广东省2021届高三普通高中学业质量联合测评英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省2021届高三普通高中学业质量联合测评英语试题 WORD版含解析 广东省 2021 届高三 普通高中 学业 质量 联合 测评 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、广东省2021届普通高中学业质量联合测评英语试卷本试题卷共8页。全卷满分120分, 考试用时120分钟。注意事项:1. 答题前, 先将自己的姓名、考号等填写在试题卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在 答题卡上的指定位置。2. 选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,写 在试题卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。3. 非选择题的作答:用签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内。写在试题卷、草稿纸 和答题卡上的非答题区域均无效。4. 考试结束后,请将本试题卷和答题卡一并上交。第一部分 阅读(共两节, 满分50分) 第一节(共15小题;每小题2. 5分, 满分
2、37. 5分)阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ANew Science Books in BriefVolume ControlBy David Owen | $18 23“ For a deaf child, having hearing parents can be a serious disadvantage, notes Owen in this sensitive study of hearing. He suffers from tinnitus. Combining the science with individual experiences,
3、 Owen discusses hearing aids, sign language, Thomas Edison and noise levels in US citiesall in absorbing detail.Reality Ahead of ScheduleBy Joel Levy | $29. 04This picture-packed book tours scientific advances sparked by ideas in science fiction. For example, Levy shows how H. G. Wells? s 1903 story
4、 The Land Ironclads inspired Winston Churchill to promote the development of the military tank. The title comes from a definition of sci-fi by Sydney Mead, an industrial designer widely known for his designs for science-fiction films.Jet StreamBy Tim Woollings | $32. 95The jet stream was discovered
5、in the 1920s. In this analysis of its complex influence on weather, Woollings relates how the Japanese used the jet stream to launch trans Pacific balloons in 1944. Today, the jet stream is very likely to be threatened by another product of human activity: rising carbon dioxide emissions.Adventures
6、of a Computational ExplorerBy Stephen Wolfram | $22. 46Stephen Wolfram, designer of the technical-computing system Mathematica, offers good stories in this collection of biographical essays. For example, he recalls himself as a six-year-old spotting a bitetaken out of the sun: a solar eclipse, somet
7、hing unknown to the other children.1. What can we learn from Volume Control?A. The science of hearing.B. Practical ways to cure tinnitus.C. Thomas Edisons great inventions.D. Winston Churchills great achievements.2. Who provided inspiration for the title of Reality Ahead of Schedule?A. Joel Levy.B.
8、H. G. Wells.C. Sydney Mead.D. Tim Woollings.3. How much should you pay if you want a book completely made up of real stories?A. $18. 23.B. $22. 46.C. $29. 04.D. $32. 95.【答案】1. A 2. C 3. B【解析】本文是应用文。本文主要对四本科学类的新书进行了介绍和宣传, 包括每本书的作者、售价和内容简介。【1题详解】细节理解题。根据Volume Control部分中“Combining the science with ind
9、ividual experiences, Owen discusses hearing aids, sign language, Thomas Edison and noise levels in US citiesall in absorbing detail.(结合科学和个人经验,欧文讨论了助听器、手语、托马斯爱迪生和美国城市的噪音水平所有的细节都引人入胜)”可知, Volume Control主要是关于听觉的科学研究。故选A。【2题详解】细节理解题。根据Reality Ahead of Schedule 部分中“The title comes from a definition of s
10、ci-fi by Sydney Mead, an industrial designer widely known for his designs for science-fiction films.(这个名字来源于Sydney Mead对科幻的定义,他是一位以科幻电影设计而闻名的工业设计师)”可知, 书名的灵感来自Sydney Mead对科幻小说的定义。故选C。【3题详解】细节理解题。根据Adventures of a Computational Explorer部分中“Stephen Wolfram, designer of the technical-computing system M
11、athematica, offers good stories in this collection of biographical essays.(技术计算系统Mathematica的设计师Stephen Wolfram在这本传记文集中提供了一些不错的故事)”以及“By Stephen Wolfram | $22. 46(作者:Stephen Wolfram |售价:22.46美元)”可知, Adventures of a Computational Explorer这本书里全是发生在作者Stephen Wolfram身上的真实故事, 符合题干中的a book completely made
12、 up of real stories这一要求,售价为22.46美元。故选B。BThe definition of community has evolved (升华)for me from childhood to the young adult I am now. My mom was born in America but both her parents were from the Bahamas. It was their culture to take care of the elderly and the sick. And my mom has taught me to be
13、caring to those around us because were all a part of the community , an extension of family.When I was 9 years old, my family moved to Cape Coral, Florida. Both mom and dad worked full-time, so they registered me to attend an after-school program at the Youth Center. Youth counselors (辅导员) would hel
14、p me with my homework and play games with me and this was where my interest took root. Community service started with me giving back at the Youth Center.Then illness struck at home. My grandmother had to have heart surgery and needed hospital treatment. This experience brought me to volunteer at Cap
