分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 8

类型2020版高考英语大二轮专题复习新方略专练:专题一 阅读理解 主旨大意题专练(三)——段落大意类 WORD版含答案.doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:390791
  • 上传时间:2025-11-29
  • 格式:DOC
  • 页数:8
  • 大小:127.50KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    2020版高考英语大二轮专题复习新方略专练:专题一 阅读理解 主旨大意题专练三段落大意类 WORD版含答案
    资源描述:

    1、高考资源网() 您身边的高考专家主旨大意题专练(三)段落大意类A2019济南高三模拟 Can I talk about salary at work? In a word:yes. As the HR company Insperity put it in a recent blog post: Can your employees discuss their salaries or wages with their coworkers? Yes. Even if you have a company policy against it? Yes. The freedom to discuss

    2、 your salary at work is a protected right under the labor law. The National Labor Relations Act of 1935 protects your right to discuss the conditions of your employment, including issues related to safety and pay, even when youre not protected by a union. Talking about salary with colleagues can be

    3、uncomfortable, since theres such a taboo about discussing money matters, but its an important step towards achieving equal pay for equal work. One barrier, however, stems from how we think of our own financial worth. Too many people I talk to wrongly consider their salary a reflection of their worth

    4、iness, a statement about their skills, experience, or value. At the end of the day, if we can all separate our selfworth from our salaries a bit more, itll become easier to talk frankly with our colleagues. Asking about money outright can be tough, so one trick Ive picked up along the way is to ask

    5、for your colleagues to confirm or deny. For instance, you might volunteer your salary first and ask “Does that sound right to you?” by way of comparison. Or, lets say youre interviewing for a promotion to become a manager. You might ask a fellow manager about the kind of salary you should expect by

    6、saying, “Im seeing salaries for this kind of position ranging from $65,000 to $70,000 does that seem accurate to you?” This way, even if your colleague isnt comfortable sharing their salary outright, they can help you identify if your expectations are appropriate.体裁:议论文题材:社会生活主题:谈论薪金【语篇解读】本文是一篇议论文,讨

    7、论了是否可以在工作中谈论薪金的问题。【熟词生义】volunteer 常用义:n.志愿者,义务工作者例句:Schools need volunteers to help children to read.学校需要义务工作者帮助儿童阅读。本句义:v.主动说出(某事)例句:Michael volunteered the information before I had a chance to ask. 我还没来得及问,迈克尔就主动提供了信息。【难句分析】Talking about salary with colleagues can be uncomfortable, since theres su

    8、ch a taboo about discussing money matters, but its an important step towards achieving equal pay for equal work.分析:本句是一个复合句。“Talking about salary with colleagues”是动名词短语作第一个分句的主语;since引导原因状语从句。译文:和同事谈论薪金会让人不舒服,因为谈论钱的事情是一个禁忌,但是这是朝着实现同工同酬目标迈进的重要一步。1What makes coworkers uncomfortable to talk about salar

    9、ies?AThe safety issue.BThe labor law.CThe wrong idea about salaries.DThe reflection of their worthiness.答案与解析:C考查推理判断。根据第三段第二句“One barrier, however, stems from how we think of our own financial worth”和对第三段的整体理解可推知,对薪金的错误看法导致同事间谈论薪金时感到不舒服,故选C项。2What does “taboo” underlined in Paragraph 3 refer to?AA

    10、prohibited practice. BA firm belief.CA general agreement. DA social custom.答案与解析:A考查词义猜测。根据第三段第一句中的“Talking about salary with colleagues can be uncomfortable”可知,和同事谈薪金让人不舒服,并结合常识可推知,谈论钱的事情是一个禁忌,故选A项。3What is mainly talked about in Paragraph 4?AOne of my interview experiences.BMy way of asking about

    11、money.CThe method of raising questions.DAn example of getting promoted.答案与解析:B考查段落大意。根据语境可知,第四段第一句“Asking about money outright can be tough, so one trick Ive picked up along the way is to ask for your colleagues to confirm or deny”点出了本段要谈论的主题,并结合对本段的整体理解可推知,本段主要讲的是询问关于薪金的事情的方法,故选B项。4What can be the

