四川省南充高级中学2020-2021学年高二英语上学期期中试题 (含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省南充高级中学2020-2021学年高二英语上学期期中试题 含解析 四川省 南充 高级中学 2020 2021 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省南充高级中学2020-2021学年高二英语上学期期中试题 (含解析)(试卷满分 150分,考试时间120分钟)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What is the woman going to do tomorrow?A. Go fishing. B. Go out with a friend. C. Go to the hos
2、pital.2. How will the woman get to the museum?A. By taking a shortcut.B. By taking the subway.C. By walking through the park.3. Where will the woman go on vacation?A. To New York City. B. To Los Angeles. C. To Burbank.4. Who is Mike?A. Miguels friend. B. Melvins friend. C. The girls brother.5. What
3、do the speakers mainly talk about?A. The mans hair. B. A photo of the man. C. The womans new hairstyle.第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5 秒钟;听完后,各小题给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第 6 段材料,回答第 6、7 题。6. Why does the man say it
4、wasnt easy to win the match?A. The visiting team was really strong.B. The best player on his team didnt play.C The coach of the visiting team was very good.7. When is the mans next match?A. This Friday. B. Next Monday. C. Next Friday.听第 7 段材料,回答第 8、9 题。8. How does the man know its the womans first m
5、atch?A. She is wearing a soccer shirt.B She isnt sure who is playing.C. She doesnt know the teams colors.9. What does the man give the woman?A. A different shirt. B. A scarf. C. Some face paint.听第 8 段材料,回答第 10 至 12 题。10. Whats the relationship between the speakers?A. Classmates. B. Teacher and stude
6、nt. C. Father and daughter.11. What is the last test that the woman failed?A. Greek history. B. The Mongol Empire. C. The Roman Empire.12. Why does the man think the woman will do better on the next test?A. He will help her study.B. She doesnt want to take the class again.C. Shell be studying her ow
7、n countrys history.听第 9 段材料,回答第 13 至 16 题。13. What will Lucy mainly do during the summer vacation?A. Go traveling. B. Work in a hotel. C. Take courses for college.14. What does Lucy want to do at her friends house?A. Read books. B. Watch movies. C. Go swimming.15. How long will Lucy stay in Canada?A
8、. Two weeks. B. Three weeks. C. Four weeks.16. Who can show Lucy around in Canada?A. Her aunt. B. Her friend. C. Her cousins.听第 10 段材料,回答第 17 至 20 题。17. How many items does each team need to find?A. 20. B. 14. C. 4.18. How will the teams know where to go?A. All locations are listed in the book.B. Th
9、ere are clues at each location.C. There are directions inside the envelope.19. What does every team receive in the beginning?A. Several letters with instructions. B. A map with different items. C. Some money.20. How many participants were there last year?A. Around 250. B. Around 500. C. Around 1000.
10、第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项 (A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AThe Official Residences of the British Royal FamilyBuckingham PalaceWell start at Buckingham Palace, the Queens London home. Situated by St.Jamess Park, Buckingham Palace has been the monarchs(君主的) official Lo
11、ndon residence since 1837. It has 775 rooms, including 52 bedrooms, 188 staff bedrooms, 92 offices, and 78 bathrooms.The Queen and the Duke of Edinburgh live here, along with the Duke of York, and the Earl and Countess of Wessex.Highlights at Buckingham Palace include the Changing of the Guard cerem
12、ony, which takes place most Days at11:00a.m., and the State Rooms that are open to the public every summer.Windsor CastleWindsor Castle, situated just outside London, is the Queens weekend retreat. Its the oldest and largest occupied castle in the world, built by William the Conqueror in the 11th ce
13、ntury. Over 39 monarchs have used Windsor Castle as their residence. St Georges Chapel is part of the castle and is the venue(会场) for the wedding of Prince Harry and Meghan Markle in May 2018.The castle is open all year roundit has a world-famous Royal dollhouse!and there are also talks, performance
14、s, and activities for kids.In 1992, a fire at the castle caused over $50,000,000 in damage.Sandringham HouseSandringham House in Norfolk is one of the Queens private residences. It was brought into the family in 1862 by the future Edward VII, although a fire in 1891 destroyed much of the original bu
15、ilding. Its been passed down through the family into the Queens ownership. The house itself stands within nearly 20,000 acres, with 60 acres of gardens. The rest is a park and uncultivated(未开垦的) land, which is freely open to the public every day of the year.The British royal family spends Christmas
