广东省深圳市2020届高三英语二模考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 深圳市 2020 届高三 英语 考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、广东省深圳市2020届高三英语二模考试试题(含解析)试卷共8页,卷面满分120分,折算成135分计入总分,考试用时120分钟。注意事项:1. 答题前,先将自己的姓名、准考证号填写在答遇卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上的指定位罝。用2B铅笔将答题卡上试卷类型A后的方框涂黑。2. 选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答四卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试题卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。3. 非选择题的作答:用签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内。写在试题卷、草稿纸和答题卡上的费答题区域均无效。4. 考试结束后,请将本试题卷和答题卡一并上交。第二部分 阅读理解(共两节,满分
2、40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ALife under lockdown is strange and lonely but people are finding ways to come together and support those in need by volunteering. Here are just a few more ways you can take part in.NHS RespondersAfter asking retired medical prof
3、essionals to return to work, the government has also put out a call for 250,000 volunteers to support the NHS (National Health System). You can apply to be a community response volunteer, collecting and delivering supplies for those in isolation; a patient transport volunteer, helping patients who a
4、re dismissed from hospital get home and settled; and an NHS transport volunteer, to assist with delivery of medical supplies.GAILS BakeryAs well as baking breads and pastries for the general public, GAJLs is supplying front-line NHS teams with fresh food, and they need more help to get it where it n
5、eeds to be. If you want to lend a hand, drop them an email.Re-engageRe-engage is a voluntary group that helps reduce loneliness among old people and given that so many people are isolated because of the virus outbreak, they need more volunteers to become call companions. If you want to join them in
6、the telephone befriending service, contact them at 18112256.A Plate For LondonThis online platform helps match volunteers with Londoners in need . Now they are focusing on doorstep deliveries of food parcels and hot meals to children who rely on free school meals and those who have lost their jobs a
7、s a result of the widespread disease.1. What is the duty of a patient transport volunteer?A. Picking up patients.B. Sending patients home.C. Moving patients to clinics.D. Delivering supplies for patients.2. Which volunteer group especially cares for the senior?A. NHS Responders.B. GAILs Bakery.C. Re
8、-engage.D. A Plate For London.3. Who may be offered food by the online platform?A. The aged.B. The volunteers.C. The patients.D. The unemployed.【答案】1. B 2. C 3. D【解析】这是一篇说明文。疫情下的隔离的生活是陌生和孤独的,但人们正在通过志愿活动找到方法团结起来,支持那些需要帮助的人。文章主要介绍了四个可以加入的志愿团体。【1题详解】细节理解题。根据NHS Responders 部分中You can apply to be a commu
9、nity response volunteer, collecting and delivering supplies for those in isolation; a patient transport volunteer, helping patients who are dismissed from hospital get home and settled; and an NHS transport volunteer, to assist with delivery of medical supplies.可知你可以申请成为一名社区响应志愿者,为那些处于隔离状态的人收集和运送物资;
10、接送病人志愿者,帮助从医院出院的病人回家;和一名NHS运输志愿者,帮助运送医疗用品。由此可知,病人运输志愿者的职责是送病人回家。故选B。【2题详解】细节理解题。根据Re-engage 部分中Re-engage is a voluntary group that helps reduce loneliness among old people and given that so many people are isolated because of the virus outbreak, they need more volunteers to become call companions.可知
11、“Re-engage”是一个志愿组织,旨在帮助减少老年人的孤独感,鉴于很多人因为病毒的爆发而被孤立,他们需要更多的志愿者成为陪护。由此可知,Re-engage 志愿者团体特别关心老人。故选C。【3题详解】细节理解题。根据A Plate For London部分中This online platform helps match volunteers with Londoners in need. Now they are focusing on doorstep deliveries of food parcels and hot meals to children who rely on fr
12、ee school meals and those who have lost their jobs as a result of the widespread disease.可知这个在线平台帮助志愿者和有需要的伦敦人配对。现在,他们的工作重点是将食品包裹和热饭送到靠免费校餐为生的儿童和因疫情蔓延而失去工作的人手中。由此可知,这个在线平台也为失业者提供食物。故选D。BSchool is still out for the summer, but at Eastern Senior High School,students are hard at work.In a garden bursti
13、ng with vegetables and herbs, nearly a dozen teenagers are harvesting them for the weekends farmers market. They work Tuesday through Saturday with City Blossoms, a non-profit that brings community gardens to schools and other places where kids gather in urban areas.Roshawn Little, going into her ju
14、nior year at Eastern, believes that working in the garden has taught her to try all sorts of new thingslike eating different kinds of vegetables more often. And she has taken those healthy behaviors home with her and her family now buy more fruits and vegetables.“We mainly live around liquor(酒)store
15、s and snack stores. There arent that many grocery stores. Theyre way out, and you have to drive so far”a common problem in low-income urban areas.City Blossoms is one of many groups across the country teaming up with local communities to establish school gardens, like the one at Eastern. These garde
16、ns, advocates say, are really outdoor classrooms where kids learn valuable lessons not just about nutrition, but also about science and math, even business skills. For example, the gardens can be used for math lessonslike calculating the area of a plant bedor learning the science of how plants grow.
