山东省枣庄市第八中学东校区2020-2021学年高二英语上学期第二次质量检测试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 枣庄市 第八 中学 校区 2020 2021 学年 英语 上学 第二次 质量 检测 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省枣庄市第八中学东校区2020-2021学年高二英语上学期第二次质量检测试题(含解析)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Whats John doing now?A. Playing football.B. Watching TV.C. Studying.【答案】C【解析】【原文】M: Kate, dont make noise.
2、This football match is great.W: I think you should turn off the TV. Both John and I are preparing for the final exam.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What can the man do?A. Swim.B. Play soccer.C. Play basketball.【答案】C【解析】【原文】M: You know, Jason can play tennis, swim, play soccer but I cant.W: It doesnt matter. I
3、 mean, you can play the guitar, play basketball, cook and even speak three languages. You are great.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】When will the meeting be over?A. At 11:00.B. At 10:00.C. At 9:30.【答案】A【解析】【原文】M: When will the meeting begin?W: According to the schedule, it should start at 9:30, and it will las
4、t for an hour and a half.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the woman think of the play?A. Terrible.B. Just so-so.C. Great.【答案】C【解析】【原文】M: Did you get to watch the play Sunshine in the Capital Theater yesterday?W: Yes, it couldnt be better. But I didnt like the people there. They always made noises.5. 【
5、此处可播放相关音频,请去附件查看】Whats the weather like now?A. Snowy.B. Rainy.C. Sunny.【答案】B【解析】【原文】M: Its raining again. The weather report says its going to snow tonight. I dont like this kind of weather.W: But its going to be sunny this weekend.第二节(共15小题,每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选
6、出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. Where does the man want to go?A. The library.B. The lab.C. The caf.7. Whats the mans major?A. Psychology.B. Physics.C. Chemistry.【答案】6. A 7. B【解析】【原文】M: Can you give me a ride to the library?W: Stu
7、dying at the library again? I take just as many classes as you do, but I only have about an hour of studying to do every day. And I can get all my work done either here at home or at the caf down the road.M: Well, Im majoring in physics. I have several projects due each month, and thats after I spen
8、d ten or fifteen hours a week in the lab. Youre a psychology major. You have one midterm and one final exam for each class, right?W: YeahM: Youve got it so easy!听下面一段较长对话,回答以下小题【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. Where is the woman going first?A. The classroom.B. The library.C. The gym.9. What will the woman do in
9、 the library?A. Borrow some books.B. Return some books.C. Study for the exam.10. Why do the speakers go to the gym?A. To watch a game.B. To take a PE class.C. To go swimming.【答案】8. A 9. B 10. C【解析】【原文】M: Hi, Jenny. Are you going to school now?W: Yup. I have English at 9:00 in the morning.M: We will
10、have our midterm exams next month. I plan to look for some important books in the library. Do you want to join me?W: Sure. I need to return some books.M: Great. We can go to the swimming pool in the gym after that.W: That sounds like a good idea. We can chill out a little in such a hot summer.听下面一段较
11、长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. What do we know about the man?A. He is in poor health.B. He wants to stay at home today.C. He hasnt finished his homework yet.12. What relation is Mr. Bell to the man?A. His neighbor.B. His teacher.C. His father.13. What does the man ask the woman to do?A. Help him h
12、and in his project.B. Call to ask for leave.C. Drive him to school right now.【答案】11. A 12. B 13. A【解析】【原文】W: Oh, you look ill.M: I dont feel too good. I must admit.W: Then you shouldnt go to school today.M: Oh, I have to. I cant stay at home today weve got to hand in our geography projects. Its the
13、last chance. And its just a cold. You always feel worse when you first get up. Ill be fine once Ive had a wash and a bit of breakfast.W: It wont hurt to miss a day. You look very pale, and theres a flu virus going round at the moment. Ella next door has got flu.M: I havent got the flu, mom. And Mr.
