宁夏平罗中学2020-2021学年高二上学期期末考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 宁夏平罗中学2020-2021学年高二上学期期末考试英语试题 WORD版含解析 宁夏 平罗 中学 2020 2021 学年 高二上 学期 期末考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、平罗中学高二年级2020-2021学年度第一期英语学科期末考试卷及学分认定试卷第一部分:听力理解(共两节,满分30分)第一节(共5小题:每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Howdoesthewomankeepfit? A.Bydancing. B.Byriding. C.Bywalking 2. Whatsthewomanssuggestionfortheman?A.WatchingFrenchmovie
2、s.B.Readinggrammarbooks.C.Takingonlinelessons.3.WhatisHenrylikenow?A.Outgoing. B.Hard-working. C.Serious.4.Whereisthemangoingtoofferhelp?A.Toabusstation. B.Toabeach. C.Toahospital.5Whatstherelationshipbetweenthetwo speakers?ATeacherandstudent. B.Visitorandguide. C.Motherandson第二节(共15小题,每小题1.5分,共22.5
3、分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6-7题6.Howmuchdoesthewomansave?A. 40yuan. B.60yuan. C.100yuan.7.Whenwasthefirstshoppingfestivalheld?A.In2009. B. In2013. C.In2019.听第7段材料,回答第8至10题。8.Whatisthewomanspeaker?A.
4、Areporter. B.Ahost. C.Arestaurantmanager.9.WhereisDannyworkingnow?A.Inacaf. B.Inarestaurant. C.Inahotel.10.WhatisDannygoingtodonext?A.Introducethecookeryschool.B.Talkabouthisdream.C.Makeacake.听第8段材料,回答第11至13题。11.Wheredoesthisconversationtakeplace?A.Inabookshop. B.Inthestreet. C.Inaphotostudio.12.Wha
5、tdidKobeBryantdoin2018?A.Hedirectedashortfilm. B.Hestartedtowritepoems.C.Hewrotea bookaboutagirl.13.WhatdoKobeandLegacyhaveincommon?A.Bothofthemworkhard. B. Both of them made a short film.C. Both of them are good at basketball.听第9段材料,回答第1417题。14.Whyshouldthespeakerschangetheirplan?A.Theirfriendsleft
6、earlier.B.Theyarrivedatawronghotel.C.Theyfailedtobookthehotelroom.15.Whatisthewomanmostinterestedin?A.Thebeachview. B.Theswimmingpool. C.Theking-sizeroom.16.Whatwillthespeakersdofirst?A.Meettheirfriends. B.Dropofftheirbags. C.Watchaperformance.17.Howwilltheygotothetheaterprobably?A.Bytaxi. B.Onfoot.
7、 C.Bybus.听第10段材料,回答第18至20题。18.WhatdoesRobertthinkofthewastelaw?A.Strict. B.Useless. C.Necessary.19.Whopointsoutthatworkingtogetheristhe mostimportant?A.Jack. B.Kim. C.Robert.20.Whatisthespeakermainlytalkingabout?A.Thereasonsforthewastelaw.B.Waystoseparatewasteproperly.C.Peoplesopinionsonthewastelaw.