17、On a recent weekend at the Aya farmers market, the kids work at a table decorated with handmade signs that read “onions” and “garlic”, inviting people to try their herbed salt with bread. Working at the market helps them practice public speaking skills and business skills.Nadine Joyner of a nutritio
18、n education company has a food table next to the kids at the market and often buys produce from them. She is constantly impressed by the kids knowledge of what theyre sellingthey know how to grow it, how to prepare it, and how to cook it4. What do students at Eastern do with the harvested vegetables
19、?A. Sell them on market .B. Take them to school.C. Give them to farmers.D. Share them at home.5. What can we infer about the area Little lives in?A. It is inconvenient in traffic.B. It is crowded with grocery stores.C. It has poor access to fresh foods.D. It suffers from income inequality.6. Why doe
20、s City Blossoms establish school gardens?A. To provide nutritious food.B. To improve classroom conditions.C. To cooperate with local community.D. To create outdoor learning chances.7. Which may be the best title for this text?A. Green Vegetables, Healthy GardenersB. School Garden: a Promise Land in
21、SummerC. Young Gardeners, Knowledgeable MindsD. City Blossoms: an Exciting Garden Project【答案】4. A 5. C 6. D 7. C【解析】本文是说明文。文章介绍了非盈利组织City Blossoms为学校和其他孩子聚集的城市地区提供社区花园。社区花园是孩子们的户外教室。孩子们自己种植蔬菜,然后卖出,从中学到了很多有价值的知识。【4题详解】细节理解题。根据文章第四段中“On a recent weekend at the Aya farmers market, the kids work at a ta
22、bleinviting people to try their herbed salt with bread.( 在阿亚农贸市场,孩子们在一张桌子旁工作,邀请人们品尝他们制作的香草盐面包。)”以及最后一段中“often buys produce from them.”可知,孩子们在社区花园里收获蔬菜,然后拿到市场上去卖。故选A项。【5题详解】推理判断题。根据第二段中Roshawn Little 所说的话“We mainly live around liquor(酒)stores and snack stores. There arent that many grocery storesyou
23、have to drive so far. ”Little居住的地区周围主要是贩酒店和零食店,没有那么多杂货店。买东西得开车去很远的地方。因此可以推断,Little居住的地区不容易买得到新鲜的食物。故选C项。【6题详解】细节理解题。根据第三段中“These gardensare really outdoor classrooms where kids learn valuable lessonsnot just about nutrition, but also about science and math, even business skills. (这些花园真的是户外教室,孩子们可以学到
24、宝贵的课程不仅是关于营养,还有关于科学和数学,甚至商业技能。)”可知,City Blossoms建立社区花园的目的是为了给孩子们创造户外学习的机会。故选D项。【7题详解】主旨大意题。通读全文,文章介绍了City Blossoms为孩子们建立社区花园。在社区花园里,孩子们自己种植蔬菜,然后卖出。孩子们不仅学到关于营养方面的知识,而且还学到科学和数学知识,甚至是演讲技能和商业技能。文章最后一段提到“She is constantly impressed by the kids knowledge of what theyre sellingthey know how to grow it, how
25、 to prepare it, and how to cook it.”孩子们对自己所卖的东西的丰富知识,给人们留下了深刻的印象。因此文章的标题应为“年轻的园丁,知识渊博的头脑”。故选C项。CThe terrible E1Nio strikes the globe every 2 to 7 years. As warm waters in the tropical(热带的) Pacific Ocean switch eastward and trade winds weaken the weather pattern stretches through the atmosphere, caus
26、ing drought in southern Africa, wildfires in South America, and flooding on North Americas Pacific coast. Climate scientists have struggled to predict El Nio events more than 1 year in advance, but artificial intelligence (AI) can now extend the latest forecasts to 18 months, according to a new stud
27、y.The new research uses a type of AI called a convolutional neural network(卷积神经网络), which is adept in recognizing images. Researchers feed the neural network a large number of training images and the AI becomes skilled at identifying fundamental patterns of those images. For example, the neural netw
28、ork can be trained to recognize cats in photos by identifying characteristics shared by all cats, such as hairs and four legs.Part of the problem with earlier researches on El Nio forecasts is that they rely on a relatively small set of historical statistics for factors such as ocean temperature. To
