安徽省黄山市屯溪第一中学2022届高三10月月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 安徽省黄山市屯溪第一中学2022届高三10月月考英语试题 WORD版含解析 安徽省 黄山市 第一 中学 2022 届高三 10 月月 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2022届安徽省黄山市屯溪第一中学高三10月月考英语试题第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话,选出最佳选项。1. What is the woman doing?A. Opening an account. B. Downloading an app. C. Asking for a loan.2. When will the lab be available for the woman?A. This morning. B. This afternoon. C. Tomorrow morning.3. Where are the speakers?A. In a b
2、ank. B. In a shopping mall. C. At a customs office.4. What will the man do on Monday?A. Visit a factory. B. Make a phone call. C. Take a business trip.5. What are the speakers mainly talking about?A. A customer. B. A meeting. C. A website.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白,选出最佳选项。听第6段材料,回答第6、7题。6.
3、 What does the man buy?A. Perfume. B. A backpack. C. White wine.7. What does the woman ask the man to do first?A. Deliver the product. B. Show his passport. C. Pay by credit card.听第7段材料,回答第8、9题。8. How often does the man give a presentation?A. Once a week. B. Twice a month. C. Once a month.9. What wa
4、s wrong with the man s presentation?A. His introduction was too simple.B. His case study took too much time.C He interacted too little with the audience.听第8段材料,回答第10至12题。10. What is the probable relationship between the speakers?A. Waiter and manager. B. Audience and performer. C. Tourist and recept
5、ionist.11. Which is offered for free?A. The checkroom. B. The flowers. C. The entrance tickets.12. When will the woman probably arrive at the square?A. By 5 pm. B. By 6 pm. C. By 8 pm.听第9段材料,回答第13至16题。13. What resources can only be used in the Business Center?A. Laptops. B. Printers. C. Video tapes.
6、14. What might the man have been doing these days?A. Writing a report. B. Taking some training. C. Applying for a course.15. Which is the most popular business area in the center?A. Finance. B. Marketing. C. Management.16. How does the man feel about the centers resources?A. They re difficult. B. Th
7、ey re useful. C. They re expensive.听第10段材料,回答第17至20题。17. Who might the speaker be?A. A teacher. B. An actor. C. A scientist.18. When did the construction of the Titanic finish?A. In 1909. B. In 1912. C. In 1915.19. What was the main reason for the Titanic s sinking according to the speaker?A. A wron
8、g turn.B. The bad weather conditions.C. The dismissal of iceberg warnings.20. What will the listeners probably do next?A. Watch a movie. B. Do some reading. C. Listen to another story.一、阅读理解(本大题共15小题,共30.0分)ALiving in a culture that is different from your own can be both an exciting and challenging
9、experience. The following are 6 cultural differences between China and the USA to help promoting mutual understanding.MoneyAs is well known, the Chinese are conservative when they are planning to spend money, but far fewer American families are saving money for emergencies and education than their C
10、hinese counterparts (对等的人).PrivacyChinese people do not have the same concept of privacy as American do. They talk about topic such as ages, income or marital (婚姻的) status, which Americans think is annoying and disturbing.FamilyIn China, elders are traditionally treated with great respect while youn
11、g are cared for. In America, the goal of the family is to encourage independence, particularly that of the children. Unlike the Chinese, older Americans seldom live with their children.FriendsChinese people have different meanings to define friends. Just hanging out together time to time is not frie
12、ndship. Friendship means lifelong friends who feel it deeply necessary to give each other whatever help might seem required. Americans always call people they meet friends, so the definition of friends is general and different. There are work friends, playing friends, school friends and drinking fri
13、ends.EducationChinese people value education and career more than Americans, who in turn attach more great importance to good character and faith, which they think are of great value in their life._Basically China values the community and the USA values the individual. If you achieve something in th
14、e USA, its because you are great. While in China, if you achieve something, its because the team, or family, or company is great. Everything you do gets owed to the greater whole, while in American individual achievements are celebrated.1. What can be inferred from the passage?A. Americans lay more
15、stress on faith and good personality.B. Americans think much of the individual and the community.C. Americans are mean with money to spend while Chinese are not.D. Americans define friendship almost the same.2. Which of the following can best describe the last difference?A. AchievementsB. Individual