8、第二部分:阅读理解(共20小题:每小题2分,满分40分)第一部分:阅读下列短文,从每篇短文后所给各题的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AAre you looking for a magazine for your kids? Here are some that you may like.Anorak6 issues (期) per yearThis magazine is designed for boys and girls between the ages of 5 and 8. In every edition of Anorak, you wil
9、l find fun stories to read and plenty of colorful pages to keep you happy.Ask9 issues per yearThe magazine Ask (Arts and Sciences for Kids) challenges bright young minds and satisfies their curiosity. Each issue of this magazine helps kids in the 2nd-4th grade explore the world along with the past a
10、nd present great inventors, artists and scientists.Appleseeds9 issues per yearAppleseeds is an award-winning magazine of adventure and exploration for kids aged 7-9. This magazine has amazing stories and interviews. Kids will receive activities, maps, puzzles, and games that are related to the theme
11、.Babybug9 issues per yearThis magazine begins a lifelong love of reading books for babies and toddlers (初学走路的孩子). American Girls5 issues per yearThis is an ad-free, award-winning magazine.It provides attractive features like original (原创的) stories, party plans and projects, advice and quizzes. It is
12、 designed for girls aged 8-12.1. Who is Ask most probably suitable for?A. Children who love playing fun games.B. Children who love reading fun stories.C. Children who love reading about great scientists.D. Children who love experiencing adventure and exploration.2. What do we know about American Gir
13、ls?A. It has no advertisement.B. It comes out every other month.C. It isnt easy for kids under ten to read.D. It often organizes different activities for its readers.3. Whats the main purpose of the text?A. To stress the importance of reading.B. To introduce some magazines for kids.C. To advertise s
14、ome new magazines on art.D. To explain why these magazines are popular.【答案】1. C 2. A 3. B【解析】这是一篇应用文。文章主要介绍了一些适合小孩子看的杂志。【1题详解】细节理解题。根据Ask部分的“Each issue of this magazine helps kids in the 2nd-4th grade explore the world along with the past and present great inventors, artists and scientists.”(这本杂志的每一
15、期都帮助二、四年级的孩子们探索世界,了解过去和现在伟大的发明家、艺术家和科学家。)可知,“Ask”这本杂志最适合喜欢读关于伟大科学家的书的孩子们。故选C。【2题详解】细节理解题。根据American Girls部分的“This is an ad-free, award-winning magazine.”(这是一本无广告,获奖的杂志。)可知,这本杂志没有广告。故选A。【3题详解】推理判断题。根据文章第一段“Are you looking for a magazine for your kids? Here are some that you may like.”(你是在给你的孩子找杂志吗?这里
16、有一些你可能会喜欢。)可知,这篇文章的写作目的是为了介绍一些儿童杂志。故选B。BMy husband hasnt stopped laughing about a funny thing that happened to me. Its funny now but it wasnt at the time.Last Friday, after doing all the family shopping in town, I wanted a rest before catching the train, so I bought a newspaper and some chocolate an
17、d went into the station coffee shopthat was a cheap self-service place with long tables to sit at. I put my heavy bag down on the floor, put the newspaper and chocolate on the table to keep a place, and went to get a cup of coffee.When I went back with the coffee, there was someone in the next seat.
18、 It was one of those wild-looking youngsters, with dark glasses and worn clothes, and hair colored bright red at the front. Not so unusual these days. What did surprise me was that hed started to eat my chocolate!Naturally, I was annoyed. However, to avoid trouble and really I was rather uneasy abou
19、t himI just looked down at the front page of the newspaper, tasted my coffee and took a bit of chocolate. The boy looked at me closely. Then he took a second piece of my chocolate. I could hardly believe it. Still I didnt dare to start an argument. When he took a third piece, I felt more angry than
