吉林省松原市乾安县第七中学2020-2021学年高一下学期期末测试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 吉林省松原市乾安县第七中学2020-2021学年高一下学期期末测试英语试题 WORD版含解析 吉林省 松原市 乾安县
- 资源描述:
-
1、吉林省松原市乾安县第七中学2020-2021学年度高一下学期期末测试英语试卷注意事项:1. 答题前,先将自己的姓名、准考证号填写在试题卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上的指定位置。2. 选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,写在试题卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。3. 非选择题的作答:用签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内。写在试题卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。4. 考试结束后,请将本试题卷和答题卡一并上交。第卷(选择题)第一部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从
2、每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AMath holidays everyone should knowIn recent years mathematicians and scientists have begun campaigns to mark certain dates in celebration of significant principles and here are a few to add to your calendarMole DayMole Day is celebrated yearly on Oct. 23 from 6: 02 a.m to 6:
3、 02 p.m. The idea of a celebratory day was put forward by a chemistry teacher in 1991 and has been honored every year since. It celebrates Avogadros Number, which is a basic measuring unit in chemistry. Each Mole Day has a specific theme.Pi DayThe grandaddy of mathematical and scientific holidays, h
4、owever, falls every year on Mar. 14. The date, 3/14, represents the first three numerals in the calculation of pi, so the date is known annually as Pi Day.Pi Day was founded in 1988 by a physicist. The observations spread to the point where on Mar. 12, 2009, the U.S. House of Representatives passed
5、a resolution declaring Mar. 14 as National Pi Day.Fibonacci DayNov. 23 marks Fibonacci Day, a special day that celebrates the man known as Fibonacci who developed a mathematical idea called the Fibonacci Sequence, in which every number is the sum of the previous two numbers. So, for example. 11/23 m
6、arks the day because 1+1 equals 2, and then 1+2 equals 3(the date being the 23rd).Square Root DaySquare Root Day is a holiday that heartily honors those dates where the combination of day and month and year form square roots: e.g. 2/2/04 and 3/3/09. The last Square Root Day was 4/4/16. The holiday w
7、as created by a high school teacher Ron Gordon. Square Root Day has its own website where celebrants can gather before the next holiday.1. How is Mole Day similar with Pi Day?A. They both have themes.B. They are yearly holidays.C. They fall on the same day.D. They are created by a teacher.2. Which h
8、oliday is to honor a person?A. Mole Day.B. Pi Day.C. Fibonacci Day.D. Square Root Day.3. Which day might be celebrated as Square Root Day?A. 10/23/22.B. 11/23/23.C. 3/12/29. D. 5/5/25.【答案】1. B 2. C 3. D【解析】【分析】这是一篇应用文。文章主要介绍了四个与数学有关的节日,介绍了这些节日的起源等信息。【1题详解】细节理解题。根据Mole Day部分中“Mole Day is celebrated y
9、early on Oct. 23 from 6: 02 a.m. to 6: 02 p.m.(每年10月23日是摩尔日,从早上6:02到下午6:02)”以及Pi Day部分中“The grandaddy of mathematical and scientific holidays, however, falls every year on Mar. 14. The date, 3/14, represents the first three numerals in the calculation of pi, so the date is known annually as Pi Day.(
10、然而,数学和科学节日的鼻祖却是每年的3月14日。 3月14日这个日期是圆周率计算的前三个数字,因此每年的3月14日被称为圆周率日)”可知,Mole Day和Pi Day的相似之处是它们都是年度节日。故选B。【2题详解】细节理解题。根据Fibonacci Day部分中“Nov. 23 marks Fibonacci Day, a special day that celebrates the man known as Fibonacci who developed a mathematical idea called the Fibonacci Sequence(11月23日是斐波那契节,这是一
11、个特别的日子,用来庆祝发明了斐波那契数列的人斐波那契)”可知,Fibonacci Day是为了纪念一个人。故选C。【3题详解】推理判断题。根据最后一段中“Square Root Day is a holiday that heartily honors those dates where the combination of day and month and year form square roots: e.g. 2/2/04 and 3/3/09.(平方根日是一个衷心庆祝那些日、月、年组合形成平方根的日子的节日,例如2/2/04和3/3/09)”可推知,5/5/25有可能被作为平方根日庆
