天津市西青地区2021届高三上学期期末英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 天津市西青地区2021届高三上学期期末英语试题 WORD版含解析 天津市 西青 地区 2021 届高三上 学期 期末 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、西青区20202021学年度第一学期期未考试高三英语试卷本试卷由第卷(选择题)、第卷(非选择题)和第卷(听力)组成,共150分,考试用时120分钟.第卷第一部分:英语知识运用(共两节,满分45分)第一节:单项填空(共15小题;每小题1分,满分15分)从A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。1. 一Did you forget about my birthday?一_Ive booked a table at Michels restaurant for this evening.A. For sure.B. Im afraid so.C. What then?D. How c
2、ould I?【答案】D【解析】【分析】【详解】考查交际用语。句意:你忘记我的生日了吗?我怎么能呢?我已经在米歇尔餐厅订了今晚的位子。A. For sure.肯定;B. Im afraid so. 恐怕是这样。C. What then?然后呢?D. How could I? 我怎么能呢?根据“Ive booked a table at Michels restaurant for this evening.”可知,自己不可能忘掉。故选D。2. Ive ordered some pizza, so we_worry about cooking when we get home tired.A.
3、cantB. needntC. may notD. should not【答案】B【解析】【详解】考查情态动词的辨析。句意:我已经订了一些比萨饼,所以我们累了,回家时就不用担心做饭了。A.cant不可能; B.neednt不必,不需要; C.may not可能不会;D.should not不应该。根据前文我已经订了一些比萨饼,可知后文应该是不必担心,故选B。3. Id like a wake-up call at 7:00 a.m., please!OK, _.A. help yourselfB. You will certainly make itC. just do what you li
4、keD. Ill make sure you get one【答案】D【解析】【分析】【详解】考查交际用语。句意:-我愿意在早晨7点有电话把我惊醒。-好吧,我能保证你能接到电话。A.help yourself请自便;B.you will certainly make it你将一定会成功;C.just do what you like做你喜欢的事;D.Ill make sure you get one我能保证你能接到电话。根据“OK”得知,回答的人愿意让对方接到一个,故选D。【点睛】4. _out the difficult maths problem,I have consulted Prof
5、essor Russell several times.A. WorkingB. WorkedC. To workD. Work【答案】C【解析】【详解】考查非谓语动词。句意:为了解出这道数学题,我已经请教过 Russell教授好几次了。句中用不定式作目的状语。故选C。5. Exactly_ the potato was introduced into Europe is uncertain, but it was probably around 1565.A. whetherB. whyC. whenD. how【答案】C【解析】【分析】【详解】考查主语从句的连接词。句意:准确的说,土豆是什
6、么时候被传到欧洲的还不确定,但是可能在1565年左右。此处when引导主语从句并在从句中作主语,在从句中作时间状语。故选C。【点睛】从句分多种,主语从句在考试中也是很常见的,要注意主语是句子的一个重要成分,它可以由名词、代词、名词短语或句子充当。当一个句子充当主语时,这个句子就称之为主语从句。根据所选空在句中所作的成分来判断出是何种名词性从句。从而来选出合适的连接词。6. You were working too hard.Youd better_ between work and relaxationA. keep a balanceB. keep a distanceC. make a c
7、omparisonD. make a difference【答案】A【解析】【详解】考查动词短语的辨析。句意:你工作太辛苦了。 你最好在工作和放松之间保持平衡。A.keep a balance保持平衡;B. keep a distance保持距离;C.make a comparison比一比;D.make a difference有影响,不同于。根据“You were working too hard.”,可推断下文应该是“在工作和放松之间保持平衡”,故选A。7. 一Did you enjoy the party?一Yes.We_well by our hosts.A. had treated
8、B. were treatedC. have treatedD. would be treated【答案】B【解析】【详解】考查动词时态及语态。句意:你喜欢聚会吗?是的。我们受到主人的款待。根据“Did”可知,整个对话发生在过去,应用一般过去时,treat与主语We为被动关系,应使用一般过去时的被动语态。故选B项。8. A good story does not necessarily have to have a happy ending, but the reader must not be left _.A. unsatisfiedB. unsatisfyingC. to be unsa
9、tisfyingD. being unsatisfied【答案】A【解析】【分析】【详解】考查形容词。句意:一本好书不一定要有幸福的结尾,但是一定不能让读者感觉不满意。unsatisfying不令人满意的,这是由现在分词转换的形容词,修饰事物。unsatisfied感觉不满意的,这是由过去分词转换的形容词,修饰人。此处是对人的情况进行说明,使用形容词作主语补足语,being是多余的。故选A。9. I dont believe weve met before, I must say you do look familiar.A. thereforeB. althoughC. sinceD. un
