河北省唐山市第一中学2020-2021学年高二英语上学期期中试题(含解析) (2).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河北省唐山市第一中学2020-2021学年高二英语上学期期中试题含解析 2 河北省 唐山市 第一 中学 2020 2021 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、河北省唐山市第一中学2020-2021学年高二英语上学期期中试题(含解析)说明:1. 考试时间120分钟,满分150分。2. 将卷答案用2B铅笔涂在答题卡上, 卷用黑色碳素笔答在试卷上。卷(选择题 共95分)第一部分:听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】When does the woman plan to finish her history es
2、say?A. On Friday.B. Tomorrow.C. Tonight.【答案】C【解析】【原文】M: Have you got much homework?W: Ive got some art. It doesnt have to be handed in till Friday. My history essay has to be in tomorrow, though, so Id better finish that this evening.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the womans brother do?A. A security
3、 guard.B. A shop assistant.C. A clothes designer.【答案】A【解析】【原文】W: Did I tell you my brothers working at Scooterthat new designer clothes place?M: Cool! Id like to work there as a shop assistant myself.W: Well, he wanted to do that, but they only needed a security guard. So he was given that job inste
4、ad.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Which program does the man want to watch?A. The basketball game.B. The documentary.C. The chat show.【答案】B【解析】【原文】W: The basketball game starts soon.M: You want to watch that?W: Well yeah.M: I am hoping to watch that documentary on animal communication. Itd be useful for my pr
5、oject, and you can watch the chat show you love after it.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the woman dislike about her burger?A. The size.B. The taste.C. The price.【答案】A【解析】【原文】M: The foods great and isnt expensive.W: Yes. This burgers as delicious as it looks in the picture, but I thought it would be
6、big.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the man think of the concert?A. The instruments were bad.B. The songs were quite interesting.C. The musicians should have practiced more.【答案】C【解析】【原文】M: I didnt like the concert yesterday, mainly because the musicians hadnt practiced enough. They were bad, I think.
7、W: Really? I think they played well, but Ive never seen some of those instruments before.M: It must be interesting to play something new, I guess.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可
8、播放相关音频,请去附件查看】6. What is the probable relationship between the speakers?A. Sales clerk and customer.B. Mother and son.C. Schoolmates.7. Why did the man decide to buy the green shoes?A. They were his first choice.B. They were comfortable to wear.C. They were popular among students.【答案】6. C 7. B【解析】【原
9、文】M: These sports shoes are my size, but they only have them in green. That wouldnt be my first choice of color, but Ill try them on and see how they feelthats the most important thing. My old ones were a bit tight.W: Those look good on youthe colors really stylish, but most students at our school a
10、re wearing black ones these days.M: Yes, especially the boys in your class. Anyway, these are made from a new kind of material and feel really light. Theyre great. I hope Ive got enough money.W: Dont worry. My mum just gave me some money. I can lend it to you.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. Wh
11、at are the speakers talking about?A. A match.B. A coach.C. A season.9. Why does the man feel happy?A. He scored a goal.B. His parents came to watch.C. His coach praised him.【答案】8. A 9. B【解析】【原文】M: I really enjoyed that. I came so close to getting the ball in the net a few times.W: If you all play as
12、 well as that in every game, you should start actually beating some of the other teams.M: I hope so. Weve all trained really hard this season, and our new coach has made a big difference. I think I probably played better than usual because Mum and Dad could both get here for once. Im always cheerful
13、 when they do.W: Well Im sure they enjoyed it as much as I did.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. Where did the speakers go swimming?A. In the sea.B. In the river.C. In the lake.11. How did the man feel about sleeping in a tent at first?A. Excited.B. Nervous.C. Unhappy.12. What do we know about
14、the campsite?A. It needs a shop.B. It is too small.C. It has no showers.【答案】10. C 11. B 12. A【解析】【原文】M: Thank you for taking me camping with you last weekend, Aunt Lizzie.W: It was great, especially when we went swimming. It was too windy to swim in the sea, but the lake was great anyway. Perhaps ne
