云南昆明市第一中学2021届高三12月第三次双基检测英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 云南昆明市第一中学2021届高三12月第三次双基检测英语试题 WORD版含解析 云南 昆明市 第一 中学 2021 届高三 12 第三次 检测 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、昆明市第一中学2021届高中新课标高三第三次双基检测英语试卷满分150分,考试用时120分钟。注意事项:1. 答题前,考生务必用黑色碳素笔将自己的姓名、准考证号、考场号、座位号在答题卡上填写清楚,并认真核准条形码上的准考证号、姓名、考场号、座位号及科目,在规定的位置上贴好条形码。2.每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦擦干净后,再选涂其他答案标号。答在试卷上的答案无效。第一部分:听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题:每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相
2、应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. How many languages can Helen speak fluently?A. Two. B. Three. C. Four.2. Who might the woman have dinner with tonight?A. Tommys family. B. Her grandmother. C. Her colleagues in Shanghai.3. Where are the speakers right now?A. Denver. B. Chicago. C. Phi
3、ladelphia.4. Whats the probable relationship between the speakers?A. Mother and son. B. Husband and wife. C. Brother and sister.5. What doesnt the man like about the car?A. Its speed. B. Its appearance. C. Its size.第二节(共15小题;每小题1.5分, 满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置
4、。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各个小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6. 7题。6. When did the speakers give their mother a book?A. On her birthday. B. On Mothers Day. C. On Christmas Day.7. What do the speakers decide to give their mother in the end?A. Tickets to the opera. B. A literature experience
5、. C. A personal dance performance.听第7段材料,回答第8至10题。8. Where were the group supposed to meet?A. In the parking lot. B. At the movie theater. C. At the entrance of the mall.9 Which showing are the speakers late for?A. The 12: 00 one. B. The 12: 10 one. C. The 13: 30 one.10. Whos paying for the womans t
6、icket?A. Kate. B. Dave. C. Julia.听第8段材料,回答第11至13题。11. Where are the speakers talking?A. In a classroom. B. On the beach. C. In an apartment.12. Why did Mary go to Xiamen?A. To escape Wuhans heal. B. To spend time with her uncle. C. To learn some business skills.13. What did Mary think about seafood?
7、A. She didnt like it. B. She thought its terrible. C. She thought its delicious.听第9段材料,回答第14至17题。14. How old is Katie now?A. Ten years old. B. Thirteen years old. C. Twenty-three years old.15. What does Katie think of literature?A. Boring. , B. Useful. C. Interesting.16. What does Katie probably do?
8、A. A magazine editor. B. A student. C. A model.17. What can Katie do to help her read more?A. Book longer flights. B. Read at least ten pages. C. Read before she goes to bed.听第10段材料,回答第18至20题。18. Whats the weather like in Seattle right now?A. Windy and cloudy. B. Warm and sunny. C. Rainy and windy.1
9、9. Whatll the temperature be like in Seattle tomorrow?A. A high of fourteen and a low of six.B. A high of fifteen and a low of eleven.C. A high of sixteen and a low of eleven.20. Which place has the nicest weather right now?A. Seattle. B. Vancouver. C. San Francisco.第二部分:阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题:每小题
10、2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、D)中, 选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AGet started on AirbnbCreate your listingYour listing is like an advertisement for your space, so make it as attractive as possible, while being honest about details.Start with basics. Enter details like the location of your place, and the num
11、ber of bedrooms guests will have access to.Take best photos. Guests love looking through photos when making a decision. Tidy up your space beforehand and use natural light to get quality shots.Highlight unique details. Put stress on what makes your place special. Also, note aspects that might be imp
12、ortant to know before booking, like the parking space.Organize the detailsYour next step will be working out details to make the hosting process run smoothly.Add House Rules. To help guests understand your expectations, add House Rules, including limits on smoking, pets, or parties.Set up calendar.