10、less【答案】B【解析】【分析】【详解】考查连词词义辨析。句意:尽管我说你看起来很熟悉,但是我认为我们以前没有见过。A therefore因此;B although 尽管;C since既然,自从;D unless 除非,如果不;“I dont believe ”我认为没见过和“do look familiar”的确眼熟是让步关系,故选B。【点睛】10. Without proper lessons, you could _ a lot of bad habits when playing the piano.A. keep upB. pick upC. draw upD. catch up
11、【答案】B【解析】【分析】【详解】考查动词短语。句意:没有适当的课程,在弹钢琴时你可能会染上很多坏习惯。A keep up(与)齐步前进; B pick up 捡起,染上;C draw up草拟; 制定; D catch up赶上。根据“Without proper lessons”得知,没有适当钢琴课程指导,你会在弹钢琴时养成坏习惯。故选B。【点睛】11. The failure was a(n)_to him, but he wasnt discouraged and soon got as positive as ever.A. important factorB. major issu
12、eC. heavy blowD. serious danger【答案】C【解析】【详解】考查形容词修饰名词辨析。句意:这次失败对他是一个沉重的打击,但他并不气馁,并很快变得一如既往地积极。A. important factor 重要因素;B. major issue 主要争论点;C. heavy blow 强力打击;D. serious danger 重大险情。根据上文“The failure ”可知,失败对于他肯定是一个打击。故选C项。12. Last month, part of Southeast Asia was struck by floods, from _ effects the
13、 people are still suffering.A. thatB. whoseC. thoseD. what【答案】B【解析】【分析】【详解】考查定语从句。句意:上个月,东南亚部分地区遭受洪水袭击,人们现在依然在遭受它带来的影响。本句考查非限制性定语从句的引导词,whose代替先行词floods在定语从句中作effects的定语。故选B。13. Finding information in todays world is easy.The_is how you can tell if the information you get is useful or not.A. knowled
14、geB. abilityC. competitionD. challenge【答案】D【解析】【分析】【详解】考查名词词义辨析。句意:当今世界找信息很容易,但困难的事是你如何辨别你所获得的信息是否有用。A.知识;B.能力;C.竞赛;D.challenge挑战,艰巨任务。根据句意,获得信息是容易的,与easy相对,辨别那个信息有用是困难的。challege符合语境,故选D。【点睛】14. Joe is proud and_, never admitting he is wrong and always looking for someone else to blame.A. stubborn.B
15、. strictC. sensitiveD. sympathetic【答案】A【解析】【分析】【详解】考查形容词词义辨析。句意:Joe骄傲而固执,从不承认自己的错误,总是找别人来责备。A. stubborn顽固的;B. strict严格的;C. sensitive敏感的;D. sympathetic同情的。根据“never admitting he is wrong and always looking for someone else to blame.”可知,Joe不仅骄傲,而且很固执。故选A。15. 一Why didnt you invite John to your birthday
16、party?一Well, you know hes_.He is not enthusiastic about anything.A. a tough nutB. a big mouthC. a big fishD. a wet blanket【答案】D【解析】【分析】【详解】考查习惯用语。句意:你为什么不邀请约翰参加你的生日聚会吗?你知道他是个扫兴的人。他对任何事情都不感兴趣。A. a tough nut难对付的人;B. a big mouth 说大话的人;C. a big fish大人物;D. a wet blanket扫兴的人。根据“He is not enthusiastic abou
17、t anything.”可知,约翰是一个令人扫兴的人。故选D。第二节:完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,掌握其大意,然后从1635各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。I will never forget the year when I was about twelve years old. My mother told us that we would not be _16_Christmas gifts because there was not enough money. I felt sad and thought, “What would
18、I say when the other kids asked what Id _17_?” Just when I started to _18_ that there would not be a Christmas that year, three women_19_at our house with gifts for all of us. For me they brought a doll. I felt such a sense of _20_, that I would no longer have to be embarrassed when I returned to sc
19、hool. I wasnt_21_Somebody had thought_22_of me to bring me a gift.Years later, when I stood in the kitchen of my new house, thinking how I wanted to make my _23_ Christmas there special and memorable, I_24_remembered the womens visit. I decided that I wanted to create that same feeling of_25_for as
