广东省中山市第一中学2019-2020学年高二下学期第一次统测(4月段考)英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省中山市第一中学2019-2020学年高二下学期第一次统测4月段考英语试题 WORD版含解析 广东省 中山市 第一 中学 2019 2020 学年 下学 第一次 段考 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、中山市第一中学第二学期高二年级第一次统测英语满分150分,时间120分钟 命题人: 审题人:一、阅读理解-阅读选择( 共40分)【题号1-20】第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项。AMy dad loved pennies, especially those with the elegant stalk of wheat curving around each side of the ONE CENT on the back. Those were the pennies he grew up with during
2、 the Depression (大萧条).As a kid, I would go for walks with Dad, spying coins along the waya penny here, a dime (一角硬币) there. Whenever I picked up a penny, hed ask, Is it a wheat? It always thrilled him when we found one of those special coins produced between 1909 and 1958, the year of my birth.One g
3、ray Sunday morning in winter, not long after my fathers death in 2002, I was walking down Fifth Avenue, feeling bereft. I found myself in front of the church where Dad once worked. I was warmly shown in and led to a seat. Hearing Dads favorite A Mighty Fortress Is Our God, I burst into tears. Wed su
4、ng that at his funeral. After the service, I shook the pastors hand and stepped onto the sidewalkand there was a penny. I bent to pick it up, turned it over, and sure enough, it was a wheat. A 1944, a year my father was serving on a ship in the South Pacific.That started it. Suddenly wheat pennies b
5、egan turning up on the sidewalks of New York everywhere. I got most of the important years: his birth year, my moms birth year, the year he graduated from college, the year he met my mom, the year they got married, the year my sister was born. But alas, no 1958 wheat pennymy year, the last year they
6、 were made.The next Sunday after the service, I was walking up Fifth Avenue and spotted a penny in the middle of a crossing. Oh, no, it was a busy street; cabs were speeding byshould I risk it? I just had to get it.A wheat! But the penny was worn, and I couldnt read the date. On arriving home, I too
7、k out my glasses and took it to the light. There was my birthday!I found 21 wheat pennies on the streets of Manhattan in the year after my father died, and I dont think thats a coincidence.1. The writers father loved pennies with wheat because _.A. when he first saw it, he began to love itB. when he
8、 saw the wheat, he thought of his time during the DepressionC. when he was young, he had a lot of pennies with wheatD. when he was a child, he never got a coin with wheat2. The underlined word bereft (in Para.3) means _.A. aloneB. disappointedC. upsetD. discouraged3. Which of the following statement
9、s about the author is NOT true?A. He was born in 1958.B. He went to church because of his father.C. He once worked in a church.D. He knew the church well.4. The best title for the passage would be _.A. My fathers life storyB. Pennies from HeavenC. My fathers hobbyD. Living in New York【答案】1. B 2. C 3
10、. C 4. B【解析】本文是一篇记叙文。父亲非常热爱硬币,特别是对那些带有麦秆图案的一分钱硬币更是情有独钟。父亲过世后,作者才知道这些硬币都有很重要的意义。【1题详解】细节理解题。根据第一段的ThosewerethepennieshegrewupwithduringtheDepression.可知,当他看到麦子时,他就想起了大萧条的时光。故选B。【2题详解】词义猜测题。根据前面的notlongaftermyfathersdeathin2002可知父亲去世不久,所以作者应该感到很难过。故选C。【3题详解】细节理解题。根据第一段的and1958,theyearofmybirth可知选项A正确;根
11、据第三段的IfoundmyselfinfrontofthechurchwhereDadonceworked可知选项B正确;文中多次提到去教堂祈祷,可知对教堂很熟悉。故选C。【4题详解】主旨大意题。根据文章最后一段可知,作者在父亲去世的这一年,集齐了想要的所有硬币,他认为这不是巧合,而是冥冥之中父亲在指引着他。故选B。【名师点睛】本篇是考查人物故事类阅读,考查学生细节辨认能力以及推理判断能力。阅读这类材料时,一定要根据主要情节掌握文章主旨大意,同时抓住每一个细节,根据文章事实进行合乎逻辑的推理判断。BA good teacher is many things to many people. In
12、 my own experience, the people I respect the most and think about the most are the teachers who demanded the most discipline (纪律) from their students.I miss one teacher in particular that I had in high school. I think she was a good teacher because she was a very strict person. I remember very clear
13、ly a sign on her classroom door. It was a simple sign that said, Laboratory: in this room the first five letters of the word was stressed not the last seven. In other words, labor for her was more important than oratory, which means making speeches.She prepared her work very carefully and told us to