12、祝。故选D。BFu Cong, a Chinese-born pianist, died on Monday at a hospital in London, where he had lived for many years.A lover of classical music from a young age, Mr. Fu began taking piano lessons when he was 7. He made his first stage appearance in 1952. The concert caught the attention of officials in
13、 Beijing, who selected him to compete and tour in Eastern Europe. Mr. Fu soon moved to Poland, where he studied at the Warsaw Conservatory (音乐学校) on a scholarship. To prepare for the fifth Chopin Competition in Warsaw in 1955, he practiced so hard that he hurt his fingers and was nearly cut from the
14、 first round of the competition.Mr. Fu was one of the first Chinese pianists to achieve global fame when he took third place in the International Chopin Piano Competition in Warsaw in 1955. He also won a special prize for his performance of Chopins mazurkas. Almost overnight, he became a national he
15、ro. To China, Mr. Fus recognition in a well-known international competition was evidence that the country could stand on its own artistically in the West. Chinese reporters came to interview Mr. Fu, while many others went to his father, Fu Lei, for advice on child-raising.In 1981, a volume of letter
16、s written by his father, was published in China. Full of advice, encouragement, life teachings and strict paternal love, the book Fu Leis Family Letters became a best-seller in China. Besides influencing a generation of Chinese, Mr. Fus words resonated (引起共鸣) long after his death with the person for
17、 whom they were intended.“My father had a saying that First you must be a person, then an artist, and then a musician, and only then can you be a pianist, Mr. Fu Cong once recalled in an interview. Even now, I believe in this order-that it should be this way and that I am this way.”4. What is paragr
18、aph 2 mainly about?A. Fu Congs achievements in music.B. Fu Congs stage performances.C. Fu Congs experiences of learning music.D. Fu Congs efforts for competitions.5. Why does Fu Congs global recognition mean a lot to China?A. It earns Chinese arts a place in the West.B. It promotes the spread of Chi
19、nese culture.C. It proves Chinese peoples love for music.D. It enables Chinese art education to be recognized.6. What docs the underlined word they in paragraph 4 refer to?A. Fu Leis Family Letters.B. Young people of China.C. Fu Cong and his family.D. Readers of Fu Leis Family Letters.7. Which of th
20、e following agrees with Fu Leis ideas in the last paragraph?A. Its easy to be an artist.B. It requires various qualities to be a pianist.C. Everyone should develop an interest in art.D. Talent is of greatest importance for a pianist.【答案】4. C 5. A 6. A 7. B【解析】【分析】本文为一篇记叙文。文章讲述了中国著名音乐家傅聪学习音乐、获得成就的经历,
21、也介绍了他受到的父亲的影响。【4题详解】主旨大意题。根据文章第二段关键句“A lover of classical music from a young age, Mr. Fu began taking piano lessons when he was 7. He made his first stage appearance in 1952. (傅先生从小就喜欢古典音乐,7岁时开始上钢琴课。他首次登台演出是在1952年)”及“Mr. Fu soon moved to Poland, where he studied at the Warsaw Conservatory on a schol
22、arship. (傅先生很快搬到了波兰,在那里他获得了奖学金,在华沙音乐学院学习) ”及全段内容可知,本段讲述了傅聪学习音乐的经历。故选C项。【5题详解】细节理解题。根据文章第三段关键句“To China, Mr. Fus recognition in a well-known international competition was evidence that the country could stand on its own artistically in the West. (对中国来说,傅先生在一场著名的国际比赛中获得认可,证明了中国能够在西方艺术领域站稳脚跟)”可知,傅聪被全球认
23、可对中国意义重大是因为它为中国艺术在西方赢得了一席之地。故选A项。【6题详解】词义猜测题。根据文章倒数第二段关键句“Full of advice, encouragement, life teachings and strict paternal love, the book Fu Leis Family Letters became a best-seller in China. Besides influencing a generation of Chinese, Mr. Fus words resonated long after his death with the person f
