天津市和平区2020届高三英语下学期线上学习阶段性评估检测试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 天津市 和平区 2020 届高三 英语 下学 线上 学习 阶段性 评估 检测 试题 解析
- 资源描述:
-
1、天津市和平区2020届高三英语下学期线上学习阶段性评估检测试题(含解析)本试卷分第卷(选择题)和第卷(非选择题)两部分,共130分,考试用时100分钟,第卷1页至10页,第卷11页至12页。答卷前,考生务必将自己的姓名、准考号填写在答题卡上,并在规定位置粘贴考试用条形码。答卷时,考生务必将答案涂写在答题卡上,答在试卷上的无效。考试结束后,将本试卷和答题卡一并收回。第I卷注意事项:1.每小题选出答案后,用铅笔将答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。2.本卷共55小题,共95分第一部分:英语知识运用(共两节,满分45分)第一节:单项填空(共15小题,每小题1
2、分,满分15分)从A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。例:Stand over there youll be able to see it better.A. or B. and C. but D. while 答案是B。1.I made it at last. I am on top of the world! A. Dont fall down!B. Oh, really?C. So far, so good.D. Congratulations.【答案】D【解析】【详解】考查交际用语。句意:昨晚我做到了!我在世界之巅了!祝贺你!A. Dont fall down!别跌
3、倒了。B. Oh, really?真的吗?C. So far, so good. 目前为止,一切顺利。D. Congratulations.祝贺你。听到对方说做成了某事,应该为对方感到高兴,要祝贺对方,故选D。【点睛】情景对话题主要考查英语的日常用语、习惯用语以及各种场合的交际性语言,并从实际出发,考查交际语言的运用能力。做题时仔细阅读上下文,找出上下文之间的联系。2.How lucky! The boy had a _ escape when he ran across the road in front of the bus.A. fineB. shortC. closeD. narrow
4、【答案】D【解析】【详解】考查形容词词义辨析。句意:多么幸运!当那个男孩在公共汽车前面跑过马路时,他能死里逃生。A. fine好的,精美的,晴朗的;B. short短的,不足的;C. close紧密的,亲密的;D. narrow狭窄的,有限的,勉强的。短语a narrow escape死里逃生,是一个固定表达。故选D。3.-What happened to her?-She was _ to hospital with a soaring temperature.A. adaptedB. adjustedC. admittedD. adopted【答案】C【解析】【详解】考查动词词义辨析。句意
5、:-她怎么了?-她因高烧而住院。A. adapted适应;B. adjusted调整;C. admitted 准 许进 入;D. adopted采纳。sb be admitted to sth“某人被准许进入某处”。故选C项。4.- Hi, its time we worked out a plan for the research project.-Sorry, Im not available right now. I _ for the upcoming final exam.A. am preparingB. preparedC. have preparedD. will be pre
6、paring【答案】A【解析】【详解】考查现在进行时。句意:-嗨,我们该为这个研究项目制定计划了。-对不起,我现在没空。我正在为即将到来的期末考试做准备。由“Sorry, Im not available right now.”可知,我现在没空,正在为即将到来的期末考试做准备。所以本句为现在进行时。故选A项。5.You couldnt have chosen any present better for me._.A. Oh, dont complain about a giftB. Ill give you a better one next timeC. Im glad you like
7、it so muchD. Oh, nothing much【答案】C【解析】【详解】考查交际用语。句意:你为我挑选的礼物真是再好不过了。A. Oh, dont complain about a gift哦,不要抱怨一个礼物;B. Ill give you a better one next time.下次我送你更好的;C. Im glad you like it so much很高兴你这么喜欢;D. Oh, nothing much没有什么要紧的。根据句意可知,not表示否定和比较级连用时表示最高级,notbetter意为“再好不过了”,故只有C项符合题意。故选C。6.Ive made som
8、e really good friends at the gym. Talking to people as you _ is a good way to get to know them.A. get downB. stand byC. hang outD. work out【答案】D【解析】【详解】考查动词短语辨析。句意:我在健身房交了一些很好的朋友。在锻炼时和别人交谈是了解他们的好方法。A. get down下来;B. stand by支持;C. hang out闲逛;D. work out锻炼。根据“at the gym”可知此处表示“锻炼”,故D项正确。7.Robert went t
9、o Shanghai in his 20s, _ several years later, he became a manager.A. whenB. whereC. whichD. who【答案】B【解析】【详解】考查非限定性定语从句。句意:罗伯特20多岁时去了上海,几年后,他在那里成了一名经理。此处为非限定性定语从句,关系词指代先行词Shanghai,并在从句中作地点状语,应该用关系副词where,故B项正确,【点睛】解答定语从句关键分两步:一是找准先行词,二是判断先行词在从句中所作成分,例如本题,分析句子结构可知,此处为非限定性定语从句,先行词是Shanghai而不是his 20s,从句