    12、best title for the text?AHow to Discuss Salaries at WorkBWays of Talking about SalariesCDo Salaries Stand for Selfworth?DCan Salaries be Talked about at Work?答案与解析:D考查标题归纳。本文第一段第一句“Can I talk about salary at work?”点出了要谈论的话题,并结合对全文的整体理解可推知,本文主要讨论了是否可以在工作中谈论薪金的问题,故选D项。B2019石家庄高中毕业班教学质量检测 At the age of

    13、 seven, while his friends were spending their allowance on things like candy and toys, Jose Adolfo Quisocola was busy saving money for basic purchases. To try to get his peers (同龄人) to do the same, the boy from Peru came up with the idea of an ecobank, the Bartselana Student Bank, which allows kids

    14、of all ages to become financially independent while also helping the environment. Set up in 2012, the bank is the worlds first bank for kids. To become a member, a kid has to bring in at least 5 kilograms of solid waste and set a savings goal. Once accepted, all bank “partners” are required to depos

    15、it at least one additional kilogram of recyclables on a monthly basis and observe other requirements, such as attending financial education and environmental management workshops.The waste accumulated is sold to local recycling companies, which, thanks to Joses efforts, pay a higherthanmarket rate f

    16、or everything brought in by the bank members. The money received is placed in the personal account where they collect until the savings goal is reached. The account holder can then withdraw the money, or choose to leave it and make it continue to grow for a bigger target. “At the beginning, my teach

    17、ers thought I was crazy or that a child could not undertake this type of project,” Jose recalls. “They did not understand that we are not the future of the country but its present. Luckily, I had the support of the school headmaster and an assistant in my class.” The boys efforts paid off, and by 20

    18、13, the bank had over 200 members, who brought in one ton of recyclable waste. Today, the ecobank, which now has the support of several local institutions, boasts ten educational centers. They are designed to teach over 3,000 students, aged 10 to 18, to become financially independent, use their mone

    19、y wisely, and help the environment. Not surprisingly, Joses efforts have earned him several national and international awards. On November 20, 2018, Jose won Childrens Climate Prize, which comes with a medal and $5,500 in prize money and is given to a child or youth who has accomplished an extraordi

    20、nary achievement for the climate or environment.体裁:记叙文题材:社会生活主题:生态银行【语篇解读】本文是一篇记叙文。当其他的孩子把零花钱花在糖果和玩具上时,七岁的Jose却想着如何储蓄。在校长的支持下,他成立了学生生态银行,让学生带废品开户,之后将废品销售给收购商。该银行受到了孩子们的欢迎。【难句分析】To try to get his peers (同龄人) to do the same, the boy from Peru came up with the idea of an ecobank, the Bartselana Student

    21、 Bank, which allows kids of all ages to become financially independent while also helping the environment.分析:该句为主从复合句。句中“which allows kids of all ages to become financially independent while also helping the environment”为which引导的非限制定语从句,which指代先行词the Bartselana Student Bank,在从句中作主语;句中动词不定式短语“To try

    22、to get his peers (同龄人) to do the same”作目的状语。译文:为了让他的同龄人也这么做,这个来自秘鲁的男孩想出了一个生态银行Bartselana学生银行的点子,这个点子能让各个年龄段的孩子变得经济独立,同时也有助于环境保护。5Why did Jose set up the bank?ATo raise money and set up a recycling company.BTo buy necessities and donate them to needy kids.CTo save much money and protect the environme

    23、nt.DTo educate the students and help them win prizes.答案与解析:C考查细节理解。根据第一段第二句“To try to get his peers (同龄人) to do the same, the boy from Peru came up with the idea of an ecobank, the Bartselana Student Bank, which allows kids of all ages to become financially independent while also helping the environ

    24、ment”可知,为了让他的同龄人也这么做,这个来自秘鲁的男孩想出了一个生态银行的点子,这个点子能让各个年龄段的孩子变得经济独立,同时也有助于环境保护。据此可知,Jose创立生态银行旨在储蓄的同时保护环境,故C项正确。6How can a kid be admitted to the ecobank?ABy donating to the ecobank.BBy turning in one kilogram of waste in a month.CBy sending in an application.DBy presenting a savings goal and a certain