20、many children as I could possibly reach.So I_26_ a plan and gathered forty people from my company to help.We gathered about 125 homeless children at the Christmas party. For every child, we wrapped (包裹) colorful packages filled with toys, clothes, and school supplies,_27_with a childs name. We wante
21、d all of them to know they were_28_Before I called out their names and handed, them their gifts, I_29_them that they couldnt open their presents_30_every child had come forward. Finally the _31_they had been waiting for came as I called out, “One, two, three. Open your presents!” As the children ope
22、ned their packages, their faces lightened and their bright smiles_32_,up the room. The_33_in the room was obvious, and_34_wasnt just about toys. It was a feeling the feeling I knew _35_that Christmas so long ago when the women came to visit. I wasnt forgotten. Somebody thought of me. I matter.16. A.
23、 receivingB. sendingC. makingD. exchanging17. A. gotB. preparedC. foundD. brought18. A. hopeB. doubtC. acceptD. suggest19. A. broke inB. turned upC. took offD. settled down20. A. lossB. reliefC. achievementD. commitment21. A. lovedB. blamedC. abandonedD. forgotten22. A. highlyB. poorlyC. enoughD. li
24、ttle23. A. firstB. presentC. recentD. latter24 A. rarelyB. regularlyC. instantlyD. occasionally25. A. strengthB. importanceC. independenceD. responsibility26 A. put up withB. kept up withC. caught up withD. came up with27. A. noneB. someC. fewD. each28. A. fineB. specialC. helpfulD. energetic29. A.
25、remindedB. recalledC. convincedD. guaranteed30. A. untilB. afterC. whenD. since31. A. rewardB. chanceC. momentD. present32. A. litB. cleanedC. burnedD. broke33. A. beliefB. calmnessC. joyD. pity34. A. everybodyB. somethingC. suchD. it35. A. forB. fromC. afterD. by【答案】16. A 17. A 18. C 19. B 20. B 21
26、. D 22. C 23. A 24. C 25. B 26. D 27. D 28. B 29. A 30. A 31. C 32. A 33. C 34. D 35. B【解析】本文是一篇记叙文。文章讲述了作者小时候由于家里穷没有收到圣诞礼物,正当作者难过之际,有人为作者送上了圣诞礼物。当作者拥有了自己的新房子后,作者也通过送圣诞礼物给孤儿这一活动,让作者的圣诞节变得十分有意义。【16题详解】考查动词词义辨析。句意:我妈妈告诉我今年没有圣诞礼物,因为没有足够的钱。A. receiving接收,收到;B. sending发送,派遣;C. making制作;D. exchanging交换。根据
27、“because there was not enough money.”可知,因为没有钱,妈妈是没有办法买礼物的,故选A项。【17题详解】考查动词词义辨析。句意:当那些小孩问我收到什么礼物的时候我怎么说呢?A. got得到,收到;B. prepared准备;C. found发现;D. brought带来。圣诞礼物应是收到的,故选A项。【18题详解】考查动词词义辨析。句意:正当我开始接受今年没有圣诞礼物时,有三位女人带着礼物出现在我家门口。A. hope希望;B. doubt怀疑;C. accept接受;D. suggest建议。根据“My mother told us that we wou
28、ld not be _1_Christmas gifts because there was not enough money.”可知,母亲已经明确告诉我今年没有钱给我买圣诞礼物了,我能做的就是接受这个事实。故选C项。【19题详解】考查动词短语辨析。句意:有三位女人带着礼物出现在我家门口。A. broke in闯入;B. turned up出现,露面;C. took off脱掉;D. settled down定居下来。根据“I _9_ remembered the womens visit.”和“It was a feeling the feeling I knew _20_that Chri
29、stmas so long ago when the women came to visit.”可知,这三位女人和我们素不相识,这是属于陌生人的善意,所以是出现在作者家门口,故选B项。【20题详解】考查名词词义辨析。句意:我感到一种解脱,回到学校后我再也不用觉得尴尬了。A. loss损失;B. relief解脱,轻松;C. achievement成就;D. commitment承诺。这三位女人给我们带来了圣诞礼物,后文中也提到“no longer have to be embarrassed(不会再感觉到尴尬)”,即为一种解脱。故选B项。【21题详解】考查动词词义辨析。句意:我没有被遗忘。A.
