河北省唐山市第一中学2021届高三上学期期中考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河北省唐山市第一中学2021届高三上学期期中考试英语试题 WORD版含解析 河北省 唐山市 第一 中学 2021 届高三 上学 期中考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、唐山一中20202021学年度第一学期期中考试高三年级英语试卷注意事项:1. 考试时间120分钟,满分150分。2. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。3. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。卷(选择题 共95分)第一部分: 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的
2、A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the man always do on Saturday?A. See a film.B. Have a class.C. Review his notes.【答案】C【解析】【原文】W: How about seeing the new film at the theater tomorrow?M: Sorry. I have a GRE class every Friday, and th
3、e next day I always have to look over my notes at home.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How does the woman deal with difficult lectures?A. By recording them.B. By talking with lecturers.C. By attending them again.【答案】A【解析】【原文】M: Hey, Katherine. Do you know any special ways to listen to lectures better?W: Well,
4、I like to take notes. But if the topic is difficult, I often record the whole thing. That way, I can listen to the lecture all over again and take really good notes.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where will the man fetch his notebook?A. In the library.B. In the classroom.C. In the teachers office.【答案】C【解析】【原文
5、】W: Hi, Thomas. This is Katie. I found your notebook in the library. Please come to get it back in the classroom. Or I just leave it in the teachers office in Room 201, if you dont have time now.M: Oh. Thats great, Katie! I have been looking for it all day long. Ill go to get it tomorrow morning.4.
6、【此处可播放相关音频,请去附件查看】What kind of music does the man often listen to?A. Jazz music.B. Classical music.C. Rock music.【答案】B【解析】【原文】M: I find there are plenty of classical music CDs on the Internet. You can buy them very cheaply if you like them.W: Great. I know you very often listen to them. You can try
7、some rock music, which can make you energetic and powerful. And jazz music also makes people feel relaxed.M: Mm I sometimes listen to them.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What are the speakers mainly talking about?A. Sarahs happy retirement.B. The mans art classes.C. Their hobbies.【答案】A【解析】【原文】M: You really ha
8、ve a lot of hobbies, Sarah. How do you find time to keep up with all of them?W: Thats the nice thing about being retired. I have always had a desire to do more in the field of art, and now that I have time, I really enjoy taking art classes at the community college.第二节 (共 15 小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段
9、对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. Why does the man apologize to the woman?A. He lost her dictionary.B. He made her desk dirty.C. He damaged her glasses.7. What does the woman ask the
10、man to do?A. Buy her an ice cream.B. Look up some new words.C. Tidy up her desk carefully.【答案】6. C 7. A【解析】【原文】M: Im terribly sorry, Tina. Ive broken your glasses. I was looking for the dictionary you borrowed from me yesterday on the desk while you were out for a break.W: Well, it doesnt matter. It
11、s my fault. I forgot to return it to you on time after I used it to look up some words in it. I should say sorry to you first.M: I need it badly now, so I began to search for it on your desk. I should have been careful. Ill pay for it.W: No, there is no need to pay. You treat me an ice cream after c
12、lass. Thats enough.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What makes the man change his appointment?A. An unexpected visitor.B. His urgent problem at work.C. The traffic due to the bad weather.9. When will the man meet Dr. Martin?A. On Wednesday.B. On Thursday.C. On Friday.【答案】8. C 9. B【解析】【原文】W: Goo
13、d morning. Harwich Hospital. How may I help you?M: Hello, I made an appointment with Dr. Martin, but I have to make a change now.W: Oh, whos calling, please?M: Its Adam Welsh.W: Ah yes, Mr. Welsh. Your appointment is at 11:00 am on Wednesday. Is there a problem?M: Well, unfortunately I wont be able
14、to come tomorrow as I live out of town and Ive been cut off by last nights sudden snowstorm. Could I possibly have another appointment for the same time the day after tomorrow when the weather will hopefully be better?W: Wait a moment, please. Ill just check. Yes, thatll be fine.M: Thank you very mu
