广东省汕头市金山中学2020届高三英语上学期期末考试考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 汕头市 金山 中学 2020 届高三 英语 学期 期末考试 考试题 解析
- 资源描述:
-
1、广东省汕头市金山中学2020届高三英语上学期期末考试考试题(含解析)本试卷共三部分,满分135分(1201.125)。考试时间120分钟。注意事项:1. 答卷前,考生务必分别将答题卷上的姓名、考试号用黑色字迹的签字笔填写,用2B铅笔将考试号对应的信息点涂黑。2. 选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目选项的答案信息点涂黑,如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案,答案不能答在试卷上。第一部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项AAuctions(拍卖行) are everywh
2、ere. Here are just a few standouts and some of the areas they specialize in. All have brick-and-mortar(实体的) sales rooms in addition to online buying.Leslie Hindman AuctioneersHeadquarters(总部): ChicagoFounded: 1982Best bets: contemporary art, jewelryThe founder, Leslie Hindman, has been on an expansi
3、on kick from her Chicago base and now runs eight offices across the country. Ms. Hindman said that plenty of items sell at her house for around $500. As in the auction world generally, jewelry and contemporary art receive lots of attention from bidders(出价者), and in2017 a diamond ring sold for $97,00
4、0.Swann Auction GalleriesHeadquarters: New YorkFounded: 1941Best bets: books, works on paper, African-American artFounded as a rare-book auctioneer, Swann still holds dozens of such sales a year. The president, Nicholas D. Lowry, noted that Swann was the first auction house to sell old photographs,
5、in 1952.The house has also had a department of African-American art for 12 years.Stair GalleriesHeadquarters: Hudson, N.Y.Founded: 2001Best bets: English and Continental furniture and paintings, modern and contemporary artColin Stair, the founder and president, comes from a long line of antiques dea
6、lers (商人). Stair is frequented by dealers and bargain hunters, and its a place to find interesting things like a George I carved walnut wing armchair, coming up as part of a sale on April 28 and 29.Heritage AuctionsHeadquarters: DallasFounded: 1983Best bets: coins, sports memorabilia, movie postersW
7、ith roots in coin auctions, Heritage has grown quite large. But their bread and butter are items that the company president, Greg Rohan, calls the kinds of things that everyone has. People arent buying what were selling for decoration or for resale, he added. Theyre buying things they absolutely lov
8、e. 1. At which place can you buy old photographs?A. Stair Galleries.B. Heritage Auctions.C. Swann Auction Galleries.D. Leslie Hindman Auctioneers.2. Who once sold antiques?A. Colin Stair.B. Greg Rohan.C. Leslie Hindman.D. Nicholas D. Lowry3. What can be learned about these auctions?A. They all have
9、online shopsB. They all sell valuable artworks.C. They are all run by local people.D. They are all located in New York.【答案】1. C 2. A 3. A【解析】这是一篇应用文。主要介绍了四家拍卖行,以及一些他们擅长的领域。【1题详解】细节理解题。根据Swann Auction Galleries部分中The president, Nicholas D. Lowry, noted that Swann was the first auction house to sell o
10、ld photographs, in 1952.(总统Nicholas D. Lowry指出,1952年,斯旺是第一家拍卖旧照片的拍卖行。)可知你可以在Swann Auction Galleries买到旧照片。故选C。【2题详解】细节理解题。根据Stair Galleries部分中Colin Stair, the founder and president, comes from a long line of antiques dealers (商人).(该公司的创始人兼总裁Colin Stair出身于一个古董经销商世家。)可知Colin Stair曾经卖古董。故选A。3题详解】细节理解题。根
11、据第一段中All have brick-and-mortar(实体的) sales rooms in addition to online buying.(除了网上购物外,所有这些网站都有实体销售室。)可知四家店都有网上商店。故选A。BI walked up to the counter. Behind it was a lady with glasses on the tip of her nose and gray hair on her head.Excuse me, I said. She looked up. Youre that Clements kid, she said.Im
12、Miss Bee.Come closer and let me get a look at you. She pushed her glasses up her nose. I can describe you to the police if something goes missing from the store.Im not a thief! I was shocked. I was seven, too young to be a thief!From what I can see, youre not much of anything. But I can tell youve g
13、ot potential. She went back to reading her newspaper.I need to get these. I said, holding up my list. So? Go get them.Miss Bee pointed to a sign on the screen door. Im not your servant,so I suggest you get yourself a basket and start filling.I visited Miss Bee several times a week that summer. Somet