15、e Coral Hospital. I asked if I could learn from the nurse how to give my grandma her medicine and it started here.I loved being at Cape Coral Hospital. I would bring paperwork to other doctors, bring food to the patients, and make sure the patients were attended. I would help direct visitors to see
16、patients. I would always tell what would cheer the patients up because I had built a relationship with them and their loved ones. I grew to feel the hospital was a part of my community.After volunteering at the Youth Center and at the Hospital, Ive learned that people become sort of an extended fami
17、ly when you care about them. Now I am more considerate of those close to me, neighbors and even strangers who share my resources.4. Who might be the first to expose the author to the sense of community?A. Counselors at the Youth Center.B. Nurses at Cape Coral Hospital.C. Her grandparents.D. Her moth
18、er.5. Why did the authors parents send her to the Youth Center?A. They were too busy to take care of her.B. They wanted her to do community service.C. The author couldnt finish her homework on her own.D. Becoming a counselor was the authors childhood dream.6 What did the author volunteer to do first
19、 at Cape Coral Hospital?A. Cheer the patients up.B. Bring food to the patients.C. Help direct visitors to see patients.D. Serve medicine to her grandmother.7. What is the best title for the text?A. I Love VolunteeringB. Community Is FamilyC. My Volunteer ExperiencesD. My Community and My Family【答案】4
20、. D 5. A 6. D 7. B【解析】【分析】本文是记叙文。作者从小就受母亲的影响, 把自己当成社区的一部分。在Youth Center和Cape Coral Hospital做志愿工作的经历使作者对社区意识有了更深刻的理解。作者领悟到, 社区就是家的延伸。【详解】1.细节理解题。根据第一段最后一句“And my mom has taught me to be caring to those around us because were all a part of the “community”, an extension of family. ”(我妈妈教导我要关心我们周围的人,因为我
21、们都是“社区”的一部分,社区是家庭的延伸。)可知, 作者从小就受母亲的影响, 把自己当成社区的一部分。也就是说, 第一个使作者接触到社区意识的人是作者的母亲。故选D。2.细节理解题。根据第二段第二句“Both mom and dad worked full-time, so they registered me to attend an after-school program at the Youth Center. ”(爸爸妈妈都是全职工作,所以他们为我登记参加了青年中心的课外活动。)可知, 作者的父母将作者送到Youth Center是因为他们忙于工作而无法照顾作者。故选A。3.细节理解
22、题。根据第三段第三句“This experience brought me to volunteer at Cape Coral Hospital. I asked if I could learn from the nurse how to give my grandma her medicine and it started here. ”(这段经历让我成为了Cape Coral医院的志愿者。我问我是否可以从护士那里学习如何给我奶奶吃药,事情就从这里开始了。)可知, 作者在Cape Coral Hospital做的第一项志愿工作是喂奶奶吃药。故选D。4.主旨大意题。总结全文内容可知, 作者
23、主要讲述了自己从小受母亲的影响, 之后受在Youth Center 和Cape Coral Hospital做志愿工作的经历的影响, 对社区的理解和认识有了升华, 最后作者领悟到, 社区就是家的延伸。再结合第一段最后一句“And my mom has taught me to be caring to those around us because were all a part of the “community”, an extension of family. ”(我妈妈教导我要关心我们周围的人,因为我们都是“社区”的一部分,社区是家庭的延伸。)可知,本文的最佳标题可以为“社区就是家”。
24、故选B。CA team of conservationists (环境保护主义者)captured 14 Loa water frogs earlier this month in northern Chile, a wildlife group reported.The International Union for Conservation of Nature (IUCN) lists the Loa water frog as critically endangered. The not-for-profit Global Wildlife Conservation group said
25、 the 14 frogs were in poor condition when they were discovered in late June. The animals were small and struggling because of a lack of food and water.The Loa water frogs are known to live only in a single body of water near Calama, in Chile. The city sits in the middle of the Atacama Desert, where
26、water is in great demand.There was little water in the area where the frogs were found, the conservation group reported. The frogs environment had mostly dried up because water is being taken away and used for human activities, the group said. The activities include mining, agriculture and land deve
27、lopment. All of the frogs had been pushed into a tiny pool of muddy water, the organization said. The team collected the last 14 individuals and brought them to the National Zoo of Chile to start a conservation breeding program. Zoo specialists are closely watching the small creatures and trying to
28、give them everything they need to survive and be healthy. Conservation groups have called on Chiles government to take steps to halt any illegal water usage that threatens the frogs natural environment. They would also like to see creation of a government-supported shelter to protect the animals.Jon
29、 Paul Rodriguez heads the IUCNs Species Survival Commission. He suggested that an emergency plan be developed to prepare the Calama area for the frogs return.We need to work very hard to restore their environment because its pointless to breed them if they dont have a home to go back to in the wild,
30、 Rodriguez said.8. What do we know about the frogs when they were rescued?A. They were looking for food.B. They were in good condition.C. They were approaching death.D. They were moving for new water source.9. What has made these frogs endangered?A. Lack of water.B. Water pollution.C. Human hunting.
