2019高考英语浙江专用精准提分二轮试题:第三部分 话题拓展阅读与写作 第25节 WORD版含解析.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2019高考英语浙江专用精准提分二轮试题:第三部分 话题拓展阅读与写作 第25节 WORD版含解析 2019 高考 英语
- 资源描述:
-
1、第25节天气与自然(一).阅读理解A(2018湖南高三34校联考)Dodder is an unusual and unwanted plant that attacks other plants.Except for its flowers,the plant looks like spaghetti,a kind of noodles in the shape of long thin pieces that look like string when they are cooked.Its almost leafless,threadlike stems(茎) hang down on
2、top of other plants that dodder needs to stay alive.Dodder does not produce its own food.Instead,it steals food from other plants.It feeds by sucking juices from the plant which is wrapped around,often making its host very weak or even killing it.Dodder can find other plants by their smell.When a yo
3、ung dodder plant starts growing,it follows the smell of plants it prefers,like tomato plants,potato plants,or other farm crops.Unlike most plants that usually grow in the direction of light or warmth,a dodder plant will grow in the direction of,for example,tomato smellif a tomato happens to be growi
4、ng nearby.However,a young dodder plant must find a host plant quickly.It no longer needs its root once it is attached to the host and wrapped around it.If it cannot catch a smell of a potential host within a few days,it will dry up and disappeareven if there is plenty of water around.Once it finds a
5、 host,the young dodder plant will attach itself to it and start growing faster.At that point the dodder plant will drop its root.Dodder is thus a difficult weed to manage and a real headache for farmers.When it does get out of hand,dodder can greatly reduce a farmers harvest or even destroy crops co
6、mpletely.Before sowing their produce,especially farmers in warm parts of the world often check to make sure no unwanted dodder seeds have mixed with their crop seeds.This is a good way to stop dodder plants from making their way to a crop field secretly.1Why does the author mention spaghetti in the
7、first paragraph?ATo analyze the content of some food.BTo describe the shape of dodder plants.CTo explain where the dodder plants come from.DTo argue that dodder plants can be used.答案B解析推理判断题。根据第一段中的“the plant looks like spaghetti,a kind of noodles in the shape of long thin pieces that look like stri
8、ng when they are cooked”可知,作者把菟丝子和意大利面条相比是用人们熟悉的事物来说明菟丝子的形状,故选B。2What will happen if a dodder plant starts growing where there are no other plants around?AIt will die sooner or later.BIt will grow deep roots.CIt will attract other plants.DIt will cover the entire area of soil.答案A解析细节理解题。根据第三段中的“If i
9、t cannot catch a smell of a potential host within a few days,it will dry up and disappeareven if there is plenty of water around.”可知,菟丝子如果找不到可以攀附的植物,它就会干枯死亡。故选A。3What can be inferred from the passage?ADodder does not produce its own food.BDodder can affect farmers income.CDodder can only survive in
10、the shade.DDodder only grows in the warm areas.答案B解析推理判断题。根据最后一段中的“When it does get out of hand,dodder can greatly reduce a farmers harvest or even destroy crops completely.”可知,当它失控时,菟丝子可以大大减少农民的收成,甚至完全毁坏庄稼。由此可见菟丝子会影响农民们的收入。C、D两项说法错误,A项正确,但文中有原句,不是推断出来的。故选B。4What is the main topic of the passage?AA
11、new variety of farm crops.BPlants that are harmful to humans.CThe special abilities of a dangerous plant.DRecent improvements in farming methods.答案C解析主旨大意题。根据首句“Dodder is an unusual and unwanted plant that attacks other plants.”和下文对dodder特殊生长习性和危害的叙述可知,本文主要在介绍这种特殊的又有危害的植物,故选C。B(2018全国名校联盟冲刺卷)The sno
12、wy owl(雪鹗) is a whitecolored owl with many unique characteristics.This bird bears a pure white appearance(only the male),with a rounded head,and black bill.While the male is actually a pure white individual,the female and young ones have a darker appearance with dusky spots.The female owl never atta
13、ins complete whiteness in her lifetime.As young owls get older,they get whiter,losing their heavy stripes(条纹) and dark spots.This bird is between 18 to 20 inches long.Its wingspan is 49 to 59 inches.It weighs between 3.5 to 6.5 pounds.The snowy owl lives in the regions of Greenland,Iceland,Canada an
14、d the northern parts of USA.Carolus Linnaeus was the first person to classify this bird.Apart from being the heaviest owl in North America,it is also the official bird of Quebec.It is known by other names such as “the Arctic Owl” or “the Great White Owl”The reason for this birds adaptation to the co
15、ld temperatures of the Arctic Circle is its splendidly beautiful,white,and thick feathers.These feathers help it to survive the extreme cold and develop a perfect camouflage(伪装) in the “white” of its Arctic habitat.The snowy owl is a very patient hunter,and it can sit in one place for hours.Gifted w
