吉林省长春市十一高中2020-2021学年高一下学期第三学程考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 吉林省长春市十一高中2020-2021学年高一下学期第三学程考试英语试题 WORD版含解析 吉林省 长春市 十一 高中 2020 2021 学年 一下 学期 第三 考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、英语试题第卷(共65分)第一部分 听力(共两节,满分20分)第一节(共5 小题,每小题1 分,满分5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A,B,C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Whats the man going to do this afternoon?A.Go boating. B. Help his brother. C. Learn physics.2. What may the man take?A. A sweater. B. A coat. C. A ja
2、cket.3. Where are the speakers?A. At a restaurant. B. At the mans home. C. At a supermarket.4. What is the man most probably?A A teacher. B. A trainer. C. A doctor.5. Why is the man feeling sleepy?A. He has just got up.B. Hes just taken an exam.C. He stayed up all night.第二节(共15小题;每小题1分,满分15分)听下面5段对话
3、或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A,B,C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。6. What does the man want Laura to do?A. Take a message for him.B. Help Lisa with the party.C. Throw a party for his birthday.7. When will the party be held?A. This Friday.
4、 B. This Saturday. C. This Sunday.听下面一段较长对话,回答以下小题。8. Why did the man travel to some islands in the Indian Ocean?A. To spend a holiday. B. To visit his family. C. To do a research.9. What number should be reduced according to the dialogue?A. The number of rats.B. The number of birds.C. The number of
5、 islands.听下面一段较长对话,回答以下小题。10. What is the man?A. A graduate. B. A landlord. C. A professor.11. How long will the Browns be away?A. For a week. B. For a month. C. For a year.12. What may the man do?A. Go away for a holiday.B. Travel in Asia.C. Take care of a house.听下面一段较长对话,回答以下小题。13. What are they m
6、ainly talking about?A. The mans university.B. The womans major.C. The mans hobbies.14. Whats the woman good at?A. Reading. B. Speaking. C. Writing.15. What does the woman like better?A. Engineering. B. Biology. C. English.16. What does the man hope to do?A Write a novel. B. Change the major. C. Stud
7、y Chinese.听下面一段独白,回答以下小题。17. What program is on now?A. World Time. B. Animal Time. C. French Time.18. What is good manners in most French-speaking countries?A. Having a conversation. B. Greeting. C. Shaking hands.19. What program comes next?A. Songs. B. Stories. C. News.20. How many kisses should yo
8、u give to a person of your age in Belgium?A. One. B. Three. C. Four.第二部分 阅读理解(共两节,满分30分)第一节(共10 小题,每小题 2分, 满分 20 分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ATop Summer Music Festivals to Travel toSummer is the best time of a year for music lovers, especially if you love the outdoor concert sce
9、ne. The festival season is just kicking off, and there is a lot to look forward to in the upcoming months.Primavera SoundTo kick off the summer, theres no better place than Barcelona. On the concert line-up, youll find bands and singers like The Zombies, The Arcade Fire, and Bon Iver. Then spend som
10、e time tasting the local food and wine.May 31June 4; Barcelona, SpainMusic Type: Rock, hip hopPrice: $86$323Governors BallOne of the great summer concerts in New York City is the Governors Ball Music Festival, which takes place in early June at Randalls Island Park. Some of the playing artists and b
11、ands include Tool, Phoenix, Lorde, Flume, and Wu-Tang Clan.June 35; New York City, USAMusic Type: Rock, hip hop, popPrice: $105$405BonnarooBonnaroo is another summer event that draws in crowds of around 60,000 each year. Some of the most well-known musicians and bands will be playing this year, incl
12、uding U2, Red Hot Chili Peppers, The Weeknd, and Chance The Rapper.June 811; Manchester, Tennessee, USAMusic Type: Rock, hip hopPrice: $210$554Firefly Music FestivalMany people havent thought of going to Delaware for a summer vacation, but mid-June is a great time to plan this trip if you love music
