广东省佛山市南海区2021届高三摸底测试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省佛山市南海区2021届高三摸底测试英语试题 WORD版含解析 广东省 佛山市 南海 2021 届高三 摸底 测试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、佛山市南海区2021届高三摸底测试英 语本试卷分选择题和非选择题两部分,共8页。满分135分。考试用时120分钟。注意事项:1答题前,考生务必将自己的姓名、考号等信息填涂在答题卡上。2回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。第二部分 阅读(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AWhen I tell people I attended an all-girls schoo
2、l since age 4, Im met with expressions of either confusion, shock, curiosity or some combination of the three. I get the same responses: Why? Was it horrible? But how did you meet boys?Contrary to what many people immediately assume, judging from their looks of sympathy, I really enjoyed going to an
3、 all-girls school. Going to a single-sex school shaped me in many valuable ways and allowed me to build amazing friendships.When it comes to single-sex education, I reject the idea that being in a single-sex environment makes one unable to interact with members of the opposite sex later in life. Con
4、trary to this popular belief, everyone I knew at my school and other single-sex schools not only knew how to interact smoothly with members of the opposite sex, but they were also able to form actual friendships with those people outside of school time. Although the majority of my close friends were
5、 girls, I didnt get away from the outside world. Being in a single-sex environment also encouraged me to make more friends outside of school. These experiences gave me invaluable skills, many of which I have used in my first few weeks here at Stanford in making friends and building relationships.Ano
6、ther common belief about all-girls schools in particular is the presence of unfriendly behavior between students. There are unavoidably conflicts in all schools at some points, but I never noticed a connection between single-sex schools and much disagreement. I would say that conflicts dont depend o
7、n whether youre at a single-sex or not, but rather on the personalities of the people you surround yourself with.I will be forever grateful for the experiences I had and the relationships I formed in my all-girls school environment, but Im equally so happy to be where I am now, experiencing new thin
8、gs everyday and growing more and more in the process.1. What does the author intend to do in paragraph l?A. Lead in to the topic.B. Ask readers some questions.C. Summarize peoples responses.D. Provide background information2. What does the underlined phrase “this popular belief” in paragraph 3 refer
9、 to?A. Students in single-sex schools cant make new friends.B. Students in single-sex schools cant get along well with others.C. Students in single-sex schools cant have the right concept of sex.D. Students in single-sex schools cant communicate with the opposite sex.3. According to the author, what
10、 causes conflicts in schools?A. Single-sex environment.B. Disagreement.C. Peoples character.D. Mixed-sex environment.4. What does the author think of all-girls schools?A. They have beautiful environment.B. They have more friendly students.C. They are better than ordinary schools.D. They offer studen
11、ts valuable experiences.【答案】1. A 2. D 3. C 4. D【解析】这是一篇说明文。作者通过讲述自己在女校的经历和收获来回答并证明了单一性别的环境并不会给人们带来那些常见的困惑,反而会让在单一性别环境里成长的人有更多更好的经历,为他们今后的生活学习提供有效的帮助。【1题详解】推理判断题。根据第一段“When I tell people I attended an all-girls school since age 4, Im met with expressions of either confusion, shock, curiosity or some
12、combination of the three. I get the same responses: Why? Was it horrible? But how did you meet boys?(当我告诉别人我从4岁起就进入了一所女子学校时,他们的表情要么是困惑,要么是震惊,要么是好奇,要么三者兼而有之。我得到同样的回答:为什么?这是可怕的吗?但是你是怎么认识男孩的?)”可知作者从小就读女校,经常会被提问一样的问题,针对这些问题,作者在全文讲述了在女校的经历和感受对这些疑问进行回复和解释,可知第一段的内容是引入文章的主题,故选A。【2题详解】短语猜测题。根据文章第三段第一句“When i
13、t comes to single-sex education, I reject the idea that being in a single-sex environment makes one unable to interact with members of the opposite sex later in life. (说到单性别教育,我不认为在一个单性别的环境中会使一个人在以后的生活中无法与异性交往。)”结合代词“this(这种)”可知 “this popular belief”指的是在单性别学校的学生无法与异性交往这种想法,故选D。【3题详解】细节理解题。根据文章第四段最后一
