广东省佛山市南海区普通高等学校2021-2022学年高一学业水平第一阶段性考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省佛山市南海区普通高等学校2021-2022学年高一学业水平第一阶段性考试英语试题 WORD版含解析 广东省 佛
- 资源描述:
-
1、2024届佛山市南海区普通高等学校学业水平第一阶段性考试高一英语试题本试卷共8页,47小题(不含听力),满分120分。考试用时120分钟。注意事项:1.答卷前,考生务必用黑色字迹的钢笔或签字笔将自己的姓名、考生号、考场号和座位号填写在答题卡上。用2B铅笔将试卷类型(A)填涂在答题卡相应位置上。将条形码横贴在答题卡右上角“条形码粘贴处”。2.作答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目选项的答案信息点涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案,答案不能答在试卷上。3.非选择题必须用黑色字迹钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应位置上;如需改动,先划掉原来的答
2、案,然后再写上新的答案;不准使用铅笔和涂改液。不按以上要求作答的答案无效。4.作答选考题时,请先用2B铅笔填涂选做题的题号对应的信息点,再作答。漏涂、错涂、多涂的,答案无效。考生必须保持答题卡的整洁。考试结束后,将试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力理解(共两节,满分30分)第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读短文,从每题所给的A、B、C、D选项中,选出最佳选项。ASharon, Age 22The most important thing to keep in mind when going into high school is
3、to be yourself. Besides, I dont know what your middle school was like, but high school teacher will not care about things such as how much homework you already have in one night. Its best to just learn to deal with things and manage your time wisely so you can achieve everything you need to.Frank, A
4、ged 21I think almost every kid feels both nervous and excited before their first day. You will probably love it. I did. You should join in some sports or activities that will make your high school experience more enjoyable. Good luck!Eddie, Aged 20When I started high school, I was really nervous too
5、, especially since I had been homeschooled all through middle school and didnt really know anyone. I suppose the best advice would be to just relax. The first couple of days can be a little bit hard, but things will become easier before you know it.David, Aged 19Im not going to lie. The first day is
6、 kind frightening. But youll get used to it. Dont be afraid of anyone; upperclassmen will pick on you more if you let them know youre afraid. Just take it easy. Making some friends and staying with them will greatly help you get used to high school quickly. After the first week its really not bad at
7、 all. Dont worry.1. What can we infer from Sharon about high school?A. Teachers are quite strict.B. Students often stay up at night.C. Teachers provide little care for students.D. Students should make good use of their time.2. How did Eddie feel on his first day of high school?A. Excited.B. Bored.C.
8、 Relaxed.D. Worried.3. Who mentions the importance of friends?A. Frank.B. David.C. Sharon.D. Eddie.【答案】1. D 2. D 3. B【解析】【分析】这是一篇应用文。文章讲述了一些学生刚刚步入高中可能会遇到的问题。【1题详解】细节理解题。根据文章第一部分的Its best to just learn to deal with things and manage your time wisely so you can achieve everything you need to.(最好是学会处理事
9、情、明智地管理你的时间,这样你就可以实现你需要的一切)可知,学生应该学会很好地利用他们的时间。D. Students should make good use of their time. (学生应该很好地利用他们的时间)符合以上说法,故选D项。【2题详解】细节理解题。根据文章第三部分的When I started high school, I was really nervous too, especially since I had been homeschooled all through middle school and didnt really know anyone. (当我开始
10、上高中时,我也很紧张,尤其是因为我整个中学都是在家自学的,而且我一个人都不认识)可知,Eddie刚上高中时很紧张。D. Worried. (担忧的)符合以上说法,故选D项。【3题详解】细节理解题。根据文章最后一部分的Making some friends and staying with them will greatly help you get used to high school quickly. (交一些朋友,和他们待在一起,会帮助你很快适应高中生活)可知,David强调了朋友在高中的重要性。故选B项。BAfter the examination, the doctor told m
11、y parents my sight would get worse and that I would lose my sight finally. On the way home from hospital, no one said a word. One day, would I only imagine the scenery beyond the glass rather than see it?That September, I entered middle school. Most nights I had homework that included an armful of b