10、中不缺主宾表,缺少地点状语,所以用关系副词where引导这个非限定性定语从句。8.My skating teacher was really great and _ I knew it, I was able to skate!A. beforeB. sinceC. untilD. after【答案】A【解析】【详解】考查连词辨析。句意:我的滑冰老师真的很棒,在我知道这一点之前,我已经会滑冰了。A. before在之前;B. since自从;C. until直到;D. after在之后。根据“I knew it, I was able to skate!”可知此处表示“在之前”,故A项正确。9
11、.It wasnt until I _ took part in the activity that I understood the meaning of it.A. activelyB. personallyC. rarelyD. normally【答案】B【解析】【详解】考查副词辨析。句意:直到我亲身参加了这个活动,我才明白它的意义。A. actively积极地;B. personally亲自地;C. rarely很少地;D. normally正常地。根据“I understood the meaning of it”可知此处表示“亲自地”,故B项正确。【点睛】本题A项actively的
12、干扰性较大,有些同学受思维定式的影响会认为是“积极地参与到活动中去”,但根据“I understood the meaning of it”可知此处强调亲身参加活动提高了自己对这个活动的认识,此处表示“亲自地、亲身”,即:直到我亲身参加了这个活动,我才明白它的意义。10.1 have one regret about the time I spent in high school: I _ more advanced classes that are really helpful in college.A. couldnt have takenB. should have takenC. ne
13、ednt have takenD. must have taken【答案】B【解析】【详解】考查情态动词+have done结构。句意:我对我的高中时光有一个遗憾:我本应该上一些在大学里很有用的高级课程。A. couldnt have done不可能做过;B. should have done本应该做而没有做;C. neednt have done本不必做却做了;D. must have done一定做过。根据“1 have one regret”可知此处表示“本应该做而没有做,所以才有遗憾”,故B项正确。11.Youd better communicate with each other s
14、incerely, and I hope to see your conflict _ tomorrow.A. was to be solvedB. has been solvedC. will have been solvedD. had been solved【答案】C【解析】【详解】考查时态和语态。句意:你们彼此之间最好真诚地沟通,我希望明天你们的冲突能得到解决。由时间状语tomorrow可知,此处应用将来时,conflict和solve之间为被动关系。因此C项的将来完成时符合语境,表示在将来某一时间以前(明天结束之前)已经完成的动作。故选C项。12.The harmful effect
15、s that smog can have on peoples health are one of the top _ of those who live in some cities.A. concernsB. conflictsC. charactersD. charges【答案】A【解析】【详解】考查名词辨析。句意:雾霾对人们健康的危害是一些城市居民最关心的问题之一。A. concerns关心的事、担心;B. conflicts冲突;C. characters性格;D. charges费用。根据“The harmful effects that smog can have on peop
16、les health”可知此处表示“关心的事”,故A项正确。13.We have been informed of the strict rules _ for garbage sorting in the near future.A. adoptedB. to adoptC. to be adoptedD. having adopted【答案】C【解析】【详解】考查非谓语。句意:我们已经听闻了不久的将来要施行的严格的垃圾分类制度。注意题干中的in the near future表示将来的时间,因此这个制度还没有正式施行,不定式表将来时,且制度与采纳施行为逻辑上的被动关系,故用to be ad
17、opted。故选C项。14.One of the biggest culture differences I noticed in London was _ the people of London conducted themselves.A. thatB. howC. whatD. why【答案】A【解析】【详解】考查表语从句。句意:我在伦敦注意到的最大的文化差异之一就是伦敦人的行为举止。分析句子结构可知,此处为表语从句,从句成分完整,用that仅起连接作用,无实义,故A项正确。15.- How are things going, Mr. White?- Well, they have s
18、et out to deal with the present situation _ they think deserves their immediate attention.A. whatB. where C. WhenD. which【答案】D【解析】【详解】考查定语从句。句意:事情进展的怎么样,珍妮?他们已经开始着手处理目前的现状,他们认为这值得引起他们的注意,下文中先行词the present situation为下文定语从句的逻辑宾语,指物,故引导词用which,故选D。第二节:完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,掌握其大意,然后从16-35各题所给的