30、 loved疼爱;B. blamed责备;C. abandoned抛弃;D. forgotten遗忘。根据“I wasnt forgotten.”可知,因为我收到了礼物,我感到如释重负,我觉得我自己没有被遗忘。故选D项。【22题详解】考查副词词义辨析。句意:有一些人充分考虑了我,还给我带了礼物。A. highly高度地;B. poorly不足地;C. enough足够地;D. little几乎不。think enough of时刻想着,惦念。根据“My mother told us that we would not be _1_Christmas gifts because there wa
31、s not enough money.”可知,我的妈妈告诉我今年没有圣诞礼物,但陌生人的好意让我觉得我有被考虑到。故选C项。【23题详解】考查形容词词义辨析。句意:几年后,我站在新家的厨房里,想着怎样才能让我在新家里的第一个圣诞节过的既特别又意义深刻。A. first第一的;B. present目前的;C. recent最近的;D. latter后者的。根据“Years later, when I stood in the kitchen of my new house,”可知,因为是在新家里过圣诞节,说明之前没过过,所以是第一个圣诞节。故选A项。【24题详解】考查副词词义辨析。句意:我立刻想
32、起了那三位女人的到来。A. rarely很少;B. regularly经常地;C. instantly立即;D. occasionally偶尔。因为作者想要自己的圣诞节过的非常有意义,而小时候那次陌生人送礼物的圣诞节让他印象深刻。故选C项。【25题详解】考查名词词义辨析。句意:我决定我要为那些我尽可能接触到的小孩创造一种备受重视的感觉。A. strength力量;B. importance重要;C. independence独立;D. responsibility责任。根据“Somebody had thought_7_of me to bring me a gift.”可知,当时的作者是有被
33、考虑到的,这让作者觉得我自己也是很重要的。因此作者也想让那些小孩感受到被重视的感觉。故选B项。【26题详解】考查动词短语辨析。句意:所以我想到一个计划,我召集了公司的四十名员工来帮忙。A. put up with忍受;容忍;B. kept up with跟上;C. caught up with追赶上;D. came up with想出来。根据“and gathered forty people from my company to help.”可知,作者想出来一个计划。故选D项。【27题详解】考查代词词义辨析。句意:我们给每一个小孩都准备了一个用彩纸包装的包裹,里面有玩具、衣服还有学习用品,每
34、一个包裹上都写着小孩的名字。A. none没有一个;B. some一些;C. few几个,很少;D. each每一个。根据上文“for every child”可知,既然要给每一个小孩都准备礼物,那每一个包裹上都会写上小孩子的名字。故选D项。【28题详解】考查形容词词义辨析。句意:我们想要这些小孩觉得自己是独一无二的。A. fine好的,优秀的;B. special特别的;C. helpful有帮助的,有益的;D. energetic精力充沛的。根据“For every child, we wrapped (包裹) colorful packages filled with toys, clo
35、thes, and school supplies, _12_with a childs name.”可知,作者和员工给这些小孩准备了礼物包裹,而且还在包裹上写上了他们的名字,从此处可以看出他们想让孩子觉得自己很特别。故选B项。【29题详解】考查动词词义辨析。句意:在我叫出他们的名字,并递给他们礼物之前,我提醒他们不能打开他们的礼物,直到每个孩子都站到前面来。A. reminded提醒;B. recalled回忆;C. convinced信服;D. guaranteed保证。根据“Before I called out their names and handed ,them their gi
36、fts,”可知,因为作者要小孩子们要等每个人都拿到礼物后才一起拆开,所以要提醒一下他们不要提早打开。故选A项。【30题详解】考查连接词词义辨析。句意:在我叫出他们的名字,并递给他们礼物之前,我提醒他们直到每个孩子都站到前面来才能打开他们的礼物。A. until直到才;B. after在之后;C. when当什么时候;D. since自从。文中提到“they couldnt open their presents_15_every child had come forward.”,这里是一个固定搭配notuntil意为“直到才”。直到每个孩子都到了才能打开礼物。故选A项。【31题详解】考查名词词
37、义辨析。句意:当我喊出“1,2,3。拆礼物!”,他们一直在等待的时刻终于到来了。A. reward奖励;B. chance机会;C. moment瞬间,片刻;D. present礼物。拆礼物只需要一瞬间即可完成。故选C项。【32题详解】考查动词词义辨析。句意:他们脸上眉开眼笑的,他们明亮的笑容点亮了整个房间。A. lit点亮;B. cleaned清洁;C. burned燃烧;D. broke打断。此空为固定搭配,light up意为“照亮”。根据“As the children opened their packages, their faces lightened”可知,孩子们收到礼物是非常
38、开心的,他们的笑容让整个房间的气氛都热烈起来。故选A项。【33题详解】考查名词词义辨析。句意:房间里的欢乐是显而易见的,这不仅仅来自于玩具。A. belief信念;B. calmness冷静;C. joy欢乐;D. pity同情。根据“As the children opened their packages, their faces lightened and their bright smiles_17_,up the room”可知,孩子们的脸上充满了笑容,也点亮了整个房间,由此可见房间里的气氛是欢快的。故选C项。【34题详解】考查代词词义辨析。句意:房间里的欢乐是显而易见的,这不仅仅来
