高二英语黄金阅读理解:生活类(含详解).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 英语 黄金 阅读 理解 生活 详解
- 资源描述:
-
1、高中英语黄金阅读(高二版)Golden Reading for Senior Middle School Students十三、生活类(10)There were two interesting pieces of news items in the paper a few years ago. Both of them are connected with computers the best invention of the 20th centuryOne was about a man who received a bill from the telephone company for
2、$ 2,000 a month for doing nothing. The telephone bill came from a computer which made a terrifying mistake; that mans bill was only $23.26. The other item was not as amusing. A man walked into the unguarded computer room of a large packaged food company and expertly programmed the computer to pay hi
3、m $2, 000 a month for raw meat which he “supplied” to the company. Of course he never sent the meat, but he certainly received the money. The computer wrote out a bill, and even “signed” it. It was only a random(随便的) check that uncovered the trick. It could be happening in thousands of other compani
4、es all over the world.Computers are not the magical workers that some people say they are. They make mistakes, theyre sometimes slower than human beings and theyre easily fooled.The US used to conscript(征兵) people with the help of a computer. The army sent out a card, which had to be filled in and s
5、ent back. It was easy to avoid being called up simply by spreading candle-wax(蜡) on the card. The computer couldnt read the card, and did nothing with it. Its in our everyday life that computers cause many problems. Lets get back to using people instead of computers, before a mistake that we cant pu
6、t right.1. From the passage we can conclude _.A. the paper is telling a lieB. the first sentence is the topic sentenceC. the two news items made people surprisedD. If a man did nothing at all for the telephone company, he would still get $2,000 a month2. The main idea of the second paragraph is _.A.
7、 the computers are magical workersB. the computers can do anything as well as manC. the computers can write out the bill and even sign itD. the computers sometimes also make mistakes3. Computers _.A. were used to conscript peopleB. are usually faster than human beingsC. are not so magical as people
8、expectD. were not easily controlled and always fooled human beings4. The writer thinks _.A. wed better use people instead of computers in our everyday lifeB. we should use computers although they always make mistakesC. computers are widely used in our everyday lifeD. if we want to work well, dont us
9、e the computers【答案与解析】电脑虽然是20世纪最好的发明,但它并不像人们想像的那样具有魔力,而是经常出错。1.C。推断题。通读全文,根据文章内容,采用排除法可知答案应选C。2. D。主旨题。此题也可用排除法确定答案D。3. C。细节题。根据第3段 Computers are not the magical workers that some people say they are可以知答案为C。4. A。语义理解题。根据 Its in our everyday life that computers cause many problems 和 Lets get back to
10、using people instead of computers, before a mistake that we cant put right 可推知答案为A。(11)Many people think New York is a noisy city, even inside the taxis. When you get into a taxi, you hear the voice of a well-known singer, a sport star or some other famous persons giving instructions. The voice of t
11、he famous person tells you what to do. One popular singer gives this message, “Cats have nine lives, but you have only one, so buckle your seat belt.” Other voices say things such as “Dont forget to take your things when you leave.”Many people get annoyed by the voices. Taxi drivers also dont like t
12、he messages. “I play the messages 12 hours a day; I hear the same voice 60 times a day. It makes me mad,” says Air, a taxi driver. But if I dont play the messages, Ill get fined(罚款)100 dollars.”A lot of passengers complain(抱怨), too. “Its too much noise,” says a passenger, “I asked the driver to turn
13、 off the message, but he said he couldnt.”Other people think the voices are a great idea. One taxi driver says, “People like to hear the voice, they put on their seat belts more often.” And passengers from out of the city really like the idea. “Most of the time taxi drivers are in bad mood,” says Me
14、lanie Benton, who visits New York often on business, “Its nice to hear such a voice when you get into a taxi.”1. Why should people buckle the seat belts in the taxi?A. Because it can make people safe.B. Because people can hear the voices clearly.C. Because people are afraid to be fined by the police
15、men.D. Because it can help not forget to take their things.2. The underlined word “annoyed” means _.A. 悲伤 B. 着急C. 忧愁 D. 厌烦3. From the text we know _.A. Cats have nine lives but men have only oneB. the voices make all the taxi drivers crazyC. the voices can let you know many famous personsD. there is
16、 two different ideas about playing the messages【答案与解析】本文主要介绍了不同的人对纽约的的士车上的广播的不同评价。1. A。常识题。为什么搭taxi要系安全带?根据常识我们知道是为了我们的安全问题着想。2. D。词义推测题。由第2段中的士司机的抱怨可以推断出annoy是“厌烦”的意思。3. D。推断题。根据第2段和第3段中讲的司机和乘客的抱怨到第4段的有些人认为是a great idea可以推出:对于播放这种信息人们有两种不同的观点,由此可知答案是D。(17)Healthy Habits, Healthy BodyFeel tired late