19、A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。It was a cold evening and my daughter and I were walking up Broadway. I didnt notice a guy sitting inside a cardboard box. But Nora did. She wasnt even four, but she _16_ at my coat and said, “That mans cold. Daddy, _17_ we take him home?”I dont remember my reply. But I do rememb
20、er a sudden _18_ feeling inside me. I had always been delighted at how much my daughter noticed in her _19_, whether it was _20_ in flight or children playing. But now she was noticing _21_ and beggary.A few days later, I saw an article in the newspaper about volunteers who picked up a food package
21、from a nearby school on a Sunday morning and _22_ it to an elderly person. It was quick and easy. I _23_ us up. Nora was _24_ about it. She could understand the importance of food, so she could easily see how _25_ our job was. When Sunday came, she was ready, but I had to _26_ myself to leave the ho
22、use to fetch the food package. On my way to the school, I fought an urge to _27_. The Sunday paper and coffee were waiting for me at home. Why do this? _28_, we phoned the elderly person wed been appointed. She _29_ us right over.The building was in a bad state. Facing us was a silver-haired woman i
23、n an old dress. She took the package and asked us to come in. Nora ran inside. I unwillingly followed. _30_ inside, I saw that the department belonged to someone poor. Our hostess showed us some photos. Nora played and when it came time to say goodbye, we three hugged, I walked home in tears.Profess
24、ionals call such a(n) _31_ “a volunteer opportunity”. They are opportunities, Ive come to see. Where else but as volunteers do you have the opportunity to do something _32_ thats good for others as well as for yourself? Nora and I regularly serve to needy people and _33_ clothes for the homeless. Ye
25、t, as Ive _34_ her grow over these past four years, I still wonder-which of us has _35_ more?16. A. pulledB. glancedC. wavedD. armed17. A. wouldB. canC. needD. must18. A. generalB. funnyC. heavyD. curious19. A. areaB. partC. eyesightD. world20. A. insectsB. animalsC. plantsD. birds21. A. coldnessB.
26、illnessC. sufferingD. ignorance22. A. deliveredB. returnedC. devotedD. posted23. A. heldB. hurriedC. signedD. lined24. A. casualB. sorryC. astonishedD. excited25. A. creativeB. valuableC. shockingD. simple26. A. warnB. stopC. allowD. push27. A. turn backB. get awayC. show upD. come out28. A. Therefo
27、reB. ObviouslyC. StillD. Also29. A. calledB. promisedC. invitedD. helped30. A. AlthoughB. OnceC. BecauseD. As31. A. stayB. visitC. adventureD. challenge32. A. fairB. famousC. difficultD. enjoyable33. A. collectB. makeC. orderD. wear34. A. letB. madeC. watchedD. noticed35. A. increasedB. benefitedC.