20、uneasy. I thought, “Well, I shall have the last piece.” And I got it.The boy gave me a strange look, then stood up. As he left he shouted out, “This womans crazy!” Everyone stared. That was embarrassing enough, but it was worse when I finished my coffee and got ready to leave. My face went redas red
21、 as his hairwhen I realized Id made a mistake. It wasnt my chocolate that hed been taking. There was mine, unopened, just under my newspaper.4. The woman telling the story _.A. always went shopping with her family on FridaysB. had been very busy and needed some time to recoverC. wanted a newspaper a
22、nd some chocolate to take home to her familyD. bought some chocolate so that she could keep a place at the table5. When the woman saw the boy go on eating the chocolate, she felt _.A. too tired to start an argumentB. too shy to look in the boys directionC. more and more disappointed at losing the ch
23、ocolateD. more and more angry with the boy6. The womans face turned red _.A. because she realized that she had been quite wrong about the boyB. because she realized that the boy was poor and angryC. because she saw everyone staring at herD. because she hated being shouted at7. From the story we can
24、see the woman _.A. was crazyB. was being carelessC. was careless and selfishD. often made mistakes【答案】4. B 5. D 6. A 7. B【解析】本文是一篇故事。我丈夫没有停止对我发生的一件有趣的事笑。现在很有趣,但当时不是。我把别人的巧克力给吃了,还认为别人抢了我的东西。【4题详解】B 细节理解题。根据第二段第一句话Last Friday, after doing all the family shopping in town, I wanted a rest before catchin
25、g the train可得知,作者在城里购买了所有家用的物品后,需要先休息一下再赶火车。故选B。【5题详解】D 细节理解题。根据第四段Then he took a second piece of my chocolate. I could hardly believe it.和When he took a third piece, I felt more angry than uneasy.可知,作者越来越生气。故选D。【6题详解】A 细节理解题。根据最后一段可知,作者自己犯了错误,其实那个人并没有吃她的巧克力。故选A。【7题详解】B 推理判断题。根据最后一段I realized Id mad
26、e a mistake. It wasnt my chocolate that hed been taking. There was mine, unopened, just under my newspaper.可知,当作者喝完咖啡才意识到自己犯了错,她吃的不是自己的巧克力,她的还完好地盖在了报纸下面。说明她的粗心,故选B。【名师点睛】故事类阅读故事类阅读概念:这类文章一般描述的是某一件具体事情的发生发展或结局,有人物、时间、地点和事件。命题往往从故事的情节、人物或事件之间的关系、作者的态度及意图、故事前因和后果的推测等方面着手,考查学生对细节的辨认能力以及推理判断能力。故事类阅读应试技巧:
27、1、抓住文章的6个要素:阅读时要学会从事情本身的发展去理解故事情节而不要只看事件在文中出现的先后顺序。因此,无论是顺叙还是倒叙,阅读此类文章时,必须要找到它结构中的5个W(when, where, who, why, what)和1个H(how),不过不是每篇都会完整地交待六个要素。毫无疑问,寻出这些元素是能够正确快速解题的一个先决条件。2、注意作者的议论和抒情:高考英语阅读理解故事类文章常伴随着作者思想情感的流露和表达,因此议论和抒情往往夹杂其中。行文时或按事情发生发展的先后时间进行或按事情发生发展的地点来转换,也可能按事情发展的阶段来布局。在引出话题,讲完一件事情后,作者往往会表达个人感悟
28、或提出建议等。这些体现作者观点或思想的语句在阅读时可以划线,它们往往体现文章中心或者写作意图,属于必考点,所以要仔细体会。3、结合前两点归纳文章中心,把握作者态度:故事类文章是通过记叙一件事来表达中心思想的,它是文章的灵魂。归纳文章中心思想时,尤其要分析文章的结尾,因为很多文章卒章显志,用简短的议论、抒情揭示文章中心;文章中议论抒情的句子往往与中心密切相关;也有的文章需要在结合概括各段大意的基础上归纳中心。另外,叙述一件事必有其目的,或阐明某一观点,或赞美某种品德,或抨击某种陋习,这就要求我们在阅读时,通过对细节(第1点中的六要素)的理解,把握作者的态度。4、有章有据进行解题判断:分析文章,归
29、纳主题,属于分析、概括、综合的表述能力的考查。切忌脱离文章,架空分析,一定让分析在文章中有依据。CWhen I was in college, a man named Henry worked as a custodian (看门人) in our student union building. White-haired, with a Pennsylvania Dutch accent, Henry could usually be seen in a baseball cap, a T-shirt and a pair of jeans.He was the custodian, and
30、he was the most respected and most well-known person in the building. Everyone loved Henry, and it was because of all the implicit ways he expressed his love for everyone around him. Henry didnt have to say, “I love you.” He lived his love.Henry was always excited when he met someone new, and he wan
31、ted to know everything about them. He felt it was important to do things for people he valued. And Henry seemed to value everyone he met. He brought in articles or cartoons for certain people, went out of his way to introduce people to each other, kept dozens of names and birthdays in his wallet so