14、 do the same. We got lots of homework from her. Once she had broken her arm, and everybody in the class thought that maybe the homework load would be reduced, but it continued just the same. She checked our work by stamping her name at the bottom of the papers to show that she had read them.I think
15、sometimes teachers who demand the most are liked the least. But as time goes by, this discipline really seems to benefit the students.5. Which of the following is considered a good teacher by the writer?A. A patient teacher.B. An honest teacher.C. A strict teacher.D. An easy-going teacher.6. When th
16、e teachers arm was broken, she _.A. gave her students the usual amount of homeworkB. gave her students less homeworkC. asked her students to check the homework themselvesD. gave her students more homework7. Whats the writers opinion of discipline?A. It makes the students dislike their teachers.B. It
17、 does good to the students in the long run.C. Its too much for young children.D. It does more harm than good to the students.8 Whats the Chinese for the underlined word oratory?A. 演讲B. 讲稿C. 访谈D. 采访【答案】5. C 6. A 7. B 8. A【解析】文章大意:在不同的人看来好教师的概念也是不同的,但是从作者自身的经历来说,他认为严格的老师才是真正的好老师,因为他或者她对学生的影响是终身的。在本文中作
18、者通过回忆自己的一位老师来讲述了他眼中优秀老师的形象。【5题详解】细节理解题。根据文章第一段the people I respect the most and think about the most are the teachers who demanded the most discipline from their students.以及第二段 I think she was a good teacher because she was a very strict person.可知作者认为对学生要求严格的老师是好老师。答案选C。【6题详解】细节理解题。根据文章第三段Once she h
19、ad broken her arm, and everybody in the class thought that maybe the homework load would be reduced, but it continued just the same.可知当老师摔伤胳膊后,仍然给学生留了和平时同样多的作业。所以答案选A。【7题详解】细节理解题。从文章末段But as time goes by, this discipline really seems to benefit (有益于) the students.判断作者认为严格的纪律对学生来说是有好处的。答案选B【8题详解】词义猜测
20、题。根据In other words, labor for her was more important than oratory, which means making speeches.可知后面which means making speeches.,可知oratory为“演讲”之意。故选A。CStarting the day on an egg could keep your blood pressure under control, research suggests. Scientists have shown that eggs produce proteins with a fu
21、nction similar to that of powerful blood pressure-lowering drugs.The research, from the University of Alberta in Canada, showed that when eggs come in contact with stomach enzymes (酶) they produce a protein that acts in the same way as Ace inhibitors, but more work is needed to show the effects outs
22、ide a lab and in the human body.Earlier this month, British researchers declared that, contrary to popular beliefs, it is healthy to go to work on an egg. They concluded that the type of cholesterol (胆固醇) found in eggs has little effect on increasing heart disease risks.Researcher Professor Bruce Gr
23、iffin, from the University of Surrey, said, The wrong beliefs linking egg eating to high blood cholesterol and heart disease must be corrected. The amount of fat in our diet has an effect on blood cholesterol that is several times greater than the relatively small amounts of cholesterol found in egg
24、s. The UK public do not need to be limiting the number of eggs they eat. They can be encouraged to include them in a healthy diet as they are one of natures most nutritious foods.The British Heart Foundation dropped its three-egg-a-week limit in 2005. However, almost half of Britons believe the limi
25、t still applies.9. From the text we know that Ace inhibitors are _.A. a kind of proteinB. a kind of foodC. a kind of medicineD. a kind of illness10. According to what Professor Bruce said, eggs _.A. are the most nutritious foodB. can be included in a healthy dietC. have no effect on blood cholestero
26、lD. are forbidden to be eaten in the UK11. We can infer from the text that _.A. stomach enzymes mixed with eggs can cure heart diseasesB. drugs to lower blood pressure will be replaced by eating eggsC. most Britons agree the three-egg-a-week limit should be droppedD. about 50% of Britons think eatin
27、g an egg a day is bad for their health12. The text is meant _.A. to introduce a medicine made from eggsB. to introduce scientific findings about eggsC. to tell people how to lower their blood pressureD. to advise people to eat as many eggs as possible【答案】9. C 10. B 11. D 12. B【解析】文章大意:本文讲述了关于鸡蛋的科学研究