28、triedD. seized【答案】16. A 17. B 18. C 19. D 20. D 21. C 22. A 23. C 24. D 25. B 26. D 27. A 28. C 29. C 30. B 31. B 32. D 33. A 34. C 35. B【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者讲述了自己和女儿一起参加志愿活动的经历以及自己对志愿活动的认识。【16题详解】考查动词词义辨析。句意:她(诺拉)还不到四岁,但她拉着我的外套说:“那个人很冷,爸爸,我们能带他回家吗?”A. pulled拉;B. glanced瞥;C. waved挥手;D. armed武装。根据空后的“a
29、t my coat”可知,诺拉了拉我的外套,故A项正确。【17题详解】考查情态动词辨析。句意同上。A. would愿意;B. can能;C. need需要;D. must必须。根据空后的“we take him home?”可知,诺拉请求我带那个人回家,因此此处表示“能、可以”,故B项正确。【18题详解】考查形容词词义辨析。句意:但我确实记得我内心突然有一种沉重的感觉。A. general一般的;B. funny有趣的;C. heavy沉重的;D. curious好奇的。根据空后的“I had always been delighted at how much my daughter noti
30、ced in her _4_, whether it was _5_ in flight or children playing. But now she was noticing _6_ and beggary.”可知,孩子的世界通常关注飞翔的小鸟和玩耍的孩子之类的童趣,但现在女儿却开始关注痛苦和贫困,这让我的心里感到很沉重,故C项正确。【19题详解】考查名词词义辨析。句意:我一直很高兴,因为女儿在她的世界里发现了那么多(美好的)东西,无论是飞翔的小鸟还是玩耍的孩子。A. area区域;B. part部分;C. eyesight视力;D. world世界。根据空后的“whether it w
31、as _5_ in flight or children playing.”可知,小孩的世界通常关注飞翔的小鸟和玩耍的孩子之类的童趣,故D项正确。【20题详解】考查名词词义辨析。句意同上。A. insects昆虫;B. animals动物;C. plants植物;D. birds鸟儿。根据空后的“in flight”可知此处指“飞翔的小鸟”,故D项正确。【21题详解】考查名词词义辨析。句意:但现在她关注的是痛苦和贫困。A. coldness寒冷;B. illness疾病;C. suffering痛苦;D. ignorance无知。根据空后的“beggary”可知此处指“痛苦”,故C项正确。【2
32、2题详解】考查动词词义辨析。句意:几天后,我在报纸上看到一篇关于志愿者的文章,他们要去附近的一所学校取食物包并把它送到一位老人手中。A. delivered递送、交付;B. returned归还;C. devoted致力于;D. posted邮递。根据空前的“picked up a food package from a nearby school”可知,志愿者需要去附近的一所学校取食物包并把它送到一位老人手中,故A项正确。【23题详解】考查动词短语辨析。句意:我们报了名。A. held up阻挡;B. hurried up赶紧; C. signed up报名;D. lined up排队。根据
33、空前的“I saw an article in the newspaper about volunteers”可知,我看到一篇文章招募志愿者,因此我们报了名,故C项正确。【24题详解】考查形容词词义辨析。句意:诺拉对此感到很兴奋。A. casual随便的;B. sorry难过的;C. astonished 吃惊的;D. excited兴奋的。根据上文中的“But now she was noticing _6_ and beggary.”可知,诺拉开始关注痛苦和贫困,因此她对志愿活动感到很兴奋,故D项正确。【25题详解】考查形容词词义辨析。句意:她能理解食物的重要性,所以她能很容易地发现我们的
34、工作是多么有价值。A. creative创造性的;B. valuable有价值的;C. shocking令人震惊的;D. simple简单的。根据空前的“She could understand the importance of food,”可知,诺拉能理解食物的重要性,所以她能很容易地发现我们的工作是多么有价值,故B项正确。【26题详解】考查动词词义辨析。句意:星期天的时候,她已经准备好了,而我不得不强迫自己离开家去取食物包。A. warn警告;B. stop阻止;C. allow允许;D. push推动、强迫。诺拉已经为志愿活动做好了准备,空前的转折连词“but”表明此处与诺拉的积极性很
35、高形成对比,即:我不得不强迫自己离开家去取食物包,故D项正确。【27题详解】考查动词短语辨析。句意:在去学校的路上,我极力想回来。A. turn back回来;B. get away离开;C. show up出现;D. come out出来。根据空后的“The Sunday paper and coffee were waiting for me at home.”可知,我想要看当天的报纸、喝咖啡,因此我有一种强烈的想回家的念头,故A项正确。【28题详解】考查副词词义辨析。句意:为什么要做这个?尽管如此,我们还是给指定老人打了电话。A. Therefore因此;B. Obviously明显地;