39、自于玩具。A. everybody每个人;B. something某物,某事;C. such这种;D. it指提到过的或正在谈论的事物。it指提到过的或正在谈论的事物,前一句提到joy,and意为“而且”,表示顺承的意味,故用不定代词it指代前文中的joy。故选D项。【35题详解】考查介词词义辨析。句意:这种感觉很久之前,当那些女人在圣诞节时来探望我时就有的感觉。A. for由于;B. from从,来自;C. after之后;D. by按照,通过。根据“when the women came to visit.”可知,房间里充满了欢乐。但是这种欢乐不仅仅来自于玩具,还来自于那些来探望我的女人带
40、给我的感觉。故选B项。第二部分:阅读理解(共20小题;每小题2.5分,满分50分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。AWriters! Poets! Photographers! Artists!Join the Staff of Northfield School News and NotesOur school newspaper is published monthly from September through May.We depend on the dedicated efforts of student volunteers.This could
41、 mean you!What Can You Do?PoetryOur monthly poetry page features original poetry written by Northfield students.we welcome all types of poetry:free verse(自由诗)ballads(叙事诗)ReviewsHelp us review current movies, music, and best selling books by giving us your point of view.Heres your chance to tell ever
42、yone your view on the great mystery you just read or the science fiction movie playing at the theater.Current School EventsReport on current school events such as the upcoming science fair and the 8th grade trip to the art museum.Get behind the scenes and give everyone a close-up description of the
43、event.SportsWe always need students to attend sports events and give a firsthand account of the game.This job includes an award-the sportswriter receives free tickets.PhotographyUse the schools state-of-the-art camera technology to take pictures for the paper.This is your chance to tell the story of
44、 our school through pictures.Cartoons/Illustrations(插画)We are always looking for student cartoons and illustrations.Being published in the Northfield School News and Notes can be the beginning of an impressive art portfolio(作品选集)*Materials submitted for publication must include students name and add
45、ress.Requirements:Meetings are every Monday from 3:30 p.m.to 4:30 p.m.in the library.Additional meetings for complicated projects and special assignments are Wednesdays from3:30 p.m.to 4:30 p.m.as needed.The first meeting is Monday, September 8, at 3:30 p.m.in the library.Attendance for new staff me
46、mbers is absolutely required for this meeting but is not required for last year s staff.How Do You Join?Turn in a letter of application and a list of any job preferences to MrsJames.Deadline: September 5thQuestions? See Mrs.James in room 216.36. A student interested in the Reviews section probably e
47、njoys-A. taking photos and writing poetryB. supporting school athletic eventsC. reading books and watching moviesD. attending different school academic events37. What can we learn from the Photography section?A. The photographers can get free tickets.B. Photos should present a view on school life.C.