15、ch.W: Youre welcome Ill inform Dr. Martin of the change. Thank you for calling.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. What can people enjoy in Richmond?A. Local foods.B. Local artworks.C. Local shopping centers.11. How far away is Sun Valley from Richmond?A. 5 minutes walk.B. 10 minutes walk.C. 15 m
16、inutes bike ride.12. Where do the speakers decide to stay?A. In a tent.B. In a hotel.C. In a villagers house.【答案】10. B 11. B 12. A【解析】【原文】M: Lets plan a trip for the summer break.W: All right. I heard there are some little villages with beautiful scenery and interesting shops.M: Oh no. We dont have
17、that much money to do some shopping.W: Youre right. Anyway, Id like to have a look. I just heard there are some really nice arts in the villages. The best place to find a good variety of local artworks such as paintings and handmade jewelry is Richmond. The only trouble is that there arent any place
18、s to eat. Luckily, there are some great restaurants and cafs in Rosemount 15 minutes by bike away from it. And Sun Valley, which is a ten-minute walk from Richmond is also famous for its local foods.M: Great! Are there any youth hotels around there?W: Yes, theres one in Richmond. But what about slee
19、ping in a tent? We havent done that for ages and we dont have much money to stay in a hotel.M: Sounds fun.听下面一段较长对话,回答以下小题【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. What is the relationship between the speakers?A. Teacher and student.B. Journalist and sportsman.C. Interviewer and job seeker.14. What does the man think o
20、f a teachers work?A. Easy.B. Boring.C. Challenging.15. What does the man like doing best?A. Playing sports.B. Watching sports.C. Teaching sports.16. What does the man value most about doing sports?A. Teach the young important life lessons.B. Try to maintain mental well-being.C. Make efforts to keep
21、physically fit.【答案】13. C 14. C 15. A 16. A【解析】【原文】W: Nice to meet you, Jack. Im Mrs. Spence. Please take a seat.M: Thank you, Mrs. Spence. Nice to meet you, too.W: So, youve applied to do a teaching course here.M: Yes, thats right.W: Id like you to tell me, first of all, why you want to be a teacher
22、.M: OK. Well, Ive always loved explaining things and helping people. Im not looking for an easy job I like a challenge! I also want to work with young people.W: And why have you decided to become a PE teacher?M: OK, playing sports is my favorite. I really believe its important for young people to do
23、 sports at school.W: Oh, mine is watching sports. Well, why is it so important, do you think?M: OK. Well, first of all, we all know its important for our health to keep physically fit. Secondly, physical exercise is good for our mental well-being.W: HmmmM: Finally, playing sports teaches young peopl
24、e important life lessons, like the teamwork, which values most.W: OK. Jack. Lets stop here. Ill let you know the result soon.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. What does Voltermans Smart Wallet focus on?A. The function.B. The design.C. The security.18. What will inform you of your phone and wallet
25、 being apart?A. The alarm.B. The camera.C. The GPS tracker.19. What can you receive if someone opens your wallet secretly?A. A picture of him.B. A voice from the phone.C. A message from the wallet.20. Why is Voltermans Smart Wallet suitable for travel?A. It doesnt need to recharge.B. It is light and
26、 easy to carry.C. It has a large capacity for pictures.【答案】17. C 18. A 19. A 20. B【解析】【原文】In the age of mobile payments, what we really need to survive is a smartphone. But one company in the US is going to make your traditional wallets cool again, by bringing them into the digital age.Armenian firm
27、 Voltermans Smart Wallet takes security to a new level. Its fitted with different technology. In a smart wallet, there is an alarm, a GPS tracker, and even a camera.If your phone and wallet become separated, the alarm will warn you so that you dont leave it behind. And if your wallet is lost or stol
28、en, the GPS tracker can help you reach it.But perhaps the most unusual feature of the Volterman Smart Wallet is the built-in front-facing camera. “If someone dares to open your wallet without your permission, the little camera will take a picture and send it to your mobile phone,” the founder said.