13、To get reservations only when youre able to host, update your Airbnb Calendar regularly.Choose your price. How much you charge is up to you, but Airbnb has Smart Pricing to help you match price with demand, and Pricing Control for specific requirements.Prepare your spaceWhether youre expecting your
14、1st or 100th guest, these steps are to ensure your space is ready.Tidy up. Clean the house, especially bedrooms. Make sure theres no hair or dust and, most importantly, that the beds are with fresh sheets.Store valuables. If you have valuables, store them in storage facility.Consider providing suppl
15、ies. To help guests feel at home, consider providing shampoo, toilet paper, and towels. It cant hurt to prepare some for guests.Add finishing touches. Cuests love details. Small gifts can make them feel welcome, but definitely arent required.1. What may help guests decide on where to stay?A. Parking
16、 space.B. Enough bedrooms.C. Convenient location.D. Quality photos.2. What can house owners use to set prices?A. Smart Pricing.B. Pricing Control.C. Airbnb Calendar.D. House Rules.3. What must be provided in a hosting house?A. Small gifts.B. A hair drier.C. Storage facility,D. Fresh sheets.【答案】1. D
17、2. A 3. D【解析】【分析】这是一篇应用文。本文对如何在房屋短租平台 Airbnb 出租房屋进行介绍,并附上了对房主租房的建议和要求。【1题详解】细节理解题。根据文章Create your listing中Take best photos部分的 “Guests love looking through photos when making a decision. Tidy up your space beforehand and use natural light to get quality shots.” (客人喜欢在做决定时翻看照片。事先整理好你的空间,用自然光拍摄高质量的照片。)
18、可知,顾客在决定是否预定短租房屋时喜欢浏览照片,所以建议房主提前整理好房间,并且使用自然光拍出有质量的照片,故选D。【2题详解】细节理解题。根据文章 Organize the details 中 Choose your price 部分的“How much you charge is up to you, but Airbnb has Smart Pricing to help you match price with demand, and Pricing Control for specific requirements.”(收费多少由您自己决定,但Airbnb的智能定价可帮助您根据需求进
19、行价格匹配,并可根据具体需求进行定价控制。”)可知,房屋定价取决于房主,但是 Airbnb 有 Smart Pricing 帮助房主依据房客需求来设定价格,同时还有Price Control 帮助房主在房客有特殊要求时定价,故选A。【3题详解】细节理解题。根据文章Prepare your space中Tidy up部分的“Make sure theres no hair or dust and, most importantly, that the beds are with fresh sheets.”(确保没有头发和灰尘,最重要的是,床上有新床单。)可知,房主要确保屋中没有头发和灰尘,而且
20、最重要的是,所有的床铺都要铺上干净的床单,所以待租房中必须提供的是干净的床单,故选 D。【点睛】细节理解题,是指原文提到了某事物、现象或理论,题干针对原文具体叙述本身发问。一般可以在原文中可直接找到答案,常用who, what, when, where, why和how等提问。以上三个小题都是细节理解题。做这类题一般采用寻读法,即先读题,然后带着问题快速阅读短文,找出与问题有关的词语或句子,再对相关部分进行分析对比,找出答案。BIm interested in coding and technology, but theres a huge gender gap in the computin
21、g field, meaning girls are in the minority. I wanted to change that. I started the Catwalk Coding Camp where girls learn how to code(编程) light-up accessories (配饰) and show them at a fashion show. I thought the main result would be that some would be interested enough to learn more, but it turned out
22、 that the girls were hungry for role models in the field.Id never seen myself as a role model, but suddenly there were younger girls looking up to me. It made me want to be better. This “role model psychology doesnt just change what I do out in the world; it changes what I do for myself. Im halfway
23、through my first year as a computer science major. To be honest, its not always easy!I struggled, and there was a moment when I considered changing my major. Difficult as it is, I survive and move on. Look around the lecture hall and only one third of the students are girls. Then when we break up in
24、to sections led by more advanced students, only 2 to 3 sections are run by women.It keeps me going to know that so many girls look up to me. They have decided that if another girl can go into computer science, they can as well. I want to do well so I can become a section leader in years to come, hop
25、ing to close the gender gap in the field.4. What surprised the author after the Catwalk Coding Camp?A. The fashion show turned out to be a success.B. The girls wanted role models in computing field.C. Some girls presented unusual talents for fashion.D. Many girls displayed interest in learning codin