24、or whom they were intended. (充满建议、鼓励、生活教诲和严厉父爱,傅雷家书成为中国的畅销书。傅先生的话除了影响了一代中国人之外,在他死后很长一段时间里,他的话也在它们旨在的读者那里引起了共鸣)”可知,此处的they指代前文提到的傅雷家书里的信件。故选A项。【7题详解】推理判断题。根据文章最后一段关键句“My father had a saying that First you must be a person, then an artist, and then a musician, and only then can you be a pianist, Mr. F
25、u Cong once recalled in an interview. (“我父亲说过,你首先要成为一个人,然后是艺术家,然后是音乐家,只有这样你才能成为钢琴家,”傅聪在一次采访中回忆说)”可知,傅聪认为,成为一个钢琴家需要各方面的品质。故选B项。CImagine a school that expected its students to become literate without any formal instruction. Most parents would be alarmed by such an approach, which would leave their chi
26、ldren confused and with gaps in their understanding. This, however, has been the philosophy on character development in many of our schools. Why is the development of character seen as somehow different from the other skills that we teach?Of course there will always be learning by osmosis (耳濡目染) in
27、any school, but as a teacher and primary school head I have found that a childs moral literacy is strengthened when they acquire the building blocks of good character such as consideration, courage and honor: qualities which are commonly known as virtues.I personally find that exploring a virtue ove
28、r a two-week period provides a simple and effective program that allows for the creative input of both teacher and student and a chance for the virtue to embed (使融入) itself. Once a lesson on a virtue such as honesty has been completed we need to allow time for children to practice this concept just
29、as would be the case with fractions or verbs. Allowing children to role play a situation such as making up excuses to cover a mistake can be enormously interesting, and the drama can be frozen allowing the characters to be questioned about their feelings and motives. Its also a safe way for children
30、 to experience for themselves how a lie usually goes out of control.Our role as educators is also to look for opportunities to help our students as they attempt to strengthen their characters. When something goes wrong we guide the young person to the virtue that will prevent it from happening again
31、. For instance, when a student thoughtlessly disturbs the calm atmosphere of the library, instead of a response such as, “that was really disrespectful and selfish of you!” we draw out from them the required virtue: “When youre walking through the library, what virtues do you need to use?”8. The und
32、erlined word “philosophy” in the first paragraph is closest in meaning to _.A. studyB. subjectC. mottoD. viewpoint9. We can infer from the first paragraph that _.A. there tends to be disagreement about what character education isB. most parents are not satisfied with the teaching methods adopted in
33、schoolsC. the approach to character education is generally considered different from the approaches to other skillsD. more and more schools are adopting strategies to improve school attendance10. Childrens moral literacy get improved when _.A. they have gradually learnt to imitateB. they have learnt
34、 the importance of role playC. they have learnt specific moral qualities one by oneD. they are given enough time to practice11. Which of the following is the main idea of this passage?A. Teaching morals and values has been a frequently discussed topic in the past few years.B. The author advocates pu
35、tting virtues into lessons and school life to encourage character development in children.C. Kids throughout the population face the same needs, the same challenges, and the same realities in their lives.D. Role plays are an excellent way of getting students to practice their English.【答案】8. D 9. C 1