16、at Sandringham, traditionally walking to church on Christmas morning and meeting the local people.Anmer Hall, a private residence of the Duke and Duchess of Cambridge, is also part of the Sandringham estate.1. What do we know about Buckingham Palace?A. It is the oldest castle.B. It is located in Nor
17、folk.C. It is abundant in rooms.D. It is home to Edward VII.2. Which residence will you go to if your children want to see a performance?A. Buckingham Palace.B. Windsor Castle.C. Sandringham House.D. Anmer Hall.3. What can we do in Sandringham House?A. Watch the Changing of the Guard ceremony.B. App
18、reciate the wedding of Prince Harry.C. Visit the uncultivated land freely.D. Spend Christmas with the royal family.【答案】1. C 2. B 3. C【解析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了几处著名的可供参观游览的英国皇室官方住所。【1题详解】细节理解题。根据第一个小标题下的“It has 775 rooms, including 52 bedrooms, 188 staff bedrooms, 92 offices, and 78 bathrooms.(它拥有775间客房,包括
19、52间卧室、188间员工卧室、92间办公室和78间浴室。)”可知白金汉宫的房间非常多。故选C。【2题详解】细节理解题。根据第二个小标题下的“and there are also talks, performances, and activities for kids.(还有为孩子们准备的讲座、表演和活动。)”可知如果你的孩子想看演出,你可以去温莎城堡。故选B。【3题详解】细节理解题。根据第三个小标题下“The rest is a park and uncultivated(未开垦的) land, which is freely open to the public every day of t
20、he year.(其余的是一个全年每天免费向公众开放的公园和荒地。)” 可知在桑德林汉姆府可以免费参观公园和荒地。故选C。BMy family and I belonged to a country club located across the street from the Long Island Sound. Each summer, the big attraction for us was the pool. I learned how to swim and joined the swimming team but was never really a good swimmer.
21、However, swimming in my younger days was a way to keep cool, and swimming on a team gave me identity and a sense of belonging (归属感). It also became invaluable many years later.Fast-forward (快进) to 1973 I was married, pregnant and had a home. What made our little home even more wonderful was when I d
22、iscovered that four blocks away was Rath Park Pool! For the next 30 years, most of our summer days were spent around that pool.Each of my five kids took swimming lessons and learned all the different swimming strokes (姿势). They later joined the swimming team and competed in meets. My daughter even b
23、ecame a lifeguard at the town pool. I sat back and happily took it all in!As much as I would have liked to have life stand still, it doesnt. My children outgrew their pool days and moved on. But the pool was still four blocks from my home, so I began to take up swimming again. And it was far better
24、than I ever could have imagined. I got so much out of it that I joined the local pool so I could swim year-round. Whenever I swam, I would always come out feeling physically and mentally refreshed. I often felt that if I looked hard enough, I would be able to see all of the worries and problems Ive
25、had in life, sitting at the bottom of the pool!What has swimming taught me? Ive learned that balance is the key to being a good swimmer. If you are balanced in the water, you have no resistance. Working on staying balanced made me realize the similarities between life in and out of the swim lane (泳道
26、). If you work on keeping yourself balanced, you will be able to swim right through the stress and problems life throws at you.4. What can we learn about the author from paragraph 1?A. Her family taught her how to swim.B. She swam with friends more often in summer.C. She was elected to be the swim t
27、eam captain.D. Swimming brought her lifelong benefits.5. What does the underlined sentence in paragraph 4 imply?A. Swimming was losing its appeal to the author.B. The author loved the pool days with her kids.C. She was proud of her kids for winning competitions.D. The author preferred to have a peac
28、eful life.6. What did the author find after she took up swimming again?A. It enabled her to see how to handle problems in life.B. She mastered more swimming skills than expected.C. Sports can give you the courage to face difficulties.D. Swimming made her remember her younger days.7. What is the main
29、 idea of the article?A. The authors wonderful pool days with her family.B The influence of swimming on the authors life.C. The physical and mental benefits of swimming.D. The similarities between swimming and life.【答案】4. D 5. B 6. A 7. B【解析】这是一篇记叙文。作者在文章中介绍了游泳给她和家人带来的影响和美好回忆,而且也让她领悟到保持生活的平衡有助于克服生活的压
30、力和问题。【4题详解】推理判断题。根据第一段“and swimming on a team gave me identity and a sense of belonging (归属感). It also became invaluable many years later. (在游泳队里游泳给了我身份和归属感。许多年后,它也变得无价。)”可知,游泳让作者终身受益。故选D。【5题详解】词句猜测题。根据第四段“My children outgrew their pool days and moved on. so I began to take up swimming again(我的孩子们长大