16、ith great hearing and keen eyesight,it is known to be an efficient and clever hunter.It is not difficult for it to track down its prey,which might be barely visible under thick plants or snow cover.Before soaring off in pursuit,the bird waits patiently and identifies its potential prey.Once the prey
17、 comes within the proper range,it lays its attack with its sharphooked claws.It hunts both during the day and at night.5What can we conclude about the snowy owl from the first paragraph?AIt is a bird with pure white feathers.BIt is a bird which is big and heavy.CIt has a white appearance with black
18、spots.DThe female owl is whiter than the male one.答案B解析推理判断题。根据第一段中的“This bird is between 18 to 20 inches long.Its wingspan is 49 to 59 inches.It weighs between 3.5 to 6.5 pounds.”以及第二段中的“Apart from being the heaviest owl in North America,it is also the official bird of Quebec.”可知,雪鹗是一种鸟类,它们个头大,非常重。
19、故选B。6Why can the snowy owl adapt to the cold climate of the Arctic Circle?AThanks to its living areas.BBecause of its special feathers.CAs a result of its clever mind.DOwing to its strong wings.答案B解析细节理解题。根据第二段中的“The reason for this birds adaptation to the cold temperatures of the Arctic Circle is i
20、ts splendidly beautiful,white,and thick feathers.These feathers help it to survive the extreme cold and develop a perfect camouflage(伪装) in the white of its Arctic habitat.”可知,雪鹗能适应北极圈的寒冷是因为它有特殊的羽毛。故选B。7What does the underlined expression “track down” mean?AChase. BFind.CAttract. DRecognize.答案B解析词义猜
21、测题。根据前文“it is known to be an efficient and clever hunter(众所周知,它是一个高效而聪明的猎手)”以及后文“its prey,which might be barely visible under thick plants or snow cover(它的猎物在厚厚的植物或积雪下几乎看不见)”可知,此处划线部分意思是“发现,找到”。故选B。8What does the passage mainly talk about?AThe brief introduction of the snowy owl.BThe snowy owl is th
22、e heaviest bird in the world.CThe snowy owl is first classified by Carolus Linnaeus.DThe difference between the Arctic owl and the snowy owl.答案A解析主旨大意题。通读全文可知,本文介绍了大型鹗类雪鹗的外貌特征和生活习性。故选A。.完形填空(2018河南中原名校第六次考评)Isnt it amazing how you never have to water your weeds or nurture(培育) them and they still giv
23、e you an unwanted crop?I can remember as a young boy my grandfather showed me how to 9 this annoying weed called Bermuda grass.It was 10 stuff and it would really 11 if you didnt get it out by the 12 .When my wife and I bought our first home about 8 years ago,what I had to deal with was this certain
24、 part of weeds 13 to the Bermuda grass,which would also spread wildly.After getting the inside of our home 14 ,it was time to work on the outside.On my hands and knees I 15 attacked the weeds with a small hand spade getting each one 16 by the roots.Just this spring I realized that one particular wee
25、d was no longer 17 but another one was in full 18 .So again,I got down on my hands and knees and got to work 19 them from my yard.When I was 20 ,my yard was better off.Sometimes our life can be so similar.We all have weeds in our life.These weeds can be challenges,setbacks,or 21 beliefs,and the list
26、 can be 22 .When dealing with these weeds of 23 ,the 24 is to get to the roots of them and remove them one by one and eventually you will 25 this round.And when another crop of weeds 26 ,deal with them directly 27 they spread,because now that you know what to do with them by getting to the root of i
27、t,it will give you more courage and 28 next time a problem arises.语篇解读本文是一篇夹叙夹议文。文章主要讲述了作者自己铲除杂草的经历,引申到我们如何铲除我们人生中的杂草。9A.eat up Bdig upCbreak up Dput up答案B解析eat up吃光;dig up挖掘;break up结束;put up张贴。根据后句“It was stuff and it would really if you didnt get it out by the .”可知祖父给我示范如何铲除一种叫百慕大草的讨厌杂草。故选B。10A.p
28、owerful BpoisonousCsensitive Dterrible答案D解析powerful有力量的;poisonous有毒的;sensitive敏感的;terrible令人讨厌的。根据前句中的“this annoying weed”可知,这种草是一种令人讨厌的东西。故选D。11A.spread BsucceedCwithdraw Dcompromise答案A解析spread传播,蔓延;succeed成功;withdraw撤回;compromise妥协。根据后句“if you didnt get it out”可知,如果你不斩草除根,它就会逐渐蔓延开。故选A。12A.leaves B
29、handsCspades Droots答案D解析根据后文“attacked the weeds with a small hand spade getting each one by the roots”可知,这里指斩草除根。故选D。13A.attractive BsimilarCfundamental Dunknown答案B解析attractive有吸引力的;similar相似的;fundamental根本的;unknown未知的。根据后文“which would also spread wildly”可知,这种杂草与百慕大草很相似。故选B。14A.counted BmendedCappre
30、ciated Dsettled答案D解析count数;mend修补;appreciate感激;settle安顿。根据后句“it was time to work on the outside”可知,我们收拾好屋子的内部。故选D。15A.energetically BunsuccessfullyCcuriously Dthankfully答案A解析energetically精力充沛地,积极地;unsuccessfully失败地;curiously好奇地;thankfully感谢地。句意为:我跪在地上不知疲倦地用一个小手铲把所有的杂草连根除掉。故选A。16A.inside BoutCoff Dac
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-419366.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