32、he could send cards, and helped students keep in touch with graduates who had written to him. He even assisted students who didnt have enough money to buy their books.Henry taught me - and many others he supported - how to live life to the fullest. Not by skydiving or exploring some foreign countrie
33、s, but by appreciating where you are in life and valuing those around you.The funny thing is that despite all he did and taught us, Henry truly believed that he was the lucky one - that he was the one who was gaining so much by getting to know us. But all of us who remember Henry know that we were t
34、he ones who were truly blessed.We will never forget the man who taught us that best way to say “I love you” often has little to do with the words.8. What does the word “implicit” in Paragraph 2 most probably mean?A. silent.B. proper.C. attractive.D. unbelievable.9. According to the passage, working
35、as a custodian in a college, Henry .A. made international travels to live a full lifeB. was a role model of how to be a caring personC. was busy organizing former students reunionsD. gathered plenty information about the needy students10. Henry was always excited to meet new people because .A. it wo
36、uld make people think highly of himB. he was the most popular person in the collegeC. it was part of his responsibility as a custodianD. he treasured everything around him in his life11. Which of the following word cannot be used to describe Henry?A. Kind.B. Adventurous.C. Supportive.D. Sympathetic【
37、答案】8. A 9. B 10. D 11. A【解析】【分析】这是一篇记叙文。主要介绍了当作者在大学时,在学生大楼担任看门人的一个名叫亨利的男人。【详解】1.词句猜测题。根据第二段中“Everyone loved Henry”(每个人都爱亨利)及he expressed his love for everyone around him. Henry didnt have to say,“I love you.” ”(他对身边的每个人都表达了爱,亨利不用说”我爱你”。)据此可知,亨利表达爱的方式是“沉默的”。选项A符合题意。故选A。2.细节理解题。根据第四段“Henry taught me -
38、 and many others he supported - how to live life to the fullest. Not by skydiving or exploring some foreign countries, but by appreciating where you are in life and valuing those around you.”(亨利教会了我,还有很多他支持的人,如何充实地生活。不是通过跳伞或探索国外,而是通过感激你在生活中所处的位置,珍惜你周围的人。)可知,作为一所大学的看门人,亨利是一个告诉我们如何变得有爱心的榜样。故选B。3.细节理解题
39、。根据第三段中“He felt it was important to do things for people he valued. And Henry seemed to value everyone he met. ”(他觉得为他重视的人做事很重要,而亨利似乎很重视他遇到的每一个人。)可知,亨利总是很高兴结识新朋友,因为他一生珍惜周围的一切。故选D。4.推理判断题。根据第三段中“He felt it was important to do things for people he valued. And Henry seemed to value everyone he met. He
40、brought in articles or cartoons for certain people, went out of his way to introduce people to each other, kept dozens of names and birthdays in his wallet so he could send cards, and helped students keep in touch with graduates who had written to him. He even assisted students who didnt have enough
41、 money to buy their books.”(他觉得为他重视的人做事很重要。亨利似乎很看重他遇到的每一个人。他为某些人带来文章或漫画,特意介绍彼此认识,在钱包里放了几十个名字和生日,这样他就可以寄贺卡,帮助学生与写信给他的毕业生保持联系。他甚至帮助那些没钱买书的学生。)可知,亨利是一个善良的人。故选A。DNao, a small robot, looks like a person. If Nao begged you not to shut it off, what would you do?Scientists did a study to see how people trea
42、t robots that act like people. Eighty-nine people volunteered for the study. They were asked to help to improve Naos social skills by finishing two tasks with it.The tasks with the robot didnt matter, though. What the scientists really wanted to see was how the participants reacted once the tasks we
43、re over. They were asked to talk with Nao and finally shut Nao off but it was not easy to do. Some people did not want to turn the robot off while others took a long time to do it.People often communicate with non-human objects such as TVs and computers nowadays. But robots seem more like humans. Ro