15、xt time we can try the river.M: Sleeping in a tent was new for me. I was worried about it on the first night, but I soon found out how exciting it is! My brother was very unhappy that he couldnt come with us.W: The campsite was quite big, but its a pity there was nowhere to buy food and things. And
16、the showers there were a bit dirty, but OK.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. Why did the woman try a flying experience day?A. Her friend persuaded her.B. She decided to become a pilot.C. She expected to see her house from the sky.14. What did the womans instructor do during the flight?A. She sa
17、id little.B. She told jokes.C. She stayed upset.15. What does the woman say about the flight?A. It made her very tired.B. It seemed to last long.C. It was worse than expected.16. Which experience day would the woman like to try most?A. Sports car driving.B. Deep-sea fishing.C. Horse riding.【答案】13. C
18、 14. B 15. B 16. A【解析】【原文】M: Jasmine, what made you decide to go on a flying experience day?W: A friend of mine tried it. Even though shed been frightened, she told me shed noticed her house while she was up there. That made me want to look for mine, too. It wasnt like I wanted to fly planes profess
19、ionally or anything.M: How was your flying instructor?W: She was brilliant. Id always imagined flying instructors would be cool and quiet people. Jana was like that before we took off but quite different in the air. She chatted with me and made me laugh by saying funny thingsshe said afterwards she
20、did it to help people relax.M: And what about the flight?W: It was one of the most exciting things Ive ever done, although I was kind of expecting that. When we landed, it felt like wed been up there for hours, although it was only about 30 minutes in reality. In some of the online reviews, people s
21、aid they were tired afterwards, but I was just the opposite. And it made me want to try other experience days like horse riding. First on my list, though, would be driving a sports car, and after that would come deepsea fishing.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. What role did Alice Fisher play in
22、Green Valley?A. A policewoman.B. A teacher.C. A farmer.18. How long has Alice Fisher worked in comedy productions?A. For 3 years.B. For 7 years.C. For 10 years.19. What does the speaker focus on in the first section of the classes?A. Voice control.B. Performance skills.C. Body movement.20. When will
23、 The Passenger be performed?A. On July 7th.B. On July 13th.C. On July 20th.【答案】17. C 18. B 19. A 20. C【解析】【原文】W: Hello, everyone! Id like to tell you about this wonderful acting club I joined recently. The best thing about it is the teacher, Alice Fisher, and shes appearing in a play at the big thea
24、ter in town now. She plays a policewoman in that, but youll probably know her better as the farmer in the series Green Valley that was on last year.Shes worked as a professional theater actor for about 10 years. As well as having three years experience of appearing in serious drama, shes spent seven
25、 years working in comedy productions, so she has lots of different talents.The classes are always fun and are split into two sections. In the first part, rather than practicing anything to do with movement of the body, we focus instead on how to control the voice as an actor. In the second part, we
26、practice our performance skills.At the moment, were practicing for a play, The Passenger, which will be on at the Town Theater soon. Were hoping that this latest one will be as popular as the last production the club did, which was called Reality.Weve got our last practice for the new play on July 1
27、3th, with audiences able to come and see it from July 20th for one week.第二部分:阅读理解(共两节,满分35分)第一节(共10小题;每小题2.5分,满分25分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AActor James Woods is using Twitter to connect people who have lost touch with their loved ones in the chaos of Northern Californias Camp
28、 Fire near Chico and Southern Californias Woolsey Fire in Malibu, which together have forced tens of thousands to flee their homes.Woods made news in September after saying he was locked out of his Twitter account for posting what the social media company said was a hoax (恶作剧), and required him to d
29、elete it before regaining control of his account. But now, he is using his Twitter fame to reunite family members in two terrible California wildfires.Through his Twitter account, the actor is inviting people to use the hash tags (话题标签) Camp Fire James Woods and So Cal Fires James Woods to post the