12、ooks to read. To keep up with other children, I took great trouble to finish the task. With my nose a couple of inches from the page, I was tired easily. Whats worse, after I had read several pages on my own, the words slipped off the page into inky pools.However, then I did not have audio books and
13、 electric devices like kids do now. Instead, Mum volunteered to read out loud. Mum worked part-time, cleaned the house, cooked and spent time with Grandma. In spite of being so busy, she showed up in my room like clockwork. She put on her reading glasses. Mum always thought those glasses made her lo
14、ok old. To me, she looked like a teacher.In my room, Mums voice raced with the ticking of the clock. Being forced to focus on listening, I found a way to keep my marks up and compete with the other kids. When the teacher asked a question, I raised my hand with confidence. Teachers praised me for hav
15、ing a good memory. Reading removed my fear for my failing sight, reading also made me curious about other peoples challenges and how they managed. Though I could not use my eyes to fix on each passage, my mind lit up with every new book.True to what the doctor said, the worst came, but thanks to Mum
16、, my sense of hearing now allows me to “see”. This was the most precious gift from a mother to her child.4. Why did the author and his parents keep silent on their way back home from hospital?A. Because they all wanted to have a good rest.B. Because what the doctor said made them worried.C. Because
17、the author didnt do well in the exam.D. Because they focused on the scenery along the road.5. How did the author manage to get high marks?A. By listening carefully.B. By being confident.C. By getting help from his classmates.D. By reading as many books as possible.6. What can we learn from the passa
18、ge?A. The authors sight recovered finally.B. Reading made the author more sensitive.C. Reading made the author not worry about his sight.D. The authors mother didnt work to look after him.7. Which of the following could be the best title for the passage?A. My Eyesight TroubleB. An Unforgettable Expe
19、rienceC. About Mothers LoveD. With Ears Wide Open【答案】4. B 5. A 6. C 7. D【解析】【分析】本文讲述了我的视力出了问题以后,妈妈通过她的朗读帮助我学习【4题详解】推理判断题。根据文章第一段After the examination,the doctor told my parents my sight would get worse and that I would lose my sight finally可知我的视力越来越差,最终会失明,所以医生的话让我们很担忧,故B正确。【5题详解】细节理解题。根据文章Being for
20、ced to focus on listening,I found a way to keep my marks up and compete with the other kids可知妈妈给我读而我不得不集中精力去听,这样我能够获得高分与其他孩子们竞争。故选A。【6题详解】细节理解题。根据文章第三段中的Reading removed my fear for my failing sight, reading also made me curious about other peoples challenges and how they managed可知阅读让我不再害怕自己的视力问题。故选C
21、。【7题详解】主旨大意题。本文讲述的是作者的视力有了问题,但是母亲通过她的朗读让我消除了这方面的担忧,感谢母亲使他能够用听力代替视力进行学习,这是母亲送给他的珍贵的礼物。故选D。CTonya, Elsa and Mark are students at LaGuardia High School in New York City. Its a school with regular academic (学术的) classes, but it also gives special attention to the performing arts. Tonya likes dancing, El
22、sa wants to be an artist and Mark is a singer.The students are all 15, and theyre in 10th grade. They study subjects like English, math, social studies, science and PE. They also choose a foreign language: French, Italian, Spanish or Japanese. Students have many academic classes, but during the scho
23、ol day they also take classes in the arts, like theater, art, dance and music. Mark says, “I get the basic classes, but I also take a voice class and a music history class.”There is even more for LaGuardia students after school. There are more than 40 clubs for students. For example, theres a movie
24、club, a music club and an environment club. “We have so many choices here,” says Tonya. “My favorite club is the camera club. I like taking photos. Its also a great way to meet people with common interests.”Students at LaGuardia can also do many sports. For example, they can play basketball, tennis,