13、. Headliners for this years show are The Weeknd, Muse, Twenty One Pilots, Chance The Rapper, and Bob Dylan.June 1518; Dover, Delaware, USAMusic Type: Blues, rockPrice: $179$4991. What is special about the Firefly Music Festival?A. It performs blues.B. It is popular with travelers.C. It is held in su
14、mmer.D. It has many famous musicians.2. When can you enjoy Flumes performance?A. On May 31.B. On June 15.C. On June 9.D. On June 4.3. What can we know from the introduction?A. These four music festivals are intended for music professionals.B. The Zombies is a music game for students from the music s
15、chool to play.C. Some famous musicians will take part in the event to be held in Manchester.D. Chance The Rapper will not tour around the world but just stay in one city.【答案】1. A 2. D 3. C【解析】【分析】本文是一篇应用文。文章介绍了几个夏季音乐节的详细情况,包括音乐节特色、参加演出的音乐家举办的时间地点、音乐类型和票价。【1题详解】细节理解题。由Firefly Music Festival中“Music Ty
16、pe: Blues, rock(音乐类型:布鲁斯,摇滚)”并阅读其它三个音乐节可知,只有Firefly Music Festival有布鲁斯音乐表演,这是这个音乐节的特别之处。故选A。【2题详解】细节理解题。根据文章Governors Ball中的“Some of the playing artists include Tool, Phoenix, Lorde, Flume, and the Wu-Tang Clan.(一些演奏艺术家包括Tool,Phoenix,Lorde, Flume,和Wu-Tang Clan。)”和“June 35; New York City, USA(6月3日至5日
17、;美国纽约市)可知,有Flume的表演,演出时间是6月3日到5日,选项D中6月4日在此期间。故选D。【3题详解】细节理解题。根据文章Bonnaroo中的“Some of the most well-known musicians will be playing this year, including U2, Red Hot Chili Peppers, The Weeknd, and Chance the Rapper. (一些最出名的音乐家将在今年演出,包括U2, Red Hot Chili Peppers, the Weeknd和Chance the Rapper。)”并结合“June
18、8-11; Manchester, Tennessee, USA(6月8 11日;曼彻斯特,美国田纳西州)”可知,一些著名的音乐家将参加在曼彻斯特举行的活动。故选C。BIt was a cold winter day. A woman drove up to the Rainbow Bridge tollbooth(收费站).“Im paying for myself,and for the six cars behind me,” she said with a smile, handing over seven tickets. One after another, the next si
19、x drivers arriving at the tollbooth were informed, “Some lady up ahead already paid your fare.It turned out that the woman, Natalie Smith,had read something on a friends refrigerator: Practice random kindness and senseless acts of beauty. The phrase impressed her so much that she copied it down.Judy
20、 Foreman spotted the same phrase on a warehouse wall far away from home. When it stayed on her mind for days, she gave up and drove all the way back to copy it down. I thought it was beautiful, she said, explaining why shed taken to writing it at the bottom of all her letters, like a message from ab
21、ove. Her husband,Frank,liked the phrase so much that he put it up on the classroom wall for his students, one of whom was the daughter of Alice Johnson, a local news reporter. Alice put it in the newspaper,admitting that though she liked it,she didnt know where it came from or what it really meant.T
22、wo days later. Alice got a call from Anne Herbert, a woman living in Marin. It was in a restaurant that Anne wrote the phrase down on a piece of paper, after turning it around in her mind for days.“Heres the idea,” Anne says. “Anything you think there should be more of, do it randomly. Her fantasies
23、 include painting the classrooms of shabby schools, leaving hot meals on kitchen tables in the poor part of town, and giving money secretly to a proud old lady. Anne says, Kindness can build on itself as much as violence can.The acts of random kindness spread. If you were one of those drivers who fo
24、und your fare paid,who knows what you might have been inspired to do for someone else later. Like all great events, kindness begins slowly,with every single act. Let it be yours!4 Why did Natalie Smith pay for the six cars behind her?A. She knew the car drivers well.B. She wanted to show kindness.C.