14、句“I would say that conflicts dont depend on whether youre at a single-sex or not, but rather on the personalities of the people you surround yourself with.(我想说的是,冲突并不取决于你是否是处于单一性别(环境中)的人,而是取决于你周围的人的个性。)”可知作者认为冲突的主要原因是周围人的性格,故选C。【4题详解】推理判断题。根据文章第二段最后一句“Going to a single-sex school shaped me in many v
15、aluable ways and allowed me to build amazing friendships.(去一所单性别学校在很多方面塑造了我,并让我建立了很棒的友谊。)”;第三段最后一句“These experiences gave me invaluable skills, many of which I have used in my first few weeks here at Stanford in making friends and building relationships.(这些经历给了我宝贵的技能,其中很多我在来到斯坦福的最初几周在结交朋友和建立人际关系时就用到
16、了。)”以及最后一段“I will be forever grateful for the experiences I had and the relationships I formed in my all-girls school environment, but Im equally so happy to be where I am now, experiencing new things everyday and growing more and more in the process.(我将永远感激我在女校的经历和人际关系,但我也同样为现在的我感到高兴,每天体验新事物,并在这个过程
17、中越来越成长。)”可知作者在女校的经历和收获都是非常有价值的,因此可推断作者认为女校会给学生提供有价值的经历。故选D。BCalifornia researchers have found that oxygen levels and water temperatures play a key role in the health of deep-sea fish populations.Scientists studied fish on the floor of the Gulf(海湾) of California. This is an example of some of the vid
18、eo that we are analyzing for this research, said Natalya Gallo, a post-doctoral researcher at the Scripps Institution of Oceanography. She pointed to a video taken along the seafloor on the Gulf of California near the Mexican coast. The film came from a remotely controlled submarine.Researchers use
19、the underwater tool to calculate the influence of a warming ocean on fish. “The really big question that were trying to answer is how sensitive deep-sea communities(群落),and in general ocean communities are going to be to these changes,” Gallo said.Gallo and the other researchers on the team studied
20、the northern gulf, which is closer to normal ocean conditions and the southern gulf, which has one of the planets most extreme low oxygen ocean zones.The findings will help scientists understand changes in other places. As the ocean gets hotter, the warmer water is not capable of holding the same am
21、ount of oxygen. We know that oxygen is declining in the ocean globally, said Lisa Levin, a Scripps Institution of Oceanography, biological oceanographer. And that the really low oxygen zones, oxygen minimum zones are expanding as the ocean warms.Scientists already expect certain outcomes from climat
22、e-related changes. The body size of animals will get lower as the ocean warms and the oxygen declines and overall, the oceans will become less productive, Levin said. The research findings are published in the current edition of the Journal Marine Ecology Progress Series.5. What is the purpose of Ga
23、llos research?A. To measure the temperature of sea water.B. To show the body condition of deep-sea fish.C. To calculate the amount of oxygen in the sea.D. To evaluate the effect of ocean warming on fish.6. Why do researchers study the southern gulf?A. It has normal ocean conditions.B. It has special
24、 ocean zones.C. It has a relatively mild climate.D. It has various kinds of fish.7. What is the last paragraph mainly about?A. The methods of protecting the sea.B. The influence of the warmer oceans.C. The steps of investigating the ocean.D. The causes of the warming of sea water.【答案】5. D 6. B 7. B【
25、解析】这是一篇说明文。文章一项研究表明,氧气水平和水温对深海鱼类种群的健康起着关键作用。随着海洋变暖和氧气的减少,动物的体型会变小,海洋生产力会降低。5题详解】细节理解题。由第三段“Researchers use the underwater tool to calculate the influence of a warming ocean on fish. “The really big question that were trying to answer is how sensitive deep-sea communities(群落),and in general ocean com
26、munities are going to be to these changes,” Gallo said.”(研究人员使用水下工具来计算海洋变暖对鱼类的影响。加洛说:“我们试图回答的一个大问题是深海生物群落和海洋群落对这些变化海洋变暖的敏感程度。)可知,加洛的研究目的是为了知道/评估海洋变暖对鱼类的影响。故选D项。【6题详解】细节理解题。由第四段中的“Gallo and the other researchers on the team studied the northern gulf, which is closer to normal ocean conditions and the
27、 southern gulf, which has one of the planets most extreme low oxygen ocean zones.”(加洛和研究小组的其他研究人员研究了接近正常海洋条件的北部海湾和拥有地球上最极端低氧海洋区之一的南部海湾。)可知,研究人员要研究南部海湾是因为它有特殊的海洋区域,即最极端低氧海洋区。故选B项。【7题详解】主旨大意题。由最后一段“Scientists already expect certain outcomes from climate-related changes. The body size of animals will g