    25、amount of waste.答案与解析:D考查细节理解。根据第二段第二句“To become a member, a kid has to bring in at least 5 kilograms of solid waste and set a savings goal”可知,若要成为生态银行的一员,一个孩子必须至少交5千克的固体垃圾,并设定一个储蓄目标,故选D项。7How did the teachers feel about Joses program?ADoubtful. BExcited.CMoved. DWorried.答案与解析:A考查推理判断。根据第三段第四句中的“At

    26、the beginning, my teachers thought I was crazy or that a child could not undertake this type of project”可知,开始时老师们认为Jose疯了,认为一个孩子不能承担这种类型的项目。据此可推知,老师们对Jose的项目持怀疑态度,故选A项。8What is paragraph 4 mainly about?AHow the environment is improved.BWhat the project has achieved.CHow tons of waste has been recycl

    27、ed.DWhat support the local institutions get.答案与解析:B考查段落大意。根据第四段的第一句“The boys efforts paid off, and by 2013, the bank had over 200 members, who brought in one ton of recyclable waste”可知,Jose的努力得到了回报,到2013年,该银行已有200多名成员,他们带来了一吨可回收垃圾,并结合该段其他内容可知,该段主要介绍了生态银行的成就,故选B项。C2019贵阳市期末监测Recently, my husband and

    28、three kids were playing in Mediterranean (地中海), swimming and floating in the pictureperfect sea. It was ridiculously beautiful in Majorca, Spain. The way the sun danced across the water and how the blue horizon was dotted with storybook sailboats were such beautiful scenes.My husband and I always dr

    29、eamed about taking our kids on a trip around the world. It was one of the things we talked at length about. When we imagined our life with the children, we hoped we would have. Fourteen years later, we had three boys who were growing up faster by the day. It was time to make_good_on those plans. We

    30、renewed our passports, and then packed our bags. We showed our kids the world. It was about experiencing the dozens of flights and trains and taxis together. We showed them how wonderful, how diverse, and how fascinating the world is. We wanted them to learn all that we had learned ourselves, throug

    31、h our own travels. But there was something more than that: What we really wanted is to slow down time. We wanted the days to last a bit longer, and the weeks to take their time. The years with our children are going too fast. We wanted to put the brakes on our busy lives for a year, and just be with

    32、 our kids. We wanted a break from the daily morning routine of making lunches, eating breakfast and going out the door in time for school. We needed family time out. It was the wonderful two months in Europe, full of incredible moments. When we look back at our lives, I know well be glad we did it.

    33、I know well be happy that this is a chapter of the story of our family.体裁:记叙文题材:生活经历主题:和孩子们一起去旅游【语篇解读】本文是一篇记叙文。丈夫和“我”很早就梦想着带孩子们一起去旅游,享受美景和家人陪伴的时光。十四年后,我们实现了梦想。【难句分析】The way the sun danced across the water and how the blue horizon was dotted with storybook sailboats were such beautiful scenes.分析:该句为主

    34、从复合句。句中“the sun danced across the water”为省略了that的定语从句,修饰先行词“The way”;“how the blue horizon was dotted with storybook sailboats”为主语从句,how在从句中作方式状语。译文:太阳在水面上起舞,蓝色的地平线上布满了童话书中的帆船,这些景色是如此的美丽。9What did the couple often dream of fourteen years ago?AGoing to Mediterranean.BTravelling with their children.CS

    35、ome storybook sailboats.DTheir childrens growing fast.答案与解析:B考查推理判断。根据第二段第一句“My husband and I always dreamed about taking our kids on a trip around the world”可推知,14年前,“我”和丈夫梦想着带孩子们环游世界,故B项正确。10What does the underlined part “make good on” probably mean?ADo good to. BCarry out.CMake up. DPut off.答案与解析