36、0. C 11. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章讲述了,性格的发展与教育者所教的其他技能有所不同,作为教育者的我们要找机会培养孩子们的美德并让孩子们在课堂和学校生活中去实践美德这个概念,以促进儿童的性格发展。【8题详解】词句猜测题。由第一段中“Imagine a school that expected its students to become literate without any formal instruction. Most parents would be alarmed by such an approach, which would leave their chil
37、dren confused and with gaps in their understanding. (想象一下,一所学校期望学生在没有任何正规教育的情况下识字,大多数家长会对这种做法感到震惊,因为这种做法会让他们的孩子感到困惑,并且在理解上存在偏差)”和“This, however, has been the philosophy on character development in many of our schools. (然而,这一直是我们许多学校关于性格发展的philosophy) ”可知此处的philosophy是指大家对一所学校期望学生在没有任何正规教育的情况下识字并发展性格
38、这件事的看法/观点。故选D项。【9题详解】推理判断题。由第一段的最后一句“Why is the development of character seen as somehow different from the other skills that we teach? (为什么性格的发展被认为与我们教的其他技能有些不同?)”可知,性格的发展与我们所教的其他技能有所不同,可以推理出性格教育的方法通常被认为不同于其他技能的方法。故选C项。【10题详解】细节理解题。由第二段“Of course there will always be learning by osmosis (耳濡目染) in a
39、ny school, but as a teacher and primary school head I have found that a childs moral literacy is strengthened when they acquire the building blocks of good character such as consideration, courage and honor: qualities which are commonly known as virtues. (当然,任何一所学校都会有耳濡目染式的学习,但作为一名教师和小学校长,我发现,当一个孩子获
40、得了体贴、勇气和荣誉等良好品质的基石时,他们的道德素养就会得到加强,而这些品质通常被称为美德)”可知,孩子们获得诸如体贴、勇气和荣誉等具体道德品质时,也就是他们学到了一个接一个的具体的道德品质,道德素养就会得到加强。故选C项。【11题详解】主旨大意题。由上题分析可知,学生可以在学校耳濡目染学习一个又一个的具体的道德品质,道德素养就会加强。再第三段中“Once a lesson on a virtue such as honesty has been completed we need to allow time for children to practice this concept jus
41、t as would be the case with fractions or verbs. (一旦关于诚实等美德的课程结束,我们就需要给孩子们时间去实践这个概念,就像分数或动词那样)”和最后一段“Our role as educators is also to look for opportunities to help our students as they attempt to strengthen their characters. (我们作为教育者的角色也是寻找机会帮助我们的学生,当他们试图增强他们的性格时)”以及这段中举的在图书馆把美德教育运用于实践的例子,说明作者提倡将美德融
42、入课堂和学校生活中,使学生耳濡目染,获得具体的道德品质,在实践中帮助他们强化性格,以促进儿童的性格发展。故选B项。DIs there anybody out there? For centuries humans have wondered although the ways in which we have gone about this have varied. As we have gained a greater understanding of the universe, our searches have taken on more concrete(具体的) forms. Que
43、stions about aliens(外星人) have become a subject for science rather than science fiction.Now new cooperation between the Very Large Array (VLA) observatory in New Mexico and the SETI Institute in California means that our curiosity about whether aliens exist can be closer than ever before to being sat
44、isfied. Data from the VLAS 28 radio telescopes, used to scan a vast area of sky, will be fed through a special supercomputer that will search for distant signals.How likely it is that a signal will be found, and what this might mean, are hard questions to answer. SETIs existing projects have not dis
45、covered any signals from other planets so far. But recent discoveries in space and Earth sciences have provided some encouragement for those who are enthusiastic about the possibility, however remote, of detecting other civilizations.Once it was thought that our solar system could be unique. Since t
46、he discovery of the first exoplanet (a planet beyond the solar system) in the 1990s, thousands more have been located. Around one in five stars is now thought to have a planet in their orbit(运行轨道) in a so-called “habitable(适合居住的) zone”that is, at a distance from the star where the temperature means
47、that life is theoretically possible.Are Earths 7.5 billion humans, along with billions of other animals and plants they share their home with, on their own in the universe? If there is another life form somewhere, could it be as intelligent as humans? Or could it threaten them? I think all of these