25、 She hoped to please others.D. She had seven tickets.5. Which of the following statements is the closest in meaning to the underlined sentence?A. Kindness and violence can change the world.B. Kindness and violence can affect ones behaviour.C. Kindness and violence can shape ones character.D. Kindnes
26、s and violence can reproduce themselves.6. Who came up with the phrase according to the passage?A. Judy Foreman.B. Natalie Smith.C. Anne Herbert.D. Alice Johnson.【答案】4. B 5. D 6. C【解析】【分析】本文是一篇记叙文。主要叙述了一个名叫Natalie Smith的女士受“Practice random kindness and senseless acts of beauty”这句话的影响,要做好事,所以为她身后的六辆车
27、付钱。原来这句话是住在马林的Anne Herbert想出来的。她经常会做一些随意的好事,她认为善意的事情会和暴力行为一样自己会不断的壮大。【4题详解】推理判断题。根据第二段“It turned out that the woman, Natalie Smith, had read something on a friends refrigerator: Practice random kindness and senseless acts of beauty.(原来,这位名叫娜塔莉史密斯的女士在朋友的冰箱上读到了这样一句话:“随意地做一些善事和毫无意义的美丽行为。”)”可知,娜塔莉史密斯为后面
28、的六辆车付钱是为了表示她的善良。故选B项。【5题详解】句意猜测题。根据倒数第二段“Her fantasies include painting the classrooms of shabby schools, leaving hot meals on kitchen tables in the poor part of town, and giving money secretly to a proud old lady. Anne says, Kindness can build on itself as much as violence can.(她幻想包括粉刷破旧学校的教室,把热腾腾的
29、饭菜留在镇上贫困地区的厨房桌子上,偷偷地把钱给一位骄傲的老太太。安妮说:“善良可以像暴力一样建立在自身的基础上。”)”可知,划线的句子意思是善良和暴力可以自我复制。故选D项。【6题详解】细节理解题。根据文章倒数第二段“Heres the idea,” Anne says. “Anything you think there should be more of, do it randomly. Her fantasies include painting the classrooms of shabby schools, leaving hot meals on kitchen tables i
30、n the poor part of town, and giving money secretly to a proud old lady. Anne says, Kindness can build on itself as much as violence can.(“这是我的想法,”安妮说她的幻想包括粉刷破旧学校的教室,把热腾腾的饭菜留在镇上贫困地区的厨房桌子上,偷偷地把钱给一位骄傲的老太太。安妮说:“善良可以像暴力一样建立在自身的基础上。”)”可知,是Anne Herbert提出了这个说法。故选C项。CWe say that technology is a double-edged
31、sword -while it brings convenience, it also brings new problems. The sword of “social media” even has a gender preference in its damage: It cuts deeper into girls than boys.Earlier studies have shown that spending too much time on social media is bad for teenagers mental health. Constantly watching
32、their friends show off “perfect” lives can hurt their own self-esteem (自尊). Thats not to mention the problems caused by online shaming and bullying (霸凌).Jean Twenge, a professor at San Diego State University in the US, recently discovered an alarming trend: Since 2010, the number of teenage girls wh
33、o suffer from major depression showing signs like self-harm and suicide (自杀) - has increased much faster than that of boys. In an article she wrote at The Conversation, Twenge said social media, again, was to blame.For starters, girls use social media more than boys. Boys tend to spend their screen
34、time on games, where they talk to their teammates through headphones. This counts as real human contact. Girls, however, simply type and browse through posts, which is a much more isolated (孤立的) experience. “Theyre not having a real-time conversation with someone,” Mary Fristad, psychologist at The
35、Ohio State University, told NPR.And when it comes to online shaming, girls are also more vulnerable than boys. “Girls face more pressure about their appearance, which could be exacerbated (加重) by social media,” wrote Twenge.Shannon McLaughlin, for example, is an 18-year-old from Blackburn College in
36、 the US. She shared with the Guardian how social media made her feel depressed. “I was constantly confronted (面对) by women with skinny bodies who were praised for the way they looked. This was only made worse by the diet fixes and skinny culture,” she said. But McLaughlin found a solution. She start
37、ed volunteering with the National Citizen Service, where she made face-to-face contact with people. “Its so easy to forget the importance of real connections when we have hundreds of people that were trying to impress at our fingertips,” she told the Guardian. And she hopes that others “look up from