17、ly? Has a doctor said he cant find anything wrong with you? Perhaps he sent you to a hospital, but all the advanced equipment there shows that there is nothing wrong with you. Then, consider this: you might be in a state of subhealth(亚健康). Subhealth, also called the third state or gray state, is exp
18、lained as a borderline state between health and disease. According to the investigation by the National Health Organization, over 45 percent of subhealthy people are middle-aged or elderly. The percentage is even higher among people who work in management positions as well as students around exam-we
19、eks. Symptoms(征兆)include a lack of energy, depression(压抑), slow reactions, insomnia(失眠), agitation, and poor memory. Other symptoms include shortness of breath, sweating and aching in the waist and legs. The key to preventing and recovering from subhealth, according to some medical experts, is to fo
20、rm good living habits, alternate work and rest, exercise regularly, and take part in open air activities. As for meals, people are advised to eat less salt and sugar. They should also eat more fresh vegetables, fruits, fish because they are rich in nutritional elements vitamins and trace elements th
21、at are important to the body. Nutrition(营养) experts point out that it is not good to eat too much at one meal because it may cause unhealthy changes in the digestive tract(消化系统). They also say that a balanced diet is very helpful in avoiding subhealth. 1. According to this passage, which of the foll
22、owing is right?A. When you are in a state of subhealth, you should stay home and keep silent. B. When you are in a state of subhealth, you should go to see a doctor and buy some medicine. C. When you are in a state of subhealth, you should have yourself examined in foreign countries. D. When you are
23、 in a state of subhealth, you should find out the reasons and relax yourself. 2. It may be easy for middle-aged people to be in a state of subhealth because _. A. they have used up their energyB. they have lost their living hopesC. they have more pressure in life and workD. they begin to get older3.
24、 The key to preventing you from falling into a state of subhealth is that you should _. A. work hardB. sleep moreC. form good living habitsD. take more medicine4. As for food, experts suggest that _. A. we should never eat meatB. we should have variety of foodC. we should eat less than usualD. we sh
25、ould have meals without salt to sugar5. The underlined word “alternate” in this passage is closest in meaning to _. A. arrange by turns B. cause to take placeC. keep up D. take up【答案解析】本文介绍了亚健康的症状、原因及对策。1. D。细节题。根据全文及第五、六段可知得了亚健康不是呆在家里、不是去看医生、也不是到国外去检查,而应该找到症状、形成好的生活习惯,故知答案为 D。 2. C。推断题。根据第 4 段及常识可推
26、知中年人易得亚健康是因为来自生活和工作的压力更大,故选 C。3. C。细节题。根据原文The key to preventing and recovering from subhealth, is to form good living habits 可知答案就是 C。4. B。细节题。根据倒数第 2 段 As for meals,They should also eat more fresh vegetables, 可知食物要富于变化,所以 B 为正确答案。5. A。词义猜测题。根据医学专家的建议是形成好的生活习惯 “alternate” work and rest, 可知是轮流工作和休息,
27、故 A 为最佳答案。(22) Another Way of Thinking “Failure” In one way of thinking, failure is part of life. In another way, failure may be a way towards success. The “spider-story” is often told. Robert Bruce, the leader of the Scots in the 13th century, was hiding in a cave from the English. He watched a spi
28、der spinning a web. The spider tried to reach across a rough place in the rock. He tried six times to span(跨过) the gap. On the seventh time he made it and went on to spin his web. Bruce is said to have taken heart and to have gone to defeat the English. Edison, the inventor of the light bulb(灯泡), ma
29、de hundreds of models that failed before he found the right way to make one. Once he was asked why he kept on trying to make a new type of battery when he had failed so often, he replied, “Failure? I have no failure. Now I know 50 000 ways it wont work.” So what? First, always think about your failu
30、re. What caused it? Were conditions right? Were you in top form yourself? What can you change so things will go right next time? Second, is the goal youre trying to reach the right one? Try to do some thinking about what your real goals may be. Think about this question: “If I do succeed in this, wh
31、ere will it get me?” This may help you prevent failure in things you shouldnt be doing anyway. The third thing to bear in mind about failure is that its a part of life. Learn to live with yourself, even though you maybe have failed. 1. This passage deals with _. A. failure and successB. two sides of
32、 failureC. the “spider-story” D. the invention of light bulb2. In the first paragraph the writer tells mainly about _. A. the value of failure B. how people failC. famous failures D. how not to fail3. Robert Bruce is put in the passage to show that _. A. failure must come before successB. we should
33、face failure directly and overcome difficultiesC. nature will help us if we let itD. people who fail have plenty of companies4. The thing the writer does NOT tell you to do to deal with failure is to _. A. check out your goals to see if they are right for youB. think about failure as part of your li
