2020届高三英语3月月考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2020 届高三 英语 月月 考试题 解析
- 资源描述:
-
1、2020届高三英语3月月考试题(含解析)本试卷分选择题和非选择题两部分,共 10 页,满分 120 分,考试用时 120 分钟。注意事项:1. 答卷前,考生按要求在答题卡上填涂考生信息。2. 选择题每小题选出答案后,先在答题卡上把选项涂黑。最后,把答案输入青鹿平台答题卡。3. 非选择题必须用黑色字迹的钢笔或签字笔作答,答案必须写在答卷各题目指定区域内的相 应位置上;拍图片上传答案至青鹿平台。考生必须保持答案图片完整、清楚。第I卷第二部分 阅读理解(共两节,满分 40 分)第一节 (共 15 小题;每小题 2 分,满分 30 分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中,选出最
2、佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。A1. Which of the following statements is TRUE about the studios services?A. Frames come in three different colors and sizes.B. There is no need to make an appointment to take photos.C. Photographs will be delivered within three business days.D. Someone on the staff can help customers
3、 look good.2. How much can non-club members save when they use the Fantastic Package Plan instead of buying the same products individually?A. $20.B. $30.C. $40D. $50.3. We can learn from the text that _.A. club members need to pay a $40 membership fee every yearB. as many as five pictures can be inc
4、luded in a Multi-image sheetC. customers can receive a 20th anniversary discount until December 31D. you must have a Fantastic Club membership to receive a free gift【答案】1. D 2. C 3. B【解析】本文是一篇应用文,主要介绍了有关全家福的风格、内容、价格等等,以吸引顾客前往购买。【1题详解】细节理解题。由文中“Basic Portrait Types”一栏可知选项A错误;“Call us today at 555-456
5、-0727 to schedule an appiontment”可知选项B错误;“Your photos will be ready for pickup within three business days ”可知选项C错误。由“Our stylist can help with hair and makeup.Youll look fantastic!可知,我们的发型师可以帮忙做头发和化妆。你会看起来棒极了!所以工作人员可以帮助客户看起来棒极了。故选D。【2题详解】细节理解题。由“Basic Portrait Types”和“Special offers”可知单独购买这些产品需要240,
6、但如果使用 Fantastic Package Plan 只需200,故节省了(240-200)40,故选C。【3题详解】细节理解题。由文中Basic Portrait Types一栏中Multi-image sheet一列中“Any combination of 2 to 5 photos”可知,多达五张图片可以包括在一个多图像表中。故选B。BYoull soon be 84 years old, Dad, and you and I will have had 55 Fathers Days together.You know, there was a time when we were
7、not only separated by the generation gap but completely polarized (对立) by it. Split by: age and experience, opinions, hairstyles, cosmetics, clothing and boys.The Father-Daughter Duel(冲突) of54 shifted into high gear(白热化) when you taught me to drive the old Dodge and I decided I would drive the54 Che
8、vy whether you liked it or not. The police officer who accompanied me home after you reported the Chevy stolen late one evening was too young to understand father-daughter politics and too old to have much tolerance for a 16-year-old. You were so decent about it, Dad, and I think that was probably w
9、hat made it the worst night of my life.Our relationship improved greatly when I had babies. I didnt know what to expect of you and Mom as grandparents but I didnt have to wait long to find out. Those babies adored you then just as they adore you now.I suppose I saw our relationship as aging together
10、, rather like a fine wine. But the oddest thing happened last week. I was at a stop sign and I watched as you turned the corner in your car. It didnt immediately occur to me that it was you because the man driving looked so elderly and frail behind the wheel of that huge car. It was rather like a sl
11、ap in the face delivered from out of nowhere. Perhaps I saw your age for the first time that day.Fifty years ago this spring, we planted kohlrabi together in a garden in Charles City, Iowa.This week, well plant kohlrabi together again, perhaps for the last time but I hope not. I dont understand why
12、planting kohlrabi with you is so important to me but it is. I dont even like kohlrabi but I like planting it with you.Honoring a father on Father s Day is about more than a dad who brings home a paycheck, shares a dinner table, and attends school graduation and weddings. Its more about unconditional
13、ly loving children who are stubborn, who know everything and wont listen to anyone. Its about loving someone more than words can say, and wishing that it never had to end.I love you, Dad.4. What is the purpose of the third paragraph?A. To prove that the father is very strict.B. To describe the fathe