48、 Students need previous photography experience.D. Students have to buy modern camera equipment.38. What does the author intend to tell us in the Requirements section?A. The jobs are usually provided for experienced students.,B. All students have to attend the meeting every Monday.C. The team of stud
49、ent reporters is expected to work everyday.D. Special assignments require additional planning and preparation.39. The purpose of this advertisement is to_A. find new students to work on the school paperB. show samples of student-written news articlesC. explain the papers policies and proceduresD. en
50、courage students to write more often【答案】36. C 37. B 38. D 39. A【解析】本文是应用文。文章是一则校报的海报,旨在让更多的学生加入这份报刊的创作队伍。【36题详解】细节理解题。根据文章表格Reviews中的“Help us review current movies, music, and best selling books by giving us your point of view.(通过给我们提供你的观点,帮助我们评论当前的电影、音乐和畅销书。)”可知,“Reviews”这一版块内容适合那些喜欢读书、看电影的学生,即对“Re
51、views”部分感兴趣的学生可能会喜欢读书和看电影。故选C。【37题详解】细节理解题。根据文章表格Photography中的“This is your chance to tell the story of our school through pictures. (这是你用照片讲述我们学校故事的机会。)”可知,所拍照片应该展示一种对学校生活的看法。故选B。【38题详解】细节理解题。根据文章Requirements中的“Additional meetings for complicated projects and special assignments are Wednesdays from
52、3:30 p.m.to 4:30 p.m.as needed. (针对复杂项目和特殊任务的额外会议根据需要在周三下午3:30到4:30举行。)”可知,特殊任务需要额外的计划和准备。故选D。【39题详解】推理判断题。根据文章第一段“Join the Staff of Northfield School News and Notes (加入成为诺斯菲尔德学校新闻和记录的工作人员)”及全文内容可推断,此广告的主要目的是为校报招收新的学生。故选A。BPapa, as a son of a dirt-poor farmer, left school early and went to work in a
53、 factory,for education was for the rich then.So, the world became his school.With great interest, he read everything he could lay his hands on, listened to the town elders and learned about the world beyond his tiny hometown.Theres so much to learn, hed say.“Though were born stupid, only the stupid
54、remain that way.”He was determined that none of his children would be denied(拒绝)an education.Thus, Papa insisted that we learn at least one new thing each day.And dinner time seemed perfect for sharing what we had learned.We would talk about the news of the day;no matter how insignificant, it was ne
55、ver taken lightly.Papa would listen carefully and was ready with some comment,always to the point.Then came the moment-the time to share the days new learning.Papa, at the head of the table, would push back his chair and pour a glass of red wine,ready to listen.Felice, “hed say,”tell me what you lea
56、rned today.“learned that the population of Nepal is.”Silence.Papa was thinking about what was said, as if the salvation(拯救)of the world would depend upon it.“The population of Nepal.Hmm.Well.”hed say.“Get the map; lets see where Nepal is.” And the whole family went on a search for Nepal.This same ex
57、perience was repeated until each family member had a turn.Dinner ended only after we had a clear understanding of at least half a dozen such facts.As children, we thought very.little about these educational wonders.Our family,however,was growing together,sharing experiences and participating in one