29、Once your wallet is stolen, you will find it easily by receiving the picture of the thief.The Volterman is really the worlds most powerful smart wallet. Its also lightweight and thin, making it perfect for travel. No more international roaming charges(漫游费). Also, it works wirelessly. The high-tech w
30、allet comes in three models, with the cheapest cost expected to be $169.第二部分: 阅读理解(共15小题; 第一节每小题2.5分, 第二节每小题2分,满分35分)第一节(共10小题; 每小题2.5分, 共25分)阅读下列短文, 从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中, 选出最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。ABest Gifts to Children This SeasonMarble (弹珠游戏) CircuitWith brightly colored pieces and a seemingly simple
31、layout, Marble Circuit doesnt present as a tough logic gamebut dont underestimate (低估) its difficulty. After drawing a challenge card, players must arrange pieces and fill in holes on the game board to allow the right number of marbles to run through the channels and into each box at the bottom of t
32、he board. Because it requires more patience and abstract, special thinking skills than some other kinds of logic puzzles, Marble Circuit is recommended for the over-8 crowd. (Mind Ware, $ 24. 95)BotzeesKids can follow directions or use their imaginations to build a robot out of the 130 blocks, and t
33、hen command it to dance, sing, drum and light up with the companion app on a smart device (设备) or tablet. Though the robot-building appealed to younger testers, kids aged 5 and up enjoyed the toys advanced features (特色). (Pai Technology, $ 99. 99)How to Code a RollercoasterJust as coding can be used
34、 to tell stories, this is a story about coding. This picture book does a good job of introducing and explaining what code is, how computers understand it, and introducing common coding termsvariables, loops, if/then. The volume is part of the popular “Girls Who Code” series, but intended for the you
35、nger reader. (Penguin Random House, $ 17. 99)Code Like a GirlMiriam Peskowitz features women in the computer science field in this how-to book. It shows how people are working to make tech a more inclusive place to code. Written with a cookbook-like feel, the book provides encouraging, step-by-step
36、tips and tricks for learning the Python computer language, and more. (Penguin Random House, $ 21. 99)21. What can we know about the gifts?A. Botzees enables its players to build a robot as they want.B. Marble Circuit is an easy logic game for those 7-year-olds.C. How to Code a Rollercoaster is writt
37、en by a famous writer.D. Code Like a Girl is about female scientists achievements.22. Which gift can you buy with a budget of $ 20?A. Botzees.B. How to Code a Rollercoaster.C. Code Like a Girl.D. Marble Circuit.23. What is the similarity of the last three gifts?A. They are for teenagers.B. They are
38、related to technology.C. They have the picture introductions.D. They can be bought on Penguin Random House.【答案】21. A 22. B 23. B【解析】这是一篇应用文。文章主要介绍了四种适合送给孩子的礼物及它们的特色和价格。【21题详解】细节理解题。根据Botzees部分关键句“Kids can follow directions or use their imaginations to build a robot out of the 130 blocks”可知,孩子们可以按照指示
39、或利用他们的想象力建造一个机器人。由此可知,利用Botzees,玩家可以根据自己的要求搭建机器人。故选A项。【22题详解】细节理解题。根据每一份礼物中的标价可知,“Marble (弹珠游戏) Circuit”需要$ 24. 95;“Botzees”需要$ 99. 99;“How to Code a Rollercoaster”需要$ 17. 99;“Code Like a Girl”需要$ 21. 99。由此可推断出,如果你只有20美元的预算,可以买How to Code a Rollercoaster。故选B项。【23题详解】推理判断题。根据Botzees部分关键句“command it t
40、o dance, sing, drum and light up with the companion app on a smart device (设备) or tablet”可知,你可以在智能设备或平板电脑上命令机器人跳舞和唱歌,由此可知,Botzees与技术有关。根据How to Code a Rollercoaster部分关键句“This picture book does a good job of introducing and explaining what code is”可知,这本书介绍和解释了什么是代码。由此可知,它也与技术有关。根据Code Like a Girl部分关键