14、r-daughter politics.C. To show the conflict between the author and her father.D. To condemn the policeman for lack of understanding.5. What does the author mean by saying “a slap in the face” in the fifth paragraph?A. She regretted the fights she had with her father.B. She suddenly realized that her
15、 father was so old and could be gone one day.C. She was ashamed of herself that she hadnt taken good care of her father.D. She suddenly realized that she had caused a lot of trouble for her father.6. Which of the following words can describe the authors father?a. Unreasonable b. Caring c. Tolerant d
16、. StubbornA. bcB. bdC. acdD. bcd7. The author wrote his father this letter to _.A. tell him about their conflictsB. say sorry for her being stubbornC. express her gratitude to himD. remind him of the early incident【答案】4. C 5. B 6. A 7. C【解析】本文是篇记叙文。作者通过写信的方式向我们叙述了自己成长过程中与父亲之间发生的一些事,通过对这些小事的描写让我们感受到了
17、浓浓的亲情,以及女儿对父亲的爱意。【4题详解】推理判断题。根据第三段开头中的“The Father-Daughter Duel(冲突) of54 shifted into high gear(白热化) when you taught me to drive the old Dodge and I decided I would drive the54 Chevy whether you liked it or not.”可知,那时,您教我学开那部道奇旧车,可我却不管您喜不喜欢,执意要开雪佛兰54那辆车。当时,我们父女俩关于雪佛兰汽车的争执也调到了最高挡。由此判断出本段主要展示了父亲与女儿之间的
18、一些冲突,故选C项。【5题详解】推理判断题。根据第五段中“It didnt immediately occur to me that it was you because the man driving looked so elderly and frail behind the wheel of that huge car.”和“Perhaps I saw your age for the first time that day.”可知,可我并没有立刻反应过来那是您,因为那个男人开着车,又在那部大车的车轮后面,就显得他岁数很大、身体也很虚弱的样子。也许,那是我第一次“看见”您的年龄。由此判断
19、出作者在那一刻突然意识到父亲已经老了,可能有一天会离开人世,这事实像给了她一巴掌让她内心受到震动。故选B项。【6题详解】推理判断题。根据第三段中在作者与父亲发生冲突后,作者用“You were so decent about it”您对这件事倒是处理得很体面,来描写其父亲,表明其父亲是宽容的;最后一段中“Honoring a father on Father s Day is about more than a dad who brings home a paycheck, shares a dinner table, and attends school graduation and wed
20、dings.” 过“父亲节”,尊重一位父亲,绝不仅仅是因为爸爸给家里挣多少钱、和家人一起共进晚餐、参加学校活动、参加毕业典礼和婚礼的原因。表明父亲是懂得照顾人的;故b、c符合描述,故选A。【7题详解】推理判断题。本文作者通过描写自己成长过程中与父亲之间发生的一些事,让我们感受到父女之间浓浓的亲情,感受到父亲对女儿的爱,同时作者通过写这一封信也表达了自己对父亲的感激之情。所以作者写这篇短文的目的就是为了向父亲表达感激之情。故选C。CTwelve years ago, Danny called me from a dark, damp subway station. “A baby!” he sh
21、outed. “Get down here, and flag down a police car or something.” By nature, Danny is a remarkably calm person, so when I felt his heart pounding through the phone line, I ran.When I got to the subway station, Danny was holding a light-brown-skinned baby, about a day old. The baby had been wrapped in
22、 an oversize black sweatshirt and left on the ground in a corner behind the gate.What neither of us knew, or could have predicted, was that Danny had not just saved an abandoned infant; he had found our son.Three months later, Danny appeared in family court to give an account of finding the baby. Su
23、ddenly, the judge asked, “Would you be interested in adopting this baby?” The question surprised everyone in the courtroom, except Danny, who answered, simply, “Yes.”“But I know its not that easy,” he said.“Well, it can be,” assured the judge before barking out orders to allow me to be a parent-to-b
24、e.My first reaction, when I heard, went something like, “Are you crazy? How could you say yes without consulting me?”In three years as a couple, we had never discussed adopting a child. I was an ambitious playwright working as a part-time word processor. Danny was a respected yet wildly underpaid so
25、cial worker. We had a roommate, who slept in our living room, to help pay the rent.We knew how many challenges couples usually faced when they wanted to adopt. And while Danny had patience and selflessness, I didnt know how to change a diaper (尿布), let alone nurse a child. I didnt trust the system a
26、nd was sure there would be obstacles. Also, I couldnt handle parenthood. So I promised myself I wouldnt get attached.The caretaker held him and then placed him in my arms. But when the baby stared up at me, with all the innocence and hope he represented, I, like Danny, was completely hooked.8. Why d
27、id the author rush to the subway station?A. Because Danny finally found their lost son.B. Because she sensed Danny met something urgent.C. Because Danny had a heart attack.D. Because someone gave birth to a baby there.9. How did the author react on hearing Dannys answer to the judges question?A. Sur