    36、:B考查词义猜测。根据上文可知,“我”和丈夫梦想着带孩子们环游世界,结合第三段第二句“It was time to make good on those plans”可推知,是实行这些计划的时候了。故画线部分意为“实行”,故选B项。11What is Paragraph 3 mainly about?AThe travel. BThe children.CThe transportation. DThe diverse world.答案与解析:A考查段落大意。根据第三段的内容可知,该段主要介绍了实行旅游计划,和三个孩子一起去旅游的情况,故选A项。12What was the most important in the writers eyes?ADoing everything slowly. BLiving a busy life.CSticking to the routine. DSlowing down the time.答案与解析:D考查细节理解。根据第四段中的“But there was something more than that: What we really wanted is to slow down time”可知,作者最希望的是时间能慢下来,故选D项。- 8 - 版权所有高考资源网

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:2020版高考英语大二轮专题复习新方略专练:专题一 阅读理解 主旨大意题专练(三)——段落大意类 WORD版含答案.doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-390791.html
    相关资源 更多
  • 2019-2020学年北师大版高中英语必修四课时规范训练:UNIT 11 THE MEDIA PERIOD 2 WORD版含答案.doc2019-2020学年北师大版高中英语必修四课时规范训练:UNIT 11 THE MEDIA PERIOD 2 WORD版含答案.doc
  • 2019-2020学年北师大版高中英语必修四课时规范训练:UNIT 11 THE MEDIA PERIOD 1 WORD版含答案.doc2019-2020学年北师大版高中英语必修四课时规范训练:UNIT 11 THE MEDIA PERIOD 1 WORD版含答案.doc
  • 2019-2020学年北师大版高中英语必修四课时规范训练:UNIT 10 MONEY WORD版含答案.doc2019-2020学年北师大版高中英语必修四课时规范训练:UNIT 10 MONEY WORD版含答案.doc
  • 2019-2020学年北师大版高中英语必修四课时规范训练:UNIT 10 MONEY PERIOD 5 WORD版含答案.doc2019-2020学年北师大版高中英语必修四课时规范训练:UNIT 10 MONEY PERIOD 5 WORD版含答案.doc
  • 2019-2020学年北师大版高中英语必修四课时规范训练:UNIT 10 MONEY PERIOD 4 WORD版含答案.doc2019-2020学年北师大版高中英语必修四课时规范训练:UNIT 10 MONEY PERIOD 4 WORD版含答案.doc
  • 仁爱版 英语八年级上册Unit2topic1 SectionC(共21张PPT).ppt仁爱版 英语八年级上册Unit2topic1 SectionC(共21张PPT).ppt
  • 2019-2020学年北师大版高中英语必修四同步作业:UNIT 11 THE MEDIA单元跟踪测评 WORD版含答案.doc2019-2020学年北师大版高中英语必修四同步作业:UNIT 11 THE MEDIA单元跟踪测评 WORD版含答案.doc
  • 仁爱新版英语八年级上册unit3--topic1-复习课件(共24张PPT).ppt仁爱新版英语八年级上册unit3--topic1-复习课件(共24张PPT).ppt
  • 2019-2020学年北师大版高中英语必修四同步作业:UNIT 10 MONEY课后限时作业3 WORD版含答案.doc2019-2020学年北师大版高中英语必修四同步作业:UNIT 10 MONEY课后限时作业3 WORD版含答案.doc
  • 仁爱初中英语八年级上册Unit1 topic2 SectionA 课件(共13张PPT).ppt仁爱初中英语八年级上册Unit1 topic2 SectionA 课件(共13张PPT).ppt
  • 2019-2020学年北师大版高中英语必修四同步作业:UNIT 10 MONEY课后限时作业1 WORD版含答案.doc2019-2020学年北师大版高中英语必修四同步作业:UNIT 10 MONEY课后限时作业1 WORD版含答案.doc
  • 仁爱初中英语八年级上册 Unit2 topic1 SectionD (共18张PPT).ppt仁爱初中英语八年级上册 Unit2 topic1 SectionD (共18张PPT).ppt
