高考英语 备考之百题精炼系列06(教师版).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 高考英语 备考之百题精炼系列06教师版 高考 英语 备考 精炼 系列 06 教师版
- 资源描述:
-
1、2011届高考备考百题精炼系列专题六 阅读理解A(北京朝阳区2011届高三综合练习一)Since the Second World War,there has been an obvious trend,especially among the growing group of college students,toward early marriage. Many youths begin dating in the first stage of adolescence, go steady through high school, and marry before their formal
2、 education has been completed. In some quarters, there is much shaking of graying heads over the unacceptable ways of youth. However, emotional (情感的)maturity does not grow with age; it does not arrive automatically at twenty -one or twenty-five. Some achieve it surprisingly early, while others never
3、 do, even in three-score years and ten.Many students are marrying as an escape, not only from an unsatisfying home life, but also from their own personal problems of loneliness. However, any marriage entered into as an escape cannot prove entirely successful. The sad fact is that marriage seldom sol
4、ves one s problems ; more often,it merely worsens them. What s more,it is doubtful whether the home is able to carry all that the young are seeking; they might abandon one idol(幻像)only to have another. Young people correctly understand that their parents are wrong in believing that success is the mo
5、st important in life,but they themselves are wrong in believing that they have found the true center of life s meaning. Their expectations of marriage are basically unrealistic and therefore can not be met. They want too much, and tragic disillusionment(幻想破灭)is often likely to follow.Shall we, then,
6、 join the chorus of those against early marriages? One cannot generalize: all early marriages are bad and all later ones are good. Satisfactory marriages are determined not by how old one is, but by the emotional maturity of the partners. Therefore, each case must be judged on its own benefits. If t
7、he early marriage is not an escape, if it is entered into with relatively few false expectations,and if it is economically workable,why not? Good marriages can be made from sixteen to sixty, and so can bad ones.63. The underlined phrase “ shaking of graying heads”, refers to_.A.the anger of parentsB
8、.the disapproval of elderly peopleC.the improper behaviors of the youngD.the emotional expectations of young lovers65. The author argues that_.A.young people can benefit little from early marriage marriagesB.elderly people are wrong about early marriagesC.early marriages are not always unsuccessfulD
9、.early marriages should not be encouraged【答案】C【解析】本题考查对细节性信息的理解能力。第三段关键句One cannot generalize: all early marriages are bad and all later ones are good.“我们不能一概而论:所有的早婚都是不好的,所有的晚婚都是幸福的。”有此判断C为正确答案。66. What s the main idea of the passage?A.Young peoples failure in marriage results from disillusionment.
10、B.Young people shouldn t have many expectations for marriage.C.Successful marriages depend on emotional maturity .科*网Z*X*X*KD.Home is the place where you get rid of loneliness.【答案】C【解析】本题考查理解文章主旨的能力。第三段关键句:Satisfactory marriages are determined not by how old one is, but by the emotional maturity of
11、the partners.“幸福婚姻的关键并不取决于年龄,而是看双方的成熟程度。”故选C。B(重庆一中2011届高三月考一) It is six oclock in the morning. You are asleep in my left arm and I am learning the art of one-handed typing. Your mother, more tired yet more happy than Ive ever known her, is sound asleep in the room next door. When youre older well t
12、ell you that you were born in Hong Kong in the lunar year of the pig. “Its a boy, so lucky,” our neighbours told us. They said you were the first baby to be born in the block this year. This, they told us, was good Feng Shui, in other words, a positive sign. Naturally your mother and I were only too
13、 happy to believe that. Your coming has turned me upside down and inside out. I am pained by the memory of each suffering child I have come across on my journeys as a journalist. To tell you the truth, its nearly too much for me to even think of the children being hurt and abused and killed. Last Oc
14、tober, in Afghanistan, when you were growing inside your mother, I met Sharja, aged twelve, motherless, fatherless, guiding me through the grey ruins of her home. Everything was gone, she told me. There is another memory of Rwanda, and the churchyard where I found a mother and her three young childr
15、en huddled(蜷缩) together where theyd been beaten to death. The children had died holding on to their mother. Daniel, these memories explain some of the protectiveness I feel for you, and the occasional moments of blind terror when I imagine anything bad happening to you. 56We can see that this text i
16、s written to _. Athe authors wife Bthe authors neighbour CDaniel Da suffering child【答案】D【解析】本题考查对细节性信息的理解能力。文中最后一段开头作者直呼自己儿子的名字Daniel,我们容易选出这篇文章是写给Daniel的,故选C。57The author mentions some of his painful memories because _. Ahe wants his son to care for others Bhe feels more pain thinking about them as
17、 a father Che hopes to forget the tragedies he witnessed Dhis experience has affected his mental health58The underlined word “blind” in the last paragraph means _. Aunable to see BmeaningfulCnot clear Dnot based on reason【答案】D【解析】本题考查猜测词义的能力。Blind字面含义可理解为unable to see,但是放在文中有它的引申义:“盲目、没有根据“,作者在最后一段解
18、释说:他对于孩子的保护(protectiveness)显得盲目、没有根据是源于他曾经做记者时目睹过的痛苦记忆。59Which of the following words best describes the authors feeling when typing this text? ARelieved. BRegretful. CLoving. DCalm.【答案】D【解析】本题考查概括文章主要感情基调的能力。作者先是谈儿子的出生给这个家带来欢乐,后来谈到目睹过的不行儿童,所以作者加倍保护自己的孩子,甚至有时是一种盲目地保护,一切源于作者太爱自己的儿子。所以作者写这篇文章时,心里一直充满了
19、对Daniel的爱。故选C。 C(南京市2011届高三二模) Choo, Choo! Here comes the Chunnel train. Get aboard if you want to learn more about this underground transportation system. This is an unusual form of transportation, because it is a tunnel that trains travel through and not an actual form of transportation. The Chunn
20、el is actually the English nickname for the Channel Tunnel. In French, it is called le tunnel sous la Manche. It is a rail tunnel beneath the English Channel at the Straits of Dover. It connects Cheriton in Kent, England with Sangatte in northern France. It is the second longest rail tunnel in the w
21、orld. Did you know that the British and the French had a race whi1e they were building the Chunnel? The race was to see who could get to the middle of the tunnel first. The British won by a little bit. It took 15,000 workers over seven years to dig the tunnel. The tunnel was finished in 1994.The com
22、pleted Chunnel cost about $ 21 billion. But it all paid off, because it became very popular, very quick. Millions of people use it. Now it is getting even more popular. There are three complete tunnels in the Chunnel. The two outside ones are the passenger trains. The small inner one is a guidance t
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