28、et lower as the ocean warms and the oxygen declines and overall, the oceans will become less productive, Levin said. The research findings are published in the current edition of the Journal Marine Ecology Progress Series.”(科学家们已经预期气候变化会带来某些结果。”莱文说:“随着海洋变暖和氧气的减少,动物的体型会变小,总的来说,海洋的生产力会降低。”。这项研究结果发表在最新
29、一期海洋生态学进展系列杂志上。)可知,海洋变暖,动物体型会变小,海洋生产力会降低,这是讲海洋变暖带来的影响,所以本段主要讲海洋变暖的影响。故选B项。CIf youre like many people, you may have decided that you want to spend less time staring at your phone. Its a good idea: an increasing body of evidence suggests that the time we spend on our smartphones is affecting our sleep
30、, self-respect, relationships, memory, attention, creativity, productivity and problem solving and decision-making skills.Until now, most discussions of phones biochemical effects have focused on dopamine (多巴胺),a brain chemical that helps us form habits. Smart-phones and apps are designed to cause d
31、opamines release, with the goal of making our phones difficult to put down.But our phones effects on cortisol(皮质醇)are potentially even more alarming. Cortisol is our primary fight-or-flight hormone. Its release(释放) causes our bodies changes, such as a jump in blood pressure, heart rate and blood sug
32、ar, that help us react to and survive acute physical threats. But by raising levels of cortisol, our phones may be threatening our health and shortening our lives. The average American spends four hours a day staring at their smart-phone and keeps it within arms reach nearly all the time, according
33、to a tracking app called Moment. The result, as Google has noted in a report, is that mobile phones loaded with social media, email and news apps create a constant sense of commitment bringing unintended personal stress.Your cortisol levels are increased when your phone is in sight or nearby, or whe
34、n you hear it or even think you hear it, says David Greenfield, professor at the University of Connecticut School. Its a stress response, and it feels unpleasant, and the bodys natural response is to want to check the phone to make the stress go away.But while doing so might comfort you for a second
35、, it probably will make things worse in the long run. Any time you check your phone, youre likely to find something else stressful waiting for you, leading to another increase in cortisol and another desire to check your phone to your anxiety go away. This cycle, when continuously strengthened, lead
36、s to increased cortisol levels, which have been tied to an increased risk of serious health problems, including depression, obesity, high blood pressure, heart attack and so on.8. What phone-related effect is dopamine responsible for?A. Memory loss.B. Increased mental stress.C. A behavioral addictio
37、n.D. Poor sleep quality.9. What can we infer about cortisol according to the text?A. Its decrease will improve heart rate.B. Its release will lower blood pressure.C. Its release has no benefits for humans.D. Its increase is related to personal stress.10. What may be further talked about after the la
38、st paragraph?A. Ways to make phones less stressful.B. Benefits of reducing dopamine levels.C. Reasons why cortisol levels are increased.D. Bad results of checking phones frequently.11. In which section of a newspaper may this text appear?A. Entertainment.B. Health.C. Technology.D. Education.【答案】8. C
39、 9. D 10. A 11. B【解析】这是一篇说明文。文章讲述了,智能手机和应用程序会让多巴胺释放,影响皮质醇,威胁我们的健康。【8题详解】细节理解题。由第二段中的“Smart-phones and apps are designed to cause dopamines release, with the goal of making our phones difficult to put down.”(智能手机和应用程序的设计目的是让多巴胺释放,目的是让我们的手机难以放下。),可知多巴胺释放让人难以放下手机,说明多巴胺释放会让人对手机成成瘾行为成瘾。故选C项。【9题详解】细节理解题。由
40、倒数第二段“Your cortisol levels are increased when your phone is in sight or nearby, or when you hear it or even think you hear it, says David Greenfield, professor at the University of Connecticut School. Its a stress response, and it feels unpleasant, and the bodys natural response is to want to check
41、the phone to make the stress go away.”(康涅狄格大学的教授大卫格林菲尔德说:“当你的手机在你的视线中或附近,或者当你听到甚至以为你听到时,你的皮质醇水平就会增加。”这是一种压力反应,感觉很不舒服,身体的自然反应就是想检查一下手机,让压力消失。”),可知有压力反应,皮质醇水平就会增加,所以皮质醇的增加与个人压力有关。故选D项。【10题详解】推理判断题。由最后一段“But while doing so might comfort you for a second, it probably will make things worse in the long r