26、g.5. What does the author want to do according to Paragraph 2?A. Change her major in the college.B. Hold more coding camps for girls.C. Make girls feel welcome in the field.D. Help more girls become section leaders.6. How does the author feel about her first year in college?A. Exhausting.B. Relaxing
27、.C. Discouraging.D. Challenging.7. What helped the author go through the hard time?A. The admiration from the girls.B. The desire to be a scientist.C. The determination to be better.D. The hunger for knowledge.【答案】4. B 5. C 6. D 7. A【解析】这是一篇记叙文。作者想要改变在计算机领域中存在的巨大的性别差异,于是举办了编程训练营并成为了女孩们的榜样,也以此不断督促自己进
28、步。【4题详解】细节理解题。根据第一段中的“I thought the main result would be that some would be interested enough to learn more, but it turned out that the girls were hungry for role models in the field.(我认为主要的结果是是使一些对编程足够感兴趣的女生去了解更多相关知识,但结果却表明女孩们非常渴望在计算机领域找到一个榜样。)”可知,女孩们非常渴望在计算机领域有一个榜样,这让作者觉得吃惊。故选B项。【5题详解】推理判断题。根据第二段中
29、的“Id never seen myself as a role model, but suddenly there were younger girls looking up to me. It made me want to be better. This “role model psychology doesnt just change what I do out in the world; it changes what I do for myself.(我从未将自己视为榜样,但突然有更年轻的女孩以我为榜样。这让我想要变得更好。这种“榜样心理”不仅改变了我想要对世界做的事情;也改变了我
30、想要对自己做的事情。)”可知,作者想要使女生在计算机领域更受这些女孩们欢迎。故选C项。【6题详解】推理判断题。根据第三段中的“I struggled, and there was a moment when I considered changing my major. Difficult as it is, I survive and move on. (我很挣扎,有一刻我考虑换专业。尽管困难重重,我还是坚持了下来,继续完成学业。)”可知,作者觉得大学第一年的生活是充满挑战的。故选D项。【7题详解】细节理解题。根据第四段中的“It keeps me going to know that so
31、 many girls look up to me.They have decided that if another girl can go into computer science, they can as well. I want to do well (这让我知道有很多女孩仰慕我,她们认为,如果另一个女孩能进入计算机科学,他们同样也能)”可知,让作者能够继续下去的是知道有如此多的女孩仰慕作者,所以帮助作者度过艰难时光的是来自女孩们的仰慕。故选A项。CThe way people purchase clothes has fundamentally changed in respons
32、e to the “fast fashion, the result of mass -market retailers (零售商) increasing the production of inexpensive fashion lines to meet the demands of quickly changing trends. It is not uncommon for retailers to introduce new products multiple times in a single week to stay on trend. This may seem like a
33、good thing at first glance, but it is causing more problems than it is solving.Workers in factories in underdeveloped areas face mistreatment, including poor working conditions, low wages and forced overtime. So before making a deal, ask retailers questions such as where products are made and how ma
34、ny people work there. Watch for warming signs and use your judgment if something doesnt feel right.Another reason to rethink about the trend has something to do with the impact on our rivers, lakes and oceans. Chemical pollutants are released into waterways every time those clothes are washed. What
35、can be done is as simple as buying from brands known for their preference for using organic materials, because they are trying not to add to the pollution.Besides, people dont keep clothes as long as they used to, and the rate of production to keep up has resulted in tons of waste. Its easy to see a
36、t manufacturing (生产) sites the massive wastes. Even holding giant sales or rewarding customers for bringing in second-hand clothes is not enough.Only with enough customers saying “No” to fast fashion can we work toward a better future.8. Which is a feature of fast fashion?A. Being eco-friendly.B. Af
37、fordable prices.C. Guaranteed quality.D. Setting new trends.9. What might be a warning sign according to Paragraph 2?A. All the workers can take days off in turn.B. The manufacturing sites are too crowded.C. The workers can support their entire families.D. The factory is located in a developed area.