16、C. Team VS IndividualD. Teamwork3. What is the purpose of writing the passage?A. To promote friendship between China and the USA.B. To help Chinese live well in the USA.C. To have a complete understanding of the USA.D. To introduce the cultural differences between China and the USA【答案】1. A 2. C 3. D
17、【解析】【分析】本文是一篇说明文。生活在一个和自己文化不同的社会里,可能是一个既令人兴奋、又充满挑战的经历。你必须了解不同文化的行为习惯,并且努力适应它们。本文说明了中国和美国之间的六点文化差异。【1题详解】细节理解题。根据Chinese people value education and career more than Americans, who in turn attach more great importance to good character and faith得知中国人看重教育和事业,而美国人则更强调好品格和信仰。故选A。【2题详解】主旨大意题。根据下文Basically
18、 China values the community and the USA values the individual.。得知总的来说,中国更加看重集体,而美国则更看重个人。A. Achievements 成就; B. Individual个人;C. Team VS Individual集体主义VS个人主义;D. Teamwork 团队合作。故选C。【3题详解】推理判断题。根据首段的Following are the top six cultural differences between China and the US.得知本文写作目的是为了介绍中国和美国之间的六点文化差异。故选D。B
19、Tea, the most typical of English drinks, is a relative latecomer to British shores. Although the custom of drinking tea dates back to the third millennium (一千年) BC in China, it was not until the mid-17th century that the drink first appeared in England. It was the Portuguese and Dutch traders who fi
20、rst imported tea to Europe, reaching the Continent by the way of Venice around 1560, with regular shipments by 1610.Curiously, it was the London coffee houses that were responsible for introducing tea to England. One of the first coffee house merchants to offer tea was Thomas Garway. He sold both li
21、quid and dry tea to the public as early as 1657. Three years later he issued a broadsheet advertising tea at 6 to 10 per pound, touting ( 兜 售 ) its virtues at “making the body active and lusty (健壮的)”, and “preserving perfect health until extreme old age”.Tea gained popularity quickly in the coffee h
22、ouses, and by 1700 over 500 coffee houses sold it. This distressed the pub owners, as tea cut their sales of beer, and it was bad news for the government, who depended upon a steady stream of revenue (税收) from taxes on liquor sales. By 1750 tea had become the favoured drink of Britains lower classes
23、.A 1676 act taxed tea and required coffee house operators to apply for a license. This was just the start of government attempts to control, or at least, to profit from the popularity of tea in Britain. By the mid-18th century the duty on tea had reached a ridiculous 119 percent. This heavy taxation
24、 had the effect of creating a whole new industry tea smuggling ( 走 私 ). Ships from Holland and Scandinavia brought tea to the British coast, then stood offshore while smugglers met them and unloaded the precious cargo in small vessels. The smugglers, often local fishermen, secretly moved the tea inl
25、and through underground passages and hidden paths to special hiding places. One of the best hiding places was in the local church!Even smuggled tea was expensive, however, and therefore extremely profitable, so many smugglers began to adulterate (掺假) the tea with other substances, such as willow and
26、 sloe leaves. Used tea leaves were also redried and added to fresh leaves.Finally, in 1784 William Pitt the Younger introduced the Commutation Act, which dropped the tax on tea from 119% to 12.5%, effectively ending smuggling. Adulteration remained a problem, though, until the Food and Drug Act of 1
27、875 brought in severe punishment for the practice.4. According to the passage, tea drinking _.A. is the favorite pastime of the DutchB. is an important British traditionC. was well-received by the Portuguese centuries agoD. could be found everywhere in the world in 15605. Who might be annoyed by the
28、 popularity of the tea?A. Coffee house owners.B. Wine sellers.C. Britains lower classes.D. Smugglers.6. Which of the following statements about tea smuggling is TRUE?A. Churches provided convenience for smuggling.B. Fishermen and farmers contributed a lot to tea industry.C. Underground passages and
29、boats were ideal hiding places for tea.D. The government encouraged tea smuggling for taxes on tea.7. How was the order of the tea market finally restored in Britain?A. By passing an act related to a tax rise.B. By imposing mild punishment.C. By punishing those who sold fake tea.D. By mixing redried
30、 used leaves with fresh tea leaves.【答案】4. B 5. B 6. A 7. C【解析】【分析】这是一篇说明文。讲述了茶在英国的发展历史。【4题详解】细节理解题。根据文章第一段第一句Tea, the most typical of English drinks,可知茶,最典型的英国饮料,可知,喝茶在英国也是很受欢迎的。选项B和文章的意义相符合。故选B项。【5题详解】细节理解题。根据第三段前两句:Tea gained popularity quickly in the coffee houses, and by 1700 over 500 coffee hou