  • 2019-2020学年北师大版高中英语必修四同步作业:UNIT 10 MONEY单元跟踪测评 WORD版含答案.doc2019-2020学年北师大版高中英语必修四同步作业:UNIT 10 MONEY单元跟踪测评 WORD版含答案.doc
  • 仁爱初中英语八年级上册 Unit1 topic2 SectionB 1a--1c (共25张PPT).ppt仁爱初中英语八年级上册 Unit1 topic2 SectionB 1a--1c (共25张PPT).ppt
  • 仁爱初中英语九年级上册第一单元Topic 1SectionD(共17张PPT).ppt仁爱初中英语九年级上册第一单元Topic 1SectionD(共17张PPT).ppt
  • 2019-2020学年北师大版高中英语必修三课时规范训练:UNIT 9 WHEELS PERIOD 5 WORD版含答案.doc2019-2020学年北师大版高中英语必修三课时规范训练:UNIT 9 WHEELS PERIOD 5 WORD版含答案.doc
  • 2019-2020学年北师大版高中英语必修三课时规范训练:UNIT 9 WHEELS PERIOD 3 WORD版含答案.doc2019-2020学年北师大版高中英语必修三课时规范训练:UNIT 9 WHEELS PERIOD 3 WORD版含答案.doc
  • 2019-2020学年北师大版高中英语必修三课时规范训练:UNIT 9 WHEELS PERIOD 2 WORD版含答案.doc2019-2020学年北师大版高中英语必修三课时规范训练:UNIT 9 WHEELS PERIOD 2 WORD版含答案.doc
  • 2019-2020学年北师大版高中英语必修三课时规范训练:UNIT 8 ADVENTURE WORD版含答案.doc2019-2020学年北师大版高中英语必修三课时规范训练:UNIT 8 ADVENTURE WORD版含答案.doc
  • 2019-2020学年北师大版高中英语必修三课时规范训练:UNIT 8 ADVENTURE PERIOD 5 WORD版含答案.doc2019-2020学年北师大版高中英语必修三课时规范训练:UNIT 8 ADVENTURE PERIOD 5 WORD版含答案.doc
  • 2019-2020学年北师大版高中英语必修三课时规范训练:UNIT 8 ADVENTURE PERIOD 4 WORD版含答案.doc2019-2020学年北师大版高中英语必修三课时规范训练:UNIT 8 ADVENTURE PERIOD 4 WORD版含答案.doc
  • 2019-2020学年北师大版高中英语必修三课时规范训练:UNIT 8 ADVENTURE PERIOD 3 WORD版含答案.doc2019-2020学年北师大版高中英语必修三课时规范训练:UNIT 8 ADVENTURE PERIOD 3 WORD版含答案.doc
  • 2019-2020学年北师大版高中英语必修三课时规范训练:UNIT 8 ADVENTURE PERIOD 2 WORD版含答案.doc2019-2020学年北师大版高中英语必修三课时规范训练:UNIT 8 ADVENTURE PERIOD 2 WORD版含答案.doc
  • 2019-2020学年北师大版高中英语必修三课时规范训练:UNIT 7 THE SEA PERIOD 3 WORD版含答案.doc2019-2020学年北师大版高中英语必修三课时规范训练:UNIT 7 THE SEA PERIOD 3 WORD版含答案.doc
  • 2019-2020学年北师大版高中英语必修三课时规范训练:UNIT 7 THE SEA PERIOD 2 WORD版含答案.doc2019-2020学年北师大版高中英语必修三课时规范训练:UNIT 7 THE SEA PERIOD 2 WORD版含答案.doc
  • 云南省玉溪第一中学2014-2015学年高二下学期期中考试英语试题 WORD版含答案.doc云南省玉溪第一中学2014-2015学年高二下学期期中考试英语试题 WORD版含答案.doc
  • 2019-2020学年北师大版高中英语必修三同步作业:UNIT 9 WHEELS课时作业20 WORD版含答案.doc2019-2020学年北师大版高中英语必修三同步作业:UNIT 9 WHEELS课时作业20 WORD版含答案.doc
  • 2019-2020学年北师大版高中英语必修三同步作业:UNIT 9 WHEELS课时作业17 WORD版含答案.doc2019-2020学年北师大版高中英语必修三同步作业:UNIT 9 WHEELS课时作业17 WORD版含答案.doc
  • 2019-2020学年北师大版高中英语必修三同步作业:UNIT 9 WHEELS课后限时作业9 WORD版含答案.doc2019-2020学年北师大版高中英语必修三同步作业:UNIT 9 WHEELS课后限时作业9 WORD版含答案.doc
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1