38、10. What should customers do before purchasing clothes?A. Bring their used clothes for donations.B. Ask manufacturers certain questions.C. Examine the quality of materials used.D. Weigh possible environmental effects.11. Whats the most suitable title for this passage?A. How to Spot the Perfect Cloth
39、esB. Customers, Who Change MarketsC. Why Fast Fashion is TroublesomeD. Say “No to the Fashion Industry【答案】8. B 9. B 10. D 11. C【解析】【分析】这是一篇议论文。文章讲述了快消时尚的流行带来了很多不良影响,包括工人们的工作状况和对环境的影响。【详解】1.细节理解题。根据第一段中的the way people purchase clothes has fundamentally changed in response to the “fast fashion”, the r
40、esult of mass -market retailers (零售商) increasing the production of inexpensive fashion lines to meet the demands of quickly changing trends.(随着“快消时尚”的到来,人们购买衣服的方式已经从根本上发生了改变。“快消时尚”是大众市场零售商为了满足快速变化的潮流需求而增加便宜的时装生产线的结果。)”可知,快消时尚是市场中零售商增加便宜的生产线以满足人们快速变化的潮流需求,因此快消时尚的特色之一就是可以负担的价格。故选B项。2.推理判断题。根据第二段中的“Wor
41、kers in factories in underdeveloped areas face mistreatment, including poor working conditions, low wages and forced overtime. So before making a deal, ask retailers questions such as where products are made and how many people work there. (欠发达地区工厂的工人们面对着不公对待,包括糟糕的工作环境、低廉的薪水以及被迫加班,所以在进行交易之前,要向零售商询问相
42、关的问题,诸如产品产地以及有多少人在工厂中工作。)”可知,B 选项“产地非常拥挤”可以体现工人们的工作环境糟糕,即作者所说的预警现象。故选B项。3.推理判断题。根据第三段的“Another reason to rethink about the trend has something to do with the impact on our rivers, lakes and oceans. Chemical pollutants are released into waterways every time those clothes are washed. What can be done
43、is as simple as buying from brands known for their preference for using organic materials, because they are trying not to add to the pollution.(另外一个需要反思快消时尚的原因,与它对河流、湖泊、海洋的影响有关。每次快消品牌的衣服洗后,化学污染物都会被排放到水体中。我们可以做的很简单,购买那些倾向于使用有机材料的品牌,因为他们试图不要去增加污染。)”可知,我们在购买衣服之前应该要考虑衣服对环境的潜在影响。故选D项。4.主旨大意题。根据第一段中“The w
44、ay people purchase clothes has fundamentally changed in response to the “fast fashion”, the result of mass -market retailers (零售商) increasing the production of inexpensive fashion lines to meet the demands of quickly changing trends.(随着“快消时尚”的到来,人们购买衣服的方式已经从根本上发生了改变。“快消时尚”是大众市场零售商为了满足快速变化的潮流需求而增加便宜的
45、时装生产线的结果。)”是对快消时尚产生的原因分析;第二段中“Workers in factories in underdeveloped areas face mistreatment, including poor working conditions, low wages and forced overtime. (欠发达地区工厂的工人们面对着不公对待,包括糟糕的工作环境、低廉的薪水以及被迫加班)”和第三段中“Another reason to rethink about the trend has something to do with the impact on our rivers
46、, lakes and oceans.(另外一个需要反思快消时尚的原因,与它对河流、湖泊、海洋的影响有关。)”是快消时尚对工人和环境的影响的分析;第四段中“Besides, people dont keep clothes as long as they used to, and the rate of production to keep up has resulted in tons of waste. (此外,人们保存衣服的时间不像以前那么长了,这样的生产速度导致了大量的浪费。)”是人们使用快消产品造成了浪费;同时结合第五段“Only with enough customers sayi
47、ng “No” to fast fashion can we work toward a better future.(只有有足够多的顾客对快消时尚说“不”,我们才能朝着更美好的未来努力。)”可知,作者希望通过本文让大家意识到快消时尚带来很多负面影响,呼吁消费者应该尽量避免快消时尚,因此文章的标题应为“为什么快消时尚不好”。故选C项。DMicroplastics, as the name implies, are tiny plastics that result from both commercial product development and the breakdown of lar
48、ger plastics. Officially, they are defined as plastics less than five millimeters in diameter(直径). .The problem with microplastics is that like plastic items of any size they do not readily break down into harmless molecules (分子). Plastics can take hundreds or thousands of years to decompose, and in