31、D. Extreme climate.10. What does the underlined word halt in Paragraph 5 mean?A. Improve.B. Increase.C. Change.D. Stop.11. What did Jon Paul Rodriguez suggest humans do for these frogs?A. Keep them healthy.B. Recover their home.C. Raise them in the shelter.D. Prevent them living in the wild.【答案】8. C
32、 9. A 10. D 11. B【解析】【分析】本文是说明文。野生动物保护人士表示, 他们拯救了一种高度濒危的青蛙, 这可能是世界上最后幸存下来的。本月早些时候, 一组环保人士在智利北部捕获了14只水蛙。它们极度缺水,状态令人堪忧。【8题详解】细节理解题。由文章第二段最后一句“The animals were small and struggling because of a lack of food and water”(由于缺少食物和水,这些动物体型很小,挣扎着生存。)可知, 这些获救的青蛙状况很差,几近死亡。故选C项。【9题详解】细节理解题。由文章第四段第二句“The frogs en
33、vironment had mostly dried up because water is being taken away and used for human activities.”(由于水被带走用于人类活动,青蛙的生存环境几乎已经干涸。)可知, 缺水使这种动物濒临灭绝,无法生存。故选A项。【10题详解】词义猜测题。由此处上文的“take steps to”(采取措施)和下文的“any illegal water usage that threatens the frogs natural environment”(任何威胁到青蛙自然环境的非法用水)可知, 环保组织呼吁智利政府采取措施
34、, 停止任何威胁这种青蛙自然环境的非法用水行为。由此可知,halt的意思是“停止”, 与stop是同义词。故选D项。【11题详解】细节理解题。由文章最后一段句子“We need to work very hard to restore their environment”(我们需要非常努力地恢复他们的栖息地)可知, Jon Paul Rodriguez建议我们恢复它们的栖息地。restore和recover都有“恢复”之意。故选B项。【点睛】DIf you think of pumpkins as an orange-colored squash thats carved as the key
35、 ingredient for holiday season pies, you wouldnt be wrong.But theres much more to pumpkins, which are full of nutrients that provide an impressive collection of health benefits, says Lisa Jones, a registered dietitian based in Philadelphia. Pumpkins may be good for carving, but theyre even better fo
36、r a variety of healthy nutrients, she says. “Pumpkins provide a diverse variety of nutritional benefits in addition to being an ingredient in pies or festival decoration.”The best part about pumpkin is that its so easy to work it into your daily food. When preparing various dishes, add pumpkin to th
37、ings like soups or bake with it in breads. There are so many things you can do with pumpkin beyond pumpkin pie. Pumpkins are seasonal, ripening in fall. But you can get pumpkin products, like canned puree or soup, in many stores throughout the year.Consuming pumpkin can help fight cancers, says Mahm
38、oud Ghannoum, professor and director in a medical center. Pumpkins have plenty of beta carotene, which is an antioxidant, playing an important role in protecting the body from cancers. Pumpkin is a good source of minerals, vitamin C and fiber, all of which are associated with heart health and keep y
39、our skin strong, healthy and, hopefully, wrinkle-free. The squash also contains a healthy amount of vitamin E, which helps reduce damage caused to your skin by ultraviolet light. Besides, the fiber in pumpkin can help you feel full which, in turn, boosts your odds of consuming healthy portions of fo
40、od. Every half-cup of cooked pumpkin provides about 3 grams of fiber. Pumpkins are also low in calories: a cup of cooked pumpkin contains about 50 calories, which helps with weight management.12. What does Lisa Jones think of pumpkin?A. It can be used in various western dishes.B. It is more than use
41、d in dishes or decoration.C. It is easy to carve pumpkin into diverse shapes.D. It suits people from diverse cultural backgrounds.13. Which of the following is the biggest advantage about pumpkin?A. It ripens in fall.B. It can be bought all over the year.C. It is not hard to add it to daily dishes.D