42、un. Any time you check your phone, youre likely to find something else stressful waiting for you, leading to another increase in cortisol and another desire to check your phone to your anxiety go away. This cycle, when continuously strengthened, leads to increased cortisol levels, which have been ti
43、ed to an increased risk of serious health problems, including depression, obesity, high blood pressure, heart attack and so on.”(但这样做可能会让你感到安慰,但从长远来看,这可能会让事情变得更糟。任何时候你想查看手机,你会发现有压力的事等着你,导致皮质醇的另一个增加和另一个检查手机来让你的焦虑消失的欲望。这个周期,当不断加强时,会导致皮质醇水平升高,而皮质醇水平与严重健康问题的风险增加有关,包括抑郁、肥胖、高血压、心脏病发作等等。),可知看手机会让人觉得有压力,导致皮
44、质醇再次升高和再次看手机的欲望,这会增加严重的健康问题风险,因此为了让人们保护健康,作者在下一段可能讲减少手机压力的方法。故选A项。【11题详解】推理判断题。由第二段中的“Smart-phones and apps are designed to cause dopamines release, with the goal of making our phones difficult to put down.”(智能手机和应用程序的设计目的是让多巴胺释放,目的是让我们的手机难以放下。),第三段中的“But by raising levels of cortisol, our phones ma
45、y be threatening our health and shortening our lives.”(但是通过提高皮质醇水平,我们的手机可能会威胁我们的健康,缩短我们的寿命。),最后一段中的“This cycle, when continuously strengthened, leads to increased cortisol levels, which have been tied to an increased risk of serious health problems, including depression, obesity, high blood pressure
46、, heart attack and so on.”(这个周期,当不断加强时,会导致皮质醇水平升高,而皮质醇水平与严重健康问题的风险增加有关,包括抑郁、肥胖、高血压、心脏病发作等等。),可知本文主要讲智能手机和应用程序会让多巴胺释放,影响皮质醇,威胁我们的健康,本文可能在报纸的“健康”版面出现。故选B项。DImagine this: you walk into work and the camera above the doors scans your face, opening them automatically without you lifting a finger. Oh, but
47、you need to run to the chemists at lunch. You walk up to a camera, and your prescription(药方)is deposited in front of you. After work, you look at your face in the mirror, and it reminds you to wear sun-cream the next day. Sounds pretty good, right?Now imagine this: when you are walking down the stre
48、et, a pair of policemen pull their guns and tell you to drop to the ground. After several days in jail, they let you know you were misidentified as a violent criminal on the loose. Regardless of your innocence, youre in the system. Now wherever you go, cameras that capture you will alert police to w
49、atch out for you. Even worse, as you enter stores, the facial recognition system lets the staff know a recently arrested individual has entered the building. Doesnt sound so good?As fantastical as either of those pictures might seem, its quite possible that this will be the future were headed toward
50、s. The benefits of the technology are already being implemented by airlines, as seen by JetBlue Airways. Rather than scanning a boarding pass or handing over a passport, you simply stare into a camera and youre identified. This does save time and make processes the best possible, but it raises the q
51、uestion: do you have the right to your own face? Who is responsible for the protection of this information? Can I even remove my face from this database and just go the old-fashioned way?We humans have the never-ending need to make things smoother, better and faster. This desire has helped drive the
52、 remarkable progress we have achieved as a society. However, its time to take a step back and ask some necessary questions. We need to discuss whether we actually need the extensive use of facial recognition technology and how to ensure law enforcement (执行) doesnt abuse this technology. If we act no
53、w, I believe we can succeed in preventing technology companies from infiltrating(潜入)every aspect of our lives. If we dont, though, I fear the worst.12. What does the underlined word fantastical probably mean?A. Unreal.B. Optimistic.C. Reasonable.D. Unbearable.13. What is the downside of facial recog
54、nition technology?A. Inequality of rights.B. Disorder of society.C. Violation of privacy.D. Denial of responsibility.14. What may be to blame for the negative effect of facial recognition technology?A. Improper enforcement of laws.B. Peoples lack of awareness.C. Ignorance of the technology.D. Compan