14、imes she short-changed me. Other times she overcharged. That can of beans is only twenty nine cents I corrected her one afternoon. I had watched the numbers change on the cash register closely, and Miss Bee had added 35 cents. She didnt seem embarrassed. She just looked at me over her glasses and fi
15、xed the price.But she ever let me declare victory. All summer long she found ways to play tricks on me. No sooner had I learned how to pronounce bicarbonate of soda(小苏打)and memorized its location on the shelf than Miss Bee rearranged the shelve and made me hunt for it all over again.One day before I
16、 left, she said, I know what you think of me, but I dont care! Each of us is put on this earth for a reason.I believe my job is to teach every child I meet life lessons. When you get older youll be glad our paths crossed! Glad I met Miss Bee? Ha! The idea was absurdUntil one day my daughter asked me
17、 to finish her math problems. If I do it for you, how will you ever learn to do it yourself? I said. Suddenly, I remembered the lady Miss Bee.4. The girl felt when Miss Bee implied she could be a thief.A. surprisedB. shockedC. puzzledD. annoyed5. We can infer from Paragraph 6 that Miss Bee .A. showe
18、d no care about her mistakesB. made the girl learn to double-checkC. was always playing tricks on the girlD. was careless and dishonest to do business6. It can be learned from the passage that Miss Bee .A. knew her job was to help every child she metB. asked the girl to shop by herself to test her h
19、onestyC. taught the girl many lessons but she didnt understandD. rearranged the shelves to teach the girl to be changeable7. Which is NOT the lesson the writer learnt from shopping?A. Treat others kindly and politely.B. Dont be so quick to judge others.C. The best teachers arent only in school.D. Tr
20、y our best though the task seems beyond us.【答案】4. B 5. B 6. C 7. A【解析】本文是记叙文。作者通过和Miss Bee之间发生的故事,告诉我们在购物中学到的人生道理:“仔细复核,仔细检查”,要过严谨的人生。【4题详解】细节理解题。根据第三段“I m not a thief!” I was shocked. I was seven too young to be a thief!可知当Miss Bee说作者是贼的时候,作者很震惊,而不仅是惊讶。故B正确。【5题详解】推理判断题。根据本段中第二、三句Sometimes she short
21、-changed me. Other times she overcharged.可知Miss Bee总是故意算错账,作者进行纠正。作者从她所犯的错误中不仅练习了数学,还学到我们要过一种“仔细复核,仔细检查”的人生。故B正确。【6题详解】推理判断题。Miss Bee用一种孩子并不理解和不喜欢的方式教给孩子们算账,仔细检查。文章倒数第二段最后一句Glad I met Miss Bee? Ha! The idea was absurd。说明作者当时不理解“仔细复核,仔细检查”的重要意义,不懂Miss Bee的用意,认为遇见Miss Bee是不好事情。故C正确。【7题详解】推理判断题。作者在购物中学
22、到了很多东西,所以C项正确;通过后来对女儿说的If I do it for you how will you ever learn to do it yourself?可知D项“尽管任务似乎超出我们的能力,但还是要尽最大的努力”正确。作者开始对Miss Bee的做法非常不理解,最后终于明白,可知B项“不要急于评判别人”正确。A项与本文没有任何联系。故选A。CPositive thinking is a significant element of happiness. In order to become a positive thinker, determination and consis
23、tency are important. The first thing to know about positive thinking is that everyone can do it. With certain cognitive (认知的) and behavioral changes, we can all become positive thinkers. Another important factor is that being a positive thinker does not mean you become numb to anything that is not w
24、orking properly in your life or is negative - it just means that you approach life and face challenges with a healthier outlook.Instead of selectively attending to negative events, focus on the positive ones. Then pay attention to the delayed consequences of your behavior rather than the immediate o
25、nes. For example, if a job is not going like you want, focus on the fact that you have a job and how you can take your time to make the situation better.Challenge any internal attributions and see if you compare your behavior to standards that are excessively rigid and perfectionistic. If so, change
26、 these and be reasonable with your comparisons. For example, if you constantly compare your weaknesses with other peoples strengths, then switch this and compare yourself with those who are doing poorer than you as well. Overall, people who focus more on their strengths than their weaknesses but at
27、the same time are aware of their weaknesses have a healthier self-evaluation result.When faced with too much fear about a situation, imagine the worst case and visualize a solution for it, then let go of fear. This way, you will be prepared for anything and your fear will not block you from being op