29、 get around this shortage, the scientists fed the program re-creations of historic ocean conditions produced by a set of reliable climate models, ones frequently used for studies of climate change, says the studys lead author, Yoo-Geun Ham, a climate scientist in South Korea. As a result, the scient
30、ists could show the computer system not just one set of actual historic data, lasting from 1871 to 1973, but several thousand reproductions of that same data by the climate models.But its not clear how much real-world benefit will come from pushing forecasts beyond 1 year, cautions Stephen Zebiak, a
31、 climate scientist at Columbia University, “The kind of lead time that is actionable is probably less than a year because decision-makers are unlikely to take action further in advance,” he says.8. What is the advantage of the latest AI forecasts?A. Faster response.B. Higher accuracyC. Wider applica
32、tion.D. Longer time range.9. What does the underlined word “adept” probably mean?A. Carefully-chosen.B. Well-trained.C. Newly-developed.D. Wide-spread.10. What is paragraph 3 mainly about?A. Improvement on previous studies.B. Requirements for weather forecast.C. Procedure for analyzing image data.D.
33、 Problems with early climate models.11. What does Stephen Zebiak think of the new AI prediction?A. It has unclear impacts.B. It calls for effective action.C. It may not be of actual help.D. It should be treated with caution.【答案】8. D 9. B 10. A 11. C【解析】这是一篇说明文。一项最新研究表明,气候科学家们一直难以提前一年多预测厄尔尼诺现象,但人工智能现
34、在可以将最新的预测延长到18个月。文章介绍人工智能在预测厄尔尼诺现象方面的优势、对以往研究的改进和人们对此技术的看法。【8题详解】细节理解题。根据第一段中Climate scientists have struggled to predict El Nino events more than 1 year in advance, but artificial intelligence (Al) can now extend the latest forecasts to 18 months, according to a new study. 可知一项最新研究表明,气候科学家一直难以提前一年多
35、预测厄尔尼诺现象,但人工智能现在可以将最新的预测延长到18个月。由此可知,最新的人工智能预测可以预测更长的时间范围。故选D。【9题详解】词义猜测题。根据第二段中Researchers feed the neural network a large number of training images and the Al becomes skilled at identifying fundamental patterns of those images.可知,划线处的下文提到研究人员向神经网络输入大量的训练图像,人工智能就能够熟练地识别这些图像的基本模式。即它擅长识别图像,故adept表示“熟
36、练”之意。A. Carefully-chosen精心挑选的;B. Well-trained.熟练的。C. Newly-developed新开发的;D. Wide-spread广泛传播的。故选B。【10题详解】主旨大意题。根据第三段中Part of the problem with earlier researches on El Nio forecasts is that they rely on a relatively small set of historical statistics for factors such as ocean temperature.可知早期关于厄尔尼诺预测的
37、研究存在的一个问题是,它们所依赖的海洋温度等因素的历史统计数据相对较少。结合第三段主要从新研究使用的新技术出发,引出了早期研究的部分问题,然后提出了解决这一问题的改进方法。由此可知,第三段的主要内容是对以往研究的改进。故选A。【11题详解】推理判断题。根据最后一段中“The kind of lead time that is actionable is probably less than a year because decision-makers are unlikely to take action further in advance,” he says.可知他说:“那种可操作的准备时
38、间可能不到1年,因为决策者不太可能提前进一步采取行动。”由此可推知,Stephen Zebiak认为新的人工智能预测可能没有实际帮助。故选C。DPeople often plan to receive medical exam but dont, resulting in increasing health care cost. A surprising number of citizens mean to complete tax forms in time but forget to, forcing them to pay unnecessary fines. Many families
39、 miss the government deadline to complete financial aid forms, losing out on aid available for child care.How can policymakers help people follow through on important tasks? They use carrots and sticks: bonuses, late fees, or regulations. These methods can be clumsy, and often arent effective for th
40、e situation at hand. Reminding people to form simple plans. however, provides a low-cost, simple, and powerful tool.Evidence is growing that providing prompts, which push people at key times to think through how and when they will follow through, make people more likely to act on tasks of importance
41、. In one early randomized study on tetanus vaccination rates, for example, a team of social psychologists showed that 28% of Oxford University seniors got the shot after being encouraged to review their weekly schedules and to select a possible time to stop by the health center. They were also given