31、了,不再待在泳池里,继续生活。所以我又开始游泳了)”可知,尽管作者很想让生命静止不动,但事实并非如此。由此推知,作者很怀念和孩子们一起在泳池游泳的日子,所以又开始游泳了。故选B。【6题详解】细节理解题。根据第四段“Whenever I swam, I would always come out feeling physically and mentally refreshed. I often felt that if I looked hard enough, I would be able to see all of the worries and problems Ive had in
32、life, sitting at the bottom of the pool(每当我游泳的时候,我总是感觉身心焕然一新。我常常觉得,如果我看得够仔细,我就能看到我生活中所有的烦恼和问题,就像坐在池底一样)!”可知,作者在她重新开始游泳后,这使她看到了如何处理生活中的问题。故选A。【7题详解】主旨大意题。通读全文,尤其根据第一段的“My family and I belonged to a country club located across the street from the Long Island Sound. Each summer, the big attraction for
33、us was the pool. ”(我的家人和我属于一个在长岛对面街道的乡村俱乐部。每年夏天,对我们来说最大的吸引力就是游泳池)和“and swimming on a team gave me identity and a sense of belonging (归属感). It also became invaluable many years later. (在游泳队里游泳给了我身份和归属感。许多年后,它也变得无价。)以及第四段的“Whenever I swam, I would always come out feeling physically and mentally refres
34、hed. I often felt that if I looked hard enough, I would be able to see all of the worries and problems Ive had in life, sitting at the bottom of the pool(每当我游泳的时候,我总是感觉身心焕然一新。我常常觉得,如果我看得够仔细,我就能看到我生活中所有的烦恼和问题,就像坐在池底一样)!”可知,本文讲述了游泳给作者和家人带来的影响和美好回忆,而且也让她领悟到保持生活的平衡有助于克服生活的压力和问题,选项B. The influence of swi
35、mming on the authors life(游泳对作者生活的影响)符合题意,故选B。CLouise Gluck has been no stranger to awards over her long and storied career, since her first publication in 1968. In 1993, she won the Pulitzer Prize for her collection of poems, The Wild Iris (野鸢尾). And on Oct 8 she became the 16th woman to win the No
36、bel Prize in literature with the Nobel prizes first awarded in 1901.Gluck was honored “for her unmistakable poetic voice that, with austere (朴素的) beauty, makes individual existence universal”. Often said to be an autobiographical (自传体的) poet, drawing from the inner parts of her life, “she is not to
37、be regarded as a confessional poet (告白派诗人). Gluck seeks the universal,” Nobel Committee Chair Anders Olsson said in a statement.Gluck, 77, the author of 12 poetry collections, has been able to turn her life experiences into universal themes covering life, loss, and isolation. Because of this, reader
38、s have often found her poetry to be “dark”. However, there is much more than darkness in her voice, as noted by Olsson. “It is straightforward and . also a voice full of humor and biting wit,” he said.For example, in her poem Snowdrops, she uses the coming of spring after winter to show rebirth of l
39、ife after death. She leads readers down a depressing path only to reconnect with the light at the near end. At the conclusion of the poem, readers are left to feel the “raw wind of the new world” as they watch a new spring. This is often the case in Glucks poetry, being able to feel joy even after n
40、ot having done so for a long time.When her work Faithful Virtuous Night (忠诚与善良之夜) received a National Book Award for Poetry in 2014, a judge for the award went on to say, the collection comes from “a world where darkness blurs (使模糊) ordinarily sharp edges (边界) around the oppositions of our lives los
41、s and renewal, male and female, the living and the dead”.Although shes already a well-known writer, experienced in exploring trauma (痛苦经历) and healing, Gluck did feel honored to be given the prestigious Nobel award. However, when asked what the prize means to her, the lyric poet responded by saying,
42、 “Its too new I dont know really what it means.” Her only hope is that she can preserve her daily life.8. What can we know about Louise Gluck?A. Her first book was published in 1993.B. The Wild Iris won her the Nobel Prize in literature.C. She draws from her life experiences in her writing.D. She is
43、 seen as a successful confessional poet.9. What does Olsson think of Glucks poems?A. They are all about human psychology.B. They are too dark for readers.C. They ignore individual existence.D. They are frank and humorous in style.10. Why does the author mention Snowdrops in paragraph 4?A. To introdu
44、ce the main plots of this poem.B. To describe Glucks creativity in choosing themes.C. To show the features of Glucks poetry.D. To explain Glucks purpose in writing Snowdrops.11. How does Gluck feel about winning the Nobel Prize in literature?A. She is not qualified for the prize.B. It may change her
45、 daily life.C. It is not meaningful for her.D. The history of this award is not long enough.【答案】8. C 9. D 10. C 11. B【解析】本文是一篇说明文。主要介绍了诺贝尔文学奖获得者Louise Gluck及其作品的风格特点。【8题详解】细节理解题。根据第三段“Gluck, 77, the author of 12 poetry collections, has been able to turn her life experiences into universal themes cov
46、ering life, loss, and isolation.”(77岁的Gluck是12本诗集的作者,她将自己的人生经历转化为涵盖生命、失落和孤独的普遍主题。)可知,Louise Gluck她在写作中吸取了自己的生活经验。结合选项,故选C项。【9题详解】推理判断题。根据第三段“However, there is much more than darkness in her voice, as noted by Olsson. “It is straightforward and . also a voice full of humor and biting wit, he said.”(然