14、Bell will think that Im absent because todays the deadline for the project and I havent finished it.W: Dont be silly youre one of his star pupils. Surely, hes not going to fail you because you are ill. You havent even missed a day all year as far as I remember.M: Oh well, I suppose youre right. Perh
15、aps I will stay at home, just today. But could you do me a favor? Drive round to school and deliver my project to Mr. Bell.W: Its quite unnecessary. I will call Mr. Bell right now.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】14. What will the man do in the late afternoon?A. Give a speech.B. Write a magazine a
16、rticle.C. Prepare some materials.15. Where will the man have dinner tonight?A. At home.B. In the office.C. In a meeting room.16 How will the man go back home?A. By bus.B. By car.C. By taxi.【答案】14. C 15. A 16. B【解析】【原文】M: I have such a busy day today. I dont know when Ill be home. Can you pick up our
17、 son from school today?W: Oh, you have to speak at the High School of Science and Technology today?M: Thatll be finished by 3 oclock. But then I have to go to the office and prepare my notes for my speech at the Computer Societys annual dinner tonight.W: Well, at least your magazine article has alre
18、ady been written and given to your editor. It was due today, wasnt it?M: Yes, at least thats done. In fact, it should be published sometime next month.W: Do you think youll be given time to eat tonight or will you have to spend the entire evening answering questions?M: I might be asked to speak as s
19、oon as everyone sits down for dinner. In that case, I guess Ill be pretty hungry when I get home.W: Do you have any idea what time youll be finished?M: No.W: Well, Ill have something ready for you to eat. Can you catch the last bus? Or maybe you should take a taxi.M: Dont worry, dear. Thats already
20、been taken care of. The Computer Society is sending a car for me. Its picking me up at the office at six and will bring me home after the meeting.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. What can we learn about Pedal Power?A. It was started in 1996.B. It gives bicycles to people for free.C. It sends bic
21、ycles to poor areas regularly.18. What happened to Pedal Power in August 2000?A. It couldnt meet its costs.B. It won an Enterprise Award.C. It was criticized by the British media.19. When did Dan Pearman go to Ecuador?A. In 1993.B. In 1998.C. In 2001.20. Why was Dan Pearmans neighbor successful in b
22、usiness?A. He offered many jobs to craftsmen in the town.B. He was the most skilled craftsman in the village.C. He could reach customers easily by riding his bike.【答案】17. C 18. A 19. A 20. C【解析】【原文】M: Pedal Power is a small charity based mainly in the UK. At Pedal Power, they collect second-hand bik
23、es in the UK and send them to some of the poorest regions in the world. When they distribute bikes overseas, they dont give them away for free. In order to continue operating they need to have a constant supply of bikes which they send out every six months. In August 2000, they simply ran out of mon
24、ey. It was a terrible situation. Fortunately, in October 2001 they won an Enterprise Award which helped them enormously. Dan Pearman is the founder of Pedal Power. He got the idea of exporting bicycles to developing countries while he was in Ecuador. Dan Pearman went there in 1993 and he joined a vo
25、luntary organization. Where Dan Pearman lived in Ecuador was a rural area. His neighbor had the only bicycle in the village, whereas everyone else walked everywhere. His neighbors business was very successful. For years Dan Pearman couldnt understand why. Then he realized having a bike meant his nei
26、ghbor could reach anywhere he liked without much trouble. Other local carpenters could only accept jobs nearby, so no matter how skilled they were, they could never do as many jobs as his neighbor. When he returned to the UK in 1998, he started planning Pedal Power.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2
27、.5分,满分37.5分)阅读下列短文每,从题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AIf youre looking to fully experience Africas breathtaking scenery, and have an eye for adventure, then theres only one place to be. Here, inside Africa picks four of the best hikes from across the continent.1.KilimanjaroMake it to the top of Tanzanias 5,
28、895-meter Kilimanjaro, and youll be standing at Africas highest point. The mountain is Africas most-visited hiking destination, attracting tens of thousands of tourists and adventures every year.You dont have to a technical climber to climb Mount Kilimanjaro; you just need not be pretty physically f
29、it. There are six routes to choose from difficulty, scenery and success. No special equipment2.Atlas mountainsThe High Atlas is an impressive mountainous range in central Morocco that hosts North Africas highest peak. Mount Toubkal, at 4,165 meters. Theres a variety of routes to follow during your c
30、limb but inexperienced climbers should note that the hike through the mountains challenging zones is quite demanding.3.Mount KenyaA long-extinct volcano. Mount Kenya is Africas second-highest peak, at 5,199 meters.Lying just south of the equator, the mountains deep valleys and diverse wildlife will
31、guarantee you wonderful scenery and a fantastic hiking experience.The climb, however, to the mountains steep ice-capped peaks is quite challenging, making it the most technical, probably, in that East African area.4.Mount MeruMount Meru may forever exist in the shadow of its neighbor, Kilimanjaro, b
32、ut Tanzanias second-highest mountain (4,565 meters) has its own devotees.Its less known, but Mount Meru is for the true enthusiast who wants to experience what very few people actually do.Mount Meru is often used by mountaineers to accustom themselves before trying to conquer Kilimanjaro, or by thos
33、e wanting a hike with the local Massai.21. What do we know about Kilimanjaro?A. Its comparatively easy to climb.B. Its Africas second highest mountain.C. Its six routes are equally difficult.D. It lies to the east of Tanzania.22. Why do mountaineers climb Mount Meru first before they do Kilimanjaro?