38、 their phones and focus more on the world around them”.7. What did Twenge find in her recent study?A. Overuse of social media harms teenagers mental health.B. Social media does more harm to girls than boys.C. Girls suffered more from bullying than boys.D. Online shaming and bullying are to blame for
39、 teenagers depression.8. Why do girls tend to feel more isolated than boys online, according to Mary Fristad?A. Girls have less real-time interaction with people.B. Playing games allows boys to have more fun than girls.C. Girls suffer more pressure on social media.D. Girls usually desire more contac
40、t with others.9. The underlined word “vulnerable” in Paragraph 5 is closest in meaning to“ ”.A. adjusting oneself wellB. fighting back bravelyC. being unconcerned about somethingD. being likely to be at risk of something10. What does McLaughlin advise teenage girls to do?A. Ignore social media and s
41、top following a diet.B. Connect more with the real world.C. Constantly take part in volunteer work.D. Make better use of phones for socializing.【答案】7. A 8. A 9. D 10. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要讲述了在社交媒体方面,女孩子相对于男孩子而言面临更大的压力。研究人员发现自2010年以来,患有严重抑郁症的少女数量的增长速度远远快于男孩。文章分析了这一情况产生的原因以及呼吁青少年们更多地和真实的世界来接触。【7题详解】推理
42、判断题。根据第三段中Jean Twenge, a professor at San Diego State University in the US, recently discovered an alarming trend: Since 2010, the number of teenage girls who suffer from major depression showing signs like self-harm and suicide - has increased much faster than that of boys. In an article she wrote
43、at The Conversation, Twenge said social media, again, was to blame.美国圣地亚哥州立大学教授Jean Twenge最近发现了一个令人担忧的趋势:自2010年以来,患有严重抑郁症(表现出自残和自杀等症状)的少女数量的增长速度远远快于男孩,在她写的一篇文章中,Twenge说社交媒体也是罪魁祸首。可知由此可知,Twenge在她最近的研究中发现过度使用社交媒体会损害青少年的心理健康。故选A。【8题详解】细节理解题。根据第四段中Girls, however, simply type and browse through posts, wh
44、ich is a much more isolated experience. “Theyre not having a real-time conversation with someone,” Mary Fristad, psychologist at The Ohio State University, told NPR.可知然而,女孩们只是简单地输入和浏览帖子,这是一种更加孤立的体验。俄亥俄州立大学的心理学家Mary Fristad在接受美国国家公共电台采访时表示:“他们并没有和某人进行实时对话。”由此可知,在网上,女孩比男孩更容易感到孤立是因为女孩与人的实时互动较少。故选A。【9题详
45、解】词义猜测题。根据下文Girls face more pressure about their appearance, which could be exacerbated by social media可知女孩们在外貌方面面临更多压力,社交媒体可能会加剧这种压力。故可推知在网络羞辱方面,女孩也比男孩更容易受到伤害。故划线单词意思为“有可能面临某事的危险”。故选D。【10题详解】细节理解题。根据最后一段中“Its so easy to forget the importance of real connections when we have hundreds of people that
46、were trying to impress at our fingertips,” she told the Guardian. And she hopes that others “look up from their phones and focus more on the world around them”.可知她在接受卫报采访时表示:“当我们试图用指尖去打动数百人的时候,很容易忘记现实联系的重要性。”她希望其他人“放下手机,更多关注身边的世界”。由此可知,McLaughlin建议主张女孩子们需要多走进真实的世界,面对面的和人打交道。故选B。【点睛】词义猜测题是高考阅读理解中常考题型
47、之一,可以大致分为 定义猜词,可以根据定义信息和举例猜测词义。如文中常用refer to, be called或thats to say, such as等。 逻辑猜词可以根据同义词、反义词、因果关系词等猜测词义,例如,similarly, the same as, but, however, while, on the other hand, since ,because等,所猜词与这些提示词前/后面部分的含义一样、相反或是前因后果。 语法猜词,可以根据构词法,再结合上下文进行猜词。 语境猜词,猜测词义离不开上下文的语境,通过上下文提供的情景和线索进行合理的分析,同时还要关注其所在的整段及整
48、篇文章。 指代猜词即找出人称代词、指示代词、关系代词或关系副词等所指代的内容,做题时要注意指代词的位置,以便于判断,然后用所找的指代内容替换划线代词,核实其逻辑、意义、位置等是否一致,最后比较所找部分与选项,确定意思最接近的选项。如第三小题,根据下文Girls face more pressure about their appearance, which could be exacerbated by social media可知女孩们在外貌方面面临更多压力,社交媒体可能会加剧这种压力。故可推知在网络羞辱方面,女孩也比男孩更容易受到伤害。故划线单词意思为“有可能面临某事的危险”。故选D。第二
49、节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。有两项为多余选项。Life on Mars: Is it really possible?Now that Curiosity is beaming back Earth-like pictures of Martian landscape, the old question raises its head: Could man and woman ever go there? The answer is very definitely yes. There are a number of prac
50、tical challenges to overcome first, however. There are differences between Earth and Mars, but also a number of similarities. _11_Phobos and DeimosUnlike Earth, Mars does not have a polar magnetic field. Scientists believe that the two Martian moons, Phobos and Deimos, are little planets. _12_13_For