48、need further exploration. As explorations of Mars continue, and a new set of observations from the James Webb Space Telescope are set to begin, our interest in the possibility of alien life appears as much as before.12. Why does the VLA work with SETI?A. To develop new radio telescopesB. To find evi
49、dence of aliens existenceC. To build a special supercomputerD. To search for distant signals13. What is the encouraging news for scientists exploring distant civilizations?A. Life does indeed exist on exoplanetsB. New technologies are employed to find aliensC. Some exoplanets may have habitable zone
50、sD. Signals have been discovered from other planets14. What is the authors attitude to the existence of aliens?A. UncertainB. PositiveC. UnacceptableD. Worried15. What might be the best title for the text?A. Space: the unknown placeB. Finding aliens: possible or not?C. Receiving signals: aliens appe
51、ar again?D. Exoplanets: home of aliens【答案】12. B 13. C 14. A 15. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要围绕外星人是否存在讲述了人类为探索外星人所付出的努力。【12题详解】推理判断题。根据第二段中“Now new cooperation between the Very Large Array (VLA) observatory in New Mexico and the SETI Institute in California means that our curiosity about whether aliens exis
52、t can be closer than ever before to being satisfied.(现在美国新墨西哥州VLA天文台和加利福尼亚的SETI研究所之间的新合作意味着人们对外星人的好奇心可能比以往任何时候都更能得到满足。)”可推知,他们合作的目的应是找到外星人存在的证据。故选B项。【13题详解】细节理解题,根据第三段中“But recent discoveries in space and Earth sciences have provided some encouragement”可知,近年来在太空和地球科学上的新发现很鼓舞人心,而这些发现指的是第四段中的“Since th
53、e discovery of the first exoplanet (a planet beyond the solar system) in the 1990s, thousands more have been located. Around one in five stars is now thought to have a planet in their orbit(运行轨道) in a so-called “habitable(适合居住的) zone”that is, at a distance from the star where the temperature means t
54、hat life is theoretically possible.(自上世纪90年代发现第一颗系外行星(太阳系以外的行星)以来,又发现了数千颗系外行星。目前,人们认为大约五分之一的恒星在其轨道上有一颗行星,位于所谓的“宜居带”,也就是说,在与恒星的距离上,温度意味着理论上可能存在生命。)”,即发现了数千颗系外行星以及所谓的“宜居带”,“宜居带”的温度意味着理论上生命可能存在。故选C项。【14题详解】推理判断题。根据最后一段中“Are Earths 7.5 billion humans, along with billions of other animals and plants they
55、 share their home with, on their own in the universe? If there is another life form somewhere, could it be as intelligent as humans? Or could it threaten them? I think all of these need further exploration.(地球上的75亿人类以及与之共享家园的数十亿其他动物和植物,在宇宙中是只有他们自己吗?如果在某个地方存在另一种生命形式,它会和人类一样聪明吗?或者它会威胁到他们吗?我认为这些都需要进一步的
56、探索。)”可知,作者对于外星人是否存在持不确定的态度。故选A项。【15题详解】主旨大意题。通读全文可知,本文主要围绕外星人是否存在以及人类探索外星人所付出的努力展开,故B项“找到外星人:可能吗?”适合作为文章标题。故选B项。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)I have been a teacher for some years. In my opinion, I dont believe Artificial Intelligence (AI) could replace my teaching career. I have always been interested in
57、 human connection, and the way in which I can use these commotions to impire change and make a difference. _16_, there are other ways where AI could make a more efficient and effective difference than I could on my own.My teaching experiences over the past several years have been creative and inspir
58、ing- 1 believe that the job of educators extends beyond simply teaching students a set curriculum._17_. They must constantly reflect on ways to better their teaching, and they must inspire their students to be the best versions of themselves. And now with the help of Al, they could achieve these goa
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-429099.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