58、anothers education And by looking at us,listening to us, respecting our input, affirming(肯定)our value; giving us a sense of dignity, Papa -was unquestionably our most influential teacher.Later during my training as a future teacher studied with some of the most famous educators.They were imparting(传
59、授)what Papa had known all along-the value of continual learning.His technique has served me well all my life.Not a single day has been wasted, though I can never tell when knowing the population,of Nepal might prove useful.40. What do we know from the first paragraph?A. Those born stupid could not c
60、hange their life.B. The poor could hardly afford school education.C. The town elders wanted to learn about the world.D. The authors father was born in a workers family.41. The underlined wordit in the second paragraph refers to“_”.A. the newsB. the requestC. the commentD. the point42. It can be lear
61、ned from the passage that the author_.A. enjoyed talking about newsB. knew very well about NepalC. felt regret about those wasted daysD. appreciated his fathers educational technique43. What is the greatest value of dinner time to the author?A. Showing talents.B. Continual learning.C. Family get-tog
62、ether.D. Winning Papas approval.44. The authors father can be best described as _.A. a wiseman willing to share his knowledgeB. a parent insistent on his childrens educationC. an educator expert at training future teachersD. a teacher strict about everything his students did【答案】40. B 41. A 42. D 43.
63、 B 44. B【解析】这是一篇记叙文。作者的父亲虽然目不识丁,但非常重视对孩子的教育,要求他们每天学习新知识。【40题详解】细节理解题。根据文章第一段第一句“Papa, as a son of a dirt-poor farmer, left school early and went to work in a factory,for education was for the rich then.”(爸爸是一个赤贫农民的儿子,很早就辍学到一家工厂工作,因为那时教育是富人的事。)可知,教育是夫富人的事情,穷人几乎负担不起学校教育。故选B项。【41题详解】词义猜测题。根据文章第二段第三句“We
64、 would talk about the news of the day;no matter how insignifican”(我们会谈论当天的新闻,无论多么微不足道的新闻)可知,这里的it代指上文的news,指的是他们每天谈论的新闻。故选A项。【42题详解】推理判断题。根据文章最后一段第二、三句“They were imparting(传授)what Papa had known all along-the value of continual learning.His technique has served me well all my life.”(他们正在传授爸爸一直都知道的东西
65、不断学习的价值。他的技术使我受益终生。)可知,作者父亲传递的坚持学习的思想,这种思想让作者在一生中受益匪浅,可见作者对父亲的教育理念是心存感激的。故选D项。【43题详解】推理判断题。根据文章第二段第二句“Thus, Papa insisted that we learn at least one new thing each day.And dinner time seemed perfect for sharing what we had learned.”(因此,爸爸坚持我们每天至少要学一件新东西。晚餐时间似乎很适合分享我们所学到的东西。)和最后一段第二句“They were impart
66、ing(传授)what Papa had known all along-the value of continual learning.”(他们正在传授爸爸一直都知道的东西不断学习的价值。)可知,对作者来说,“晚餐时间”最大的价值是爸爸坚持每天学习新东西,及不断学习的价值。故选B项。【44题详解】推理判断题。根据文章“Thus, Papa insisted that we learn at least one new thing each day.And dinner time seemed perfect for sharing what we had learned.”(因此,爸爸坚持我
67、们每天至少要学一件新东西。晚餐时间似乎很适合分享我们所学到的东西。)可知,作者的爸爸是一位坚持每天让孩子学习一件新东西,是一位坚持对孩子教育的家长。故选B项。CBetty and Harold have been married for years. But one-thing still puzzles old Harold. How is it that he can leave Betty and her friend Joan sitting on the sofa, talking, go out to a ballgame, come back three and a half h
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