49、 the meantime, cause damage to the environment. On beaches, microplastics are visible as tiny colored plastic bits in sand. In the oceans, microplastics pollution is often consumed by sea animals.Some of this environmental pollution is from littering, but much is the result of storms and winds that
50、carry plastics into our oceans. Single-use plastics, plastic items meant to be used just once and then thrown away, are the primary source of microplastics in the environment.Microplastics have been detected in sea animals, in commercial seafood, and even in drinking water. Alarmingly, standard wate
51、r treatment facilities cannot remove all the traces( 痕迹) of microplastics. To further complicate matters, microplastics in the ocean can combine with other harmful chemicals before being swallowed by animals.Scientists are still unsure whether consumed microplastics do damage to human or animal heal
52、th - and if so, what specific dangers they may cause. Even so, many countries are taking action to reduce microplastics. A United Nations resolution has discussed the need for rules to reduce microplastics to oceans, wildlife, and human health.12. What does the underlined word “decompose” mean in Pa
53、ragraph 2?A. Break down.B. Fade away. .C. Dry up.D. Give out.13. What can we know about microplastics from Paragraph 4?A. Water treatment facilities fail to remove their tracesB. People might consume them through drinking water.C. They can combine with other chemicals inside animals.D. They have bee
54、n a blow to commercial seafood industry.14. What can we infer from the last paragraph?A. Many governments turn a blind eye to microplastics.B. It has been confirmed that consumed microplastics are harmful.C. Measures will be taken to reduce microplastics in the environment.D. Scientists have known w
55、hat specific dangers microplastics may cause.15. The author writes this passage to_A. inform the public of an environmental issueB. arouse the awareness of protecting seawaterC. persuade scientists to look into microplasticsD. introduce the microplastics treatment methods【答案】12. A 13. B 14. C 15. A【
56、解析】本文是一篇说明文。本文介绍了微塑料的相关情况,包括其定义、危害以及国际社会的态度。【12题详解】词句猜测题。根据文章第二段中的“The problem with microplastics is that like plastic items of any size they do not readily break down into harmless molecules (分子). Plastics can take hundreds or thousands of years to decompose, and in the meantime, cause damage to th
57、e environment.”(塑料微粒的问题在于就像任何尺寸的塑料一样它们不容易分解成无害的分子。塑料可能需要数百年或数千年才能decompose,同时,还会对环境造成破坏。)可知,微塑料和其它任何尺寸的塑料一样,是没有办法立即分解成为无害分子的。塑料需要花成千上万年才能decompose,同时还会对环境造成影响,由此可知此处第二句话是对第一句话的进一步解释,所以decompose对应前一句中的 break down,即分解,故选A。【13题详解】细节理解题。根据文章第四段中的“Microplastics have been detected in sea animals, in comme
58、rcial seafood, and even in drinking water.”(在海洋动物、商业海鲜、甚至饮用水中都发现了微塑料。)由此推知,人们通过饮用水可能会摄入微塑料,故选B。【14题详解】推理判断题。根据文章第五段中的“Even so, many countries are taking action to reduce microplastics. A United Nations resolution has discussed the need for rules to reduce microplastics to oceans, wildlife, and human
59、 health.”( 即便如此,许多国家仍在采取行动减少微塑料。联合国的一项决议讨论了制定规则减少微塑料对海洋、野生动物和人类健康的必要性。)可推知,减少环境中微塑料的措施将被采取,故选C。【15题详解】推理判断题。根据“Microplastics, as the name implies, are tiny plastics that result from both commercial product development and the breakdown of larger plastics.” (微塑料,顾名思义,是由商业产品开发和大塑料分解产生的微小塑料。)可知本文是对微塑料的
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-431020.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