28、发现:鸡蛋在消化酶的作用下能产生一种可以降低血压的蛋白质,可以把血压控制在一定的范围内,但是为了验证这个结论仍需要大量的人体实验。【9题详解】推理判断题。根据第一段中“Scientists have shown that eggs produce proteins with a function similar to that of powerful blood pressure-lowering drugs;以及第二段中when eggs come in contact with stomach enzymes (酶) they produce a protein that acts in
29、the same way as Ace inhibitors”可知,鸡蛋和消化酶一起作用时会产生一种蛋白质,作用类似于强有力的降血压药物,故选C。【10题详解】细节理解题。根据第四段中They can be encouraged to include them in a healthy diet as they are one of natures most nutritious foods.可知,Bruce教授鼓励鸡蛋被包含在健康的饮食里,因为它们是自然界中最有营养的食物之一,故选B。【11题详解】推理判断题。根据最后一段The British Heart Foundation droppe
30、d its three-egg-a-week limit in 2005. However, almost half of Britons believe the limit still applies.可知,英国心脏基金会在2005年终止了一周三个鸡蛋的限制,但是仍有几乎一半的英国人遵循那个限制,认为一天一个鸡蛋有害于身体健康,故选D。【12题详解】主旨大意题。根据开头一段Scientists have shown that eggs produce proteins with a function similar to that of powerful blood pressure-low
31、ering drugs.可知,本文是在介绍一个关于鸡蛋的科学发现,故选B。DA long-term American study shows the importance of early education for poor children. The study is known as the Abecedarian Project. It involved more than one-hundred young children from poor families in North Carolina.Half of the children attended an all-day pr
32、ogram at a high-quality child-care center. The center offered educational, health and social programs. Children took part in games and activities to increase their thinking and language skills and social and emotional development. The program also included health foods for the children.The children
33、attended the program from when they were a few weeks old until the age of five years. The other group of children did not attend the child-care center. After the age of five, both groups attended public school.Researchers compared the two groups of children. When they were babies, both groups had si
34、milar results in tests for mental and physical skills. However, from the age of eighteen months, the children in the educational child-care program did much better in tests.The researchers tested the children again when they were twelve and fifteen years old. The tests found that the children who ha
35、d been in the child-care center continued to have higher average test results. These children did much better on tests of reading and mathematics.A few years ago, organizers of the Abecedarian Project tested the students again. At the time, each student was twenty-one years old. They were tested for
36、 thinking and educational ability, employment, parenting and social skills. The researchers found that the young adults who had the early education still did better in reading and mathematics tests. They were more than two times as likely to be attending college or to have completed college. In addi
37、tion, the children who received early education were older on average, when their first child was born.The study offers more evidence that learning during the first months and years of life is important for all later developmentThe researchers of the Abecedarian Project believe their study shows a n
38、eed for lawmakers to spend money on public early education. They believe these kinds of programs could reduce the number of children who do not complete school and are unemployed.13. The Abecedarian Project has lasted _.A. almost one yearB. about five yearsC. more than 20 yearsD. no more than 15 yea
39、rs14. Those who had been in the child-care center _ compared with those who hadnt.A. have their children at later agesB. get more help from other peopleC. have no parenting or social skillsD. are poorer at reading and mathematics15. What dont we know about the Abecedarian Project after reading the t
40、ext?A. What the children learned at the child-care center.B. How important early education is for poor children.C. How many children are involved in the Abecedarian Project.D. Whether lawmakers will spend money on public early education.【答案】13. C 14. A 15. D【解析】文章大意:初学者计划项目超过20年的研究表明:早期教育可以提高穷孩子的生活,
41、帮助他们完成学业,顺利找到好工作。【13题详解】细节理解题题。根据文章第六段A few years ago, organizers of the Abecedarian Project tested the students again. At the time, each student was twenty-one years old.可知,这个项目在孩子二十一岁的时候对孩子进行了测试,可知这个项目持续超过20年。故选C。【14题详解】细节理解题。根据文章第六段In addition, the children who received early education were older
42、 on average, when their first child was born.可知,受过早期教育的孩子更晚生育孩子。故选A。【15题详解】推理判断题。根据文章最后一段The researchers of the Abecedarian Project believe their study shows a need for lawmakers to spend money on public early education.可知,这个项目的研究者认为他们的研究成果表明:立法者需要在公共早期教育上投入资金,我们无法确定立法者是否做了。故选D。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)