34、feC. think about failure to find out what went wrongD. avoid things that are beyond you【答案与解析】 失败并不可怕,因为它是我们生活中的一部分。但愿“蜘蛛的故事”和爱迪生发明灯泡的故事对我们有所启迪。1. A。主旨题。从Robert Bruce 看到的蜘蛛织网失败了6次,第7次才成功和爱迪生发明灯泡的故事可以概括出本文的主题。2. A。主旨题。无论是Robert Bruce 还是Edison最后都成功了,由此可以看出第 1 段的主题应该是:失败的价值。3. B。判断题。Robert Bruce 因从蜘蛛织网
35、得到启发,最后打败英国。作者把他置于文中,很显然是用来支持他的主题:我们应该直面困难,并消灭它们。4. D。判断题。A、B、C三项内容文章中都有涉猎,而D项内容则没有提到。 (1)“Lets go down one more, push your enter key.” says a volunteer helping senior citizens work a web(网) session on the Internet.David Lansdale has found a way to light up the lives of the elderly. He gets them wir
36、ed to the Internet. “If you hit your enter key, it will bring up this particular e-mail.” Pauline Allen is one of those who has started using the Internet, “I thought I was through with life, I was ready for a rocking chair, because I was 86 years old. And I havent found the rocking chair yet.” “You
37、 found the keyboard?” asks the reporter. “Thats right, I found the keyboard.” The average age of Lansdales students is around 68. All are in nursing or assisted care homes. He used family relationships to introduce them to the World Wide Web.David Lansdale says, “Here they are in California, the fam
38、ily was back in New York, the opportunity to connect, to cross the time and space, was incredibly precious (valuable) to them.” “I hear you are so beautiful.” Lillian Sherly writes an e-mail to a newborn great granddaughter. Working with one another, the senior learn as a group. They learn to master
39、 the Internet and to overcome what Lansdale calls the maladies of the institutionalized: loneliness, helplessness, boredom, and loss of memory. Mary Harvey says, “Bingo just doesnt interest me. But this does, believe me, this does.” Ninety-four-year old Ruth Hyman is a star pupil and instructor. She
40、 says, “When I send a letter to my grandchildren, and great grandchildren, they hang it up in their offices, just like I used to hang their drawings on my refrigerator. Ha, ha.” David Lansdale says, “Theres a collective benefit. There is an element(因素) of treatment. Remember we started as a support
41、group.” Dixon Moore house says, “I just wish I was 15 years old and getting to learn all this.” The senior calls their weekly meetings Monday Night Live. And many say the meetings have given them new life. Ruth Hyman says, “Three years ago, they told me I wasnt going to live. But I showed them, and
42、got work, and Ive worked ever since.” 1. The purpose of David Landsdales work is to _. A. keep the health of the mind of the senior B. popularize the use of computers among the old C. organize the senior as a group to work D. help the senior connect with their families2. The words “the maladies of t
43、he institutionalized” used in the text refer to _. A. the difficulties in learning B. the problems caused by getting old C. some kinds of treatments D. the worries about the Internet3. How many examples does the writer give to prove that the senior enjoy the Internet? A. Four. B. Five. C. Six. D. Se
44、ven.4. It can be inferred that Ruth Hymans younger generations hang her mails up _. A. in order not to lose the letters B. in order not to forget something important C. to make the offices more beautiful D. to show pride in their grandmothers work【答案与解释】社会在进步,网络在发展,老年朋友也可通过学习进入和使用网络。David Lansdale通过
45、网络唤起了老年朋友的生活情趣和热情。1. A。主旨题。从第6段中的 They learn to master the Internet and to overcome 可知 David Landsdale 的目的是要老年人克服他们所面临的各种心理问题,唤起他们对生活的热情。2. B。语义理解题。从第6段最后一句中的 what Lansdale calls the maladies of the institutionalized: loneliness, helplessness, boredom, and loss of memory 可对 the maladies of the insti
46、tutionalized 的解释,所以选B。3. B。细节题。文中提到了五个人的事例。4. D。推断题。从第8段中的 they hang it up in their offices, just like I used to hang their drawings on my refrigerator 可以看出 Ruth Hyman 的孙子和重孙们对她的作品感到很骄傲。(2)You know you have to read “between the lines” to get the most out of anything. I want to persuade you to do som
47、ething equally important in the course of your reading. I want to persuade you to “write between the lines”. Unless you do, you are not likely to do the most efficient kind of reading.I insist, quite bluntly, that marking up a book is not an act of damage but of love. There are two ways in which one
48、 can own a book. The first is the property right you establish by paying for it, just as you pay for clothes and furniture. But this act of buying is only the first step to possession. Full ownership comes only when you have made it a part of yourself, and the best way to make yourself a part of it
49、is by writing in it. A comparison may make the point clear. You buy a piece of beef and transfer it from the butchers icebox to your own. But you do not own the beef in the most important sense until you eat it and get it into your blood. I am arguing that books, too, must be absorbed in your blood
50、to do you any good.There are three kinds of book owners. The first has all the standard sets and bestsellers unread, untouched. The second has a great many books a few of them read through, most of them dipped into, but all of them as clean and shiny as the day they were bought. The third has a few