30、names of missing family members and friends. He then shares the message to his more than 2 million followers. Hundreds of concerned users have tweeted in with photos and descriptions of missing people. Many of the tweets are from people looking for seniors. When someone is found, Woods also shares t
31、he news.Both the Camp and Woolsey fires broke out on Thursday. The Camp Fire in Butte County is becoming known for its fast-moving pace, blackening more than 70,000 acres in less than 24 hours. The fire started at 6:30 a.m. and within three hours spread across 5,000 acres. By Friday morning, it had
32、spread through most of the town of Paradise, burning hundreds of buildings. The Woolsey fire rapidly climbed into the Santa Monica Mountains and raced toward the coast. It has spread through 14,000 acres.21. How is Woods using his Twitter fame to reunite family members?A. By providing news about sen
33、iors.B. By describing the missing people online.C. By sharing with his followers the message people post.D. By inviting more people to search for the missing members.22. What is the last paragraph mainly about?A. What caused the two fires.B. How fierce the two fires are.C. What happened to people in
34、 the two fires.D. How people got the two fires under control.23 What kind of person is Woods?A. Warm-hearted.B. Sharp-minded.C. Ambitious.D. Aggressive.【答案】21. C 22. B 23. A【解析】【分析】本文是记叙文。讲述了演员詹姆斯伍兹通过推特联系在北加州奇科附近的大火和南加州马里布的乌尔西大火中失去亲人的人们,这两起大火已经迫使成千上万人逃离家园。【21题详解】细节理解题。根据第二段“But now, he is using his
35、Twitter fame to reunite family members in two terrible California wildfires.”(但现在,他利用自己在推特上的名气,让加州两场可怕的野火中受灾的家人们团聚。)根据第三段“Through his Twitter account, the actor is inviting people to use the hash tags (话题标签) Camp Fire James Woods and So Cal Fires James Woods to post the names of missing family membe
36、rs and friends. He then shares the message to his more than 2 million followers. Hundreds of concerned users have tweeted in with photos and descriptions of missing people. ”(通过他的推特账户,这位演员邀请人们使用“ Camp Fire James Woods and So Cal Fires James Woods”这个标签,让他发布失踪的家人和朋友的名字。然后他把这条消息分享给了他的200多万粉丝。数百名关注此事的用户
37、在推特上发布了失踪人员的照片和描述。)可知,伍兹通过分享给他的粉丝贴出的信息来帮助受灾家庭重聚。故选C。【22题详解】主旨大意题。根据最后一段“The Camp Fire in Butte County is becoming known for its fast-moving pace, blackening more than 70,000 acres in less than 24 hours. The fire started at 6:30 a.m. and within three hours spread across 5,000 acres. By Friday morning
38、, it had spread through most of the town of Paradise, burning hundreds of buildings. The Woolsey fire rapidly climbed into the Santa Monica Mountains and raced toward the coast. It has spread through 14,000 acres.”(营火在不到24小时的时间里,烧毁了超过7万英亩的土地。大火于早上6点30分开始,在三小时内蔓延了5000英亩的土地。到周五早上,大火已经蔓延到天堂镇的大部分地区,烧毁了数
39、百栋建筑。伍尔希大火迅速蔓延到圣塔莫尼卡山脉,并向海岸蔓延。它已经蔓延了14000英亩。)从这些数字描述可知,最后一段在讲述两场火灾的凶猛。故选B。【23题详解】推理判断题。根据第二段“But now, he is using his Twitter fame to reunite family members in two terrible California wildfires.”(但现在,他利用自己在推特上的名气,让加州两场可怕的野火中受灾的家人们团聚。)可知,伍兹通过分享给他的粉丝贴出的信息来帮助受灾家庭重聚,说明他是一个很热心的人。故选A。【点睛】BIf you cut in li
40、ne, you might just be a bad person. The queue is a regulation where the reward (the ice-cream stand/dining room/ticket booth) is earned through patience. Your choice to avoid this time-honored process will be bound to draw the anger of those you pass by, drawing remarks like “Whoa there, Chief,” the
41、 passive-aggressive “Theres a line, you know!” and of course, the incredibly common “Hey, Copernicus, why dont you guide yourself to the back of the line?”But, in the moment in which you really cannot wait, for example, the entire royal family has prepared a dinner party upon you last minute, then t
42、here is a way to cut the line correctly.There are a few different ways to consider and a few different methods to employ. The regularity of the situation is very important. If youre waiting to use the photocopier at work, you might be more likely to manage a successful cut than if you were waiting f
43、or a lifeboat on the Titanic. Sure, that might be an extreme example. But the importance of the event does matter.For those requests in normal situations, emphasizing either the urgency of your task or the simplicity of your task proved to be effective: experimenters who said “Excuse me, I have five
44、 pages. May I use the photocopier?” had a cut rate of 60 percent and experimenters who said “May I use the photocopier because I need to make copies?” saw a success rate of 90 per cent when queuing for the copy machine.If you have a couple of extra dollars lying around, bribing members of the line a