43、根据短文内容,从短文后的选项中选出能填人空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。When people have a choice of whom to work with, likability can sometimes matter a little bit; more than ability, said Tiziana Casciaro, an associate professor at the University of Torontos Rotman School of Management,who researches likability in the workplace
44、. _16_ . These strategies can help:_17_You can induce a sense of similarity with almost anybody by finding things you have in common. They may not be apparent right away, so be observant. Great salespeople do this all the time by studying potential customers for bits and pieces of their lives they c
45、an relate to.Like someone and theyll like you right back_18_ Flattery (奉承)can convey fondness, but she doesnt recommend using the fake kind, even though it may work. Casciaro said, u Flattery that is completely made up is exhausting and morally blameworthy. w Instead, let a praise come from a real p
46、lace. _19_ For instance, “I really appreciate what you did yesterday.”When you give people praises, it goes a very long way towards their liking you back.Be a familiar presenceHumans like things that are familiar, so just seeing you around in person makes you more likable to others. “This concept gi
47、ves a whole new meaning to the idea of face time,” Casciaro said. _20_ If not, just try to talk to people as much as possible in person during work hours, she advised You want to maximize rich interactions and cut down on the drier ones, like texts and phone calls. Be sure to be seen.A. Ask a lot of
48、 questions.B. See the positive in a person and express it to him.C. People like to guess what others think about them.D. What can you do to increase your chances of being liked?E. Find the common points that link you with another person.F. Its almost irresistible that we like people who seem to like
49、 us.G. Go to after-work drinks if you have time and you would find the outing enjoyable.【答案】16. D 17. E 18. F 19. B 20. G【解析】研究者发现:当人们选择和谁一起工作的时候,喜爱程度有时候比能力更重要一点。【16题详解】根据后句These strategies can help:和下文内容可知,你能做些什么来增加被人喜爱的机会?故选D。【17题详解】根据下文You can induce a sense of similarity with almost anybody by f
50、inding things you have in common.可知,这里的小标题Find the common points that link you with another person.故选E。【18题详解】根据后句Flattery (奉承)can convey fondness, but she doesnt recommend using the fake kind, even though it may work.可知,我们喜欢的人也喜欢我们,几乎是不可抗拒的。故选F。【19题详解】根据后句的举例For instance, “I really appreciate what
51、you did yesterday.”可知,要看一个人积极的一面,并向他表达。故选B。【20题详解】根据后两句If not, just try to talk to people as much as possible in person during work hours, she advised You want to maximize rich interactions and cut down on the drier ones, like texts and phone calls. Be sure to be seen.可知,有时间,下班后去喝喝酒,故选G。二、完形填空(共1小题;
52、共30分)【题号21-40】阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项。I do not know why I came to the decision to become a loser, but I know I made the choice at a young age. Sometime in the middle of fourth grade, I stopped _21_. By the time I was in seventh grade, I was your _22_ degenerate (颓废): lazy, rebelliou
53、s, and disrespectful. I had lost all social _23_. I terminally (不可救药的) followed, what was fashionable.Not long after that, I dropped out of school and _24_ my downward spiral. Hard physical labor was the _25_ for the choices I made as an adolescent. At the age of twenty-one, I was _26_ lost and usin
54、g drugs as a way to deal with the fact that I was uneducated and _27_ in a dead-end job carrying roof materials up a ladder all day.But now I believe in do-overs, in the _28_ to do it all again. And I believe that do-overs can be made at any point in your life, if you have the right _29_. Mine came
55、from a _30_ source.It was September 21, 2002, when my son Blake was born. Its funny that after a life of _31_ responsibility, now I was in charge of something so _32_. Over the years, as I grew into the title of Dad, I began to learn something about myself. _33_, Blake and I were both learning to wa
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-386671.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