47、而,正如Olsson所说,她的声音不仅仅是黑暗。他说:“这是直截了当的.也是一个充满幽默和尖刻机智的声音。”)可推知,Anders Olsson认为Gluck的诗的风格坦率幽默。结合选项,故选D项。【10题详解】推理判断题。根据第三段“Because of this, readers have often found her poetry to be “dark”. However, there is much more than darkness in her voice, as noted by Olsson. “It is straightforward and . also a voi
48、ce full of humor and biting wit,” he said.”(正因为如此,读者经常发现她的诗歌是“黑暗的”。然而,正如奥尔森所说,她的声音不仅仅是黑暗。他说:“这是直截了当的. 也是一个充满幽默和尖刻机智的声音。”)可知,这里是在说Gluck诗的风格特点,紧接着第四段第一句话“For example, in her poem Snowdrops”(比如,在她的诗Snowdrops里)可知,这一段通过举例Snowdrops这个作品来展现第三段解说的她诗的风格特点的,结合选项,故选C项。【11题详解】推理判断题。根据文中最后一段“However, when asked w
49、hat the prize means to her, the lyric poet responded by saying, “Its too new I dont know really what it means.” Her only hope is that she can preserve her daily life.”(然而,当被问及这个奖对她意味着什么时,这位抒情诗人回答说”这个奖太新了我真的不知道它意味着什么”她唯一的希望就是能保住她的日常生活。)可知,这个诺贝尔文学奖给Gluck的感想是这可能改变了她的日常生活。结合选项,故选B项。DWe know that artific
50、ial intelligence (AI) is smart enough to do a few things our minds cannot, and with incredible accuracy. And now, it seems it also has the capacity to detect loneliness in humans, which is an otherwise challenging task.A new study, led by researchers at the University of California San Diego School
51、of Medicine, US, has shown how AI tools can predict levels of loneliness from a persons speech with an accuracy rate of 94 percent.The study focused on 80 participants aged 66 to 94, a population particularly vulnerable to loneliness. The subjects were asked 20 questions from the UCLA Loneliness Sca
52、le, which uses a four-point rating scale (量表) for questions such as “How often do you feel left out?” and “How often do you feel part of a group of friends?”They were also interviewed in private conversations, which were recorded and transcribed (转录) by researchers. The transcripts (文字记录) were then
53、examined using natural language processing (处理) tools, including IBM Watson Natural Language Understanding (WNLU) software, to quantify (量化) expressed emotions.The interesting thing about this system is that it not only uses dictionary-based methods, such as searching for specific words that express
54、 fear, but also presents corresponding patterns by testing the words used in the response.Varsha Badal, the first author of the study, noted that the WNLU software system uses deep learning to extract (提取) data from keywords, categories, emotions and grammar.“Natural language processing and machine
55、learning can systematically examine long interviews from multiple individuals and explore how subtle (微妙的) speech features such as emotions may indicate loneliness,” Badal said. “Similar emotion analyses by humans would be open to bias (偏见), lack consistency, and require extensive (大量的) training to
56、standardize.”The more lonely a person felt, the longer their responses to direct questions regarding loneliness. The system was capable of not just detecting the degree of loneliness in each subject, but also showing differences between the way men and women spoke about loneliness. The men were foun
57、d to use more fearful and joyful words in their responses, while the women tended to acknowledge feeling lonely during interviews.Co-author Dilip Jeste said that the IBM-UC San Diego Center is now exploring natural language patterns of loneliness and wisdom, which are inversely (成反比地) linked in olde
58、r adults. “Speech data can be combined with our other assessments (评估) of cognition (认知), mobility (运动), sleep, physical activity and mental health to improve understanding of aging and to help contribute to successful aging,” he said.12. What can we know about the study?A. It involved 80 middle-age
59、d participants.B. It could reach as high as 90 percent in accuracy.C. It relied on AI tools from the beginning.D. Its original data was partly from private interviews.13. How did the WNLU software system contribute to the loneliness study?A. By detecting speech patterns that show emotion.B. By remov
60、ing bias from the transcribing process.C. By locating specific words in long conversations.D. By standardizing the training of emotion analyses.14. Which of the following is among the findings?A. The lonelier the person is, the quicker they respond.B. The way we talk about loneliness varies with age
61、.C. Lonelier people had longer responses about loneliness.D. Women tend to be more optimistic about loneliness.15. What does Dilip Jeste imply in the last paragraph?A. The study is helpful for studying aging.B. AI tools can be applied to studying the secret of aging.C. Speech data is important for a
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
2018年小学语文总复习名师精讲课件-第14课时 古诗词朗读、积累与运用|人教新课标 (共15张PPT).ppt