28、prised by the question.B. Crazy to be a parent-to-be.C. Annoyed at Dannys decision.D Angry at challenging her authority.10. It can be inferred from the last paragraph that _.A. the author will adopt the babyB. the couple were tempted to take the babyC. the baby will bring hope to the familyD. the co
29、uple love each other very much11. What is the authors purpose in writing the passage?A. To introduce a story of a poor family.B. To inform people of the difficulty of adopting a baby.C. To call on people to donate money to them.D. To show humans kindness and love by nature.【答案】8. B 9. C 10. A 11. D【
30、解析】本文是一篇记叙文,主要讲述一对年轻夫妻收养一个被遗弃的婴儿的故事,尽管当时这对夫妻并没有很好的经济基础甚至需要与人合租来分担房租,面临着很大的挑战,但是男主人公仍然坚持收养这个婴儿,女主人公也在慢慢相处中接受了这个可爱的婴儿。通过这篇文章让我们展示了人类的善良和爱心。【8题详解】细节理解题。文章第一段中“ By nature, Danny is a remarkably calm person, so when I felt his heart pounding through the phone line, I ran.”可知当作者听到Danny电话里急促的声音意识到可能发生了一些紧急
31、的事,因为Danny平时是一个稳重的人,所以便跑向了火车站,故选B。【9题详解】细节理解题。文中“My first reaction, when I heard, went something like, “Are you crazy? How could you say yes without consulting me?”可知,当我听到这个消息时,我的第一反应是,“你疯了吗?”你怎么能不跟我商量就答应了呢? 所以当时作者与她的丈夫经济条件并不乐观,所以当Danny在没有和作者商量的情况下便收养了这个婴儿,作者是感到十分生气的。故选C。【10题详解】推理判断题。根据最后一段中“ But wh
32、en the baby stared up at me, with all the innocence and hope he represented, I, like Danny, was completely hooked.” 可知,但是当孩子抬头看着我,他很纯真,充满着渴望,我,像丹尼一样,完全被迷住了。由此判断出作者已经愿意收养这个婴儿了,故选A。【11题详解】推理判断题。本文主要讲述一对年轻夫妻收养一个被遗弃的婴儿的故事,尽管当时这对夫妻并没有很好的经济基础甚至需要与人合租来分担房租,面临着很大的挑战,但是男主人公仍然坚持收养这个婴儿,女主人公也在慢慢相处中接受了这个可爱的婴儿。通过
33、这篇文章向我们展示了人类的善良和爱心。故选D。DThe exact work of ancient astronomers has led to a modern observation - our days are longer than they used to be. Not that youd noticed: The new research in the Proceedings of the Royal Society A shows that it takes the Earth a tiny bit longer these days to complete a single
34、rotation (转动) than it did millions of years ago. Its the kind of stuff thats measured in milliseconds per century, but those milliseconds add up. Over the last thousands of years, theyd totaled several hours, which the Los Angeles Times puts this way, “If humanity had been measuring time with an ato
35、mic clock that started running back in 700 BC, today that clock would read 7 p.m. when the sun is directly overhead rather than noon. The atomic clock wont lose a second for 15 billion years.” Maybe more remarkable is that the work is the result of a tireless 40-year research into ancient timekeepin
36、g records dating back 2,700 years.Scientists led by Richard Stephenson of the UKs Durham University have been studying Babylonian clay tablets, Chinese observations made through the use of water clocks, and Arab astronomical records that tracked solar and lunar eclipses(日/月食). “The most astonishing
37、thing about this study is the fact that we have this information at all,” said a geographer not involved in the study. Researchers are still hoping to find observations from the Incas and the Maya, and to fill in their largest hole between 200 and 600 AD, but theyve measured the Earths deceleration
38、at 1.8 milliseconds per day per century. Given the moons gravitational effect on our oceans, the discovery that Earth is decelerating isnt a surprise, notes the Christian Science Monitor, though astronomers had previously estimated a higher rate.12. Why are days longer than before according to the t
39、ext?A. The earth rotates more and more slowly.B. Humanity has got incorrect timekeeping records.C. It takes longer for the earth to turn around the sun.D. The lost milliseconds for centuries are added to our present days.13. How did researchers come to the conclusion of the study?A. By resetting the
40、 rotating time of the earth.B. By referring to ancient timekeeping records.C. By studying the moons gravitational effect on the oceans.D By measuring time again with an atomic clock.14. What can we infer about the study from what the geographer said?A. Geography theory supports the result of the stu
41、dy.B. The geographer disagrees to the research conclusion.C. The scientists research is meaningless.D. Its right to get geographers involved in the study.15. What is the meaning of the underlined word “deceleration” in Paragraph 2?A. Evolution.B. Slow down.C. Enlargement.D. Development.【答案】12. A 13.