31、ses sold it. This distressed the pub owners, as tea cut their sales of beer, and it was bad news for the government, who depended upon a steady stream of revenue (税收) from taxes on liquor sales.可知。茶的流行使酒吧老板很苦恼,因为茶的出售因为茶削减了他们的啤酒销量,这对政府来说是个坏消息,因为政府依赖于来自酒类销售税收的稳定收入。选项B符合题意。故选B项。【6题详解】细节理解题。结合文章第四段: Thi
32、s heavy taxation had the effect of creating a whole new industry tea smuggling ( 走 私 ). Ships from Holland and Scandinavia brought tea to the British coast, then stood offshore while smugglers met them and unloaded the precious cargo in small vessels. The smugglers, often local fishermen, secretly m
33、oved the tea inland through underground passages and hidden paths to special hiding places. One of the best hiding places was in the local church!这种重税造成了一个全新的产业茶叶走私。 来自荷兰和斯堪的纳维亚的船只,把茶叶带到了英国海岸,然后停靠在近海,走私者与他们会面,用小船卸下珍贵的货物。 走私者,通常是当地的渔民,通过地下通道和隐蔽的小路,秘密地将茶叶运往内陆特殊的藏匿地点。最好的藏身之处就是当地的教堂!可以知道,因为对茶叶的重税,促使茶叶走私
34、的形成。当地渔民把走私的茶叶藏在当地的教堂,所以教堂为走私茶叶提供了便利。所以A项符合题意。故选A项。【7题详解】细节理解题。理解文章最后一段:最后,在1784年,小威廉皮特引入了减税法案,将茶叶税从119% 降至12.5% ,有效地终止了走私。 掺假一直是个问题,直到1875年的食品和药品法对这种行为进行了严厉的惩罚。可以得知,正是因为对茶叶掺假问题的行为进行了严厉的惩罚后,茶叶市场才恢复了正常的秩序。选项C和文章意义相符。故选C项。CEl Nifio, a Spanish term for “the Christ child”, was named by South American fi
35、sherman who noticed that the global weather pattern, which happens every two to seven years, reduced the amount of fishes caught around Christmas. El Nifio sees warm water, collected over several years in the western Pacific, flow back eastwards when winds that normally blow westwards weaken, or som
36、etimes the other way round.The weather effects both good and bad, are felt in many places. Rich countries gain more from powerful Nifio, on balance, than they lose. A study found that a strong Nifio in 1997 helped Americans economy grow by 15 billion, partly because of better agricultural harvest, f
37、armers in the Midwest gained from extra rain. The total rise in agricultural in rich countries in growth than the fall in poor ones.But in Indonesia extremely dry forests are in flames. A multi-year drought (干旱)in south-east Brazil is becoming worse. Though heavy rains brought about by El Nino may r
38、elieve the drought in California, they are likely to cause surface flooding and other disasters.The most recent powerful Nino, in 1997-98, killed around 21,000 people and caused damage worth $36 billion around the globe. But such Ninos come with months of warning, and so much is known about how they
39、 happen that governments can prepare. According to the Overseas Development Institute (ODI), however, just 12% of disaster-relief funding in the past two decades has gone on reducing risks in advance, rather than recovery and rebuilding afterwards. This is despite evidence that a dollar spent on ris
40、k-reduction saves at least two on reconstruction.Simple improvements to infrastructure (基础设施)can reduce the spread of disease. Better sewers (下水道)make it less likely that heavy rain is followed by an outbreak of the disease of bad stomach. Stronger bridges mean villages are less likely to be left wi
41、thout food and medicine after floods. According to a paper in 2011 by Mr Hsiang and co-authors, civil conflict is related to El Ninos harmful effectsand the poorer the country, the stronger the link. Though the relationship may not be causal, helping divided communities to prepare for disasters woul
42、d at least reduce the risk that those disasters are followed by killing and wounding people. Since the poorest are least likely to make up for their losses from disasters linked to El Nino, reducing their losses needs to be the priority.8. What can we learn about El Nino in Paragraph 1?A. It is name
43、d after a South American fisherman.B. It takes place almost every year all over the world.C. It forces fishermen to stop catching fish around Christmas.D. It sees the changes of water flow direction in the ocean.9. What may El Ninos bring about to the countries affected?A. Agricultural harvests in r
44、ich countries fall.B. Droughts become more harmful than floods.C. Rich countries gains are greater than their losses.D. Poor countries suffer less from droughts economically.10. The data provided by ODI in Paragraph 4 suggest that_.A. more investment should go to risk reductionB. governments of poor
45、 countries need more aidC. victims of El Nino deserve more compensationD. recovery and reconstruction should come first11. What is the authors purpose in writing the passage?A To introduce El Nino and its origin.B. To explain the consequences of El Nino.C. To show ways of fighting against El Nino.D.