45、lso proved to be effective. And most of the time, the person being bribed didnt end up accepting the money, because even the offer showed that the briber had a sense of desperation.24. Why does the author use the remarks about Chief and Copernicus in paragraph 1?A. To illustrate the reaction from me
46、mbers in line.B. To encourage those who want to cut in line.C. To praise the behavior of cutting in line.D. To provide advice which helps cut in line.25. Which of the following is not a wise way to cut in line?A. Giving the members in line money.B. Stating the emergency of the event.C. Considering t
47、he regularity of the situation.D. Defending the right of cutting in line.26. What is the best title for the text?A. Be Patient When Queuing.B. Acceptable Ways to Cut in Line.C. Time and Tides Waits for No Man.D. Special Rights under Emergency.【答案】24. A 25. D 26. B【解析】这是一篇说明文。文章主要说明了如果你插队,你可能就是个坏人。排队
48、是一种规则,奖励是通过耐心赢得的。如果你插队,可能会引来排队的人的愤怒。文章主要介绍了一些明智的插队方式。【24题详解】推理判断题。根据第一段中Your choice to avoid this time-honored process will be bound to draw the anger of those you pass by, drawing remarks like “Whoa there, Chief,” the passive-aggressive “Theres a line, you know!” and of course, the incredibly commo
49、n “Hey, Copernicus, why dont you guide yourself to the back of the line?”可知你选择避开这个历史悠久过程,势必会引来被你插队的人的愤怒,引来诸如“哇,老大”“没看到在排队吗?”这样的被动攻击性的话语,当然,还有非常常见的话“嘿,哥白尼,你为什么不把自己引导到队伍的后面去?”由此可推知,作者在第一段使用了关于老大和哥白尼的评论,是为了举例说明队伍里其他人的反应。故选A。【25题详解】细节理解题。根据第三段中The regularity of the situation is very important.(形势的规律性是很重
50、要的)可知C选项“考虑到事情的规律性”是明智的插队方式;根据倒数第二段中For those requests in normal situations, emphasizing either the urgency of your task or the simplicity of your task proved to be effective: experimenters who said “Excuse me, I have five pages. May I use the photocopier?”(对于那些在正常情况下的请求,强调任务的紧迫性或任务的简单性被证明是有效的:实验者说“
51、不好意思,我有五页纸。我可以用这台复印机吗?”)可知B选项“说明活动的紧急情况”属于明智的插队方式;根据最后一段中If you have a couple of extra dollars lying around, bribing members of the line also proved to be effective.(如果你有多余的钱,贿赂队伍中的成员也被证明是有效的)可知C选项“给排队的人送钱”属于明智的插队方式;只有D选项“捍卫插队的权利”文章没有提到,不是明智的插队方式。故选D。【26题详解】主旨大意题。根据第二段But, in the moment in which you
52、 really cannot wait, for example, the entire royal family has prepared a dinner party upon you last minute, then there is a way to cut the line correctly.可知但是,在你真的等不了的时候,例如,整个皇室家族在最后一刻为你准备了一场晚宴,那么有一种方法可以正确地插队。结合文章主要说明了如果你插队,你可能就是个坏人。排队是一种规则,奖励是通过耐心赢得的。如果你插队,可能会引来排队的人的愤怒。文章主要介绍了一些明智的插队方式。由此可知,B选项“可以接
53、受的插队方式”最符合文章标题,故选B。CFamous for its tolerance as well as its narrow houses and broad canals, Amsterdam is undergoing a change of attitude when it comes to the millions of tourists that come to see it each year. Tolerance has reached its limits in the capital of Dutch, which is now actively urging vis
54、itors to head elsewhere.Ellen van Loon, a partner at Dutch architectural firm OMA says, “We dont want to turn into a Venice. While tourism earns the Dutch economy around 82 billion Euros a year, the problem we are currently facing is that Amsterdam is so loved by tourists, we just have so many comin
55、g to the city.”Netherlands tourist officials recently took the decision to stop advertising the country as a tourist destination. Their “Perspective 2030” report, published earlier this year, stated that the focus will now be on “destination management” rather than “destination promoting”. The docum
56、ent also describes the countrys future strategy, acknowledging that Amsterdams livability will be severely influenced by “visitor overload” if action isnt taken.Solutions listed include working to discourage groups of visitors by either limiting or completely shutting down accommodation and entertai
57、nment products aimed at them, as well as spreading visitors to other parts of the Netherlands. Some of these measures have already come into play. Last year, the famous “I Amsterdam” sign was removed from outside the Rijksmuseum, the citys main art gallery. The two-meter high letters have been moved
58、 to various “lesser-known neighborhoods” in a bid to entice travelers to leave the center of the city.But will the measures being put in place be enough to save it from being damaged by its own success? Like many other locals, Van Loon fears Amsterdam has lost its uniqueness forever. “The reason tou
59、rists come here is that theres something in the character of Amsterdam they love,” she explains. “But at a certain point, when the number of tourists is increasing and increasing, they actually kill what they loved in the first place.”27. What does the underlined sentence in paragraph 2 indicate?A.
