experiences shaped her and inspired her to be the driven,young
11、 scientist that she is today.”可知,虽然有些人可能会说Deka尽管有那样的背景还是成功了,但她会有不同看法。她的经历塑造了她,并激励她成为今天这样一个有干劲的年轻科学家。 由此可知,Deka的这些经历塑造了她并且激励了她。故选D项。2细节理解题。由第四段中的“When Deka was eight years old,her mother got a job by studying hard back in school in order to support the whole family.That made Deka realize that educati
12、on could make a difference to ones life.”可知,当Deka八岁的时候,她的母亲通过在学校努力学习找到了一份工作,以支持整个家庭。这让Deka意识到教育可以改变一个人的生活。 由此可知,母亲的经历让她明白教育的重要性。故选A项。3推理判断题。由最后一段中的“When asked what advice she would give to others like her,Deka warned them not to underestimate themselves.”可知,当被问及她会给像她这样的人什么建议时,Deka提醒他们不要低估自己。由此可知,Dek
13、a建议大家不要低估自己,要相信自己,要有信心。故选B项。4推理判断题。结合文章大意:难民身份的Deka经过自己的努力终于获得成功,以及她分享的自己经历和给他人的建议:不低估自己,要有信心。由此可知这篇文章是想告诉我们:要相信自己,不断努力,终将会取得成功。故选D项。B阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。(2020广州大学附属中学高三线上测试)It has been discovered that after the age of sixteen,the number of our brain cells begins to decrease at a speed
14、of several million a year.They simply die off.In certain types of activity,the human brain is at its highest point in the early twenties,when it has collected enough information to be able to use the vast number of cells freely in the most effective way.Pure mathematics is one of the fields in which
15、 this happens,and we know that Albert Einstein made all his world-shaking discoveries between the age of about 20 and 25,and spent the rest of his life tidying them up and arranging them.But in certain other types of activity (of which being an author is perhaps one),experience is more important tha
16、n sharpness of brain,and there one usually finds that a person reaches his or her peak much later in life.Besides sharpness of brain and experience,here is another thing that is very important,and that is wisdom.One can have a very quick,inventive brain and plenty of experience,but if one uses these
17、 foolishly,one harms both oneself and others.Wisdom does not always come with agethere are plenty of foolish middle-aged people aboutbut the average person tends to learn wisdom as he gets older,usually by making painful of embarrassing mistakes.Learning to be wise is basically learning what is not
18、possible ; and what is possible but so difficult that it is not worth all the trouble one has to go through to get there.Mostly,it is learning about human nature ; how real people behave and react,as against how one would like them to behave and react.One can read and hear lots of idealistic stuff a
19、bout how to make the world a better place,which would be found if it was based on an accurate observation of human nature,but which is basically a waste of time because it is not.5According to the writer,the great discoveries made by Albert Einstein were mainly a result in .Ayears of hard workBsharp
20、ness of the brainCrich experienceDhis deep understanding of the nature6Some people achieve success much later in life because .Atheir work often requires much experienceBthey do not have a chance to show their talentsCthey have to learn lessons from failuresDthey fail to realize earlier the importan
21、ce of hard work7The importance of wisdom lies in the fact that .Ait helps to avoid various mistakesBit contributes to ones creativityCit encourages one to go forward in face of difficultyDit provides the right direction of efforts8The writer came to believe that .Ait is always a waste of time to mak
22、e plans about the futureBit is human nature to make attempts on what looks impossibleCone should always challenge the impossible to push the society forwardDone has to use wisdom in deciding what is the best thing to do【答案】5.B6.A7.D8.D【解析】本文为说明文。本篇文章主要说明了人类的大脑在20岁左右处于巅峰,在以后的成就多数是因为需要丰富的经验。除了头脑敏锐和经验丰
23、富外,智慧也非常重要,因为智慧为人们提供了正确的努力方向。人们要用智慧来决定做什么才是最好的。5推理判断题。根据第一段可知,在某些类型的活动中,人类的大脑在20岁早期处于巅峰状态,我们知道阿尔伯特爱因斯坦在20到25岁之间做出了所有震惊世界的发现,用余生来整理和安排这些发现。这更是印证了人类大脑在20年代初达到了巅峰(the human brain is at its highest point),由此可推断出,本段主要研究人类大脑巅峰期(大脑的最敏锐)。B项中的sharpness of the brain(大脑最敏锐)与本段第三句中“the human brain is at its hig
24、hest point”是同义词的关系。故选B。6推理判断题。根据第二段可知,在某些其他类型的活动中(作家可能是其中一种),经验比头脑的敏捷更重要,人们通常会发现一个人在他一生的晚期才达到顶峰。由此可推断出有些人在晚年取得成功是因为他们的工作中往往需要很多经验。分析选项可知A符合题意。故选A。7推理判断题。第三段“Besides sharpness of brain and experience,here is another thing that is very important,and that is wisdom.Learning to be wise is basically lear
25、ning what is not possible; and what is possible but so difficult that it is not worth all the trouble one has to go through to get there.Mostly,it is learning about human nature;how real people behave and react,as against how one would like them to behave and react.”除了敏锐的头脑和丰富的经验外,还有一件事是非常重要的,那就是智慧。
26、学习成为智者,要基本的了解什么是不可能的;学习有可能但又很困难的东西,以至于不值得一个人为了达到目的而付出所有的努力。最重要的是了解人性,了解真实的人是如何行为和反应的,以及人们希望他们如何行为和反应的。由此可推断出智慧的重要性在于智慧能让人知道什么可做,什么不能做,即为人提供正确的努力方向。分析选项可知D项符合题意。故选D。8推理判断题。根据最后一段“Learning to be wise is basically learning what is not possible;and what is possible but so difficult that it is not worth
27、all the trouble one has to go through to get there.Mostly,it is learning about human nature;how real people behave and react,as against how one would like them to behave and react.One can read and hear lots of idealistic stuff about how to make the world a better place,which would be found if it was
28、 based on an accurate observation of human nature,”成为智者,要大体上知道什么是不可能的。学习有可能但又如此困难的东西,以至于不值得一个人为了达到目的而付出所有的努力。最重要的是学习人性,了解真实的人是如何行为和反应的,以及人们希望他们如何行为和反应的。人们可以读到和听到很多关于如何使世界变得更美好的理想主义的东西由此可推断出聪明的人必须运用智慧来决定最好要做什么事。分析选项可知D项符合题意。故选D。C阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。(2020北京市海淀区高三一模)In college,I was taught
29、 an elegant theory of chemical combination based on excess electrons going into holes in the orbital shell of a neighbouring atom.But what about diatomic compounds like oxygen gas? Dont ask;students arent ready to know.In physics,in biology,in any other science classes,students frequently get that a
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-361734.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