41、句“It shows how people are working to make tech a more inclusive place to code.”可知,这本书展示了人们如何努力使科技成为一个更具包容性的编码场所。由此可知,它也与技术有关。由此可推断出,最后三个礼物的相似之处在于它们都与技术有关。故选B项。BFor several months, Cara has been working up the courage to approach her mom about what she saw on Instagram. Not long ago, the 11-year-old
42、girl discovered that her mom had been posting her photos for much of her life. “Ive wanted to bring it up. Its strange to see myself up there, and sometimes there are pictures I dont like of myself,” she said.Like most other modern kids, Cara grew up under the influence of social media. Facebook, Tw
43、itter, and YouTube were all founded before she was born. Instagram has been around since she was a toddler. While many kids may not yet have accounts themselves, their parents, schools, sports teams have been organizing an online presence for them since birth. It is a shock to know that details abou
44、t their lives have been shared online without their permission or knowledge. And this has become a common、experience for many teenagers.Recently a parenting blogger said that despite her 14-year-old daughters horror at discovering that her mother had shared years of highly personal stories and infor
45、mation about her online, she simply could not stop doing it.But its not just crazy mommy bloggers who share their childrens information on social media. Plenty of average parents do the same. Theres even a special word for it: sharenting (晒娃).Almost a quarter of children begin their digital lives wh
46、en parents upload their prenatal sonogram scans (产前超声波扫描) to the Internet to a study conducted by the Internet-security firm AVG. The study also found that 92 percent of kids under the age of 2 already have their own unique digital identity.24. What does the underlined word “toddler” in the second p
47、aragraph probably mean?A. Teenage girl.B. School student.C. Daughter.D. Very young child.25. What can we infer from Paragraph 4?A. AVG is the name of an Internet company.B. 25% of children begin their digital lives before they are born.C. Fathers dont like to share their kids information on social m
48、edia.D. The word “sharenting” has been appearing on the Internet recently.26. What can be a suitable title for the article?A. Growing up on the InternetB. A New Term BornC. Parents Addicted to BloggingD. The Childrens Horror【答案】24. D 25. B 26. A【解析】这是一篇说明文。文章讲述了研究显示有25%的孩子在出生之前就开始了他们的数字生活这一现象。许多父母热衷
49、于在互联网上发布自己孩子的照片以及文章,而孩子们并不喜欢这样,这是他们的烦恼。【24题详解】词义猜测题。根据第二段中“Facebook, Twitter, and YouTube were all founded before she was born.(Facebook、Twitter和YouTube都是在她出生前创建的。)” “While many kids may not yet have accounts themselves, their parents, schools, sports teams have been organizing an online presence fo
50、r them since birth.(虽然很多孩子自己可能还没有账户,但他们的父母、学校和运动队从出生起就开始在网上为他们组织账户。)”由Facebook、Twitter和YouTube这些是在她出生前创建了账号,可知,Instagram也会是在她出生前后创建来纪录她的生活的,因此猜测划线词toddler意为“学步的小孩,非常小的孩子”。故选D项。【25题详解】细节理解题。根据最后一段中“Almost a quarter of children begin their digital lives when parents upload their prenatal sonogram scan
51、s (产前超声波扫描) to the Internet to a study conducted by the Internet-security firm AVG.(互联网安全公司AVG进行的一项研究显示,近四分之一的儿童在父母将他们的产前超声波扫描结果上传到互联网后开始了他们的数字生活)”可知,有25%的孩子在出生之前就开始了他们的数字生活。故选B项。【26题详解】主旨大意题。根据第二段中“ It is a shock to know that details about their lives have been shared online without their permissio
52、n or knowledge. And this has become a common experience for many teenagers.(得知她们的生活细节在未经允许或不知情的情况下被分享在网上,让人震惊。这已经成为许多青少年的共同经历。)”以及最后一段中“Almost a quarter of children begin their digital lives when parents upload their prenatal sonogram scans (产前超声波扫描) to the Internet to a study conducted by the Inter
53、net-security firm AVG.(互联网安全公司AVG进行的一项研究显示,近四分之一的儿童在父母将他们的产前超声波扫描结果上传到互联网后开始了他们的数字生活)”可知,文章主要说父母热衷于在互联网上发布自家孩子的照片以及文章,而孩子们并不喜欢这样,因此本文的最佳标题是选项A“在互联网上长大”。故选A项。CIn the late 1960s, the anthropologist (人类学家) Edmund Carpenter arrived in New Cuinea armed with mirrors, videos and Polaroid cameras, and a mis