44、bots can show social characters themselves, like speaking with human voices or taking the shape of a human body. Scientists said people might have seen Naos cries as a sign of independent thought. In turn, this could have led people to see the robot as having the human-like character.For thousands o
45、f years, humans lived in a world where they were the only ones who could have conversations. Our brains learned to react to social situations in a certain way. But our brains are not used to telling the difference between real people and fake people. The robot expressed feelings and desires and that
46、 got people to want to treat the robot as if it were alive.12. Why did scientists use Nao in the study?A. To communicate with humans.B. To improve peoples social skills.C. To help people finish their daily tasks.D. To learn about how people react to robots.13. What did participants do when asked to
47、turn off Nao?A. All of them refused to turn it off.B. All of them found it hard to operate it.C. Not all of them took action immediately.D. All of them followed the order soon.14. Compared with TVs, robots .A. often depend on humansB. are more similar to humansC. have independent thoughtD. know well
48、 about different voices15. What is the main idea of the passage?A. How people treat human-like robots.B. Robots will replace humans.C. The relationship between humans and robots.D. Compare robots with TVs and computers.【答案】12. D 13. C 14. B 15. A【解析】这是一篇说明文。文章主要讲述了一个有趣的科学研究-人们如何对待类人机器人。人们在与类人机器人交流相处
49、之后的行为情感反应,当被要求关闭该机器人时,一些人不想关掉机器人,而另一些人花了很长时间才关掉,实验结果表明了当机器人表达了自己的情感和愿望,这让人们想要把机器人当成活物来对待。【12题详解】细节理解题。根据文章第一段内容“Nao, a small robot, looks like a person.(Nao是一个小机器人,看起来像人。)”可知,Nao是一个类人机器人,而文章第二段内容提及“Scientists did a study to see how people treat robots that act like people.(科学家们做了一项研究,看看人们如何对待像人一样行事的
50、机器人。)”可知,科学家在研究中使用Nao是为了解人们对机器人的反应。故选D项。【13题详解】细节理解题。根据文章第三段内容“They were asked to talk with Nao and finally shut Nao off but it was not easy to do. Some people did not want to turn the robot off while others took a long time to do it.(他们被要求和Nao谈话,最后把Nao关闭,但这并不容易。一些人不想关掉机器人,而另一些人花了很长时间才关掉。)”可知,一些人不想关
51、掉Nao,而另一些人花了很长时间来做。由此可知,并不是所有人都立即采取行动关掉Nao。故选C项。【14题详解】细节理解题。根据文章第四段内容“People often communicate with non-human objects such as TVs and computers nowadays. But robots seem more like humans.(如今,人们经常通过电视和电脑等非人类的物体进行交流。但是机器人看起来更像人类。)”可知,与电视或电脑相比,机器人看起来更像人类。故选B项。【15题详解】主旨大意题。通过阅读文章可知,文章第二段首句揭示了文章的主题“Scie
52、ntists did a study to see how people treat robots that act like people.”可知,文章主要围绕“科学家们做了一项研究,看看人们如何对待像人一样行事的机器人”这实验过程和结果分析进行讲述的。选项A“How people treat human-like robots.(人们如何对待类人机器人。)”揭示文章主题。故选A项。第二节(共5小题:每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项Every child should know some basic first aid
53、skills. This is true whether your child is four or fourteen. _16_Calling for helpOnce your child reaches the age of four, he should know all about calling 911 in the event of an emergency. _17_ For example, he should call 911 if an adult asks him to, if an adult passes out and cannot be woken, if th
54、ere is a fire and he cant find an adult, or if people are hurt.As I am typing this, I just realized that although my kids are taught about 911, the telephones in the house are out of reach for all but my oldest child (to prevent the other two from playing with the phone). _18_ You do hope your child
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-381401.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