42、. It can be made into various products.14. What is the fourth paragraph mainly about?A. The classification of pumpkin.B. The characteristics of pumpkin.C. Different ways to consume pumpkin.D. The potential benefits of consuming pumpkin.15. Where is the text most likely from?A. A review.B. A guideboo
43、k.C. A fiction.D. A website.【答案】12. B 13. C 14. D 15. D【解析】本文是说明文。文章向我们介绍了南瓜的多种用途,以及其丰富的营养价值和对人体的好处。【12题详解】细节理解题。根据第二段中“Pumpkins may be good for carving, but theyre even better for a variety of healthy nutrients, she says. Pumpkins provide a diverse variety of nutritional benefits in addition to bei
44、ng an ingredient in pies or festival decoration.(她说,南瓜可能很适合雕刻,但它们更适合多种健康的营养。南瓜除了作为馅饼或节日装饰的原料外,还具有多种营养价值)”可知,Lisa Jones认为南瓜不仅仅只用于菜肴和装饰。故选B。【13题详解】细节理解题。根据第三段中“The best part about pumpkin is that its so easy to work it into your daily food.(南瓜最棒的地方是,很容易把它添加进你的日常食物中)”可知,南瓜最大的一个优势就是很容易把南瓜加到我们的日常食物中去。故选C
45、。【14题详解】主旨大意题。根据第四段“Consuming pumpkin can help fight cancers, says Mahmoud Ghannoum, professor and director in a medical center. Pumpkins have plenty of beta carotene, which is an antioxidant, playing an important role in protecting the body from cancers. Pumpkin is a good source of minerals, vitami
46、n C and fiber, all of which are associated with heart health and keep your skin strong, healthy and, hopefully, wrinkle-free. The squash also contains a healthy amount of vitamin E, which helps reduce damage caused to your skin by ultraviolet light. Besides, the fiber in pumpkin can help you feel fu
47、ll which, in turn, boosts your odds of consuming healthy portions of food. Every half-cup of cooked pumpkin provides about 3 grams of fiber. Pumpkins are also low in calories: a cup of cooked pumpkin contains about 50 calories, which helps with weight management.(一个医学中心的教授兼主任Mahmoud Ghannoum说,吃南瓜可以帮
48、助对抗癌症。南瓜含有大量的-胡萝卜素,它是一种抗氧化剂,在保护身体免受癌症方面发挥着重要作用。南瓜是矿物质、维生素C和纤维的良好来源,所有这些都与心脏健康有关,保持你的皮肤强壮、健康和没有皱纹。南瓜还含有大量的维生素E,有助于减少紫外线对皮肤造成的伤害。此外,南瓜中的纤维可以让你有饱腹感反过来,增加你吃健康食物的几率。每半杯煮熟的南瓜提供约3克纤维。南瓜的热量也很低:一杯煮熟的南瓜含有大约50卡路里的热量,这有助于控制体重)”可知,第四段主要讲了食用南瓜的潜在好处。故选D。【15题详解】推理判断题。文章向我们介绍了南瓜的多种用途,以及其丰富的营养价值和对人体的好处。结合选项,该类文章最有可能出
49、现在某网站的健康栏目。故选D。第二节(共5小题;每小题2. 5分, 满分12. 5分)阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Ways to Reduce College StressAt any given point in time, most college students are stressed about something. _16_ While having stress in your life is normal and often unavoidable, being stressed is something you ca
50、n control. Follow these tips to learn how to keep your stress in check and how to relax when it gets to be too much._17_ This may seem ridiculous at first, but it is listed first for a reason: when youre feeling stressed, you feel like you re on edge and everything is barely being held together. Don
51、t beat yourself up too badly about it! Its all normal, and the best way to handle stress is to not get more stressed about . . . being stressed.Get some sleep. _18_ Getting more sleep can help your mind refocus, recharge, and re-balance. This can mean a quick nap, a night when you go to bed early, o
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
高中英语语法同位语从句(42张PPT).ppt