34、A. To avoid big crowds of climbers. B. To hike with the local Massai.C. To get used to the situation.D. To experience what most people do.23. Which is the lowest of the four?A. Kilimanjaro B. Atlas mountainsC. Mount Kenya D. Mount Meru【答案】21. A 22. C 23. B【解析】本文是一篇应用文,介绍了非洲大陆四次最好的徒步旅行的去处。【21题详解】细节理解
35、题。根据Kilimanjaro部分中的“You dont have to a technical climber to climb Mount Kilimanjaro; you just need not be pretty physically fit.”可知攀登乞力马扎罗山不需要技术攀登者,不需要很健康。故选A。【22题详解】细节理解题。根据Mount Meru部分中的“ Mount Meru is often used by mountaineers to accustom themselves before trying to conquer Kilimanjaro”可知马鲁山常被登山
36、爱好者用来在征服乞力马扎罗之前使自己适应,故选C。【23题详解】细节理解题。根据1.Kilimanjaro部分中的“Make it to the top of Tanzanias 5,895-meter Kilimanjaro,”;2.Atlas mountains部分中的“.that hosts North Africas highest peak. Mount Toubkal, at 4,165 meters. ”;3.Mount Kenya部分中的“ A long-extinct volcano. Mount Kenya is Africas second-highest peak, a
37、t 5,199 meters.”以及4.Mount Meru部分中的“but Tanzanias second-highest mountain (4,565 meters) has its own devotees.”可知阿特拉斯山脉是这四个山脉中最低的一个,故选B。BLebanese filmmaker Nadine Labaki has become the first female artist in the Arab world to be nominated (提名)for an Academy Award ,or Oscar.Labaki directed the film Ca
38、pernaum ,a film about a Syrian refugee (难民)boy and a Kenyan baby who live without parents on the streets of Beirut. It was nominated for best foreign language film.Labaki wil1 be one of the few female directors to compete for an Oscar this year. She told the Associated press I wish there were a lot
39、more women filmmakers this year represented, nominated in the Oscars. But I am sure in a few years we wont be having this problem anymore.Unlike in the West, women filmmakers are industry leaders in Lebanon.Capernaum received a 15-minute standing ovation (热烈欢迎)at this years Cannes Film Festival. It
40、won the Jury Prizethe third-highest award given at Cannes.The United Nations has publicly praised the film. Lebanons Foreign Minister said.Capernaum put a Lebanese touch on the international film industry.The Oscar nomination of Capernaum is the second for Lebanon in two years in the film group. It
41、demonstrates the countrys rising star power.Labaki called making the movie a life-changing experience. She said Capernaum helps humanize the real struggles of refugees only briefly talked about in the news.We cant help but acknowledge that there is a fear of refugees in general around the world and
42、there are these walls we are building, and this fear that keeps growing, Labaki said.Capernaum will compete against four other films for the Oscar, including awards season favorite Roma. Directed by Mexicos Alfonso Cuaron, it earned 10 Oscar nominations, including for best picture.24. Where does Lab
43、aki come from?A. Syria.B. KenyaC. Lebanon.D. Mexico.25 What do we know from Labakis words in Paragraph 3?A. Few women directors have been nominated in the Oscars.B. She was the first female artist to compete for an Oscar.C. More women directors will enter for Oscar this year.D. Female directors have
44、 problems with their films.26. Which of the following best describes Capernaum ?A. It is the best foreign language film.B. It shows the rising power of women.C. It has won the first prize at Cannes.D. It is highly thought of.27. What does the underlined it in the last paragraph refer to?A. Capernaum
45、.B. The Oscar.C. Roma.D. Best picture.【答案】24. C 25. A 26. D 27. C【解析】本文是一篇记叙文,介绍了黎巴嫩女导演Nadine Labaki 及其导演的电影 Capernaum的相关情况。【24题详解】细节理解题。根据第一段中的 Lebanese film maker 可知,Nadine Laba如是黎巴嫩人,故选C。【25题详解】推理判断题。根据第三段中的“I wish there were a lot more women filmmakers this year represented, nominated in the Osc
46、ars. But I am sure in a few years we wont be having this problem anymore.”可知,她希望今年能有更多的女导演被提名奥斯卡奖,并希望今后不再有类似问题。由此可以推断近几年没有几位女性导演被提名奥斯卡奖,故选A。【26题详解】推理判断题。根据第五、六、七段Capernaum received a 15-minute standing ovation at this years Cannes Film Festival. It won the Jury Prizethe third-highest award given at
47、Cannes. The United Nations has publicly praised the film. Lebanons Foreign Minister said. Capernaum put a Lebanese touch on the international film industry.(Capernaum在今年的戛纳电影节上获得了15分钟的起立鼓掌。它获得了评审团奖戛纳颁发的第三高奖项。联合国公开赞扬了这部电影。黎巴嫩外交部长说。Capernaum使黎巴嫩人接触了国际电影业。)可知,Capernaum这部电影获得了来自各方面的赞美。由此可知,这部电影获得了很高的评价,
48、故选D。【27题详解】词义猜测题。根据上文最后一段中的“Capernaum will compete against four other films for the Oscar, including awards season favorite Roma. Directed by Mexicos Alfonso Cuaron”提到了非常受欢迎的电影Roma,然后本句就谈到这部电影是由谁导演,并获得十项提名。由此可知,此处it指代电影Roma,故选C。CAs the parent of two teenagers who have played multiple sports over the