28、en and creative to different solutions. For example, if you are constantly worried about losing your job up to a point where it is creating a lot of anxiety and fear and is effecting your performance and your happiness negatively, then think of losing your job, visualize how you will handle it, find
29、 solutions in your mind and then let go of the thought and the fear attached to it.So positive thinkers are better problem solvers and have better interactions. In addition to that, people who are positive thinkers are happier and more satisfied with their life.8. Why is positive thinking a signific
30、ant element of happiness?A. It means that one is blind to the troubles and difficulties that exist.B. It means that one constantly compares everything with other peoples.C. It means that one is strong in mind and has nothing to be afraid of.D. It means that one approaches life and faces challenges m
31、ore healthily.9. What does the text suggest about the job you dont like?A. Quitting it and finding a better one.B. Keeping and trying to make it better.C. Being negative and numb to it.D. Challenging yourself with a new outlook.10. What does the author intend to tell us in paragraph 4?A. Be prepared
32、 for the worst: and let go of fear.B. Being constantly worried will lose your job.C Fear will prevent you being open and creative.D. There is nothing to fear if well prepared.11. What can be a suitable title for the text?A. How to focus on the positive eventsB. How to be a positive thinkerC. What to
33、 do when faced with fearD. What to know of self-evaluation【答案】8. D 9. B 10. A 11. B【解析】本文为议论文。积极的思考是幸福的重要组成部分。要想成为一个积极的思考者,决心和毅力必不可少。首先你要知道,每个人都能成为积极思考者。只要改善一定的认知和行为,我们都可以做到。文章论述了如何成为一个积极的思考者。【8题详解】推理判断题。根据第一段中的Another important factor is that being a positive thinker does not mean you become numb t
34、o anything that is not working properly in your life or is negative - it just means that you approach life and face challenges with a healthier outlook.(另一个重要的因素是,做一个积极的思考者并不意味着你对生活中任何不完美的事情麻木不仁或是带有悲观的色彩这只是意味着你以一种更健康的态度对待生活和面对挑战)可推知,积极思考能让一个人更健康地对待生活和面对挑战,这也是一个人感到幸福的重要因素。故D选项正确。【9题详解】细节理解题。根据第二段中的Fo
35、r example, if a job is not going like you want, focus on the fact that you have a job and how you can take your time to make the situation better.(例如,如果一份工作不像你想要的那样,把注意力集中在你有一份工作这个事实上,以及你如何花时间让情况变得更好)可知,当你有一份不喜欢的工作的时候,你应该坚持并努力让它变得更好。故B选项正确。【10题详解】段落大意题。第四段中的When faced with too much fear about a situ
36、ation, imagine the worst case and visualize a solution for it, then let go of fear.(当面对太多的恐惧时,想象最坏的情况,想象一个解决方案,然后放下恐惧)是主题句,也是本段论述的主题。故A选项正确。【11题详解】标题判断题。通断全文可知,文章主要论述了如何成为一个积极的思考者。因此,B项“如何成为一个积极的思考者”适合做本文最佳标题。故B选项正确。DMicrosoft PowerPoint is the worlds most common presentation tool. It emerged from s
37、oftware company Forethought Inc in the 1980s. Bob Gaskins was the man behind it.“I knew in the early 80s that there were as many as a billion, a thousand million presentation slides being made per year just in America,” Gaskins says,“ but they were all made by hand and almost nobody was using comput
38、ers to do them.“It was clear to me that here was a huge application worth billions and billions of dollars a year that could be done on computers as soon as there was a revolution in the kinds of computers that we had.”Gaskins was onto something, but it was a hard sell at the time. The software woul
39、dnt run on any existing personal computers. Anyone wanting to use it had to buy a new machine. Even so, people bought personal computers for the first time in order to be able to use PowerPoint, says Wired magazine journalist Russell Davies.Davies explains that before PowerPoint, people used slides
40、to convey information to groups - but anyone creating a presentation had to send away to get their materials made. It took a long time to do, was difficult to make changes and because it was so expensive, only the most senior people in an organisation got to do it.“ PowerPoint,” Davies says,“made it
41、 possible for everyone in an organisation to stand up and say their piece.”PowerPoint has helped turn us all into presenters - but it s also been accused of over-simplifying ideas and distracting (干扰)us from clear thinking.Sarah Kaplan is a management professor at the University of Torontos Rotman S