42、 a list of times when shots were available and a map showing the health centers location. Only 3% of the seniors got the shot when simply informed about how effective the shots were.People who make a plan gain an advantage from their psychological forces. Specifically, they can overcome the tendency
43、 to put off as well as the tendency to be overly optimistic about the time it will take to accomplish a task. Imagine Sarah who wants to renew a car insurance, but it will require two hours of travel to and from a garage. Making a plan may lead her to lake two hours off and have her responsibilities
44、 covered by her colleagues while she is away. Moreover, she will be less likely to underestimate the time needed to accomplish the taska particularly common problem for complex tasks.People mistakenly believe that their strong intentions are enough to push them to perform desired behaviors. These ps
45、ychological research results stress the need for policy decisions that encourage plan making and improve social welfare.12. What phenomenon is described in paragraph 1?A. Heavy burden of daily chores.B. Lack of task management skills.C. Disappointment of over-ambitions.D. Failure to achieve original
46、 intentions.13. What does the randomized tetanus vaccination study show?A. People need to think deeply before they act.B. Specific reminders help people accomplish plans.C. Awareness of task significance matters in planning.D. Seniors need encouragement to have vaccination shots.14. What psychologic
47、al benefit can people get from making a plan?A. They are realistic in the time required.B. They are optimistic about the outcome.C. They are confident to overcome hardship.D. They are careful with task arrangements.15. Who may be the intended readers of this text?A. Medical staff.B. Government offic
48、ials.C. Ordinary people.D. Social psychologists.【答案】12. D 13. B 14. A 15. B【解析】这是一篇说明文。人们经常会有事与愿违的情况,那么决策者该如何帮助人们完成重要任务?越来越多的证据表明,提供提示,促使人们在关键时刻思考如何以及何时执行,使人们更有可能在重要任务上采取行动。人们错误地认为,他们强烈的意愿就足以促使他们去做他们想做的事情,文章主要是对政府官员应对人们这种心理的一些建议。12题详解】推理判断题。根据第一段中A surprising number of citizens mean to complete tax
49、forms in time but forget to, forcing them to pay unnecessary fines. Many families miss the government deadline to complete financial aid forms, losing out on aid available for child care.可知有相当多的市民本打算及时填写纳税表格,却忘记了。强迫他们支付不必要的罚款。许多家庭没有在政府截止日期前完成经济援助表格,失去了儿童保育的资助。由此可推知,第一段描述了事与愿违的现象。故选D。【13题详解】细节理解题。根据第
50、三段中Evidence is growing that providing prompts, which push people at key times to think through how and when they will follow through, make people more likely to act on tasks of importance.可知越来越多的证据表明,提供提示,促使人们在关键时刻思考如何以及何时执行,使人们更有可能在重要任务上采取行动。由此可知,破伤风疫苗接种研究体现了特别的提醒可以帮助人们完成计划。故选B。【14题详解】细节理解题。根据第四段中P
51、eople who make a plan gain an advantage from their psychological forces. Specifically, they can overcome the tendency to put off as well as the tendency to be overly optimistic about the time it will take to accomplish a task.可知制定计划的人会从他们的心理力量中获得优势。具体来说,他们可以克服拖延的倾向,也可以克服对完成一项任务所需要的时间过于乐观的倾向。由此可知,制定一
52、个计划能使人们,对事情所需要的时间预计得比较现实。故选A。【15题详解】推理判断题。根据第二段第一句 How can policymakers help people follow through on important tasks?(决策者如何帮助人们完成重要任务?)和第五段第二句These psychological research results stress the need for policy decisions that encourage plan making and improve social welfare.(这些心理学研究结果强调了鼓励计划制定和改善社会福利的政策
53、决策的必要性)可知,文章主要是对政府官员应对人们这种心理的一些建议。由此可推知,政府官员可能是这篇文章的读者。故选B。第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项.Over the last few years, theres been a trend to focus on gratitude. We can buy different kinds of gratitude journals, or download apps that remind us to write down our blessings._
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