54、sion: to disrupt (扰乱) the minds of members of the Biami tribe, who had never seen full reflections or images of themselves. After their first astonished response-covering their mouths and ducking their heads-they stood frozen, staring at their images. Carpenters devices disturb that inner image, cau
55、sing discomfort. But not for long. Within days, the villagers groomed (打扮) themselves openly before mirrors and began taking Polaroid shots of each other.Its unclear if the People of Biami were really as unfamiliar with mirrors as Carpenter thought. But in any case, whats striking isnt how strange t
56、heir reaction seems, but how related. Do you know how it feels when you make a pleasant remark in a lift, but nobody responds? Or when two people greeting each other misjudge whether to go for a handshake, a hug or a social kiss? Thats the same awkwardness: self-consciousness tinged with uncertainty
57、, as Dahl defines it. Suddenly, I see Im viewed not as a friendly conversationalist, but as a strange person who talks in the lift.As awkwardness feels unpleasant, its natural to want to overcome it. Dahls initial motivation for writing her book Cringeworthy: A Theory of Awkwardness, was to get over
58、 her own awkwardness. But after a journey through various awkward experiences, she makes a persuasive case for celebrating it. We live in an era with more opportunities than ever to do so. But awkwardness breaks that false appearance, exposing the imperfect life behind it. It creates a strange kind
59、of social bond-how much in common we have when seeing that behind the disguise (伪装) -were all just trying our best to seem perfect.The awkward you, then, are the real you, the one without the defensive performance. Dahl even indicates that taking a friendlier attitude toward awkwardness might help u
60、s make the connections with people holding different ideas.27. How did the people of Biami feel when they first saw themselves in the mirror?A. Shocked at their reflections.B. Satisfied with their images.C. Curious about their look.D. Ashamed of their appearance.28. Which of the following awkwardnes
61、s is self-consciousness tinged with uncertainty?A. You slip over just to the face of your girl in dream.B. You are caught cheating but get nothing in an exam.C. You are found standing in pubic with your trousers zip open.D. Youre refused when offering your seat to a seemingly pregnant woman.29. What
62、 causes you to feel embarrassed from time to time?A. Not knowing anything novel.B. Seeking perfection.C. Avoiding pressure from others.D. Lacking courage to face some problems.30. What can be inferred to solve our awkwardness?A. Treat others in a friendly way.B. Connect with your friends regularly.C
63、. Express yourself honestly with no defensive cover.D. Get ready to guard against any threat from others.【答案】27. A 28. D 29. B 30. C【解析】这是一篇议论文。主要讲了我们会发现自己为了能够呈现美好的形象,常常使自己陷入尴尬的局面。因此本文建议,为了消除尴尬,人们应该学会坦诚地表达自己。【27题详解】细节理解题。根据第一段中的“After their first astonished response-covering their mouths and ducking
64、 their heads-they stood frozen, staring at their images.”在他们的第一个令人惊讶的反应捂住嘴巴并低着头之后,他们僵住了,盯着他们的图像。可知比亚米人民第一次看到镜子时的感受是对于他们自己的映像感到震惊。故选A项。【28题详解】推理判断题。根据第二段中“Do you know how it feels when you make a pleasant remark in a lift, but nobody responds? Or when two people greeting each other misjudge whether t
65、o go for a handshake, a hug or a social kiss?”你是否知道想在电梯里留下一个好印象但没有人回应时的感觉? 或者,当两个人互相问候时,是否判断要握手,拥抱还是社交亲吻?可知D项“Youre refused when offering your seat to a seemingly pregnant woman.”当你向一个貌似怀孕的妇女让座位时,被拒绝了。符合此种情景。故选D项。【29题详解】细节理解题。根据第三段中“were all just trying our best to seem perfect.”我们都在尽力使自己看起来完美。可知是我们
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