42、 B 14. A 15. B【解析】这是一篇科普文,主要讲述了有关时间变化的研究,由于地球自转速度逐渐变慢导致天数变长,研究者们通查阅古代时间记载得出相关结论。通过这篇科普文,我们了解到更多有关科学的知识。【12题详解】推理判断题。由文章第一段中“The new research in the Proceedings of the Royal Society A shows that it takes the Earth a tiny bit longer these days to complete a single rotation (转动) than it did millions of
43、 years ago.”可知,发表在英国皇家学会学报上的一项新研究表明,与数百万年前相比,现在地球完成一次自转所花的时间要稍微长一点。由此判断出地球转动需要花费更长的时间,也就是地球转动速度变慢了,故选A。【13题详解】推理判断题。由文章第一段中“Maybe more remarkable is that the work is the result of a tireless 40-year research into ancient timekeeping records dating back 2,700 years.”可知,也许更值得注意的是,这项工作是对2700年前的古代计时记录进行
44、40年不懈研究的结果。以及下文中多次提及古代记录数据可判断出研究者们通过查阅古代时间记录得到调研结果。故选B。【14题详解】推理判断题。由文章第二段中 “The most astonishing thing about this study is the fact that we have this information at all,” said a geographer not involved in the study. ”可知,这项研究最令人吃惊的地方在于,我们完全掌握了这些信息,”一位未参与研究的地理学家说。由此判断出得该地理专家认为地理为调查结果提供了理论基础。故选A。【15题详
45、解】词句猜测题。由划线处下文“Given the moons gravitational effect on our oceans, the discovery that Earth is decelerating isnt a surprise,”可知,考虑到月球对我们海洋的引力作用,发现地球正在减速并不奇怪。所以通过上下文的语境可以判断出,划线词的意思为“减速”。故选B。第二节 (共 5 小题;每小题 2 分,满分 10 分)根据短文内容,从文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Whether you want to improve your writing sk
46、ills as a creative writer or simply perfect your skills for schoolwork, you can take some steps to learn how to be a better writer.1. Use active instead of passive voice.In English, the most basic sentence structure is S-V-O: Subject-Verb-Object. The passive voice usually requires more words and use
47、 of a “to be” verb form, which can suck the energy out of your writing. Learn to avoid these constructions as much as you can. _16_ It conventionally uses the passive voice to put the emphasis on the results, rather than the researchers.2. _17_Finding the right verb or adjective can turn an uninspir
48、ed sentence into one people will remember and quote for years to come. Look for words that are as specific as possible. Strong doesnt mean obscure, or more complicated. Dont say utilize when you could say use. _18_3. Cut the chaff._19_ You dont get points for saying in 50 words what could be said in
49、 20, or for using multi-syllable words when a short one does just as well. It might feel good at first to pack a lot of ideas and details into a single sentence, but chances are that sentence is just going to be hard to read. If a phrase doesnt add anything valuable, just cut it. _20_ If you notice
50、that your writing is filled with -ly words, it might be time to take a deep breath and give your writing more focus. A. Use strong words.B. Show, dont tell.C. Good writing is simple, clear and direct.D. The main exception to this is science writing.E. Cutting the chaff is best done at the editing st
51、age.F. He sprinted is not necessarily better than he ran.G. Dont write screamed fearfully - scream already suggests fear.【答案】16. D 17. A 18. F 19. C 20. G【解析】这是一篇说明文。本文以如何提高英语写作水平为话题,提出了几点意见,帮助大家提高自身英语写作水平。【16题详解】本段标题是“Use active instead of passive voice.” 用主动语态代替被动语态。而此空后文为“It conventionally uses t
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2019-2020学年人教版高中语文必修五培优新方案课件:第四单元 系列写作案(四) 注重创新 学习写得新颖 .ppt