51、books or many every one of them worn, shaken and loosened by continual use, marked and scribbled(涂写) in from front to back.Why is marking up a book necessary to reading it? First, it keeps you awake.(And I dont mean only conscious; I mean wide awake. ) In the second place, reading, if it is active,
52、is thinking, and thinking tends to express itself in words, spoken or written. The marked book is usually the thought-through book. Finally, writing helps you remember the thoughts you had, or the thoughts the author expressed.1. The third kind of owners of books must be _.A. experienced readersB. u
53、ntidy readersC. active readersD. careless readers2. Marking up a book means _.A. writing down difficult sentencesB. finding the extra meanings of unknown wordsC. writing in the space the ideas you get through careful readingD. making notes to show you understand what you have read3. What does the au
54、thor persuade you to mark?A. Whatever you have given deep thought to while reading.B. Words and sentences that bring up rich ideas.C. Primary questions that challenge you.D. Whatever disagreements you may have with the book4. A great advantage of marking up a book is _.A. to absorb all the brilliant
55、 ideas it containsB. to make yourself a part of itC. to make yourself conscious that you are reading activelyD. to enable yourself to pick up the book for continual reading【答案与解析】我们怎样才算拥有一本书呢?作者认为有两种方式:一是像买衣服、家具一样,把它作为财产,二是把书的内容变成你自己的一部分。而把书的内容变成你自己的一部分的最好方法就是在书上涂涂写写。因为这样有助于你更好地理解和消化书的内容。1. C。细节题。根据
56、第3段最后一句和最后一段第2句可知答案为C。2. C。主旨题。根据最后一段最后两句 The marked book is usually the thought-through book. Finally, writing helps you remember the thoughts you had, or the thoughts the author expressed. 可知答案为C。3. A。语义理解题。从reading, if it is active, is thinking, and thinking tends to express itself in words, spok
57、en or written 以及 Finally, writing helps you remember the thoughts you had, or the thoughts the author expressed 可以作出正确判断。4. B。细节题。第2段第5句话and the best way to make yourself a part of it is by writing in it 已明确告知正确答案。 (3)Parents whose children show a special interest in a particular sport feel very dif
58、ficult to make a decision about their childrens careers. Should they allow their children to train to become top sports men and women? For many children it means starting school work very young, and going out with friends and other interests have to take a second place. Its very difficult to explain
59、 to a young child why he or she has to train five hours a day, even at the weekend, when most of his or her friends are playing.Another problem is of course money. In many countries money for training is available from government for the very best young sportsmen and women. If this help can not be g
60、iven, it means that it is the parents who have to find the time and the money to support their childs development sports clothes, transport to competitions, special equipment, etc. can all be very expensive.Many parents are worried that it is dangerous to start serious training in a sport at an earl
61、y age. Some doctors agree that young muscles may be damaged by training before they are properly developed. Professional trainers, however, believe that it is only by training young that you can reach the top as a successful sports person. It is clear that very few people do reach the top, and both
62、parents and children should be prepared for failure even after many years of training.1. This article is most probably taken from_.A. a letterB. an advertisementC. a personal diaryD. a newspaper article2. According to the passage, parents whose children show a special interest in sport_.A. feel unce
63、rtain if they should let their children train to be sports men or women trainingB. try to get financial support from the government for their childrens training C. have to get medical advice from doctors about training methodsD. prefer their children to be trained as young as possible3. Which of the
64、 following statements is NOT true?A. By starting young, you wont have much time for your school work.B. Early training may damage your muscles.C. Most children may become professional sports men after a long period of training.D. Its very expensive for parents to support their childs development in
65、sports.4. The phrase “to take a second place” means _.A. to repeat the activities some other dayB. to become less importantC. all things considered, they are of inferior(差的) qualityD. to happen again 【答案与解析】孩子很小就对某一体育项目感兴趣,父母亲该怎么办?孩子早期就进行体育训练,对身体有没有损害?读完本文,你会豁然开朗。1. D。判断题。从文章的内容和形式看,A、B、C三项都应排除,所以答案
66、选D。2. A。细节题。从第1段第1句话Parents whose children show a special interest in a particular sport feel very difficult to make a decision about their childrens careers可知选A的原因。3. C。判断题。A、 B、 D三项内容文章都有涉及,惟有C项内容没有提到。4. B。词义猜测题。根据第1段第3句话it means starting school work very young, and going out with friends and othe
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