25、 volleyball and soccer. Elsa is on the gymnastics team. She says, “I like being on a team. It makes me work hard and do my best.” Students practice after school. They compete against other high schools. Mark says, “At school, I study by myself. Im a singer, and I do that alone, too. Thats why I like
26、 playing on the basketball team. We work together and compete against other teams.”LaGuardia offers many great classes, clubs and sports for students. Students at LaGuardia get a good education and they also develop their own interests. Many LaGuardia students become dancers, singers and actors!8. W
27、hat do we know about LaGuardia High School?A. Students take art classes at night.B. Students have few subjects to choose from.C. It places great importance on arts.D. It aims to develop students language skills.9. Which club does Tonya like most?A. The camera club.B. The music club.C. The movie club
28、.D. The environment club.10. Why does Mark enjoy playing on the basketball team?A. It helps him make more friends.B. It makes him try his best.C. He hopes to build up his health.D. He likes teamwork.11. What is the best title for the text?A. Education in New York.B. Top Students at LaGuardia.C. Scho
29、ol Life at LaGuardia.D. LaGuardias After-school Activities.【答案】8. C 9. A 10. D 11. C【解析】【分析】本文为说明文。纽约市拉瓜迪亚高中为学生提供许多很棒的课程、俱乐部和运动。拉瓜迪亚的学生得到良好的教育,他们也发展自己的兴趣。【8题详解】细节理解题。根据第一段中的Its a school with regular academic (学术的) classes, but it also gives special attention to the performing arts.(这是一所有正规学术课程的学校,但它
30、也特别注重表演艺术。)可知,拉瓜迪亚高中非常重视艺术。故C选项正确。【9题详解】细节理解题。根据第三段中的“We have so many choices here,” says Tonya. “My favorite club is the camera club.”可知,Tonya最喜欢的是摄影俱乐部。故A选项正确。【10题详解】细节理解题。根据第四段中的Mark says, “At school, I study by myself. Im a singer, and I do that alone, too. Thats why I like playing on the basket
31、ball team. We work together and compete against other teams.”可知,Mark喜欢在篮球队里打球是因为他团队合作。故D选项正确。【11题详解】标题判断题。通读全文可知,本文主要介绍了纽约市拉瓜迪亚学生们的学校生活。故C选项正确。DWhen talking about colds (感冒), maybe some people say it is very common. During the cold winter days, many people will complain (抱怨) the cold winter makes th
32、em catch a cold, and what they feel upset are not only the headache, cough but also the runny nose. It is so embarrassing when they forget to take a handkerchief or tissue along with them.Want to stay away from colds? Put on a happy face.Compared to unhappy people, those who are cheerful and relaxed
33、 are less likely to suffer from colds, according to a new study. Its possible that being happy helps the body fight illnesses, say the researchers from New York University.It seems that positive (积极的) feelings may reduce (减少) the danger of illness, said the studys chief researcher Sheldon Cohen.In a
34、n earlier study, Cohen found that people who were cheerful and lively caught coughs and colds less often. People who showed feelings were also less likely to tell their doctors that they felt ill.In this study, Cohen has interviewed 193 adults every day for two weeks. During the interviews, the peop
35、le told researchers that they were given colds by doctors and had to stay alone in a room for six days.The results showed that everyone in the study was equally (相等地) likely to get ill. But for people who said they felt happy during the research period, their illness are less serious and lasted for
36、a shorter time.Cohen believes that when people experience positive feelings, their body may produce a chemical that helps fight illness and disease. So if you are worried about your health, look on the brighter side more often.12. The underline part in Paragraph 5 is probably means _ .A. were sadB.