46、 To urge people to prepare for El Nino.【答案】8. D 9. C 10. A 11. D【解析】【分析】试题分析:本文介绍了厄尔尼诺现象对地球的影响,并告诉我们政府应该做更多的投资预防厄尔尼诺的危害而不是在出现问题以后进行重新补救和恢复。【8题详解】D 细节理解题。根据第一段最后一句El Nino sees warm water, collected over several years in the western Pacific, flow back eastwards when winds that normally blow westwards
47、weaken, or sometimes the other way round.可知厄尔尼诺现象见证了海洋中水流方向的变化。故D正确。【9题详解】C 细节理解题。根据第二段第二句Rich countries gain more from powerful Nino, on balance, than they lose.可知富有国家从厄尔尼诺现象中得到的好处多于它带来的损失。C项正确。【10题详解】A 推理判断题。根据第四段第三句According to the Overseas Development Institute (ODI), however, just 12% of disast
48、er-relief funding in the past two decades has gone on reducing risks in advance, rather than recovery and rebuilding afterwards.故A项正确。【11题详解】D 主旨大意题。根据最后一句Since the poorest are least likely to make up for their losses from disasters linked to El Nino, reducing their losses needs to be the priority.各
49、国政府要把减少损失放在优先的位置。也就是说我们要事先做好准备。故D项正确。【名师点睛】第4小题属于阅读理解中的目的意图题。作者在描述事实或传递信息时,不管他的意图是什么,其观点和态度都不可避免地在文章中反映出来常见的涉及到作者态度的词有褒义类词(approving, positive, optimistic,等),贬义类词(critical, pessimistic, doubtful, questioning)和中性类词(indifferent, serious, objective, concerned, neutral)。这就要求考生在阅读时应特别注意文章的措辞,尤其注意那些表达感情色彩
50、的形容词如improving, encouraging, disappointing, ignore等,以及作者对人物语言行为和思想的描写,从中领悟作者的写作意图和态度 本文最后一句Since the poorest are least likely to make up for their losses from disasters linked to El Nino, reducing their losses needs to be the priority.既然最贫穷的国家最不可能从厄尔尼诺这样的灾难中得到弥补,那么我们要把减少损失放在首要位置。从本句的措辞中可以看出本文正是要敦促我们
51、要为可能发生的厄尔尼诺做好准备。考点:考查科普说明文阅读DFrom the very beginning of school we make books and reading a constant source of possible failure and public humiliation. When children are little we make them read aloud, before the teacher and other children, so that we can be sure they “know” all the words they are re
52、ading. This means that when they dont know a word, they are going to make a mistake, right in front of everyone. After having taught fifth-grade classes for four years, I decided to try at all costs to rid them of their fear and dislike of books, and to get them to read oftener and more adventurousl
53、y.One day soon after school had started, I said to them, “Now Im going to say something about reading that you have probably never heard a teacher say before. I would like you to read a lot of books this year, but I want you to read them only for pleasure. I am not going to ask you questions to find
54、 out whether you understand the books or not. If you understand enough of a book to enjoy it and want to go on reading it, thats enough for me. Also Im not going to ask you what words mean.”The children sat stunned and silent. Was this a teacher talking? One girl, who had just come to us from a scho
55、ol where she had had a very hard time, looked at me steadily for a long time after I had finished. Then, still looking at me, she said slowly and seriously, “Mr Holt, do you really mean that?” I said just as seriously, “I mean every word of it.”During the spring she really astonished me. One day, sh
56、e was reading at her desk. From a glimpse of the illustrations I thought I knew what the book was. I said to myself, “It cant be.” and went to take a closer look. Sure enough, she was reading Moby Dick, in edition with woodcuts. I said, “Dont you find parts of it rather heavy going?” She answered, “
57、Oh, sure, but I just skip over those parts and go on to the next good part.”This is exactly what reading should be and in school so seldom is, an exciting, joyous adventure. Find something, dive into it, take the good parts, skip the bad parts, get what you can out of it, go on to something else. Ho
58、w different is our mean-spirited, picky insistence that every child get every last little scrap of “understanding” that can be dug out of a book!12. According to the passage, childrens fear and dislike of books may result from_.A. reading little and thinking littleB. reading often and adventurouslyC
59、. being made to read too muchD. being made to read aloud before others13. Upon hearing the teachers talk, the children probably felt that_.A. it sounded stupidB. it was not surprising at allC. it sounded too good to be trueD. it was no different from other teachers talk14. Which of the following sta
60、tements about the girl is TRUE according to the passage?A. She skipped over those easy parts while reading.B. She had a hard time finishing the required reading tasks.C. She learned to appreciate some parts of the difficult books.D. She turned out to be a top student after coming to this school.15.
61、From the teachers point of view, _.A. children cannot tell good parts from bad parts while readingB. children should be left to decide what to read and how to readC. reading is never a pleasant and inspiring experience in schoolD. reading involves understanding every little piece of information【答案】1
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
怀化二中2012届高三语文复习讲义:新闻短评写作.ppt