36、C. Still仍然、尽管如此;D. Also也。根据空前的“Why do this?”及空后的“we phoned the elderly person wed been appointed.”可知,尽管如此,我还是给指定的老人打了电话,故C项正确。【29题详解】考查动词词义辨析。句意:她邀请我们过来。A. called呼叫; B. promised承诺;C. invited邀请;D. helped帮助。根据下文中的“She took the package and asked us to come in.”可知,她邀请我们去她家里,故C项正确。【30题详解】考查连词词义辨析。句意:一进屋,
37、我就发现这是一个穷人的家。A. Although尽管;B. Once一旦;C. Because因为;D. As由于。根据空后的“I saw that the department belonged to someone poor.”可知,一进屋,我就发现这是一个穷人的家,故B项正确。【31题详解】考查名词词义辨析。句意:专业人士把这样的造访称为“志愿者的机会”。A. stay逗留;B. visit拜访;C. adventure冒险;D. challenge挑战。根据上文内容可知,我们去了那位老妇人的家给她送食物包,此处指的就是这次造访,故B项正确。【32题详解】考查形容词词义辨析。句意:除了志
38、愿者,你还有更好的机会做一些令人愉快的事情么?它对他人和你自己都有好处。A. fair公平的;B. famous著名的;C. difficult困难的;D. enjoyable令人愉快的。根据空后的“thats good for others as well as for yourself”可知,这样的事情对他人和你自己都有好处,因此是令人愉快的事情,故D项正确。【33题详解】考查动词词义辨析。句意:我和诺拉经常帮助有需要的人,为无家可归的人收集衣服。A. collect收集;B. make制作;C. order订购;D. wear穿戴。根据空前的“Nora and I regularly s
39、erve to needy people”可知,我和诺拉经常帮助有需要的人,为无家可归的人收集衣服,故A项正确。【34题详解】考查动词词义辨析。句意:然而,当我看着她在过去四年里成长起来时,我仍然在想,我们俩谁受益更多?A. let让、使;B. made使;C. watched看着、注视;D. noticed注意到。根据上文讲述的我和女儿一起参加志愿活动及空后的“her grow over these past four years,”可知,通过志愿活动,我看着女儿不断成长,故C项正确。【35题详解】考查动词词义辨析。句意同上。A. increased增加;B. benefited获益;C.
40、tried努力;D. seized抓住。根据上文讲述的我和女儿一起参加志愿活动可知,志愿活动让我和女儿都有收获,因此此处指“谁受益更多呢?”,故B项正确。【点睛】本篇第11空难度较大,抓住诺拉对志愿活动的态度及转折连词but是关键,根据空前的“When Sunday came, she was ready”可知,星期日那天到来的时候,诺拉已经为志愿活动做好了准备,积极性很高,空前的转折连词“but”表明我与诺拉的态度形成鲜明的对比,即:我不得不强迫自己离开家去取食物包,故D项(push)正确。第二部分:阅读理解阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。A2019 Spr
41、ingEvaluation ScheduleFor Learn To SkateMT. KENT ICE CENTER* 900 MOON AVENUE* LEVARD CITY, RI 02916(103)561-4363 www.mtkent.orgWHO: Skaters of all ages and abilitiesAny Preschool & Kindergarten-aged child who has never taken lessons at the Mt. Kent Ice Center needs to make an appointment to be evalu
42、ated. Anyone first grade or above does not need an evaluation.The online registration feature does not apply to the registration for evaluation.EVALUATIONS: Evaluations help to determine both readiness and class placement. Upon completion of the evaluation, it is recommended that you register for cl
43、asses with a coach in the ice center office.A variety of days and times for the evaluations are also listed online and at the Ice Center.Evaluation registration may be done in person or by phone at 103-561-4363.EVALUATION DATES AND TIMEDAYEVALUATIONDATESTIMEEVALUATIONFEESaturdayMarch 9, 201912:00 p.