55、ies pursuit of profit.15. What is the best title for the text?A. How do we live safely with facial recognition technology?B. Are we prepared for the use of facial recognition technology?C. What will the future be like without facial recognition technology?D. Can we prevent the development of facial
56、recognition technology?【答案】12. A 13. C 14. A 15. B【解析】这是一篇议论文。文章讨论了我们是否真的需要广泛使用面部识别技术这一问题。【12题详解】词义猜测题。由第三段中的“its quite possible that this will be the future were headed towards”(很有可能这就是我们要走向的未来),可知这两张照片中的场景是未来可能的场景,现在是不存在的,所以它们看起来不真实,fantastical在此处意为“Unreal(不真实的)”。故选A项。【13题详解】推理判断题。由第三段中的“This does
57、 save time and make processes the best possible, but it raises the question: do you have the right to your own face? Who is responsible for the protection of this information? Can I even remove my face from this database and just go the old-fashioned way?”(这确实节省了时间,并使过程尽可能地最佳化,但它提出了一个问题:你有权面对自己的脸吗?谁
58、负责保护这些信息?我甚至可以从这个数据库中删除这张脸,然后按老方法来吗?),可知面部识别技术让人质疑人们自己是否有权看自己的脸、谁负责保护这些人脸信息,自己能否删除数据库中的人脸,得出面部识别技术可能会侵犯隐私,让人们对自己的脸没有自主权。故选C项。【14题详解】细节理解题。由最后一段中的“We need to discuss whether we actually need the extensive use of facial recognition technology and how to ensure law enforcement (执行) doesnt abuse this te
59、chnology.”(我们需要讨论我们是否真的需要广泛使用面部识别技术,以及如何确保执法部门不会滥用这项技术。),可知面部识别技术侵犯隐私的缺点是因为执法部门可能会滥用这项技术。故选A项。【15题详解】主旨大意题。第一二段讲“面部识别技术运用在未来生活中可能的场景”,第三段讲“面部识别技术侵犯隐私的缺点”,第四段讲“是否真的需要广泛使用面部识别技术”,可知本文主要讲我们是否真的需要广泛使用面部识别技术,B项“我们准备好使用面部识别技术了吗?”为短文的最佳标题。故选B项。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。O
60、ne of our most firmly established ideas of masculinity(男子气概)is that men dont cry. Although he might weep bitter tears at a funeral, a real man is expected to quickly regain control. Sobbing openly is for girls. But historical and literary evidence suggests that, in the past, not only did men cry in
61、public, but no one saw it as weak or shameful._16_In written records of the Middle Ages, we find one ambassador repeatedly bursting into tears when addressing Philip the Good, and the entire audience at a peace conference throwing themselves on the ground, sobbing and weeping as they listen to the s
62、peeches. Still more remarkably, theres no mention of the men in these stories trying to hold back or hide their tears. No one pretends to have something in his eye._17_ They cry in a crowded hall with their heads held high._18_The most obvious possibility is that this shift is the result of changes
63、that took place as we moved from a feudal(封建的),agricultural society to one that was urban and industrial. In the Middle Ages, a typical village had only 50 300 inhabitants, most of them related by blood or marriage. If men cried, they did so with people who would empathize. But from the 18th through
64、 the20th centuries, the population became increasingly urbanised. _19_ Furthermore, changes in the economy required men to work together in factories and offices where emotional expression and even private conversation were discouraged as time-wasting.Yet human beings werent designed to swallow thei
65、r emotions and theres reason to believe that holding back tears can be harmful to your well-being. Research from the 1980s has suggested a relationship between a persons rate of stress-related illnesses and inadequate crying. _20_ A study has found that in countries where people cry the most, they a
66、lso report the highest levels of satisfaction.So it might be time to return to the free-flowing tears of the past. When misfortune strikes, let us all men and women join together and cry until our sleeves are soaked.A. So where did all the male tears go?B. No one makes an excuse to leave the room.C.
67、 Soon, people were living in the midst of thousands- of strangersD. Weeping is also, contrary to all expectations, correlated with happiness.E. The question remains whether inadequate crying is harmful or beneficial.F. In fact, male weeping was regarded as normal for most of recorded history.G. Desp
68、ite the considerable evidence, men cant express feelings freely by any means.【答案】16. F 17. B 18. A 19. C 20. D【解析】【分析】本文是一篇说明文。分析了为什么古代男人哭而现在男人不哭的原因,告诉我们不要压抑自己,抑制眼泪对健康有害 【16题详解】上文“But historical and literary evidence suggests that, in the past, not only did men cry in public, but no one saw it as we
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