42、chool of Management. She has noticed that, rather than people asking for new analysis or insights in meetings, they were asking for more PowerPoint slides.Kaplan says that some CEOS, such as Amazons Jeff Bezos, have banned its use. “He felt, and I think many people feel, that PowerPoint became such
43、an object of the process that they lost the ideas inside of it and that is the risk.”12. What drove Bob Gaskins to develop PowerPoint?A. His personal needs at the office.B. The support from Forethought Inc.C. The great potential market demand.D. His interest in science and technology.13. What was th
44、e problem with Bob Gaskins PowerPoint in the 1980s?A. It was very expensive.B. It was very difficult to use.C. It couldnt t be used on old computers.D. It couldnt satisfy young peoples needs.14. What might be Russell Daviess attitude to PowerPoint?A. Critical.B. Appreciative.C. Cautious.D. Contradic
45、tory.15. Why does Jeff Bezos ban the use of PowerPoint?A. It fails to solve practical problems.B. It fails to convey messages effectively.C. It makes something valuable unavailable.D. It results in creative thinking getting ignored.【答案】12. C 13. C 14. B 15. D【解析】这是一篇说明文。主要说明了Microsoft PowerPoint是世界上
46、最常用的演示工具,文章说明了其历史演变,以及不同的人对Microsoft PowerPoint的看法。【12题详解】推理判断题。根据第二段“I knew in the early 80s that there were as many as a billion, a thousand million presentation slides being made per year just in America,” Gaskins says,“ but they were all made by hand and almost nobody was using computers to do t
47、hem.(Gaskins说:“我知道在80年代早期,仅在美国每年就有多达10亿张幻灯片、10亿张幻灯片被制作出来,但它们都是手工制作的,几乎没有人用电脑来做。)以及第三段“It was clear to me that here was a huge application worth billions and billions of dollars a year that could be done on computers as soon as there was a revolution in the kinds of computers that we had.”(“我很清楚,这是一个
48、每年价值数十亿美元的巨大应用程序,只要我们拥有的计算机类型发生革命,就可以在计算机上完成。”)可知巨大的潜在市场需求促使Bob Gaskins开发PowerPoint。故选C。【13题详解】细节理解题。根据第四段中The software wouldnt run on any existing personal computers. Anyone wanting to use it had to buy a new machine.(该软件不能在任何现有的个人电脑上运行。任何想要使用它的人必须买一台新机器。)可知在20世纪80年代,Bob Gaskin的PowerPoint出现的问题是无法在旧
49、电脑上使用。故选C。【14题详解】推理判断题。根据倒数第四段“ PowerPoint,” Davies says,“made it possible for everyone in an organization to stand up and say their piece.”(“ppt,”Davies说,“让组织里的每个人都能站起来表达自己的观点。”)可知Russell Davies对ppt的态度是赞赏的。故选B。【15题详解】细节理解题。根据文章最后一句“He felt, and I think many people feel, that PowerPoint became such
50、an object of the process that they lost the ideas inside of it and that is the risk.”(“他觉得,我想很多人也觉得,ppt成为了流程的一个目标,以至于他们失去了其中的思想,这就是风险。”)可知Jeff Bezos禁止使用PowerPoint,因为它会导致创造性思维被忽视。故选D。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空自处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Try This at Home!Are you looking for a new pastime that
51、will create a balance between physical activity and relaxation? Then yoga may be the perfect choice for you._16_It can also be done anywhere at any time. Its a great way to strengthen your muscles and become more flexible.In the 1930s, Indian Sri Tirumali and K. Pattabhi developed one of the most po
52、pular forms of yoga practised worldwide today. They worked together using an ancient Sansknt text called Yoga Korunta to create a set routine of yoga movements and breathing exercises._17_Ashtanga yoga is different from other forms of yoga. It is a very powerful form of aerobic (有氧的)exercise which c
53、reates deep heat in the body. _18_In other forms of yoga, however, the routine can change each time and the stretching exercises arent aerobic._19_As well as making you stronger and more flexible, it can also help you to stay calm.By focusing on your breathing while doing physical exercise, you are
54、able to get a balance between mind and body. In addition, yoga helps to make us healthier so we are less likely to get common illnesses like colds.Furthermore, yoga encourages you to think about what youre doing. Often you will close your eyes while doing certain movements._20_.After a few lessons y
55、oull stop looking at what the others around you are doing. You will stop comparing yourself and start focusing on yourself.A. Yoga can be practiced by people of all ages and levels of fitness.B. The result of their co-operation was ashtanga yoga.C. Whatever kind of yoga you choose, there are many lo
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