44、m.$5.00SundayMarch 10, 201912:00 p.m.$5.00MondayMarch 11, 201910:00 a.m. or 1:00 p.m.$5.00WednesdayMarch 13, 201910:00 a.m. or 1:00 p.m.$5.00ThursdayMarch 14, 201910:00 a.m. or 1:00 p.m.$5.00Additional days and times may be added to be determined by ManagementREFUND POLICY: Refund requests must be m
45、ade a minimum of 7 days before the scheduled appointment. See www.mtkent.org for details.EVALUATION REGISTRATION :In person Stop by the Mt. Kent Recreation Center, ground floor, Monday through Saturday 9:00-11:00 a.m., Sunday l:00-4:00 p.m.By phone Call the Ice Center at (103)561-4363 to schedule yo
46、ur skating evaluation appointment.QUESTIONS: Please call the Mt. Kent Ice Center staff at (103)561-4363KentALERT A FREE notification (通知) service (phone, text, e-mail). In the event of an emergency and to provide you with updates about cancellations and recreation department programs and events. Ple
47、ase visit www.mtkent.org, browse Services at the top of the page. Under Information Technology Office, click KentALERT. All recreation participants should sign up, and at minimum select the “Cancellation category.”36. What is the function of the evaluation?A. To help the applicants register for rela
48、ted classes at the Ice Center.B. To judge the applicants readiness and put them in right classes.C. To help these applicants find information related online.D. To make sure the applicants will get refunded later.37. If Maria wants to complete the evaluation registration for her son, shed better go t
49、o the Mt. Kent Recreation Center before the end of the evaluation dates.A. at 1:00 p.m. on MondayB. at 4:00 p.m. on FridayC. at 10:00 a.m. on TuesdayD. at 11 a.m. on Sunday38. Which of the following statements is TRUE?A. Refunds should be claimed within seven days after the registration.B. Any kinde
50、rgarten-aged child must make an appointment to be evaluated.C. You can go to www.mtkent.org to complete the registration for evaluation.D. You will be informed of any cancellations after signing up for KentALERT.39. The passage is primarily intended to .A. recommend an ice centerB. advertise a skati
51、ng programmeC. introduce an evaluation scheduleD. tell readers about a notification service40. From which is the passage probably taken?A. A newspaper.B. A travel guide.C. A health magazine.D. An activity schedule.【答案】36. B 37. C 38. D 39. C 40. A【解析】本文是一篇应用文,介绍了2019年春季滑冰培训班的评估日程安排。【36题详解】细节理解题。根据EV
52、ALUATIONS部分中的“Evaluations help to determine both readiness and class placement.”可知,评估有助于确定准备情况和班级安排,也就说它的作用是判断申请人的准备情况并将他们安排到正确的班级,故B项正确。【37题详解】细节理解题。根据EVALUATION REGISTRATION部分中的“In person Stop by the Mt. Kent Recreation Center, ground floor, Monday through Saturday 9:00-11:00 a.m., Sunday l:00-4:0
53、0 p.m.”可知,当面评估登记的时间为:周一至周六上午9:00至11:00,周日下午1:00至4:00,地点是肯特山娱乐中心的一楼,因此如果玛丽亚想为她儿子完成评估登记,她最好在评估日期结束前的星期二上午十点去肯特山娱乐中心,故C项正确。【38题详解】细节理解题。根据中的最后一段中的“KentALERT A FREE notification (通知) service (phone, text, e-mail). In the event of an emergency and to provide you with updates about cancellations and recre
54、ation department programs and events.”可知,KentALERT通过电话、短信或电邮的方式提供免费的通知服务,在紧急情况下,向您提供有关取消预订和文娱部的计划和活动的最新情况,因此在注册KentALERT网站后,您将被告知任何取消预订的情况,故D项正确。【39题详解】推理判断题。通读全文,特别是根据开头的“Evaluation Schedule”可知,本文的目的是介绍2019年春季滑冰培训班的评估日程安排,故C项正确。【40题详解】推理判断题。通读全文可知,本文主要介绍的是2019年春季滑冰培训班的评估日程安排,因此文章最有可能出自报纸上的广告板块,故A项正