49、 years, Ive seen the good, the bad, the ugly and the absolutely cruel.However, when I think about the value of sports and why my kids continue to play sports teach kids lessons to become successful adults. Through sports, kids learn how to work in teams, have to take risks, how to challenge themselv
50、es to be better, and how to behave when they loseand when they win.Whether kids play soccer, baseball, football, or cheer, they learn they are part of a team where one person depends on another. When my son plays baseball, hes not the only one who needs to play well; he depends on his defense to mak
51、e the plays in the field. When my daughter plays tennis, she depends on her partner to cut off the ball at the net and win the point, and the tennis team depends on each person in order to win the overall match. Sports also teach children to trust and respect the decisions of someone who understands
52、 how the entire team needs to work in order to succeed.Sadly, though, youth sports have suffered from the “winning isnt everything; its the only thing” attitude. They have become too much of a refection of professional sports. Winning is a happy result, but the lessons from losing are even more impo
53、rtant. When my daughter loses tennis match, her coach reminds her that you learn more from losing than from winning. Losing makes you focus on improving your skills and your strategy. Were going to learn from our mistakes and not repeat them.I believe that participating in youth sports is much more
54、than building a sound body winning a scholarship to college. Sports are the best way to shape and build more self-motivated and happier children and help them become more self-motivated and happier adults.28. What is the authors attitude to youth sports?A. Critical.B. Positive.C. Doubtful.D. Unclear
55、.29. What does Paragraph 2 mainly talk about?A. What sports the authors kids take.B. What the authors kids do in sports.C. How sports benefit the authors kids.D. How the authors kids continue to play sports.30. What does the underlined sentence in Paragraph 4 mean?A. Teenagers dont have to win every
56、 time.B. Winning is the only goal for teen players.C. Teenagers should work together to succeed.D. Winning is not the most important in sports.31. What is the best title for the text?A. Youth Sports Build Better AdultsB. Teenagers Suffer from Youth SportsC. Losing Brings More than Winning DoesD. Tee
57、nagers Perform Better than Adults in Sports【答案】28. B 29. C 30. B 31. A【解析】本文是一篇记叙文。文章通过作者的儿子和女儿参加运动的经历,启迪我们,运动是塑造和培养更多自我激励和快乐的孩子的最好方式,帮助他们变得更有上进心,更快乐的成年人。【28题详解】推理判断题。根据第三段最后一句Sports also teach children to trust and respect the decisions of someone who understands how the entire team needs to work i
58、n order to succeed.体育运动也教会孩子们去信任和尊重,可知,作者对年轻人的运动态度是积极的。故B项正确。【29题详解】段落大意题。根据第二段中Through sports, kids learn how to work in teams, how to take risk, how to challenge themselves to be better, and how to behave when they loseand when they win.可知,通过体育运动,孩子们所学会的,所以第二段讲的是“运动怎样有利于作者的孩子”,故C项正确。【30题详解】句意猜测题。根
59、据第四段第二、三句They have become too much of a reflection of professional sports. Winning is a happy result, but the lessons from losing are even more important. 他们已经过多地反映了职业体育运动。胜利是一个快乐的结果,但是失败的教训更加重要。可知划线部分的意思是“胜利是青少年球员的唯一目标。”故B项正确。【31题详解】主旨大意题。根据最后一段最后一句Sports are the best way to shape and build more se
60、lf-motivate and happier children and help them become more self-motivated and happier adults. 运动是塑造和培养更多自我激励和快乐的孩子的最好方式,帮助他们变得更有上进心,更快乐的成年人。故A项正确。DIn 2016, a team of Japanese scientists found bacteria capable of breaking down and “eating” one of the worlds most popular plastics-polyethylene terephth
61、alate(PET). It was valued as a potential breakthrough at the time. But a new discovery came as a team of British scientists examined an enzyme(酶) produced by the Japanese bacteria to find out more about its structure. While operating the structure to better understand how it worked, they accidentall
62、y created the changed enzyme thats even more efficient at breaking down plastic bottles.The researchers are now working to further improve the enzyme so it can be used on an industrial scale. Its possible that within the next few years there could be an industrially possible process for turning PET
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-371230.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