37、were bad-temperedC. were thoughtfulD. were outgoing13. What did the study find? _A. People who felt happy never got ill.B. People with positive feelings had less serious illnesses.C. People with good feelings became ill more easily.D. Peoples feelings didnt influence their health.14. According to Co
38、hen, which of the following may help fight illness? _A. Eating.B. LaughingC CryingD. Sleeping.15. What is the best title for this passage? _A. Smiles can fight coldsB. Cause of colds foundC. The danger of coldsD. How people get sick【答案】12. D 13. B 14. B 15. A【解析】【分析】本文是说明文。研究表明:快乐放松的人患感冒的几率较小,快乐有助于身
39、体对抗疾病。想要远离感冒就快乐起来。【12题详解】词义猜测题。根据第四段中的It seems that positive (积极的) feelings may reduce (减少) the danger of illness, said the studys chief researcher Sheldon Cohen.可知,该研究的首席研究员谢尔登科恩说:“积极的情绪似乎可以减少生病的危险。”再根据划线词组所在句In an earlier study, Cohen found that people who were cheerful and lively caught coughs an
40、d colds less often.可知,在早期的一项研究中,科恩发现,cheerful and lively的人咳嗽和感冒的频率较低。由此推知,cheerful and lively应该属于积极的情绪。结合选项可知,D项符合题意。故选D。【13题详解】细节理解题。根据第四段中的It seems that positive (积极的) feelings may reduce (减少) the danger of illness, said the studys chief researcher Sheldon Cohen. 可知,该研究的首席研究员谢尔登科恩说:“积极的情绪似乎可以减少生病的
41、危险。”由此可知,有积极的情绪的人患严重疾病的几率会小。故选B。【14题详解】细节理解题。根据最后一段中的Cohen believes that when people experience positive feelings, their body may produce a chemical that helps fight illness and disease.可知,科恩认为,当人们体验到积极情绪时,他们的身体可能会产生一种有助于对抗疾病的化学物质。结合选项:A. Eating吃;B. Laughing笑;C. Crying哭;D. Sleeping睡觉。由此可知,B项属于积极情绪的行
42、为,可能有助于对抗疾病。故选B。【15题详解】主旨大意题。根据Want to stay away from colds? Put on a happy face. Compared to unhappy people, those who are cheerful and relaxed are less likely to suffer from colds, according to a new study. Its possible that being happy helps the body fight illnesses.等内容可知,本文主要介绍了快乐放松的人患感冒的几率较小,快乐
43、有助于身体对抗疾病。因此A. Smiles can fight colds(笑容可抵御疾病)可以做本文最佳标题。故选A。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。For most teens, bedtime is just a childhood memory. Keep in mind the risks that come along with a lack (缺乏) of shut-eye; dont wait to reintroduce a bedtime, and be sure to p
44、ass along these five ways to get a better sleep.Dont stay up late to study.Teens are often found staying up late to study. Studies show sleep helps you understand and remember information. _16_If you think you badly need to study more, get up early and study in the morning instead._17_Sleeping with
45、your smartphone nearby results in 21 minutes less sleep each night. If your phone is easy to reach, youll probably end up using it when you should be dreaming.Turn your phone on airplane mode (飞行模式).Even if your phone is out of reach, you may want to get up and check it when you hear it. Turn your p
46、hone on airplane mode. _18_Create a bedtime routine (常规)._19_Having a bedtime routine will cause your body to prepare for sleep around that time each night. Set a time you think is proper and stick to it.Use your desk for working and your bed for sleeping.Getting into bed to do homework, read, or ch
47、eck your phone may make you feel good. _20_A. Bedtimes arent just for babies.B. Dont sleep right by your phone.C. Besides, sleeping by your phone may be harmful to your health.D. But getting into bed should be a sign for sleep, not other activities.E. Your texts wont come until you turn airplane mod
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-387217.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
六年级下册语文课件-《闻官军收河南河北》|鄂教版(共25张PPT).ppt