55、确。BI was 11 years old when asked my mom for piano lessons in 2010. We were in the fallout of the recession(经济衰退). She said a polite no.That didnt stop me. I Googled the measurements for a keyboard, drew the keys on a piece of paper and stuck it on my desk. I would click notes on an online keyboard a
56、nd “play” them back on my paper one - keeping the sound they made on the computer in my head. I spent six months playing without touching a real piano. Once my mom saw that I was serious, she borrowed money and bought me 10 lessons.I still remember the first one. I was struck by how real the sound o
57、f the piano was. I sat my grade one after eight lessons. Once I started secondary school, we couldnt afford lessons again. I passed grade three, then grade five, practicing only on my piece of paper.One evening, When I was about 13, my mom said she had a surprise for me; it was an electronic keyboar
58、d, bought with more borrowed money. It was the first time Id played for her. She was in shock.My school didnt offer music A-level. I found the Purcell School for young musicians. The tryouts(选拔) were difficult. Some of the questions involved an estimation (评价) of the composer(作曲家) or when it was wri
59、tten. I felt overwhelmed. To my amazement I was offered a place.At Purcell, I spent two years working as hard as I could. I performed to raise money and saved enough to buy my first piano.When I left Purcell, I was awarded the senior piano prize and senior academic music prize. I am now at the Guild
60、hall School in London. I feel proud: its been 10 years since I drew my paper piano, and Im at one of the worlds leading music schools.The irony is that I continue to do a lot of my practice away from the piano: What we call mental practice. The paper piano helped spark my curiosity about how music w
61、orks, the building blocks that form the pieces.41. Why did the authors mom buy him lessons at last?A. She suddenly made a fortune.B. She realized he meant what he said,C. She had no doubt of his talent for piano.D. She was shocked by his first performance.42. Which of the following can best describe
62、 the author?A. Honest.B. Humorous.C. Determined.D. Rebellious.43. The word “irony” in the last paragraph shows that the author was .A. surprisedB. proudC. satisfiedD. curious44. Whats the authors main purpose of writing this article?A. To introduce the method of mental practice.B. To encourage peopl
63、e to stick to their dreams.C. To describe how costly it is to learn an instrument.D. To share how he convinced his mom to buy a piano.【答案】41. B 42. C 43. A 44. B【解析】本文是一篇记叙文,讲述了作者小时候想学习钢琴,家里却负担不起学习钢琴的费用,但这并没有阻止他坚持自己的音乐梦想他按照键盘的尺寸在纸上画出键,然后贴在桌子上练习,经过多年的练习与坚持,作者现在在世界上最顶尖的音乐学校之一工作。【41题详解】细节理解题。根据第二段中的“On
64、ce my mom saw that I was serious, she borrowed money and bought me 10 lessons.”可知,妈妈一看到作者是认真的,就借钱给他付了十节钢琴课的费用,故B项正确。【42题详解】推理判断题。根据第二段中的“That didnt stop me. I Googled the measurements for a keyboard, drew the keys on a piece of paper and stuck it on my desk. I would click notes on an online keyboard
65、 and “play” them back on my paper one - keeping the sound they made on the computer in my head. I spent six months playing without touching a real piano.”可知,这(妈妈的拒绝)并没有阻止作者学习钢琴,他按照键盘的尺寸在纸上画出键,然后贴在桌子上练习,这样练习了六个月的“假钢琴”,这表明作者很有决心,故C项正确。【43题详解】推理判断题。根据画线词后的“I continue to do a lot of my practice away fro
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