51、 the annual IGEM or International Genetically Engineered Machines competition, students around the world attempt to make living cells perform new tasks. In preparation for the human colonization of Mars, seeds and organic matter would have to be transported from Earth to begin growing plants and est
52、ablishing a food supply.Super-sized BeesPlants need pollinators as well as water, and the best pollinator on Earth is the humble bee-and entire hives would be transported to Mars. _14_However, without natural predators, they could grow very large, indeed.Overcoming Challenges-Opening PossibilitiesTh
53、ere will be other challenges to overcome, for example, the effect on the human body of living in a field with low gravity. _15_Right now, we ought to welcome the challenges. The more challenges we overcome now, the more prepared we will be for moving out of our solar system and into the grand, unive
54、rsal adventure that is ahead of us.A. IGEMB. The next question is: Could man colonize Mars?C. Once there, the insects would be let loose among the plants.D. However, all kinds of other interesting things will be happening.E. But these are already issues for astronauts living on the International Spa
55、ce Station.F. They do not have the stabilizing effect on the spin of the planet like the moon has upon Earth.G. Mars has Earth-like seasons and the planet surface is abundant in minerals essential for plant growth.【答案】11. G 12. F 13. A 14. C 15. E【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要讲述要想在火星上生存,需要面对很多实际的挑战。【11题详解】根据
56、上句“There are differences between Earth and Mars, but also a number of similarities.” 地球和火星有不同之处,但也有许多相似之处。由此可知,介绍地球与火星有不同但也有相似之处,下面应具体举例。G项指出火星拥有与地球相似的季节和植物生长所必需的矿物质,符合语境,故选G项。【12题详解】根据上文 “Unlike Earth, Mars does not have a polar magnetic field. Scientists believe that the two Martian moons, Phobos
57、and Deimos, are little planets.” 与地球不同,火星没有极磁场。科学家们认为,Phobos和Deimos这两颗火星卫星是小行星。提到科学家认为Phobos和Deimos是火星的卫星,但其实是两颗小行星,因此它们对行星的自转没有像月球对地球那样的稳定作用,故选F项。【13题详解】根据下文 “For the annual IGEM or International Genetically Engineered Machines competition, students around the world attempt to make living cells per
58、form new tasks.” 为了一年一度的国际基因工程机器竞赛,世界各地的学生试图让活细胞执行新的任务。出现IGEM关键词,由此可知A项符合本段的小标题,故选A项。【14题详解】根据上文 “Plants need pollinators as well as water, and the best pollinator on Earth is the humble bee-and entire hives would be transported to Mars.” 植物不仅需要水,也需要传粉者,而地球上最好的传粉者就是不起眼的蜜蜂整个蜂箱都会被运到火星。 提到为了把传粉者蜜蜂运到火星上
59、,要把完整的蜂巢运过去,下面应介绍到达火星以后怎么做,故C选项“一旦到了那里,昆虫就可以在植物中自由活动了。”切题。故选C项。【15题详解】根据上一句 “There will be other challenges to overcome, for example, the effect on the human body of living in a field with low gravity.” 还有其他的挑战需要克服,例如,生活在低重力场对人体的影响。提到生活在低重力场对人体的影响,这正好是国际空间站的宇航员们遇到过的问题,E项符合语境。issues 呼应challenges 。故选E
60、项。第三部分 英语知识运用(共一节,满分15分)完形填空(共15小题,每题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。Every culture on the planet has certain topics that people avoid discussing. But the taboos (禁忌) of one culture may be very different from those of another. You may be _16_ that people from other cultures
61、say what you cant talk about.Paying attention to what people dont _17_ can teach us something important about their culture. Their taboo topics give us clues about what they value, respect or even fear. Topics that are considered too personal or too controversial (有争议的) may also be avoided.America i
62、s full of taboo topics. Usually, during a polite conversation, Americans will _18_ both politics and religion. They also avoid talking about racial issues.Why? Because these topics can cause strong opinions and _19_. Americans believe its best to avoid themespecially at social gatherings.Many Americ
63、ans also do not feel _20_ talking about their personal income, age or health. _21_, they prefer to make small talks about the weather, sports or common interests.What do these taboos tell us about American _22_? For one, they show that Americans place importance on _23_. America certainly isnt the o
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-439315.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