60、Venice is suffering from overtourism.B. Amsterdam doesnt necessarily copy Venice.C. Venice does more poorly than Amsterdam.D. Amsterdam is more popular than Venice.28. Why did Amsterdam advice visitors to head elsewhere?A. To reduce its pressure of mass visitors.B. To turn the focus on destination p
61、romoting.C. To promote the development of other areas.D. To avoid much spending on city management.29. What does the underlined word “entice” in paragraph 4 mean?A. ForceB. Persuade.C. Inform.D. Allow.30. WhatsVan Loons attitude to the measure?A. Positive.B. Objective.C. Skeptical.D. Ambiguous.【答案】2
62、7. A 28. A 29. B 30. C【解析】这是一篇说明文。文章讲述因为游客过多让阿姆斯特丹面临了很大的压力。因此当局采取相应的措施。【27题详解】推理判断题。根据文章第二段“While tourism earns the Dutch economy around 82 billion Euros a year, the problem we are currently facing is that Amsterdam is so loved by tourists, we just have so many coming to the city.”(旅游业每年为荷兰经济带来约820亿
63、欧元的收入,但我们目前面临的问题是,阿姆斯特丹深受游客喜爱,来这里的游客实在太多了。”)可知,虽然荷兰每年从旅游业上给经济带来了很大受益,但是却有承受了因为游客多而带来的问题。所以“We dont want to turn into a Venice”(我们不想变成威尼斯),言外之意威尼斯正遭受旅游过度之苦。故选A项。【28题详解】推理判断题。根据文章第二段While tourism earns the Dutch economy around 82 billion Euros a year, the problem we are currently facing is that Amster
64、dam is so loved by tourists, we just have so many coming to the city.”(旅游业每年为荷兰经济带来约820亿欧元的收入,但我们目前面临的问题是,阿姆斯特丹深受游客喜爱,来这里的游客实在太多了。”)和第三段“The document also describes the countrys future strategy, acknowledging that Amsterdams livability will be severely influenced by “visitor overload” if action isnt
65、 taken.”(该文件还描述了国家的未来战略,承认如果不采取行动,阿姆斯特丹的宜居性将严重受到“游客过多”的影响。)可知,因为游客过多导致阿姆斯特丹面临了很多的压力。为了减少因过度旅游带来的压力,因此当局建议游客去别的地方。故选A项。【29题详解】词义猜测题。本段主要讲述阿姆斯特丹为了减轻过度旅游带来的压力的措施。本段中提到了一个措施是把著名的“I Amsterdam”标志阿姆斯特丹主要的艺术画廊-国立博物馆(Rijksmuseum)移到了各种各样的“不太知名的社区”。根据本段的主旨内容可知,这样做的目的是为了吸引游客到别的地方去,说服游客离开市中心。因此可以推断entice在此应表示“说服
66、”之意。故选B项。【30题详解】推理判断题。根据文章最后一段“But will the measures being put in place be enough to save it from being damaged by its own success? Like many other locals, van Loon fears Amsterdam has lost its uniqueness forever.”(但是,正在实施的措施是否足以使它免于因自身的成功而受损呢?和许多其他当地人一样,Van Loon担心阿姆斯特丹已经永远失去了它的独特性。)可知,Van Loon对此是表示
67、担心。因此对于这些措施他表示怀疑的态度。故选C项。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Experts praise the virtues of social connectivity. Its linked to better resistance to stress and even longer life. _31_ Research suggests that loneliness increases the risk of heart disease, anxiety, depression, h
68、igh blood pressure and even early death. _32_ Doing things by yourself allows you to enjoy activities you love at your own pace and in your own way. Through solitary (独处) pursuits, you learn more about yourself and reflect on your experiences._33_ It is an important part of self-development. It allo
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-377757.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
